Gnu - Auringonlaskuja

The Tunes - Bright Yellow Sun

Yö - Kuolematon

Liekki - Rajan piirsin taa

Shake - Lego-palikoiden rakentelua ja Tetriksen pelaamista

Liquid Blue - Supernova

Leonard Cohen - Dear Heather

Shake ja Zacharius Carls Group - 45 Special, Oulu 16.2.2005

Kaihoro - Mainheadskull

Urijaws - Dust, Hate & Superfate EP

Velcra - Between Force And Fate

Tuure Kilpeläinen - Just

Pelle Miljoona 50 v. - Nosturi, Helsinki 11.2.2005

The Dresden Dolls - s/t

Marble Frame - Promo

Pavians - s/t

Au Pair - Voiko tämä rakkaus olla synti

Major Label - Hold Breath Between Lines

Lovestone - s/t

Mesmer - Sugar Sermon

Mana Mana - Kuolla elävänä - live 2001

Murgeli - Tuulensuu

Unidentified Sound Objects - Richard D. Anderson Album

Rooms - White Noise Addiction

Sairio Shoreline Pathway - Lahja

Disco Ensemble - First Aid Kit

Astro Can Caravan - 21st Century Drifting Episode

Lapko - The Arms

Rubik - People Go Missing

Fat Bullets - Fat Chance!

Mercury Rev - The Secret Migration

Damn Seagulls - One Night at Sirdie´s

Riemufestivaali 2005 - S-Osis, Turku

Blueborn - Another Demo

Echo Is Your Love - Paper Cut Eye

2004 - Vuosikatsaus ja artistihaastattelut

2004 - Lukijoiden valinnat

2004 - Toimituksen valinnat, kotimaa

2004 - Toimituksen valinnat, ulkomaat

Rauli Haverinen - Siskoni, olet niin hiljaa




Au Pair
Voiko tämä rakkaus olla synti

Vertaile levyjen hintoja!
Tilaa Au Pair -levyt Platasta!
1. Pahuuden lahja
2. Helena
3. Juhlat
4. 10 kk
5. Tuulee
6. Berliinin kansainväliset ajoneuvomessut
7. Tekniikan maailma
8. Kevätpäivä
9. Lyhyt johdatus meijeriteollisuuteen
10. Marjaana


Esa Koski – kitara
Oskari Räisänen – rummut
Tomi Tuomaala – laulu
Antti Siukola – basso, akustinen kitara, pilli


Julkaistu: 11.02.2005
Luettu: 305 kertaa
Kirjoittanut: Rauli Karjalainen

Silmiini on osunut viimeaikoina niin usealta suunnalta nimi Au Pair, että jo hieman kirveltää. Media on suitsuttanut tätä jyväskyläläistä aloittelevaa kuuluisuutta ylistyksin ja kehuin. Projektin vastuuhenkilö Tomi Tuomaala, jonka kansa tuntee Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen sanoittajana, on koonnut ympärilleen kelpo joukkion keppien ja kapuloiden varsiin. Ideat ovat kuitenkin kirpputoritavaraa; uudet kuulijat ihastuvat, mutta vanhat konkarit nukahtavat kesken leikin. Siispä: Kann denn Liebe Sünde sein? Ja, jawohl.

Kvartetin ensimmäinen kokopitkä Voiko tämä rakkaus olla synti on julkaistu omakustanteena ja kiireellä. Tästä viestii ensimmäisenä huolimattomasti toteutettu kansitaide, joka koostuu yhtyeen promokuvista. Vaikutelma ei ole hyvä, vaikka tulisi olla, ja epäilykset tekijöiden valmiuksista heräävät. Eikä epäily ole turhaa: demomaisuus kuuluu levyn kappaleissa ja kokonaisuudessa; täytettä löytyy kuin laskiaispullasta, muttei lihaa luiden ympäriltä.

Levyn ensimmäiset neljä raitaa pyörähtävät nopeasti, varmasti, mukavasti. Sen jälkeen yhtye painaa jarrupoljinta, sitten kytkintä ja pienentää vaihdetta: viides kappale Tuulee on epämääräinen mukaelma Sielun Veljien Tuuli – kappaleesta. Siinä missä veljet saavuttavat hitaissa kappaleissaan äärimmäisen raskauden tunteen, Au Pair tyytyy kiltisti pieneen vatsakipuun. Berliinin kansanväliset ajoneuvomessut edustaa taas levyn kermaa, tehden samalla neljä viimeistä raitaa tyhjänpäiväisiksi. Lyhyenä julkaisuna tämä olisi toiminut huomattavasti paremmin. Nyt yhtye on yrittänyt haukata liian suuren palan pullaa, ja on tukehtua siihen.

Tuomaalan sanoittajan kyvyt jakavat mielipiteitä: neroutta tai sanahelinää. Jälkimmäisen kannan pystyn hyvin ymmärtämään, mutta ensimmäistä tukevien ajatuskulkua en tavoita. Tuomaala on kriittinen, sarkastinen, suora ja puhuva, mutta hänen teksteistään puuttuu täysin sävel, liekki ja henki. Hän repii mielellään rikki jo usein revittyjä aiheita ja naureskelee latteuksien äärellä. Hänen aiheitaan ovat mm. kehitysoptimismi, porvarillisuus, tekopyhyys uskonnollisissa ja poliittisissa piireissä. Tärkeitä, joskaan ei tuoreita aiheita, joiden kritikoiminen ilman rakentavia ehdotuksia on mielestäni murhaavan turhaa. Levyn teksteistä tuleekin lopulta mieleen vain se, että tekijä on pyrkinyt nostamaan itsensä jalustalle patsaaksi ilman ansioita. Tässä hän on valitettavasti onnistunut: palvojia tuntuu riittävän.

Jos Au Pairia pitäisi arvioida asteikolla "keksijät - mestarit - laimentajat", päätyisi yhtye epäilyttä viimeiseen ryhmään - niihin, jotka seuraavat keksijöitä ja mestareita, eivätkä kykene tekemään työtään yhtä hyvin. Erityisesti laulu nojaa yhteen omaperäiseltä tuntuvaan ideaan, mutta se ei kanna koko levyllistä. Jos Ian Curtis onnistui tekemään heikkoudestaan – eli laulutaidottomuudestaan – vahvuuden, Tomi Tuomaala vielä harjoittelee tätä. Toisaalta Curtisin viitoittamaa tietä ovat kulkeneet lähes kaikki Suomen suosituimmat vaihtoehtorokkarit, esimerkkinä mainittakoon YUP ja CMX.

Ensimmäisen levyn kohdalla ei tule kuitenkaan tallata tekijöiden pyrkimyksiä liian raskailla saappailla: tällä yhtyeellä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Keikalla tuli hiki pintaan, mutta asettaessa levyä soittimeen se on ehtinyt kuivua, paita haisee pahalle, eikä kerrostalossa saa hyppiä. Voiko tämä rakkaus olla synti ei ole varsinainen albumi vaan promolevy, ja sellaiseksi se on liian pitkä ja epätasainen.
**
-Rauli Karjalainen

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Rauli Karjalainen on Rockmusican avustaja.