Mokoma - Luihin ja ytimiin

Moses Hazy - Break It Down or Shake it Loose

Michael McDonald - Finally

Radiohead - In Rainbows

PJ Harvey - White Chalk

Kent - Tillbaka till samtiden

Pintandwefall - Wow! What Was That Baby?

Muse - Helsingin jäähalli 17.10.2007

Jens Lekman - Night Falls Over Kortedala

Liekki - Kalliot leikkaa

Kukka - Ravintola Belly, Helsinki 19.9.2007

Smashing Pumpkins - Zeitgeist

CMX - Talvikuningas

Joanna Newsom - Tavastialla 9.9.2007

The Coffinshakers - The Coffinshakers

Flow - 2007

Kakka-Hätä-77 - Totaalinen kakkahätä

Demigod - Let Chaos Prevail

Entombed - Serpent Saints

The Rollstons - Song Folks

Interpol - Our Love to Admire

Moppi ja Aivokurkiaiset - Homorakkautta

V/A - Make Some Noise - The Amnesty International Campaign to Save Darfur

Ilosaarirock 2007 - Sunnuntai

Ilosaarirock 2007 - Lauantai

Ruisrock - 2007 Flaming Lips

Pepe Deluxé - Spare Time Machine

The White Stripes - Icky Thump

Battles - Mirrored

Great Lake Swimmers - Ongiara

Folkswagen - Matkalla jossakin päin Karjalaa

Lapko - Young Desire

Blonde Redhead - 23

Feist - The Reminder

Björk - Volta

The Cinematic Orchestra - Ma Fleur

Islaja - Ulual YYY

Rock and Roll Circus - Turun Klubi,11.5.2007

Zacharius Carls Group - Pitkän tien kulkijat

Sister Flo - The Healer




Kaihoro
Mainheadskull

1. King's Road Night Clerk
2. Hello My Bitch
3. Marshall Volvostate
4. Balting Herring Net
5. Pintman
6. Beaver Fever
7. Hell No
8. Space Taxi
9. King of Sunila
10. Headskull

Harri Pikka - kitara
Saku Hakuli - kitara
Pasi Hakuli - basso
Kalle Kukkonen - rummut
Markku Pihlaja - laulu

Julkaisija: Sorbus Productions

Kaihoro

Julkaistu: 21.02.2005
Luettu: 827 kertaa
Kirjoittanut: Kimmo K. Koskinen

Projektibändit ovat aivan oma lukunsa. Yleisesti niiden on tarkoitus toimia kanavana emobändin ahtaaksi koetun linjan ulkopuolisen materiaalin ulostuomiselle. Niiden perimmäisenä kimmokkeena on usein oluen innoittama hauskanpito (vrt. Eläkeläiset) ja jamittelu (vrt Desert Sessions), joka on eittämättä terveellinen lähtökohta musiikin luomiselle. Ryppyotsaisuus ei siis ole kaikkein leimallisin ominaisuus näille yhtyeille - tai miksei, onhan kai noitakin.

Kaihoro on Total Devastationissa vaikuttavien Hakulin kitaristi-basisti veljesten ideoima proggis, joka ei todellakaan kuulosta emobändin ankaralta mäiskeeltä. Pari demoa viime vuosina laatinut Kaihoro hohkaa levyllään hyvää meininkiä ja miehekästä groovea sekä, kuten tavallista, sisäpiirin outohumoristisia juttuja ja hassunkurisia kielikuvia.

Irtonaisuus ja letkeys on erinomaisesti läsnä, eikä lauluja lukuunottamatta livenä äänitettyä levyä voi pitää myöskään erityisen kliinisenä: bändi lähti studiosta levy kourassaan kuuden tunnin jälkeen. Kun soittoniekat osaavat asiansa, jämäkkää jälkeä syntyy sen enempiä hieromattakin. Eikä Kaihoron alataajuusmörssäys mitenkään erityisen teknistäkään ole, joten selkärangasta nouseva tuuttaus ja antaa palaa -meininki ovat selkeästi pinnalla. Ja hyvä niin. Erittäinkin hyvä niin.

Mainheadskull on siis mallikkaasti soitettua hyvän fiiliksen garage-stoner-rockia. Soitto rullaa ja kielisoittimet murisevat asiaankuuluvasti. Laulaja ja äänittäjä (tämän takia lauluja ei vedetty samaan aikaan bändin kanssa livenä) Markku Pihlajalle on myönnettävä papukaijamerkki erinomaisesta suorituksesta. Miehen ääni on kerrassaan vaikuttava: se on miehekkään karski, mutta venyy myös korkealle. Laulumelodioiden maukkaus onkin loppujen lopuksi Kaihoron biisien pelastus, sillä vaikka riffeissä on särmää, tarttuvuus on pääasiassa vokaalien ansiota. Manitou-yhtyeestä "tuttu" Pihlaja on tämän näytön perusteella ehdotonta hevivokalistiemme kermaa, semminkin kun englannin lausumisessakaan ei ole mukisemista.

Aivan esikuviensa Kyussin, Big Elfin tai Entombedin liitoon Kaihoro ei vielä tällä levyllään yllä, mutta muutamista kovasti rokkaavista biiseistä päätellen sen tulevilta edesottamuksilta voidaan odottaa hienoja hetkiä. Mainheadskull toimii tällaisenaan loistavana bilemusiikkina, mutta aivan kaikki kappaleet eivät kestä kovinkaan tarkkaa kuuntelua. Onneksi levyn tarkoitus lähinnä lieneekin yleisen filiksen nostattaminen, mihin se kyllä pystyy. Levy jaksaa pitää kiinnostusta yllä kiitettävän laaja-alaisen mutta selkeästi linjakkaan materiaalin ansiosta. Erikoismaininta yksinkertaisen tyylikkäistä kansista!

***
-Kimmo K. Koskinen

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Kimmo K. Koskinen on rumpali-graafikko (FM), joka on kokenut useita musiikillisia herätyksiä vuosien mittaan. Hyvällä tavalla kylmiä väreitä aiheuttavat mm. Kraftwerk, Mogwai, Slayer, Melvins, Orbital, Kauko Röyhkä, Dillinger Escape Plan, The Meters, Jimmy Smith, Monster Magnet, Pearl Jam jnejne. Huono musiikki saa vihastumaan verisesti.