Skicka Skriv ut Textstorlek
Uppdaterad 6 september 21:10

Egyptiskt krav på förbud mot Muhammedkränkning

Egyptens ambassadör i Sverige, Samah Mohamed Sotouhi, tänker vid ett möte på fredag med statsminister Fredrik Reinfeldt lägga fram förslag för att publiceringar liknande den med profeten Muhammed som rondellhund inte ska inträffa igen.
 
På fredag klockan 11 träffar Fredrik Reinfeldt i Rosenbad ambassadörer från de cirka 20 muslimska länder som har beskickningar i Sverige.

- De flesta har anmält sig, säger Oscar Hållén, pressekreterare hos Reinfeldt.

Ambassadörerna har enats om en gundläggande linje och anser att en dialog är nödvändig för att förebygga nya liknande händelser.

Egyptens ambassadör, Samah Mohamed Sotouhi, har dessutom en lista med frågor som han särskilt vill diskutera. Där finns kontroversiella förslag som direkt berör svensk inrikespolitik och svenska lagar, bland annat förslag på svensk lagstiftning mot skändning av profeten Muhammed, och synpunkter på hur skola, utbildning i Sverige och även den svenska riksdagen ska organiseras, med ett särskilt riksdagsutskott mot islamofobi.

Samah Mohamed Sotouhi ser inget problem med att hans förslag innebär att han blandar sig i svensk inrikespolitik.

- Det är idéer jag vill diskutera, idéer för framtiden för att vi ska kunna undvika sådana här situationer framöver, säger Samah Mohamed Sotouhi

Avsikten med statsministerns inbjudan är att fortsätta den dialog som Fredrik Reinfeldt redan påbörjat vid mötet med Stockholms muslimska ledare i moskén på Södermalm i tisdags. Syftet är att dämpa de upprörda reaktioner som hörts i den muslimska världen på publiceringen av en teckning med profeten Muhammed som rondellhund.

- Fredrik Reinfeldt kommer även att ta tillfället i akt att understryka att i Sverige lever kristna och muslimer sida vid sida i ömsesidig respekt och förståelse, säger Oscar Hållén.

Han kommer också att konstatera att en av grunderna för den svenska samhällsmodellen är att politikerna inte kan besluta i frågor som rör tryck- och yttrandefriheten.

På torsdagskvällen ville statsministerns kansli inte säga något om förslagen från den egyptiske ambassadören:

- Vi avvaktar med att kommentera. Vi kan inte på förhand recensera ett möte och vad som överlämnas där, säger pressekreterare Oscar Hållén.

Enligt UD har bara tre muslimska länder, Iran, Pakistan och Egypten, hittills på formell diplomatisk väg protesterat till Sverige med anledning av Muhammedteckningen. Från Jordanien, Afghanistan och nu senast Syrien, har hörts synpunkter på publiceringen men inga diplomatiska protester.

Sveriges hantering av den muslimska upprördheten över Muhammedteckningarna följer en helt annan linje än den Danmark tillämpade 2006 när tidningen Jyllands-Posten publicerat karikatyrteckningar av profeten Muhammed. Till skillnad från den danska regeringen har den svenska snabbt tagit initiativ för att möta muslimska företrädare i Sverige.

Den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen vägrade först, med hänvisning till den danska tryckfriheten, att möta muslimska ambassadörer i Köpenhamn som likt de i Stockholm ville diskutera publiceringen av Muhammedteckningar. Den danska krisen kulminerade när de danska och norska ambassaderna i Damaskus sattes i brand den 4 februari 2006 i vrede över Muhammedkarikatyrerna. Även den svenska ambassaden i samma byggnad skadades.
 
Staffan Kihlström
 
 

KPA placerar oetiskt

Etikfond får hård kritik. Förgiftat grundvatten, klimatvärstingar, barnarbete, antifacklig hållning och omfattande korruption.

Foto: Magnus Hallgren

Flexibel fartgräns permanentas

Tjugo sträckor. På E6 i Halland har medelhastigheten inte ökat mer än 2 kilometer i timmen trots att man får köra 120 vid bra väglag.
 
Krönika
Fredrik Reinfeldt och andra borgerliga toppolitiker dominerar i medierna, medan socialdemokraterna blir alltmer osynliga, visar en ny mätning. Det är en märklig politisk period där tystnad belönas med ökat väljarstöd.

Tidigare krönikor/analyser:
Till samlingssidan
 
SNABBGUIDE EU:s nya fördrag
Tysklands förbundskansler Angela Merkel har enat EU:s ledare om ett nytt fördrag. DN:s snabbguide förklarar bakgrunden.
Grafik: Så styrs EU
 
Vad är skillnaden på ministerrådet, kommissionen och parlamentet? DN:s grafik förklarar hur EU funkar.
 
Persson-dokumentären
Artiklar, analyser och kommentarer om Erik Fichtelius omdiskuterade tv-dokumentär om Göran Persson.
 
S-kongressen 2007
Läs om den nya och gamla partiledaren, analyser, bildspel och webb-tv från s-kongressen.
 
De 349 vi valde
DN:s presentation av de nya 349 riksdagsledmöterna. Läs kartläggningen igen!
Öppna pdf

 
DN:s läsare om året som gått
Klimatet blev årets nyhet och miljömedvetenhet årets trend när DN:s läsare röstade fram de personer och händelser som gjorde 2006 till vad det blev. Se webb-tv och bildspel, lyssna på intervjuer och läs krönikor. Till Året som gått
Mat & Dryck Recept
Härlig krabba!

Servera krabban naturell med två goda såser eller gratinerad i skalet.

Senaste recepten
Resor Resor
Safari för alla

DN åker på safari till Masai Mara och Serengeti.

Fler reportage
Insidan Insidan
"När jag läser är jag ung"

Lära läsa. Läsandet har betytt mycket genom livet för Ingrid Jonsson, 83 år.

STHLM Stockholm

Hemma hos Mads. DN:s Hanna Hellquist har träffat Skandinaviens hetaste skådis som snart blir modell.

STHLM Stockholm
Hur blir vädret i dag? Ny prognos i webb-tv varje vardag.
 
DN Grannar Behöver du hjälp med..
Duktig Granne - barnvaktning?
- att måla om köket?
- flytt eller städ?
- datorn?

Hjälpen är nära!
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!