Behåll värnplikten! [Ledare] Försvarsminister Mikael Odenberg (m) vill avskaffa värnplikten när det är fredstid. Han vill att det bara ska vara värnplikt då det säkerhetspolitiska läget kräver det.  
Läs hela ledaren »
Startsidan    Kundcenter    Min DD    Annonsera    Tipsa DD    Kontakt    Arkiv/sök

  Dagens bild
 
      Nyheter
-Dalarna
-Avesta
-Borlänge
-Falun
-Gagnef
-Hedemora
-Leksand
-Ludvika
-Mora
-Orsa
-Rättvik
-Smedjebacken
-Säter
-Västerdalarna
-Älvdalen
      Sport
      Ledare & Debatt
      Nöje
      Kultur
      Personligt
      DD Intervju
      DD Special
      Bloggar
      Bostad
      Motor
      DD TV
      Tjänster
-Börs
-FemEttan
-Jobb & karriär
-Resor
-Till Middag
-Väder
-Vädret i din mobil
      Jobba på DD
      Dala-Demokraten


























Mycket på gång vid Lokmuseet



Storlek: 1 2 3    Skriv ut artikel   Tipsa en vän!

När det gäller objekten vid Lokmuséet i Grängesberg är många både museiföremål och väl fungerande maskiner. Bland annat gäller det ett smått unikt diesellok som Lokmuséet personal håller på att helrenovera. - Det var TGOJ:s första Z4-lok och ett av de större småloken som användes. Mest användes det som växellok och på senare tid även till snöröjning. Men det har även gått i trafik, berättar Dan Thunberg. Under 1990-talet tog Banverket över loket och använde det för snöröjning i Västerås, där man emellertid lyckades välta loket vilket innebar att ena sidan blev rejält intryckt. Därefter kom det till Östersund innan det flyttades till Grängesberg. Kedjedrift En unik detalj på loket är att det är försett med kedjedrift. - Det är en gammal modell som det inte finns så många kvar av idag men nu ska det återställas till TGOJ:s originalskick, berättar Thunberg. En annan raritet som reparerats under vintern är ett bastant ånglok som byggdes 1916. Vikten är hela 117 ton och gick under ångdriftens glansdagar i trafik i så gott som hela Sverige. Men mest användes den på sträckan Ludvika-Stockholm. - Vi har bytt en del tuber i loket som vi kommer att köra med på olika resor, berättar Thunberg. Lok från 1901 Efter att loket togs ur drift har det stått som beredskapslok fram till 1990-talet men nu kommer det att få tjäna som både museiföremål och för drift. Närmast kommer det unika loket att användas vid en resa till Oxelö Marknad, i Öxelösund, i början av maj månad. Men Lokmuséet har ytterligare en hel del objekt på gång. Bland annat håller man på att helrenovera ett ånglok från 1901 som är tillverkat i Falun. - Det är det första lok som tillverkades vid Vagn & Maskinfabriken i Falun, berättar Thunberg. 20 000 besökare Beträffande den kommande turistsäsongen berättar Dan Thunberg att Lokmuséet kommer att vara öppet för allmänheten under juni, juli och augusti. Därutöver tar man som vanligt även emot sällskap som vill titta på rariteterna. I övrigt berättar Thunberg att antalet besökare började minska för en del år sedan. Men att intresset förefaller vara i stigande igen. Förra året var besöksantalet drygt 17 000 personer och Thunberg räknar med en ökning till uppemot 20 000 personer i år.



« Tillbaka


© 1998-2007 AB Dala-Demokraten  Cookies
Redaktionschef & Ansvarig utgivare: Arne Höök
Webbredaktör: Jim Thydén



Google
 
Web www.dalademokraten.se
 Senastenytt


 DD TV
Idol 2007 i Borlänge
Se film »
Cruising med raggarbrudar
Se film »
Erotikmässa
Se film »
Ett besök hos tatueraren
Se film »
Musik Direkt länsfinal
Se film »
 RÖSTA
Hur deklarerade du?
Lämnade in blankett (26%)
Internet (28%)
Telefon (22%)
SMS (24%)

Startdatum: 2007-05-08
 NÖJE
”Det är så roligt spela Mamma Mia igen...”
[Nöje] Det var nypremiär på musikalen Mamma Mia på Scandinavium i Göteborg i förra veckan. Falutjejen Ida Högberg, 22, finns med i den bejublade uppsättningen.
Musikalen spelas fram till 17 juni. Mamma Mia hade svensk premiär i februari 2 005 på Cirkus i Stockholm. Ida Högberg var med sista halvåret i Stockholm och fortsätter nu i Göteborg.

Läs hela artikeln »
Hon konkurrerar med Sofia
[Nöje] Ingmari Dalin tar upp konkurrensen med Sofia Karlsson.
Båda tolkar Dan Andersson.
- Vi har olika sätt att framföra Dan Andersson. Sofia Karlsson sjunger på sitt sätt, säger Ingmari Dalin.
Falutjejen Ingmari Dalin sjunger Dan Andersson på kulturhuset i Mora i kväll. Hon återkommer till Mora under Musik vid Siljan.

Läs hela artikeln »
 BILDGALLERIET
ESC på Harrys 12 maj
Se bilder »
Star i Avesta 5 maj
Se bilder »
Dregen på Harrys 28 April
Se bilder »
Beachparty på S2 21 april
Se bilder »