Næs Jernverksmuseum   Oppdatert 4/9 2007 
_________________________________________________________

  
Om museet
med åpningstider 
og priser for 2007


Prosessen

Utgivelser

Historien

Løst og fast

Nyhetsarkiv

Arrangementer

Kontakt

 

About the iron works museum at Næs Ûber das Eisenwerkmuseum zu Næs


Mille-Marie Treschow åpnet årets seminar


Teller satt inn 3/11-05 (teller kun unike treff)
Etter første år: 3800
Nov 06 - feb 07: 1000 nye 
Feb 07 - mai 07: 1000 nye
Mai -15.aug. 07: 1500 nye

Velkommen til jernverksmuseet!
Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand ønsker deg velkommen til besøk, både på nettsidene våre og i det unike miljøet vårt ved Storelva. Kart finner du her!
På jernverksmuseet kan du rusle rundt på et gammelt industriområde eller i den romantiske parken vår, du kan se film, følge omvisninger, gå på kafé, handle i museumsbutikken eller oppsøke noen av arrangementene våre. Både unge og gamle trives på jernverksmuseet, og skoleklasser og grupper får spesialopplegg.
Klikk deg fram i menyen til venstre for å finne mer stoff. 
For å komme tilbake til forsida kan du bare klikke på logoen vår, eller på de brune pilene ("Startsiden"). Eller velg "Tilbake" nederst i menyene.

NB: Siste sjanse til museumsbesøk uten forhåndsavtale er søndagene i september.

Publikumsrekord på jernverksmuseet!
Rekordmange mennesker har i sommer funnet vegen til jernverksmuseet med omvisninger og arrangementer. Kombinasjonen av gode tilbud, et noe ustabilt vær og - ikke minst - fine omtaler i lokale og nasjonale media har nok bidratt til publikumstilstrømningen. 

Nok et vellykket jernverksseminar
Årets jernverksseminar - det niende i rekka - ble arrangert i Larvik første helg i september. Tema var "Fritzøe Jernverk - i grevenes og Treschowenes tid". Et sekstitalls deltakere fikk oppleve foredrag og omvisninger både i Larvik sentrum og i ytterkantene av verkets sirkumferens; Barkevik ved Helgeroa og Moholt i Siljan (masovnsruin til høyre). Treschow-Fritzøe AS sammen med Larvik Museum og Hedrum historielag stilte opp som lokalt vertskap, og bidro til et helhetlig og variert program. Blant årets foredragsholdere var Øystein Rian, Tor Bjørvik, Anne-Hilde Nagel, Otto Authén og Gunnar Molden.    Masovnen i Moholt

Nytt fra 2007:
* Jernverksmuseet lanserer SESONGKORT - kun kr. 150,-!
For bare kr 150,- kan du og familien være med på nesten alt som skjer på jernverksmuseet hele sesongen; omvisninger, vandringer, familiesøndager osv. 
* Nye informasjonsskilt på hele museumsområdet!
Nå er de nye informasjonsskiltene våre på plass. De er utstyrt med kart og besøksinformasjon på tre språk. Vi har også laget skilt med informasjon om de enkelte bygningene på museumsområdet. Alle stativene er selvsagt av jern!
* "Historieskap" for de nysgjerrige!
Ni historiske personer har gjemt seg i små skap rundt på museumsområdet. 
Gå på oppdagelsesferd, med eller uten oppgaver som kan løses underveis.

Jacob Aall og 1814 / 2014
Jernverksmuseet har startet vandringen mot tohundreårsmarkeringen for 1814. Jernverkseieren og eidsvollsmannen Jacob Aall og hans livshistorie bør bli et interessant tema for den historiske behandlingen av det som skjedde i 1814 – og når det gjelder den norske samfunnsutviklingen i tiden før og etter. Dette er bakgrunnen for museet, i nært samarbeid med familien Aall på Nes Verk og regionale og nasjonale forskningsmiljøer, nå tar initiativet til å få skrevet en grundig og omfattende biografi om Jacob Aall. Også på andre måter vil vi arbeide for en skikkelig behandling og presentasjon av ham og hans virke i årene fremover.
Vi inviterer alle som er interessert i Jacob Aalls innsats på et eller flere samfunnsområder til å hjelpe oss med å løfte frem dette prosjektet i årene fram mot 2014. Les mer her!

Database over jernverksslekter?
Jernverksmuseeet ønsker på sikt å bygge opp en database over personer som har arbeidet på de ulike jernverkene i Norge. For å få til dette vil vi gjerne komme i kontakt med folk som har interesse for dette, eller som har opplysninger å komme med.
Kontakt

 

Notiser:
Fortuna nr 3
Nytt nummer klart fra trykkeriet 15/9! 
Se omtale her.
Send din bestilling
til njm@jernverksmuseet.no  

"På sporet av den glemte Hammeren"
Familiearrangement (Høstmuseet) søndag 16/9. Les mer i årets brosjyre!

Sekser i VG!
Jernverksmuseet fikk som eneste attraksjon langs E 18 på Sørlandet en sekser på terningen av VG´s utsendte nå i juli! Også Se & Hør anbefalte museet for et besøk i år.

Skolebesøk og undervisningsopplegg
 Jernverksmuseet tar imot elevgrupper fra alle trinn i grunnskole og videregående skole. Vi arbeider med å lage egne skolesider. Inntil videre: Bruk kontaktsida i menyen til venstre!

Grubeheimen fredet
Fylkeskonservatoren i Vest-Agder har gått til midlertidig fredning av forsamlingshuset Grubeheimen på Knaben, bygd i 1937. 

Jacob Aalls erindringer om oppvekst og utdannelse
Link til Porsgrunn Biblioteks hjemmeside



Nettsted for Bergensstøperiene
Damsgård Historiske Forening  har tatt på seg oppgaven med å ivareta og formidle kultur og historie i tilknytning til jenstøperiene i Bergen  i tidsrommet 1845 til 1958. Nettstedet deres inneholder et vell av informasjon og bilder av en rekke praktfulle støperiovner. 
Besøk nettstedet

Lynkurs i ovnspussing  Etter innspill fra erfarne ovnspusssere, har vi nå foretatt en revidering av teksten. Vi setter stor pris på slike innspill, som gjør at vi stadig kan  forbedre våre nett-sider. Les her

 



 

  Næs Jernverksmuseum   
  
N-4900 TVEDESTRAND  Tlf: 37 16 05 00   Fax: 37 16 05 22 
    E-post: njm@jernverksmuseet.no

 

Tilrettelagt for internett av  Okkenhaug Den Stille Bølgen

Tilbake til Museumsnett