ČeskaŠkola.cz
24.11.2005 Jan Wagner

Chtěli byste školní notebooky za 2500 Kč? 3.

Funkční prototyp první verze stodolarového notebooku byl předveden před několika dny na Světovém summitu informační společnosti v Tunisu. Pár dní předtím byla odmítnuta nabídka generálního ředitele společnosti Apple Steve Jobse na poskytnutí operačního systému MacOS X pro tento projekt zdarma.

Deset měsíců poté, co Nicholas Negroponte, vedoucí a zakladatel MIT Media Labs, oznámil svůj záměr za spolupráce významných výrobců AMD, Google, Motorola, Samsung, Red Hat, Brightstar a mediální firmy News Corp vyrábět ve stamilionových počtech levné notebooky s cenou pod 100 dolarů, byl před několika dny na Světovém summitu informační společnosti (World Summit on the Information Society - WSIS) v Tunisu předveden funkční prototyp. Velkosériová výroba by se měla podle lednového prohlášení rozjet již v polovině roku 2006 po předobjednávce pěti milionů kusů.

Generální tajemník OSN Kofi Annan označil stodolarový notebook a strategii „One Laptop per Child“, tedy „jeden počítač na dítě“ za významný krok nejen pro školáky samotné, ale pro celou společnost v rozvojových zemích. O dodávkách se již jedná s Čínou, Brazílií, Thajskem a Egyptem, výroba by měla podle tvůrců dosáhnout sta milionů kusů ročně.

Projekt pochopitelně přitahuje pozornost světových ICT gigantů, Podle deníku Wall Street Journal generální ředitel společnosti Apple Steve Jobs nabídl možnost využití operačního systému Apple MacOS X pro tento projekt zdarma. Je totiž jasné, že pokud bude tento projekt úspěšný, zcela zvrátí poměry na trhu operačních systémů pro osobní počítače. Návrh Apple byl ale odmítnut, původní záměr na využití ve prospěch GNU/Linux (přesněji modifikace distribuce Red Hat Linux) zůstal zachován. Open Source a Free Software tedy slaví jeden ze svých největších úspěchů, možná srovnatelný s prodejem operačního systému Microsoft pro první osobní počítače IBM PC.

Překvapivé je, že již nyní se kalkulovaná výrobní cena připravovaného notebooku dostala na úroveň 118 dolarů, na proklamovanou stovku dolarů by se měla do zahájení sériové výroby dostat, optimalizací výroby i konstrukce. Podívejte se na řadu obrázků na serverech laptop.media.mit.edu/ a WSIS.


 
zpět na Česká Škola.cz

© Copyright 2002 Computer Press