afleveringenarchief
  • dinsdag 29 mei 2001
  • 11:02Zuiderlicht

    In Zuiderlicht onder meer een gesprek met de wetenschapsfilosoof Henk de Regt. Hij is verbonden aan de Vrije Universiteit en kreeg onlangs anderhalf miljoen gulden van de onderzoeksorganisatie NWO voor zijn researchproject. De Regt is op zoek naar een theorie die duidelijk maakt wat het het begrip 'begrijpen' precies inhoudt. Verder een reportage van Rudie van Meurs over de technische problemen bij het boren van tunnels, en een kort telefoongesprek met prof Liszen, hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam, over zijn leeropdracht: psychotische stoornissen bij adolescenten.

    Meer informatie
  • dinsdag 29 mei 2001
  • 10:02Het buitenland

    In het buitenlanduur de onderwerpen: 'ultimatum VN aan de Taliban', 'het effect van oliewinning op de oorlog in Soedan', 'goden, graven en grenzen' en 'de A-tien'.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 uur: Buitenland

    10.07 - Utimatum VN aan de Taliban
    De Taliban krijgt een week om zicht te vervoegen naar de VN regels zoals die overal gelden bij betrokkenheid van VN. De taliban hebben veel van die regels genegeerd en de VN is het nu zat en wilo een ultuimatum stellen aan de Taliban. Hierover praat Djoeke Veeninga met VN Coördinator Erik de Mul voor Afghanistan.

    10.13 - Het effect van oliewinning op de oorlog in Soedan
    'Olie is de brandstof van de oorlog in Soedan. Eerst Vrede.'
    Onder dit motto wordt op dit moment in Den Haag in Nieuwspoort een actie gestart, 52 organisaties uit 10 landen werken daarin samen, ook Pax Christi Nederland. Djoeke Veening praat hierover met Egbert Wesselink van Pax Christi.

    10.19 - Cuba
    Een gesprek met Jo Ritzen ooit minister van onderwijs, nu vice-president van de Wereldbank, over het onverwacht gunstige oordeel van de WB over CUBA's onderwijssysteem

    10:32 - Goden, graven en grenzen
    Een Gesprek met journalist Jos van Beurden over zijn boek Goden, graven en grenzen. Over kunstroof uit Afrika, Azië, en Latijns-Amerika, dat deze week uitkomt

    10.49 - De A-tien
    Dankzij de reklamecampagne van Rijkswaterstaat en alle andere media-aandacht weet inmiddels heel Nederland dat een gedeelte van de ringweg rond Amsterdam op de schop gaat. De verwachte chaos en files bleven gisteren uit, maar dankzij het zg jojo-effekt wordt vermoed dat de puinhoop toch een keer zal beginnen.
    En natuurlijk is er veel aandacht voor al die zielige mensen die vast komen te staan in de file, maar de grootste strop is toch ongetwijfeld voor de 13.000 bedrijven rond dat gedeelte van de A-10 die zich gehinderd zien in de aan- en afvoer van spullen en klanten. Onze verslaggever Gerrit Kalsbeek, zelf vaak haantje-de- voorste in een file, bezocht enkele van de gedupeerde ondernemers.

  • vrijdag 25 mei 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    Argos over hoe gemeenten omgaan met de schulden van gestrafte bijstandsfraudeurs

    Meer informatie

    Gemeenten sluiten ex-fraudeurs uit van schuldhulpverlening

    Voorzitter Van Raak van Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening: 'Er moet inventarisatie komen'

    Mensen die in het verleden fraude hebben gepleegd komen in gemeenten als Den Haag en Rotterdam niet in aanmerking voor schuldhulpverlening. In Den Haag heeft een 43-jarige vrouw onlangs haar twee jonge kinderen uit huis laten plaatsen, omdat ze vanwege grote schulden niet meer in staat was voor ze te zorgen. De gemeente Den Haag weigert haar te helpen, omdat ze in 1994 uitkeringsfraude heeft gepleegd. De vrouw kan ieder moment uit haar huis worden gezet, blijkt uit het VPRO-radioprogramma Argos (radio 1, 25 mei 2001, 11.00-12.00 uur). De voorzitter van het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening, Harry van Raay, en de voorzitter van de adviescommissie WSNP, Nick Huls, hekelen de opstelling van Den Haag. Van Raay wil een inventarisatie laten maken van het beleid van gemeenten in dit soort gevallen.

    Ook in het wettelijk traject worden mensen met een fraudeverleden geweigerd. De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP), die in 1998 werd ingevoerd, wordt binnenkort door de Tweede Kamer geëvalueerd. Deze wet is erop gericht mensen met schulden onder strikte voorwaarden na een bepaalde periode hun schuld kwijt te schelden. Uit jurisprudentie blijkt dat mensen die gefraudeerd hebben lang niet altijd voor sanering in aanmerking komen. Voor hen geldt immers dat ze niet te goeder trouw hebben gehandeld. De Hoge Raad wil dat rechters ruimer omgaan met dit begrip. Dit zegt prof. mr. Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hij is tevens voorzitter van de adviescommissie van de WSNP.

    Prof. Huls verder: "Ik denk dat het goed is dat gemeenten een fraudebeleid hebben. Dat je zegt: sociale diensten gaan niet iedere fraudeur zomaar helpen. Het hele systeem van de Bijstandwet en van de WSNP is gericht op fatsoenlijke burgers die buiten hun schuld om in de problemen zijn gekomen. Er wordt van bovenaf door het rijk druk uitgeoefend op gemeenten om fraude tegen te gaan. Dat vind ik goed. Maar botweg zeggen: we helpen geen mensen die ooit gefraudeerd hebben, is veel te hard. In dit geval van deze Haagse mevrouw vind ik het ook onterecht. Botweg zeggen: eens fout, dan beschouwt de gemeente je voor altijd als een fraudeur, dat is geen goed sociaal beleid. Op die manier ontstaat er een onderklasse van mensen die opgegeven worden. Je zegt: je zoekt het zelf maar uit! De gemeentelijke overheid moet mensen die het moeilijk hebben, ondersteunen, en niet op deze manier het leven onmogelijk maken."

    Voorzitter Harry van Raak van het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening is niet op de hoogte van het gedrag van gemeenten als Den Haag en Rotterdam. In het platform zijn onder meer de VNG en het ministerie van Sociale Zaken vertegenwoordigd. Van Raak zegt in Argos: "Ik wil een inventarisatie laten maken van gemeenten die mensen uitsluiten van schuldhulpverlening op grond van hun fraudeverleden. Het moet toch mogelijk zijn voor mensen met behulp van de overheid of de gemeente schoon schip te maken en een nieuw leven te beginnen. Als je op deze manier een groep mensen de mogelijkheid ontneemt, ben je meedogenloos bezig. Het lijkt mij dat je het paard achter de wagen spant als dit schering en inslag gaat worden. Je weet dat mensen die hebben gefraudeerd in een wettelijk traject niet geholpen worden. En je weet dat deze mensen, als je ook als gemeente in zo'n geval weigert te helpen, dan nog verder in de rotzooi terechtkomen. Dit lijkt me niet de vorm van hulpverlening waarop Nederland zit te wachten".

  • vrijdag 25 mei 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    In het buitenlanduur de volgende onderwerpen: 'The God Pod' en Geert Mak bespreekt onlangs verschenen boeken.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 uur - Het Buitenland, 2e uur

    10.06 - The God Pod
    Wanneer het aan de Anerikaanse president George Bush ligt, zal in de toekomst een deel van de overheidsgelden voor welzijns-activiteiten - daklozenopvang, weeshuizen, anti-verslavingsprogramma's, reclassering e.d. - via zogenaamde faith-based-organisaties lopen, groepen vrijwilligers die op religieuze grondslag goede werken verrichten. Tussen deze nieuwe Amerikaanse droom en de praktijk staan wetten in de weg, zoals het First Amendment van de Amerikaanse Grondwet dat de scheiding tussen kerk en staat regelt. Maar Bush deed tijdens zijn gouverneurschap in Texas ervaring op met de praktijk, toen hij het Inner-change Freedom Initiative, bedacht door ex-Watergate veroordeelde en re-born Christian Chuck Colson, het beheer gaf over een vleugel van de Jester-II gevangenis bij Houston. Daar worden gemiddeld 200 gevangenen sinds 1997 met behulp van God weer op het rechte pad gezet en de resultaten zijn zo bemoedigend, dat Bush vast van plan is dit voorbeeld navolging te doen krijgen in het hele land. Chris Kijne verbleef vier dagen in de Jester II-gevangenis en registreerde de praktijk van het IFI onder het motto: 'Ik rook niet meer en ik spuit niet meer sinds ik wandel met de Heer'.

    10.47 - De Boeken
    Het verhaal van een Duitser 1914-1933, uit het Duits vertaald door Jacqueline Godfried, oorspronkelijke titel Geschiche eines Deutschen, Deutsche Verlags-Anstalt, Stuttgart 2000. isbn 90 5330 305 7, uitgeverij Mets

    • Waarachtige Volksvrienden, de vroege socialistische beweging in Amsterdam, 1848-1894, Dennis Bos, uitg. Bert Bakker, isbn 90 351 2315 8;
    • Vergelding door Gert Ledig, vertaald door Peter Claessens, (oorspronkelijke titel Vergeltung, Suhrkamp Verlag), isbn 90 295 2798 6,
    uitgeverij Arbeiderspers, Oorlogsdomein nr. 2.

  • dinsdag 22 mei 2001
  • 11:02Zuiderlicht

    Een gesprek met Kees van der Poel, secretaris medische zaken van de stichting Sanquin, over het besluit van minister Borst om 28 miljoen beschikbaar te stellen voor het verwijderen van witte bloedcellen uit het donorbloed; een gesprek met Jose van Dijck, onlangs benoemd als hoogleraar televisie, media en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam

    Meer informatie

    Minister Borst trekt 28 miljoen gulden uit voor het verwijderen van witte bloedcellen uit donorbloed. Als één van de redenen wordt gegeven dat het verwijderen van deze witte bloedcellen de complicaties bij hartoperaties verminderd.

    Maar een andere belangrijke reden is dat dondorbloed met witte bloedlichaampjes erin mogelijk besmet kan zijn met het eiwit dat bij runderen BSE en bij de mens een variant op de Ziekte van Creutzveld Jacob veroorzaakt.
    De beslissing om deze witte bloedlichaampjes uit donorbloed te verwijderen heeft lang op zich wachten. Te lang misschien wel want de stichting Sanquin, de overkoepelende organisatie van bloedbanken heeft al geruime tijd gepleit voor het verwijderen van de witte bloedlichaampjes uit donorbloed.
    Rob van Hattum praat over het besluit van de minister met Kees van der Poel, secretaris medische zaken van de stichting Sanquin.

  • dinsdag 22 mei 2001
  • 10:02Het buitenland

    In het buitenlanduur komen de volgende onderwerpen aan de orde: Utopia, Poolse aspergestekers en tafel op wielen.

    Meer informatie

    10.00 -11.00 uur Buitenland, 2e uur

    10.07 - Utopia
    Utopia, zo heet een festival dat afgelopen weekend gehouden werd in Eindhoven. Het gaat om kleinschalige initiatieven op het gebied van anders wonen, werken en leven, milieu en economie, vrede en geweldloosheid, multiculturaliteit en solidariteit. Een verslag van Steven Albers.

    10.17 - Poolse aspergestekers
    Een reportage van Steffie van den Oord en Magdalena Piatkiewicz over Poolse Aspergestekers vanaf het platteland van Noord-Limburg.

    10.23 - Tafel op wielen
    Vanuit Praag live discussie over het voorstel van Duitsland en Oostenrijk om een moratorium in te stellen van maximaal 7 jaar voor de arbeidsmobiliteit vanuit de nieuwe lidstaten naar de Europese Unie.
    Peter Dostal - sociaal geograaf aan de Karls Universiteit in Praag
    Janna Silhanoga- verbonden aan het ministerie van Sociale Zaken in Praag
    Vanuit Brussel - Rutger Wissels -Hoofd Onderhandelingsteam over de uitbreiding van de EU.

  • vrijdag 18 mei 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    Argos over de manier waarop Nederland de CO2 uitstoot wil reduceren

    Meer informatie

    In navolging van het milieuverdrag van Kyoto moet ook Nederland zijn CO2 uitstoot verminderen. Een van die manieren is het bijstoken van biomassa bij electriciteitscentrales. Biomassa is de verzamelnaam voor sloophout en ander afval, maar ook wordt speciaal geplante bomen gekapt om verbrand te worden. Electriciteitscentrales reduceren met het verbranden van biomassa de CO2 uitstoot. Maar welke stoffen komen er extra vrij bij het verbranden van biomassa? En welke normen gelden daarvoor?

    Deze Argos is een herhaling, eerder uitgezonden in oktober 2000

  • vrijdag 18 mei 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    In het buitenlanduur een reportage over Moldavie en rubriek 'De boeken' bespreekt Jan Meng de onlangs verschenen boeken.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 uur - Het Buitenland, 2e uur

    10.07 - Moldavië
    Jan Donkers maakte een reportage in Moldavië, het vierde land ter wereld waar het hamer-en sikkel regime nog zeer strak wordt gehanteerd en waar op de markt zelfs mensenvlees te koop werd aangeboden.

    10.47 - De Boeken
    Jan Meng bespreekt:

    • 'How to be good', door Nick Hornby, uitgegeven door Penguin/Viking. ISBN: 0670-88823-0
    • 'De mannen van mijn moeder', door Brett Leveridge, uitgegeven door Vassalluci. ISBN: 90 50

  • dinsdag 15 mei 2001
  • 11:02Zuiderlicht

    Onder meer een gesprek met de Maastrichtse hoogleraar Anita Janssen in de serie De Vrije Wil. Janssen is hoogleraar experimentele psychopathologie, en zal een poging doen antwoord te geven op de vraag of patiënten met een eetstoornis - haar onderzoeksgebied - die eetstoornis uit vrije wil hebben of niet.

    Meer informatie
  • dinsdag 15 mei 2001
  • 10:02Het buitenland

    In dit uur wordt de Vlaamse Connectie besproken. Vervolgens komen de rubrieken 'Veiling werk Celine' en 'Hortus Conclusus' aan de orde.

    Meer informatie

    10.00 -11.00 uur - Buitenland, 2e uur

    10.05 - De Vlaamse connectie
    Tot vorige week werd in België door de media nog geklaagd dat het Vlaams parlement een saaie praatbarak was waar nooit wat te beleven viel.
    Daar moest dus dringend iets aan veranderen. En zoals steeds komt dan de omslag uit onverwachte hoek.
    Een Vlaams minister met een onbesproken staat van dienst verschijnt op een bijeenkomst van stokoude oostfrontstrijders, denkt dat hij zonder problemen kan aanblijven tot notabene het Vlaams Blok compromitterende videobeelden van de bijeenkomst aan de pers doorspeelt.
    Sauwens wordt in het parlement geofferd, de Vlaamse premier scheldt Vlaams Blokleider De Winter voor een onvervalst fascist uit en de kranten verwijten elkaar dat ze zich door extreem rechts hebben laten manipuleren.
    Stof genoeg dus voor VPRO's Vlaamse Connectie.
    In een Antwerpse huiskamer zit gastheer Piet Piryns, die zijn gasten voorstelt.

    10.40 - Veiling werk Céline
    Chris Kijne in Gesprek met Arnold Heumakers, criticus van NRC Handelsblad en kenner van Louis Ferdinand Céline. Vorige jaar is het oorspronkelijke manuscript van 'Reis naar het einde van de nacht" teruggevonden. Vandaag wordt het geveild door veilinghuis Piasa in Parijs.

    10.47 - Hortus Conclusus
    Rotterdam is het hele jaar nog culturele hoofdstad van Europa. In dat kader is er nu 'Breeze of Air'. Tuin-en Landschapparchitecten werd gevraagd een ontwerp te maken voor een 'Hortus Conclusus'. Dat is een ommuurde stadstuin, een plaats voor verinnerlijking en contemplatie, naar het idee van de beroemde Rotterdamse humanist Erasmus. Een verslag van Steven Albers.

  • vrijdag 11 mei 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    De ambivalente houding van Nederland ten opzichte van het Amerikaanse Raketschild

    Meer informatie

    Een zware diplomatieke delegatie van de Amerikaanse regering was deze week (woensdag) op bezoek in Den Haag. Zij moest de Nederlandse regering en de Tweede Kamer proberen te overtuigen van het nut van NMD, National Missile Defense, het schild dat de VS moet beschermen tegen raketaanvallen van zogenaamde 'schurkenstaten'.
    In Nederland is tot nu toe, net als in de meeste andere Europese landen, kritisch en terughoudend gereageerd op de 'Star Wars'-plannen van president Bush. Maar Nederland loopt mee voorop bij het experimenteren met een eigen raketschild voor Europa, TMD geheten, Theater Missile Defense.
    Waarom is Nederland kritisch over het schild van Bush, terwijl het meewerkt aan een schild voor Europa? En is er een relatie tussen dat Europese schild en de plannen van Bush?
    Argos over het kleine, onbekende broertje van NMD.

  • vrijdag 11 mei 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    Meer informatie

    10.00-11.00 uur Buitenland, 2e uur
    10.07-Ziek Zijn in Europa: Bevallen in Frankrijk
    Aflevering 5 in de serie gezondheidszorg in Europa: bevallen in Frankrijk.
    In Frankrijk bevalt iedere vrouw in het ziekenhuis. Thuis bevallen is ouderwets. Vergeleken met Nederland ligt
    de nadruk in de franse gezondheidszorg veel meer op het medische dan op het sociale.

    10.34-Baskische Verkiezingen
    Aanstaande zondag zijn er verkiezingenb voor het Parlement van Baskenland in Spanje. landelijke en
    Baskische partijen vechten in campagnes om de kiezers. De landelijke partijen laten daarbijj geregeld de
    woorden Basta Ya vallen. Basta ya is de belangrijkste en populairste vredesgroep in Spanje die stemmen
    winnen. Verslaggevers Joost Wilgenhof en Rob Zoutberg waren in Baskenland en zochten de vredesgroep
    op.

    10.46-De Boeken
    Aukje Holtrop bespreekt:

    • 'Mevrouw Sartoris', door Elke Schmitter en vertaald door Gerda Meijerink. Uitgeverij De Bezige Bij.ISBN: 90
    234 7064 8.
    • ' Kriblijn', door Barber van de Pol, Uitgeverij Querido BV. ISBN: 90 214 7849 8.

  • dinsdag 08 mei 2001
  • 11:02Zuiderlicht

    Een reportage over het ge/mis-bruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Ruud Coolen, waarnemend directeur van de Stichting Doelmatige Geneesmiddelenvoorziening, pleit ervoor om deze middelen, de zogenaamde benzodiazepines, uit het ziekenfondspakket te halen.

    Verder een gesprek met de Wageningse microbioloog Gosse Schraa over de mogelijke verspreiding van antibiotica-resistentie via het grondwater.

    Meer informatie
  • dinsdag 08 mei 2001
  • 10:02Het buitenland

    Meer informatie

    10.00-11.00 uur Buitenland, 2e uur
    10.06-Gezondheid in Europa
    In de serie op radio 1 deze week over Ziek in Europa in vijf landen van Europa de Belgsiche huisarts. Van oudseher is de dokter in Belgie een vrije ondernemer die een keiharde concurrentie strijd moet voeren.

    10.32-Vrede in Colombia
    In de studio Liduin Zumpolle van Pax Christi. Een gewaardeerde en regelmatig terugkerende gast die las geen ander, jaar in jaar uit hartstochtelijke pleidooien houdt om uit de impasse van de eindeloos durend oorlog in Colombia te geraken. Chris kijne praat met hem.

    10.41-Pakistan, vluchtelingenkamp
    Chris Kijne in gesprek met Antoinette de Jong over de toestand in vluchtelingenkampen in Pakistan.

    10.47-Het Dier in de kunst
    Een reportage van Gerrit Kalsbeek over geschilderde dieren en hun relatie tot de mens.

  • vrijdag 04 mei 2001
  • 11:02Argos

    Argos over de maatregelen rondom rampen bij de Nederlandse Spoorwegen

    Meer informatie

    Sinds de ramp in Volendam is brandveiligheid in cafés en andere openbare
    gelegenheden volop in de aandacht. De commissie Alders, ingesteld naar
    aanleiding van de brand in Volendam, kwam onlangs in haar tussenrapportage tot
    de conclusie dat "Verbetering van de controle op de brandveiligheid in
    gebouwen waar bijeenkomsten kunnen worden gehouden, absoluut noodzakelijk
    [blijkt]." Maar elke dag rijden er bomvolle treinen over het spoor. Wat
    gebeurt er als in zo'n dubbeldekker brand uitbreekt? Bestaat er een limiet aan
    het aantal reizigers dat in de trein vervoerd mag worden? Zijn er
    rampenplannen? Hoe staat het met de instructies en trainingen voor machinisten
    en conducteurs? Argos met een onderzoek naar de brandveiligheid tussen de
    rails.

  • vrijdag 04 mei 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    Meer informatie

    10.00-11.00 uur Buitenland, 2e uur
    10.06-Vluchtelingenkampen in Azië en Afrika
    Een discussie over de problematiek rond de grote vluchtelingenkampen in Afrika en Azië. Landen rondom conflictgebieden worden steeds terughoudender als het om opvang van vluchtelingen gaat. Hoe zouden de westerse landen en de grote hulporganisaties hierop moeten reageren?
    Een discussie met Klaas Keuning, directeur van Stichting Vluchteling.
    Jarl Chabot, tropenarts en gespecialiseerd in gezondheidszorg in Afrika en
    Antoinette de Jong, tijdelijk correspondente in Pakistan.

    10.49-De Boeken

    • Emmy Belinfante 1875-1944, Tussen rook, alcohol en mannen, door Joost Divendal en Henriëtte Lakmaker, Balans, isbn 90 5018 463 4
    • Dagboek van de veertienjarige Selma Lagerlöf, Selma Lagerlöf, Bert Bakker, isbn 90 351 19657

  • dinsdag 01 mei 2001
  • 11:02Zuiderlicht

    in Zuiderlicht onder meer een gesprek met Marieke van Katwijk over de mogelijkheden om het Groot Zeegras - Zostera marina - in de Waddenzee te doen terugkeren.

    Meer informatie
  • dinsdag 01 mei 2001
  • 10:02Het buitenland

    Meer informatie

    10.00-11.00 uur Buitenland, 2e uur
    10.06- 1 Mei

    Ter gelegenheid van deze 1ste mei zijn de gasten aan tafel afkomstig uit landen waar het socialisme nog de officiële staatsvorm is: Syrië, Vietnam, Angola en Cuba.

    Djoeke Veeninga praat met:

    • Ralf Sieringa, arts en coördinator in Angola.
    • Maurits Berger, Arabist te Syrië
    • Joost Vermeulen, Journalist
    • John Kleinen, Antropolog in Vietnam.
    • Willem van 't Wout, zakenman en voorzitter van Nederlandse Vereniging van ondernemers die zakendoen met Cuba.

    10.48-Antiquariatenbeurs RAI
    Afgelopen week was er in de Amsterdamse RAI een beurs van prenthandelaren en antiquariaten. Gerrit Kalsbeek ging kijken en maakte de volgende reportage.