Stranica 1    
Etika svakodnevnice


Etika svakodnevnice utorak, 06.02.2007.
Ambiciozni Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) ne nudi ništa što bi moglo upućivati na to da bi se školska “pedagogija mira” (potpomognuta UNICEF-ovim projektima) mogla uspješno nositi s “pedagogijom nasilja” televizijskih programa. Stoga jedino rješenje vidim u proširenoj reformi HNOS-a koja bi uz postojeće školske programe obuhvatila i programe nacionalnih TV-kuća. Ne po uzoru na boljševičke obrasce, već sukladno etičkim načelima struke, privržene respektiranju sasvim konkretnih znanstvenih spoznaja, koje upućuju na to kada i u kojoj mjeri televizija postaje dobra ili loša igračka za djecu…malu i veliku.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 29.01.2007.
“Ovo je uloga u kojoj uživam!” – “To je uloga u kojoj pronalazi sebe!” – “Ta uloga mi odgovara!” – “U toj se ulozi dobro snalazim”…Vjerujem da nema čovjeka koji se barem jednom nije našao u situaciji kad je izgovorio jednu od navedenih rečenica.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 22.01.2007.
Bolesnici, beskućnici, obitelji bez primanja, invalidi, podstanari…ovih dana pali su u veliku depresiju i tugu. Taman kada su se ponadali da je Vlada Republike Hrvatske konačno shvatila da u državi postoje problemi koji se ne mogu i ne smiju odlagati za kasnije već se na njih mora reagirati hitno i odlučno kako bi se proces njihovog rješavanja ubrzao, doživjeli su šok – tzv. “rukometni zakon” je povućen!

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 15.01.2007.
Rijetko koja profesija je toliko povezana s nekim osjećajem kao politika sa strahom. Strah od prevare, strah od izdaje, strah od urote, strah od pitanja, strah od odgovora, strah od laži, strah od istine…strah od straha.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 08.01.2007.
Nedavni govor Pape Benedikta XVI ponovo je uzburkao svjetsku javnost. Ovoga puta pobunili su se ateisti. Na svu sreću da su to samo oni, jer je riječ o populaciji koja je gotovo izumrla na planeti Zemlji, tako da Papa i cijeli svijet ovoga puta mogu spavati blaženim snom, a pogotovo naša mirna, pitoma i pobožna Hrvatska jer nad njom danonoćno bdije 3.897.330 deklariranih vjernika katolika koji su, ne tako davno, Silama zla pokazali da se jednako dobro služe krunicom i kalašnjikovim…pa tko voli, nek’ izvoli.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 01.01.2007.
Za sada se može jasno naslutiti da od sve postojeće dokumentirane Titove arhive Vlada posjeduje jedino njegov nacrt vizije funkcioniranja pravnog sustava, u kojem se izričito kaže: “Ne treba se držati zakona kao pijan plota”. A to svakako nije dobro. Naprotiv, posjedovanje tog dokumenta veoma je zabrinjavajuće. Prema mojem mišljenju, u ovome trenutku upravo to je pravi razlog za brigu nacije a ne tko je šef u Osijeku, jer prema onome što se događa u hrvatskom pravosuđu očito da je taj nacrt posredstvom nekih tajnih kanala diskretno poturen kao naputak pravosudnim tijelima, što unosi priličnu zbrku u pravni poredak i zbog čega lako može pasti cijeli sustav…To treba shvatiti vrlo ozbiljno, jer upravo se u slučaju najaktualnijeg osječkog sudskog procesa vidi koliko je nezgodno i opasno biti pijan a ne držati se plota.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 25.12.2006.
Zagrepčanka koja je za ovaj Božić obradovala siromašnu jedanaesteročlanu obitelj novom kućom imala je daleko više mašte i osjećaja za prioritete nego njezin gradonačelnik, ali baš bi me zanimalo kako bi se ta ista gospođa provela na eventualnim izborima za gradonačelnicu Zagreba kada bi se kojim slučajem kandidirala za to mjesto.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 18.12.2006.
Iz repriza davnih “taktičkih gafova”, aktualnog predsjednika Republike, osim medijske prašine i stranačkih intriga ne može se više prosijati ništa što bi kroz Sokratovo sito prošlo kao dobro i korisno jer pouka je već davno izvučena a vjerodostojnost privrženosti humanističkim vrijednostima, u njegovoj politici, nebrojeno puta dokazana.

Etika svakodnevnice nedjelja, 10.12.2006.
Kršćanskom umu susret sa ovim izuzetno vrijednim djelima otežavaju predrasude o mnogoboštvu što je za kršćane isto što i bogohuljenje, ali kada čovjek jednom shvati da su indijski bogovi u biti personificirani kozmički zakoni i dramska utjelovljenja moralnih principa, tada druženje sa Mahabharatom i Ramajanom za njega postaje uzbudljiva plovidba morem vlastite religije u koju se nerijetko tek tada zaljubljuje onako istinski – u duhu.

Etika svakodnevnice nedjelja, 03.12.2006.
Otišla je Ana…Sjedim u sobi svog stana u Šibeniku, gradu u kome je nekada i ona živjela, i čitam njezino pismo kojim se nedugo prije obratila hrvatskoj javnosti…jer, kako je rekla – “došla sam do točke kad više ne mogu sama i kad mi treba pomoć dobrih ljudi”…Čitam to pismo po nekoji put i uvijek se iznova vračam na njegov početak i kraj.

Etika svakodnevnice nedjelja, 26.11.2006.
Atmosferom u školskim hodnicima i razredima, dignitet struke doveden je toliko u pitanje da je ogorčenje prosvjetara na nisku plaču koje iskazuju štrajkom samo ispušni ventil kojim se više nastoje poravnati neki unutarnji psihološki pritisci nego podići vlastiti standard. Pad općih vrijednosti u društvu srozan je na razinu koja učenike navodi na ponašanje bez uvažavanja bilo kakvih autoriteta, te se sva kulturna i moralna destrukcija društva radikalizira kroz njihovo vladanje i pada na leđa nastavnika i profesora koji, objektivno gledajući, takve prilike nisu u stanju kontrolirati, a sve manje sa time se i nositi. Najblaže rečeno, prosvjeta sve više postaje zanimanje rizično po psihičko i fizičko zdravlje.

Etika svakodnevnice nedjelja, 19.11.2006.
Povijest je uvijek priča o dobrima i zlima…prijateljima i neprijateljima, koji svoj rat i mir žive po ugovorima i sporazumima. U njima su besmislice povijesnih bespuća, viđene pogledom onih koji za šetnje u suton uz more ne promatraju zalazak sunca, već pogledom traže granicu našeg i njihovog mora….naše i njihove obale…Više vjerujem kada o prijateljima i neprijateljima pišu pjesnici…oni koji i pri pogledu na mržnju i smrt imaju duha slaviti ljubav i život. U njihove priče vjerujem! Jedna takva vukovarska priča je i ona Siniše Glavaševića koju ću u znak sjećanja na Vukovar, uvijek rado pročitati onima koje volim.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 13.11.2006.
Opće je poznato da je naše društvo daleko više suočeno s lošim posljedicama odgoja nego obrazovanja… Kamo god krenuli, i kako god okrenuli, uvijek ispada da smo bolje obrazovani nego odgojeni…Slikovitije rečeno, znamo napamet cijelu misu ali ne znamo reći hvala i dobar dan.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 06.11.2006.
Toliko je puno načina da se obazrivo kaže ono što se ima za reći. Potrebno je samo malo primiriti strasti i povesti se za osjećajem koji vodi računa o tome da “ne učinimo nekome ono što ne želimo da netko učini nama”. U biti stvar je u pristupu a ne u sadržaju rečenog. Dobra namjera određuje ispravan pristup a onda ono samo pronalazi način kako pomiriti naizgled nepomirljive suprotnosti.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 30.10.2006.
Kada su u pitanju ratni zločini sa predznakom “hrvatski”, razmjeri ovako masovnog bijega naših građana u racionalizaciju su gotovo nevjerojatna, zaprepašćujuća i zabrinjavajuća pojava koju već možemo nazvati i balkanski sindrom obzirom na njegovu raširenost u cijeloj regiji.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 23.10.2006.
Naučiti od znanstvenika kemijsku strukturu vode je vrsta znanja koja može pomoći čovjeku da nađe posao. Ali kako pravilno koristiti vodu tako da ona može biti blagotvorna, je znanje duha. To visoko znanje uzdiže život i daje mu smisao

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 16.10.2006.
Religije su različiti putevi koji vode istom cilju. Zar je važno što idemo različitim putevima, ako postižemo isti cilj? Istina je da ima toliko religija koliko i ljudi…Ako čovjek dosegne srce vlastite religije, dosegao je srce drugih.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 09.10.2006.
Jeste li se ikada zapitali koje je najrevolucionarnije otkriće suvremene znanosti? Naravno, ima ih toliko mnogo da bi se odgovori poredani u rečenice mogli protegnuti na kilometre, stoga se nije lako odlučiti za samo jedan. I siguran sam, kada bi se organizirao izbor za naj, naj, teško bi bilo postići konsenzus, jer svaka teza za i protiv može se braniti sa vrlo argumentiranim činjenicama.

Etika svakodnevnice ponedjeljak, 02.10.2006.
`Ruši ga Roko, ne daj mu da prođe!!!`…viče glasno s tribina otac osmogodišnjem sinu kojemu je suparnički igrač pobjegao u obrani. Često je taj otac na tribinama, prati svaku utakmicu jer želi biti podrška svome klincu u karijeri. Mali je talent, nedvojbeni potencijal i ambicije njegova oca nisu bez osnova…zato brižni roditelj budno prati svaki njegov korak i živo se unosi u igru svog djeteta…

Broj članaka u ovoj kategoriji: 19

sve     naslovi     autori     tekstovi    
 Virovitica.net

 Tražilica
Google | Putokazi.net | Virovitica.net
Google
Web virovitica.net

 Vijesti


subota, 10.02.2007.
Vesna Škare Ožbolt: Narančasta revolucija smanjuje porez na 15 posto
 
Približno 150 Virovitičana potpisalo pristupnicu HDSSB-a

petak, 09.02.2007.
Otvorena izložba fotografija Borisa Kozjaka
 
NK Virovitica - pripreme počinju u nedjelju
 
Dodijeljene nagrade za idejno rješenje Centra za obrazovanje djece s poteškoćama
 
Požar na automobilu, serviser otrovan plinovima
 
Policija biciklistima dijelila reflektirajuće prsluke
 
Rapsodija za solisticu i orkestar

četvrtak, 08.02.2007.
Igranje žrtve: Tko su prave žrtve meteža i grabeža
 
Uskoro temeljita analiza vode i tla na Papuku
 
Potrebna hitna sanacija odvjetničkih tarifa
 
Članovi Mladeži HDZ-a obišli male bolesnike

srijeda, 07.02.2007.
U nedostatku jasne viziji Kožnjak ispravlja "krive Drine"
 
Aromaterapija u njezi bolesnika
 
Za škole 7 milijuna kuna
 
Udruga radničkih sindikata traži žurnu izmjenu Ovršnog zakona
 
Oda ministru Rončeviću
 
Virovitičaninu koji je demolirao židovsku školu u Beču 15 mjeseci strogog zatvora

utorak, 06.02.2007.
Blage ruke moje majke
 
Referendumsko pitanje
 
Stigla gripa !
 
Betonski nosač duhanske sušnice usmrtio Josipa Erdelja
 
Eko stožer: zabranjena upotreba mesa divljači koje nije kontrolirano na teške metale

ponedjeljak, 05.02.2007.
Zagreb: Vlak iz Virovitice iskočio iz tračnica
 
Kirin se zahvaljuje "majstorima i autorima" s "Ju Bi Tou-a"
10 dana na Virovitica.net

 Danas se obilježava
Blaženi kardinal Alojzije Stepinac

 Događaji u Gradu
Virkas 2007 - Anđeli pakla
Kazalište Virovitica - 10.2.2007 u 19:30

Virkas 2007- Micka
Kazalište Virovitica - 11.2.2007 u 19:30

Virkas 2007- Petrica Kerempuh i spametni osel
Kazalište Virovitica - 12.2.2007 u 18:00

Virkas 2007- Nora danas
Kazalište Virovitica - 13.2.2007 u 19:30

 Blog urednika
Kabare u vijećnici - nova verzija
Iako mi to prvotno nije bila namjera, temu "Kabere u vijećnici" sam proširio i objavio u Glasu Slavonije, u svojoj kolumni "Ni crno, ni bijelo" (srijeda, 7. veljače). Tu novu, dopunjenu i prošireni vezriju, objavljujem i ovdje kako bi bila dostupna i onima koji nisu čitali "Glas".
Arhiv >>>           Više >>>
 Etika svakodnevice
Referendumsko pitanje
Ambiciozni Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS) ne nudi ništa što bi moglo upućivati na to da bi se školska “pedagogija mira” (potpomognuta UNICEF-ovim projektima) mogla uspješno nositi s “pedagogijom nasilja” televizijskih programa. Stoga jedino rješenje vidim u proširenoj reformi HNOS-a koja bi uz postojeće školske programe obuhvatila i programe nacionalnih TV-kuća. Ne po uzoru na boljševičke obrasce, već sukladno etičkim načelima struke, privržene respektiranju sasvim konkretnih znanstvenih spoznaja, koje upućuju na to kada i u kojoj mjeri televizija postaje dobra ili loša igračka za djecu…malu i veliku.
Arhiv >>>           Više >>>
 Virovitičanka u Zagrebu
Rapsodija za solisticu i orkestar
Trebala je to biti zbirka toplih i poučnih pričica iz života, no pretvorila se u istraživanje. Problem istraživanja - a ispostavilo se, i moj osobni, životni problem - bio je hoće li publika prihvatiti poziv na suradnju i konstruktivnu web-raspravu o svakodnevnim sitnicama koje čine život.
Arhiv >>>           Više >>>
 Razgovor
Vesna Škare Ožbolt: Narančasta revolucija smanjuje porez na 15 posto
S predsjednicom DC-a i saborskom zasutupnicom Vesnom Škare Ožbolt koja je ovih dana vrlo eksponirana u medijima razgovarali smo o njenom prijedlogom Zakona o parlamentarnom nadzoru tajnih službi, sukobu interesa, programu i novom vizualnom identitetu DC-a…, ali prije svega nas je zanimalokako to da se tek sada, kada više nije u mogućnosti pomoći, odlučuila dati podršku štedišma ŠKZ-a.
Arhiv >>>           Više >>>



 Virovitica.net
 Putokaz
 Grad Virovitica
 Servisne informacije
 Virovitica
 Županija
 Dnevni listovi
 Stranke
 Najnoviji postovi


 Index - Vijesti
 
Pusa d.o.o. - Urednik Goran Gazdek - Programiranje i tehnička podrška: ie-centar
1,15740767796524