DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast
„Barda” rectificarii bugetare a Guvernului nu a iertat judetul Hunedoara. „Pusculita” locala a pierdut aproximativ 150 de miliarde de lei vechi, iar urmarile sunt dezastruoase.

Primariile sunt aproape de faliment, dezvoltarea e pusa „pe butuci”

de Oana Bimbirică, 25-08-2010, nr. 1590

Întreruperea totala a unor investitii derulate de Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara sau diminuarea drastica a sumelor alocate acestora sunt consecintele rectificarii bugetare a Guvernului de saptamâna trecuta.


1 2 3

Potrivit lui Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, în urma „taierilor” de bani operate de catre Executiv, bugetul judetului a ramas fara circa 15 milioane de lei, iar primariile vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei rectificari.

„Zile negre” cu contracte revizuite

Desi nu ajuta cu bani aproape deloc administratiile locale, pentru derularea investitiilor, Guvernul nu le lasa pe acestea sa dezvolte localitatile nici cu putinii bani pe care îi mai au. Cele mai multe fonduri le-a pierdut CJ Hunedoara de la capitolul sumelor destinate echilibrarii bugetelor localitatilor din judet, de unde Guvernul „a taiat” circa 10 milioane de lei. Nici modernizarea si reabilitarea drumurilor din judetul Hunedoara nu se va mai putea face dupa planul autoritatilor, din moment ce, si în acest „buzunar” din buget, Executivul „a bagat mâna pâna la cot” si a luat circa 22 de milioane de lei. În plus, nici banii din care CJ Hunedoara platea cheltuielile cu învatamântul special, cu centrele de asistenta educationala, dar si cele cu personalul clerical, nu au scapat neatinsi de „barda” Guvernului. Acestia au fost redusi cu circa 12,3 milioane de lei. „Când Guvernul ne-a transferat sumele din trimestrul trei în trimestrul patru, mi-am spus ca sigur nu voi mai primi banii astia niciodata. Se pare ca am avut dreptate. Traim niste zile negre din cauza acestui Guvern. Nu mai putem realiza investitiile pe care ni le-am propus. Voi fi nevoit, din cauza lipsei de bani, sa fac acte aditionale la contractele pe care le-am încheiat cu firmele care executa lucrari, prin care voi taia din bugete sau voi sista lucrarile. Ştiu ca acestea ma pot da în judecata, pentru ca ele si-au achizitionat niste dotari, bazându-se pe aceste contracte pe care le-au încheiat cu CJ Hunedoara. Daca aceste firme dau în judecata CJ, vom da si noi Guvernul, nu avem ce sa facem altceva. Toate contractele trebuie revizuite sau sistate pentru o perioada nedeterminata”, a afirmat Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara.

Aproape de colaps, dar cu proiecte

Pe de alta parte, Molot sustine ca circa 27 la suta din rectificarea bugetara a Guvernului a afectat CJ Hunedoara, restul fondurilor fiind luate din sumele destinate primariilor hunedorene. „Din pacate, vom asista la situatii în care multe primarii se vor închide. Nu vor mai avea bani sa-si plateasca salariile angajatilor sau facturile la utilitati. Pâna si la sat, trebuie sa achiti macar curentul, daca apa curenta si gaz nu ai. S-a asternut întunericul peste judetul Hunedoara de când a intrat în vigoare aceasta rectificare (n.r. 22 august). Singura noastra sansa sunt fondurile europene. Astea mai tin firmele. Nu stiu unde vor sa ne duca în ritmul asta. Ne-au pus sa dam oameni afara, sa reducem salariile, iar acum ne-au luat si din investitii”, a mai spus Molot. Chiar daca au depus proiecte pentru obtinerea de finantare europeana, primariile din judetul Hunedoara intra foarte greu în posesia banilor, în cazul în care initiativele lor sunt considerate eligibile. Multi dintre primari vor bani europeni pentru construirea infrastructurii, altii pentru centre sociale, parcuri eoliene sau alte investitii în comunitatile pe care le conduc. Cum nu vad niciun leu de la stat, ba, din contra, li se taie si din fondurile pe care le au, sigura salvare vine de la Uniunea Europeana, si cu precadere de la Programul Operational Regional (POR) 2007 - 2013.

Salvarea vine de la UE

Aflat de doua zile la conducerea Consiliului de Dezvoltare Regionala al Agentiei Vest, Mircea Molot sustine ca fondurile europene sunt accesate foarte greu din cauza faptului ca tot procesul de selectie si evaluare a proiectelor depuse a fost centralizat la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). În acest sens, Molot a oferit drept exemplu situatia Regiunii de Dezvoltare Vest din care face parte si judetul Hunedoara, unde, din totalul proiectelor depuse, circa 37 la suta au fost contractate, si doar în 20,78 la suta din cazuri au fost efectuate platile. „Sunt multumit ca primarii din judetul Hunedoara au înteles cât de necesare sunt aceste fonduri europene si au depus proiecte. Majoritatea au facut-o apelând la ajutor profesionist, pentru a nu cheltui banii degeaba si a nu le fi aprobate proiectele. Ne împiedicam însa în birocratie, pentru ca dureaza chiar si un an pâna primim banii, pentru a pune în aplicare aceste proiecte. MDRT a centralizat totul la Bucuresti, în loc sa lase evaluarea proiectelor la nivelul regiunilor de dezvoltare. Cred ca cei de la minister nu mai pot face fata, sunt depasiti de situatie, motiv pentru care întârzie atât de mult cu evaluarea proiectelor. Eu am facut deja o sesizare la minister pentru a se simplifica aceasta procedura de alocare a fondurilor europene. Sper sa fie luata în considerare”, a mai spus presedintele CJ Hunedoara.

Mircea Molot (foto), presedintele CJ Hunedoara

„S-a asternut întunericul peste judetul Hunedoara de când a intrat în vigoare rectificarea bugetara. Singura noastra sansa sunt acum fondurile europene”

 Alte titluri din secţiunea Administratie / nr. 1590
Articol: Primariile sunt aproape de faliment, dezvoltarea e pusa „pe butuci”
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Concurs