Το Βήμα online motsart_banner.jpg
1η σελίδα Το ΒΗΜΑ εν τάχει... Πρώτες σελίδες ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ Αναζήτηση
με κριτήρια
Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2006 - Αρ. Φύλλου 14676
ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΝΩΜΕΣ
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΗΜΑτοδότηs
Το επταήμερο του Διόδωρου
POWER GAME
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ
BHMA SCIENCE
ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ

Γράψτε στο ΒΗΜΑ
tovima@dolnet.gr
Πρώτες σελίδες
TO BHMA
TO BHMA

Ανάπτυξη
Ανάπτυξη

Νέες Εποχές
Νέες Εποχές

ΒΗΜΑ Science
ΒΗΜΑ Science

Το Αλλο Βήμα
Το Αλλο Βήμα

Βιβλία
Βιβλία

Ειδικό Ένθετο
Ειδικό Ένθετο

* Σαράντα χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Αποστασίας ένας από τους κεντρικούς ήρωες εκείνου του πολιτικού δράματος μιλάει στο «Βήμα»

Οι πρωταγωνιστές μιας ταραγμένης εποχής

O τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος εξομολογείται και αποκαλύπτει






O Γεώργιος Παπανδρέου υποδέχεται τον Κωνσταντίνο σε επίσημη τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών. Αριστερά, η τότε βασίλισσα Αννα-Μαρία


Πέρασαν ήδη 40 χρόνια από την εποχή που η Ελλάδα έζησε τα δραματικά γεγονότα της Αποστασίας, μια πολιτική θύελλα η οποία οδήγησε τη χώρα στην περιπέτεια της απριλιανής δικτατορίας. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, από το καλοκαίρι του 1965 ως τον Απρίλιο του 1967, η Ελλάδα έγινε το θέατρο πολιτικών αναμετρήσεων που διέλυσαν τον δημόσιο βίο και απείλησαν τον κοινωνικό ιστό.

Το περασμένο καλοκαίρι «Το Βήμα» με τη συμπλήρωση 40 ετών από την ημέρα-ορόσημο της πολιτικής ανωμαλίας, την 15η Ιουλίου του 1965, δημοσίευσε ένα πολιτικό αφήγημα παρουσιάζοντας τα γεγονότα μιας εποχής η οποία στους νεοτέρους φαντάζει απόμακρη, στους παλαιοτέρους ξυπνάει δυσάρεστες μνήμες, αλλά για όλους αποτελεί διδακτικό υλικό, αν θέλομε να μακροημερεύσει η δημοκρατία στον τόπο μας.

Από τους πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής ελάχιστοι σήμερα ευρίσκονται εν ζωή. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έφυγε το 1968 με την πικρή γεύση της απριλιανής δικτατορίας, περιστοιχιζόμενος όμως από τις δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αψήφησαν τη χούντα και τον συνόδευσαν εν πομπή στην τελευταία του κατοικία. Δεν υπάρχει πια ούτε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αρχηγός τότε της EPE, που του είχε «κληροδοτήσει» ο εν αυτεξορία ζων εκείνη την εποχή στο Παρίσι K. Καραμανλής (ο οποίος θα επέστρεφε λίγα χρόνια αργότερα, με την πτώση της χούντας). Προσφάτως, πλήρης ημερών απεβίωσε ένας ακόμη εκ των πρωταγωνιστών της εποχής, ο Σπυρίδων Μαρκεζίνης. Εδώ και χρόνια έχουν φύγει οι λεγόμενοι αυλικοί πρωθυπουργοί Γεώργιος Νόβας, Ηλίας Τσιριμώκος και Στέφανος Στεφανόπουλος. Δεν ζουν επίσης προσωπικότητες της Αριστεράς, όπως ο Ηλίας Ηλιού, που έζησαν από τη δική τους πλευρά τα δραματικά γεγονότα... Τέλος, δεν υπάρχουν εν ζωή πρόσωπα που έδρασαν στο παρασκήνιο, όπως ο Τζων Σωσσίδης, ο K. Χοϊδάς, ο Μάκης Αρναούτης και ο εκδότης Πάνος Κόκκας, ο οποίος όπως αποκαλύπτεται σήμερα ήταν ο συντάκτης των περιβόητων Βασιλικών επιστολών που δηλητηρίασαν τις σχέσεις πρωθυπουργού και βασιλέως και αποδόμησαν το πολίτευμα.

Μεταξύ των ελαχίστων επιζώντων της εποχής εκείνης, πρωταγωνιστές στα μέτρα του ο καθένας, είναι ο τότε βασιλεύς Κωνσταντίνος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον οποίον ο Γ. Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει εγκέφαλο της αυλικής συνωμοσίας που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου (στην οποία ο κ. Μητσοτάκης μετείχε ως υπουργός των Οικονομικών). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο 20 χρόνια μετά την κρίση του 1965 ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι ένας Εφιάλτης έγινε αρχηγός της ΝΔ μόλις ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όπου είχε προσχωρήσει την άνοιξη του 1978, απαντώντας θετικά στο προσκλητήριο του τότε αρχηγού της. Κατηγορούμενος ως ψυχή της αποστασίας του 1965 ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να περάσει από πολλούς δύσκολους κάβους σε μια διαδρομή πολιτικά ασυνήθη, καθώς από πρώτο βιολί στον Ανένδοτο Αγώνα των αρχών της δεκαετίας του '60 κατάφερε να γίνει αρχηγός της παρατάξεως εναντίον της οποίας εμάχετο και, τελικώς, να εκλεγεί πρωθυπουργός και να παραμείνει επί τρία και πλέον έτη. Οταν έπεσε, διετύπωσε τη θεωρία περί διαπλεκομένων συμφερόντων τα οποία, έλεγε, τον ανέτρεψαν με δωροδοκία βουλευτών του. Χειρότερες βεβαίως κατηγορίες χρηματισμού για εξαγορά συνειδήσεων και κοινοβουλευτικών ψήφων βάρυναν τους αποστάτες του 1965. Εχει ο καιρός γυρίσματα...




Μια από τις σελίδες του ειδικού αφιερώματος του «Βήματος» στη μαύρη επέτειο των Ιουλιανών


Οπωσδήποτε κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος, του οποίου η μαρτυρία, τέσσερις δεκαετίες αργότερα, έχει την αυτονόητη αξία της. Ο τότε ανώτατος άρχων κατηγορήθηκε για πολλά. Την εποχή εκείνη ήταν 25 μόλις ετών. Σήμερα, έχοντας υπερβεί τα 65 καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα, να δώσει απαντήσεις που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του πολιτικού μωσαϊκού το οποίο σημάδεψε και καθόρισε τη μοίρα της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση των γεγονότων που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, «Το Βήμα» δίνει τον λόγο στον τέως βασιλέα, ο οποίος καλείται να απαντήσει σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα. Για την ολοκλήρωση της εικόνας είναι απαραίτητη και η αναφορά στο παρελθόν, καθώς ακόμη και η ζωή στα ανάκτορα, ακόμη και οι νεανικές εμπειρίες του τέως βασιλέως συχνά προσδιορίζουν χαρακτήρες και προοιωνίζονται συμπεριφορές και εξελίξεις.

H μακρά συνέντευξη του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου προς «Το Βήμα» (μια συνέντευξη αποκαλυπτική, που έχει τα χαρακτηριστικά δημόσιας εξομολόγησης) θα δημοσιευθεί σε συνέχειες από σήμερα.

Μαζί με το κείμενο της συνεντεύξεως «Το Βήμα» θα δημοσιεύει και σημειώματα για την τότε πολιτική κατάσταση και τα πρόσωπα που εμπλέκονται, ώστε οι νέοι αναγνώστες να σχηματίζουν όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα της εποχής. Εννοείται ότι «Το Βήμα» ευχαρίστως θα δημοσιεύσει υπεύθυνες μαρτυρίες για τα δραματικά εκείνα γεγονότα.


Το ΒΗΜΑ, 29/01/2006 , Σελ.: A04
Κωδικός άρθρου: B14676A041
ID: 275170

Στείλτε το άρθρο με e-mail Τύπωσε το άρθρο

Ηλεκτρονική έκδοση-PDF
Κάθε πρωί στις οθόνες σας
digital.tovima.gr
e-mail:
Κωδικός:
Εγγραφή συνδρομητή


Τελευταίες ειδήσεις in.gr
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2006

Χρηματιστήριο online in.gr
Δεδομένα με καθυστέρηση 10 λεπτών