Skicka Skriv ut Textstorlek
Publicerad 21 september 11:21
 
Foto: Erik Gustafsson
Bayron och Dani vill lämna det kriminella livet i "Barrio 18".
 

Brottslighet sliter sönder Guatemala

GUATEMALA CITY. På gatorna härskar de fruktade ungdomsgängen. I samhällets topp dominerar knarkmaffian, som hänsynslöst mutar eller mördar höga politiker. DN har besökt Guatemala, ett land som hotar att slås sönder av brottslingar.
 
/content/1/c6/69/52/61/Erik_i_Guatemala153.jpg
DN i Guatemala
Erik Gustafsson
 
 
Bloggat om artikeln

Bloggar på nätet som länkar till denna artikel.

Gängen styr mycket även här
Gängen styr mycket även här
Brottslighet sliter sönder Guatemala
- Man får status av att vara med i "Barrio 18". Restaurangägarna bjuder en på öl & man känner sig som en kung, säger Dani och garvar när jag möter honom i zona 3 i Guatemala City, bara några korsningar från kvarteren där det råder "fullt krig", enligt taxichauffören som kört mig hit.

- Ja, där borta ligger knarkmaffians kvarter, säger Dani och pekar nedåt gatan.

Bredvid honom står Bayron och lutar sig mot en vägg. Med sina 20 år är han redan veteran i gänget.

Han gick med i "Barrio 18" när han var tolv år och har sedan dess levt på gatan, när han inte sovit någon enstaka natt hos sin mormor. De senaste åren har Bayron sett nästan hela sin bekantskapskrets dö i uppgörelser mellan gängen.

- Vi har sysslat med beskyddarverksamhet, tagit ut avgifter av affärsinnehavare och busschaufförer och så. De som inte betalade dödade vi, säger han uttryckslöst.

Nu har han fått kontakt med en av de organisationer som arbetar med att ge stöd åt före detta gängmedlemmar. Han vill börja leva ett normalt liv, säger han, ett liv utan brottslighet. Men det är inte lätt.

- Det andra gänget har utfärdat "grönt ljus" för mig. Det innebär att det är fritt fram att döda mig om de ser mig, säger Bayron sammanbitet.

Som så många andra av de gängmedlemmar DN talar med kommer han ur ett trasigt hem. "Eighteen", som de invigda säger, blev Bayrons familj.

Polisen gör inte mycket för att hindra gängens framfart. Dani och Bayron berättar ironiskt leende att "ger man snutarna en fin mobiltelefon håller de sig lugna". Samma sak gäller för många domare, lägger de till.

Det är denna verklighet som gjort att brottsligheten blivit den hetaste politiska frågan i Guatemala. Hur man ska skydda sig, var man kan gå ut efter klockan sex på kvällen och vad polisen gör åt saken är ständiga samtalsämnen runt middagsborden i guatemalanska familjer.

Samtidigt tjänar privata säkerhetsföretag stora pengar på att skydda den välbärgade och ofta spanskättade eliten, som fullständigt tappat förtroendet för polisen. Den stora majoritetsbefolkningen, varav 60 procent är mayaindianer, gör det den alltid har gjort: skyddar sig med de medel som står till buds.

En pistol kostar motsvarande 800 kronor på svarta marknaden och enligt en FN-rapport finns det cirka en och halv miljon handeldvapen i landet, de flesta av dem illegala. Dessa skjutvapen användes i de flesta av de drygt 5.800 mordfallen i Guatemala förra året.

Men striktare vapenlagar står inte högt på den politiska agendan. Politiker som ex-generalen Otto Perez, som nyligen gick vidare till andra omgången i presidentvalet, försöker i stället vinna stöd genom att lova "mano dura" (hårda tag) mot ungdomsgängen.

Den förre generalen vill återinföra dödsstraffet och deklarera undantagstillstånd i de värst utsatta delarna av landet, vilket i praktiken skulle innebära sociala utrensningar av misstänkta gängmedlemmar.

Men liknande åtgärder i grannländerna El Salvador och Honduras har de senaste åren gett snarast motsatt effekt: antalet mord i de länderna har ökat med runt 40 procent.

- Gängen lever av och genom våldet. Att attackera dem svetsar samman gruppen ytterligare och ger gängstrukturen mening, inte minst i fängelset, säger Emilio Gavaud, chef på organisationen Aprede och en av Guatemalas ledande experter på de kriminella ungdomsgängen "maras".

Han menar att det grundläggande problemet i stället är att hälften av landets befolkning lever i fattigdom och att många unga män ser kriminaliteten som en väg ut ur misären.

Samtidigt är politikernas och mediernas fokus på "maras" inte helt rättvisande. Det gängrelaterade våldet i Guatemala håller visserligen hela bostadsområden i skräck, men de står "bara" för cirka 15 procent av alla mord.

Det övriga våldet tros i stället ha kopplingar till annan brottslighet, och inte minst till narkotikamaffian.

Den näst högsta mordfrekvensen i landet finns i den nordliga provinsen Petén, trots att dess befolkning främst utgörs av småbönder. Det anses bero på ständiga uppgörelser mellan drogkarteller, som anlagt hundratals hemliga landningsbanor i området.

Narkotikamaffian tros även ligga bakom en hel del av det politiska våldet: i årets valkampanj har ett femtiotal kandidater och aktivister mördats.

- Många av de politiska morden hänger samman med maffians maktambitioner, framför allt på lokal nivå. Maffian försöker helt enkelt säkra kontrollen i strategiska områden genom att mörda kandidater som inte stöder dem, säger statsvetaren Fernando Valdez.

Till skillnad från "maras" har narkotikamaffian resurser nog att köpa sig politiska och polisiära garantier på hög nivå. Minst tjugo kongressledamöter i Guatemala anses ha kopplingar till olika karteller i landet, och i flera av de övriga centralamerikanska länderna är situationen likartad.

Den stora inkomstkällan för den organiserade brottsligheten är kokainsmugglingen. De senaste åren har denna inkomst mångdubblats på grund av att mexikanska karteller tagit över allt mer av transporten från Sydamerika.

Ingen vet exakt hur stora belopp maffian hanterar, men FN-organet UNODC uppskattar att värdet av de 500 ton kokain som varje år passerar Centralamerika är cirka 340 miljarder kronor på gatan i USA. Det är mer än dubbelt så mycket som Guatemalas årliga bruttonationalprodukt.

För att frakta drogerna anlitas lokala grupper, och bara i Guatemala finns minst fyra sådana kriminella organisationer som specialiserat sig på att lasta om kokain i hamnar eller på små illegala flygfält.

För att lyckas med det krävs att tulltjänstemän, polis, kustbevakning och politiker i nyckelpositioner inte lägger näsan i blöt.

När Guatemalas högste polischef för drogbekämpning förra året greps av amerikanska DEA för att ha deltagit i smuggling av flera ton kokain var det därför snarare en del av ett mönster än en enskild företeelse.

Maffians mutor ser till att bara sju procent av kokainet som transporteras genom Centralamerika beslagtas av myndigheterna.

Det går inte några vattentäta skott mellan maffian och ungdomsgängen, men nästan alla studier tyder på att "maras" har en högst marginell roll i narkotikasmugglingen.

- Maffian anlitar medlemmar i
Barrio 18 och Mara Salvatrucha som torpeder och ibland säljer vi lite knark i gathörnen. Men jag har aldrig hört talas om att våra killar skulle ha varit inblandade i smuggling i stor skala, säger en gängmedlem till DN.

De ledande personerna bakom narkotikakartellerna är ofta respektabla medborgare på sina hemorter och inte på långt när så offentliga som de unga tatuerade männen i Barrio 18 och Mara Salvatrucha.

Men när den ansedda tidskriften Foreign Policy nyligen placerade Guatemala på sin lista över "failed states", länder vars institutioner har försvagats till den grad att de främst tjänar särintressen, var det inte för gängens skull, utan för den korruption som hotar själva grundvalen för landets sköra demokrati.
 
 
Ehsan Hadi Mohee vill arbeta som läkare i Sverige.

Foto: Jonas Lindkvist

Ehsan Hadi Mohee vill arbeta som läkare i Sverige.

Asyl inom två veckor

Nytt projekt för irakiska flyktingar. Ny process ska korta väntetid.
"En mardröm utan slut". Befälhavare kritiserar kriget i Irak.
20.000 väntas. Sverige tar emot hälften av de som flyr till EU-länder.

2.000 sälar döda

Ovanligt virus. Den nya sälsjukan finns fortfarande kvar i vissa sälkolonier.
Ingen stor nyhet
"Sputnik" var världens första rymdfarkost. Men det tyckte Pravda inte var särskilt viktigt.
Gifter sig
Danske prins Joachim går till altaret igen. Den här gången med en fransyska.
Ches baneman fick synen åter
Kubanska läkare räddade mannen som dödade Che Guevara.
Burmajuntans lyxliv
Så här ser det ut när diktatorn gifter bort sin dotter - i ett av Asiens fattigaste länder.
Fråga om världen
DN:s korrespondenter bevakar fem kontinenter - nu kan du ställa frågor till dem. Varje vecka väljer vi ut en fråga som får svar på DN.se och i tidningen. Fråga och läs tidigare svar
 
Utrikeskrönikor
Nathan Shachar om världen och Ingrid Hedström om Europa - läs deras krönikor varje vecka på DN.se.
Ingrid Hedströms krönikor
Nathan Shachars krönikor
Vi bevakar världen för DN
Tre kvinnor och åtta män rapporterar dagligen från "sina" länder. Möt dem och läs deras berättelser.
En storhetstid för tjurfäktning
Nathan Shachar tar pulsen på Spaniens blodiga nationalsport.
Efter BMX-mordet
Gängkriminalitet bland unga har högsta prioritet i Storbritannien efter mordet på en 11-åring.
Kriminella tar över
Gängen härskar på gatan, knarkmaffian i samhällstoppen. DN har besökt Guatemala.
Efter "Katrina"
Hoppet spirar trots allt i New Orleans, två år efter syndafloden. DN har rest dit.
Från källan
DN reste 550 mil längs Gula floden - följ med och se Anette Nantells bilder.
Mördarnas fest
Nypublicerade bilder från Förintelselägret Auschwitz firmafest upprör Tyskland.
Hon vann New York-resan
Åsa Spännargård i Skärholmen är vinnaren i DN:s kunskapstest om utrikesnyheter. Hon var en av nästan 1.300 läsare som sms:at in den rätta svarsraden, som bildade ordet "missilförsvar".
 
Korrar berättar
DN:s korrespondenter finns på många ställen i världen. I en artikelserie skildrar de sina upplevelser - och gör spännande jämförelser med Sverige.
 
Skaffa dig koll med DN:s snabbguider
Med några få klick får du bakgrunden till de stora utrikesnyheterna.
- Terrordåden i Storbritannien
- Konflikten i Darfur
- Tony Blairs uppgång och fall
- Libanons historia 1914-2006
- Irak: folk, land, religion
DN ger dig bakgrunden
 
Vi går på djupet med de stora nyhetshändelserna i världen: snabbguider, analyser, bildspel. Dessutom: kolla vad du kan med DN:s kunskapstest.

Analyser av våldets drivkrafter och den politiska utvecklingen.
Till Kampen om Irak
DN förklarar det komplicerade spelet mellan Iran och västvärlden.
Till Iran och kärnkraften
Därför blev det krig mellan Israel och Hizbollah.
Till Kriget i Mellanöstern
 
Virtuell resa till Västbanken
DN:s prisbelönte nyhetstecknare Johan Andersson berättar med animerad grafik, webb-tv och foto om livet i skuggan av muren som byggs mellan israeler och palestinier. Till Västbanken
Allt om klimatfrågan
 
Vad händer när klimatet förändras? DN har besökt de mest utsatta områdena i Bangladesh, Kina, Australien och på Grönland. Till avdelningen
 
Kontakt
Utrikeschef: Lars Boström

Redaktörer: Ingmar Nevéus, Rolf Eriksson, Mia Holmgren, Thomas Hall

Tel red: 08-738 10 50
E-post: utrikes@dn.se
Mat & Dryck Recept
Helg med fisk och bär

Middagstipset: Gös med kryddsmör och lingondessert.

Senaste recepten
Resor Resor
Nordisk lyx

Hotellpatrullen har specialtestat nordiska lyxhotell.

Fler reportage
Insidan Insidan
"Visst har sexualiteten påverkats"

Cancer och sexualitet. Jeanette Karnlöf är en av 80.000 svenska kvinnor som lever med en bröstcancerdiagnos.

STHLM Stockholm
Hur blir vädret i dag? Ny prognos i webb-tv varje vardag.
 
DN Grannar Senaste annonserna
Testkanal
 Företag i Uttran, Inlagd 2007-09-26
La Promenade
 *Vi täcker nu alla tunnelbanelinjer i Stockholm!*  La Promenade är en dog-sitting oc...
 Företag i Lidingö, Inlagd 2007-08-25
Adroita Personlig Hem & Omsorgstjänst
Adroita Personlig Hem & Omsorgstjänst är ett företag som arbetar med hushållsnära tjä...
 Företag i Bandhagen, Inlagd 2005-09-26
DP Alltservice
Behöver du hjälp med städning och tvätt? Eller är det dags för fönsterputsning? Vi ...
 Hjälp erbjudes i Sollentuna, Inlagd 2007-10-12
Mimmi Brunell
Jag är en mycket erfaren barnvakt, med tanke på att jag har en lillasyster på 4 år so...
 Hjälp sökes i Stocksund, Inlagd 2007-10-12
Vår lilla 2-åring behöver ny barnvakt för hämtning på dagis 1-2 ggr/vecka!
Vi söker en pigg, glad och barnkär tjej gärna student som vill hjälpa oss att hämta v...
Fler annonser
Annonsera
Köp och sälj prylar på Koll.se Gå till Koll.se
 
Mobilsiten

mobil.dn.se
Nyheter i mobilen!

 
Nutidsorienteringen Zlatan Vad minns du från året som gått?
Till sajten!