aflevering
Verstuur di 20-06-2006 10:02

Het Buitenland

*** "Addicted to oil" - een drieluik over Amerika's olieverslaving. Vandaag het derde en laatste deel, een reportage vanuit Los Angeles. *** In de hoorn van Afrika heerst op dit moment een grote voedselcrisis. Een reportage over de voedselschaarste en de voortdurende gevechten in Somalie.

*** "Addicted to oil" - een drieluik over Amerika's olieverslaving.
In drie afleveringen reizen verslaggevers Jacqueline Maris en Jan Donkers van Pennsylvania naar Colorado en vervolgens naar Californië. Allereerst om te onderzoeken in hoeverre kolenwinning een alternatief zou kunnen zijn (niet alleen in de vs maar vooral in China liggen nog enorme kolenvoorraden onder de grond). Vervolgens om de potentie van de gas-winning en shale-oil te bekijken, die voor nog ongekende opbrengsten maar ook voor intense ecologische discussies garant staan. En ten slotte naar Californië, een staat die niet alleen tegen de federale onwil in tracht schonere milieuregels af te dwingen, maar waar ook felste critici te vinden zijn van het noodlotscenario dat ons te wachten staat als de huidige regeringspolitiek ongehinderd zijn gang kan blijven gaan.
In deel 3 eindigt de reis van de verslaggevers aan de westkust in Los Angeles, waar de grootste auto's rondrijden terwijl de benzine er het duurst is van de Verenigde Staten. Professor David Goodstein, auteur van ' Out of gas - the end of the age of oil ', voorziet dat het afgelopen is met de mensheid als het gebruik van fossiele brandstoffen niet direct wordt gestopt. Een reportage uit LA.
*** In de hoorn van Afrika heerst op dit moment een grote voedselcrisis. In de landen Djibouti, Ethiopie, Kenia en Somalie hebben naar schatting acht miljoen mensen niet genoeg te eten. Van de vier landen is Somalie het zwaarst getroffen. Want naast de voedselschaarste kampt het land ook met voortdurende gevechten, waardoor hulpverleners hun werk niet goed kunnen doen.Verslaggeefster Silvia Brens ging naar dit zeer instabiele land en maakte de volgende reportage.