O stránku zpět

KANDIDÁT KDU-ČSL PRO VOLBY DO SENÁTU 1998

Zdeněk Šmíd
- kandiduje ve volebním obvodu č. 1, Karlovy Vary

 

e-mail: zdenek.smid@kdu.cz

Zdeněk Šmíd se představuje...

Narozen 17. 5. 1937 ve Kdyni, okres Domažlice v rodině drobného zemědělce. Po združstevnění pracoval otec v líhni, matka jako švadlena v textilní továrně. Vystudoval jsem gymnázium v Domažlicích a vyšší pedagogickou školu v Plzni (obor český jazyk - ruský jazyk). Po návratu z prezenční služby (1960) jsem učil na ZDŠ v Hostouni na Domažlicku do r. 1967, pak do r. 1972 na ZDŠ v Bochově na Karlovarsku.
V letech 1966 - 1971 jsem dálkově vystudoval filosofickou fakultu Karlovy univerzity, obor historie - český jazyk. V letech 1972 - 1985 jsem působil na střední ekonomické škole pro pracující v Karlových Varech. V té době jsem externě učil i na jiných středních školách.
V roce 1985-1986 jsem pracoval v Plzni jako redaktor západočeského nakladatelství. Vzhledem ke své literární činnosti jsem se od r. 1986 stal spisovatelem z povolání.

První knížka, román Sbohem, Dicku, mi vyšla v r. 1977. Mezi mými 13 knihami převažují humorné a poetické knížky pro mládež (Proč bychom se netopili aj.), moderní parafráze na regionální pověsti (Strašidla a krásné panny), ale i romány z r. 1992 je román Cejch, sáha německého rodu na české straně Krušných hor.
Od r. 1991 jsem působil jako publicista v západočeských denících vydavatelství Vltava, kde jsem se záhy stal politickým komentátorem, právě to mě přivedlo k hlubšímu zájmu o politiku. Od roku 1996 jsem publicistou na volné noze, píši dál knihy, spolupracují s televizí a rozhlasem.

Ještě na vojně jsem vstoupil do KSČ v dobré víře, že "strana potřebuje obrodit". Po bližším poznání jsem na členství v roce 1966 rezignoval. Rezignace nebyla přijata, a tak jsem byl až při prověrkách v roce 1972 z KSČ vyškrtnut.

Jsem podruhé ženatý, z prvního manželství mám dceru Janu (1964), dnes úřednici z Prahy, z druhého manželství syna Darka (1977) a dceru Ditu (1979), oba studují v Praze. Moje žena je v těchto letech jednatelkou u zahraniční realitní firmy v Praze. Má rodina má tedy v Praze své "pracovní ubytování", naším bydlištěm však jsou i nadále Karlovy Vary.

Volný čas trávím nejraději v přírodě, zajímám se o ni, cestuji, mám rád literaturu faktu, folklórní muziku a jazz.


Anketa se Zdeňkem Šmídem

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Chci ovlivnit dosavadní tvorbu zákonů směrem k pevným pravidlům a řádu. Rozhodující byl pro mne vznik smlouvy ODS - ČSSD. V její formě spatřuji nebezpečí pro svobodnou konkurenci politických směrů.

Co Vás na práci senátora nejvíce přitahuje?

Láká mne možnost aktivně ovlivnit podle svého nejlepšího svědomí znění potřebných zákonů.

Jak veliký je Váš volební obvod? Stručně jej charakterizujte.

Můj volební obvod se zhruba kryje s okresem Karlovy Vary (tedy část Poohoří i Krušných Hor) s výjimkou jižní části okresu. Zahrnuje hory, místa tradičního průmyslu a lázeňsko-turistickou oblast.

Znají Vás lidé v regionu?

Voliči mě znají jako spisovatele a publicistu, z dřívějška i jako učitele a středoškolského profesora.

Čím si myslíte, že jste si zasloužil svoji popularitu?

Domnívám se, že popularitu jsem se vysloužil objektivitou, s jakou léta komentuji politický vývoj. Není zapomenut ani můj přístup k lidem a mé postoje v době působení na večerní ekonomické škole pro dospělé. Svou roli zde jistě hrají i mé knihy.

Víte, co lidi ve vašem kraji nejvíce trápí?

Zejména v menších obcích se lidé bojí nezaměstnanosti. Vadí i příliš volné zákony, korupce.

Máte recept, jak to vyřešit?

Mým receptem proti nezaměstnanosti je podpora drobnějšího podnikání, od daňových úlev přes boj o obnovení dopravního spojení až po nový zákon o obcích, který dá obci možnost vytvořit i nové pracovní příležitosti. Chaos mohou odstranit méně matné zákony, korupci může omezit zákon o informacích.

Do kterého problému se po svém případném zvolení pustíte nejdříve?

Do modernizace školského systému, aby odpovídal požadavkům současnosti.

Umíte si zachovat chladnou hlavu? Pokud ano, kdy jste to naposledy dokázal?

Nejsem právě kliďas, ale ani nebezpečný cholerik.

Jakou knihu jste naposledy četl?

Nevzpomínám si. Veškerý volný čas na čtení mi zabírají noviny.

Jak jste připraven nést případný neúspěch?

Vždycky mám v záloze náhradní program. V případě neúspěchu ve volbách budu své názory nadále prosazovat formou politických komentářů v médiích.

O stránku zpět