Klimatet en het potatis [Ledare] År 2000 intervjuades före detta fp-ledaren Bengt Westerberg om den politiska debatten. Han sa sig känna igen allt utom stamcellerna.  
Läs hela ledaren »
Startsidan    Kundcenter    Min DD    Annonsera    Tipsa DD    Kontakt    Arkiv/sök


Dagens bild
 
      Nyheter
      Sport
      Ledare & Debatt
-Ledare
-Debatt Internet
-Debatt Tidningen
-Oss dalfolk
-Sundberg på nätet
      Nöje
      Kultur
      Personligt
      DD Intervju
      DD Special
      Bloggar
      Bostad
      Motor
      DD TV
      Tjänster
-Börs
-FemEttan
-Jobb & karriär
-Resor
-Till Middag
-Väder
-Vädret i din mobil
      Jobba på DD
      Dala-Demokraten




















Högerklicka och välj spara mål som






  
Klimatet en het potatis


[Ledare] År 2000 intervjuades före detta fp-ledaren Bengt Westerberg om den politiska debatten. Han sa sig känna igen allt utom stamcellerna.

Storlek: 1 2 3    Skriv ut artikel   Tipsa en vän!


   Hade han intervjuats idag hade han nog lagt till klimatförändringen. Den har ju hamnat högt på dagordningen eftersom världen blivit varmare.
I dag presenterar FN:s klimatpanel, IPCC, sin klimatrapport för 2007. Med anledning av det skrev Svante Axelsson i går i en debattartikel i Dagens Nyheter. I den kritiserar han den borgerliga regeringen för att inte ta klimatfrågan på tillräckligt allvar. Axelsson anser att:
Reinfeldtregeringen tonar ned faktumet att de svenska utsläppsnivåerna är på en ohållbart hög nivå och behöver minskas. Detta med minst den omfattning som Sverige har åtagit sig i avtal. Trots att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat med sju procent sedan 1990 är det viktigt att den utvecklingen fortsätter. Att det finns länder, som Sverige, som är högt utvecklade och har god tillväxt som kan minska utsläpp är viktigt som förebild.
Svante Axelsson kritiserar Reinfeldt dels för att hans regering inte är så inriktad på att minska de svenska utsläppen, dels för att alltför mycket vara inriktad på att andra länder i världen bör minska sina utsläpp.
Det ligger en hel del i Axelssons kritik. Centerpartiet har haft en miljövänlig profil. Idag är centerledaren vice statsminister och en centerpartist är miljöminister. Ändå verkar denna borgerliga regering ha en svagare miljöprofil än den som satt på 90-talet. Kanske har centern och övriga borgerliga partier prioriterat ned miljöfrågorna, kanske beror det på att moderaterna, som har miljön som lågprioriterad, är starka i regeringen.
Att borgarregeringen inte tar itu ambitiösare med miljöfrågorna är nog för att de åtgärder som krävs riskerar att vara impopulära. Detta eftersom minskade utsläpp innebär uppoffringar och kostnader, i alla fall på kort sikt. Detta gäller både näringslivet, bland annat industri- och transportsektorn, och hushållen.
Ändå borde mycket kunna göras på utsläppens område. Teknisk utveckling borde kunna leda till fram-steg för den inhemska industrin, hushållen och andra länder. Det finns alltså goda utsikter till optimism.
I det sammanhanget är det dock synd att det verkar vara mer bråttom med att stoppa den globala uppvärmningen än vad man trodde bara för något år sedan. Klimatfrågan är nu i politikens centrum och kommer att vara det under överskådlig tid.
ROBERT SUNDBERG


Publ. 2007-02-02 05:35  Uppdat. 2007-02-04 07:11

 Kommentera nyheten -  Det finns 4 kommentarer

Med lite perspektiv....  2007-02-02 20:18:00
Om det är som Sundberg påstår, att regeringen är mer inriktad på att minska utsläppen i andra länder, så behöver inte det var helt fel tänkt. Jag läste för en tid sedan att om Storbritannien upphörde med ALLA koldioxidutsläpp så motsvarar det ett års ÖKNING av Kinas koldioxidutsläpp. Det är säkert jättebra om Sverige stretar på med att minska sina utsläpp, men det gör ingenting på det globala planet. (Jo, Kina är säkert JÄTTEIMPONERADE av Sveriges goda exempel...)
Skrivet av: Mattias Ö
Utsiktslöst, Mattias  2007-02-03 15:59:00
Om alla väntar på att någon annan gör något blir väldigt lite gjort.

Du kan ha rätt om koldioxidutsläppen i Storbrittanien (jag har inte kollat, utan litar på dig), men det utesluter inte att vi alla kan dra vårt strå till stacken.

Om Kina ler åt klimatförändringen vet jag inte, men de har redan allvarliga miljöproblem, av typ vattentillgång, ökenutbredning, erosion m.m.

En sak är säker, och det är att om vi inget gör, då kommer Naturen att banka oss i skallen, tills vi inser värdet av att börja göra någonting.

Om vi i Sverige, i det läget, skulle ha lösningar på diverse miljöproblem, då inbillar jag mig, att det skulle finnas en ganska bra marknad.

Är du med, Mattias? Pengar att tjäna på att lösa miljöproblem. Dumt eller inte, men möjligheten finns - om vi nu skulle känna för att göra en insats.

Bästa hälsningar
Lennart Pelles

Skrivet av: Lennart Pelles
forskarna  2007-02-04 07:29:00
Hur lever de 2500 forskarna själva,och deras anhöriga. Nya affärsmöjligheter, kapitalismen förnekar sig aldrig, kommer alltid på något sätt att försöka lura konsumenterna, köp dig lycka och hälsa. Vi måste lära oss att de ansvariga är i första hand storkapitalet, och de tar inget ansvar och kommer aldrig att göra. Utan skyfflar över det på folket så de kan tjäna mer pengar. Kapitalister vill nu sälja t.ex solcellspaneler. Marknaden är mättad allt onödigt. Ny miljöteknik låter ju bra t.o.m tjusigt,men då måste det vara hälsosamt och säkert för alla människor, och framförallt miljön, och inte enbart gynna kapitalet. Dessutom skall det vara ekonomiskt möjligt för alla människor.Mycket tveksam så länge de bygger golfbanor på naturskyddade områden, som ETT exempel, och dessutom kan köpa sig fri från standskyddade områden.
Skrivet av: folke
Global koldioxidskatt  2007-02-04 07:52:00
Det är ointressant vem som skall minska mest. Det viktiga är att få igång en global marknadsplats för utsläppsrätter, så regleras det hela automatiskt. Detta är dock en svår utmaning. Dock är varje dag utan denna marknadsplats en dag närmare armageddon...
Skrivet av: Stefan

Namn:


E-post:

Visa min e-postadress.

Rubrik:


Brödtext:

OBS! Alla kommentar granskas innan de publiceras. Dala-Demokraten förbihåller sig även rätten att publicera kommentarer från nätet i papperstidningen.

Gamla artiklar med kommentarer hittar ni i arkivet.




© 1998-2007 AB Dala-Demokraten  Cookies
Redaktionschef & Ansvarig utgivare: Arne Höök
Webbredaktör: Jim Thydén




Google
 
Web www.dalademokraten.se
 SENASTENYTT
02:45 - Bjuv
16-årig flick utsatt för våldtäkt
02:04 - Bjursås
Fest urartade, två till sjukhus




 DD Special
”Rädda de unga
- med längre straff”

[Special] Han var en vilsen pojke som slets mellan skilda föräldrar. Han hamnade i gäng med äldre, och började begå brott.
Där fann Ola Åsberg, i dag 44 år, något han saknade som ung.
- Jag kände att jag fick makt. Att bli kriminell var ett sätt att få känna att man var större än man var, säger Ola.

Läs hela artikeln »
 DD TV
Klubb Phone Me
Se film »
Mini Me och Jaws
Se film »
Friskis & Svettis
Se film »
En träff med Napalm Death
Se film »
En tur på Dalateatern
Se film »
 RÖSTA
Blir Mona Sahlin bra som partiordförande?
Nej! (46%)
Ja! (32%)
Jag bryr mig inte. (22%)

Startdatum: 2007-01-19
 BILLIGASTE FLYGEN
> Gdanskfr. 166:-
> Hamburgfr. 171:-
> Frankfurt am Mainfr. 172:-
> Rigafr. 209:-
> Göteborgfr. 348:-
> Malmöfr. 348:-
> Stockholmfr. 348:-
> Warszawafr. 354:-
> Kaunasfr. 372:-
> Dublinfr. 387:-

Mer resor »  Res med DD »
 SISTA MINUTEN
> Schweizfr. 499:-
> Italienfr. 499:-
> Storbritannienfr. 806:-
> Frankrikefr. 900:-
> Österrikefr. 995:-
> Spanienfr. 1399:-
> Portugalfr. 1495:-
> Turkietfr. 1499:-
> Marockofr. 2295:-
> Egyptenfr. 2498:-

Mer resor »  Res med DD »
 NÖJE
Sofia bäst i Grycksborevyn
[Nöje] Sofia Schneeberger, 23, är mest framgångsrik i Grycksborevyn. I allt hon företar sig! Från att dra lakan till norsk beundrarinna, auditionjury och skönsång.
Hon är hemmastadd på scenen.
Men det var nära att det inte hade blivit någon fortsättning på Grycksborevyn. En tung tavelram ramlade ner från taket mitt i första akten. Tur i oturen skadades ingen.

Läs hela artikeln »
Här är artisterna som tävlar i Jönköping
[Nöje] Det är ett rutinerat startfält som drar i gång årets melodifestival. Tommy Nilsson har vunnit tävlingen, Anna Book är folkets favorit och så finns Uno Svenningsson och Irma Schultz Keller med som jokrar.
Här är artisterna som tävlar i Melodifestivalens första deltävling i Jönköping.
Telefonnumren som står efter artisternas namn är till tittaromröstningen.

Läs hela artikeln »
 BILDGALLERIET
Konstnär P Grön (Foto S Björklund)
Se bilder »
Lördagskväll på Harrys i Falun
Se bilder »
Napalm Death på Club Dread
Se bilder »
Kareoke Engelska puben Falun
Se bilder »