Skicka Skriv ut Textstorlek
Publicerad 30 maj 14:50

Mäklare ser om sitt hus

Säljkanalerna för bostäder förändras i rask takt. I framtiden blir mäklarhusen diversebutiker, där man kan få hjälp med både flytt, inredning och banklån.
 
 
/content/1/c6/65/58/47/ageman1153.jpg
Carl-Henrik Ageman, vice vd på Bjurfors
 
 
Bloggat om artikeln

Bloggar på nätet som länkar till denna artikel.

Mäklarbranshen kommer genomgå stora förändringar&
Mäklarbranschen kommer de närmaste åren att genomgå en omfattande strukturomvandling. Resultatet blir några stora mäklarbolag. Flera små fåmansbolag blir uppköpta eller nedlagda.

Framtidsvisionen kommer från Carl-Henrik Ageman, vice vd på Bjurfors. Han är också ord­förande i Mäklarsamfundet. Här uttalar han sig som företrädare för Bjurfors.

Det norska bolaget DnB Nors bud på Svensk fastighetsförmedling är enligt Carl-Henrik Ageman startskottet till stora förändringar.

Svensk fastighetsförmedling får nu en kapitalstark ägare. DnB Nor är nämligen en av de ledande aktörerna inom bank-, ­finans- och försäkringsområdet i Norge.

Svensk fastighetsförmedling har 20 procent av den svenska mäklarmarknaden. Lika stor marknadsandel har Fastighets­byrån med Swedbank bakom sig. De två bolagen har i dag 40 procent av marknaden. De fem största bolagen bakom de två marknadsledarna är Mäklarhuset, Bjurfors, Skandiamäklarna, Husman och Hagberg och Mäklarringen.

Två dominerande bubblare som uppstudsigt rört om i branschen är Erik Olson med vipvisningar och norska Notar med egen tidning.

Den främsta drivkraften bakom branschens omvandling är den stadiga tillväxt fastighetsmarknaden uppvisat de senaste åren. Tillväxten har skapat en konkurrens­situation där många aktörer trots en rådande högkonjunktur har svårt att få lönsamhet på sin verksamhet, säger Carl-Henrik Ageman.

De största aktörerna på marknaden dras med för stora kostnader i förhållande till intäkterna. Samtidigt finns en uppsjö av enmansföretag som har svårt att få affärer eftersom den lokala marknaden domineras av en starkt mäklarpersonlighet eller av någon mäklar­kedja.

Alla fastighetsmäklare tvingas därför att se över sina affärer. Hur skapar man ytterligare intäkter. Eller hur skär man i kostnaderna?
Det pågår ett generationsskifte bland fastig­hetsmäklarna enligt Carl-Henrik Ageman. Den traditionella mäklaren en manlig småföretagare och säljare med ett stort lokalt och personligt nätverk är på utdöende.

Samtidigt har branschens tillväxt lockat till sig allt yngre och allt fler kvinnor. I dag består mäklarkåren av 63 procent män och 37 procent kvinnor, enligt Carl-Henrik Ageman.

Tendensen i dag är att många äldre män pensionerar sig samtidigt som yngre kvinnor gärna studerar till fastighetsmäklare. Allt fler akademiker kommer ut på marknaden, branschen håller på att förändras både till arbetssätt och i förhållandet till kunder.

Bymäklaren är exempel på ett ut­döende släkte. På de attraktiva orterna köper mäklarhusen upp bymäklaren för att skaffa fler marknadsandelar.

Den yngre generationen mäklare startar sällan något eget utan börjar ofta hos de stora kedjorna. I dag är inget så kallat mäklarhus så stort att de kan utmana giganterna Svensk fastighetsförmedling och Fastighets­byrån. Det gäller för utmanarna att få upp volymen på affärerna. Öka andelen marknadsandelar. Vi får med andra ord se många uppköp av mindre aktörer fram­över.

Carl-Henrik Ageman tror att framtiden ser ut så här:

Marknaden domineras av tre stora mäklarhus. De mindre mäklarna som finns på marknaden är starkt nischade. Mäklarrollen blir mer konsultativ. Man jobbar i större utsträckning med mäklarteam med olika experter och ansvarsområden.

Mäklararvoden kommer att baseras på timarvoden eller ett fast pris. Mäklaren måste noggrant redovisa hur mycket tid man lägger ned på olika saker. Samtidigt kommer mäklaren att få nya affärsområden att jobba med som olika kringtjänster som hör till köp och försäljning av en bostad.

Dit hör bland annat banklån, försäk­ringar, flytt- och städhjälp, inredning, hantverkstjänster med mera. En del av dessa kringtjänster förutsätter en förändring av mäklarlagen, som också är på väg.

Ett exempel på vart utvecklingen är på väg är att Ica, i samarbete med nätmäklaren Hemverket, nu ställer upp ett tjugotal bostadsautomater i stora Ica-butiker.

I framtiden kommer det att finnas en mäklare för köparen (köpmäklare) och en för säljaren (säljmäklare). Varje mäklar­företag är också knutet till en bank eller en finansiell aktör. Mediekoncerner knyter fastighetsmäklare till sig i mer avancerade annonssamarbeten.

Samtidigt får branschen än mer konkurrens av det som i folkmun kallas nätmäklare. Nätmäklare är aktörer som till ett lägre arvode låter säljaren själv sköta stora delar av affären. Man får hjälp över nätet med standardiserade processer och mallar för exempelvis kontraktskrivning.

Nätmäklaren erbjuder sig också att annonsera ut objektet på nätet och erbjuder verktyg på nätet som kan ta hand om budgivningen. En del erbjuder extra stöd i samband med visningar och avtalsskrivningar.

En relativt ny bransch är så kal­lade nischmäklare. Det är mäklare som specialiserat sig på vissa typer av objekt som exklusiva bostäder, vindsfastigheter, fritidsfastig­heter, utlandsboende med mera.

Mäklarbanschen står inför sin kanske största omvandling någonsin under de närmaste åren. Sam­tidigt som de också får räkna med en intensivare konkurrens från europeiska aktörer som är intresserade av den svenska marknaden.

Fastighetsmäklarkartan håller på att ritas om.
 
 
Den ena mannens försvarsadvokat Peter Mutvei.

Foto: Lars Epstein

Den ena mannens försvarsadvokat Peter Mutvei.

Stureplansprofilerna överklagar domen

 
"Målet måste upp i Högsta domstolen". Försvarsadvokaterna till de två unga männen ense om fortsättningen.
Fyra års fängelse för Stureplansprofilerna. Hovrätten anser att kvinnan är trovärdig.
"Det betyder mycket för alla kvinnor" Viktigt att hovrätten ändrade domen.
Diskutera! Är det rimligt att tingsrätt och hovrätt kan döma så olika?
Bakgrunden till rättsfallet. Olika versioner om vad som hände.
Bostadsbilagan fredagar
 

Läs bostadsbilagorna i pdf-format.
 
 
 
Hem ljuva hem
Läsarnas egna små berättelse om vardagliga och märkliga händelser i hemmet.
"Ser att det läcker från akvariet. Hela fronten höll på att rämna..."

Alla berättelser från läsarna
 
Krönika: Leve Hantverket!
"Alla som renoverat sitt hur vet hur lång väntetiden är på en hantverkare. Har man höga kvalitetskrav är väntetiden bara förnamnet på eländet", skriver byggnadsantikvarie Göran Gudmundsson.
- Läs tidigare krönikor
 
Krönika: Djungeln gick i arv
"Vad gör man då man ärver en trädgård med säkert tusen träd? Och då pappan var Tor G Nitzelius, en av Sveriges internationellt kända växtjägare!" skriver trädgårdsjournalisten Karin Berglund.
- Läs tidigare krönikor
 
Inredningsskolan
Färger? Förvaring? Ljus? Inredaren Marit G Engstedt tipsar om grunderna i heminredning.
 
Trädgårdsskolan
I vår trädgårdsskola får du lära dig allt om hur du får din drömträdgård!
 
Bostadsrättsskolan
Hur mycket ska jag betala? Rättigheter och skyldigheter? Vad för jag göra med min lägenhet?
 
Husköparskolan
Sjöglimt? Slott? Radhus? Här finns allt du bör veta inför och efter ditt husköp.
 
Min Favorit
Här skriver DN Bostads medarbetare om sina favoritprylar.
Anna-Klara Fresk Aspegren berättar om hur hon en dag förstod magin med manglade lakan och stärkta dukar. Hennes undanstuvade tyger var en skattkista.

Alla berättelser
Boräntor
Bokalkyler
 
Kontakt
Redaktionen:
red.bostad@dn.se

Fråga expertpanelen:
fragabostad@dn.se

Annonsbokning:
bostad@dn.se
Webbsupport
 
Behöver du hjälp med DN Bostad? Har du frågor, synpunkter eller förslag?
 
Skriv här
Mat & Dryck Recept
Kryddig fisk

Kokos, chili och lime sätter smak på fisken i dagens middagstips.

Senaste recepten
Resor Resor
Champagnetåget

DN:s Brita Svedlund och fotografen Anette Nantell har åkt till Alsace och Champagne.

Fler reportage
STHLM Stockholm
Hur blir vädret i dag? Ny prognos i webb-tv varje vardag.
Köp och sälj prylar på Koll.se Gå till Koll.se
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!
 
Kläder.nu
 
Hojtorget.nu
 
Hamnen.se
 
Hamnen.se
 
DN Lokaler
  • Sök efter lediga lokaler.
  • Hjälp vid omför- handling och flytt.
  • Hjälp med hyresjuridik.
  • Ställ frågor till "Experten".
Till DN Lokaler