ČeskáŠkola.cz web pro základní a střední školy
reklama
   Vyhledat :
    
   Rozšířené hledání
   Nápověda
Rubriky
 

Zprávy 

Školství 

Pedagogika 

Právní poradna 
ICT ve škole
Výuka 
Správa 
SIPVZ 
King
Aplikace 
Obsah 
Ostatní 

Učitelské listy 
Nové články e-mailem ]

Tiskové zprávy
·Stanovisko k článku „Katolíci versus stát aneb spor o čítanku“, uveřejněném na internetovém serveru Aktualne.cz ze dne 26.5.2006
·Vyjádření Nakladatelství Fraus, s.r.o. k dopisům kardinála Miloslava Vlka ministryni školství, mládeže a tělovýchovy a arcibiskupa Jana Graubnera ministrovi vnitra
·Zkoušky učňů se přiblíží praxi

Další zprávy ] 
 

Titulní strana > Občanská nauka

C.G.Jung - zakladatel analytické psychologie
Myšlenky švýcarského psychologa a psychoterapeuta, spolupracovníka Sigmunda Freuda, jsou přitažlivé dodnes. Stránka obsahuje kromě Jungovy krátké biografie přehled jeho odborných prací, sbírku několika desítek citátů z díla a především odkazy na další stránky o něm a psychologii vůbec.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,48

Časopis Integrace
Elektronická podoba časopisu je aktuálně doplňována různými materiály, obsahuje texty oficiálních evropských dokumentů a katalog s texty politologických publikací. Další informace o EU najdeme v rozáhlé sekci odkazů.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,93

Centrum pro augmentativní a alternativní komunikaci
Augmentativní a alternativní komunikací jsou všechny formy dorozumívání, které nahrazují řeč. Na stránkách se dozvíte o pomůckách pro lidi, kteří z různých důvodů nemohou komunikovat klasickým způsobem. Můžete si zde stáhnout program Klávesnice pro alternativní komunikaci.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,72

Centrum pro demokracii a svobodné podnikání
V sekci "Příští desetiletí" je k dispozici (i ke stažení) přehledně napsaná Příručka občana, která může být pro výuku velmi inspirativní. Volba NATO vede na stránku Informačního a dokumentačního střediska NATO. Jsou zde oficiální dokumenty, základní informace o jednotlivých členech, nabídka materiálů.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,78

Český helsinský výbor
Naše nejvýznamnější organizace na ochranu lidských práv na webové stránce zveřejňuje své dokumenty a stanoviska k různým událostem. Školské využití bude jistě mít poměrně široká nabídka různých publikací a materiálů vydávaným Helsinským výborem. Žáci mohou také sledovat probíhající diskusi o lidských právech, případně se jí i aktivně zúčastnit.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,51

DROP IN
Na oficiálních stránkách nadace jsou informace o centrech následné péče, metadonové substituci, nízkoprahovém středisku, práci streetworkerů. Můžete si zde najít kontakt na stáže i odkazy na stránky jiných nadací a projektů s drogovou problematikou.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,77

Education via Networks in the European Union
Titulek stránky vystihuje její obsah - propojení vzdělávacích zdrojů zemí Evropské unie. Shromažďují se zde didaktické a metodické materiály a zkušenosti, kompletní texty učebních plánů pro různé předměty, můžemte se zúčastnit řady diskusních fór. Užitečná je sbírka komentovaných pedagogických odkazů.
Vícejazyčné
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,85

Euroskop - vše o Evropské unii
Pokud si stěžujete na nedostatek informací o vztahu Evropské unie a České republiky, ještě jste zřejmě nenavštívili tuto podrobnou stránku. Dozvíte se o historii, členských státech a institucích EU, o probíhajících jednáních ČR a EU, můžete prostudovat různé dokumenty, přečíst si politologické analýzy a komentáře, zúčastnit se ankety nebo diskusního fóra, požádat o odpověď na otázky. Spousta odkazů vede na další stránky s "evropskou" tématikou. Nově je zde soubor příruček pro učitele, určených k inspiraci i přímému využití ve školách.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,54

Feminismus
Jaká je podstata a cíle feministického hnutí? Stránka nabízí řadu odpovědí, podnětů a podkladů k diskusi v hodinách ON i v seminářích. Rozcestník obsahuje odkazy na další stránky s „ženskou" tématikou, v další části jsou eseje, glosy, feminismus z různých hledisek, dokumenty o ženských právech, adresář ženských organizací a další informace.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,64

Filozofie na síti
Na serveru najdete řadu elektronických textů k zobrazení na Internetu i ke stažení (download), ke stažení je i rozsáhlá bibliografie filozofických prací. Probíhá zde také diskusní e-mailová konference. Přehledně uspořádány jsou odkazy: podle osobností, filozofických směrů a ostatní témata. O materiály pro inovaci výuky filozofie je tedy postaráno.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,61

Hasičský záchranný sbor ČR
Ochrana majetku a zdraví občanů patří mezi úkoly HZS. Stránka seznamuje s působností a organizačním schématem Sboru, informuje o způsobech prevence, možnostech studia na školách Požární ochrany, součástí je denní, týdenní i roční statistika zásahů. Seznámení s předpisy a bojovým řádem jednotek požární ochrany může být dobrou přípravou na exkurzi u místních hasičů.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,61

Historické a politické dokumenty
Tuto stránku byste určitě neměli přehlédnout. Jsou na ní totiž soustředěny různé významné dokumenty jak v originále, tak hlavně jejich český text. Kdo z vás opravdu zná třeba text Benešových poválečných dekretů, Norimberské zákony, Manifest komunistické strany, Ústavu USA i ČR, Listinu lidských práv a svobod nebo Prohlášení Charty 77? Nabídka se bude soustavně rozšiřovat.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,47

Historie a kultura Romů
Bohatý materiál o historii, tradičním životě, osobnostech i kultuře, zajímavý je materiál o romštině a přehled literatury o Romech. Na stránce jsou také aktuální informace týkající se romské problematiky a odkazy.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,77

Hledání práce na internetu
Jeden z mnoha serverů s nabídkou zaměstnání má strukturu, která se dá bezprostředně využít při probírání témat o zaměstnanosti. Žáci mohou cvičně hledat zaměstnání - stačí vyplnit rubriky dotazníku (doba zadání, obor a jazyková verze). Výsledky hledání a listování v dalších rubrikách serveru mohou být dobrou motivací pro další debaty nad problémem.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,58

Informační centrum OSN v Praze
Vše, co potřebujete vědět o OSN, najdete na této stránce: Fakta a čísla o OSN, podrobnosti o jednotlivých institucích OSN, informace o členských státech, zprávy, oficiální dokumenty a aktuality, odkazy. Dobrý zdroj materiálů např. pro referáty nebo seminární studentské práce z občanské nauky, dějepisu nebo zeměpisu.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,66

Interaktivní makroekonomie
Stránka je sice jen demoverzí interaktivní učebnice makroekonomie, ale najde uplatnění např. v ekonomickém semináři i na střední škole. Obsahuje popis několika makroekonomických modelů s možností interaktivně prozkoumat jejich chování v závislosti na uživatelem zadaných parametrech. U každého modelu je jeho ekonomický popis, interaktivní Java applet a komentář s ukázkami.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,96

Internet pro zdravotně postižené
Usnadnit integraci našich zdravotně postižených spoluobčanů (především nevidomých a slabozrakých) si klade za cíl tento server. Některé materiály jsou přímo využitelné jak ve výuce (publikace, osvětové články, terminologický slovník, odkazy), tak i v práci výchovného poradce. Problematika sluchově postižených je obsahem stránek uložených v adresáři /frpsp/.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,67

Komplexní program primární protidrogové prevence na školách
V současné době jediný ucelený program pokrývající pomůckami celou základní a střední školu, který úspešně probíhá v několika okresech ČR v různé fázi realizace. Projekty vycházejí z programu Sám sebou.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,85

Křesťanská výchova
Tato nenápadná stránka Katedry křesťanské výchovy Ostravské univerzity je pro výuku vhodná jednak sbírkou odkazů na stránky s náboženskou, zejména křesťanskou tématikou, jednak poradnou "Vše o sektách". Zájemci se mohou dotazovat odborníka na problematiku sekt a náboženských směrů.
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,77

Linka důvěry
Tato webová stránka jedné z Linek důvěry má docela pestrou strukturu: kromě sekce dotazů a odpovědí obsahuje i výchovné rady pro rodiče, citáty moudrých atd. Jak byste na zveřejněné dotazy reagovali vy?
Grafický obsah :
Jak se vám stránka líbí? : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , průměrná známka : 2,71


2
přejít na:  

Průvodce vzdělávacími stránkami
Internetové stránky vhodné pro výuku a přípravu - vybírané a hodnocené redakcí.
   Čeština    Všeobecné a rozcestníky
   Cizí jazyky    Matematika
   Dějepis    Zeměpis
   Fyzika    Chemie
   Biologie    Občanská nauka
   Estetická výchova  
    [ Máte pro nás tip na zajímavou stránku? ]
    [ Co je to průvodce? K čemu je dobrý? ]


Praktické školské stránky
   Centrální školské instituce    Zájmové organizace
   Krajské úřady    Pedagogická centra
   Adresáře škol a institucí    Projekty, informační servery
   Odborná periodika    Dětské organizace
   Nabídky školám    Další praktické stránky
   Elektronické konference a diskuze    Knihovny



Aktuální články
·Kde jsou peníze na projekty? aneb Jánošíci z odboru SIPVZ
Z dopisu adresovanému odpovědnému pracovníkovi odb...
·Konec Střediska multilicencí DZS MŠMT
V průběhu své více než desetileté činnosti Středis...
·Google, Google, Google, ještě jednou Google: vyhledávač stokrát jinak
První službou Google, kterou se budeme zabývat, je...
·Soutěže školních časopisů
Redakce školních časopisů se mohou zúčastnit někol...
·Jó, prvňák ten se má aneb Žádost o příspěvek na školní pomůcky
Otázka: Kdo má nárok na takzvané pastelkovn...
·Sláva nazdar výletu…
Závěr školního roku je mimo jiné také obdobím škol...
·Jak oznámit volitelný předmět vybraný k maturitě?
Otázka: Do kdy a komu je povinen stu...
·Projektové vyučování jako obchodní artikl
Před týdnem jsem se, podobně jako dalších asi patn...

Nejčtenější články za týden
· Projektové vyučování jako obchodní artikl
· Sláva nazdar výletu…
· Reforma je zatím slečnou, vdávat se jí moc nechce
· Jak oznámit volitelný předmět vybraný k maturitě?
· Google, Google, Google, ještě jednou Google: vyhledávač stokrát jinak



Největší diskuse

·Marihuana ve škole aneb Vyhodit před maturitou nebo nevyhodit
   97 příspěvků
·Stodolarový notebook pro každé dítě: zapomenuté předvolební téma
   77 příspěvků
·Parodie na maturitu trochu jinak
   57 příspěvků
·Školství – osm let vlády ČSSD
   56 příspěvků
·Příjmy učitelů regionálního školství loni vzrostly o 6,6 % na 21 306 Kč
   50 příspěvků

Zmeškali jste den?
Posledních sedm dní
    Po Út St Čt So Ne
22.
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
23.
24.
25.
26.
Předchozích měsíc.  Červen 2006  V dalších měsících nejsou žádné články.

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.
© 2005 CP Books, a.s.
Technický kontakt: Michal Kwolek
Šéfredaktor: Vít Šebor
Všechna práva vyhrazena
Tento server dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů.
ISSN 1213-6018
reklama