Impaled Nazarene - Pro Patria Finlandia

Echo Is Your Love, Lady Escape, Downstairs - Semifinal, 26.4.2006

Ultramariini - Kauempana kuin kuu

Morrissey - Ringleader of the Tormentors

Mannhai - Hellroad Caravan

Samae Koskinen - Vol. 1.

Timo Rautiainen - Sarvivuori

Itäväylä - Itävalta

Mogwai - Mr.Beast

The Most Serene Republic - Underwater Cinematographer

Soul Tattoo - Pile of Bones

GNU - Eksyneet etsijät

Dirty Projectors - Highlights from the Getty Address

Beth Orton - Comfort Of Strangers

Jyrock - 2006

Jenny Lewis with the Watson Twins - Rabbit Fur Coat

Treeball - Liars in Love

Karkkiautomaatti - Kaikilla

Belle And Sebastian - The Life Pursuit

Kontra - Mieto levy

Kuusumun Profeetta - Hymyilevien laivojen satama

Omakustanteet 1/2006 - Underdogs, Grand Revolt, Mind-A-Stray, Moses Hazy, The Shadowsphere, Verner, Velvert

Tusovkarock 2006 - Kulttuuriareena Gloria 17.-18.3.2006

Ettone - II

TV-Resistori - Serkut rakastaa paremmin

David Gilmour - On An Island

Depeche Mode - Hartwall Arena 6.3.2006

The Scaramangas - All Is Good Now

Goodnight Monsters - The Brain That Wouldn’t Die

Leaky Soles - Simple Songs for Complicated People

Broken Social Scene - s/t

Aksu - Suomen vanhin tenavatähti

Mokoma - Kuoleman laulukunnaat

Tapes - Tapes

Mosaik - Var. IX

Red Carpet - The Noise Of Red Carpet

Rättö ja Lehtisalo - Ed Benttonin Briljantti Stabilismi Tai Taivaallinen Kylpysaippua

Kytäjä - Kytäjä

Her Space Holiday - The Past Presents the Future

Superchrist - Colorgun




Liekki
Rajan piirsin taa

1. Lilja
2. Valeria
3. Tuomitun tie
4. Päijänne
5. Tytöt / kadut / paluu
6. Veljet
7. Rannalla
8. Vanha puu
9. Rintama
10. Jäljet
11. Saarelaiset
12. Sinun luona kerran
13. Lahja
14. Ero
15. Rajan piirsin taa

Liekki:
Janne Kuusela: laulu, kitara
Okke Komulainen: koskettimet
Teemu Soininen: basso
Suti Kulmala: rummut

Kotisivut


Julkaistu: 25.02.2005
Luettu: 1904 kertaa
Kirjoittanut: Ville Luoma-aho

Muutaman vuoden takainen Korppi nosti Liekin valtakunnalliseen tietoisuuteen ja jalosti kvartetin soinnin nykyiseen, ajattomaan loistoonsa. Rajan piirsin taa -uutukaisesta oli valmistusprosessin aikana vielä kovaa kyytiä tulossa tuplalevy, mutta luonnollisen kehityksen tuloksena kokonaisuus asettui 15 kappaleeseen, noin 70 minuuttiin. Viime vuosilta vastaavanlaisella skaalalla on liikuskellut ainoastaan CMX mainiolla Dinosaurus Stereophonicus –tuplallaan. Myös Liekki ammentaa 70-luvun soittokeskeisyydestä ja tunnelmasta, joskin CMX:ää lämpöisemmin ja kotoisemmissa maisemissa liikkuen. Viitteitä voi vetää kaikkialle Pekka Strengistä Wigwamin kautta Anssi Tikanmäen jylhiin maisemakuviin. Liekin musiikki ei kuitenkaan ole missään vaiheessa itsetarkoituksellista saati vaikeaa. Se on oudon arkaaisella ja selittämättömällä tavalla pop-musiikkia puhtaimmillaan; tunnelmaltaan samettisen sulavaa ja kodikasta. Uhkaavuus ja pahaenteisyys puuttuvat.

Liekin haastatteluista ja julkisuuskuvasta on käynyt hyvin ilmi, että kyseessä on nimenomaan yhtye sanan varsinaisessa merkityksessä. Vieläpä harvinaisen sympaattinen ja hyvin yhdessä viihtyvä sellainen. Laulajakitaristi Janne Kuusela säveltää kaiken materiaalin, mutta yhteisen sovitustyön myötä lopputulos on neljän, lahjakkaan ja näkemyksellisen persoonan kuuloinen. Bändin nykyinen muoto (Kuuselan lisäksi kosketintaiteilija Okke Komulainen, basisti Teemu Soininen ja rumpali Suti Kulmala) on täysipainoinen yksikkö, jonka neljä elementtiä ovat täydellisesti tasapainossa.

On siis luonnollista, että levyn hienoudet tulevat esiin nimenomaan bändisoinnin kautta. Pureskeltavaa ja tutkittavaa riittää ja siipien täyttä avautumista onkin muutaman kuuntelukerran perusteella turha odottaa. Kappalemateriaalin dynamiikkaa on hivenen levennetty Korppiin verrattuna, jonka biiseille oli ominaista vatkata hypnoottisesti edestakaisin omassa tilassaan. Nyt kappaleiden sisällä tapahtuu enemmän ja monipuolisen yhtyeen potentiaali on venytetty pidemmälle. Kenties voisi sanoa, että kappaleet etenevät aiempaa enemmän

Viidentoista raidan joukosta ei huonoa vetoa löydy ja levyn voi huoletta laittaa pyörimään minkä biisin kohdalta tahansa. Nauttiako Päijänteen jo käsitteeksi muodostuneesta kaislikkodiskosta, Valerian mystiikasta, Tytöt / kadut / paluun kylmiä väreitä nostattavasta kitarasoolosta, singlebiisi Veljien Steve Harris –bassottelusta, psykedeelisen funkystä kitarariffistä á la Rannalla, Rintaman häkellyttävästä Uriah Heep -replikaatiosta, Jälkien pianojuoksutuksista, Saarelaisten nostalgisesta saaristopoppailusta, Lahjan kutkuttavasti solisevasta binääriurkuilusta vaiko levyn lopettavan, jykevän nimikkobiisin painostavuudesta?

Ehkäpä teen kompromissiratkaisun ja kuuntelen kerralla koko levyn. Jälleen kerran. Vuosi on kylmimmillään, mutta pakkaset eivät voi kauaa kestää kun soittimessa on Rajan piirsin taa. Elämme Liekin aikoja.

*****
-Ville Luoma-aho

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Ville Luoma-aho on musiikkimaultaan lähes kaikennielevä, joskin suuntautuu indiehuminan ja kaikenmoisen kokeellisen rockin suuntaan. Opiskelee kirjallisuutta Jyväskylässä ja kirjoittamisen lisäksi harrastaa valaistumista. Mieltymyssuuntalinjat musiikin suhteen: dEUS, Nick Drake, Elbow, Pavement, Mozart, Sparklehorse, YUP, Tom Waits, Joy Division, Tool, The Flaming Lips, Wilco.