DEVA
Click for Deva, Romania Forecast
TIMISOARA
Click for Timisoara, Romania Forecast
BUCURESTI
Click for Bucharest, Romania Forecast
Se împlinesc 21 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca

Eveniment de suflet la Mănăstirea Prislop

de Amarildo Szekely, 24-11-2010, nr. 1655

1 2 3 4

La sfârşitul acestei săptămâni, în zilele de sâmbătă şi duminică, la Mănăstirea Prislop, de lângă Haţeg, se vor comemora 21 de ani de la trecerea în nefiinţă a ieromonahului Arsenie Boca, supranumit ”Sfântul Ardealului”.

Cunoscutul luptător împotriva comunismului, părintele Arsenie Boca, originar din Vaţa de Sus, şi-a dedicat întreaga viaţă propovăduirii cuvintelor lui Dumnezeu.

Autobiografie de referinţă

Numele lui Arsenie Boca rămâne viu în conştiinţa hunedorenilor. În locul său natal, câţiva oameni de suflet au ridicat un monument în memoria acestui om deosebit. Într-o autobiografie, datată 17 iulie 1945, şi scrisă la Râmnicu Vâlcea, ”Sfântul Ardealului”, pe numele său de mirean Zian Boca, nota următoarele: „Subsemnatul m-am născut în 1910, septembrie 29, în Vaţa de Sus, judeţul Hunedoara. Şcoala primară şi liceul le-am făcut în orăşelul Brad, acelaşi judeţ. De pe atunci mi se remarca o anumită înclinaţie spre singurătate şi spre probleme de religie, chiar peste puterile mele de atunci. În cursul liceului mi-au plăcut foarte mult: matematicile, fizica, religia, desenul şi muzica. A biruit înclinaţia contemplativă, sau speculativă şi în 1929 m-am înscris la Academia Teologică din Sibiu. În timpul teologiei mi se lămurea frumuseţea chipului vieţuirii călugăreşti şi doream să mă instruiesc, pe cât puteam, mai temeinic, cu deosebire în latura mistică a vieţii. Teza de licenţă în Academia Teologică rezuma strădaniile mele spre acea desăvârşire interioară a omului, şi purta titlul: „Încercări asupra vieţii duhovniceşti”. Terminam teologia prin 1933. Pictura mi-a lungit şcoala. Căci aflând Mitropolitul Nicolae Bălan că am talentul acesta, m-a trimis anul următor 1933/34, la Academia de Arte, frumoase din Bucureşti, pe care am terminat-o în cinci ani. În vremea aceea, mişcarea legionară era în toi şi se discuta de ea în toate părţile. Eu, ca un independent de politic, nu mi-am găsit înclinaţie către mişcare. În Vinerea Izvorului după Paştile anului 1939, am fost tuns în călugărie primind numele Arsenie. Am primit preoţia şi misiunea majoră a propovăduirii lui Hristos-Dumnezeu adevărat şi Om adevărat, precum şi a sfinţirii omului, ca să aibă pacea lui Dumnezeu în sine, absolut în orice împrejurări s-ar afla în viaţă. De alte gânduri şi rosturi sunt străin”.

Ieromonahul Arsenie a slujit, printre altele, la Mănăstirea Prislop, unde îşi doarme şi somnul de veci, părăsind această lume la 28 noiembrie 1989, rămânând în memoria colectivă ca un erou al luptei împotriva totalitarismului, ce a fost întemniţat în mai multe rânduri în închisorile comuniste.

 Alte titluri din secţiunea Agricultură / nr. 1655
Articol: Eveniment de suflet la Mănăstirea Prislop
Numele dumneavoastră:
Localitatea:
Comentariul:
Parerea cititorului
Mihai - Deva 2010-11-24 20:42:30
www.arsenieboca.ro Aici gasiti informatii despre parintele Arsenie care ne este un viu exemplu. Doamne Ajuta!
Concurs