DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast
În perioada iunie 2009 - iunie 2010, consilierii locali din municipiul de pe Cerna s-au „zdrobit” pentru alegători participând la Şedinţe, într-o „atmosferă colegială”, atunci când n-au fost prezenţi la „acţiuni de

„E uşor a scrie... rapoarte, când nimic nu ai a spune”

- varianta aleşilor din CL Hunedoara -
de Oana Bimbirică, 01-07-2010, nr. 1551

Participarea la simpozioane, comemorări ale eroilor, lansări de carte şi prezenţa la şedinţele legislativului local sunt printre „măreţele” realizări ale consilierilor locali din municipiul Hunedoara, în anul de mandat iunie 2009 - iulie 2010.


1 2 3 4 5

Toate aceste „performanţe” sunt menţionate, cu titlu laudativ, în rapoartele de activitate pe care membrii Consiliului Local (CL) Hunedoara trebuie să le depună, potrivit legii, după fiecare an de mandat, până în data de 15 iunie. Deşi termenul a trecut de două săptămâni, potrivit site-ului municipalităţii de pe Cerna, doar 8 dintre cei 21 de consilieri locali hunedoreni au raportat alegătorilor cât şi cum au muncit într-un an, de pe poziţia în care au fost desemnaţi prin vot, în 2008. Ce găsim în majoritatea rapoartelor deja depuse ne arată faptul că pentru semnatarii acestora, obligaţiile pe care le au în calitate de consilieri locali, sunt prezentate drept realizări, iar de iniţiativă proprie nici nu poate fi vorba.

Şi-a îndeplinit atribuţiile la... Ziua Naţională

„O activitate desfăşurată în spiritul legii şi în spiritul colectivităţii”, cam cu asta se laudă, în perioada iunie 2009 - iunie 2010, consilierul local PDL, Tudorel Culcea. Fiind membru al Comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură din cadrul CL Hunedoara, Culcea le mai raportează alegătorilor că a participat la toate şedinţele acestui legislativ şi a discutat proiectele de hotărâre care i s-au supus atenţiei. Pe aproape jumătate de pagină de format A4, consilierul local PDL susţine că şi-a realizat atribuţiile care îi revin în calitate de ales al hunedorenilor prin faptul că a luat parte la comemorări sau manifestările organizate cu ocazia Zilei Naţionale, a Festivalului „SOS Castelul” sau „Zilele Municipiului Hunedoara”, dar şi prin „activitatea de primire în audienţă a cetăţenilor conform planificării”. În rest, Dorinel Culcea a ridicat mâna în cadrul şedinţelor de CL Hunedoara pentru a-şi exprima opţiunea în ceea ce priveşte proiectele de hotărâre...

Consilier - supraveghetor de cartier

În plus, faţă de „realizările” deosebite ale colegului său de la PDL, liberalul Daniel Goghiţă se mai poate „lăuda” că, în ultimul an, „a monitorizat Microcartierul 1, zona repartizată în cadrul municipiului”, unde a purtat discuţii cu cetăţenii „în vederea preluării problemelor care apar”. De asemenea, pe lângă faptul că şi-a făcut timp să meargă la acţiunile de 1 Iunie şi la „Zilele Hunedoarei”, Goghiţă s-a distrat, tot „în folosul” alegătorilor, la Festivalul de Folclor şi Muzică Românească a românilor de pretutindeni, care a avut loc în Voivodina, Republica Serbia. Participarea activă la toate şedinţele (ordinare, extraordinare şi deîndată) ale CL Hunedoara „depunând atunci când este necesar amendamente” (fără a preciza vreunul dintre acestea) în cadrul comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică sunt doar câteva dintre acţiunile prin care consilierul local PNL vrea să demonstreze că a lucrat în folosul alegătorilor. La fel ca şi Tudorel Culcea, liberalul Daniel Goghiţă se dovedeşte lipsit de inspiraţie şi îşi încheie raportul depus asigurându-i pe hunedoreni că a avut „o activitate desfăşurată în spiritul legii şi în spiritul colectivităţii”.

Un an în... mai puţin de zece rânduri

„Subsemnatul Gyorfi Jeno, consilier în Consiliul local al municipiului Hunedoara, membru în comisia de comerţ şi servicii publice, fac următorul raport de activitate pe perioada iunie 2009-iunie 2010. Am participat la şedinţele ordinare şi extraordinare ale comisiei unde am analizat proiectele de hotărâri de pe ordinea de zi. După analizele şi voturile comisiei, majoritatea au primit aviz favorabil. Au fost unele care au primit aviz nefavorabil sau la care au fost aduse amendamente. Atmosfera la comisie a fost una bună, colegială”. Mai puţin de zece rânduri scrise la calculator, umplând, cu greu, un sfert de pagină A4, acestea reflectă munca pe care a depus-o consilierul UDMR în ultimul an, iar raportul de activitate al lui Jeno Gyorfi poate concura, cu succes, pentru titlul de „cel mai scurt” document de gen. Însă, din păcate pentru hunedoreni, alesul local al UDMR, unul dintre veteranii din consiliul local, având la activ cel puţin două mandate, a avut degeaba, în jurul său, doar feţe zâmbitoare şi atitudini binevoitoare. Acestea nu au fost suficiente pentru a-l determina pe Jeno Gyorfi să muncească mai mult şi să se folosescă de sprijinul colegilor săi din legislativ pentru a-şi promova iniţiativele pe care ar fi trebuit să le aibă în calitate de consilier local.

Amendamente „benefice”, dar... secrete

Cât şi cum a muncit în folosul hunedorenilor în cel de-al doilea an din mandatul său de consilier local a raportat şi Tatiana Vasilescu, reprezentant al PC. În afară de faptul că este membru în consiliul de administraţie al Şcolii Generale nr. 9 din Hunedoara şi a „răspuns de fiecare dată solicitărilor conducerii acestei unităţi”, raportul de activitate al consilierului conservator pare copiat după celelalte şi nu reflectă altceva decât transformarea obligaţiilor impuse prin „fişa postului” de ales într-un consiliu local, în acţiuni cu care Tatiana Vasilescu crede că se poate lăuda în faţa celor care au votat-o în 2008: participări la şedinţe de comisie şi de plen, unde, în loc de iniţiative, a avut o ”poziţie activă la majoritatea dezbaterilor privind adoptarea hotărârilor puse în discuţie”. De asemenea, consilierul local PC le mai raportează alegătorilor că s-a „implicat în aducerea proiectelor de hotărâre la o formă cât mai corectă şi am adus amendamente benefice acestor proiecte de hotărâre”. Care sunt aceste amendamente ale Tatianei Vasilescu, oricât de mult ar vrea să ştie hunedorenii, se pare că ele vor rămâne... un mister.

 Alte titluri din secţiunea Administratie / nr. 1551
Articol: „E uşor a scrie... rapoarte, când nimic nu ai a spune”
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Concurs