Skicka Skriv ut Textstorlek
Publicerad 20 februari 2004

Mät alltid radonhalten före köp

Det är varken särskilt svårt eller dyrt att ta reda på om huset du vill flytta in i är ett radonhus. Ibland räcker det med ett samtal till kommunen. Ändå låter många bli.
 
Radon. Bara ordet sätter skräck i många husköpare. Det är förstås inte roligt att ens tänka tanken att ett hus kan vara farligt för din hälsa. Men om du tar reda på fakta kan du sedan sova gott om nätterna i ditt nya hem.

Hör alltid efter om villan du är intresserad av är radonmätt. Du har all anledning att fråga eftersom Boverket uppskattar att ungefär 280.000 småhus i Sverige har förhöjda radonvärden, alltså över 200 becquerel (Bq) per kubikmeter. Det är väldigt många hus. Glöm inte att be om en kopia på mätresultatet om det gjorts en mätning.

Det finns flera orsaker till att en villa kan ha höga radonvärden.

Många hus i Stockholmsområdet ligger på mark med hög radonhalt. På kommunernas miljökontor finns områdeskartor som visar var risken är hög. Blå lättbetong i konstruktionen eller radonhaltigt brunnsvatten är andra kända källor. Dessutom finns det alltid radon i jordluften och den kan läcka in i huset genom golvbrunnar och sprickor. Därför rekommenderar Statens strålskyddsinstitut att alla hus med markkontakt mäts.

Blå lättbetong kan finnas i hus från slutet av 1920-talet ända fram till mitten av 1970-talet. Den användes både i väggar och bjälklag och kan orsaka radonvärden mer än fem gånger högre än vad som bör accepteras. Men det är inte så lätt att veta vilka material som döljer sig i väggar, golv och tak. Har du tur kan husets tekniska beskrivning ge dig svar.

Det är viktigt att känna till att radon aldrig räknas som dolt fel eftersom det är mätbart. Det betyder att den förre ägaren inte är ersättningsskyldig även om det efter köpet visar sig att värdena är skyhöga. Du gör alltså bäst i att mäta före köp om du är det minsta misstänksam. Men en noggrann mätning tar minst två månader och husköp går för det mesta betydligt fortare än så. En lösning kan vara att du begär ett förbehåll i köpekontraktet. Det bör vara formulerat så att du inom en viss tid har rätt att mäta. Hur utgifterna för en sanering ska fördelas om värdena överstiger till exempel 200 Bq per kubikmeter ska också stå i kontraktet.

Själva mätningen är enkel att göra och kostar 250-500 kronor, beroende på om din kommun ger dig rabatt på avgiften eller ej. Beställ minst två små dosor genom miljökontoret eller ett mätlaboratorium och placera ut dem enligt anvisningarna. I dosorna finns spårfilm som reagerar på radon. Du eller säljaren ska bo i huset precis som vanligt under tiden.

När du skickat tillbaka dosorna efter 8-16 veckor får du resultatet med posten. Om det är så att du omöjligt kan vänta två tre månader finns det snabbmätningar som tar 7-10 dygn. De ger bara ett ungefärligt värde på radonhalten för samma pris.

Tyvärr finns det ett litet krux med radonmätning. För att du ska kunna lita på resultatet ska du göra den under eldningssäsong, alltså mellan den 1 oktober och den 30 april. Enda alternativet för dig som behöver veta mer om ett hus under sommarhalvåret är att göra en gammamätning i stället. Den ger inget svar om radonhalten men du får besked om det finns blåbetong i konstruktionen. Vissa kommuner hyr ut mätinstrument, annars får du betala cirka 1.000 kronor för en gammamätning.

Har huset du fastnat för höga radonvärden går det att åtgärda. Det finns många sätt att göra det på och vilket som passar beror på var radonet kommer ifrån. För en normalstor villa varierar prislappen mellan några få hundralappar för att täta runt rörgenomförningar till uppåt 100.000 kronor för ett stort ventilationssystem. Tyvärr är det inte ovanligt att saneringsfirman väljer fel åtgärd eller att den utförs felaktigt. Därför är det A och O att du hittar riktigt duktiga fackmän trots att det kan vara svårt att veta på förhand. Det finns tyvärr ingen certifiering av radonsanerare men på Statens strålskyddsinstituts hemsida, ssi.se, kan du hitta dem som gått kurs i ämnet.

Upprätta ett skriftligt avtal med den konsult du anlitar. Ange att radonhalten ska vara under ett överenskommet värde per kubikmeter för att arbetet ska vara slutfört. Formuleringen att värdet ska ha "sjunkit väsentligt" är vanlig men mycket svårtolkad om du är missnöjd med resultatet. Även efter saneringen är det viktigt att du underhåller den utrustning som du låtit installera. Gör också mätningar då och då genom åren för att kontrollera att effekterna av saneringen håller i sig.
 
 

Svensk vård sämre

Tappar två placeringar i europeisk vårdrankning. Österrike har Europas främsta hälsovårdssystem, enligt bolaget Health consumer powerhouse.

Lindex säger ja till Stockmannbud

Bjuder 116 kronor per aktie. Lindex styrelse fick budet i går och har tagit ett snabbt beslut om att acceptera.
Lindex stiger kraftigt. Följ kursen.
Bostadsbilagan fredagar
 

Läs bostadsbilagorna i pdf-format.
 
 
 
Krönika: Leve Hantverket!
"Alla som renoverat sitt hur vet hur lång väntetiden är på en hantverkare. Har man höga kvalitetskrav är väntetiden bara förnamnet på eländet", skriver byggnadsantikvarie Göran Gudmundsson.
- Läs tidigare krönikor
 
Hem ljuva hem
Läsarnas egna små berättelse om vardagliga och märkliga händelser i hemmet.
"Sittande ensam med min chokladkopp hör jag plötsligt hur någon spelar på pianot.."

Alla berättelser från läsarna
 
Krönika: Djungeln gick i arv
"Vad gör man då man ärver en trädgård med säkert tusen träd? Och då pappan var Tor G Nitzelius, en av Sveriges internationellt kända växtjägare!" skriver trädgårdsjournalisten Karin Berglund.
- Läs tidigare krönikor
 
Min Favorit
Här skriver DN Bostads medarbetare om sina favoritprylar.
Anna-Klara Fresk Aspegren berättar om hur hon en dag förstod magin med manglade lakan och stärkta dukar. Hennes undanstuvade tyger var en skattkista.

Alla berättelser
 
Inredningsskolan
Färger? Förvaring? Ljus? Inredaren Marit G Engstedt tipsar om grunderna i heminredning.
 
Trädgårdsskolan
I vår trädgårdsskola får du lära dig allt om hur du får din drömträdgård!
 
Bostadsrättsskolan
Hur mycket ska jag betala? Rättigheter och skyldigheter? Vad för jag göra med min lägenhet?
 
Husköparskolan
Sjöglimt? Slott? Radhus? Här finns allt du bör veta inför och efter ditt husköp.
Boräntor
Bokalkyler
 
Kontakt
Redaktionen:
red.bostad@dn.se

Fråga expertpanelen:
fragabostad@dn.se

Annonsbokning:
bostad@dn.se
Webbsupport
 
Behöver du hjälp med DN Bostad? Har du frågor, synpunkter eller förslag?
 
Skriv här
Mat & Dryck Recept
Festlig tortilla

Börja veckan med lättlagad fingermat!

Senaste recepten
Resor Resor
Safari för alla

DN åker på safari till Masai Mara och Serengeti.

Fler reportage
STHLM Stockholm
Hur blir vädret i dag? Ny prognos i webb-tv varje vardag.
DN Grannar Behöver du hjälp med..
Duktig Granne - barnvaktning?
- att måla om köket?
- flytt eller städ?
- datorn?

Hjälpen är nära!
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!
 
Kläder.nu
 
Hojtorget.nu
 
Hamnen.se
 
Hamnen.se
 
 
 
DN Lokaler
  • Sök efter lediga lokaler.
  • Hjälp vid omför- handling och flytt.
  • Hjälp med hyresjuridik.
  • Ställ frågor till "Experten".
Till DN Lokaler