aflevering
Verstuur ma 5-11-2007 10:02

Het Onderzoek (maandag)

10:05-10.30: Licht verstandelijk gehandicapten.
10.30-10.45: Rouwadvertenties.
10.45-11.00: Heeft Jezus wel echt bestaan?

10:05-10.30: Licht verstandelijk gehandicapten
Het groeiende aantal agressieve licht verstandelijk gehandicapten stelt zorginstellingen voor grote problemen. Behandelcentra hebben grote wachtlijsten, en instellingen voor gehandicaptenzorg weigeren hen steeds vaker op te nemen. Over mogelijke oplossingen van dit nijpende vraagstuk debatteren Dirk Verstegen, directeur van het Kenniscentrum Licht Verstandelijk Gehandicapten, en Co?kun Cörüz kamerlid voor het CDA.

10.30-10.45: Rouwadvertenties
Rouwadvertenties worden steeds persoonlijker en openhartiger. Dat concludeert ds. Barend Weegink in het boek 'Einde oefening' met daarin een bloemlezing van overlijdensadvertenties die hij in de loop der jaren verzamelde. Sommige teksten hebben een heel serieuze, andere een luchtige of zelfs humoristische ondertoon. De auteur geeft daar om half elf een toelichting op.

Eén van de conclusies is dat rouwadvertenties steeds persoonlijker en openhartiger worden.

De prijs is: EURO 12,90
ISBN: 978 90 211 4172 5
112 pagina's
paperback
Uitgeverij Meinema

10.45-11.00: Heeft Jezus wel echt bestaan?
JC. De identieke initialen maken het al duidelijk: Jezus Christus heeft nooit echt bestaan, want zijn levensbeschrijving is slechts een kopie van die van Julius Caesar, de eerste Romeinse keizer. Dat beweert de Italiaanse amateur-historicus Francesco Carotta op basis van eigen onderzoek over het verband tussen Jezus en Caesar. Jan van Friesland maakte een film over het boek: "Het Evangelie van Caesar; Zoektocht naar de ware Christus", die sinds dit weekend in Nederland te zien is.
In De Ochtenden gaat Jan van Friesland in debat met de Classicus Anton van Hooff. Hoewel zelf atheist, bestaat er volgens hem geen twijfel of Jezus echt heeft bestaan.

Lees het artikel van EO.nl-redacteur Willem de Klerk.