BerlingskeTidende på nettet
Vejret
TV
Forside

Indland


Udland


Udland


Udland


Sport


It


Debat




Familie & fritid



Familie & fritid forside



B&osladh;rn



Mad



Vin



Rejser



Forbrug



Mode



Bilen



Links


Få avisen hver morgen
Ingen kender byen bedre - Alt Om KøbenhavnFind dit nye job herFind dit nye hjem herLæs alt om ØresundsregionenStudenter information
Aktuel
Arkiv
JobZonen
Andre herlige sites

Familie & fritid
Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

Fra Berlingske Tidende søndag den 9. juli 2000

GolfGuide 12: Bunkerslag

Bunkerslag er et af de områder i spillet, hvor der er størst forskel på rigtig gode spillere og spillere på lidt lavere niveau.

Se videoklip med eksempel
NB: Kræver QuickTime, som kan hentes gratis hos www.apple.com

Klik på billerne for at se dem i stort format


1: Lad sandjernet være helt åbent og bolden lidt fremme i opstillingen.


2: Opstillingen er også åben, så fødderne peger til venstre for målet.


3: Slå helt igennem, så der er kraft til at flytte sandet, som så flytter bolden.


4: Thomas Havemann holder højre hånd under skaftet i gennemsvinget. Dermed holdes køllehovedet åbent i træføjeblikket.

Næsten alle gode spillere betragter bunkeren som en forhindring, der er relativt let at håndtere. Faktisk er det i nogle tilfælde sådan, at de vil foretrække, at bolden er i bunker, frem for at den ligger til et chip eller et pitch, fordi man kan få bolden til at stoppe hurtigt i et bunkerslag og dermed få god kontrol.
Derimod er det ofte sådan, at spillere, der er knap så gode, har problemer med bare at få bolden ud af bunkeren i første slag, og når den kommer ud, så er der sjældent nogen kontrol over, hvor lang bolden ruller.
Problemer i bunker skyldes i ni ud af ti tilfælde forkert teknik. Uden den rette teknik er det virkelig svært at slå et præcist bunkerslag, men hvis man kan den rette teknik, er det en mere overkommelig opgave.
Det første man skal gøre sig klart, er at man skal anvende den rigtige kølle, og det vil næsten altid være sandjernet (sandwedge). Sandjernet er som navnet antyder konstrueret først og fremmest til bunkerslag, og det specielle ved jernet er den sædvanligvis meget brede sål. Den skal forhindre, at køllehovedet graver sig for dybt ned i sandet under slaget. God teknik i bunkerslag kræver derfor, at man udnytter sålen på den rigtige måde.
Dette starter med en opstilling, hvor køllehovedet bliver åbnet (lagt ned) som på billede 1. Når køllehovedet ligger på denne måde, skal slagfladen pege til højre for målet, og for at kompensere herfor stiller man sig op, så fødder, hofter og skuldre peger til venstre for målet. Endelig skal bolden være lidt fremme i stancen (lige inden for venstre hæl), og hænderne skal være ud for eller lidt bag bolden. Svinget udføres på den linie, som fødder, hofter og skuldre er stillet på, så man i virkeligheden svinger køllen venstre om linien mod hullet, se billede 2 og 3.
For at få bolden løftet ud af bunkeren i den rigtige retning, skal man i gennemsvinget sørge for, at køllehovedet er åbent som i opstillingen, se billede 4 (nr. 26). Dette gøres ved at sørge for, at højre hånd holdes under skaftet i gennemsvinget, som det tydeligt ses på billede 4. Man skal også være opmærksom på, at man i et bunkerslag slet ikke har direkte kontakt mellem bold og køllehoved. Det er sandet under bolden, som man slår væk med det åbne køllehoved, og derved løftes bolden op på en pude af sand. Derfor skal man sigte efter at lade køllen ramme sandet tre til ti centimeter bag bolden: Jo kortere bunkerslag, jo længere væk fra bolden skal man ramme sandet. Endelig er det vigtigt, at man sørger for at svinge igennem med armene, så der kommer tilstrækkelig med fart på køllen til, at man på denne måde kan flytte sandet under bolden.
Det vil være en god måde at indlære bunkerslag på, hvis man starter med prøveslag uden bold, hvor man prøver at lære at flytte sandet på den rigtige måde med det åbne køllehoved, og når man er i stand til regelmæssigt at flytte det sand, man sigter efter, så kan man blot lægge en bold oven på sandet og fortsætte på samme måde.
Afslutningsvis vil jeg lige gøre opmærksom på, at det kun er i greenbunkers, man skal anvende denne teknik. Til slag i fairwaybunker kræves en helt anden teknik, som kort beskrevet er en justering af teknikken i det almindelige sving på den måde, at man flytter bolden tilbage i stancen, og eventuelt kan man holde lidt nede på køllen. Det sikrer, at man rammer bolden på vej ned i gennemsvinget, altså før køllen rammer sandet.

Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel


Webmaster   Ophavsret
Nyheder familiefritid
Agurketid i august
Riojas nye stjerner

Læs også...
20/08 - GolfGuide 18: Dårligt vejr
12/08 - GolfGuide 17: Slå længere
06/08 - GolfGuide 16: Opvarmning
30/07 - GolfGuide 15: Den mentale side
24/07 - GolfGuide 14: Strategi på green
17/07 - GolfGuide 13: Strategi
02/07 - GolfGuide 11: Vind på de korte slag
25/06 - GolfGuide 10: Det korte indspil
18/06 - GolfGuide 9: Bliv bedre til putning
11/06 - GolfGuide 8: Putning
04/06 - GolfGuide 7: Det lange spil
28/05 - GolfGuide 6 - Finish
21/05 - GolfGuide 5 - Impact
17/05 - GolfGuide 4: Nedsvinget - det sværeste øjeblik
06/05 - GolfGuide 3: Opsvinget
29/04 - GolfGuide 2: Ordentlig opstilling
23/04 - GolfGuide 1: Grip - det korrekte greb
22/04 - Lær at spille (bedre) golf