BerlingskeTidende på nettet
Berlingske som startside
Vejret
TV
      
 
 
Forside

Indland


Udland


Erhverv


Kultur

Univers

Sport


It


Debat


Weekend


Rejser
Biler
Nyhedsbrev

Få avisen hver morgen

Annoncering

Søg i onlinearkivet
Ingen kender byen bedre - Alt Om KøbenhavnFind din nye bil herFind dit nye job herFind dit nye hjem herLæs alt om ØresundsregionenStudenter information på SO.dkSpilanmeldelser og andet godtRadio Metropol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Modtag et eller begge nyhedsbreve fra Berlingske.dk hver morgen
Alment
Erhverv
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Forsiden
Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

N Y H E D E R
F E A T U R E     F E S T I V A L E R     L I N K S     A N M E L D E L S E R
 
 
 
 
 

Lagt på www.berlingske.dk den 17. august 2001

Stum kærlighed

Kærlighed uden ord i Gabriel Axels »Leïla«.
Film: Gabriel Axels »Leïla« er et for dansk film usædvanligt eksperiment, der nok rummer flotte billeder og fine stemninger, men også hælder faretruende over mod det patetiske og ubehjælpsomme.

Når man i begyndelsen af det 21. århundrede fejrer ny dansk films succes, kan der være en tilbøjelighed til at glemme, at boomet faktisk ikke startede med Dogme-bevægelsen i slutningen af 90erne, men med Gabriel Axel og Bille Augusts Oscar-triumfer med henholdsvis »Babettes gæstebud« og »Pelle Erobreren« i slutningen af 80erne, da udlandet for første gang siden stumfilmæraen begyndte at få øjnene op for instruktørerne fra det lille land højt mod nord.

83-årige Axel har haft svært ved at leve op til karrierens kunstneriske og prestigemæssige højdepunkt, »Babettes gæstebud«, lige siden, og den dansk-frankofile instruktør og skuespillers virkefelt inden for film og TV må i det hele taget siges at være uhyre bredt og broget: Banebrydende TV-dramatik og socialrealisme i 50erne, lystig erotik i 60erne, platte Gyldenkål-folkekomedier i 70erne, seriøst fransk TV i 80erne og efter Oscar-klimakset bl.a. et par temmelig mislykkede spillefilm (»Christian«/»Prinsen af Jylland«).

Med »Leïla« tager veteraninstruktøren tråden op fra »Christian«, der også skildrede en ung, svagt karakteriseret dansk fyr, der rejser til det eksotiske Marokko og forelsker sig.

Denne gang hedder han Nils (spillet af franske Arnaud Binard), og i modsætning til Christian kan han oven i købet hverken tale eller spille guitar. Grunden til, at han ikke kan tale, skyldes dog ikke et medfødt handicap, men den fundamentale idé bag »Leïla«: At historien (ligesom »Babettes ...«) fortælles i voice-overs af Michael Bouquet, mens skuespillerne stort set kun udtrykker sig med mimik og gestik.

Ikke fordi der er tale om en stumfilm, eftersom der både er reallyd og hypnotiske, marokkansk prægede rytmer på soundtracket, men fordi den fatale forelskelse imellem den 16-årige berberjomfru Leïla (bedårende Mélanie Doutey) og den blonde, motorcykelkørende turist Nils i sagens natur er uden ord. De to unge mennesker har ikke noget fælles sprog, ud over kærlighedens og kroppenes sprog – eller sporadiske replikker på »Me Tarzan, you Jane«-niveauet.

Parret må mødes hemmeligt, fordi det ikke er tilladt for unge piger i den lille, primitive og isolerede berberlandsby at fraternisere med mænd, før de bliver gift, men Leïla får hjælp af en frygtløs veninde, der fungerer som budbringer og anstandsdame – indtil det uafvendelige sker, da de to unge tilbringer en i øvrigt meget dydig nat sammen i skoven uden for landsbyen. Hvilket i denne middelalderlige kultur i sig selv kan nedkalde en dødsdom over Leïlas kønne hoved; en dødsdom, der efter de lokale traditioner i så fald skal eksekveres af den vanærede fader.

Den sprogløse film fungerer således rimeligt i de ømme, romantiske scener mellem de to unge, selvom der naturligvis må overdrives i spillet, når alt skal udtrykkes med blikke, fagter, berøringer eller bevægelser. Så langt og for så vidt så godt: Så længe Axel koncentrerer sig om Leïla og Nils, er der en indre logik – samt både flotte billeder og fine stemninger.

Til gengæld hælder projektet faretruende over mod det patetiske og ubehjælpsomme, når kameraet følger Leïla med hendes familie (der indtil de opdager pigens forbudte kærlighed skildres som nærmest karikeret ædle vilde) eller Nils med hans to danske venner (hvoraf den ene kuriøst nok spilles ukrediteret af »Hvide løgne«-stjernen Mads »Oliver« Knarreborg!). For hvorfor bliver de nødt til at kommunikere sammen med fingertegn og enstavelsesord i deres egen sociale og sproglige kontekst?

Hér kæntrer værkets indre logik simpelthen, ligesom den i øvrigt gør det i den klodsede og tragiske slutning, hvor man undrer sig over, hvorfor parret på motorcyklen ikke kan slippe væk fra faren og brødrene på hesteryg?

Men »Leïla« skal selvfølgelig heller ikke opfattes som et stykke moderne, multikulturel realisme, men som en poetisk og romantisk fabel, et gammeldags eventyr i smukke »National Geographic«-kulisser om en umulig kærlighed på tværs af sproglige og kulturelle skel, »1001 nat« i interrail-alderen ...

I en tid, hvor næsten alle nye danske spillefilm, der ikke lige er instrueret af Lars von Trier, Nils Malmros eller Nicolas Winding Refn, forudsigeligt grupperer sig inden for tre helgarderede, folkelige genremodeller (romantisk komedie/dogme-komedie/action-komedie), skal Gabriel Axels eksklusive og manierede film under alle omstændigheder bydes velkommen som et særdeles udansk eksperiment.

At filmen og dens skuespillere er blevet berøvet stemmens brug (og dermed i dette tilfælde også psykologiens klangbund) er imidlertid paradoksalt nok både det fascinerende og det dybt problematiske ved »Leïla«. Ideen er spændende nok, men i praksis fungerer den ikke.

Længde: 90 min. Censur: Tilladt for alle.

 
 
 
 
 
Titel Leïla
 
 
 
 
 
Instruktør Gabriel Axel
 
 
 
 
 
Oprindelsesland Dansk

Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

 
 
 
 
 
Webmaster   Ophavsret
Nyheder forside
Gamle skal kunne bo i luksus
Danske forskere i førertrøjen
Ny miljøkritik af landbruget
Læs også...
 
 
 
 
 
17/08 - Kokainens kåde konge
 
 
 
 
 
17/08 - På sporet af en datter
 
 
 
 
 
17/08 - Askepot i ulveklæder
 
 
 
 
 
17/08 - Generation 101
 
 
 
 
 
15/08 - Filminterview: En rig far er god at have
 
 
 
 
 
14/08 - Gode film til halv pris
 
 
 
 
 
08/08 - Filmen på slankekur
 
 
 
 
 
07/08 - Forfattere håner film
 
 
 
 
 
07/08 - Australsk pris til dansk kortfilm
 
 
 
 
 
27/07 - Syvende dogmefilm får premiere på Lolland
 
 
 
 
 
18/07 - Biografpublikum er blevet kritiske
 
 
 
 
 
11/07 - To brækkede arme udsætter filmoptagelser
 
 
 
 
 
11/07 - Millioner til ny Trier-film
 
 
 
 
 
06/07 - Bornedals film skal åbne i Berlin
 
 
 
 
 
06/07 - Refn har sikret Sizemore
 
 
 
 
 
06/07 - Censureret »Pearl Harbor«
 
 
 
 
 
06/07 - Larmende rumvæsener
 
 
 
 
 
06/07 - Hollywood i provinsen
 
 
 
 
 
04/07 - Fred i Hollywood
 
 
 
 
 
02/07 - 32 sommerfilm i det fri
 
 
 
 
 
01/07 - Se min smukke navle
 
 
 
 
 
29/06 - Hvor håbet trives
 
 
 
 
 
27/06 - Hollywood-kanon
 
 
 
 
 
27/06 - Stjerneskud i krigskulisser
 
 
 
 
 
27/06 - Sommerpriser til dansk film
 
 
 
 
 
25/06 - Provinsen har også ret
 
 
 
 
 
25/06 - Dansk film ser til Trollywood
 
 
 
 
 
25/06 - Danske film forgyldt
 
 
 
 
 
25/06 - Olsen Banden på vej
 
 
 
 
 
22/06 - Filmfestival i Århus
 
 
 
 
 
21/06 - Kommentar af Ebbe Iversen: Bedre end bacon
 
 
 
 
 
19/06 - Nazisternes filmdronning
 
 
 
 
 
18/06 - Filmredaktionen anbefaler i uge 24
 
 
 
 
 
15/06 - Kommunalt ja til regeringen
 
 
 
 
 
14/06 - Drømmen om at flyve
 
 
 
 
 
12/06 - Pseudosucces for dansk film
 
 
 
 
 
08/06 - Bulder, brag og bank
 
 
 
 
 
29/05 - Zentropa topscorer af filmstøtte
 
 
 
 
 
19/04 - Bille August instruerer ny international storfilm
 
 
 
 
 
14/03 - Rør ikke ved dansk films dynamo
 
 
 
 
 
14/03 - Mere hæder til dansk film
 
 
 
 
 
12/03 - Amerikansk ros til Bille Augusts nye film
 
 
 
 
 
08/01 - Film på www.berlingske.dk