Gnu - Auringonlaskuja

The Tunes - Bright Yellow Sun

Yö - Kuolematon

Liekki - Rajan piirsin taa

Shake - Lego-palikoiden rakentelua ja Tetriksen pelaamista

Liquid Blue - Supernova

Leonard Cohen - Dear Heather

Shake ja Zacharius Carls Group - 45 Special, Oulu 16.2.2005

Kaihoro - Mainheadskull

Urijaws - Dust, Hate & Superfate EP

Velcra - Between Force And Fate

Tuure Kilpeläinen - Just

Pelle Miljoona 50 v. - Nosturi, Helsinki 11.2.2005

The Dresden Dolls - s/t

Marble Frame - Promo

Pavians - s/t

Au Pair - Voiko tämä rakkaus olla synti

Major Label - Hold Breath Between Lines

Lovestone - s/t

Mesmer - Sugar Sermon

Mana Mana - Kuolla elävänä - live 2001

Murgeli - Tuulensuu

Unidentified Sound Objects - Richard D. Anderson Album

Rooms - White Noise Addiction

Sairio Shoreline Pathway - Lahja

Disco Ensemble - First Aid Kit

Astro Can Caravan - 21st Century Drifting Episode

Lapko - The Arms

Rubik - People Go Missing

Fat Bullets - Fat Chance!

Mercury Rev - The Secret Migration

Damn Seagulls - One Night at Sirdie´s

Riemufestivaali 2005 - S-Osis, Turku

Blueborn - Another Demo

Echo Is Your Love - Paper Cut Eye

2004 - Vuosikatsaus ja artistihaastattelut

2004 - Lukijoiden valinnat

2004 - Toimituksen valinnat, kotimaa

2004 - Toimituksen valinnat, ulkomaat

Rauli Haverinen - Siskoni, olet niin hiljaa




Pelle Miljoona 50 v.
Nosturi, Helsinki 11.2.2005

Rockers:
1. Hullut unelmani
2. Yli tuhat vuotta sitten
3. Hän uskoi tuuleen
4. Cecilia
5. Pikkupoika ja pikitie
6. Vaeltava mies
7. Jumalan morsian / Koti siellä missä rakkaus
8. Isäntä vei tehtaan pois
9. Setä Samulin sirkus
Avoimet ovet:
10. Euroopan valot
11. Joskus tulee aika maksaa takaisin
12. Avoimet ovet
N.U.S.:
13. Mä vaan pogoon
14. Olen työtön
15. Rocktähti
16. Väkivalta ja päihdeongelmat
1980:
17. Tämä sukupolvi
18. Nuoret sankarit
19. Rakastava voima
20. Mä haluun mennä
21. Lanka palaa
22. Mulla menee lujaa
23. Pelko ja viha
24. Gabriel
25. Elä (kun olet nuori vielä)
26. Stadi by night
27. Tahdon rakastella sinua
1980 & Rockers:
28. Vapaus on suuri vankila
29. Juokse villi lapsi
30. Moottoritie on kuuma
-----
31. Enää itkeä voit
32. Hyvää yötä maailma



Julkaistu: 13.02.2005
Luettu: 998 kertaa
Kirjoittanut: Hannu Linkola

Jos Jyrki Hämäläistä ei olisi, voisi Pelle Miljoonaa kutsua Suomen vanhimmaksi nuoreksi. Näiden kahden tervaskannon vireydessä on kuitenkin yksi keskeinen ero. Siinä missä Hämäläisen iättömyys perustuu hänen omaan, tyylitajua ensiluokkaisesti välttelevään imagoprojektiin, on myytti Pelle Miljoonan vanhenemattomuudesta ulkopuolisten luoma. Tämän tästä jossakin ilmestyy lehtiartikkeli, jossa toimittaja esittelee Pellen ikinuorena. Ikään kuin mies olisi jonkinlainen elävä kapinasäiliö, johon hänen sukupolvensa voi projisoida nostalgisoituneen nuoruus-käsityksensä. Hahmo, jonka kautta omasta vanhenemisesta ja keskiluokkaistumisesta voi kirjoittautua hetkeksi ulos. Vapaa-aikansa Keskuspuiston hiihtoladuilla viettävä Petri Tiili saa harmaantua rauhassa, mutta hänen alter egonsa pysyy tiettyyn aikakauteen sidottuna. Eikä Pellellä itsellään ole oletettavasti mitään tätä vastaan.

Tämä itseään uusintava asetelma osoittaa kouriintuntuvalla tavalla, että miehellä on ollut keskeinen asema sukupolvensa ikonografiassa. Ja se, että hän vielä 50-vuotiaana jatkaa elämäntaiteensa tekemistä, antaa usealle uuden aallon keskellä kasvaneelle anteeksi kaikki tuolloin ajatellut naiivit ajatukset. Ylikierroksilla käyneen elämänjanon, retoriikkansa kömpelyyttä nikotelleen vapaus-aatteen ja uskon nuorisoliikkeen kaikkivoipaisuuteen. Tästä syystä Pelle Miljoona ei saa vanhentua. Hänen pitää olla osoittamassa, etteivät kanssa-aikalaiset ehkä olleetkaan niin väärässä kuin uskovat olleensa. Ja rehellisesti ottaen - eihän mies, joka kirjoittaa nikottelematta lauseen "ei oo mikään news et ihmissieluja lentelee taivaalla, lens jo luolamaalauksissa" voi olla luokiteltavissa tavallisen ajankulun kriteerein.

Joitakin myönnytyksiä on kuitenkin tehtävä. Muulla tavoin ei voi selittää sitä, että täyteen pakattu nosturillinen ihmisiä tahtoo onnitella ikinuorta vanhenemisesta. Nostalgian herkistämä pilke silmäkulmassa kertoo, että asetelmassa ei ole mitään ristiriitaista. Jos Pellen ikääntyminen saa yleisön palaamaan nuoruuteensa, on aika-akseli joutunut väkisinkin taipumaan tosiasiain edessä. Jostakin puhkeaa kuulumaan laulu; "paljon onnea vaan". Hyväntuulinen päivänsankari marssittaa lavalle useamman eri kokoonpanon uransa varrelta. Vuodet katoavat sekamelskaksi, musiikki ottaa ohjat käsiinsä. Oikeinsoitto on toisarvoisuus, eiväthän punkit edes osaa soittaa väärin. Tärkeintä on kokonaistunnelma, vaivihkaa hiipivä yhteisyyden tunne, jonka keskellä jokainen sointu virnuilee pirullisesti tasalukuhulluudelle. Luulit saavasi meidät, mutta ehdimmepäs edelle. Vielä täksi hetkeksi.

Konsertti alkaa nykyajasta, estradille nousee Rockersin tuorein kokoonpano. Tämä päivä lämmittelee eilistä. Akustispainotteisten sovitusten alta paljastuu huomattavan tarkasti operoiva ryhmä, jonka keskellä homssuiseen kulkuriasuun sonnustautunut päivänsankari näyttää lähes ulkopuoliselta. Alku vaikuttaa aavistuksen varovaiselta, Pellen ja huomioväreissään loistavan Maria Hännisen laulut eivät tahdo oikein istua yksiin. Tunnelma vapautuu kuitenkin nopeasti. Yli tuhat vuotta sitten helmeilee kaihoisasti ja Cecilia kasvaa kertosäkeessään vavahduttavan intensiiviseksi. Myös Vaeltavan miehen kulmikas klezmer sekä Jumalan morsiamen keinuva seesteisyys soljuvat miellyttävän pehmeästi. Orkesteri soittaa hyvin ja maestron lauluääni tuntuu pitkästä aikaa kestävältä. Ehkä ajasta voi sittenkin ottaa niskalenkin.

Rockersin jälkeen hypätään 1980-luvun alkuun, jolloin Pelle kiersi koulujen juhlasaleja Avoimien ovien kanssa. Sama retkue päätyi myös studioon, tuloksenaan Rakkaudesta elämään -pitkäsoitto, jota aikalaiset arvostavat suuresti, mutta jonka maailmoja syleilevä julistuksellisuus on leimautunut omissa korvissani aina turhan osoittelevaksi. Konserttiin on osattu poimia kuitenkin oikeat palat, idealismin silmät eivät sinerry liiaksi. Kokonaisuuden teemoitus tuntuu harkitulta. "Itä tahtoo länteen paeta / länsi yli aistien kadota" -profetian huokaava Euroopan valot toimii erinomaisena siirtymänä Rockersin maailmankuvista kylmän sodan ilmapiiriin. Avoimien ovien vire on kohdallaan, joskin Vando Suvannon rumpaloinnissa on havaittavissa inhimillistä jäykkyyttä. Yhteensoitto korvataan tiiviillä keskittymisellä henkilökohtaisiin suorituksiin, mikä korostaa osuvasti sitä huomattavan teknistä yleisilmettä, jolla yhtye erosi aikoinaan Pellen muista kokoonpanoista. Punkkarit ovat punkkareita ja muusikot muusikoita - ja matka musiikista punkiin asettaa käsikirjoitukseen vartin tauon.

Katkon aikana kuullaan kaksi akustista onnittelumanifestia. Ensimmäisestä vastaa Paleface, jonka tulkinnat Johnny Cashista ja Bob Marleysta lipsahtavat yliyritteliäisyydessään aavistuksen vaivaannuttaviksi. Aivan kuin mies ottaisi liian tosissaan maailman, johon Pellekin on jo kauan sitten alkanut suhtautua myhäillen. Onneksi tilanne saadaan nopeasti takaisin raiteilleen. Kadotetuista tuttu kaksikko Ari Fagerström - Ahti Pelttari muovaa vanhan Hiljaiset kyyneleet -helmensä vakuuttavaksi tulkinnaksi; ääripääksi, josta on hyvä matkustaa seuraavaan. Pelttari on tuskin ehtinyt poistua lavalta kun Pelle kiipeää rumpujen taakse, asettaa aurinkolasit silmilleen ja laskee raivon käyntiin. N.U.S. soittaa suurpiirteisesti, mutta tanakasti. Kappaleiden kiilusilmäisyys hymyilyttää muusikoita, mutta ei estä esittämästä lauluja niiden vaatimalla aggressiivisuudella. Mä vaan pogoon valelee yleisön bensiinillä, jonka Ismo Alangon tähdittämä Väkivalta ja päihdeongelmat tuikkaa siniseen liekkiin. Kolmen soinnun sahaus ei jätä päivän todellista teemaa epäselväksi. Tänä iltana jokaisella on oikeus syntyä uudelleen.

Paras on kuitenkin vielä edessä. Hurmos koetaan 1980:n päivittäessä näyttämökuvansa vuoden 2005 tasalle. Yhtye ottaa napakan revanssin viime syksyisestä Tavastian vierailustaan, jonka yhteydessä basisti Ari Taskinen katsoi asiakseen luopua soittokunnosta jo viidennen kappaleen kohdalla. Nyt palikat pysyvät kasassa ja soitto sulattaa skeptisemmänkin mielen. Tämä sukupolvi - heterogeenisen ikärakenteen omaavassa yleisössä jokainen laulaa puolestaan. Nuoret sankarit - ovat lavalla. Mulla menee lujaa - kiitos samoin. Soitto muovautuu yllättävän teräväksi, kappaleissa rakenteellisesti asuva tunnelataus paljastuu kiihkeäksi. Varsinaisiksi kohokohdiksi nousevat Rakastava voima sekä Rubberduck Jonesin ja Stefan Piesnackin päällekkäissoolojen koristama Elä (kun olet nuori vielä). Vanhalle muotokielelle ollaan uskollisia, vain reggae-palat saavat Pellen uppoamaan myöhempiin mantroihinsa. Välillä päästetään Tumppi Varonen ääneen, värinä on tallella. Lanka palaa ja asemalla on levotonta.

Tämän näytön perusteella Pellen musiikillista kultakautta ei ole vaikea rajata aikajanalta. Nosturin illassa 1980 tuntuu yhtyeistä oikeimmalta - ja sitähän se onkin. Muut ovat kaikessa toimivuudessaankin lähinnä kuriositeetteja, vitaali lisä ja luonnollinen jatkumo. Havainto ei rajoitu ainoastaan kappalemateriaaliin, vaan myös tapaan jolla se esitetään. 1980 soittaa huikealla itsevarmuudella, tässä ja nyt. Musiikki ei tunnu muistelemiselta, lavalla ei nähdä vahanukkeja. Siksi esitys on tyhjentävämpi kuin saatoin etukäteen kuvitellakaan. Tiiviin repäisyn jälkeen kuultava, loppumetrejä ennakoiva Rockersin ja 1980:n yhteisversiointi Moottoritie on kuuma -levyn klassikoista ei enää jaksa ravistella yhtä voimakkaasti. Huippu on koettu, nyt laskeudutaan hiljalleen kohti maanpintaa. Neljän kitaran äänivallit kariutuvat sekamelskaksi, kappaleiden rakenteet natisevat. Läsnäolo on musiikkia keskeisempää, kappaleet ohjautuvat vapaamuotoiseksi huvitteluksi. Lopuksi lavalle nousee vielä hienovaraisesti kutistunut kokoonpano. Enää itkeä voit ja Hyvää yötä maailma ovat hyvästelyä, yhteisten muistojen pilkkomista jokaisen henkilökohtaiseksi omaisuudeksi. Ilta on ohi, erkanemme jo toisen kerran. Mutta jos pyöreitä vuosia toivotetaan vielä joskus tervetulleiksi, lupaan saapua paikalle.

Siispä kiitos kaikesta Pelle. Ja onneksi olkoon meidän vanhustenkin puolesta.

-Hannu Linkola

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Hannu Linkola on Rockmusican toimitussihteeri, jonka musiikkimaku poukkoilee alt.countrysta kurkkulauluun, Venäjä-rockista elektrodubiin, triphopista ruotsalaisiin lastenlauluihin ja power-popista kulttitason huonoon musiikkiin. Hannu on mukava mies, josta joku saa itselleen kelpo lattiamaton.