BerlingskeTidende på nettet
Berlingske som startside
Vejret
TV
      
 
 
Forside

Indland


Politi og ret


København


Udland


 
Erhvev

 
Erhvervsforside

 
Børskommentar

 
Ugens aktie

 
JobZonen

 
Links

 

Job & Karriere


Kultur


Univers


Sport


IT


Øresund


Debat


Weekend


Rejser


Biler


Nyhedsbrev


Få avisen hver morgen

Annoncering

Søg i onlinearkivet
 
 
 
 
 
Ingen kender byen bedre - Alt Om KøbenhavnFind din nye bil herFind dit nye job herFind dit nye hjem herStudenter information på SO.dkSpilanmeldelser og andet godtRadio Metropol
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Modtag et eller begge nyhedsbreve fra Berlingske.dk hver morgen
Alment
Erhverv
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Ugens aktie
Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

Fra Berlingske Tidende søndag den 30. september 2001

TDC vil drive egne netværk

Ugens aktie: TDC aktien er sammen resten af telesektoren faldet støt siden marts 2000. Selskabet vil udvikle, etablere og drive egne netværk, mens indholdet, der falder udenfor kernekompetecen, først og fremmest skal skabes via partnerskaber.

En aktie i Danmarks største IT- og teleselskab, TDC, kostede på højdepunktet i marts 2000 764 kr. Siden da er der løbet meget vand i bækken for både TDC og telesektoren, og aktien er faldet med ca. 60 pct.

Rygterne har svirret om, hvorvidt TDC bliver revet med af konsolideringsbølgen i telesektoren, men indtil videre er der ikke kommet nogen konkrete konstellationer på bordet.

Til gengæld var det konkret, da TDC for nylig blev et af fire selskaber, der vandt en UMTS-licens. Prisen per licens var 950 millioner kr., hvilket betød, at den danske stat fik næsten dobbelt så meget for licenserne, som regeringen havde sat som minimum.

Omregnet svarer prisen til 190 kr. pr. indbygger., og flere analytikere er enige om, at prisen på de danske UMTS-licenser var rimelig i forhold til priserne på UMTS-licenserne i resten af Europa. Til sammenligning betalte britiske Vodafone eksempelvis hele 1.200 kr. pr. indbygger for sin engelske licens i foråret 2000, hvor IT-feberen var på sit højeste.

Potentiale i UMTS

»Vi er tilfredse med den pris, vi måtte betale for UMTS-licensen, men havde selvfølgelig hellere set, at der slet ikke havde været nogen auktion«, siger adm. direktør i TDC Henning Dyremose og tilføjer:

»Den investering vi skal foretage i UMTS med de myndighedskrav, der er til udbredningen, er kun på ca. en pct. af vores koncernomsætning de næste tre år. Derfor er investeringerne i UMTS en marginal ændring af vores investeringsprofil.«

TDC forventer, at UMTS vil påvirke omsætningen svagt de næste tre år, mens indtjeningen vil være den samme. De nuværende prognoser peger til gengæld på, at både omsætningen og indtjening vil stige fra 2005 som følge af investeringerne i UMTS.

De tre andre selskaber, der løb med en dansk UMTS-licens, er Orange, Telia og overraskelsen HI3G. Sidstnævnte vurderes at have presset prisen på UMTS-licenserne i vejret, da man med den lukkede auktionsform, regeringen havde valgt, ikke med sikkerhed kunne fastslå, hvem der ville byde. Derfor var teleselskaberne tvunget til at byde det, de egentlig var villige til, fremfor at byde hinanden op, indtil de svageste faldt fra.

TDC er tilsyneladende bedre rustet til de tunge investeringer, der er forbundet med deltagelse på UMTS-markedet.

»TDC har flere kunder end de øvrige spillere på det danske UMTS-marked og kan derfor sprede deres investeringer i UMTS ud over en større kundebase. Desuden har selskabet den fordel, at det allerede har en eksisterende infrastruktur, som det kan bygge UMTS-nettet ovenpå,« vurderer aktieanalytiker i Danske Securities, Lars Horslund.

TDC har desuden luftet tanken om at samarbejde med selskaber, som ikke har deres egen UMTS-licens.

»Hvis der er et markedsmæssigt behov for det, vil vi gerne udbygge UMTS-nettet hurtigere, end hvad der kræves fra myndighedernes side. Det behov opstår nemmere, hvis vi kan få nogen til at købe kapacitet på vores net,« forklarer Henning Dyremose.

I den forbindelse er Sonofon, der har en stor kundebase men ingen licens, blevet nævnt.

Udover TDC kan også de andre spillere på UMTS-markedet være interesserede i en aftale med Sonofon. Især Hi3G, der ikke har nogen kundebase i Danmark overhovedet, kan tænkes at have et godt øje til den trafik, som Sonofon kan levere.

Hvornår UMTS-markedet kommer op at stå er dog endnu uvist. Bl.a. er de terminaler, der skal gøre det ud for de nye UMTS-telefoner, ikke klar endnu. Men den svenske mobiltelefonproducent Ericsson har meddelt, at selskabet venter at kunne lancere de første UMTS-telefoner i løbet af efteråret 2002. Og ifølge de betingelser, der fulgte med licenserne, så er licenshaverne forpligtet til at dække 30 pct. af befolkningen ved udgangen af 2004 og 80 pct. i år 2008.

TDC er med i front indenfor SMS-markedet, der for alvor tog fart i løbet af første halvdel af 2001. De seneste tal fra Telestyrelsen viser, at der i årets første seks måneder blev sendt 620 millioner SMS-beskeder, hvilket er en stigning på 33 pct. i forhold til andet halvår 2000. Det svarer til, at der i gennemsnit er blevet sendt 167 SMS-beskeder fra hver eneste danske mobiltelefon, hvilket kan indikere, at der også vil kunne komme interesse for at bruge UMTS-teknologien. TDC sad på 28 pct. af dette marked, mens Sonofon med reklamekampagnestjernen Polle i front snuppede 35 pct.

Kernekompetence

TDCs tyske datterselskab Talkline er desuden omblæst i øjeblikket. Mobilselskabet vendte i andet kvartal i år et underskud i første kvartal på 85 millioner kr. til et overskud på 54 millioner kr.

Men Talkline, der henter 70 pct. af sin omsætning fra mobiltelefoni, ejer ikke sit eget netværk og må derfor leje sig ind på andre mobilselskabers net, når selskabet vil drive forretning på det tyske marked, der vurderes til at være et af de sværeste markeder i Europa at tjene penge på.

»Vores kernekompetence er at udvikle, etablere og drive netværker samt at lægge services og produkter ind på nettene. Det er grunden til, at vi har sat Talkline til salg. På indholdssiden, som ikke er en del af vores kernekompetence, vil vi indgå partnerskaber om udvikling og måske også udvikle indhold selv,« siger Henning Dyremose.

Ledelsen i Takline tilbød i den forgange uge at købe mobilselskabet af TDC, hvilket kunne tyde på, at de tilbud, der hidtil er dukket op, har været lavere end TDCs forventning.

TDC har de sidste par år desuden haft den strategi, at hvis selskabet ikke har kunnet få kontrol med et porteføljeselskab til en rimelig lav pris, så er selskabet villig til at sælge til en rimelig høj pris. Derfor har TDC bl.a. frasolgt Pannon i Ungarn, mens det for nylig har fået kontrol med Ceské Radiokommunikace i Tjekkiet. Det fremtidige ejerskab af TDC selv er der dog ikke mange, der tør spå om.

Generelt vurderer analytikerne, at TDC-aktien er billig i forhold til sammenlignelige aktier, og at aktiekursen især er presset af, at TDC er relativt lille i forhold til andre teleselskaber og derfor ikke får samme opmærksomhed.

Det, der ses frem til nu, er regnskabet for tredje kvartal, der kommer på gaden den 1. november 2001.

»Regnskabet for tredje kvartal er et vigtigt pejlemærke for, om TDC når sit mål for helårsresultatet. Forventningen i markedet er i øjeblikket, at det bliver svært, og derfor kan det påvirke aktiekursen positivt, hvis regnskabet for tredje kvartal indikerer, at helårsforventningerne bliver opfyldt,« vurderer Lars Horslund.

TDC med adm. direktør Henning Dyremose i spidsen spås at have gode chancer på det kommende danske UMTS-marked fordi selskabet kan bygge det ny net ovenpå den allerede eksisterende infrastruktur samtidigt med at selkabet har en stor kundebase.


Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

 
 
 
 
 
Webmaster   Ophavsret
O N L I N E D E B A T
Berlingske Tidendes debat er åben for alle.
 
 
 
 
 
 
 
 
Teaser 1
 
 
 
Teaser 2
 
 
 
Teaser 3
Noget for Noget?
Bog om rekruttering og fastholdelse af unge højtuddannede.
 
 
 
Teaser 4

 
 
 

 
 
 
Jobpanel
 
 
 
Thorsen & Trads - Kapitel II
 
 
 
Det amerikanske drive
Artikelserie om den enestående amerikanske økonomi.
 
 
 
Husprisernes himmelflugt
De unge er ladt i stikken - de ældre får råd til forbrug
 
 
 
Fokus på skat
Artikler om skat ved advokat (L) Christian Bachmann
 
 
 
Kogalskab
Den dødelige kvægsygdom BSE kan smitte til mennesker.
 
 
 
Ugens Aktie
 
 
 
Online Debat
Berlingske Tidendes online-debat er åben for alle.
 
 
 
Erhvervskommentar
 
 
 
Flere Temaer