Το Βήμα online
1η σελίδα Το ΒΗΜΑ εν τάχει... Πρώτες σελίδες ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
με κριτήρια
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006 - Αρ. Φύλλου 14676
ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΝΩΜΕΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑτοδότηs
Το επταήμερο του Διόδωρου
POWER GAME
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
BHMA SCIENCE
ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ

Γράψτε στο ΒΗΜΑ
tovima@dolnet.gr
Πρώτες σελίδες
TO BHMA
TO BHMA

Ανάπτυξη
Ανάπτυξη

Νέες Εποχές
Νέες Εποχές

ΒΗΜΑ Science
ΒΗΜΑ Science

Το Αλλο Βήμα
Το Αλλο Βήμα

Βιβλία
Βιβλία

Ειδικό Ένθετο
Ειδικό Ένθετο

Το επταήμερο του Διόδωρου


Εχοντας αφήσει πίσω τους την Ponte dei Greci, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η κυρία Παπούλια περπατούν στη Fondamenta dei Greci, μπροστά από το Φλαγγίνειο Φροντιστήριο, κατευθυνόμενοι προς τον San Giorgio dei Greci και το κεκλιμένο καμπαναριό του - στη Βενετία, βέβαια

Παίζοντας χιονοπόλεμο στην τηλεόραση

Επέμεινα και την έπεισα να πάρει την αλατιέρα μαζί της - θα μπορούσε να διαβεί το πεζοδρόμιο χωρίς αυτήν; Οταν γύρισε το βράδυ η καλή μου, μου είπε πως της είχα δώσει κατά λάθος την πιπεριέρα αλλά ήταν αποτελεσματική και αυτή: ούτε μία νιφάδα χιονιού, ούτε κομματάκι πάγου δεν συνάντησε στο πεζοδρόμιο πηγαίνοντας και γυρίζοντας από το γυμναστήριο η Ολυμπίαμου.

Δεν ανήκει η καλή μου στην κατηγορία αυτών που κήρυξαν αργία λόγω της κακοκαιρίας - οι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως τα γυμναστήρια, δεν καταλαβαίνουν από αυτά. Επρεπε να πάει στη δουλειά της και ας είχε σταματήσει να δουλεύει η μισή, προνομιούχα και μισοπροπρονομιούχα Ελλάδα, κυρίως τα σχολεία και γενικότερα το δημόσιο.

Ξέρω γιατί είχε πανικοβληθεί - εκεί στο γυμναστήριο έχουν τηλεοράσεις για να βλέπουν οι πελάτες, να ξεχνούν την ταλαιπωρία του σώματός τους, και τις παρακολουθεί λαθραία και αυτή - εκεί πείστηκε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου με το χιόνι και μου το είπε και της έδωσα την αλατιέρα να αισθάνεται ασφαλής.

Στο σπίτι μας, την έχουμε πετάξει εκεί που είναι εγκατεστημένοι και οι παραγωγοί της την τηλεόρασή μας, στα σκουπίδια δηλαδή. Και έτσι εγώ νιώθω ασφαλής, ό,τι και αν συμβαίνει.

* Να κάνω παρέκβαση, να μην το ξεχάσω: υπάρχουν ορισμένοι που κατηγορούν τους θεατές για την κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης: θέλουν σκουπίδια οι θεατές, αυτά παρακολουθούν, αυτά καταγράφουν τα μηχανάκια της AGB - σκουπίδια λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να δημιουργούν οι δημοσιογράφοι και οι λοιποί παραγωγοί της Τιβής για να μη μείνουν άνεργοι.

Ψέμα, ασύστολο ψέμα, ημερολόγιό μου· στην πραγματικότητα αυτοί που είναι μαζεμένοι στους σταθμούς δεν είναι σε θέση να φτιάξουν κάτι άλλο από αυτό που δείχνουν. Και αν υπάρχουν μερικοί που κάποτε μπορούσαν να φτιάξουν κάτι καλύτερο, έχουν κουραστεί ή βαριούνται: αφού δεν έχουν ανταγωνιστές, γιατί να μην κρατούν τη φαιά τους ουσία για άλλα πεδία και άλλες δραστηριότητες;

Εμένα μου φαίνεται πως οι νοήμονες άνθρωποι έχουν σταματήσει πλέον να πιάνουν το τηλεχειριστήριο στα χέρια τους. Οι τηλεοράσεις παίζουν για το α-νόητο κοινό που τους έχει μείνει - αυτό που έχουν οι ίδιες δημιουργήσει, έτσι πιστεύω εγώ.

Πολιτικοί και κορίτσια μέσα στα χιόνια

Ξαναγυρίζω στον χιονιά - πολύ μου άρεσε να βλέπω τις νιφάδες να στροβιλίζονται πάνω από το Αρχιπέλαγος της Κυψέλης· μόνο που ήσαν λεπτές και αδύναμες οι καημένες, μόλις έπεφταν στο έδαφος έλιωναν, δεν είχαμε την προπέρσινη χαρά να γίνει το Πεδίο Αρεως κατάλευκο από χιόνι, στα δέντρα πάνω συσσωρεύτηκε λίγο αλλά μόλις μερικές ώρες άντεξε.

* A, ναι, πρόπερσι... Τι δύσκολα που έβγαζε μεροκάματο τότε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πλησίαζαν οι εκλογές. Να τρέχει μέσα στα χιόνια, να στάζει η μύτη του, να παγώνουν τα αφτιά του, να μουσκεύουν τα παπούτσια του - και αυτός εκεί, να καταγγέλλει την ανικανότητα του Σημίτη που κυβερνούσε.

Τόσο που κουράστηκε, ανταμείφθηκαν οι κόποι του, έγινε πρωθυπουργός και φέτος δικαιούται να κάθεται να βλέπει και αυτός από την τηλεόραση και τα παράθυρα του σπιτιού του το χιόνι να πέφτει στους εγκλωβισμένους των Τεμπών. Επρεπε ο Παπανδρέου να τρέχει με τις κάμερες πίσω του να παρηγορεί όλους αυτούς που περιμένουν πώς και πώς να βγουν στις μικρές οθόνες, να κλαφτούν για την τύχη τους, να δημιουργήσουν νοήμον κοινό για τους νοήμονες παραγωγούς των ειδήσεων - αν δεν δουλέψει τώρα που είναι νέος, πώς θα γίνει πρωθυπουργός; Αλλά δεν έτρεξε· καλά έκανε - εννοούν να «δουλέψει» τον κόσμο οι επικοινωνιάρχες που δίνουν τέτοιες συμβουλές.

* Ωραία ήταν με το χιόνι - εμένα εκείνο που μου άρεσε περισσότερο ήταν να βλέπω τα ημίγυμνα κορίτσια των διαφημίσεων στις βιτρίνες και στους τοίχους να επιδεικνύουν τα κάλλη τους φορώντας ελάχιστα εσώρουχα, ενώ έπεφταν νιφάδες και είχαμε μηδέν βαθμούς θερμοκρασία· μπορεί αυτές οι αφίσες να έλιωναν το χιόνι και να μην το άφηναν να στρωθεί.

Τα βουνά είναι συνηθισμένα από τα χιόνια και μάλλον γελούσαν οι ορεσίβιοι διαβάζοντας εφημερίδες ή ακούγοντας ειδήσεις για την τρομερή συμφορά που μας έχει βρει. Αλλά εκεί στο Θιάκι και στην Κεφαλλονιά που έπεσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ και έμειναν χωρίς ρεύμα, πρέπει να είναι δύσκολα τα πράγματα. Ας επωφεληθούν από τις χωρίς τηλεόραση και φως μακρύτερες νύχτες να αγκαλιαστούν οι νησιώτες και οι νησιώτισσες· και καλύτερα θα περάσουν, και θα βελτιωθεί η δημογραφική κατάσταση των νησιών τους.

Φόροι παντός καιρού

Κατά τα άλλα, άρχισαν οι συνήθεις μετά από κακοκαιρίες διαξιφισμοί για την τιμή της ντομάτας, των μαρουλιών, του λάχανου - και εκεί επάνω βρίσκει την ευκαιρία ο Αλογοσκούφης, βοηθούσης και της υστερίας με τον χιονιά, και αυξάνει την «προκαταβολή φόρου» των επιχειρήσεων. Δηλαδή το επιπλέον ποσό που δίνουν, πέρα από τον φόρο που υποχρεούνται να πληρώσουν, και είναι προκαταβολή για τον φόρο της επόμενης χρονιάς. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 500 δισ. επιπλέον θα εισπράξει προκαταβολικά ο Απογραφικός και ίσως έτσι ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Από 50% έως 60% που πλήρωναν ως τώρα, θα δίνουν από 60% έως 80%.

Εγώ είμαι υπέρ τού να φορολογούνται οι επιχειρήσεις - από τους ιδιώτες τι να εισπράξεις; Αυτές παράγουν τον πλούτο, αυτές έχουν τεράστια εισοδήματα. Αλλά με ενόχλησε η δικαιολογία: οι μισθωτοί, είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκαταβάλλουν το σύνολο του φόρου με τις κρατήσεις που τους γίνονται κάθε μήνα, όχι μόνο κάποιο ποσοστό - και εμφανίστηκε έτσι φιλομισθωτός· τότε όμως γιατί οι μισθωτοί να πληρώνουν και 50% προκαταβολή φόρου, για τον μεθεπόμενο ουσιαστικά χρόνο; Δεν θα έπρεπε να τους απαλλάξει για να έρθουν μία η άλλη με τις επιχειρήσεις;

Ψιλά γράμματα· από όπου βρουν, παίρνουν. Υποπτεύομαι όμως ότι σε μερικούς μήνες θα αυξήσει και την προκαταβολή των μισθωτών με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις προκαταβάλλουν παραπάνω - και με την ελπίδα ότι ως το 2008 που θα γίνουν οι εκλογές θα έχουν ξεχαστεί όλα αυτά.

* H αναθεώρηση λόγω ψύχους είναι προσωρινά στο ψυγείο, άρχισε να αναθερμαίνεται ο ανασχηματισμός - θα γίνει, λένε, την άλλη εβδομάδα, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα γίνει τη Δευτέρα. Δυστυχώς οι ανά τον κόσμο σύντροφοι σοσιαλιστές μάς σνομπάρουν: δεν θα έρθουν μεγάλα ονόματα, πρωθυπουργοί, πρόεδροι και τέτοια. Θα είναι γραφειοκρατική διαδικασία μάλλον, χωρίς ιδιαίτερη λαμπρότητα. Δεν πειράζει, θα έχουμε τη λαμπρότητα της Γιουροβίζιον για φέτος· για του χρόνου, βλέπουμε.

H φτωχή γλώσσα και το πλούσιο σώμα

Υπάρχουν και κακές ειδήσεις, έρχονται από την Παλαιστίνη: η ακραία Χαμάς, αυτή που στέλνει έφηβους να τιναχτούν στον αέρα σκοτώνοντας και όσο περισσότερους Ισραηλινούς μπορούν, κέρδισε τις εκλογές. Επιπλέον η Χαμάς έχει στο πρόγραμμά της τον ευγενή στόχο της καταστροφής του Ισραήλ, για να απελευθερωθούν τα άγια εδάφη του ισλάμ. Δεδομένου ότι τη στηρίζουν πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά οι ακραίοι της Συρίας και της Περσίας, και επομένως την επηρεάζουν κιόλας, όλα τα χειρότερα είναι μπροστά μας στη Μέση Ανατολή - ούτε θέλω να σκέπτομαι τι μπορεί να συμβεί.

Αυτά συμβαίνουν στον κόσμο· ως προς τις δικές μου ειδήσεις, διαπιστώνω πως θα έπρεπε μάλλον να έχω αποφασίσει να μάθω πιάνο και όχι τυφλό σύστημα δακτυλογράφησης· δύσκολο, πολύ δύσκολο, ημερολόγιό μου - ίσως ξεκίνησα ανάποδα: αν είχα ήδη εξασκήσει τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, θα χειριζόμουν πολύ ευκολότερα το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ισως για τούτο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν αντί για τα δάχτυλα και το σώμα, που σίγουρα έχουν πολύ μεγαλύτερο εκφραστικό πλούτο όπως μας διδάσκουν η «νοηματική γλώσσα» των κωφαλάλων, οι ταχυδακτυλουργοί - και κυρίως οι χορευτές, και κυριότατα τα χάδια και αγκαλιάσματα. Από τεμπελιά οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φτωχή ομιλία - ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να ολοκληρώσουμε το μεγαλόπνοο έργο, που έχουμε αναλάβει με την Ολυμπίαμου, της δημιουργίας νέου συστήματος γραφής το οποίο δεν θα έχει σχέση με τις ομιλούμενες λέξεις αλλά θα μεταφέρει με ταχύτητα και ακρίβεια τις σκέψεις μας στον υπολογιστή, μέσω των δαχτύλων.

Θα το μάθω το τυφλό σύστημα, όσος κόπος κι αν χρειαστεί. Και μετά θα είναι παιχνιδάκι για μένα να μάθω πιάνο - μπορεί και βιολί.

Διόδωρος Κυψελιώτης

Diodorus@tovima.gr

Συμφωνώ με την κατάργηση των φωνηέντων· στο κάτω κάτω δεν χρησιμεύουν παρά μόνο να κρατάνε το ίσο οι ψαλτάδες. Επεκτείνω όμως: να καταργήσουμε και το δεκαδικό σύστημα και να καθιερώσουμε το δυαδικό· αντί για δέκα ψηφία θα έχουμε δύο· αντί για δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες θα μετράμε δυάδες, τετράδες, οκτάδες. Ετσι, αντί για πέντε δεκάδες υπουργούς, θα έχουμε πέντε δυάδες υπουργούς, οι οποίοι προφανώς θα μας κοστίζουν λιγότερο.

Γ.K. @otenet.gr

* * *

Μια φορά κι έναν καιρό σε τόπο ηλιόλουστο και μακρινό, όταν έβλεπαν οι άνθρωποι άσπρη μέρα από το χιόνι έβγαιναν στα παράθυρα και έκραζαν «δεν υπάρχει Κράτος, δεν υπάρχει Κράτος». Ωσπου κάποια μέρα το Κράτος «επανιδρύθηκε» - ενέσκηψε όμως χιονοθύελλα και αμέσως βγήκαν όλοι οι υπουργοί, οι γραμματείς και οι πραματευτάδες στα παράθυρα για να τους βλέπει ο κόσμος και να μη φωνάζει «δεν υπάρχει Κράτος, δεν υπάρχει Κράτος»· και όλοι πια τα φόρτωναν στο άτιμο το ριζικό μας για τον κακό μας τον καιρό, άντε και στο Σύνταγμα.

Αιμιλιανός (άρτι επανακάμψας...) otenet.gr

* * *

Σαν τηλεγραφητής προπολεμικός, καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου για νέους κώδικες επικοινωνίας. Και εγώ ως νέος ήμουν κολλημένος με το Morse!

Βυζικιώτης @mail.ntua.gr

* * *

Μέσα σε όλο αυτό το μαλλιβράσι στις τηλεειδήσεις εξαιτίας των «ακραίων καιρικών φαινομένων», εμένα μου ζέσταναν την ψυχή τα αδελφικά κτητικά «μου» των Παυλόπουλου - Κακαουνάκη: «άκουσέ με, Νίκο μου!..», «τι να ακούσω, Προκόπη μου;». Θα με θερμαίνουν ακόμα και μέσα στις χειρότερες καιρικές προβλέψεις που θα κάνει στο εξής ο φυσικός της ατμόσφαιρας κ. Βουλγαράκης.

Αβαδαίος (Της μόνης διαλαμψάσης επισκοπής)


Το ΒΗΜΑ, 29/01/2006 , Σελ.: A63
Κωδικός άρθρου: B14676A631
ID: 277836

Στείλτε το άρθρο με e-mail Τύπωσε το άρθρο

Ηλεκτρονική έκδοση
Κάθε πρωί στις οθόνες σας
σε νέα μορφή
Διαβάστε ΤΟ ΒΗΜΑ
όπως στο χαρτί (PDF)
digital.tovima.gr

Τελευταίες ειδήσεις in.gr
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Χρηματιστήριο online in.gr
Δεδομένα με καθυστέρηση 15 λεπτών