Tapes - Tapes

Mosaik - Var. IX

Red Carpet - The Noise Of Red Carpet

Rättö ja Lehtisalo - Ed Benttonin Briljantti Stabilismi Tai Taivaallinen Kylpysaippua

Kytäjä - Kytäjä

Her Space Holiday - The Past Presents the Future

Superchrist - Colorgun

The Rasmus - Hide from the Sun

2005 - Lukijoiden valinnat

2005 - Toimituksen ulkomaan valinnat

2005 - Toimituksen kotimaan valinnat

2005 - Artistihaastattelut

2005 - Vuosikatsaus

Matti Johannes Koivu - Puuhastellen

Lapko - Scandal

Plain Fade, Tuvalu, Stanley - Klubi, Turku 12.1.2005

Fiona Apple - Extraordinary Machine

Eri Esittäjiä - Sivulliset - Valikoima suomalaista vaihtoehtorockia vuosilta 1985-2000

The Strokes - First Impressions of Earth

Jay-Jay Johanson - Rush

Tiger Lou - The Loyal

System of a Down - Hypnotize

Viola - Anything Can Stop Us

Prologue - Stars Are Holes In The Sky

Paul McCartney - Chaos And Creation In The Backyard

Chick Habit - More More More More

Silvio - Amass All You Can

Boys of Scandinavia - Kill the Party

Calexico / Iron & Wine - In the Reins

Olga - Rakastaja

Boards Of Canada - The Campfire Headphase

Zacharius Carls Group - Image Of Love

The Hellacopters - Club Teatria, Oulu 1.12.2005

Editors - The Back Room

Wojciech - Ampiainen ompeli

Zarkus - Love Tracks

Waltari - Rare Species Alive -dvd

Islaja - Palaa aurinkoon

Kemialliset Ystävät - Lumottu karkkipurkki

Tarja Turusen tiedotustilaisuus - Kaapelitehdas, Helsinki 11.11.2005




Tiger Lou
The Loyal

1. Woland’s First
2. The Loyal
3. Patterns
4. Functions
5. Until I’m There
6. Nixon
7. National Ave
8. Ten Minutes to Take Off
9. Albino Apparel
10. Like My Very Own Blood
11. All I Have
12. Days Will Pass
13. Woland’s Last

Kotisivut

Julkaistu: 7.01.2006
Luettu: 261 kertaa
Kirjoittanut: Ville Luoma-aho

Levy-yhtiöt eivät aina ole promootiotehtävissään sieltä jämpteimmästä päästä. Tiger Loun uutuikainen tipahtaa postiluukustani pahvikääryleessä, jossa ei lue edes levyn nimeä. Tätä ennen olen kuullut artistista vain nimen, joten en osaa ilman kuulokuvaa sijoittaa sitä mihinkään musiikkilajiin. Nimen takaa paljastuu nuorukainen nimeltään Rasmus Kellerman, joka on kuitenkin haalinut ympärilleen yhtyeellisen verran ihmisiä. Sooloartistista ei kenties enää voi täysin puhua.

Debyytti Is My Head Still On? on Rockmusican tietokannan mukaan perushyvää ruotsalaista hymistelyä, joka on kallellaan pikemminkin Britanniaan kuin Yhdysvaltoihin päin. Voin siis kääntää leikkimielisyys-nappulan ja kierovieterin off-asentoon, himmentää valot ja jäädä odottamaan, kuinka Coldplayn, Elbown ja jos luoja suo tai armahtaa, Radioheadin musiikkia jatketaan tällä kertaa vedellä.

Ennakkoasenteellinen hymyni on kuitenkin hyytyä, kun pari sekuntia kestävän Woland’s First -suristelun jälkeen nimikkoraita The Loyal alkaa nakuttaa. Pistävän näppäilevä kitaraliirto lävistää surumielisyyskeskukseni ja olen ekstaasissa. Näin hypnoottista ja täyteläistä huminaa en ole kuullut sitten The Notwistin upean, Shrink–albumilta löytyvän Another Planet –avaruustomunamupalan. Nimikkoraidan jälkeen taso laskee, mutta ei mitenkään hirvittävän paljon. Kellerman on liikkeellä melko tutuin asein, mutta hän on haka käyttämään niitä.

Vahvasti ja samettisesti tuotettu musiikki vetää väkisinkin huomion tekstuureihin ja toteutukseen, ei esimerkiksi niinkään Kellermanin sanoituksiin (joissa ei sinänsä mitään valitettavaa ole, ovatpahan asiansa moitteetta ajavaa peruskauraa). Tämä vahvistaa anonymiteettiä ja Tiger Loun olemusta nimenomaan bändinä. Levy rakentuu muutenkin selvän spiraalimaisesti. Biisit vaihtuvat huomaamatta ja levyn lopettava Woland’s Last –instrumentaali on jonkinlainen reprise, joka surisee ja ulisee The Loyalin teeman toistamiseen.

Yhteneväisyyden seurauksena albumi on varsin tasainen, jonkun mielestä kenties monotoninen. Tahti on tasaisen rauhallinen ja jokainen kappale on sidottu tiettyyn muottiin suhteessa muihin. Toteutuskeskeisys saattaa etäännyttää toisia kuulijoita, mutta allekirjoittaneeseen tämä The Notwist –henkinen ote puree varsinkin tiettyinä, hämärinä talven iltoina erittäin hyvin. Eikä se nimikkoraitakaan ainoaksi ässäbiisiksi jää. Vaikkapa Ten Minutes to Take Off on samansuuntaisen kaihoisa helistely, kun taas All I Have pomppii kuin The Doves ikään ja Kellermanin ”how bitter fucking sweet how bitter fucking sweet it is” voisi olla kuin suoraan dEUSin Tom Barmanin kynästä. Onpa samaan biisiin saatu ängettyä vielä The Cure -henkinen lallatteluvälikekin.

Cutting-edgestä Tiger Loun musiikissa ei ole tietoakaan, mutta äänimaailman pehmeän tasainen turvallisuus ja muutamat hienot biisit tekevät The Loyalista omituisen vastustamattoman kokonaisuuden. Levy saattaa pyörähtää illan aikana soittimessa useammankin kerran putkeen ja mieluusti sen kuuntelee taustalla vielä kerran. Ja eikö musiikkia kuitenkin sitä varten sävelletä?

****
-Ville Luoma-aho

Tulostettava versio: Tulostettava versio


Ville Luoma-aho on musiikkimaultaan lähes kaikennielevä, joskin suuntautuu indiehuminan ja kaikenmoisen kokeellisen rockin suuntaan. Opiskelee kirjallisuutta Jyväskylässä ja kirjoittamisen lisäksi harrastaa valaistumista. Mieltymyssuuntalinjat musiikin suhteen: dEUS, Nick Drake, Elbow, Pavement, Mozart, Sparklehorse, YUP, Tom Waits, Joy Division, Tool, The Flaming Lips, Wilco.