Skicka Skriv ut Textstorlek
Uppdaterad 3 oktober 00:50

"Risk att mammografi upphör inom några år"

Bröströntgenexperter presenterar ny katastrofrapport: Vi riskerar att förlora kampen mot bröstcancer. Efter flera decenniers framgångsrik kamp mot bröstcancer står vi nu inför ett ödesdigert scenario. En ny stor undersökning visar att bristen på mammografikompetenta röntgenläkare och mammografisjuksköterskor håller på att bli katastrofal. Samtidigt är utbildningen av nya mammografiexperter närmast obefintlig. Det är den mest akuta specialistbristen i hela den svenska vården i dag. Risken är överhängande att mammografi över huvud taget inte kommer att kunna erbjudas kvinnor i de flesta landsting inom blott några år. Regeringen måste därför omedelbart vidta åtgärder för att öka rekryteringen av kompetent personal. Annars är vi snart tillbaka till den mörka tid där kvinnor själva fick upptäcka sin cancer genom att hitta knölar i brösten, skriver flera överläkare och andra specialister på mammografi.
 
Bloggat om artikeln

Bloggar på nätet som länkar till denna artikel.

Kvinnor dör av resursbrist
Sämre vård beror på genusföreställningar
Dagens debattartiklar 3/10
Bröstcancer är en sjukdom där forskning och utveckling gett stor effekt på kvinnors hälsa och överlevnad. På 60-talet överlevde fem av tio kvinnor med bröstcancer. I dag överlever åtta av tio.

En starkt bidragande orsak är att Sverige sedan 80-talet tillämpat allmän bröstscreening för kvinnor. Socialstyrelsens rekommendation är att alla kvinnor mellan 40 och 74 kallas till mammografi. Genom att kvinnor har blivit kallade och fått sina bröst mammograferade upptäcks tumörer i ett tidigare stadium och behandling kan sättas in innan sjukdomen gått för långt. Hälsovinsterna av mammografiscreening för svenska kvinnor har varit stora. Från såväl politiker som Socialstyrelsen finns ett starkt stöd för mammografi. Riktlinjerna för kvinnors rätt till hälsokontroll med mammografi har stärkts över tiden, vilket bland annat inneburit att åldersgrupper som bör kallas till mammografi har utökats. Det har byggt på att det finns kompetens och utbildad personal.

Men vad händer med den unika verksamhet vi byggt upp i Sverige? Mammografi är på väg att försvinna.

Cancerfonden har i en undersökning vänt sig till de enheter som bedriver mammografi. 47 av 51 har svarat. De har fått redogöra för sin kapacitet och sina rutiner när det gäller mammografi. Resultaten från studien bekräftar en allvarlig situation som vi också själva upplever i vår vardag. Konsekvensen redan nu är att kvinnor inbjuds till hälsokontroll med mammografi senare än de har rätt till enligt Socialstyrelsens rekommendationer och senare än de lokala riktlinjerna i olika landsting föreskriver.


Undersökningen visar att på flertalet sjukhus ligger man långt efter och hinner inte kalla kvinnorna i tid. Dubbelgranskning av röntgenbilderna, som är rekommenderat, är undantag snarare än regel. Det finns exempel på län där man börjar kalla kvinnor vid 50 års ålder i stället för 40, helt enkelt därför att det inte finns personal. Bland både läkare och sjuksköterskor är medelåldern runtom i Sverige långt över 50 år. Enkäten visar också tydligt att universitetssjukhusen inte är ledande inom mammografi. Det borde de vara. Där finns en lika skriande brist. Flera ligger upp till ett år efter i sina kallelseintervaller och har inte mammografi som obligatorium i röntgenutbildningen. Universitetssjukhusen borde vara ledande plantskolor för den framtida verksamheten och skapa intresse för en specialitet som har utvecklats mycket. Så är det definitivt inte.

Vad blir konsekvensen för den enskilda kvinnan när kapacitet saknas? Verkligheten i dag är att vi oftare upptäcker kvinnor med större tumörer på grund av att de blivit kallade med för långa intervaller. Det gör stor skillnad för prognos och överlevnad för en kvinna om tumören upptäcks när den är mindre eller större än en och en halv centimeter.

Läkarbristen innebär också att allt färre kvinnor får sina provresultat bedömda av två läkare, vilket är en kvalitetskontroll. Fler cancrar upptäcks om man utför dubbelgranskning. Det gör en stor skillnad. I många landsting finns i dag bara en eller två läkare med den kompetens som krävs.

Situationen är så allvarlig att om inget görs så kommer mammografi bara inom några år inte att kunna erbjudas till några kvinnor i de flesta landsting. Det ligger nära till hands att beskriva detta som den mest akuta specialistbristen i hela den svenska vården i dag.


Dagens problem kommer inom kort att förvärras ytterligare visar undersökningen. År 2010 kommer antalet kvinnor som är i intervallet för att bli inbjudna till mammografi att vara ännu fler. Då är många av dagens bröstradiologer och mammografisjuksköterskor pensionerade. Enkätundersökningen visar att det i dag i Sverige endast finns sju stycken läkare (!) under utbildning och drygt tjugo mammografisjuksköterskor. Detta för en verksamhet som årligen kallar tiotusentals kvinnor i varje län till kontroll. Var finns framförhållningen?

Att utbilda en bröstradiolog tar lång tid och kräver framförhållning. För att få specialistexamen i radiologi ska en läkare ha genomgått utbildning inom mammografi. En förklaring till bristen på mammografiläkare är att många verksamhetschefer låter läkare få sin examen trots att de saknar denna kompetens.

Ansvaret för dagens kompetensbrist bör i första hand läggas på landstingen och staten. I dag finns ingen övergripande strategi för hur nyckelkompetenser inom cancervården ska säkerställas utan varje sjukhus får efter bästa förmåga försöka lösa detta själva.

Den enda möjliga lösningen är att prioriteringar av nyckelresurser inte görs i den dagliga verksamheten, utan lyfts ovanför sjukhusnivån. En del i en sådan övergripande strategi är att säkerställa att utbildningar för specialister innehåller mammografi även i praktiken. Det bör också ske en skärpt statlig kontroll av att varje landsting har den kompetens som verksamheten kräver, och en plan för hur behoven ska kunna tillgodoses även i framtiden.

Denna utveckling kräver framsynthet och kraftfulla åtgärder i tid. Regeringen tar ett steg i rätt riktning genom att tillsätta en utredning för en nationell cancerplan.

Vi hinner inte vänta på en sådan plan när det gäller personalbristen på detta område. Regeringen bör därför vidta åtgärder redan nu för att snabbt öka antalet specialister i mammografi (numera specialist i bild- och funktionsmedicin).

Vi kräver

att verksamhetscheferna från 2008 inför att alla läkare som utbildas till röntgenläkare ska genomgå obligatorisk mammografiundervisning på minst sex veckor,

att verksamhetscheferna inte utfärdar intyg om fullgjord specialistutbildning i radiologi utan att läkaren genomgått minst sex veckors mammografiutbildning,

att Socialstyrelsen enbart godkänner röntgenspecialister som fullgjort mammografiutbildning,

att Socialstyrelsen bättre kontrollerar efterlevnaden av sina rekommendationer angående mammografi,

att landstingen tar större ansvar för kompetensförsörjningen,

att landstingen öppet redovisar hur de efterlever rekommendationerna om åldersgränser, kallelseintervall och dubbelgranskning.

Mot denna mörka bild står en medicinsk utveckling inom mammografi som är mycket hoppfull. Forskningen och utvecklingen av nya undersökningsmetoder går i dag snabbt framåt. Förutsatt att det finns röntgensköterskor och läkare som kan ta och tolka bilderna så kan vi upptäcka allt mindre tumörer, i tidigare utvecklingsstadier. Detta ger möjlighet till bättre prognos för den enskilda kvinnan.

Innan allmän mammografi började tillämpas fick kvinnor själva upptäcka sin cancer när den var stor nog att kännas i brösten. Trots vackert tal om rätten att bli undersökt och behandlad i tid är vi steg för steg på väg tillbaka till denna diagnosmetod. För oss som dagligen arbetar med frågan kan vi inte tigande låta detta fortsätta.

INGVAR ANDERSSON,
docent och överläkare, mammografi, UMAS, Malmö,
HÅKAN LAAKSONEN,
överläkare, mammografi, Östersunds sjukhus,
KARIN LEIFLAND,

överläkare, mammografi, Capio, S:t Görans sjukhus, Stockholm,
GRETHA OLSSON,
leg röntgensjuksköterska/teamledare, mammoenheten, Mälarsjukhuset,
LEENA STARCK,
verksamhetschef, mammografi, Sundsvalls sjukhus,
DIETER ULITZSCH,
överläkare, mammografi, Danderyds sjukhus, Stockholm,
URSULA TENGELIN,
generalsekreterare, Cancerfonden
 
 

Misstänkta tonåringar kan häktas i dag

 
16-åring misshandlades till döds på Kungsholmen. Fem tonårspojkar greps i samband med fest.
Misshandlad 16-åring död. Sparkar och slag mot huvudet.
Diskutera. Vad kan göras för att minska ungdomsvåldet?
Många fick byta till buss vid Gullmarsplan.

Foto: Yngve Sjöman

Många fick byta till buss vid Gullmarsplan.

Kaos i t-banan i morse

 
Strömlöst mellan Gullmarsplan och Skanstull. Kl 9.12 kom trafiken igång, men med stora förseningar.
Arkivet
 
Har du DN-kort? Är du vetgirig? DN:s artikelarkiv kan svara på det mesta. Läs mer
Fokus
 
Fördjupningar av den senaste veckans händelser - delar av Fokus finns även på nätet! Läs mer
Mat & Dryck Recept
Syrlig kål och mild polenta

Fläsk och savojkål kryddat med kummin och balsamvinäger passar bra till mild polenta.

Senaste recepten
Resor Resor
Stressfritt i vacker natur

Hotellpatrullen gillar miljön på Yxtaholms slott och menyn är ambitiös.

Fler reportage
Köp och sälj prylar på Koll.se Gå till Koll.se
DN Grannar Behöver du hjälp med..
Duktig Granne - barnvaktning?
- att måla om köket?
- flytt eller städ?
- datorn?

Hjälpen är nära!
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!
 
Kläder.nu
 
Hojtorget.nu
 
Hamnen.se
 
Hamnen.se
 
 
 
DN Lokaler
  • Sök efter lediga lokaler.
  • Hjälp vid omför- handling och flytt.
  • Hjälp med hyresjuridik.
  • Ställ frågor till "Experten".
Till DN Lokaler