ČeskáŠkola.cz web pro základní a střední školy
reklama
   Vyhledat :
    
   Rozšířené hledání
   Nápověda
Rubriky
 

Zprávy 

Školství 

Pedagogika 

Právní poradna 
ICT ve škole
Výuka 
Správa 
SIPVZ 
King
Aplikace 
Obsah 
Ostatní 

Učitelské listy 
Nové články e-mailem ]

Tiskové zprávy
·ÚIV spustil na adrese www.edu.cz školský portál
·Vyhlášena poosmé soutěž Zlatý erb
·Evropské peníze na podporu odborného školství

Další zprávy ] 
 

Titulní strana > Zeměpis

Aktuální pohledy na Zemi a Měsíc
Aktuální osvětlení povrchu Země Sluncem závisí na mnoha parametrech. Tento interaktivní prohlížeč nabízí několik variant zadání - různé druhy zobrazení povrchu, volba zeměpisných souřadnic a času, znázornění aktuálních teplot zemského povrchu. V další sekci jsou znázorňovány aktuální fáze a poloha Měsíce.
Anglicky

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,26

Arabové a Izrael
Co víte o historickém a geografickém pozadí nekončících arabsko-izraelských konfliktů? Vysokoškolský student geografie na toto téma publikuje zajímavý materiál: dozvíme se o Palestině v 19.stol., o zániku Osmanské říše, vzniku státu Izrael i o jeho válkách se sousedními arabskými státy. V příloze jsou mapky, sociologické a ekonomické údaje, seznam literatury. V další části je text seminární práce „Geografie malé oblasti“ - může se stát dobrou inspirací např. pro práci SOČ s geografickou nebo sociologickou tématikou.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,46

Australské antarktické stanice
Donedávna nepředstavitelnou možnost nabízí tato stránka australského antarktického výzkumu. Můžeme vybrat stránku libovolné polární stanice, zjistit aktuální povětrnostní situaci, prohlédnout si živé televizní záběry, navázat e-mailový kontakt s polárníky... Mnoho dalších odkazů.
Anglicky
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,48

Česká republika v nekompletním přehledu
Stránka má sice lákavý podtitul „Kompletní seznam historických měst a památek v ČR“, ale s obsahem to zatím není tak slavné. U každého ze 14 krajů se zobrazí nabídka několika z jeho zajímavostí (obvykle texty o městech včetně fotografií). Mimoto je možno zobrazit mapku kraje s vyznačenými pamětihodnostmi. Stránka bohužel neobsahuje ani jediný odkaz „mimo“, také výběr zajímavostí je spíše náhodný.
Anglicky, německy

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,50

České hrady a zámky
Rozsáhlá databáze obsahuje údaje o velkém množství historických objektů. Volba objektu buď podle jeho jména (příp. jen začátečního písmene), nebo kliknutím na vybranou oblast na klikací mapě České republiky. Rozsah informací kolísá od pouhých několika řádků až po rozsáhlejší materiál doplněný ilustracemi. Mnoho dalších utříděných odkazů na příbuzné stránky.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,44

Databáze českých měst a obcí
Na serveru Svazu měst a obcí snadno najdete základní údaje o každém našem městě a obci a také mnoho dalších informací z komunální sféry. Vyhledávání je snadné, podle jména obce nebo okresu. Ve výpisu jsou i případné odkazy na webové stránky obcí.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,48

Geografické a kartografické odkazy
Abecedně seřazená nabídka vzdělávacích i odborných stránek, prezentace různých geografických institucí a periodik.
Anglicky

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,56

Libye současná i starověká
Pohled na současnost (základní údaje, mapa země, umění, sport) i dávnou historii země, poměrně izolované od ostatního světa. Seriály fotografií z Tripolisu a oblasti Sahary jsou doplněné články z Encarty. V části Leptis Magna jsou zajímavosti o starověkých městech v oblasti Tripolisu včetně dalších odkazů na období antického Říma.
Anglicky
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,55

Magazín přírodních věd
Elektronická verze magazínu věnovanému geografii a přírodním vědám. Nabízí jednak standardní rubriky (Novinky, Počasí, Fotogalerie atd.), zvolit můžete také konkrétní témata nebo lze využít bohaté nabídky odkazů k vyhledání dalších informací.
Německy

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,50

Modrá planeta
Zajímavý projekt, který se snaží spojit heslo „škola hrou“ s možnostmi internetu a obsahem jednotlivých vyučovacích předmětů. Otázky a příklady jsou formulovány tak, aby bylo možné je využít pro výuku (autoři se snaží vycházet z osnov na základní škole). Stránky tvoří tři základní úrovně (Škola hrou, Jak žijeme, Povídání po škole). Na Modrou planetu mohou děti posílat i vlastní příspěvky.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,56

National Geographic
Webovská stránka špičkového amerického přírodovědného časopisu si textovým a grafickým obsahem nijak nezadá se svou tištěnou podobou. Hlavní články jednotlivých ročníků jsou k dispozici v archivu. Pro potřeby aktualizace výuky využijete např. atraktivní snímky z fotogalerie, aktualizované mapy určené k vytištění, hry s přírodovědnou tématikou. Nechybí ani řada odkazů s tématikou vzdělání.
Anglicky

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,42

Nejen pro návštěvníky jeskyní
Na titulní stránce můžeme ze seznamu nebo na klikací mapě vybrat jednu z 11 nejznámějších jeskyní v ČR. O každé z nich jsou uvedeny základní textové informace, plánek podzemních prostor, fotografie, klimatické údaje i pokyny pro návštěvníky. K tomu odkazy na další stránky pojednávající o zvolené jeskyni nebo oblasti. Další odkazy směřují na speleologické a ochranářské organizace. Kromě české verze i anglicky, německy, francouzsky a polsky.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,61

Nepál - země pod Mt. Everestem
Velmi podrobné informace o různých aspektech života Nepálu (historie, obyvatelstvo, ekonomika, umění, kultura, vzdělání, politické zřízení, geografie, mapy atd.), velký prostor mají všestranné informace o Himálajích a zvláště o Mt. Everestu.
Anglicky

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,77

Osvětlení zemského povrchu - interaktivně
Chcete-li zobrazit aktuální osvětlení zemského povrchu, zvolte "Access the services ..." a poté z "View list of countries" vyberte stát. Uvidíte, která část Země je v daném okamžiku osvětlena a kde je právě noc. Pro výuku je velmi názorná sekvence obrázků, získaných a zkopírovaných v průběhu několika po sobě následujících hodin.
Anglicky

Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,72

Poznej svou zemi - Beskydy
Široce koncipovaný turistický server, který podává velmi plastický obraz o životě v oblasti. Pro výuku najdete materiály v sekci Beskydy: charakteristika geologických poměrů, podnebí, flóra a fauna, vodstvo, dopravní situace, památky lidové kultury. Zvláštní stránka je věnována např. přehledu starobylých dřevěných kostelíků. Chráněná krajinná oblast Beskydy je rozlohou druhá největší v ČR. Informace na stránce také usnadní plánování školní exkurze do Beskyd.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,56

Poznej svou zemi - Brdy
Informace o pohoří mezi Prahou, Rokycany a Příbramí. Obsahuje materiály o zajímavých lokalitách a důkladnou charakteristiku jednotlivých částí Brd. Fotogalerie s mnoha desítkami snímků přírody i architektonických památek. Součástí je i přehled literatury o Brdech a odkazy.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,80

Poznej svou zemi - České Švýcarsko
Kompletní informační servis turisticky atraktivní oblasti. Věnuje se hlavně službám pro návštěvníky, podrobně jsou popsány turistické stezky a cyklotrasy s orientačními mapkami. Základní informace o Národním parku České Švýcarsko, odkazy na infocentra nejen v okolí, ale i v sousedním Německu.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,72

Poznej svou zemi - Český ráj
Prezentace kraje mezi Mnichovým Hradištěm, Turnovem a Jičínem. Příroda (skalní města, rozhledy, odkazy), historie (hrady, zámky, církevní, lidová architektura), stručně o obcích, všestranné informace pro aktivní turistiku (popisy tras, služby, mapa).
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,73

Poznej svou zemi - Horácko
Ekologický mikroregion Horácko zahrnuje oblast u okresního města Třebíč. Popis každé části mikroregionu obsahuje geografické charakteristiky, údaje o obyvatelstvu, jednotlivých obcích a kulturních památkách. Tyto informace a statistické údaje jsou přehledně zobrazeny také na mnoha tématických mapkách. Materiály na stránce rovněž usnadní plánování školní exkurze do oblasti Třebíčska (např. nedaleká jaderná elektrárna Dukovany).
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,50

Poznej svou zemi - Krušné hory
Informace pro návštěvníky Krušných hor i pro zpestření výuky zeměpisu: historie, geologie, živočištvo, rostlinstvo, fotoalbum, doprava a lanovky, turistický průvodce. Podrobné popisy značených turistických cest s kilometráží umožní sestavit podrobný plán školního výletu, uplatní se i v projektové výuce a při procvičování práce s mapou. Všechny informace jsou vzájemně hypertextově propojeny. Autoři připravují podobně zpracované informace i o dalších českých horách.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,60


2
přejít na:  

Průvodce vzdělávacími stránkami
Internetové stránky vhodné pro výuku a přípravu - vybírané a hodnocené redakcí.
   Čeština    Všeobecné a rozcestníky
   Cizí jazyky    Matematika
   Dějepis    Zeměpis
   Fyzika    Chemie
   Biologie    Občanská nauka
   Estetická výchova  
    [ Máte pro nás tip na zajímavou stránku? ]
    [ Co je to průvodce? K čemu je dobrý? ]


Praktické školské stránky
   Centrální školské instituce    Zájmové organizace
   Krajské úřady    Pedagogická centra
   Adresáře škol a institucí    Projekty, informační servery
   Odborná periodika    Dětské organizace
   Nabídky školám    Další praktické stránky
   Elektronické konference a diskuze    Knihovny



Aktuální články
·Inspirace body-artem
Lidské tělo a jeho části jsou pro děti předškolníh...
·Portál veřejné správy nabízí zdarma problematické eLearningové kurzy
Na Portálu veřejné správy jsou od počátku letošníh...
·Repasované počítače v roce 2006: levná alternativa pro každou školu a její kritika 2.
K předchozím článkům o repasovaných počítačích se ...
·Tvorba ŠVP na málotřídních školách - charakteristika školy
Školní vzdělávací program má svou danou strukturu,...
·Věda a zábava na Nově?
Za dobu existence televize Nova se mi stalo tento ...
·MŠMT: Více míst na gymnáziích
Navýšení počtů přijímaných na gymnázia, přesněji ř...
·Abstraktní umění v mateřské škole
I nejmenší děti někdy cítí potřebu vyjádřit své po...
·Další programovací jazyk: LISP
Ve třetím dílu našeho seriálu se podíváme na léty ...

Nejčtenější články za týden
· Ve jménu boha Amámtama!
· Výstupní hodnocení žáka a Google aneb Hlavně neuškodit?!
· Proč se neustále mění blankety vysvědčení?
· Věda a zábava na Nově?
· MŠMT: Více míst na gymnáziích



Největší diskuse

·Ve jménu boha Amámtama!
   77 příspěvků
·Post-moderní reforma školství v ČESKU jako příležitost pro (všeho)schopné 2.
   73 příspěvků
·Repasované počítače v roce 2006: levná alternativa pro každou školu a její kritika
   59 příspěvků
·Školní šikanování z různých stran
   58 příspěvků
·Big Brother na liberecké základce aneb co se v mládí naučíš...
   53 příspěvků

Zmeškali jste den?
Posledních sedm dní
    Po Út St Čt So Ne
5.
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
6.
7.
8.
9.
Předchozích měsíc.  Únor 2006  V dalších měsících nejsou žádné články.

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.
© 2005 CP Books, a.s.
Technický kontakt: Michal Kwolek
Šéfredaktor: Vít Šebor
Všechna práva vyhrazena
Tento server dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů.
ISSN 1213-6018
reklama