Hjælp    Sitemap Kontakt B.T.    Om B.T.    Annoncering    Abonnement  
Gå til Forsiden
Annonce fra Avisen
leder Men det er ingen fordel for et demokrati, hvis et valg ser ud til at være afgjort på forhånd. Dansk demokratis styrke har gennem mange, mange år givet sig udtryk i meget høj valgdeltagelse, og det har vi også lov at håbe på i dag
 Af Erik Meier Carlsen

En smuk valgdag


Leder-arkiv

Værktøjer 



Ud fra et demokratisk synspunkt er det ganske heldigt, at de seneste dages meningsmålinger har vist en vis tilnærmelse i styrkeforholdene mellem regering og opposition, så ingen i dag med sikkerhed kan sige, hvordan valget vil ende.

Fogh-regeringen har stadig en klar føring, men udviklingen under valgkampen har samlet set været til ugunst for regeringspartierne og deres støtteparti, mens især de Radikale har vundet markant frem.

Socialdemokraterne står fortsat til en alvorlig tilbagegang - i forhold til valgresultatet i 2001, som var et historisk nederlag.

Imidlertid stod Socialdemokraterne for en uge siden til et endnu mere katastrofalt nederlag, og i lyset heraf kan det resultat, der nu tegner sig, nærmest se positivt ud. Tilsyneladende kom rigtig mange S-vælgere i tvivl under valgkampens første uger, men en del er nu alligevel klar til at stemme på liste A - andre er gået til de Radikale, der også synes at have tiltrukket enkelte af regeringspartiernes vælgere.

Men det er ingen fordel for et demokrati, hvis et valg ser ud til at være afgjort på forhånd. Dansk demokratis styrke har gennem mange, mange år givet sig udtryk i meget høj valgdeltagelse, og det har vi også lov at håbe på i dag.

Vejrforudsigelserne har lovet klart solskin.

For få dage siden bevidnede verden det første valg i Irak, hvor millioner af irakere trodsede alvorlige trusler og konkret livsfare for at komme til stemmeboksene og afgive deres stemme til en grundlovgivende forsamling og det første skridt mod et demokratisk Irak. Konfronteret med irakernes mod og vilde begejstring for valget må danske vælgere føle taknemlighed og stolthed over at være et af de demokratisk mest erfarne og veletablerede samfund i verden.

Danmark styres ikke længere af ideologiske partier, der bekriger hinanden eller kæmper nådesløst om magten på forskellige samfundsgruppers vegne. De moderne partier er partier i opbrud og under forandring. De tilstræber konsensus, forhandling og kompromis.

Globaliseringen har inden for det sidste tiår gennemtvunget en dyb forandring af de gamle partiers hele identitet og målsætninger. Socialdemokraterne har gjort op med socialismen, sagt ja til markedsøkonomien og frigjort sig fra fagbevægelsen. Og nu har Venstre under Fogh Rasmussens ledelse frigjort sig fra liberalismen og den faste forankring blandt de bedre stillede danskere, til fordel for støtte fra arbejdere, arbejdsløse og pensionister.

De Radikale har vokset sig store som den moderne, veluddannede elites parti.

Usikkerheden om valgresultatet gør, at det ikke i dag er muligt med nogen sikkerhed at forudsige, hvordan disse partier vil spille sammen i den endelige skabelse af en regering og et program for de næste fire år.

Trods de sidste dages tendenser er det mest sandsynlige, at Fogh-Rasmussens regering fortsætter - men om det sker, er helt op til de danske vælgere, der denne dag vil strømme til valglokalerne og med deres krydser forme et af de mest vellykkede samfunds nærmeste fremtid.

Lagt på www.bt.dk den 8. februar 2005 kl. 00:30


Hjælp    Sitemap Til Toppen Kontakt B.T.    Om B.T.    Annoncering    Abonnement  
© 2003 B.T. – Kr. Bernikows Gade 6, DK–1006 København K Ophavsret    Personoplysninger