Hjælp    Sitemap Kontakt B.T.    Om B.T.    Annoncering    Abonnement  
Gå til Forsiden
Annonce fra Avisen
leder Når Socialdemokraterne i dag bevæger sig frem mod urafstemning, er det netop for at komme udenom »rockwool-laget« og få aktiveret de over 50.000 medlemmer.
 Af Erik Meier Carslen

Rockwool-lagets melding


Leder-arkiv

Værktøjer 



For 12 år siden fældede en ekstraordinær socialdemokratisk kongres i Vejle for første gang i Danmarkshistorien en formand: Auken tabte - stort - en kampafstemning til Nyrup. Men aftenen før havde partiets hovedbestyrelse med klart flertal sluttet op bag Auken.

Til det sidste havde Auken flertal blandt de øvre lag i den socialdemokratiske partiorganisation.

Tirsdag havde begge TV-stationer samt dagbladet Jyllands-Posten fundet på at foretage rundringning til de socialdemokratiske kredsformænd.

Alle tre rundspørger kunne konstatere, at de to formandskandidater Frank Jensen og Helle Thorning-Schmidt havde nogenlunde lige stor tilslutning. Det er bemærkelsesværdigt, for jævnfør erfaringen fra 1993 skulle man forvente, at Jensen havde et klart flertal af de socialdemokratiske tillidsfolk bag sig. Tillidsmændene i partierne er traditionelt mere »fundamentalistiske« end medlemmerne - for slet ikke at tale om vælgerne. Tillidsmændene er skolede i organisationen, har læst principprogrammet og henter stolthed og selvfølelse ved at være »ægte socialdemokrater«.

Som i 1993 har »fornyerne«, »Nyrup-fløjen«, flertal i folketingsgruppen. Folketingsgruppens medlemmer har en stærkere fornemmelse for, hvad der er brug for i forhandlingsspillet på Christiansborg. I fagbevægelsen har kritikere med et velvalgt ord kaldt laget af tillidsfolk for »rockwool-laget«. Traditionalisterne på tillidsposterne er af tendens modstandere af forandring. Når det lykkedes at få Nyrup valgt på den ekstraordinære kongres, var det fordi, det lykkedes folketingsgruppens flertal at omgå »rockwool-laget« gennem valg af kongresdelegerede. På initiativ af Nyrup-folk blev der valgt nye kongresdelegerede - og ikke bare formand og kasserer, som man plejede. Mange steder blev der gennemført retningsvisende urafstemninger. I forlængelse af formandsopgøret i 93 blev partilovene ændret, så der fremover kunne holdes urafstemninger om formandsvalg. Når Socialdemokraterne i dag bevæger sig frem mod urafstemning, er det netop for at komme udenom »rockwool-laget« og få aktiveret de over 50.000 medlemmer.

»Rockwool-laget«s særlige darling er i øvrigt - viser tirsdagens undersøgelser - ubetinget den 27-årige Mette Frederiksen. En tredjedel angiver hende som »ønskeformand«. Det er flere, end Helle og Frank kan mønstre - tilsammen.

Mette Frederiksen taler som en »ærke-socialdemokrat« af den meget idealistiske art. Med en imponerende glød og ihærdighed, som gør indtryk på de fleste. Den klassiske socialdemokratiske sprogbrug, der gør de borgerlige partier til undertrykkende, samfundsnedbrydende dæmoner, står i grel modsætning til vælgernes erfaring og nøgterne vurdering. Partiernes tillidsfolk er slet, slet ikke repræsentative for vælgerne. Og parti-medlemmerne er det kun i lidt større grad. Resultatet af formandsvalget kommer imidlertid nok til at bero på, hvem folketingsgruppens medlemmer kan overbevise partimedlemmerne om er den stærkeste modkandidat til Fogh. Det er de fortællinger, der skal udfoldes det næste par måneder.

Lagt på www.bt.dk den 16. februar 2005 kl. 00:30


Hjælp    Sitemap Til Toppen Kontakt B.T.    Om B.T.    Annoncering    Abonnement  
© 2003 B.T. – Kr. Bernikows Gade 6, DK–1006 København K Ophavsret    Personoplysninger