DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast
Jocul de-a demiterea într-o instituţie de învăţământ

Situaţie mai mult decât delicată la Şcoala din Baia de Criş

de Amarildo Szekely, 20-11-2009, nr. 1402

O parte a cadrelor didactice de la Şcoala Generală „Avram Iancu” din comuna hunedoreană Baia de Criş nu sunt mulţumite de modul de activitate al profesorului Violeta Fărcaş, numit director prin delegaţie al instituţiei de învăţământ prin Decizia nr. 365 din 31 august 2009, semnată de inspectorul şcolar general de atunci din cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului (ISJ) Hunedoara, Sorin Radu.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

În acest sens, cinci cadre didactice de la acea şcoală, respectiv profesorii Sanda Crişan şi Salvina Paşca, şi învăţătorii Diana Leucian, Roxana Stana şi Ileana Ticiu Ianc, au trimis mai multe sesizări către IŞJ Hunedoara, cât şi la Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP).

Ce i se impută Violetei FărcaŞ?

În acele sesizări prof. Violeta Fărcaş i se reproşează, printre altele, o manieră dictatorială în a conduce şcoala, un limbaj neadecvat folosit faţă de cadrele didactice, deţinerea cheilor de la şcolile din satele comunei, unde ar intra fără a fi prezent şi învăţătorul care răspunde de gestiune, funcţionarea ca director cu delegaţie pentru al patrulea an şi altele. „Sperăm că veţi lua măsuri de înlocuire a unui astfel de manager”, se arată într-o sesizare către IŞJ din 29 iunie, iar într-o notă către SIP, din 16 septembrie, se spune: „Vă rugăm să ne ajutaţi ca această doamnă să fie schimbată din funcţie”. Mai mult, şi SIP a trimis o adesă către actualul conducător al IŞJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru, în care se cerea numirea unei comisii de anchetă asupra celor sesizate de unele cadre didactice de la şcoala din Baia de Criş. „Nu ne mai putem înţelege cu doamna director. Doamna Fărcaş este un foarte bun dascăl, dar felul dânsei de a se purta cu noi este de neacceptat. Nu mai putem suporta jignirile pe care ni le aduce”, a spus înv. Elena Opric, un cadru didactic ce nu a semnat petiţiile, dar este de acord cu conţinutul acestora. Şi Paul Rusu, liderul SIP Hunedoara, aproba demiterea Violetei Fărcaş, considerând că situaţia din şcoală trebuia reglementată. „Şi noi am trimis către IŞJ solicitările grupului de profesori. Consider că prin această soluţie se detensionează lucrurile din şcoală”, a precizat Rusu.

Încurcătură în ordine

În data de 3 noiembrie a.c, Alexandru Lăutaru semnează decizia nr. 777 prin care Violetei Fărcaş îi încetează numirea prin detaşare în funcţia de director începând cu ziua următoare. În schimb, în ordinul de numire, la articolul 2, este precizat că „Prezenta decizie este valabilă până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director / director adjunct, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar 2009 - 2010”. Mai trebuie precizat şi faptul că la sosirea ordinului de demitere, Violeta Fărcaş se afla în concediu medical. „Schimbarea s-a făcut în mod legal, deoarece nu erau performanţe manageriale deosebite, la care se adaugă starea conflictuală pe care o întreţine doamna Fărcaş, lipsa de transparenţă a acesteia faţă de cadrele didactice şi tratarea lor neadecvată. Această schimbare nu are niciun fel de implicaţie politică. Din luna mai până acum au fost înlocuiţi 18 directori cu detaşare de la unităţi şcolare pe care le avem în subordine, 10 dintre aceştia ieşind la pensie sau fiind pensionabili”, a declarat Alexandru Lăutaru, numit în post la propunerea PD-L.

Director, dar cu carnet de partid

Astfel, a fost numit director cu delegaţie profesorul Salvina Paşca, un cadru didactic foarte bine pregătit, la rândul său, care a editat şi lucrări de specialitate, aşa cum recunoaşte şi Violeta Fărcaş, dealtfel, care a mai condus şcoala cu ceva timp în urmă. „Doamna Fărcaş este un cadru didactic extrem de competent, dar felul său de a se purta nu mai poate fi de suportat. Am încercat să ajungem la o înţelegere cu dânsa, pentru a-şi continua activitatea ca director până în vara viitoare, când ar trebui să se pensioneze, dar nu s-a reuşit acest lucru. Am dat în anii anteriori examene pentru ocuparea postului de director, dar, din păcate, pentru diferenţe infime, nu le-am promovat. Este adevărat că sunt membru PD-L, dar nu cred că numirea mea s-a făcut pe criterii politice”, a spus profesorul Paşca.

Un mod deranjant de demitere

Cum este şi firesc, profesorul Violeta Fărcaş are şi argumente prin care să conteste demiterea sa din funcţie. „De când conduc şcoala, la toate evaluările făcute de IŞJ am primit calificativul foarte bine. Am obţinut acordul de a fi diriginte de la IŞJ din 2006 şi am obţinut rezultate foarte bune cu elevii mei, în momentul de faţă pregătirea lor fiind perturbată. În niciun an de când sunt director nu mi-am efectuat în întregime concediul de odihnă. Cât despre o anchetă a IŞJ nu am cunoştinţă să fi fost. Şi chiar dacă ar fi fost, de ce nu mi s-a aplicat nicio sancţiune? Şcoala s-a schimbat mult în bine, cu ajutorul Primăriei, primarul fiind soţul meu. În sprijinul acestor afirmaţii stau mărturie documentele şcolii. Tot cu sprijinul primăriei pot spune că nu există restanţe la plata salariilor şi la acordarea sporurilor şi diferenţelor. Când am fost bun director? Când am pregătit exemplar copiii unor cadre didactice care acum mă contestă. Când nu sunt bun director? Când le cer colegilor să îşi îndeplinească obligaţiile de servici trasate de IŞJ. Adevărul este că unii dascăli din şcoală nu vor să muncească. Demiterea mea, pe care o consider politică, a venit în urma presiunilor făcute asupra IŞJ de către SIP şi Prefectura Hunedoara. Mi-a lăsat un gust amar acest fel de demitere, prin care se doreşte o nedreaptă întrerupere a activităţii mele. Îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor competente pentru rezolvarea situaţiei în care mă aflu”, a spus Violeta Fărcaş.

„Vorbe frumoase” despre IŞJ

În sprijinul celor afirmate de Violeta Fărcaş sunt şi cele spuse de învăţătorul Carmen Jurca. „Doamna Fărcaş este un director exigent, dar corect, care are o activitate managerială deosebită şi care respectă legile. Nu dânsa întreţine relaţia tensionată din şcoală, ci grupul de contestatari. Mai mult, pentru că îi recunosc meritele directorului, am fost şi eu ameninţată cu pierderea postului şi jignită de cei care o contestă pe Violeta Fărcaş”, a spus Carmen Jurca. La toate acestea se adaugă şi câteva „vorbe de duh” care au fost trimise către IŞJ Hunedoara, chiar de unul dintre contestatarii directorului demis. Bunăoară, în procesul verbal încheiat în 10 septembrie, cu ocazia Consiliului Profesoral, actul fiind semnat de toţi cei prezenţi, se arată că „directorul şcolii nu acceptă ca în cancelarie cadrele didactice să precizeze că IŞJ Hunedoara spune minciuni, aşa cum a afirmat doamna profesor Crişan Sanda”.

Se încurcă iţele

Iţele acestei poveşti sunt şi mai încurcate. Familia Fărcaş este naşa lui Dorin Gligor, prefectul judeţului. „De la Prefectură nu se fac niciun fel de presiuni. Eventual, poate fi vorba doar despre intervenţii atunci când treburile nu merg bine într-o instituţie deconcentrată. Personal, nu am niciun amestec în această treabă. Nu cred că a fost vorba despre o schimbare politică. Acum aflu că noul director este membru PD-L. Mă miră, însă, faptul, că nu s-a găsit, de atâta timp, soluţia organizării unui concurs”, a afirmat Dorin Gligor, membru PD-L. Legat de relaţia de rudenie dintre cele două familii, primarul PSD din Brad, Florin Cazacu, spunea, nu cu mult timp urmă că, în baza acestei legături dintre prefectul PD-L şi primarul din Baia de Criş, Romeo Fărcaş, membru PNL, s-a dispus mutarea Ocolului Silvic din muncipiu în comuna învecinată. Acest lucru este infirmat atât de Dorin Gligor, cât şi de Romeo Fărcaş.

„Vor să lovească în mine”

Revoltat de ceea ce se întâmplă este şi primarul din Baia de Criş, soţul directorului demis. „Prin acest joc murdar se încearcă să se lovească în mine şi să ni se strice imaginea. În comună există două instituţii deconcentrate, ocolul şi şcoala, iar ca primar nu am fost consultat despre schimbările ce urmau să se facă. Se pare că pentru unii primarii ar trebui să fie în cizme de cauciuc şi cu lopate în mână şi, dacă se poate, să mai conducă şi un agregat, şi să nu aibă niciun cuvânt de spus legat de schimbările instituţionale. Se pare că mulţi doresc ca primarii să nu facă nimic. Oricum, cei numiţi în funcţii la deconcentrate nu vor avea niciodată satisfacţia mea, de a fi ales de cinci ori în funcţie. Poate că şi din această cauză fac mai mult rău decât bine în relaţia cu colaboratorii. Legat de reclamaţiile venite de la cadrele didactice, sunt total nefondate. Nu am făcut nici presiuni pentru alegerea liderului de sindicat şi predau la şcoală, fiind profesor de meserie, în baza normelor legale. Acum se consideră că a intra în şcoală fără a fi prezent învăţătorul gestionar nu este corect, dar când am zugrăvit singur şcolile din satele aparţinătoare a fost bine. În plus, se uită munca depusă, mai ales de soţia mea, pentru ridicarea prestigiului şcolii şi nu se ţine cont de pregătirea elevilor, care vor avea de suferit în urma acestui joc murdar. Sper ca aceste manevre politice să înceteze. Dacă cineva are ceva cu mine, ar trebui să mi-o spună direct, nu să lovească în soţia mea. Este chiar o lipsă de respect faţă de activitatea depusă, mai ales că se află aproape de pensie. Am speranţa ca această decizie injustă să fie îndreptată de către cei care au promulgat-o”, a spus primarul Romeo Fărcaş.

În loc de concluzii

Este foarte greu de tras o concluzie în acest caz. Rămân, însă, câteva certitudini. Una ar fi că un demers jurnalistic nu ar trebui luat ca o tentativă de intimidare a vreuneia dintre părţi. Este grav că într-o şcoală se ajunge în asemenea situaţii, cel mai mult de suferit având elevii, dar şi imaginea în sine a instituţiei de învăţământ. Este regretabil că nu s-a putut ajunge la o soluţie de compromis. Apoi ar trebui făcut ceva pentru ca actele emise, indiferent de natura lor, să fie clare şi să nu lase loc de interpretări. Nu în ultimul rând este vorba despre câteva cariere didactice de excepţie, a căror imagine are de suferit. Dar, câtă vreme politicul este prezent în mai toată societatea, de la cele mai înalte niveluri până la şcolile de ţară, multe speranţe de o aşezare normală a lucrărilor, pe făgaşul lor firesc, rămân iluzii deşarte.

 Alte titluri din secţiunea Anchetă / nr. 1402
Articol: Situaţie mai mult decât delicată la Şcoala din Baia de Criş
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Cristian Aprodu - Deva 2009-11-22 10:03:15
Il cunosc Pe Romeo Farcas si pe distinsa lui sotie de peste 15 ani. Doamna Salvina Pasca este membru PDL dar nu a fost numita politic desi numirea s-a facut dupa ce PSD a fost dat afara de la guvernare.Oare chiar poate crede cineva asa ceva ? Nici pedelistii nu o cred.
Eliade - Boia Barzii 2009-11-20 16:56:51
O situatie asemanatoare este la Liceul Traian din Deva unde Iolanda Iacob, membra PDL, dar cu un trecut incarcat de ilegalitati comise, a primit numirea in functia de director al liceului de catre ISJ. La fel ca la Baia de Cris, cadrele didactice ale liceului s-au revoltat si au reusit sa convinga cu documente ISJ sa retraga decizia de numire in functie.
Dar totusi Iolandei Iacob i se pregateste o numire intr-un alt post de conducere, la presiunile PDL.
Concurs