početna stranica www.iskon.hr posjetite iskon brbljaonicu besplatni e-mail (u)pomoć
  početak     klik magazin     infocentar     tražilica     webcafe     internet usluge     za korisnike  
 
 teme 
 showbiz 
 glazba 
 politika 
 sport 
 auti 
 novac 
 crna kronika 
 tehnoklik 
 ljubav i sex 
 kultura 
 zabava 
 znanost 
 obitelj 
 fine stvari 
 lijep i zdrav 
 kolumne 
 iz drugih medija 
 Večernji list
 - Rodiljama nakon šest mjeseci samo 900 kuna naknade
 Vjesnik
 - Od 492.337 prijavljenih turista domaćih je samo 62.203!
 Slobodna Dalmacija
 - Alkar Preost - žrtva tuđe zavisti ili sebe samoga?
 Feral Tribune
 - Junaci našeg doba: Ivanković Brlić-Mažuranić
 Nacional
 - Nives Celzijus - Seks bomba na operacijskom stolu
 Glas Amerike
 - Demografi prognoziraju usporavanje globalnog rasta stanovništva
 
 pretraživanje interneta

web imenik · chat · freemail · forumi · ankete · e-razglednice · nagradna igra · e-razglednice · registracijski centar · atlas svijeta · prijava korisnika · gost korisnik · pomoć
Iskon Internet - najnovije
HNS, LS i IDS na jesen sa zajedničkim projektima
srijeda, 1.8.2001. 16:05

ROVINJ (Hina) - Hrvatska narodna stranka (HNS), Liberalna stranka (LS) i Istarski demokratski sabor (IDS) na jesen će definirati niz zakonskih, političkih i gospodarskih projekata s kojima će te stranke zajednički nastupiti, dogovorili su to na današnjem susretu, zatvorenom za javnost, predsjednici HNS-a Vesna Pusić, LS-a Zlatko Kramarić i IDS-a Ivan Jakovčić. "U Hrvatskoj je potrebno jačati građansku opciju jer je taj prostor u velikoj mjeri još nezastupljen i nije artikuliran kao politička opcija, stoga će HNS, LS i IDS definirati niz projekata s kojima će zajednički nastupiti", zaključilo je troje stranačkih čelnika na sastanku u Rovinju. Po riječima Kramarića te tri stranke imaju gotovo istovjetna stajališta te smatraju da nakon izglasavanja povjerenja hrvatskoj Vladi ona može pristupiti energičnijim zahvatima, posebice na gospodarskom i socijalnom planu. "Krajnje je vrijeme da se počinjemo baviti pravim pitanjima koja će poboljšati standard građana Hrvatske, dok se u drugi plan trebaju staviti teme koje nas samo dijele i ne doprinose boljitku hrvatskog naroda", ustvrdio je Kramarić. Govoreći o odnosima s LS-om, čelnica HNS-a Vesna Pusić je istaknula da je osobno "bliža koncepciji zajedničke stranke, dok je Kramarić bliži koncepciji programske koalicije stranaka". Jakovčić je naglasio kako tri stranke osnivanjem jedne građanske opcije mogu zadobiti znatno povjerenje biračkog tijela te biti jedna "nova snažna opcija koja će se nametnuti na hrvatskoj političkoj pozornici". Po njegovim riječima, IDS će i dalje podupirati daljnju decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske. Jakovčić je novinarima priznao kako se na današnjem sastanku razgovaralo i o mogućem povratku IDS-a u hrvatsku Vladu. "Predsjednici HNS-a i LS-a podržali su eventualni povratak IDS-a u Vladu, međutim, to se može dogoditi nakon jedne prave rekonstrukcije Vlade i nakon razgovora s premijerom Račanom", zaključio je Jakovčić, odbacivši pritom svaku mogućnost njegova povratka u Vladu.

Imenovano dubrovačko Gradsko izborno povjerenstvo
srijeda, 1.8.2001. 15:35

DUBROVNIK (Hina) - Dubrovačko Gradsko izborno povjerenstvo priopćilo je danas da je za predstojeće izbore za članove Gradskog vijeća Dubrovnika, koji će se održati 16. rujna, imenovan stalni sastav Gradskog izbornog povjerenstva pod predsjedanjem Ive Besjedice. Članovi Povjerenstva su Zoran Čengija i Noemi Butorac, dok su njihovi zamjenici Hrvoje Katušić, Ante Kačić i Kate Brajković, svi suci Općinskoga suda u Dubrovniku. Zadnji rok za predaju kandidacijskih lista za ponovljene izbore u Gradu Dubrovniku je 12. kolovoz. Dubrovčani će ponovno na izbore jer mjesec dana nakon konstituiranja novog saziva Gradskog vijeća nije izabran novi gradonačelnik, pa je Vlada postavila povjerenika, koji je raspisao nove lokalne izbore.

Svjedok "J": Štela me je poslao kao živu metu pred armiju BiH
srijeda, 1.8.2001. 15:30

DEN HAAG - Bivši muslimanski zatočenik mostarskog logora "Heliodrom" kazao je u srijedu u Haagu kako ga je Vinko Martinović Štela poslao kao živu metu pred položaje Armije BiH u Mostaru kako bi odredio točne položaje s kojih je protivnička vojska pucala na HVO. "Čitavo vrijeme molio sam Boga samo za smrt... da ne budem teško ranjen jer tu na crti razdvajanja ne bi nitko došao da mi pruži pomoć", kazao je svjedok "J" zaštićena identiteta tijekom iskaza u predmetu "Naletilić-Martinović". On je ispričao kako je 17. rujna 1993. Martinovićev vozač Dinko rano ujutro odveo veću skupinu zatvorenika iz Heliodroma, koji je držala vojna policija, u njegov mostarski štab. Tu je Martinović, po riječima svjedoka, naredio da se izdvoje četiri zarobljenika koji su zatim morali odjenuti maskirne uniforme. Dobili su drvene puške i ruksake s kamenjem kako bi iz daljine djelovali naoružani puškama i bombama. Nakon toga odvedeni su na crtu razgraničenja kod mostarskog Bulevara u podrum zgrade zdravstvene stanice u kojoj ih je Martinović obavijestio da u 12 sati počinje akcija HVO-a u okviru koje je zadatak četvorice zarobljenika hodati uz tenk prema linijama Armije BiH u Mostaru kako bi se utvrdilo odakle pucaju. Mladen Naletilić Tuta i Vinko Martinović Štela optuženi su, i po zapovjednoj i po osobnoj odgovornosti, za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja i povrede ženevskih konvencija koje su počinili pripadnici Kažnjeničke bojne tijekom hrvatsko-muslimanskih sukoba na području Mostara. Tužiteljstvo dokazuje da su hrvatske snage prognale stanovništvo, uništile njihovu imovinu i zlostavljale zatočenike, koristeći ih pritom i za poslove na prvoj crti obrane poput kopanja rovova i utvrđivanja položaja HVO-a, kao i u funkciji živog štita. Martinović je bio zapovjednik antiterorističke jedinice "Mrmak" u sastavu Kažnjeničke bojne. Haški sud prvi put primjenjuje odredbe pravilnika koje omogućavaju uzimanje iskaza svjedoka prije početka samog suđenja. Svjedok "J" kazao je da su, kad su došli s tenkom do križanja, pretrčali mostarski Bulevar i legli. Svjedok i drugi zarobljenik bili su ranjeni gelerima, ali su uspjeli utrčati u podrum zgrade u kojoj su čuli glasove vojnika Armije BiH. Svjedok "J" kazao je kako im je prije akcije Martinović obećao da će ih u roku od 48 sati pustiti na slobodu ili ih primiti u sastav jedinice, ako se akcija uspješno dovrši.

Arafat stigao u posjet Italiji
srijeda, 1.8.2001. 15:12

RIM/BERLIN (Hina/AFP/dpa) - Palestinski čelnik Jaser Arafat stigao je u srijedu u Rim gdje će se sastati s talijanskim čelnicima i s papom Ivanom Pavlom II. Arafat bi se trebao sastati s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem, predsjednikom zastupničkog doma Pierom Ferdinandom Casinijem i talijanskim ministrom vanjskih poslova Renatom Ruggierom. U četvrtak će razgovarati s talijanskim premijerom Silviom Berlusconijem, a poslije će ga u Castelgandolfu primiti papa Ivan Pavao II. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u srijedu porast nasilja na Bliskom istoku, nakon što je u napadu izrelskih helikoptera u utorak u Nablusu poginulo osmero Palestinaca, šestero pripadnika Hamasa i dvoje djece. Protiv eskalacije nasilja na Bliskom istoku u srijedu je upozorila i Njemačka. Glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavila je da je napad u Nablusu ugrozio krhko primirje. Osudi napada pridužila se i UN-ova visoka povjerenica za izbjeglice Mary Robinson.

HDZ BiH odbacuje optužbe protiv Jelavića i suradnika
srijeda, 1.8.2001. 15:01

MOSTAR (Hina) - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH drži da je zahtjev Kantonalnog tužiteljstva iz Sarajeva za pokretanje istrage protiv predsjednika te stranke Ante Jelavića i šest visokih hrvatskih dužnosnika pravno neutemeljen, priopćio je u srijedu Ured za informiranje te stranke. Sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo u utorak je u zahtjevu za pokretanjem istrage protiv Jelavića, ujedno i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te njegovih suradnika, navelo kako sumnja da su oni organiziranjem HNS i Hrvatske samouprave na većinskim hrvatskim područjima počinili krivično djelo ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti BiH i Federacije BiH. HDZ BiH, međutim, tvrdi da je "formiranje Hrvatskog narodnog sabora izraz političke volje legitimnih hrvatskih zastupnika iz cijele BiH i ne može biti predmet nikakvih kaznenih istraga. Takvu mogućnost, piše u priopćenju, decidirano predviđa i Ustav Federacije BiH (Opće odredbe, članak 3). (U HDZ-ovu današnjem priopćenju ne spominje se Hrvatska samouprava). "Zahtjev za pokretanjem istrage ponajprije je politikanski čin sadašnje nelegitimne vlasti koju predstavlja tzv. Alijansa za promjene i dijela međunarodne administracije pri kraju svog mandata", piše u pripćenju. Stranka nadalje u svome priopćenju optužuje Alijansu da vlastiti neuspjeh pokušava ublažiti progonom političkih suparnika. "Naime, kad ne mogu ostvariti ni jedno od svojih brojnih izbornih obećanja, onda lideri Alijanse za promjene instrumentaliziraju Kantonalno tužiteljstvo za progon političkih suparnika da bi odvratili pozornost javnosti od raznih korupcionaških afera i već više nego očitog svog neuspjeha", dodaje se u priopćenju HDZ BiH. Umjesto da se u parlamentarnoj borbi nađu najbolja rješenja za dosljednu primjenu Odluke Ustavnog suda BiH o konstutivnosti sva tri naroda na cijelom području BiH i usvoji Izborni zakon, Alijansa nastoji policijskim i sudskim progonima eliminirati drukčija razmišljanja kao u najcrnja komunistička vremena, ističe se u HDZ- ovu priopćenju. Stranka ipak drži da će ljudi u pravosuđu, vodeći se načelom ustavnosti i zakonitosti, odbaciti ovaj zahtjev Kantonalnog tužiteljstva iz Sarajeva te da neće biti u službi lidera Alijanse i dijela međunarodne zajednice.

Makedonija: Poginulo pet albanskih gerilaca
srijeda, 1.8.2001. 14:25
Križevci: Trešnja procvala i rodila drugi put u godini
srijeda, 1.8.2001. 14:22
Dio radnika u sisačkoj "Željezari" nastavio štrajk
srijeda, 1.8.2001. 14:02
Miloševiću u posjet dolazi stranačko izaslanstvo
srijeda, 1.8.2001. 13:43
Mirko Norac proglašen počasnim građaninom Sinja
srijeda, 1.8.2001. 13:25
 
 strani tisak 
   London Times   
   Die Welt   
   New York Times   
   Washington Post   
   Guardian Unlimited   
   Le Monde   
   El Pais   
   St. Petersburg Times   
   USA Today   
   Christian Science Monitor   
   Financial Times   
 online magazini 
 NOVAC 
   Wall Street Journal   
   The Economist   
   Forbes   
 POLITIKA 
   Time   
   Newsweek   
 SHOWBIZ 
   People   
   Rolling Stone   
 RAČUNALA 
   PC Magazine   
   Wired   
 ZNANOST 
   Discover   
   Nature   
 novinske agencije 
   HINA   
   Reuters   
   Associated Press   
   France Press   
   DPA   
   ANP   
   ITARTASS   
   INTERFAX   
   BETA   
   Tanjug   
   CP   
   MENA   
   PANA   
 vi se trenutno nalazite na: > www.iskon.hr > početak
 
početak  klik magazin  infocentar  tražilica  webcafe  internet usluge  za korisnike 
(c) 1999-2000 Iskon Internet d.d. Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja     početna stranica www.iskon.hr