Skicka Skriv ut Textstorlek
Uppdaterad 1 oktober 00:50

"Skandia hotade oss för att tysta vittnen"

Två AP-fondschefer framför allvarlig anklagelse mot Skandias ledning: Vi skulle skrämmas till tystnad och inte vittna i skiljedomsförhandlingarna mellan Skandia AB och Skandia Liv. En ledande befattningshavare på Skandia AB har hotat oss på ett sätt som inte hör hemma i ett rättssamhälle. Vi skulle skrämmas till tystnad. Syftet var att få oss att se till att ingen av våra experter vittnade i skiljedomsförhandlingarna mellan Skandia AB och Skandia Liv. Hotet bestod i att avslöja våra innersta affärshemligheter om vi vittnade. Vårt gemensamma svar på detta är tydligt: Vi faller inte till föga för hot. Det skriver Fjärde och Sjunde AP-fondens chefer Mats Andersson och Peter Norman.
 
Bloggat om artikeln

Bloggar på nätet som länkar till denna artikel.

Skandiabluffen ännu inte avslutad
Skandia AB har en tvist med sitt dotterbolag Skandia Liv. I denna tvist, som ska avgöras av en skiljenämnd, kommer tjänstemän från AP-fonderna att eventuellt bli kallade som expertvittnen.

Skandia AB:s hållning till detta är tydlig. Om inte tjänstemännen från AP-fonderna lovar att avstå från att vittna så kommer Skandia AB genom avancerad processteknik att tvinga AP-fonderna att, genom ett så kallat editionsförfarande, avslöja sina innersta affärshemligheter.

Vårt gemensamma svar på detta är tydligt. Vi faller inte till föga för hot. Hot av detta slag hör inte hemma i ett rättssamhälle. Vi avser, i det fall vi verkligen blir kallade, att ställa upp som expertvittnen i skiljedomsförhandlingarna. Vi tänker samtidigt göra allt för att värna AP-fondernas verksamhet. Om Skandia AB skulle lyckas i sitt uppsåt visavi AP-fonderna äventyras alla svenskars pension.


Låt oss även göra fullständigt klart att vi som chefer för var sin AP-fond inte tar ställning i den juridiska tvisten mellan Skandia AB och Skandia Liv.

Upprinnelsen till denna historia är Skandia AB:s agerande gentemot Skandia Liv i samband med försäljningen av kapitalförvaltningsverksamheten till Den Norske Bank 2002 för 3 200 mkr. Det ömsesidigt drivna Skandia Liv bestämde för några år sedan att genom ett så kallat skiljedomsförfarande pröva om delar av denna köpeskilling inte borde tillfalla Skandia Livs kunder. Detta med anledning av att den avyttrade kapitalförvaltningen huvudsakligen utgörs av just förvaltning av Skandia Livs tillgångar.

Som ett led i denna process har nu Skandia AB startat en sidoprocess mot tre AP-fonder för att få tillgång till fondernas hemligstämplade avtal med externa förvaltare. Förevändningen har - till en början - varit att fondernas avtal skulle användas i tvisten med Skandia Liv. Från Skandia AB har man hävdat att detta skulle kunna bli ett viktigt medel för att klarlägga var ett marknadspris för kapitalförvaltning ligger.

Skandia AB:s krav på AP-fonderna är absurda. Ingen AP-fond har ett avtal som ens tillnärmelsevis liknar det avtal som Skandia AB hade med Skandia Liv. Detta är något som alla parter är väl medvetna om. Om någon skulle vara ärligt intresserad av vad marknadspriset på kapitalförvaltningstjänster är finns det andra och enkla sätt att reda ut just den frågan. Exempelvis genom att fråga finansiella konsulter som har dylika tjänster som sitt levebröd.

Det "verkliga" skälet till Skandia AB:s agerande har sedermera krupit fram. Vid ett möte mellan företrädare för Skandia AB samt undertecknade och chefsjuristen för Tredje AP-fonden fick vi, AP-fondsföreträdare, till vår stora häpnad, höra från en ledande befattningshavare på Skandia AB att "det hade varit möjligt att lösa det här på ett annat sätt. Att inte AP-fonderna tillåter sina tjänstemän att vittna i processen." Vår tolkning av detta famösa uttalande kan inte bli någon annan än att Skandia AB ville skrämma bort några tjänstemän från att vittna i den kommande skiljedomsförhandlingen. Försöken att komma över AP-fondernas hemligstämplade avtal skulle således vara en skenmanöver. Argumentet att AP-fondernas avtal är viktiga för att avgöra huvudfrågan om marknadsmässighet för kapitalförvaltningstjänster kändes plötsligt mycket avlägset.

AP-fonderna är extremt transparenta med hur avtal med olika förvaltare ser ut. På en punkt är dock fonderna restriktiva: priset. Anledningen är enkel och affärsmässig. AP-fonder betraktas på de finansiella marknaderna som prestigekunder. Därför lyckas AP-fonderna som regel pressa ner priserna till ett minimum. Den absoluta nivån är att betrakta som en affärshemlighet. Något som är självklart för alla kapitalförvaltare, inklusive Skandia AB. AP-fondernas låga prisnivå på kapitalförvaltningstjänster kan bara bibehållas om priset förblir just en affärshemlighet.

Skandias begäran skall behandlas av domstol. Om Skandias begäran skulle bifallas av domstolen kommer kostnaden för AP-fondernas förvaltning att stiga avsevärt. Effekten av detta är att alla pensionärer, såväl dagens som morgondagens, kommer att få lägre inkomstpension. Dessutom kommer över två miljoner svenskar, nämligen alla som sparar sina premiepensionsmedel i Sjunde AP-fonden, att få sänkt premiepension.

Sammantaget förvaltar AP-fonderna tillgångar värda nära 1 000 000 miljoner (1 000 miljarder) kronor. Varje tusendel i ökad kostnad eller förlorad intäkt betyder 1 000 miljoner (en miljard) kronor årligen för dagens och morgondagens pensionärer. Räknar man på nuvärdet över en period på 30-40 år förstår alla att beloppen blir astronomiska. Det finns stor anledning att tro att om AP-fondernas avtal vad gäller pris blev offentliga eller kom till Skandia AB:s kännedom skulle ett antal duktiga förvaltare avstå från att leverera tjänster, alternativt skulle vi tvingas att betala mer än vad som annars skulle vara nödvändigt. Vi kan inte stillatigande låta Skandia AB driva tvisten i den riktningen utan att låta allmänheten få kännedom om detta.

Skandias process blir också anmärkningsvärd när man konstaterar att ordföranden i Skandia AB numera heter Lars Otterbeck, tillika ordförande i Näringslivets börskommitté (NBK) och ledamot av kollegiet för svensk bolagsstyrning. Där skall Otterbeck bland annat "verka för god sed på värdepappersmarknaden samt främja en god utveckling av svensk bolagsstyrning".

Än mera motsägelsefull blir Otterbecks situation när man konstaterar att han samtidigt är vice ordförande i Tredje AP-fonden. I den befattningen förväntas han rimligtvis värna det allmänna pensionssystemet. Slutligen konstaterar vi att Lars Otterbeck dessutom är ledamot i Skandia Livs styrelse.

Processen mellan Skandia Liv och Skandia AB har säkert kostat, och kostar fortfarande, ägare och pensionssparare mångmiljonbelopp. Det kanske är väl investerade pengar i syfte att uppnå en juridiskt acceptabel process och lösning på nämnda tvist. Men när den processen riskerar att hota tredje man i form av dagens och morgondagens pensionärer måste vi som representanter för två AP-fonder reagera och reagera med kraft.

Mats Andersson
Peter Norman
 
 
Blue Moon Bar.

Blue Moon Bar.

DN GRANSKAR KROGMILJÖN

Kamerabild löste vaktbeskjutning

Hade hunnit såga pistolen i småbitar. Fler kameror har revolutionerat antal lösta brott.
Kompisanda. "Lojaliteten mellan ägare och vakter måste bort."
Polisen omhändertar supportrar utanför Råsunda.

Foto: Yngve Sjöman

Polisen omhändertar supportrar utanför Råsunda.

Polis sköt varningsskott

Bråk efter AIK:s förlust. En stor polisinsats arbetar vid Råsunda just nu.
Upplopp efter HIF-matchen. Ett tiotal gripna i Helsingborg.
Arkivet
 
Har du DN-kort? Är du vetgirig? DN:s artikelarkiv kan svara på det mesta. Läs mer
Fokus
 
Fördjupningar av den senaste veckans händelser - delar av Fokus finns även på nätet! Läs mer
Mat & Dryck Recept
Linné på brödet

Svenska bagarlandslaget hårdtränar och satsar på Linné-tema.

Senaste recepten
Resor Resor
Stressfritt i vacker natur

Hotellpatrullen gillar miljön på Yxtaholms slott och menyn är ambitiös.

Fler reportage
Köp och sälj prylar på Koll.se Gå till Koll.se
DN Grannar Behöver du hjälp med..
Duktig Granne - barnvaktning?
- att måla om köket?
- flytt eller städ?
- datorn?

Hjälpen är nära!
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!
 
Kläder.nu
 
Hojtorget.nu
 
Hamnen.se
 
Hamnen.se
 
 
 
DN Lokaler
  • Sök efter lediga lokaler.
  • Hjälp vid omför- handling och flytt.
  • Hjälp med hyresjuridik.
  • Ställ frågor till "Experten".
Till DN Lokaler