Gnu - Auringonlaskuja

The Tunes - Bright Yellow Sun

Yö - Kuolematon

Liekki - Rajan piirsin taa

Shake - Lego-palikoiden rakentelua ja Tetriksen pelaamista

Liquid Blue - Supernova

Leonard Cohen - Dear Heather

Shake ja Zacharius Carls Group - 45 Special, Oulu 16.2.2005

Kaihoro - Mainheadskull

Urijaws - Dust, Hate & Superfate EP

Velcra - Between Force And Fate

Tuure Kilpeläinen - Just

Pelle Miljoona 50 v. - Nosturi, Helsinki 11.2.2005

The Dresden Dolls - s/t

Marble Frame - Promo

Pavians - s/t

Au Pair - Voiko tämä rakkaus olla synti

Major Label - Hold Breath Between Lines

Lovestone - s/t

Mesmer - Sugar Sermon

Mana Mana - Kuolla elävänä - live 2001

Murgeli - Tuulensuu

Unidentified Sound Objects - Richard D. Anderson Album

Rooms - White Noise Addiction

Sairio Shoreline Pathway - Lahja

Disco Ensemble - First Aid Kit

Astro Can Caravan - 21st Century Drifting Episode

Lapko - The Arms

Rubik - People Go Missing

Fat Bullets - Fat Chance!

Mercury Rev - The Secret Migration

Damn Seagulls - One Night at Sirdie´s

Riemufestivaali 2005 - S-Osis, Turku

Blueborn - Another Demo

Echo Is Your Love - Paper Cut Eye

2004 - Vuosikatsaus ja artistihaastattelut

2004 - Lukijoiden valinnat

2004 - Toimituksen valinnat, kotimaa

2004 - Toimituksen valinnat, ulkomaat

Rauli Haverinen - Siskoni, olet niin hiljaa




Pavians
s/t

Vertaile levyjen hintoja!
Tilaa Pavians -levyt Platasta!
1. Olen eläin
2. Upea ja pihalla
3. Pörriäiset
4. Kuutamo kutsuu
5. Kaatopaikan kuningatar
6. Hautausmaiden veijari
7. Viikonpäiväbiisi
8. Raimo vaan
9. Via tolueeni
10. Katkokävelevä aave
11. Varsinainen fakiiri
12. Unten sankari

Pavians:
Feller - kitara
Hurskainen - kitara
Laakkonen - basso
Suhonen - laulu
Wahlström - rummut

julkaisija: Vapauslevyt

Julkaistu: 11.02.2005
Luettu: 128 kertaa
Kirjoittanut: Jouni Teittinen

Vartuin toinen jalka kaveripiirissä, jonka etulinjan suosikkiartisteihin kuului niin rehellistä suomirockia (Eppu Normaali, Popeda), puhdasta huumorimusiikkia (Turo's Hevi Gee) kuin vittuilevaa välimaastoakin (Klamydia). Vaikkei mikään mainituista ole jäänyt sydämen lähimaastoon, ei ensinmainittujen biisintekotaitoa ja tärkeyttä voi vähätellä, ja hetkensä on Klamydiallakin. Huumorihumppaavat Eläkeläiset ovat mielipiteitä rajusti halkova orkesteri, mutta omalla kohdallani kyseisen yhden tempun bändin absurdit coverit riemukkaine sanoituksineen hipovat usein nerokkuutta. Kaikilla mainituilla on paikkansa, hyvässä ja pahassa, oli se sitten stadionin lavalla tai kiljuröyhtäisyjen saattelemassa yhteislaulussa.

Ja sitten meillä on Pavians.

Kun noin kymmenvuotiaan Paviansin ensimmäinen pitkäsoitto käynnistyy tempovien kitaroiden ja torvifanfaarien saattelemana, herää lupaus, josta lunastetaan vain murto-osa. Kolmevarttisen vierähdettyä ei voi kuin tuijottaa eteensä ja laittaa levyn uudestaan pyörimään, jos vaikka keitosta löytyisi muutama eläväkin kärpänen. Täytyyhän olla joku järkeenkäypä syy, miksi kokeneet muusikot (mukana on väkeä mm. Neljästä ruususta, Mana Manasta ja Eläkeläisistä) ovat nähneet albumin vaivansa arvoiseksi. Yksinkertainen vastaus lienee, että sitä oli hauska tehdä. Se ei tarkoita, että se olisi erityisen hauskaa kuunneltavaa.

Paviansilla on ongelma. Sen musiikki on groovaavan kevyttä, kieli syvällä poskessa vedettyä suomirockia, jossa ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole mitään kovin riemastuttavaa. Joko se on muka-hauskaa, kuten kevyt-klamydiamainen Raimo vaan (kappaleessa Raimolla on vaikeaa naisten kanssa), tai sitten se ei edes yritä olla erityisen hauska (Unten sankari, Kuutamo kutsuu). Pahimpia sudenkuoppia ovatkin lähes läpikuivat sanoitukset: "Hei mullon kitara ja skulaan tykisti / kai mä oon rundilla, eikun emmä kyllä muista" (Upea ja Pihalla). Huumorimusiikkina Pavians ei aja asiaansa sen enempää kuin vakanavakaan, eikä siinä sävellyksellisestikään ole paljoa mielenkiintoista.

Biisimateriaali ei ole lähtökohtaisesti yksipuolista, Olen eläin -kitaravedätyksen mahtipontisuudesta on matkaa Unten sankarin rauhalliseen pianohumppaan tai Upea ja pihalla -kappaleen svengaaviin ZZ Top -kitaroihin. Yhteistä kappaleille on selvä ammattitaito niin soitossa, soundeissa kuin efektikuorrutuksessa - sekä mitäänsanomattomuus. Parista maukkaasta palasta huolimatta yleisvaikutelma jää auttamattoman valjuksi. Mukaan mahtuu vain muutama kiinnostavampi vetäisy, kuten eteerisen hienon melodian omaava Kuutamo kutsuu tai vakavahenkisin Unten sankari. Hautausmaiden veijarikin nostaa suupieliä ja on ehkä turhankin silkkaa humppa-YUP:tä vinksahtaneita sanoituksiaan myöten ("Nuo leidit kantaa hälle shampanjaa ilkosillaan / Seksiä hän harrastaa vain ruumisarkussa / Hän nauttii aamiaisen illalla, munasillaan / ja otsan peittää varjot kun hän miettii kuolemaa").

Joku voi sanoa, että Paviansin lähestyminen turhan kriittisesti missaa koko pointin: eihän tätä ole tarkoitettu kuulokkeilla kuunneltavaksi vaan viinabileiden taustamusiikiksi, ei huomion keskipisteeksi vaan tunnelman osatekijäksi. Siihen tarkoitukseen on kuitenkin tarjolla niin paljon paremmin toimivaa musiikkia (ks. monet edellämainituista), etten juuri näe tälle levylle sijaa. Itselle lähes täysi turhuus on yleensä jollekulle tarve, joten eiköhän Pavianskin yleisönsä löydä. Henkilökohtaisesti tunnen juuri nyt vastustamatonta tarvetta vaihtaa pyöritykseen jotain, jota viitsisi edes vihata. Apinamies, kanna tämä levy metsään.

-Jouni Teittinen

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Jouni Teittinen on Rockmusican avustaja.