Sydän, sydän - Auto

Bilmo - s/t

De Stijl - Details

Caesars - Paper Tigers

Viola - Melancholydisco

Queens of the Stone Age - Lullabies to Paralyze

Timo Räisänen - Lovers Are Lonely

Astrid Swan - Poverina

Omakustanteet 2/2005 - Lapset, Electric Monk, Free Ride, Piru Kange, Firewall, Roihu, Vanity Ink

Brendan Benson - The Alternative to Love

Josh Rouse - Nashville

Tori Amos - The Beekeeper

Cosmo Jones Beat Machine - No Matter How You Pray

New Order - Waiting for the Sirens' Call

YUP - Keppijumppaa

Jyrock - Ilokivi, Jyväskylä 15.-16.4.2005

The Sugarrush - Useless Information EP

Sergio - Swords

Daft Punk - Human After All

Electric Six - Señor Smoke

Ultramariini - Kaupunkiromantikkojen uudet popmaalaukset

Doves - Some Cities

Porcupine Tree - Deadwing

Kometa - Like A Light Bulb

Kauko Röyhkä - Elämä ja Kuolema

Kuolleet intiaanit - Puuluuranko

Kuha. - Telekineettinen testilaboratorio

YUP - Minä en tiedä mitään -EP

Total Devastation - Reclusion

Ville Leinonen & Valumo - Valloittaja

Apulanta - Kiila

Dolchamar - Rebela Sono

Antony & the Johnsons - I Am a Bird Now

Omakustanteet 1/2005 - Underdogs, 6. kerros, Beaner, Burden, Casual Street Band, Replika, Verenn

Kent - Du & jag döden

Kastor - Invisible Triumph

Damn Seagulls - "Känninen sinfoniaorkesteri"

Zen Café - Laiska, tyhmä ja saamaton

Mercury Rev - Berns, Stockholm 17.3.2005

Läjä Äijälä - Passions of Läjä Äijälä




Gnu
Auringonlaskuja

Tilaa Gnu -levyt Platasta!

Auringonlaskuja:
1. Luna
2. Älä muistele pahalla
3. Huomaan
4. Pieni poika
5. Pakkasherra
6. Etäinen onni
7. Paha kurki
8. Kyynel
9. Syksyn tytär
10. Sateisen päivän ilta

Gnu:
Olavi Goblin - laulu
Sebastian Ojanmies - kitara
Teuvo Visio - basso
Kiiminki Joe - rummut

Julkaisija: Gashopper

Julkaistu: 28.02.2005
Luettu: 405 kertaa
Kirjoittanut: Henri Turunen

Gnu-antilooppi on outo otus. Se on kuin jonkinlainen alkuolio, josta kaikki sarvipäät ovat saaneet muotonsa. Gnulla on hirven pää, josta törröttää härän sarvet ja takaruumis on kuin pöhöttyneellä hevosella. Mutta miten tämä liittyy oululaiseen bändiin? Ei juuri mitenkään muuten kuin nimen kannalta. Kuitenkin saadakseni jotain järkeä tähän typerään aasinsiltaan, on tarkasteltava yhtyettä mielikuvalasien lävitse. Tällöin yhtäläisyyksiä tuohon savanneilla käyskentelevään elikkoon alkaa erottua; Gnu-yhtyeellä on suomirockin pää, josta nousee ilkeän terävät iskelmäsarvet. Ja mausteeksi tähän sekoitukseen on lisäilty elementtejä sieltä täältä genrerajoista välittämättä.

Gnu on omalla tavallaan virkistävän persoonallinen yhtye juuri rohkeasti tyylejä yhdistelevän musiikkinsa ansiosta. Kuitenkin homma karahtaa siihen, että suurimmaksi osaksi meininki on iskelmärockia, kuten yhtye saatekirjeessään huutomerkin kera julistaa. Eihän kyseisessä lajityypissä mitään häpeilemisen aihetta ole, mutta useimmat iskelmää ja rockia yhdistävät orkesterit kapsahtavat katajaan jo alkupotkuillaan. Ville Leinonen valumoineen on naiivin herkällä menollaan onnistunut fuusioineissaan, mutta esimerkiksi Lumo saa helteiset automatkat tuntumaan entistä pitemmiltä. Gnu sijoittuu tällä arvoasteikolla johonkin ihastuksen ja kauhistuksen välille, mutta viisari osoittaa enemmän jälkimmäisen suuntaan.

Auringonlaskuja on Gnun esikoislevy, joka osoittaa yhtyeen olevan taidokas. Se pystyy kuljettamaan välillä hyvinkin svengaavaa soittoaan vaivattomasti ja sen yleinen ilme on sympaattinen. Albumin materiaali ei kuitenkaan ole tarpeeksi salonkikelpoista, että sitä viitsisi ensimmäisillä treffeillään laittaa soimaan. Iskelmän ja rockin sekoittaminen ei osu uomiinsa kuin hetkittäin ja kaihomielisen yliromanttiset lyriikat ovat vähän liian imelää litkua. Laulaja Olavi Goblinin ilmaisu on sekoitus Pauli Hanhiniemeä ja Samuli Putroa, joilta sanoituspuolella on myös haettu kielikuvamaailmaa. Solistin äänessä kuitenkin on myös omaa väriään, jota täytyisi hivenen vielä vahvistaa, jotta voitaisiin alkaa puhua goblinistisesta tyylistä.

Levyn avaava Luna kertoo heti, mistä yhtyeen musisoinnissa on kyse - ja paljastaa myös sen heikkoudet. Soitanto kuulostaa levottomalta ja päämäärättömältä juuri epävarman fuusioinnin takia. Kappaleet muistuttavat yleisesti aika paljon toisiaan, mikä puoltaa tasaista kokonaisuutta, mutta toisaalta tuo mukanaan yllätyksettömyyttä. Positiivisena biisinä mieleen jää huvittavia Kummeli-muistoja herättävä Paha kurki.

Gnu voi nousta vielä suosioon tässä maassa, jossa ainakin levyjen myyntiluvut puoltavat usein iskelmärockia. Kuitenkin yhtye tarvitsisi selkeytystä sointiinsa, jotta meininki olisi iskevämpää ja mukaansatempaavampaa. Rohkeita yhdistelyjä kannattaa jatkaa, sillä jos palaset loksahtavat kohdilleen, Gnusta voi syntyä piristävä uutuus suomalaiseen musiikkikenttään.

**
-Henri Turunen

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Henri Turunen on saanut muodostettua musiikista itselleen miltei pakkomielteisen kiinnostuksen kohteen. Hän soittaa monenmoisia soittimia kahdessa orkesterissa, mutta niiden mitättömän menestyksen johdosta tyytyy tällä hetkellä arvioimaan muiden yhtyeiden musiikillisia saavutuksia. Maailmasta paremman paikan hänelle tekevät muun muassa Radiohead, Massive Attack, Air, Kuusumun Profeetta ja King Crimson.