BerlingskeTidende på nettet
Onsdag den 9. januar 2002     www.berlingske.dk    • Hjælp  • Kontakt  • Annonceinfo
Vejret
TV

  Forsiden
  Indland
  Politi & Ret
  København
  Udland
  Erhverv
  Job & Karriere
  Kultur
  Univers
  Sport
  IT
  Øresund
  Debat
  Weekend
  Rejser
  Bilen
  Abonnement
  Annoncer
  Avisarkiv
 
 
 
 
 
  Metro / AOK
  BilZonen
  JobZonen
  BoligZonen
  StuderendeOnline
  GameSector
Søgning
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyhedsbreve

Modtag et eller begge nyhedsbreve fra Berlingske.dk hver morgen

Alment
Erhverv

  
 
 
 
 
Din avis
Din Avis er midlertidigt ude af drift. Vi arbejder på sagen og forventer en løsning snarest. Vi beklager ulejligheden.
 
 



Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

Lagt på www.berlingske.dk den 11. september 2001 kl. 22:24.

»Og hele månen blev som blod...«

Foto: AP
Washington DC og New York var tirsdag aften inkarnationen af kaos. Fra gadeprædikanten, der prædikede dommedag, til F-16 jagerne over byen, fra det tommetykke lag af støv, der dækkede hele det sydlige Manhattan, til kravet om hævn, der var på alles læber. Det var den dag, Amerika blev angrebet indefra.

Der er dage, hvor ord bliver for små. Hvor ens øjne er større end ens mund. Hvor lyden af fly over hovedet, synet af skyer, der stiger til himmels som en sort kegle, og lugten ... lugten af brand, af det øjeblik, hvor et bål er allermest fortærende, synes næsten for overvældende til at formidle. For betvingende. Men ord er, hvad vi arbejder med, og ord må nu gøre arbejdet.

Det var slemt nok, som det var – to fly, der var blevet tvunget ind i et af USAs mest kendte landemærker.

Men derfra udviklede det sig blot, minut for minut, billede for billede, og endte som en af de dage, da mennesker verden over for altid vil huske, hvor de var, og hvad de foretog sig. En Kennedy-dag. Den dag, Amerika blev angrebet indefra.

Og som altid er det detaljerne, de små iagttagelser, der står stærkest på nethinden:

På L Street i Washington stod en gadeprædikant og læste op fra Johannes’ Åbenbaring, om den femte rytter og det sjette segl, om solen, som blev sort som en sørgedragt, og hele månen, der blev som blod. Kort derfra pakkede en familie fra Pennsylvania deres to børn, deres køletaske og klapvogn ind bag i bilen og begyndte at navigere gennem det kaos, som midtbyen var. Børnene græd, konen græd, og manden rystede på hovedet. Regimenter af offentligt ansatte stormede ud af deres bygninger og løb i sikkerhed, hvor sikkerhed end var henne, og hver gang, der kom et fly, kiggede vi alle frygtsomt op på himlen.

»Det er en besynderlig dag, når truslen kommer fra himlen,« som en reporter sagde i lokalradioen.

I sandhed – tirsdag 11. september 2001 var en besynderlig dag.

At skabe sig et overblik over sådan en dag er som at forsøge at skabe orden på et spil mikado.

Men den bedste mulighed er i bogstavelig forstand at skabe et blik fra oven. Lad os prøve at forestille os, at vi kan stige op over den amerikanske østkyst, at vi kan stå på et højt plateau og stirre ud over landskabet dernede.

Over New York vil vi se tunge røgsøjler fra den sydlige ende af Manhattan, og vi vil se døde og kvæstede og ødelæggelser af dimensioner, som man normalt kun finder i en krigszone, og det mest bemærkelsesværdige vil være det, som vi ikke kan se: World Trade Center, arkitekten Yamasakis kontroversielle mesterværk, de to skyskrabere, der indtil 11.september totalt dominerede skylinen, og som kastede sin skygge hele vejen over Hudson-floden og til New Jersey. De to tårne er nu væk.

Lad os igen stige op på vort plateau over Østkysten og kigge mod syd, mod regeringsbyen Washington DC.

Her vil vi se røgsøjler fra Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, verdens største kontorbygning, som ligger ud til Pentagon-floden og huser bl.a. den amerikanske forsvarsstab og det kommandocenter, som har kontrol over atomarsenalet. En god del af bygningen er nu kollapset. Lidt mod nord vil vi se røgsøgler fra Kongressen, hvor det amerikanske senat og Repræsentanternes Hus har til, og vi vil se røg fra udenrigsministeriet, vi vil se Det Hvide Hus blive evakueret og F-16 bombejagere afpatruljere luftrummet over den amerikanske hovedstad.

Tilbage på plateauet kigger vi mod vest, mod Pennsylvania og Pittsburgh, hvor vi finder et krater og resterne af en United Airlines Boeing 757.

Vi vil høre brag fra bomber, vi vil høre en kakafoni af sirener, bilsirener, kommandoer, horn, hyl og skrig, vi vil høre og se inkarnationen af kaos.

Og det vil være vort overblik over Amerika.

Det stod ikke skrevet i kortene, at tirsdag 11. september skulle blive, som den blev. Det er ikke en af de dage, der har en bestemt historisk betydning – som f.eks. 19. april har for amerikanske højreekstremister, og 5. september har for visse palæstinensiske terrorgrupper. Jovist, en arabisk journalist med forbindelser til terroristen Osama Bin Laden advarede for tre uger siden om et »terrorangreb mod USA af hidtil usete dimensioner.« Men som en kommentator konstaterede i går: »Det siger de hele tiden, så det er ikke til at vide, om det er rigtigt eller ej...«

Amerika syntes også at have lagt sine parader ned på det seneste.

Efter angrebet på de amerikanske ambassader i Tanzania og Kenya for tre år siden og bombningen af krigsskibet »USS Cole« ud for Aden i Yemen sidste år, herskede der nu en vis afslappethed. I lufthavnene var der ikke længere de skærpede sikkerhedsforanstaltninger, der er sat i værk i ekstraordinære tider, og det er længe siden, CIA og FBI har udsendt de ellers rutinemæssige advarsler om noget i gære.

Præsident George W. Bush og hans regering var heller ikke så fokuseret på terror som på de såkaldte slyngelnationer – truslen fra lande som Irak, Nordkorea og Iran, der kunne foretage et missilangreb på USA og dets allierede. Det var et af præsidentens hovedargumenter for et missilskjold, og – siger kritikere nu – administrationen var tydeligvis fikseret på frygten for dette massive angreb og ikke opmærksom nok på den berygtede mand med en kuffert.

Og det var disse mænd med en kuffert - terrorister som sniger sig ind i USA og tager deres håndværk med - der slog til tirsdag den 11. september.

Det var flyvelederne langs den amerikanske østkyst, som først fik et fingerpeg om, at noget var galt, helt galt.

American Airlines Flight 11, en Boeing 767, lettede fra Boston på vej mod Los Angeles. Om bord var 81 passagerer, ni stewardesser og to piloter, og i de tidlige morgentimer blev det fly kapret. Radioforbindelsen døde.

Det samme skete for United Airlines Flight 175, en Boeing 767, på vej fra Boston til Los Angeles. Der var 56 passagerer, to piloter og syv stewardesser om bord. Også her blev radioen tavs.

I stedet for at flyve mod vest, mod Los Angeles, svingede begge disse fly mod New York.

Det ene styrede direkte ind i det ene af de to 110 etager høje tårne i World Trade Center og efterlod et gabende hul midt i bygningen. Det er samme tårn, som huser det berømte oberservationsdæk på 107. etage, hvor turister på en god dag kan betragte hele storbyen og omkringliggende forstæder.

16 minutter senere ankom det andet af de kaprede American Airlines-fly til New York, og for øjnene af millioner af TV-seere over hele verden torpederede det andet tårn.

World Trade Center er arbejdsplads for 50.000 mennesker og kan derudover få besøg af op mod 200.000 på en enkelt dag, så allerede på det tidspunkt var det klart for enhver, at der var tale om en katastrofe af dimensioner.

»Der er et uhyggeligt stort antal dræbte,« sagde New Yorks borgmester Rudolph Giuliani fra stedet.

Og angsten fra de pårørende var ulidelig: »Min mor er ved at blive skør af bekymring,« fortalte Edwin Cruz, hvis bror arbejder i World Trade Center. »Jeg håber, at han er uskadt. Han er min bedste ven, og jeg er totalt i chok.«

Andre beskrev en tilstand af panik.

»Jeg hørte et stort bom! – og så begyndte folk at falde ned fra bygningerne og hoppe ned fra bygningerne,« oplyste en bygningsarbejder, Serena Mays.

»Alle skreg, græd, løb forvirrede rundt, betjente, civile, brandmænd, alle. Det er en krigszone, og der er mange, mange tilskadekomne,« sagde en brandkaptajn, Mike Smith.

»Det virkede nærmest som en ticker tape parade, fordi bygningsdele og støv dryssede ned fra himlen,« konstaterede den 29-årige Matthew Low.

Men dermed var dagen ikke forbi. Den var først begyndt.

Og igen var det flyvelederne, der erfarede det først.

United Airlines Flight 93, en Boeing 757, som var på vej fra Newark i New Jersey til San Francisco med 38 passagerer, to piloter og fem stewardesser, blev kapret. Dernæst blev American Airlines Flight 77, en Boeing 757, på vej fra Washington til Los Angeles kapret. Om bord var 58 passagerer, fire stewardesser og to piloter. Også her blev radioen tavs.

Alt det vidste offentligheden intet om, da der klokken 9.43 blev meldt om en eksplosion i Pentagon.

Over Washington kunne man se den sorte røgsøjle mod himlen, og det var ikke blot forsvarsministeriet, der var ramt, men også byens største arbejdsplads. 25.000 mennesker arbejder i Pentagon, alene parkeringen af deres 9.000 biler på 16 gigantiske parkeringspladser er en daglig logistisk præstation.

Kort efter blev det oplyst, at det ikke var en eksplosion, men derimod en helikopter eller et mindre civilt fly, der var styrtet ned i E-ringen i den femkantede bygning, den del der huser hærstaben. Det viste sig imidlertid at være en en American Airlines Boeing 757, der ifølge et vidne eksploderede i »en bold af ild«.

Hverken flyangrebet mod Pentagon eller World Trade Center burde kunne ske.

Luftrummet over og omkring begge bygninger er såkaldt class B-airspace, det mest restriktive luftrum overhovedet, og efter regulativerne burde flyene have været opfanget og afvist.

Det fjerde kaprede fly – Unites Airlines flyet fra Newark på vej til San Francisco – blev tvunget ned i Somerset amt 130 kilometer syd for Pittsburgh og smadret til atomer ved sammenstødet med jorden.

Klokken 10.07 føjede næste kapitel sig til ødelæggelserne.

I 1993 – efter terrorangrebet mod World Trade Center – forklarede den ingeniør, der stod bag bygningsværket, at der ikke var nogen grund til bekymring. Som han sagde dengang: »World Trade Center er konstrueret således, at en Boeing 747 kan flyve ind i det, og det vil blive stående.«

Dengang blev det stående. De islamiske terrorister kunne ikke fælde det.

Men otte år senere fik terroristerne så deres revanche. Klokken 10.07, igen for øjnene af den ganske verden, viste det sig, at bygningerne ikke kunne modstå et flystyrt. Det ene tårn sank i grus. Det lignede mest af alt en af den slags kontrollerede sprængninger af en gammel gasværksskorsten, som militæret somme tider demonstrerer deres færdigheder ved at foretage, men der var intet kontrolleret over dette kollaps. Bygningen sank i grus og dækkede hele det sydlige Manhattan i »et tommetykt lag af støv,« som en reporter fra nyhedsbureauet Reuters konstaterede.

Derefter begyndte rapporterne at komme ind som en løbsk døgnrapport. I Washington røg en bilbombe angiveligt i luften foran udenrigsministeriet, som blev evakueret. En bilbombe eksploderede foran Kongressen, som blev evakueret. Det Hvide Hus blev evakueret. Alle forbundsbygninger blev evakueret, og til sidst blev alle offentligt ansatte i Washington beordret hjem. Præsident Bush og den amerikanske kongres fik besked på at samles på et hemmeligt og sikkert sted. I New York blev FN-bygningen og andre bygninger evakueret.

Samtidigt begyndte hospitalerne i de to byer at melde om mangel på blod, og på TV- og radiostationer blev donorer bedt om at afgive blod.

»Vi har hundredvis af mennesker, som er forbrændt fra top til tå. Det er det værste, jeg nogensinde har set, og det er det værste, som jeg forhåbentlig nogensinde vil komme til at se,« sagde overlæge Steven Stern fra New York.

Læg dertil alle rygterne.

Camp David var sprængt i luften. Sears-bygningen i Chicago var bombet. Flådebasen i Norfolk var under angreb. Endnu et fly er på vej mod Washington, og – sandt nok – F-16 jagere blev sendt op for at møde det.

Som en radioreporter tørt konstaterede: »Nu ved jeg, hvordan mine forældre følte det under angrebet på Pearl Harbor i 1941.«

Og så 20 minutter senere sank det andet tårn i World Trade Center i grus.

Ødelæggelsen var komplet. Landemærket var raderet væk fra Manhattans skyline. De mange postkort, som er sendt hjem fra New York i tidens løb, og de billeder, der er taget af øen i Hudson-floden – de var nu historie.

Den højeste af alle skyskraberne var forsvundet.

»Mine tanker kan slet ikke rumme, hvad der er sket i dag,« sagde et af de mennesker, som ellers har været tættest på at opleve noget lignende. Martha Ridleys datter døde i bombeangrebet i Oklahoma 19. april 1995, og over for telegrambureauet AP summerede hun sine følelser op: »Jeg beder til Gud, og jeg sender mine varmeste tanker, al min medfølelse, ud til de mennesker, der nu skal igennem det samme, som vi var. Jeg håber, der er retfærdighed til.«

Det bliver formentlig det næste kapitel.

Når bomberne holder op med at springe, når det sidste fly er kapret, når røgen har lagt sig, og redningsmandskabet og hospitalerne har foretaget, hvad de kalder triage, melder det næste spørgsmål sig:

Hvem gjorde det?

Hvem er så letsindige, hvem er så selvmorderiske at påkalde sig den amerikanske vrede på denne måde?

For som en ung grædende kvinde sagde på NBC: »Vi vil ikke stoppe, før vi har fundet jer og fanget jer og slået jer ihjel...«

Brutalt og makabert, sikkert, men det er holdningen, mand og mand, nabo og nabo, imellem, i dette land, og ingen kan formentlig fortænke dem i det.

Og gadeprædikanten kan atter tale om solen, som blev sort som en sørgedragt, og hele månen, der blev som blod.


Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

 
 
 
 
 
Webmaster   Ophavsret
Læs også...
 
 
 
 
 
04/12 - USA frygter for »beskidt bombe«
 
 
 
 
 
23/11 - Marokkansk agent advarede om angreb på USA
 
 
 
 
 
03/11 - En mærkværdig hverdag i New York
 
 
 
 
 
03/11 - Luftrummets vicesheriffer
 
 
 
 
 
02/11 - Guvernør: Californiske broer mulige terrormål
 
 
 
 
 
25/10 - Usikkerhed om dødstal i New York
 
 
 
 
 
25/10 - God bless the U.S.A.
 
 
 
 
 
24/10 - Mubarak: Terror krævede professionelle piloter
 
 
 
 
 
18/10 - Han trøstede i New York
 
 
 
 
 
11/10 - En måned efter
 
 
 
 
 
11/10 - FBI frygter terror i nær fremtid
 
 
 
 
 
10/10 - Storbritannien: Irak ikke bag terror
 
 
 
 
 
07/10 - USA har startet sit angreb
 
 
 
 
 
07/10 - Osama bin Laden har dobbeltgængere
 
 
 
 
 
07/10 - Amerikanske troppetransportfly landet i Uzbekistan
 
 
 
 
 
07/10 - Taliban sender 8000 soldater til Uzbekistan-grænsen
 
 
 
 
 
06/10 - Antiluftskyts over Kabul
 
 
 
 
 
06/10 - Taliban beordrer journalist løsladt
 
 
 
 
 
06/10 - Syv terrormistænkte anholdt i Norge
 
 
 
 
 
06/10 - USA vil støtte Pakistan økonomisk for at sikre sig støtte
 
 
 
 
 
06/10 - FN's Generalforsamling enes ikke om resolution mod terror
 
 
 
 
 
05/10 - Amerikanere frygter ny terror - snart
 
 
 
 
 
05/10 - USA mellem patriotisme og realisme
 
 
 
 
 
05/10 - Hvorfor hader de USA?
 
 
 
 
 
05/10 - Danmark vil lægge baser til USA-angreb
 
 
 
 
 
05/10 - Specialstyrker på vej til Usbekistan
 
 
 
 
 
05/10 - CIA og FBI advarer om nye angreb
 
 
 
 
 
04/10 - Blair: bin Laden advarede sine kontakter om angrebet
 
 
 
 
 
04/10 - Verden er 23 dage gammel
 
 
 
 
 
03/10 - USA anmoder NATO om hjælp
 
 
 
 
 
03/10 - USA specificerer behovet for NATO hjælp
 
 
 
 
 
03/10 - Pakistan studerer amerikansk bevis-materiale
 
 
 
 
 
03/10 - USA beder NATO om hjælp
 
 
 
 
 
03/10 - Sverige har set beviser mod bin Laden
 
 
 
 
 
02/10 - Redningsarbejde er blevet til oprydning
 
 
 
 
 
02/10 - Én for alle, alle for én
 
 
 
 
 
02/10 - NATO udpeger bin Laden
 
 
 
 
 
02/10 - EU vil standse terrorpenge
 
 
 
 
 
02/10 - EU vil stille krav til nye indvandrere
 
 
 
 
 
02/10 - Osama bin Laden var taknemmelig for USAs hjælp
 
 
 
 
 
02/10 - USA ville foreslå palæstinensisk stat
 
 
 
 
 
01/10 - EU og Rusland i fælles terrorkamp
 
 
 
 
 
01/10 - Kongen og det store overmod
 
 
 
 
 
01/10 - Jorden brænder under Taleban
 
 
 
 
 
01/10 - USA forstærker militærstyrke
 
 
 
 
 
01/10 - Større fattigdom efter terrorangreb
 
 
 
 
 
01/10 - Fischer: Regionale konflikter må løses
 
 
 
 
 
01/10 - USA's tålmodighed med Taleban er ved at slippe op
 
 
 
 
 
30/09 - Terror-angreb kan gøre USA mere udadvendt
 
 
 
 
 
30/09 - Taleban: Vi har bin Laden
 
 
 
 
 
30/09 - Taleban: bin Laden i vores varetægt
 
 
 
 
 
30/09 - Opposition: Taleban-soldater deserterer
 
 
 
 
 
30/09 - USA tror ikke på bin Ladens beskyttere
 
 
 
 
 
30/09 - Taleban: bin Laden i vores varetægt - for sin egen sikkerhed
 
 
 
 
 
30/09 - Saudi-Arabien: USA må ikke angribe muslimer
 
 
 
 
 
30/09 - Iran vil hjælpe afghanske flygtninge - uden at åbne grænsen
 
 
 
 
 
29/09 - Fra Hamburg med had
 
 
 
 
 
29/09 - Terroren fra det åbne Europa
 
 
 
 
 
29/09 - FBI: Terror var »made in Europe«
 
 
 
 
 
29/09 - Rusland vælger side og kræver betaling
 
 
 
 
 
29/09 - Spionernes genkomst
 
 
 
 
 
29/09 - Taleban afviser at have anholdt fem amerikanske soldater
 
 
 
 
 
29/09 - TV-station: Fem amerikanske soldater anholdt i Afghanistan
 
 
 
 
 
28/09 - En forudsigelig ulykke
 
 
 
 
 
28/09 - Jagten på bin Laden
 
 
 
 
 
28/09 - Åh Gud, åbn alle døre for mig
 
 
 
 
 
28/09 - Stilstand og håb efter terroren
 
 
 
 
 
28/09 - New Yorks nye frygt
 
 
 
 
 
28/09 - Bush beder om islamisk støtte
 
 
 
 
 
28/09 - Afghanistans eks-konge køres i stilling
 
 
 
 
 
28/09 - Taleban: USA har ingen grund til angreb
 
 
 
 
 
28/09 - Dansk imam sagsøger terrorekspert
 
 
 
 
 
28/09 - Britisk journalist anholdt af Taleban
 
 
 
 
 
28/09 - Håndskrevet brev fundet i flykaprers bagage
 
 
 
 
 
28/09 - Terroraktion mod europamestre blev stoppet
 
 
 
 
 
28/09 - Flykaprere undervist af algerisk pilot
 
 
 
 
 
28/09 - Saudi-Arabiske baser til rådighed for USA
 
 
 
 
 
28/09 - Avis: Specialstyrker er i Afghanistan
 
 
 
 
 
27/09 - Kritik af dansk terrorberedskab
 
 
 
 
 
27/09 - Global klapjagt på terrorceller
 
 
 
 
 
27/09 - FN-kritik af placering af lejre
 
 
 
 
 
27/09 - Våbenmagerne i banditland
 
 
 
 
 
27/09 - USA ville stoppe kontroversielt radioprogram
 
 
 
 
 
27/09 - Per Stig havnet på terror-liste
 
 
 
 
 
27/09 - USAs højrefløj presser for storangreb
 
 
 
 
 
27/09 - Enighed om fælles anklagemyndighed i EU
 
 
 
 
 
27/09 - Vesten giver milliarder i nødhjælp
 
 
 
 
 
27/09 - Nyhedsanalyse: Uklar front mod terror
 
 
 
 
 
27/09 - Flykaprere stammer fra samme sted
 
 
 
 
 
27/09 - Taleban: Jesse Jackson kan mægle
 
 
 
 
 
27/09 - Jackson overvejer Taleban-invitation
 
 
 
 
 
27/09 - USA: Passagerfly kan skydes ned
 
 
 
 
 
26/09 - Bush i svær diplomatisk balancegang
 
 
 
 
 
26/09 - USA ønsker ingen storkrig
 
 
 
 
 
26/09 - Taleban er ikke Afghanistan
 
 
 
 
 
26/09 - Banker sendt på jagt efter terrorister
 
 
 
 
 
26/09 - Klapjagt på bin Ladens højre hånd
 
 
 
 
 
26/09 - USA holder viden for sig selv
 
 
 
 
 
26/09 - Storstilet FN-aktion for flygtninge
 
 
 
 
 
26/09 - USA's Kabul-ambassade sat i brand
 
 
 
 
 
26/09 - Spanien: Seks formodede bin Laden-partnere anholdt
 
 
 
 
 
26/09 - USAs ambassade i Kabul stukket i brand
 
 
 
 
 
26/09 - Bin Ladens bror dømt for spirituskørsel i Sverige
 
 
 
 
 
26/09 - USA dæmper storkrigs-retorik
 
 
 
 
 
25/09 - Flygtninge-katastrofe på vej
 
 
 
 
 
25/09 - Afghanistan isoleret i verden
 
 
 
 
 
25/09 - Disse fly skal finde bin Laden
 
 
 
 
 
25/09 - Centralasien i centrum
 
 
 
 
 
25/09 - Rusland som venligt land
 
 
 
 
 
25/09 - FN-appel i terror-kampen
 
 
 
 
 
25/09 - Ansøgere bestormer efterretningstjenesten
 
 
 
 
 
25/09 - NATO har brug for danske soldater
 
 
 
 
 
25/09 - NATO ruster op mod terror
 
 
 
 
 
25/09 - Forsvarsalliance under forvandling
 
 
 
 
 
25/09 - Radikal opbakning til Nyrups terror-linie
 
 
 
 
 
25/09 - International arrestordre på bin Ladens højre hånd
 
 
 
 
 
25/09 - Bush: Hackere er terrorister
 
 
 
 
 
25/09 - Taleban næsten isoleret
 
 
 
 
 
25/09 - Saudi-Arabien bryder forbindelse til Taleban
 
 
 
 
 
24/09 - PC-virus inspireret af terrorangrebet breder sig
 
 
 
 
 
24/09 - WHO advarer mod kemisk og biologisk terror
 
 
 
 
 
24/09 - Kaprere planlagde bio-terror
 
 
 
 
 
20/09 - Grafik: Mændene der kom med had
 
 
 
 
 
11/09 - Krigserklæring
 
 
 
 
 
11/09 - Video-klip fra angrebet