dossier

Reportageserie: verkrachting in Westergeest

Kort geleden speelde er zich in het Friese gehucht Westergeest een drama af. Een 25-jarige inwoner verkrachtte een 13 jarig meisje. Hij bekende, en er werden foto's van de misdaad op zijn computer aangetroffen. Later bleek zijn DNA overeen te komen met andere zedenzaken waarin zeer jonge kinderen het slachtoffer waren. Zijn partner, Marjolein, een vrouw van 23 jaar met een jong kind uit een vorige relatie, bleef in verbijstering achter. En alleen. Het dorp keerde zich tegen haar en ze is er niet meer welkom. Geld heeft ze ook niet meer want ze was afhankelijk van de uitkering van haar partner.

Een reportageserie van Bert Molenaar.

===

Deel 1 werd uitgezonden op 1 maart 2006, deze aflevering is terug te luisteren via de link aan de rechterkant van de pagina.

===

In deel 2, dat werd uitgezonden op 8 maart, deed Marjolein aangifte van de mishandeling door haar ex. Verder zocht Bert Molenaar contact met de hulpverlener die deze zaak onder zich had. Tot nu weigert hulpverleningsinstantie MEE Friesland echter een interview.

===

In deel 3, uitgezonden op 15 maart, burgemeester Beer'n Bilker van Kollumerland. Volgens hem is het eenvoudig: probleemgevallen moeten een dossier krijgen, en dat dossier wordt bij een verhuizing doorgegeven aan de volgende verhuurder. Alleen zo is er grip te krijgen op ernstige gevallen en zijn drama's als in Westergeest te voorkomen.

===

Deel 4. Een grote verantwoordelijkheid ligt bij de Friese hulpverleningsinstantie MEE, die kwam daar over de vloer, kende het dossier van de man al jaren en wist van de mishandelingen. Eerder weigerde MEE Friesland elk commentaar maar na twee weken onderhandelen met de directrice, mevrouw Terpstra, is verslaggever Bert Molenaar dan toch welkom.