EURO 4.2881 lei
DOLAR 3.2675 lei
AUR 145.1187 lei

DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast
Nicolae Rad, directorul Agenţiei de turism „Coralia Tour” din Deva:

„Turismul românesc nu câştigă nimic din tichetele de vacanţă”

de Amarildo Szekely, 20-07-2009, nr. 1313

Ne aflăm în plin sezon estival, dar situaţia din turismul românesc nu stă deloc pe roze. Una dintre cele mai avizate persoane din acest domeniu este economistul Nicolae Rad, director al Agenţiei de turism „Coralia Tour” din Deva şi administrator al SC „Coralia Tour” SRL din municipiul reşedinţă de judeţ.


1 2 3

Servus Hunedoara (SH): Cum se prezintă turismul românesc, dar şi cel hunedorean, acum, la jumătatea sezonului estival, într-un an de criză?

Nicolae Rad (NR): Recesiunea economică şi criza financiară afectează sectorul turistic, atât din România, cât şi din judeţ, în sensul că a scăzut cererea de pe piaţă, deşi din partea proprietarilor de hoteluri şi restaurante se fac eforturi deosebite pentru acordarea de diferite facilităţi.

SH: În această perioadă destinaţia predilectă a celor care preferă să îşi petreacă vacanţa în ţară ar trebui să fie Litoralul. Care este situaţia actuală de la malul mării?

NR: Litoralul românesc se prezintă, acum, cu un grad de ocupare de circa 60 la sută. Un număr sporit de turişti se întâlneşte la Mamaia şi Eforie Nord, unde au fost solicitări mai mari de bilete, iar în celelate staţiuni gradul de ocupare este mai mic. O mare păcăleală

SH: S-a făcut mult caz în jurul tichetelor de vacanţă. Ce puteţi spune despre acest lucru?

NR: La începutul sezonului s-a crezut că, prin tichetele de vacnţă oferite de Ministerul Turismului, se va menţine acelaşi grad de ocupare a staţiunilor ca şi anul trecut, iar preţurile să rămână similare cu cele din 2008, dar s-a dovedit a fi o mare păcăleală.

SH: De ce?

NR: Noi ne-am înscris în acest program. Agenţia „Coralia Tour” lucrează, încă de la înfiinţare, din anul 2004, cu societăţi comerciale puternice din judeţ, precum şi cu sindicate reprezentative, dar acestea nu au achiziţionat tichete de vacanţă, din varii motive. Oricum, acestea au niste sisteme în domeniul petrecerii concediilor pe care le practică, cu succes, de mult timp, şi nici nu doresc să le schimbe. Astfel, pe piaţă au fost agreate cinci - şase firme care emit tichete de vacanţă, în sistem identic cu cel al bonurilor de masă. Aşadar, câştigător din această afacere nu este turismul românesc, ci doar firmele emitente de tichete de vacanţă. Singurele care merg pe sistemul tichetelor de vacanţă sunt unităţile bugetare şi, în plus, nici nu a existat o campanie de informare susţinută pe această temă. În plus, nici profitul unei agenţii de turism nu este mare, comisionul maxim care poate fi practicat fiind de zece procente, dar până la şapte la sută poate merge la emitentul de tichete de vacanţă. Staţiunile „balneo”- mai pline decât Litoralul

SH: Haideţi să revenim la actualul sezon estival. Cum v-aţi pregătit pentru această vară?

NR: Ne-am pregătit foarte bine pentru acest sezon, dovadă fiind şi cifra de afaceri, similară cu cea de anul trecut. Am contractat peste 120 de unităţi hoteliere de pe Litoral. De asemenea, avem contracte cu toate staţiunile balneo - climaterice din ţară. Practic, acoperim orice soliciatre. De altfel, deviza „Coralia Tour” este: „Pentru orice solicitare avem o soluţie”. În plus, oferim pachete de servicii de vacanţă pentru orice buzunar şi orice destinaţie.

SH: Ce se poate spune despre staţiunile balneo - climaterice?

NR: În prezent unele dintre aceste staţiuni, cum ar fi Herculane, de exemplu, funcţionează cu „casa închisă”. Mai mult, avem o legătură permanentă cu prestatorii de servicii din aceste staţiuni, ca şi cu cei de pe Litoral, de altfel.

SH: Există, într-adevăr, şi o fluctuaţie de preţuri în mijlocul sezonului estival?

NR: Da, în general în jos, şi noi încercăm, prin diferite mijloace, să ne anunţăm clienţii în timp util. Chiar recomand populaţiei să viziteze cu încredere agenţiile de turism pentru a afla ultimele noutăţi de pe piaţă. În Bulgaria turismul e politică de stat

SH: Cum staţi la capitolul „turism extern”?

NR: Dacă pe piaţa internă există tendinţa de adaptare a preţurilor la veniturile modeste ale majorităţii românilor, pe plan extern situaţia se prezintă mult mai bine. „Coralia Tour” poate asigura petrecerea unor concedii în orice colţ al lumii, practicând preţuri modice.

SH: Ce variante de concediu peste hotare puteţi oferi?

NR: Principala destinaţie a clienţilor noştri a rămas tot Grecia, unde oferim un pachet de şapte nopţi de cazare, la hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, la un preţ mediu de 200 de euro de persoană, aici fiind inclus şi transportul. Pentru cei cu posibilităţi financiare mai mari, avem oferte pentru Turcia, în Antalya, tot pentru o săptămână, la 700 de euro de persoană, în regim „all - inclusive”, în preţul menţionat intrând şi transportul cu avionul, precum şi plata tuturor taxelor. Merge bine şi Bulgaria, unde sunt condiţii net superioare faţă de România. În Bulgaria turismul a fost ridicat la nivel de politică de stat. Oferte excelente

SH: Cu ce ofertă încercaţi să vă atrageţi clienţii în această perioadă?

NR: Pentru vara lui 2009 avem o ofertă excelentă, care permite multora să meargă pe Litoralul românesc. Pentru un sejur de minimum cinci zile în staţiunile Venus, Saturn sau Eforie Sud, la un hotel de două stele, preţul este de 70 de lei pe zi de persoană, din care 38 de lei reprezintă contravaloarea a trei mese.

SH: La ce să ne aşteptăm în perioada următoare?

NR: Din 15 august se anunţă noi reduceri de preţuri pentru Litoral. Apoi, din septembrie, avem o ofertă specială pentru staţiunile balneo - climaterice, la 300 de lei de persoană pentru şase zile de cazare la un hotel de două stele, în acest preţ fiind inclus micul dejun şi proceduri de tratament. Toată toamna va fi una bună din punctul de vedere al ofertelor de turism în aceste staţiuni. Să nu uităm că vor scădea preţurile şi la vacanţele în străinătate.

 Alte titluri din secţiunea Interviu / nr. 1313
Articol: „Turismul românesc nu câştigă nimic din tichetele de vacanţă”
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Dan - Petrosani 2009-07-20 07:33:50
Nu m-ar mira absolut de loc daca voi afla ca acest domn, director de agentie de turism, este un infocat membru sau sustinator al PNL. Pentru ca asa gandeste . Distructiv. Ceva de genul \" toti ma bate, toti ma-njura....\". Sa-si pastreze frustrarile pentru domnia sa.
Concurs