BerlingskeTidende på nettet
Fredag den 16. november 2001     www.berlingske.dk    • Hjælp  • Kontakt  • Annonceinfo
Vejret
TV

  Forsiden
  Indland
  Indlandsforside
  Vejret
  Links
  Politi & Ret
  København
  Udland
  Erhverv
  Job & Karriere
  Kultur
  Univers
  Sport
  IT
  Øresund
  Debat
  Weekend
  Rejser
  Bilen
  Nyhedsbrev
  Abonnement
  Annoncering
  Avisarkiv
 
 
 
 
 
  Metro / AOK
  BilZonen
  JobZonen
  BoligZonen
  StuderendeOnline
  GameSector
  Radio Metropol
Søgning
 
 
 
 
 
 
 
 
Nyhedsbreve

Modtag et eller begge nyhedsbreve fra Berlingske.dk hver morgen

Alment
Erhverv

  
 
 
 
 
Din avis
 
 
 

Ny bruger  
 
 
 
 


Vind et TV


Indland
Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

Lagt på www.berlingske.dk den 1. november 2001 kl. 22:30.

Stemmesedler ud med kamel

På Vordingborg kaserne arbejder de udsendte soldaters valggeneral på et problem: Hvordan får man stemmesedler til Kashmir i en fart. Heldigvis havde generalen luret Nyrups valgplan på forhånd.

VORDINGBORG

Da statsminister Poul Nyrup Rasmussen onsdag kl. 12 officielt bekendtgjorde valgdatoen 20. november, var de første sække med brevstemmer til folketingsvalget nået halvvejs til de knap 1.000 danske soldater i Bosnien og Kosovo.

Forsvarets valggeneral – i hvert fald for de udsendte soldater – hedder Annette Rasmussen. Hun er kontorfuldmægtig og leder af serviceelementet i Det Danske Internationale Logistik Center, DANILOG, i Vordingborg. Det er herfra soldater sendes ud i verden, og herfra afgår forsyninger af alle slags. Inklusive brevstemmer.

De fleste journalister og valgforskere var lige til det sidste i tvivl, om statsministeren ville udskrive valg i denne uge. De skulle have spurgt Annette Rasmussen.

To dage inden Nyrup meddelte sin beslutning, ringede hun til statens blanketleverandør, som trykker brevstemmerne. Han havde 1.600 på lager. Resten fandt hun i DANILOGs kælder, og tirsdag pakkede hun brevstemmerne i sække og afskibede det med kurs mod Balkan.

De fleste journalister og valgforskere var lige til det sidste i tvivl, om statsministeren ville udskrive valg i denne uge. De skulle have spurgt Annette

Rasmussen

,

Annette Rasmussen

er forsvarets valggeneral

Bare for en sikkerheds skyld. I følgebrevet skriver hun lakonisk, at valgdatoen ikke er fastsat endnu, men nærmere ordre til at iværksætte stemmeproceduren følger. Ordren til at gå i gang med at stemme afgår pr. telefax eller satellitkommunikation senest i dag.

»Brevafstemningen til kommunalvalget har været i gang i et stykke tid, og vi har foreløbig fået omkring 70 pct. af stemmerne tilbage. Det kører, som det skal. Det er noget andet med folketingsvalget med den korte tidsfrist. Siden valget blev udskrevet i går, er e-mail poppet ind på min skærm med spørgsmål fra de udsendte enheder om, hvad der nu skal ske. Der er jeg glad for at kunne sige, at brevstemmerne er på vej, for jeg ved, at det betyder meget for soldaterne at få mulighed for at stemme,« fortæller Annette Rasmussen.

Uniformerede sofavælgere slipper i øvrigt ikke helt for valget. På god militær vis skal de løfte højre hånd og underskrive en erklæring, ifald de ikke ønsker at afgive deres stemme. Dermed sikrer forsvaret sig, at de faktisk har haft muligheden for at stemme.

Forsvarets egne lastbiler og det kongelige postvæsen har regelmæssige transporter til Balkan. Post tager omkring tre dage til forsvarets feltpostnumre der.

Værre er det at få brevstemmer frem til forsvarets valgansvarlige blandt de seks mand i Kashmir mellem Indien og Pakistan – det er for tiden major K. Laulund. Han er som de andre militære valgtilforordnede rundt om i verden den ældste danske officer på stedet og behørigt registreret og godkendt af Indenrigsministeriet.

DANILOGs regimentschef, oberst Bjarne Hesselberg, mener, at kamelpost er bedste alternativ til almindelig fodpost på de kanter.

Brevbesørgelsen til forsvarets FN-observatører i Congo og Sierra Leone er heller ikke af en art, som man kan stille uret efter. Soldaterne i Congo har f.eks. selv tænkt sig at løse problemet ved at møde frem på den danske repræsentation i landet frem for at vente på brevstemmer hjemmefra.

Forsvarets folk på verdenshavene bliver heller ikke snydt for at udøve deres demokratiske indflydelse. Korvetten »Niels Juel« afsejler først 12. november til Middelhavet, så besætningen kan brevstemme forinden. På inspektionsskibene i Nordatlanten er det om nødvendigt skibschefen, der er valgtilforordnet og sørger for, at brevstemmerne når frem.

De civile handelsskibe fik allerede i går via deres rederier samt Søfartsstyrelsen besked om folketingsvalget. Ifølge Karl Henning Petersen i Danmarks Rederiforening har de omkring 500 handelsskibe i udenrigsfart typisk et lager af brevstemmer med om bord, som i udfyldt stand ryger af sted med posten fra næste havn.


Udskriv artikelGem artiklen på din sideGiv en ven et tip om denne artikel

 
 
 
 
 
Webmaster   Ophavsret
Nyheder Politi & Ret
Sigtet befriet under retsmøde
Skrig reddede otte-årig fra overgreb
12 år for drab med skohorn