Textstorlek
Uppdaterad 28 september 12:25

Månadens bästa: Oktober

Åtta DN-kritiker väljer ut sina kulturfavoriter.
Få tipsen via RSS.
Uppdaterad 28 september 12:25

Film

Läs mer och se filmklipp
 
"Du levande"
 
"Du levande"
Regi: Roy Andersson
Allt sedan den drabbande kortisen "Härlig är jorden" från 1990 rör sig Roy Andersson i en egendesignad drömvärld i varierande gråskala. Med en igels envishet fortsätter han att ställa de existentiella frågorna om vad det egentligen är att vara människa. I "Du levande" släpper han det över­gripande, historiska perspektivet från "Sånger från andra våningen" (2000) och går ner på individnivå. Lite lättsammare men på djupet densamme.

"Sicko"
Regi: Michael Moore
Världens roligaste dokumentärfilmare sätter operationskniven i det amerikanska sjukförsäkringssystemet - och drar till Kuba med ett gäng skadade 9/11-räddningsarbetare som vård­nobbas i USA. Drabbar Sverige och alliansregeringen redan på fredag.

"I fjol i Marienbad"
Regi: Alain Resnais
Förunderligt och förföriskt om ­tjusiga människors mystiska möten i ett namnlöst europeiskt lyxhotell. Modern klassiker efter manus av Alain Robbe-Grillet som ingår i Cinematekets ­Delphine Seyrig-serie och visas den 1 samt den 15 oktober i Stockholm.
 
Uppdaterad 28 september 12:25

Litteratur

Angela Carter "Den nya Evas passion"
Normal
Så re-introduceras då äntligen Angela Carter i Sverige, efter att ha fått stå efter för så många betydligt mindre ­intressanta ­brittiska kollegor. Denna ­omtumlande, symbolistiska, mångbottnade allegori över ett Amerika i nytt inbördeskrig, håller sig med ett nästan oändligt antal områden att utforska. Karin Lindeqvist har översatt och Torbjörn Elensky har skrivit ett inspirerat förord. Förlaget utlovar fler översättningar. Vi har blivit rikare.

J G Ballard "Skändlighets­utställningen"
Vertigo
Som om inte Carter vore nog: den ­mästerlige Ballards experimentbok utgör ett panorama över vår perverterade tid med insikter och teman som bara har fördjupats sedan den första gången utkom 1970.

Clarice Lispector "Levande vatten"
Tranan
Den brasilianska litteraturens mörka kristall: Clarice Lispectors monologiska prosadikt är något av det sköraste och vackraste man kan läsa. Ett vindlande kärleksbrev; en innerligt intim själsförklaring. Vackert översatt av Örjan Sjögren.
 
Uppdaterad 28 september 12:24

Pop

Läs mer och lyssna
 
José González: "In our nature"
 
Thurston Moore "Trees outside the academy"
(Ecstatic Peace!/Border)
Som frontman i Sonic Youth har Thurston Moore framför allt gjort sig känd som en envis utforskare av elgitarrens alla möjligheter. Men när han på sitt andra soloalbum väljer att luta sig mot den akustiska gitarren märker man att förvånansvärt mycket är sig precis likt. Bara ännu tydligare.

Habib Koité & Bamada "Afriki"
(Cumbancha/Bonnier Amigo)
Det brukar vara kora som porlar så här skirt och vackert, men Habib Koité har lyckats tämja den akustiska gitarren att tala samma språk. Och lyckats få hela sitt band att tassa med samma avundsvärda lätthet. Han hör nog till de stora nu.

José González "In our nature"
(Imperial/Playground)
Hans lugn är imponerande. Fyra år efter debuten - med oräkneliga internationella framgångar i ryggen - återvänder José González med en dryg halvtimme av precist avvägd återhållsamhet. Ingen utfyllnad, ingen tvekan. Och omstöpningen av Massive Attacks "Teardrop" är rent genial.
 
Uppdaterad 28 september 12:23

Performance/dans

"La Pornographie des âmes"
Artist/kompani: Dave St-Pierre
Scen: Dansens Hus, Stockholm (den 5 och 6 oktober)

Grandios nakenchock blir det i höstens omtalade, stora - och största! - performancegästspel. Kanadensiske koreografen Dave St-Pierre har med sig fjorton dansare/aktörer som klär av och på sig i hetsigt tempo under två timmar. Och, givetvis, gör mycket, mycket annat på scen. Fortfarande år 2007 är nakenhet en lockelse och/eller källa till moralisk panik. Varför? Det är väl inte kropparna utan de (eventuella) själarna som borde uppröra? Hur som, perfomancehösten är den starkaste i kvinnominne.

"Freakshow #3"
Jens Östberg
Scen: Kulturhuset, Stockholm (den 5 oktober)

Allt ska fram i ljuset! menar Sveriges mest envetet konsekvente performance­artist. Vem är Jens Östberg? Och varför? Utgångspunkterna har under våren redovisats i två originella för-föreställningar; på fredag den tredje. Slutpremiär i november.

"Tesoro"
Eva Ingemarsson
Scen: Atalante, Göteborg (t o m den 10 oktober)

Performance är smart, cool scenkonst för invigda! Nej, nej, har Eva ­Ingemarsson visat år efter år. Hennes egensinniga så kallade dansdokumentärer är lika självklart undersökande som tänkande mänskliga. Nu står hon åter själv på scen och dansar - i en kub.
 
Uppdaterad 28 september 12:23

Konst

Anatomi
Galleripalatset vid Vanadisplan, Andréhn-Shiptjenko, Galleri Nordenhake, Galleri Brändström & Stene
Öppningsutställningarna på det nya galleripalatset vid Vanadisplan har kretsat kring anatomi. På Andréhn-Shiptjenko visar Xavier Veilhan (t o m 20/10) skulpturer av människogestalter som abstraherats i rätvinkliga mönster och för tankarna till tidig modernism. Nordenhake öppnade med Magnus Wallin (t o m 29/9), där kroppsdelar översatts till att bli vardagsföremål, en bröstkorg blir till soptunna en underarm till en handledare osv. Flest aspekter av kroppen fanns hos Ulf Rollof på Brändström & Stene (t o m 30/9), där skulpturer i högglansig metall kontrasterades mot fotografier från en operation. Kroppen som teknik snarare än som kött, förenade.

"Jonas Nobel"
Galleri Charlotte Lund
Jonas Nobel på Charlotte Lund (t o m 13/10) arbetar med förskjutningar och förtätningar i objekt, bild och ord. Verken bygger på överraskning, exempelvis en enkel trädkonstruktion som sedd ur rätt perspektiv blir en ap-liknade figur med tydliga genitalier.

"9 scripts from a nation at war"
Documenta
Det bästa verket på Documenta finns nu presenterat på webben: 9scripts.info. Verket behandlar Irakkrisen genom olika former av medieringar och iscensättningar och lyckas visa på angelägenheter bortom retoriken.
 
Uppdaterad 28 september 12:21

Teater

"Figaros bröllop" av Pac De Beaumarchais
Scen: Stockholms stadsteater
Detta är höstens förs-ta komiska fullträff. Sven Ahlströms utsökta komedispel går knappast att beskriva, det känns som en privatsak mellan honom och publiken. Vanna Rosenberg och Tova Magnusson-Norling är damerna vars sexuella lystnad trycker på och driver fram spelet. Johannes Bah Kuhnke gör sitt genombrott som komediant och de två unga nya, Alexander Stocks och Nadja Mirmiran, går inte heller av för hackor. Genusperspektiviskt gör Philip Zandéns ”Figaros bröllop” vad ”Invasion” gjorde för mångkulturen. Rör om i grytan där det känns som mest.

"Mistero Buffo" av Dario Fo
Scen: Södra teatern, Stockholm
Özz Nujen gör både muslimsk/kurdisk ståuppkomedi och medeltida kristet gyckelspel av "Mistero Buffo". I Dario Fos monolog uppträder munkar, präster och fattiga bönder i medeltidens kristenhet - och det är inte främst dygderna det talas om. Björn Granath som haft pjäsen som paradnummer står för regin men Nujen gör sin egen grej också. Nästan alla är vi Abrahams barn men han är ett av de roligaste.

"Smutsiga händer"
Scen: Stockholms Stadsteater
Med föreställningen som helhet är jag inte överens - för mycket dataspel och forcerad estetik. Men Leif Andrée i rollen som den pragmatiske politikern Hoederer i Jean-Paul Sartres pjäs borde alla se. 24-karats skådespeleri och en öm luttrad tolerans som världspolitiken som helhet skulle må bra av.
 
Uppdaterad 28 september 12:20

Museer

"Mittens rike"
Östasiatiska museet, ­Stockholm
Skärvor, krukor, skulpturer och - framför allt - porslin från Kinas forntid till 1900-talet. En utställning som kunnat bli oerhört mycket roligare, intressantare och mer begriplig om museet försökt säga åskådaren något, inte bara radat upp skatter i tigande montrar. Men det mesta är skimrande vackert, och samlingarna hör till den svenska museivärldens dyrbaraste. Att de nu finns att se som permanent utställning är - trots allt - månadens stora museihändelse i Stockholm.

"Robert Capa - bilder av krig och fred"
Nobelmuseet, Stockholm
Fotografen Robert Capa rörde sig överallt där något väsentligt hände mellan 1932 och 1954; och det var ju en del. Ett 80-tal utmejslade bilder, från spanska inbördeskriget till porträtt av jetset-konstnärer i fredens Frankrike. 1900-talet i svartvitt, brutalt och rörande.

"Berlin över och under ­jorden"
Arkitekturmuseet, Stockholm
Det var en svensk, Alfred Grenander, som ritade en stor del av Berlins särpräglade tunnelbana. Men han skapade också en rad mycket tidstypiska villor och inredningar. I hemlandet är han otacksamt nog bortglömd. En stilsäker arkitekt att återupptäcka.
 
Uppdaterad 28 september 12:18

Foto

Hellen van Meene
Fotografins hus, Stockholm
Hellen van Meene är ett stjärnskott inom ny internationell fotografi. Hennes porträtt på Fotografins hus visar unga människor från världens alla hörn. Men bara flickor. "Män och pojkar får vänta", säger hon när hon öppnar sin utställning iförd djärvt skuren klänningsfilt och utstuderade platåskor. Hennes porträtt är bland de bästa jag sett. Suveränt undanglidande och omöjliga att bestämma. Ändå en exakt skildring av barn på väg in i tonåren.

Anna Kleberg
Uppsala konstmuseum
Den som tvivlar på fotografins realism bör se Anna Klebergs fotoutställning på Uppsala konstmuseum. Ingenting är sant men allt är mycket verkligt. Här finns en sommarstuga ritad av Le Corbusier, holländsk ny arkitektur i ­miniatyr och en utflyktspark där ­världens alla arkitekturstilar samlats.

Gregory Crewdson
Hasselblad center, Göteborg
Förr eller senare måste ändå alla inse att fotografi är lika iscensatt som teater och film. Gregory Crewdsons utställning på Hasselblad Center ser ut som ett intro till USA:s sydstatshistoria. Fåglarna är på väg att ta över, familjerna är i upplösning och natten kolsvart.
 
Sida:  1  2  Nästa
Från 100 till 1.
De största rockögonblicken - exklusivt för DN.se.
Kommentaren: Ingrid Elam
"Musse Pigg-tröjor bärs av unga män i Hongkong såväl som i Ghanas urskog. Cocacoliseringen pågår överallt."
Strage: Svart musik lockar vit publik
"Det råder ingen tvekan om att politiskt medveten hiphop och soul, särskilt om den har några år på nacken, framför allt lockar vita konsertbesökare."
Radiokrönikan: Ramadan i P1.
"För en icke-muslim var det skönt att slippa alla välvilliga informationspaket om varför och hur högtiden firas."
Dagens tv-tips: "Mitt i naturen", SVT 1 20.30
Hur stor är chansen att få höra eller se en vild svensk varg i sin naturliga omgivning? Väldigt liten. Man måste ha extrem tur, som "Mitt i naturens" Martin Emtenäs.
Tisdagsfilmer i tv
Moulin Rouge. TV 3 21.00
Elvira Madigan. TV 1000 Nordic 15.00
Täcknamn Coq Rouge. TV 4 Film 22.35
Senaste bokrecensionerna
 
Senaste filmrecensionerna
"Bluffen", regi: Lasse Hallström, (betyg 4.)
 
Senaste konstrecensionerna
 
Senaste scenrecensionerna
 
Senaste skivrecensionerna
Radiohead: "In rainbows" (betyg: 5.)
 
Senaste spelrecensionerna
"Enemy territory" (betyg: 4.).
 
I ur och skur
DN:s språkvårdare Catharina Grünbaum svarar på läsarfrågor.

- Läs även Språkspalten - varje söndag
Guide till scenhösten
Vi spanar in säsongens teater- och danshändelser. Möt människorna, läs analyserna och spara listorna.
Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

 
DN:s Sonettmaskin
 
Varsågod! DN gör det busenkelt att skriva formfulländad poesi. På fjorton klick har du skapat en unik sonett.
Starta
 
Kulturhösten
Läs allt om höstens nya böcker och skivor månad för månad. Läs också om deckarna som försvann, och artisterna som struntar i skivsläpp.
- På scen
- Klassiskt på skiva
- Klassiskt på scen
- Höstens skivor
- Höstens böcker
- Svenska filmer
- Utländska filmer
- På teve
 
Kulturbloggare på DN.se
Ulrika Kärnborg, Susanne Möller, Martin Nyström, Jonas Thente och Niklas Wahllöf.
DN Special om Ingmar Bergman.
Allt om regissören, dramatikern, författaren och personen.
Kulturtester!
 
Utmana dig själv i våra kunskapstester med olika kulturella teman.
Tåg Färglära Schlager Scorsese
Narnia Jazz   Springsteen   Nobel
Dylan Mozart   Superhjältar   Astrid
Serier & spel
 

Ord på Ord

Sudoku
 
Kontakt
Kulturchef: Maria Schottenius
Nyhetstips: kultur@dn.se
Kontakt: Kulturredaktionen
Tel: 08-738 10 05

Webbredaktör (08.00-16.00):
Linda Cederberg
Tel: 08-738 15 05
Övriga tider:
Tjänstgörande nyhetswebbredaktör
Tel: 08-738 23 23
Mat & Dryck Recept
Kryddig fisk

Kokos, chili och lime sätter smak på fisken i dagens middagstips.

Senaste recepten
Resor Resor
Nordisk lyx

Hotellpatrullen har specialtestat nordiska lyxhotell.

Fler reportage
Insidan Insidan
Cancer drabbar även partnern

Cancer och sexualitet. Sjukdom och behandling gör kroppen till "allmän egendom".

STHLM Stockholm
Hur blir vädret i dag? Ny prognos i webb-tv varje vardag.
Köp och sälj prylar på Koll.se Gå till Koll.se
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!
 
Kläder.nu
 
Hojtorget.nu
 
Hamnen.se
 
Hamnen.se