afleveringenarchief
  • vrijdag 30 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De Afrikaanse man

    Meer informatie

    DE AFRIKAANSE MAN
    De in Zambia geboren Aernout Zevenbergen is sedert jaar en dag correspondent in Afrika. Hij schreef ´Vlekken van een luipaard. Over mannen in Afrika´. Verhalen uit alle hoeken van het continent over de rol van de man, die ooit duidelijk gedefinieerd was als vader, kostwinner en krijger. Zevenberger, zelf een ongetrouwde dertiger zonder kinderen, praat met mannen over respect, promiscuìteit, vaderschap, seks en geweld. Een interview met de auteur.

  • vrijdag 30 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Nederlands geheime missie in Irak:
    10.30-10.45 uur: Kort geding over verdachte Schipholbrand
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    Regeerakkoord muilkorft parlement'

    Oud-premier Dries van Agt (CDA) vindt tegenhouden Irak-onderzoek politiek onverstandig en principieel onjuist

    "De klemmende, eenvoudige, maar eigenlijk onbeantwoordbare vraag: 'als gij niets te verbergen hebt, waarom mag er dan geen Irak-onderzoek komen?' zal premier Balkenende blijven achtervolgen." Dit voorspelt oud-CDA-premier Dries van Agt vandaag (vrijdag 30 maart 2007) in het radioprogramma Argos (VPRO/VARA) op Radio 1. Van Agt, prominent partijgenoot en een van de voorgangers van Balkenende, zegt dat de bij de formatie gemaakte afspraak dat er geen parlementair onderzoek mag komen naar de steun die Nederland heeft gegeven aan de militaire aanval op Irak hem heeft "verbluft". Hij vindt die afspraak politiek onverstandig en principieel onjuist.
    "Het heeft mij verbluft, omdat bij mijn beste weten het nog nooit in de parlementaire geschiedenis van dit land is voorgekomen dat bij een kabinetsformatie een afspraak werd gemaakt die in feite resulteert in het muilkorven van het parlement, de staatsrechtelijk daartoe aangewezen toezichthouder op de regering. Ik ken geen afspraak van deze strekking ooit eerder in onze parlementaire geschiedenis gemaakt. Ik vind dit niet best en dan gebruik ik een understatement. Dit pakt heel slecht uit voor de regering en dat was voorspelbaar."
    "Het is onweerlegbaar dat de aanval door Amerikanen, Engelsen en door ons minstens politiek gesteund in strijd was met het internationale recht." Met de formulering "door ons minstens politiek gesteund" duidt de oud-premier op de berichtgeving van Argos en inmiddels ook andere media dat er door Nederland in het geheim ook militaire steun is verleend aan de oorlog tegen Irak. Dit wordt door de regering tot nu toe ontkend. De regering heeft begin 2003 beweerd de Amerikaanse aanval alleen politiek en niet militair te steunen.

    Oud-premier Van Agt legt in het Argos-interview uit waarom de Nederlandse steun naar zijn oordeel principieel onjuist was: "Deze aanval stond haaks op het handvest van de VN: er was geen mandaat voor en er was ook geen sprake van zelfverdediging. Dat dit wederrechtelijk was is enkele malen bevestigd door de - door iedereen geprezen en vereerde - Kofi Annan, de toenmalige secretaris-generaal van de VN. Dat kun je niet zo maar laten passeren. Het ging hier niet om een futiliteit, maar het ging hier om betrokkenheid bij een aanvalsoorlog. Nederland is in 2003 op onhoudbare gronden, om redenen die geen mens kan staande houden in het debat, die oorlog binnengegaan als politieke steunverlener."

    Van Agt legt uit waarom deze kwestie de regering zal blijven achtervolgen. "Dit heeft natuurlijk een weerslag op degenen die destijds politieke verantwoordelijkheid hebben gedragen. Ik doel op de ministers van toen en ook wel een beetje op de Kamerleden van toen die zich dit verhaal hebben laten welgevallen. De parlementariërs van toen, behalve zij die zich met hand en tand hebben geprobeerd te verzetten, hebben boter op het hoofd."

    Argos vroeg de oud-premier ook naar de speciale rol van de huidige premier.
    "Argos: Degene die het meest hiervoor verantwoordelijk was. is toch de toenmalige en huidige premierminister Jan Peter Balkenende.
    Van Agt: Dat is zo.
    Argos: Dat is een partijgenoot van u.
    Van Agt: Dat is ook zo.
    Argos: U bent een van zijn voorgangers als CDA-premier.
    Van Agt. Ja. Ik zou graag over de hele lijn lovende woorden over hem spreken. Maar soms kan dat niet. En over dit onderwerp kan dat helaas niet.
    Argos: Wat zou u uw partijgenoot Balkenende willen adviseren?
    Van Agt: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, anders gaat die ondergrondse brand door.
    Argos: Dus u adviseert hem: sta toe dat er een onderzoek komt?
    Van Agt: Ja. De premier en degenen die hem zeer nabij zijn zullen achtervolgd blijven worden, voor geruime tijd, met die klemmende, eenvoudige, maar natuurlijk eigenlijk onbeantwoordbare vraag: als gij niets te verbergen hebt, waarom mag er dan geen onderzoek komen? U kunt zeggen: dat hoeft niet, het is overbodig, het is zonde van de tijd, het is zonde van de duiten die het eventueel ook nog kost, maar waarom màg er geen onderzoek komen? Dat is en blijft een onbeantwoordbare vraag en die zal de premier almaar blijven achtervolgen."

    In de uitzending verder:

    NEDERLANDS GEHEIME MISSIE IN IRAK
    Heeft Nederland in het geheim toch militair meegedaan aan de Irak-oorlog? Deze vraag kwam deze week weer volop in de politieke actualiteit na uitzendingen van het tv-programma Reporter en van Argos. Beide programma's onthulden onder meer dat de Verenigde Staten in november 2002, vier maanden voor de inval in Irak, aan de Nederlandse regering het verzoek deden om de aanval militair te steunen met nader gespecificeerde militaire middelen. De Tweede Kamer wist daar niets van. Dat was ook helemaal niet nodig, zo reageerde premier Balkenende afgelopen vrijdag, want we hebben nee gezegd tegen de Amerikanen en gaven alleen politieke steun aan de militaire operatie. Dus waarom zouden we de Kamer dan hebben moeten informeren over dat Amerikaanse verzoek. Maar Argos berichtte twee weken geleden dat Nederlandse militairen eind 2002/begin 2003 wel degelijk actief hebben meegedaan in het beginstadium van de Irak-oorlog. Wij baseren dat op verschillende bronnen in kringen van defensie en inlichtingendiensten in binnen- en buitenland. Alleen moeten die om veiligheidsredenen anoniem blijven. Maar er is ook een bron voor de Nederlandse militaire deelname, die niet anoniem is gebleven. Een bron uit onverwachte hoek.

    KORT GEDING OVER VERDACHTE SCHIPHOLBRAND
    Eind mei komt de zaak tegen Ahmed Issa Al Jeballi voor, de enige verdachte in de Schipholbrand-zaak. Zijn advocaat klaagt de Staat aan omdat zijn client van Justitie Nederland niet mag verlaten, maar tegelijkertijd geen beroep kan doen op welke voorziening dan ook omdat hij illegaal in ons land verblijft.

    BOEKBESPREKING
    Boekenrubriek met Aukje Holtrop.

    • J.J.Voskuil: Onder andere, portretten en herinneringen. Van
    Oorschot. ISBN 9789028241077
    • Cornelie van Uuden & Pieter Stokvis: De gezusters van Vloten. De
    vrouwen achter Frederik van Eeden, Willem Witsen en Albert Verwey.
    Bert Bakker. ISBN 97890351 3087 6
    • Arjen Fortuin en Joke Linders: Bespottelijk maar aangenaam. De
    biografie in Nederland. Bas Lubberhuizen. ISBN 9789059371399

  • vrijdag 30 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Minister Donner
    09.30-09.45 uur: Huiscontroles
    09.45-10.00 uur: Zimbabwe

    Meer informatie

    MINISTER DONNER
    'Achterkamertjespolitiek in de polder,' was deze week het verwijt aan minister Donner van Sociale Zaken. Tot aan de zogeheten Participatietop, die dit voorjaar gehouden wordt met vakbonden en werkgevers, weigert hij concrete doelstellingen te noemen voor het arbeidsmarktbeleid. Toch was de minister tijdens de wittebroodsweken van het nieuwe kabinet resoluut waar het gaat om het openstellen van de grenzen voor Poolse werknemers, herkeuringen van oud-WAO' ers, en de versoepeling van het ontslagrecht. Deze week bleek dat de vakbonden niet van plan zijn het ontslagrecht te agenderen op de Participatietop. Interview met Piet Hein Donner.

    HUISCONTROLES
    Ook zonder verdenking van fraude moet de Sociale Verzekeringsbank huiscontroles kunnen uitvoeren. Dat vindt staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken. De niet aangekondigde huisbezoeken zijn volgens Aboutaleb essentieel in de strijd tegen fraude met AOW-uitkeringen. Aan de telefoon zijn Frank van der Aa, woordvoerder van de belangenvereniging van 50-plussers ANBO, en Hans Spekman, PvdA-Tweede Kamerlid.

    ZIMBABWE
    Is het einde van de Zimbabwaanse president Mugabe nabij. Met een inflatie van 1700 procent(!) en hoogoplopende politieke onrust lijken zijn laatste dagen geteld. Of toch niet? Een gesprek.

  • donderdag 29 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.30 uur - Russen in Duitsland

    Meer informatie

    Het buitenland - Russen in Duitsland
    Ook in Duitsland is integratie volop onderwerp van debat. Dan gaat het ondermeer over 3 miljoen Russen. Zij zijn oorspronkelijk Duits en kwamen na de val van de Muur naar Duitsland. Deze zogeheten Rusland-Duitsers trekken zich vaak terug in hun eigen Russiche wijken, met eigen winkels, kranten, bioscopen en reisbureaus. Wat doen deze Russen in Duitsland en wat doen onze oosterburen om de integratie van deze mensen te stimuleren. Een reportage van Richard Groenenboom en correspondent Remko Kragt.

  • donderdag 29 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Graftoerisme
    10.30 - 10.45 uur - Cruyff in Amerika
    10.45 - 11.00 uur - Congo

    Meer informatie

    Het Onderzoek - Graftoerisme
    Komend weekend wordt de beruchte NSB-weduwe mevrouw Rost van Tonningen in besloten familiekring begraven in Rheden. Het gemeentebestuur doet er alles aan om te voorkomen dat het graf een trekpleister wordt voor rechtsextremistische groeperingen die sympathiseerden met het gedachtengoed van de Zwarte Weduwwe. De onderzoeksredactie beantwoordt de vraag: In hoeverre is de vrees terecht voor rechts-extremistische grafverering in Nederland ?

    Cruyff in Amerika
    De voetbaltijd van Johan Cruyff diende vooral het vullen van zijn zakken, zo is het beeld in Nederland. Volgens Pieter van Os, die een boek schreef over Cruyff in Amerika, is het heel anders. Volgens hem kreeg Johan Cruyff in Amerika zijn plezier terug in het voetballen. Een gesprek met Pieter van Os.

    Congo
    Oppositieleider Bemba zit letterlijk in de hoek waar de klappen vallen. Vorig jaar verloor hij de verkiezingen en vorige week vluchtte hij naar de ambassade van Zuid-Afrika. De Belgische journalist Dirk Draulans kent hem al jaren. Een gesprek met hem over Bemba.

  • donderdag 29 maart 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur - Fleur Jurgens
    09.30 - 09.45 uur - Rollator uit verzekeringspakket
    09.45 - 10.00 uur - Verslag van top Arabische Liga

    Meer informatie

    Het Interview - Fleur Jurgens
    Het Marokkanendrama. Zo heet het boek van Fleur Jurgens dat vanaf vandaag in de boekhandel ligt. De journaliste interviewde tientallen betrokkenen bij Marokkaanse probleemjongeren. Hoe komt het dat zoveel Marokkaanse jongens mislukken in deze samenleving? Volgens Jurgens worden er veel drogredenen gebruikt om Marokkaanse jongeren als slachtoffer te zien van de omstandigheden en niet aan te pakken.
    Een interview van Tijs van den Brink met Fleur Jurgens

    Binnenlandrepo - Rollator uit verzekeringspakket
    Ouderen moeten binnenkort hun rollator helemaal zelf gaan betalen. Tenminste, als het aan het college voor zorgverzekeringen ligt. Wat vinden de ouderen zelf? Een reportage.

    Buitenland live - Verslag van tweedaagse top van de Arabische Liga
    Gisteren begon in de Saoedische hoofdstad Riyad de tweedaagse top van de Arabische Liga. Journaliste Esmeralda (van Boon) Camforce verslaat voor ons de top vanuit een land waar vrouwen zich van top tot teen moeten sluieren en waar ze zonder mannelijke begeleiding niet de straat op mogen.

  • woensdag 28 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Congolese Connectie.

    Meer informatie

    Afgelopen week braken er opnieuw gevechten uit in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Troepen van de voormalige vice-premier en ex-rebellenleider Jean Pierre Bemba vochten met regeringstroepen in de straten van de hoofdstad. Daarbij vielen naar schatting 120 doden. Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van Bemba die zijn troepen niet heeft willen intergreren in het Congolese leger of gaat Congo opnieuw een instabiele periode tegemoet. Een Congolese connectie met onder meer journalist Vincent Kanza en Paul Mbikayi.

  • woensdag 28 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Green Light Laser
    10.30-10.45 uur: Burgerinitiatief onderzoek Irak
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: GREEN LIGHT LASER
    ' Een behandeling die en beter is voor patienten, maar ook nog minder geld kost.' Zo kwalificeerde hoogleraar Urologie De La Rosette van het AMC afgelopen vrijdag in Argos de Green Light Laser. Veel mannen boven de 55 moeten geopereerd worden aan hun vergrote prostaat. De 'Green Light Laser', is de meest vooruitstrevende manier om de prostaat te verkleinen, en is in heel Europa beschikbaar. Maar niet in Nederland. En dat is niet de enige innovatieve behandeling waarin Nederland achterloopt. In Argos een debat over medische innovatie in Nederland met Prof. De La Rosette, hoofd van de afdeling Urologie aan het AMC, Eelke van der Veen, tweede kamerlid voor de PvdA en Dhr. Bos, directeur Zorg van Zorgverzekeraars Nederland

    BURGERINITIATIEF ONDERZOEK IRAK
    Gisteren hadden we in De Ochtenden de nieuwe directeur van het NIOD, het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, te gast, Marjan Schwegman. Dat gesprek ging voor een groot deel over de toenemende roep om een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. In afwachting van een eventueel verzoek vanuit de Tweede of Eerste Kamer had zich al wel een burgerinitiatief gemeld, vertelde Schwegman. Aan de telefoon is nu Hein van Meeteren, voorheen actief D66-lid, nu nog snurkend lid, zoals hij het noemt. Hij is een van de twee krachten achter dat burgerinitiatief.

    ANKER IS PLEITEN
    De tweewekelijkse rubriek over de advocatuur met Willem Anker.

  • woensdag 28 maart 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur - Frits van Exter
    09.30 - 09.45 uur - Cursus: Hoe overleef ik het verzorgingshuis
    09.45 - 10.00 uur - SriLanka

    Meer informatie

    Interview - Frits van Exter
    Is het een hippe krant met anarchistische trekjes ? Of een christelijke krant die een gereformeerde geur ademt ? De hoofdredacteur van het dagblad Trouw stopt ermee. Elsbeth Gruteke praat met Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter over de veranderingen van zijn dagblad Trouw, zijn journalistieke loopbaan en de toekomst van kranten in Nederland.

    Reportage - cursus: Hoe overleef ik het verzorgingshuis
    Je huis leeghalen, met een minimale inboedel verhuizen en opnieuw beginnen op een klein plekje. Verhuizen naar een verzorgingshuis levert bij veel ouderen een hoop stress op. In een aantal gevallen leidt zo'n verhuizing tot neerslachtigheid en depressies. Een nieuwe cursus helpt ouderen om zich voor te bereiden op hun leven in het verzorgingshuis.

    Buitenland live - SriLanka
    Afgelopen zondag werden kerkdiensten op Sri Lanka ruw vertoord. Tamil Tijgers ontvoerden enkele honderden jongeren uit de kerkdiensten om hen te recruteren voor de burgeroorlog die het land in de greep heeft. Zijn dergelijke recruteringen uitzonderingen of schering en inslag ? Daarover een medewerker ter plaatse van de Nederlandse luchtelingenorganisatie ZOA en een SriLankaanse predikant in Nederland.

  • dinsdag 27 maart 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Soul City in Zuid Afrika

    Meer informatie

    Zuid Afrika lijkt economisch uit het dal te komen met een groei van zes procent vorig jaar. Maar de sociale problemen ontwrichten de gemeenschap. Geweld, werkeloosheid en aids trekken diepen sporen in de samenleving. Het Soul City Institute, een ontwikkelingsorganisatie voor gezondheid, gebruikt alle communicatie middelen om de bevolking voor te lichten. Met soaps en reality shows wordt aids en geweld aangepakt. En de duizenden aids wezen komen bij elkaar in kinderclubs om elkaar te steunen bij het verlies van hun ouders. Soul City is razend populair in Zuid Afrika. Olaf Oudheusden doet verslag.

  • dinsdag 27 maart 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** HET GROTE ZORGVERZEKERINGS-EXPERIMENT! ** Pooljaarnieuws over de Sami en Lapland.

    Meer informatie

    PROEFPERSONEN GEVRAAGD!

    Na jarenlang passief luisteren naar wetenschappers over hun onderzoek mag u nu eindelijk zelf meedoen. In samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen bedacht VPRO's Noorderlicht een experiment over de manier waarop we keuzes maken. Het eerste deel van het onderzoek is inmiddels afgesloten, maar het grote online-experiment is net begonnen, en daarbij hebben we uw hulp nodig! Klik op de link hiernaast om deel te nemen. Hieronder leest u waar het experiment om te doen is.
    -----

    ZORGVERZEKERINGS-EXPERIMENT

    Esther Mirjam Sent en Ferdy van Beest, economen uit Nijmegen, onderzoeken waarom mensen van ziektekostenverzekering wisselen. Is de consument inderdaad de egoïst die alleen uit is op eigenbelang, waar economen en politici meestal van uit gaan? Of spelen er ook irrationele motieven mee? Ger Jochems praat met ze en speelde zelf ook voor proefkonijn.
    -----

    POOLJAAR-NIEUWS

    Cunera Buijs en Herman de Boer waren tien dagen in het Noorse deel van Lapland om de invloed van klimaatveranderingen op het leven van de Sami (zoals de Lappen zichzelf noemen) te bestuderen.

  • dinsdag 27 maart 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    09.00-09.30: De nieuwe directeur van het NIOD
    09.30-10.00: Second Life in Zoetermeer

    Meer informatie

    DE NIEUE NIOD-DIRECTEUR
    Meteen na de bevrijding, op 8 mei 1945, werd het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie opgericht. De opdracht was 'een wetenschappelijk onderzoek in te stellen naar de geschiedenis van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog'. In de loop der jaren werd het takenpakket van het instituut, dat onder leiding stond van Lou de Jong, aanzienlijk uitgebreid.
    Sinds 1 maart wordt het NIOD voor het eerst geleid door een directeur die werd geboren NA de Tweede Wereldoorlog: historica Marjan Schwegman. Zij treedt aan in een periode waarin de politieke druk om een onderzoek in te stellen naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak met de dag toe lijkt te nemen. Een gesprek.

    SECOND LIFE IN ZOETERMEER
    Gisteren werd bekend dat Amsterdam te koop staat op Second Life, voor 50.000 Linden dollars, oftwel 35.000 euro. De gemeente Den Haag heeft sinds vorige week een eigen strandtent op Second Life en de gemeente Zoetermeer bouwt er als eerste gemeente ter wereld een digitaal stadhuis. Maar daarover is in de gewone wereld al onmiddellijk veel ophef.
    Een discussie tussen Be Emmens, wethouder in Zoetermeer voor de VVD en Klaas Schra, raadslid van de SGP/Christen Unie in Zoetermeer.

  • maandag 26 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.00 - 11.30 uur - Nederlandse militairen in Afghanistan

    Meer informatie

    11:00 uur: Het buitenland - Nederlandse militairen in Afghanistan
    We brengen een bezoek aan onze Nederlandse militairen in Afghanistan. De plekken waar de Nederlanders zitten mogen min of meer onder controle zijn, grote delen van de provincie Uruzgan zijn overgeleverd aan - ja, aan wie eigenlijk? Taliban, drugskartels en lokale krijgsheren concurreren met elkaar om de macht. Zoals ze dat al honderden jaren doen. Hoe gaan de Nederlandse militairen daarmee om? Dit is het tweede deel in een serie van drie reportages uit Afghanistan. Verslaggeefster Antoinette de Jong reisde deels met de Nederlandse militairen, maar soms ook zonder NAVO-soldaten in het zuiden van Afghanistan.

  • maandag 26 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.00 - 10.30 uur - Het graf van de Zwarte Weduwe
    10.30 - 11.00 uur - Arbeidsparticipatie van ouderen

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek - Het graf van de Zwarte Weduwe

    Zaterdag overleed op 92-jarige leeftijd een van de laatste NSB-kopstukken : mevrouw Florentine Rost van Tonningen.
    Over de betekenis van de Zwarte Weduwe praat Elsbeth Gruteke met de historica Zonneke Matthee. Later deze maand verschijnt van haar hand een boek over NSB-vrouwen. Twee jaar geleden bezocht zij de weduwe Rost van Tonningen in Belgie.
    Zeven jaar geleden onthulde onze onderzoeksredactie de grafplaats van mevrouw Rost van Tonningen. Zij kocht een plekje op Heiderust in Rheden en liet alvast een steen plaatsen. Eind deze week wordt ze in besloten kring ter aarde besteld. Wat vinden bezoekers van de begraafplaats ervan dat een beruchte nationaal-socialiste hier haar laatste rustplaats vindt.

    10.45 uur: Arbeidsparticipatie van ouderen
    Samen werken, samen leven.... Uit het motto van het kabinet blijkt het al: iedereen moet meedoen! Voor sommige mensen is dat makkelijker gezegd dan gedaan, bijvoorbeeld voor oudere werkzoekenden. Hoewel zij wel willen, zitten werknemers vaak helemaal niet op hen te wachten. In onze serie 'Honderd dagen' gaat het daarom over arbeidsparticipatie van ouderen. Een gesprek met een oudere ex-werkloze, een werkgever en een CDA-kamerlid.

  • maandag 26 maart 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00 - 09.30 uur - Rikkert Zuiderveld
    09.30 - 09.45 uur - Hepatitis B Gevaar volksgezondheid
    09.45 - 10.00 uur - Mugabe en sancties

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview - Rikkert Zuiderveld
    Hij is liedjesschrijver, dichter en troubadour, maar hij is toch vooral de helft van dat overbekende duo 'Elly en Rikkert'. Ze zijn bekend van klassiekers als 'De kauwgomballenboom' en 'Vrije vogels'. Samen maakten ze maarliefst 53 CD's, maar voor beiden begon hun carrière met een soloplaat. Met zijn nieuwe CD 'Solo' laat Rikkert Zuiderveld zien dat hij het nog steeds prima in zijn eentje af kan. Veertig jaar staat hij wekelijks op de planken. Is hij het zingen nog niet moe? Wordt het geen tijd om met pensioen te gaan? Heeft hij zichzelf na zoveel CD's nog kunnen verrassen met deze plaat? En waarom wilde hij zo graag een plaat maken zonder 'zijn' Elly?

    09.30 uur: Reportage - Hepatitis B gevaar volksgezondheid
    Elk jaar sterven er tweeënhalf keer zo veel mensen aan Hepatitis B als aan Aids. Ook is Hepatitis B veel besmettelijker dan het HIV-virus en breidt het aantal besmettingen zich uit. Daarover maken experts zich zorgen en ze luiden de noodklok. Toch vond de Gezondheidsraad het ook dit jaar niet nodig de hele bevolking tegen het Hepatitis B virus te vaccineren. Het blijft bij een doelgroepenbeleid. Maar dat beleid is te moeilijk uitvoerbaar en geeft onvoldoende dekking, vinden de experts.

    09.45 uur: Buitenland live - Mugabe en sancties
    Robert Mugabe's tijd lijkt geteld. De Zimbabwaanse president lijkt in paniek en slaat met grof geweld in op de kopstukken van de oppositie. Internationaal neemt de politieke druk op Zimbabwe toe. Ondertussen onderhoudt Nederland nog steeds economische betrekkingen met Zimbabwe, waaronder de import van bloemen. Moeten we daar mee doorgaan of kunnen economische sancties de val van Mugabe dichterbij kunnen brengen?

  • vrijdag 23 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Radiosoap in Rwanda

    Meer informatie

    Sinds een paar jaar probeert de nederlandse organisatie La Benevolencija met een radiosoap verzoening te brengen in Rwanda. Dat terwijl het medium radio tijdens de genocide in 1994, waarbij naar schatting een miljoen mensen vermoord werd, juist een zeer bedenkelijke rol speelde. De staatszender Mille Collines hitste op tot het uitmoorden van de "tutsi-kakkerlakken".
    Gesprekken met Johan Deflander van La Benevolencija en antropoloog Klaas de Jonge die jarenlang in Rwanda verbleef. Een analyse of een radiosoap kan bijdragen tot een vreedzame samenleving. Want ook zuid-Soedan zal binnenkort met educatieve soapradio overspoeld worden.

  • vrijdag 23 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Achterlopende medische innovatie in Nederland
    10.30-10.45 uur: Voedselbanken
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    Achterlopende medische Innovatie in Nederland.
    Een op de drie mannen boven de 55 heeft last van zijn prostaat. De 57-jarige Frank Vellenga is een van hen. Hij moet dringend aan zijn vergrote prostaat geopereerd worden. Er zijn 3 opties: Een open buikoperatie met een risico op bloedingen en impotentie, een operatie via de plasbuis, die waarschijnlijk geen blijvend resultaat geeft, en een nieuwe operatie met groene laser. Bij die laatste variant mag Vellenga waarschijnlijk dezelfde dag naar huis en zijn de bijwerkingen minimaal. Probleem is alleen dat de 'Green Light Laser' in heel Europa beschikbaar is, maar niet in Nederland. En dat is niet de enige innovatieve behandeling waarin Nederland achterloopt.

    Argos volgde Vellenga in zijn zoektocht naar de beste behandeling voor zijn aandoening, en onderzoekt waarom innovaties in de gezondheidszorg zo moeilijk ingevoerd worden.

    VOEDSELBANKEN
    Volgens de werkgroep Arme Kant van Nederland kleven er aan voedselbanken meer bezwaren dan positieve kanten. Volgens de Arme Kant ondermijnen voedselbanken de anti-armoedebeweging en de professionele hulpverlening. Bovendien zouden voedselbanken een te makkelijk alternatief zijn voor mensen die hun weg niet kunnen vinden in de bureaucratie. Een discussie.

    BOEKBESPREKING MET SJOERD DE JONG
    1. Christiaan Snouck Hurgronje: Mekka. uitg. Atlas , ISBN 9789045013008
    2. Abdulwahid van Bommel: Valt er nog wat te lachen met die moslims. uitg. Bulaaq.978 90 5460 143 2
    3. Wim Blockmans en Herman Pleij: Plaatsen van herinnering: Nederland van prehistorie tot beeldenstorm. Bert Bakker.ISBN 90 35128567
    4. Geert Mak: De brug. Boekenweekgeschenk.Isbn 90 5333 360 6

  • vrijdag 23 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Bert Koenders over Uruzgan
    09.30-09.45 uur: Problemen in de thuiszorg
    09.45-10.00 uur: Pakistan

    Meer informatie

    BERT KOENDERS OVER URUZGAN
    Met zijn collega's Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Van Middelkoop (Defensie) bracht Bert Koenders deze week zijn eerste bezoek aan Afghanistan als minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De ministers maakten er bekend meer geld beschikbaar te stellen voor de moeizame wederopbouw in Urugzan. Tegen gouverneur Munib sprak Koenders het voornemen uit dat Nederland gaat helpen om van Uruzgan 'de Betuwe van Afghanistan' te maken door papaverboeren te stimuleren over te stappen op amandelen. Een interview met Bert Koenders.

    PROBLEMEN IN DE THUISZORG
    Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) begin dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de thuiszorg. Ze moeten de thuiszorg aanbesteden, waardoor veel thuiszorgers hun baan dreigen te verliezen. Een reportage.

    PAKISTAN
    Duizenden mensen zijn de afgelopen dagen in Pakistan de straat opgegaan om te protesteren tegen de schorsing van opperrechter Chaudry door president Musharaf. Pakistan dreigt daarmee af te glijden tot de status van een dictatuur. Een interview met journaliste Antoinette de Jong die regelmatig in Pakistan komt.

  • donderdag 22 maart 2007
  • 11:02Thema-uitzending (vervolg)

    11.00-11.30 uur: Lobbyen in de EU

    Meer informatie

    In het laatste deel van de thema-uitzending komen Euro-lobbyisten aan het woord over hun werkzaamheden in Brussel. Wie strijdt voor een veilige wegwerpaansteker, milieuvriendelijke haarlak en de lengte van de banaan? Lobbyisten van de vakbond FNV, het midden- en kleinbedrijf en van de Consumentenbond vertellen over hun stijl van werken
    en over wat ze hebben binnengehaald.

  • donderdag 22 maart 2007
  • 10:02Thema-uitzending (vervolg)

    10.00-10.30 uur: Derk Jan Eppink
    10.10-10.18 uur: De trein naar Brussel
    10.30-10.45 uur: Kohnstamm
    10.45-11.00 uur: Harry van Bommel

    Meer informatie

    Derk-Jan Eppink schreef een boek over zijn ervaringen als Europees ambtenaar. Eppink was zeven jaar lang de rechterhand van EU-commissaris Frits Bolkestein. Hij weet alles over schimmige achterkamertjes, ambtelijke slangenkuilen en bureaucratie in het Europees bestuur. Tijs van den Brink praat met Eppink over de vooroordelen en de werkelijke macht van de Europese ambtenaar.

    Verslaggever Maarten Hagg reisde mee met de ambtenaren-trein die dagelijks van Den Haag naar Brussel rijdt.

  • donderdag 22 maart 2007
  • 09:02Thema-uitzending: 50 jaar Europese samenwerking

    9.00-9.30 uur: Frans Timmermans, Harry van Bommel
    9.30-10.00 uur: Max Kohnstamm

    Meer informatie

    Vanmiddag wordt in de Ridderzaal in Den Haag de vijftigste verjaardag gevierd van de Europese Samenwerking. 'De Ochtenden' neemt alvast een voorschot op dat feest met een uitzending die in het teken staat van Europa.

    In het eerste uur is Frans Timmermans, staatssecretaris van Europese Samenwerking, te gast.

    De oudste nog levende mede-oprichter van het Europees verdrag, oud-diplomaat Max Kohnstamm, legt uit waarom hij nog altijd gelooft in het Europese ideaal. Kohnstamm is 93 jaar en nog altijd vurig pleitbezorger van het Europees gedachtengoed.

    SP-kamerlid Harry van Bommel geldt als fervent tegenstander van de Europese Unie. Is hij op andere gedachten te brengen ?

  • woensdag 21 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De Poolse Connectie

    Meer informatie

    Met de toetreding van Polen tot de Europese Unie heeft Europa er een eigenzinnig land bijgekregen. Vooral sinds het aantreden van de Poolse tweelingsbroers Lech en Jaroslaw Kaczynski als president en premier lijkt in het land een conservatieve revolutie te woeden. De broers hebben een missie: de natie moet gezuiverd worden van de corruptie, de westerse decadentie en de perfide invloed van oud-communisten. Bovendien leeft het land op gespannen voet met Europa. Ruzie over een Russische oliepijplijn naar Duitsland, de voorgenomen installatie van een Amerikaans anti-rakettenschild en de discriminatie van homo's. Het lijkt erop alsof alle vooroordelen over het oer-conservatieve katholieke Polen bevestigd worden. Of toch niet? Een discussie met de Poolse fotograaf Marek Stawski, de publicist Jan Minkiewicz en de journaliste Malgorzata Bos-Karczewska.

  • woensdag 21 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Debat politieke steun inval Irak
    10.30-10.45 uur: Band tussen pleegkinderen en pleegouders
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: DEBAT POLITIEKE STEUN INVAL IRAK
    Deze week is het vier jaar geleden dat de Amerikanen Irak binnenvielen. Nederland gaf indertijd politieke steun aan die inval. Om welke redenen dat gebeurde, is nog steeds onduidelijk. Een onderzoek naar die vraag heeft de Nederlandse regering, gesteund door een Kamermeerderheid, steeds weten tegen te houden. Waar komt die angst voor zo'n onderzoek vandaan? Valt er iets te verbergen? Speculaties en suggesties te over, maar één mogelijk antwoord komt in het politieke debat en in de media niet aan de orde. Argos berichtte daarover afgelopen vrijdag in een verslag van zijn naspeuringen van de afgelopen jaren, waaruit blijkt dat Nederland vier jaar geleden de Amerikanen niet alleen politiek heeft gesteund, maar ook militair. Nederlandse militairen hebben wel degelijk in het geheim actief meegedaan aan de voorbereiding en het begin van de Amerikaanse inval, middels verkenningsvluchten boven Irak door Nederlandse F16's en de inzet van Nederlandse commando's op Iraaks grondgebied. Door een onderzoek zouden dit soort geheime Nederlandse operaties aan het licht kunnen komen. In 'Argos Supplement' vandaag politieke reacties op deze bevindingen over waarom een Nederlands onderzoek naar de Irak-oorlog uitblijft.

    BAND TUSSEN PLEEGKINDEREN EN PLEEGOUDERS
    Wat moet een rechter doen, geconfronteerd met een pleegkind dat terug zou kunnen naar zijn of haar biologische ouder(s), maar intussen erg gehecht is geraakt aan de pleegouders? Mirjam Oosterman promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit op een onderzoek naar de band tussen pleegkinderen en pleegouders.

    KLINKENDE MUNT
    De financieel-economische rubriek met oud-Robeco-topman Jaap van Duijn over ABN AMRO.

  • woensdag 21 maart 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur - Interview met Arie van Deursen en Frits de Ruyter de Wildt
    09.30 - 09.45 uur - Nieuwe therapie voor verslaafde gehandicapten
    09.45 - 10.00 uur - Veiligheid in kolenmijnen

    Meer informatie

    Het Interview: Arie van Deursen en Frits de Ruyter de Wildt
    Dit weekend start het Michiel de Ruyterjaar, omdat hij 400 jaar geleden werd geboren.
    Waarom is hij het waard om anno 2007 te herdenken? Een gesprek met de schrijver van het herdenkingsboek, historicus Arie van Deursen en met een verre nazaat van Michiel de Ruyter, Frits de Ruyter de Wildt.

    Binnenlandreportage: Nieuwe therapie voor verslaafde gehandicapten
    Mensen met een verstandelijke beperking raken steeds vaker verslaafd aan drank en drugs. De instelling Hoeve Boschoord bij Steenwijk ontwikkelde een nieuwe therapie voor verslaafde gehandicapten. Een reportage van Steven Emmens.

    Buitenland Live: Veiligheid in kolenmijnen
    Ruim 100 doden waren te betreuren bij de ramp in een Siberische kolenmijn, eergisteren. En dan te bedenken dat deze als modern en veilig te boek stond. Hoe is het te verklaren dat dergelijke ongelukken - die met grote regelmaat het nieuws halen - kennelijk niet te voorkomen zijn? Over de veiligheid in kolenmijnen een gesprek met Harry Schlechtriem, verbonden aan het Industrion in Kerkrade.

  • dinsdag 20 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30: Jimmy Carter en de bezette gebieden

    Meer informatie

    Niet eerder gebruikte een zo prominent politicus als Jimmy Carter de aanduiding apartheid om de situatie in de door Israël bezette gebieden te betitelen. Eind vorig jaar verscheen zijn boek met de bewust provocerende titel Palestin: Peace not apartheid. Daarin zegt hij dat als er geen vrede komt tussen de Palestijnen en Israël dat zal leiden tot een systeem van apartheid. Rik Delhaas legde de stelling van de Amerikaanse oud-president Jimmy Carter voor aan diverse deskundigen en betrokkenen: dreigt er een situatie van apartheid in de door Israël bezette gebieden?

    Jimmy Carter, Palestine: Peace not Apartheid
    uitgever: Simon & Schuster, import Van Ditmar
    isbn: 0 7432 8502 6

  • dinsdag 20 maart 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Volgens de theorie leef je langer als je minder energie verbruikt. Biologe Lobke Vaanholt toonde het tegendeel aan. ** Utrechtse historica Erika Kuijpers over allochtonen in de 17e eeuw. ** Marianne den Ouden over de glijsnelheid van gletsjers. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    HARDLOPERS ZIJN GEEN DOODLOPERS

    Dieren die veel energie verbruiken gaan eerder dood dan dieren die het rustig aan doen. Zo luidt één van de basishypotheses in de biologie. Tot deze week. De Groningse biologe Lobke Vaanholt toonde het tegendeel aan en Ger Jochems praat met haar.
    -----

    17e EEUWSE ALLOCHTONEN

    Tienduizenden immigranten trokken in de 17e eeuw naar Amsterdam. Nederland heeft de Gouden Eeuw aan deze mensen te danken, schrijft historica Erika Kuijpers in haar boek Migrantenstad. Daarvoor ontving ze afgelopen week de Keetje Hodshon Prijs. We maken ons nu druk om de loyaliteit van immigranten, maar hoe autochtoon was de Gouden Eeuw eigenlijk? Daarover praat Ger Jochems nu met Erika Kuijpers.
    -----

    KONINKLIJKE HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ DER WETENSCHAPPEN

    Gesprek met professor Soeteman, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit, en secretaris van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem, die Erika Kuijpers de Keetje Hodshon Prijs toekende.
    -----

    POOLNIEUWS

    Marianne den Ouden is afgelopen zondag naar Spitsbergen vertrokken om de glijsnelheid van gletsjers te onderzoeken en te meten hoeveel smeltwater er van af komt. Noorderlicht-redacteur Remy van den Brand spreekt met haar.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek vandaag over popmuziek met David Kleijwegt.

  • dinsdag 20 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30: De zaak Bouterse
    09.30-09.45: Het waardigheidscriterium bij euthanasie
    09.45-10.00: ChristenUnie en Groenlinks in debat over euthanasie

    Meer informatie

    De zaak Bouterse

    Suriname is in afwachting van het proces tegen oud-legerleider Desi Bouterse en zijn medeverdachten van de Decembermoorden uit 1982. Vorige week kregen we al een voorproefje toen Bouterse in het openbaar zijn excuses aanbood én zichzelf tegelijk vrijpleitte van elke directe betrokkenheid. Een gesprek met journalist Diederik Samwel die net terug is uit Paramaribo.

    Het Waardigheidscriterium bij Euthanasie

    Eugene Sutorius, hoogleraar strafrecht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, stelt voor om naast het 'ondraaglijk en uitzichtloos lijden' ook het 'waardigheidscriterium' in te stellen bij het toepassen van euthanasie. Het gaat hierbij om stervenshulp aan oude mensen die hun leven ervaren als 'voltooid' en 'ervan verlost willen worden'. Het nieuwe kabinet heeft echter juist besloten geen experimenten meer toe te staan op dit gebied. Een interview met aansluitend (rond 9.30) een debat over het onderwerp met senatoren Egbert Schuurman (ChristenUnie) en Tof Thissen (GroenLinks).

  • maandag 19 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.00 - 11.30 uur - Veiligheid in Afghanistan

    Meer informatie

    11:00 uur: Het buitenland - Veiligheid in Afghanistan
    Vijf jaar geleden werden de Taliban uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel verdreven. Hoe kijken de inwoners van Afghanistan nu aan tegen de veiligheid in hun land? Wat maakt hen onzeker? Wat is er verbeterd? Verslaggeefster Antoinette de Jong reisde naar Kaboel voor een inventarisatie.

  • maandag 19 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.00 - 10.45 uur - Afperser Ahold
    10.45 - 11.00 uur - Gesprek over boek 'Boeiuh'

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek - Afperser Ahold
    Hij was een leuke docent op een middelbare school, een gewaardeerde collega en een goede vriend. Op een kwade dag besloot hij met een vriend supermarktconcern Ahold af te persen. Om hun eisen kracht bij te zetten schoten ze op zowel mensen als huizen. In de documentaire 'Edwin' aandacht voor de impact die deze gebeurtenis had op 'de omgeving' van één van de daders.

    10.45 uur: Gesprek over boek "Boeiuh!'
    'Boeiuh', 'Chilluh' en 'Pimpuh'. Het zijn geen woorden die we snel in een taaltoets tegen zullen komen, maar jongeren zijn er wel vertrouwd mee. En ze staan ook in een boek geschreven door 'twintiger' Rob Wijnberg. Hij neemt het hierin op voor zijn eigen generatie. Want volgens Wijnberg is de onverschilligheid waar we vandaag de dag mee worden geconfronteerd niet te wijten aan het gedrag van jongeren maar aan de samenleving zelf.

  • maandag 19 maart 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00 - 09.30 uur - Sharon Dijksma
    09.30 - 09.45 uur - Wilde dieren in circus
    09.45 - 10.00 uur - Arrestaties in Egypte

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview - Sharon Dijksma
    Moeten kinderen op hun derde nu wel of niet verplicht aan de taaltoets? En wat is er eigenlijk op de islamitische basisschool in Helmond aan de hand? Sharon Dijksma is nog maar net staatssecretaris, maar heeft de mouwen al flink opgestroopt. Ze wil voor haar veertigste nog wel een keertje wat anders gaan doen dan 'Den Haag', maar voorlopig is het ministerie van onderwijs haar vaste werkplek. Ze wil de komende jaren onder meer de taalachterstanden in het basisonderwijs aanpakken en de kwaliteit van de kinderopvang verbeteren.

    09.30 uur: Reportage - Wilde dieren in circus
    In een flink aantal Nederlandse gemeenten wordt gediscussieerd over de vraag of circussen met wilde dieren wel welkom zijn. Winschoten en Veendam besloten hiervoor geen vergunning meer af te geven. Ondertussen komt de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen met richtlijnen om het welzijn van de dieren te beschermen. Om wat voor regels gaat het precies en kunnen die de toets der kritiek doorstaan?

    09.45 uur: Buitenland live - Arrestaties in Egypte
    Egypte heeft een roerige week achter de rug met veel politieke arrestaties en een hardhandig optreden van de politie tijdens een demonstratie. Tegen tienen een terugblik met Esmeralda van Boon, die zelf moest uitkijken dat ze geen klappen kreeg.

  • vrijdag 16 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Environmental Network

    Meer informatie

    In december werd in Ethiopie het Environmental Network voor de Hoorn van Afrika opgericht. Zeven landen in de regio bundelden hun krachten om door beter beheer van de schaarse bronnen als water en weidegronden conflicten in de toekomst te voorkomen. Want de regio is zeer kwetsbaar; de oorlog in Darfur is daarvan een voorbeeld.
    Op dit moment ontwerpt het netwerk plannen om de Nijloevers in Soedan te herbebossen en ook werken ze al in de Ethiopische Rift Vallei waar sommige meren half zijn opgedroogd. De Nederlandse regering draagt met 9 miljoen euro bij aan het initiatief. Een reportage uit Ethiopie.

  • vrijdag 16 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Parlementair onderzoek inval Irak
    10.30-10.45 uur: Cellentekort
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS: PARLEMENTAIR ONDERZOEK INVAL IRAK
    Waarom heeft Nederland de Amerikaanse inval in Irak indertijd politiek gesteund? Een parlementair onderzoek naar die vraag komt er niet, als het aan de huidige coalitiepartijen ligt. Al wekenlang is dit onderwerp van felle politieke discussie. De Partij van de Arbeid, die eigenlijk voor zo'n onderzoek is, heeft in de coalitieonderhandelingen op dit punt moeten buigen voor het CDA.
    Waarom is premier Balkenende zo fanatiek tegen zo'n onderzoek, terwijl nota bene in de Verenigde Staten en Engeland dit soort onderzoeken wél hebben plaatsgevonden. Heeft hij iets te verhullen? Het formele antwoord is steeds dat zo'n onderzoek niet nodig is, omdat Nederland de inval níet zou hebben gesteund vanwege het valse vermoeden dat er in Irak massavernietigingswapens aanwezig waren, zoals de VS en Engeland, maar vanwege het schenden van VN-resoluties door Saddam Hussein. Maar er is ook een ander antwoord op die vraag mogelijk, die in de discussie geen enkele aandacht krijgt. Namelijk dat Nederland ondanks alle ontkenningen de inval in Irak en de voorbereidingen daarop niet alleen politiek heeft gesteund, maar ook met militaire inzet. En dat mag niet uitkomen. Argos over geheime militaire operaties, een loslippige staatssecretaris en gebrekkige parlementaire controle.

    **

    Cellentekort
    Ze leken het zo roerend eens, gisteren, de Kamerfracties die debateerden over het beperken van vervroegde vrijlating van gevangenen. Maar toen was er toch nog een puntje waarover onenigheid ontstond. In het wetsvoorstel staat dat de minister van justitie gevangen kan vrijlaten voordat zij tweederde van hun straf hebben uitgezeten, als een cellentekort hem daartoe dwingt. Dat schoot onder meer de VVD in het verkeerde keelgat. Een gesprek met VVD-justitiewoordvoerder Fred Teeven en zijn collega Aleid Wolfsen van de PvdA.

    **

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

    • Marjolijn Februari: De literaire kring. Prometheus. ISBN
    978904460857 1

    • Hans Dorrestijn: Dorrestijns Vogelgids. Nijgh & Van Ditmar. ISBN
    9789038814513

    • Paul van Ostaijen: De Feesten van Angst en Pijn, gedichten. Uitg. VanTilt, ISBN
    9077503625

  • vrijdag 16 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: De eenzame top van het bedrijfsleven
    09.30-09.45 uur: Versoepeling ontslagrecht
    09.45-10.00 uur: Christa Meindersma

    Meer informatie

    DE EENZAME TOP VAN HET BEDRIJFSLEVEN
    Interview met Peter Milovic, directeur van het bedrijf InCharge, gespecialiseerd in crisismanagement en het coachen van topbestuurders in het bedrijfsleven. Volgens Milovic komt frauduleus of omstreden handelen van topmensen uit het bedrijfsleven - Cor Boonstra, Cees van der Hoeven - voort uit naiveteit, isolement en eenzaamheid. Milovic schreef het boek 'Eenzaamheid'.

    Eenzaamheid, persoonlijkheid en glansmomenten in de bestuurskamer
    Uitgeverij In Charge ISBN 9081133810

    VERSOEPELING ONTSLAGRECHT
    Het was tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen een belangrijk onderwerp, de versoepeling van het ontslagrecht. Terwijl de partijen rechts van het midden wezen op de noodzaak voor versoepeling, hield de PvdA vol dat er niet getornd mocht worden aan het ontslagrecht. De sociale partners kwamen er intussen ook niet uit: hoezeer werkgevers ook druk uitoefenden, de FNV hield voet bij stuk. En hoewel er in het Regeerakkoord niets duidelijks is afgesproken, liet minister Donner deze week weten dat versoepeling van het ontslagrecht 'onontkoombaar' is. Hoe denkt de PvdA daarover nu ze in de regering zit? En hoe regeert de partij die campagne voerde onder het mom 'stem SP, dan houdt u de PvdA in het kabinet links'? We gaan het vragen aan Ton Heerts, Tweede Kamerlid van de PvdA en oud-FNV-bestuurder, en Paul Ulenbelt, Kamerlid namens de SP.

    CHRISTA MEINDERSMA
    Christa Meindersma van het Den Haag centrum voor Strategische Studies was deze week bij een conferentie over milieu en veiligheid in het Haagse Vredespaleis waar het verband werd gelegd tussen milieubeheer en gewapende conflicten. Meindersma blikt vooruit op de reportage van 11 uur over een regionaal milieunetwerk dat zeven landen in de Hoorn van Afrika onlangs oprichtten.

  • donderdag 15 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.30 uur - Houtkap Amazone-gebied

    Meer informatie

    11:00 uur: Het buitenland - Houtkap Amazone-gebied
    De Amazone wordt gerekend tot de meest bijzondere natuurgebieden van de wereld. De Braziliaanse regering probeert het gebied te beschermen, maar daarin schiet men ernstig tekort. Correspondent Marjon van Royen duikt in de schimmige wereld van de illegale houtkap in het Amazone-gebied.

  • donderdag 15 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Vluchtelingenmonitor
    10.30 - 10.45 uur - Maurice de Hond
    10.45 - 11.00 uur - Militairen met dubbele loyaliteit

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek - Vluchtelingenmonitor
    Hoe vinden asielzoekers hun weg in de Nederlandse samenleving zodra ze zijn toegelaten in ons land? Donderdag verschijnt de Vluchtelingenmonitor met cijfers over werk en inkomen van asielzoekers. In het onderzoeksuur alvast de resultaten. Met een reactie van integratie-minister Ella Vogelaar.

    10.30 uur: Maurice de Hond
    Opiniepeiler komt de stelling bestrijden dat hij een van de verliezers is van de Statenverkiezingen van afgelopen week. Klopten zijn opiniepeilingen en voorspellingen?

    10.45 uur: Militairen met dubbele loyaliteit
    Staatssecretaris Van der Knaap van defensie noemde het deze week een non-discussie, maar de redactie van de Ochtenden toonde twee jaar geleden al aan dat moslim-militairen in een spagaat kunnen komen als ze worden uitgezonden op een vredesmissie naar het Midden-Oosten. Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP over de gevaren van dubbele loyaliteit.

  • donderdag 15 maart 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur - Marianne Thieme
    09.30 - 09.45 uur - Onrust in Ondiep
    09.45 - 10.00 uur - Hongarije

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview - Marianne Thieme
    Er gaat geen week voorbij of Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren weet het nieuws te halen. Wat is het geheim van deze nieuwkomer in de Tweede Kamer? Welk gedachtengoed ligt er ten grondslag aan de Partij voor de Dieren? En wie is er belangrijker: de mens of het dier? Tijs van den Brink gaat over deze vragen in gesprek met Marianne Thieme.

    09.30 uur: Onrust in Ondiep
    De afgelopen avonden was het onrustig in de Utrechtse wijk Ondiep. Relschoppers zorgden voor een dreigende sfeer. Het is niet voor het eerst dat de dood van een buurbewoner leidt tot onrust in een woonwijk. Twee jaar geleden sloeg de vlam in de pan in de Graafsewijk in Den Bosch. Hoe kreeg de Graafsewijk de geest weer in de fles ? Verslaggever Maarten Hagg nam polshoogte.

    09.45 uur: Hongarije
    Driekwart van de bevolking vindt dat het land naar de knoppen gaat. Hongarije verkeert in een grote crisis. En dus zal de nationale feestdag, vandaag, vooral op nog meer demonstraties uitlopen. De premier ziet zelfs af van een feestelijke toespraak. Hij gaf een half jaar geleden toe dat zijn regering structureel had gelogen tegen het volk. Maar hij is niet opgestapt. En de Europese Unie staat erbij en kijkt ernaar. Hongarije-kenner Laszlo Márats van de Universiteit van Amsterdam, geeft zijn mening over de situatie in het land.

  • woensdag 14 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: 50 jaar Europa

    Meer informatie

    50 JAAR EUROPA
    Op 25 maart 1957 werd door Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, België en Luxemburg het Verdrag van Rome ondertekend. Het Verdrag legde de basis voor de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de huidige Europese Unie. Ter gelegenheid van 50 jaar Europa presenteren de Europese regeringsleiders over 2 weken de Verklaring van Berlijn. Een bondige tekst over het verleden, de toekomst en de uitdagingen van de Europese Unie. In juni nog wil het Duitse voorzitterschap met een plan komen om de Europese grondwet nieuw leven in te blazen. Een discussie over de wankele gezondheid van een Europese vijftiger met de Brusselse correspondenten Mark Kranenburg (NRC), Wouter Bax (Trouw) en de Belg Bernard Bulcke (De Standaard). Live vanuit het Europees Parlement in Straatsburg. Gespreksleider is Fred Stroobants.

  • woensdag 14 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Debat TBS
    10.30-10.45 uur: Gerechtelijke Dwalingen
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten!

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: DEBAT TBS
    Vorige week schoot een TBS-er in Enschede een vrouw dood. Een spoeddebat volgde in de Tweede Kamer. De VVD pleitte ervoor proefverloven van alle TBS-ers in het land tijdelijk in te trekken tot er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.
    Veiligheid en rust in de samenleving worden daarbij als argument gebruikt. Maar geeft het op de lange duur ook rust en veiligheid? En wat zijn de gevolgen voor tbs'ers die zonder dat ze daar zelf aanleiding toe geven toch weer achter slot en grendel terecht komen? Een debat over de toekomst van de TBS-maatregel en over het korte geheugen van de politiek met Fred Teeven en Aleid Wolfsen, respectievelijk tweede kamerlid voor de VVD en de PvdA.

    GERECHTELIJKE DWALINGEN
    Sinds de gerechtelijke dwalingen in de Schiedammer Parkmoord aan het licht kwamen is er veel in het werk gesteld om te voorkomen dat de gemaakte fouten zich herhalen. Zo moeten onderzoeksteams van justitie 'tegenspraak' organiseren om te voorkomen dat er in een zaak een tunnelvisie ontstaat , en beoordeelt de Commissie-Posthumus II sinds enige tijd of er zaken zijn die heropend zouden moeten worden. Volgens de rechtpsychologen Crombag, Israels, Van Koppen en Wagenaar is het allemaal niet genoeg. Zij pleitten gisteravond in NRC Handelsblad voor een onafhankelijke commissie die in plaats van de Hoge Raad over herzieningsverzoeken gaat beslissen in strafzaken. Aan de telefoon is een van de opstellers van het pleidooi, rechtspsycholoog Peter van Koppen, en ook aan de telefoon is Sybrand van Haersma Buma, justitie-woordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer. Jair Stein spreekt met ze.

    ANKER IS PLEITEN!
    Tweewekelijkse juridische rubriek met Willem Anker van advocatenkantoor Anker & Anker.

  • woensdag 14 maart 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur - Ilja Leonard Pfeiffer
    09.30 - 09.45 uur - Onkruid wieden in je geheugen tegen somberheid
    09.45 - 10.00 uur - 'Er is gescoord' - de presidentsverkiezingen in Frankrijk

    Meer informatie

    9.00 Het Interview: Ilja Leonard Pfeiffer
    Bij de start van de Boekenweek presenteert dichter Ilja Leonard Pfeiffer een toneelstuk. De titel is "De eeuw van mijn dochter", niet zonder reden ook de titel van een lezing van premier Balkenende. Pfeiffer is zacht gezegd nogal ongelukkig met het huidige Nederland. Te provinciaals en te conservatief. Een gesprek met Ilja Leonard Pfeiffer.

    09.30 Binnenlandreportage: Onkruid wieden in je geheugen tegen somberheid
    Honderdduizenden ouderen in Nederland kampen met somberheid en depressie. Daar kun je wat aan doen door positiever tegen je eigen verleden aan te gaan kijken. Een speciale cursus om onkruid te wieden in je geheugen blijkt te werken.

    09.45 Buitenland Live: 'Er is gescoord', zo heet de rubriek in De Ochtenden waarin we verslag doen van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Een jaar geleden stonden premier De Villepin en minister Sarkozy vierkant tegenover elkaar, maar nu heeft De Villepin zich volledig achter presidentskandidaat Sarkozy geschaard. Correspondent Stefan de Vries doet verslag van het wedstrijdverloop.

  • dinsdag 13 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30: Amerika's buitenlandsbeleid

    Meer informatie

    Is er sprake van een koerswijziging nu Amerika samen met Syrië en Iran overleg pleegt over de situatie in Irak? Weliswaar wordt er gepraat op het niveau van ambassadeurs, maar Amerika is toch overstag gegaan door nu met aartsvijanden Iran en Syrië te praten. Amerika-kenners Frans Verhagen en Ruth Oldenziel in debat over het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid.

  • dinsdag 13 maart 2007
  • 10:03Noorderlicht

    Discussie over extreme concurrentie, wetenschappelijk jatwerk en een falend beoordelingssysteem bij de laatste aflevering van de serie Ellebogenwerk. ** Nieuwsberichten van de pool. ** Reportage over poepetende honden. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    ELLEBOGENWERK - 6

    Elke goede wetenschapper krijgt ooit te maken met tegenwerking door concurrenten. En hoe beter je bent, hoe erger het wordt. Veel Nobelprijswinnaars kunnen daar over meepraten, weet kinderarts Edward Nieuwenhuis. Hij vertelt over ontdekkingen die voor altijd verborgen blijven en doorbraken die jaren te laat zijn onderkend, in het slot van de serie Ellebogenwerk.

    Hoe een oplossing te vinden voor de tegenwerking die wetenschappers ondervinden bij de publicatie van hun onderzoek? Ter afsluiting van de serie Ellenbogenwerk een gesprek met Ton van Raan, hoogleraar aan het Centrum voor Wetenschaps- en Technologiestudies van de Universiteit Leiden, en Twan de Vries, als geneticus werkzaam aan dezelfde universiteit.
    ----

    NIEUWS VAN DE POOL

    Het kan u de afgelopen week niet ontgaan zijn: het internationale pooljaar is nu echt begonnen, want koningin Beatrix heeft het nu ook officieel voor geopend verklaard. Noorderlicht-online redacteur Remy van den Brand heeft de laatste nieuwtjes uit het veld voor u en ook nog andere berichten uit de wetenschap.
    ----

    POEP-ETENDE HONDEN

    De beste vriend van de mens houdt er soms vreemde eetgewoonten op na: sommige honden eten poep, vooral blindegeleide-honden. Zo'n serieus probleem verdient serieus onderzoek. Remy van den Brand ging naar Wageningen en vroeg onderzoekers Joanne van der Borg en Marieke van Meijl, hondenbezitster Ruth en hond Jaika waarom die beesten dat eigenlijk doen.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over toneel en beeldende kunst, met Chantal Pattyn.

  • dinsdag 13 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30: Staatssecretaris Bussemaker over de zorg
    09.30-09.45: Dementie en probleemgedrag: Een nieuwe therapie
    09.45-10.00: Oeganda en het drama in Darfur

    Meer informatie

    Bussemaker over de zorg

    Interview met PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker. Zij is binnen het ministerie van Volksgezondheid onder meer verantwoordelijk voor de verpleeghuiszorg, de thuiszorg en de medische ethiek. Gesprek over haar ambities op deze terreinen en de positie van haar partij.

    **

    Dementie en probleemgedrag: Een nieuwe therapie

    Ouderen met dementie hebben baat bij een nieuwe therapie. Die doet niets aan de hersenaftakeling, maar helpt wel om probleemgedrag te verminderen, zoals schreeuwen, ronddwalen of juist apathisch in een stoel hangen. Een gesprek over de nieuwe methode met Psycho-geriater Ton Bakker.

    **
    Oeganda en het drama in Darfur

    Een onderzoeksteam van de VN heeft maandag harde kritiek geleverd op de Soedanese regering wegens haar betrokkenheid bij moordpartijen, verkrachtingen en andere wreedheden in de regio Darfur. Een gesprek met Ruth van Zorge (Plan Nederland) die net terug is van een bezoek aan een vluchtelingkamp in Darfur en Nico Plooijer van Pax Christi.

  • maandag 12 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05 - 11.20 uur - Irak-veteranen in Seattle
    11.20 - 11.30 uur - Simon Soesan

    Meer informatie

    11:05 uur - Irak-veteranen in Seattle
    Amerikaanse militairen die terugkeren uit Irak hebben nogal eens moeite om hun normale leven weer op te pikken. Verslaggever Hans- Jaap Melissen zoekt er twee op die hij heeft leren kennen in Irak. Ze zijn nu terug in Seattle maar toch niet helemaal.

    11.20 uur - Simon Soesan
    De oorlog in de zomer van 2006 is een hernieuwde aanslag geweest op de verhoudingen tussen de Joodse en de Arabische bevolking in het noorden van Israël. Dat geldt ook voor de havenstad Haifa, waar het huis staat van schrijver en columnist Simon Soesan. Afgelopen donderdag verscheen zijn tweede bundel columns 'Patatje vrede'. De ondertitel zegt alles: 'Een Nederlandse Israëli hunkert naar shalom'. Een gesprek met schrijver Simon Soesan over hoe je met elkaar verder leeft na zo'n oorlog en over hoe deze wonden helen.

  • maandag 12 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.05 - 10.30 uur - Jongeren en alcohol
    10.30 - 11.00 uur - Serie: 100 dagen luisteren - Probleemwijken

    Meer informatie

    10:05 uur - Jongeren en alcohol
    Nederlandse jongeren drinken meer, vaker en vanaf jongere leeftijd dan tieners in welk ander Europees land dan ook. De overheid probeert hier met voorlichtingscampagnes al jaren verandering in te brengen, maar heeft tot nu toe alleen het tegendeel bereikt. Willen we er echt voor zorgen dat jongeren minder gaan drinken, dan moeten we simpelweg de regels gaan handhaven. Nieuw onderzoek toont voor het eerst aan dat dit werkt.

    10.30 uur - Serie: 100 dagen luisteren.
    Afl. Probleemwijken
    De probleemwijken moeten als het aan dit kabinet ligt, in prachtwijken veranderen. Zoals het kabinet in de eerste 100 dagen wil luisteren naar de mensen uit de wijken, wil De Ochtenden dat deze ochtend doen. PvdA kamerlid Hans Spekman ziet genoeg mogelijkheden om echt wat te veranderen, maar ook hij zal eerst moeten luisteren naar de mensen uit de wijken. Een gesprek met Jan de Jonge van het Interkerkelijk Nieuwkomers Steunpunt. Hij is actief in de Bijlmer. Daar wordt hij dagelijks geconfronteerd met verpaupering, armoede en persoonlijke drama's.

  • maandag 12 maart 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00 - 09.30 uur Geert Wilders
    09.30 - 09.50 uur Orgaandonatie
    09.50 - 10.00 uur Provenzano-code

    Meer informatie

    09.05 uur - Geert Wilders
    Hij deed niet mee aan de provinciale statenverkiezingen en daardoor kon de VVD nog een redelijk resultaat halen, maar Geert Wilders domineerde wel het debat. Vanwege hun dubbele paspoort kregen de nieuwbakken staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb op voorhand een motie van wantrouwen aan hun broek. En vanwege haar advieswerk aan de koning van Marokko zette Wilders vraagtekens bij de integriteit van PvdA-er Kadija Arib. Wat heeft deze week van heftige debatten hem opgeleverd? Wordt Wilders geisoleerd, of isoleert hij zichzelf? En is dat een verstandige strategie? Maandagochtend te gast in De Ochtenden, de voorman van de Partij van de Vrijheid, Geert Wilders

    09.30 uur - Orgaandonatie
    Deze maand begint de jaarlijkse campagne voor orgaandonatie van het Nederlands Instituut voor Gezondheidszorg. Elk jaar krijgen duizenden patiënten in Nederland een hart, lever of ander orgaan getransplanteerd. Wie zijn dank wil uiten naar de familie van de donor kan een brief schrijven. Maar doneren gebeurt altijd anoniem. De brief wordt dan ook via het medisch personeel verstuurd. Rechtsreeks contact is er eigenlijk nooit. Ook Ria Schaapers schreef zo'n brief. Zestien jaar geleden kreeg zij een nieuw hart, en daarmee een nieuw leven. Toen ze vorig jaar hoorde dat ze een brief kon schrijven om haar dank te uiten, aarzelde ze niet. En het bleef niet bij een brief. Een reportage.

    09.50 uur - Provenzano-code
    Sinds een paar dagen ligt er een nieuwe Da Vinci-Code in de Italiaanse boekhandel - de 'Provenzano-Code', maar dan gebaseerd op de geheime codes uit de bijbel van de Siciliaanse 'capo dei capi' - maffiabaas Provenzano. Toen Provenzano vorig jaar april in zijn geheime schuilplaats op Sicilië werd gearresteerd, werd zijn geheime bijbel tussen zijn incontinentieluiers gevonden. De FBI werd ingeschakeld om de geheime codes die overal tussen de bijbelteksten stonden geschreven te ontcijferen. Correspondent Bas Mesters peilde de eerste reacties in Italië.

  • vrijdag 09 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Microcredieten in banlieus

    Meer informatie

    De slechte economische positie van de bewoners in de Parijse voorsteden zijn lang ontkend. Totdat ruim een jaar geleden de bom barstte en spontaan rellen uitbraken. Honderden auto's gingen in vlammen op en geschrokken politici beloofden naast plannen ook de uitvoering daarvan. Met microkredieten probeert men jonge mensen aan te sporen een eigen bedrijf te beginnen. Niet alleen de overheid maar ook commerciële banken als BNP Paribas zetten projecten op in Parijs meest beruchte buurten. In Mantes la Jolie rijden taxi's met een microkrediet, maar ook loodgieters en vertaalbureaus timmeren aan de weg. Microkrediet moet een einde maken aan de misere in de Franse voorsteden. Een verslag van Rene Moerland en Olaf Oudheusden.

  • vrijdag 09 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: 'Het Verlof van Pieter'
    10.30-10.45 uur:
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    'HET VERLOF VAN PIETER'
    Afgelopen weekend was het weer raak: een tbs-er uit Enschede die in de laatste fase van zijn straf zat en al buiten de inrichting woonde. Hij schoot een 44-jarige vrouw dood. Bij vorige gevallen greep de minster van Justitie in door de verloven van alle tbs'ers uit een kliniek in te trekken. Veiligheid en rust in de samenleving worden daarbij als argument gegeven. Maar geeft het op de lange duur ook rust en veiligheid? En wat zijn de gevolgen voor tbs'ers die zonder dat ze daar zelf aanleiding toe geven toch weer achter slot en grendel terecht komen? Argos met 'Het Verlof van Pieter'. Een verhaal over de gevolgen van symboolpolitiek.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Sjoerd de Jong:

    1. Jean Baudrillard: De fatale strategieën. Uitgeverij Duizend en één.
    2. Kwame Anthony Appiah: Kosmopolitisme. Bert Bakker.
    3. Sylvia Kristel: Naakt. Bezige Bij.

  • vrijdag 09 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Ella Vogelaar
    09.30-09.45 uur: Meedoen met de WMO
    09.45-10.00 uur:Noord-Oeganda

    Meer informatie

    ELLA VOGELAAR
    Interview met PvdA-minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie. Hoe analyseert zij de problemen rondom integratie en probleemwijken in Nederland, en hoe gaat ze die tijdens haar ministerschap te lijf?
    Ella Vogelaar was in het verleden onder meer voorzitter van de onderwijsbond van de FNV en werd vier jaar geleden president-commissaris van Unilever. Als voorzitter van de zogeheten Taskforce Inburgering adviseerde ze haar voorganger, minister Verdonk, over inburgeringscursussen en taallessen.

    MEEDOEN MET DE WMO
    Het maatschappelijke doel van de Wmo is: meedoen. Meedoen van álle burgers aan álle facetten van de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Maar de praktijk van die WMO leidt er volgens veel praktijkdeskundigen toe dat de kwaliteit van de hulp afneemt. Een gesprek met José Boxelaar-Doorakkers, bestuurder van de katholieke thuiszorgstichting Internos en Albert de Vries , verantwoordelijk wethouder in Middelburg, waar het naar verluidt allemaal juist wel goed gaat.

    NOORD-OEGANDA
    Vorige week verliep het staakt het vuren tussen de Oegandese regering en de rebellen in Noord-Oeganda. Al twintig jaar wordt er gevochten, maar het laatste half jaar waren er vredesbesprekingen tussen de regering en de rebellen van het Leger van de Heer. Ruim een maand geleden verlieten de rebellen boos de onderhandelingstafel en er lijkt geen zicht op een nieuwe gespreksronde. De Nederlandse afdeling van Pax Christi faciliteert deze vredesbesprekingen. Een gesprek met Nico Plooijer van Pax over de vraag hoe dit nu verder moet.

  • donderdag 08 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.20 uur - Verkiezingen Noord-Ierland
    11.20 - 11.30 uur - De "onaantastbare" Vladmir Poetin

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Verkiezingen Noord-Ierland
    Nu de verkiezingen in Noord-Ierland de democratie verder op de rails moeten krijgen, dringt zich de vraag op of dit ook het einde van de IRA betekent. Lia van Bekhoven stelt deze vraag in Belfast tijdens een toeristische IRA-tour maar legt ook haar oor te luister bij één van de McCartney-zussen, wiens broer door de IRA vermoord werd.

    11:20 uur De "onaantastbare" Vladmir Poetin
    Er wordt in Rusland openlijk gedemonstreerd tegen de machtigste man van het land Vladmir Poetin. Verschillende oppositiepartijen, inclusief de oude communisten roeren zich tegen de oud KGB-agent Poetin. Zijn deze demonstraties het begin van het einde van Vladmir Poetin? Een gesprek met zijn biograaf Elbert Toonen.

  • donderdag 08 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Screening aangeboren afwijkingen
    10.30 - 10.45 uur - RTL-Boulevard en homohuwelijk
    10.45 - 11.00 uur - Onderwijsraad en levensbeschouwing

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Screening aangeboren afwijkingen
    Sinds 1 januari is de screening van pasgeborenen op aangeboren afwijkingen uitgebreid. Dit brengt met zich mee dat jaarlijks enkele honderden baby's extra moeten worden onderzocht na een positieve uitslag. Maar daar hebben de academische ziekenhuizen helemaal geen capaciteit voor. Volgens klinisch geneticus prof. NIermeijer, lid van de commissie die toezicht hield op de invoering, heeft staatssecretaris Ross van Volksgezondheid zich bij de uitbreiding van het screeningsprogramma laten leiden door financiële belangen en politieke dadendrang.

    10.30 uur: RTL-Boulevard en het homohuwelijk
    Het televisieprogramma RTL-Boulevard gaat dagelijks aandacht besteden aan de discussie over het homohuwelijk en gewetensambtenaren zoals is afgesproken in het regeerakkoord.
    De tv-makers vinden het absurd dat er wordt gemorreld aan de verworvenheid van het homohuwelijk. Een gesprek met Boulevard-prominent Albert Verlinden.

    10.45 uur: Onderwijsraad en levensbeschouwing
    De onderwijsraad pleit, in een advies dat eergisteren aan de nieuwe staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt is aangeboden, voor het stimuleren van het "wij-gevoel" op gemengde of multiculturele scholen. Religie is volgens de raad geen splijtzwam maar een factor die het "wij-gevoel" kan versterken. Daarom pleit de raad voor het subsidiëren van projecten op het gebied godsdienstonderwijs. Een gesprek.

  • donderdag 08 maart 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.45 uur - Uitslag provinciale verkiezingen
    09.45 - 10.00 uur - Echtscheiding en kinderen

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Uitslag provinciale verkiezingen
    Een rondetafelgesprek met de fractievoorzitters van twee regeringspartijen en van twee oppositiepartijen in de Eerste Kamer over de uitslag van de provinciale verkiezingen: Han Noten (PvdA), Jos Werner (CDA), Uri Rosenthal (VVD) en Tiny Kox (SP).

    09.45 uur: Reportage: Echtscheiding en kinderen
    Kinderen sneeuwen vaak onder bij de problemen van ouders als zij gaan scheiden. De school is dan een logische plek om deze kinderen hulp te bieden. Voor kinderen van de basisschool ontwikkelden Maaike de Kort en Nelly Snels drie jaar geleden het project K.I.E.S., lotgenotengroepen voor Kinderen in Echtscheidings Situaties. Doel is te voorkomen dat kinderen vastlopen en naar Jeugdzorg verwezen moeten worden. Voor meer informatie over hun werk: www.klassenwerk.com. Er komen nu ook andere aanbieders van dit type coaching van kinderen op scholen. In 2010 worden scholen overigens verplicht preventieve zorg aan leerlingen aan te bieden. Vaak benaderen coaches zelf de scholen met hun hulpaanbod, maar in Limburg besloten twee leerlingbegeleiders die de cursus bij De Kort en Snels volgden, zelf een groep op te starten op hun eigen school. Zonder kosten, binnen het budget voor leerlingbegeleiding. Nore Horsmans en Ruud van Helden zijn positief over hun eerste ervaringen met een KIESgroep: het werkt sterker dan individuele begeleiding en is tijdbesparend. Een reportage van Gerry Bos

  • woensdag 07 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Het Lenteoffensief

    Meer informatie

    De NAVO is samen met Afghaanse militairen een lenteoffensief gestart tegen de Taliban in de Afghaanse provincie Helmand. Een belangrijke uitvalsbasis voor de Taliban blijft echter buiten schot: het aangrenzende Pakistan. Ondanks plechtige beloften van president Musharraf, is het Pakistaanse grensgebied nog steeds een belangrijke thuisbasis voor de Taliban. Verslaggever Antoinette de Jong keerde terug naar dit gebied.

  • woensdag 07 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: De toekomst van de Nederlandse Jeugdzorg
    10.30-10.45 uur:'Hoera! Mijn kind is anders'
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: TOEKOMST VAN DE NEDERLANDSE JEUGDZORG
    Het duurt vaak veel te lang voordat een kind dat in de problemen zit geholpen wordt. De belangrijkste oorzaak van deze, binnen de Nederlandse jeugdzorg vaak gehoorde klacht, is de verkokering. Te veel organisaties houden zich met het welzijn van kinderen bezig, zonder samen te werken. Hoe kunnen de Kinderbescherming, Bureau Jeugdzorg, Meldpunten Kindermishandeling en alle andere organisaties op dit gebied hun werk zodanig organiseren, dat ze niet elkaars werk nog eens overdoen en het kind uiteindelijk snel perspectief wordt geboden? In Argos Supplement een debat over de toekomst van de Nederlandse jeugdzorg.

    'HOERA! MIJN KIND IS ANDERS'
    Wat staat je als ouder te doen als je een kind krijgt dat 'anders' is. Henriette Hubers-Kromhof en haar man Paul wisten het zes jaar geleden ook niet, toen hun zoon Thom geboren werd. Thom heeft een ontwikkelingsachterstand zonder diagnose en past in geen enkel hokje thuis. En daar houden Nederlandse dokteren en zorginstellingen niet van. Henriette ondervond aan den lijve dat er liever naar de beperkingen gekeken wordt en niet naar de mogelijkheden van een gehandicapt kind. Over haar ervaringen schreef ze het boek 'Hoera! Mijn kind is anders'.

    Uitgeverij PICA, ISBN-10: 9077671250, ISBN-13: 9789077671252, prijs 15,00 euro.

    KLINKENDE MUNT
    Om de week op woensdag in De Ochtenden 'Klinkende Munt', onze rubriek met wetenswaardigheden uit de economische wereld. Vanaf deze week verzameld door ex-robeco topman Jaap van Duijn, ook wel 'beursgoeroe' genoemd. Per 1 oktober is hij bij Robeco met pensioen en vanaf nu dus om de twee weken om kwart voor elf bij ons in de uitzending.

  • woensdag 07 maart 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00-09.30 uur Karina Schaapman
    09.30-09.45 uur De laatste Methadonbus?
    09.45-10.00 uur Zorgverzekeringen in Afrika

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur Het Interview: Karina Schaapman
    Donderdag, 8 maart, is het internationale vrouwendag, de jaarlijkse actiedag van de vrouwenbeweging. En daarom sprak Karina Schaapman gisteravond (woensdag) de Aletta Jacobslezing uit, getiteld: 'Hoerenlopen is niet normaal!' Maar is Nederland niet bezig om dit juist wel normaal te maken? In Het Interview is Karina Schaapman te gast om die spanning toe te lichten.

    09.30-09.45 uur Reportage: De laatste Methadonbus?
    Het busje komt zo... Tien jaar geleden was dit liedje over de methadonbus voor verslaafden een knallende hit. Maar het lijkt gedaan met de methadonbus. Alleen Amsterdam rijdt er nog mee, de andere grote steden zetten de bus definitief aan de kant. Waarom? Een reportage.

    09.45-10.00 uur : Buitenland: Zorgverzekeringen in Afrika
    Internationale fondsen willen best wat investeren in de Afrikaanse gezondheidszorg maar dan moet er wel wat verbeteren op het punt van diagnostiek. Ook het systeem van verzekeren krijgt dan meer kans. Dat betoogt prof. Tobias Rinke de Wit, die verbonden is aan de UvA en onderzoek doet naar de ontwikkeling van duurzame gezondheidszorg in Afrika.

  • dinsdag 06 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00: Ghanese Onafhankelijkheid

    Meer informatie

    Vandaag is Ghana op de kop af vijftig jaar onafhankelijk. Ghana was het eerste land dat onder de charismatische leider Kwame Nkrumah onafhankelijkheid verwierf. Met Ghana gaat het relatief gezien goed, maar éénderde van de bevolking leeft onder de armoedegrens en er heerst een werkloosheid van ruim twintig procent. In het Buitenland een discussie over de Ghanese onafhankelijkheid met onder meer journalist Heerko Dijksterhuis.

  • dinsdag 06 maart 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Poolonderzoekers op berenschietcursus. ** Noorderlicht keuze-experiment rond zorgverzekeringen. ** Wetenschappelijk jatwerk in deel 5 van Ellebogenwerk. ** Horen & Zien.

    Meer informatie

    INTERNATIONAAL POOLJAAR

    Het Internationaal Pooljaar is begonnen! De komende maanden vertrekken duizenden onderzoekers uit meer dan 60 landen naar de Noord- en Zuidpool om onderzoek te doen. Maar er moet wel het nodige worden voorbereid. Zo moeten videocamera's "pool-proof" worden gemaakt, en wordt ingewikkelde apparatuur uitgebreid getest. Sommige sommige wetenschappers moeten zelfs op een speciale berenschietcursus. Willem van de Poll en Maarten Loonen vertrekken binnenkort naar de pool en Corina Brussaard is net terug. Ger Jochems praat met ze.
    -----

    ONDERZOEK NAAR ZORGVERZEKERINGEN

    Sinds de invoering van de zorgverzekeringswet kunnen Nederlanders elk jaar van zorgverzekeraar wisselen. Vorig jaar deden meer dan twee miljoen mensen dat. De Radboud universiteit in Nijmegen heeft samen met Noorderlicht een experiment gedaan om antwoord te vinden op de vraag waarom mensen overstappen.
    Ger Jochems spreekt met Ferdy van Beest, onderzoeker aan de Radboud Universiteit en een van de bedenkers van het experiment.
    -----

    ELLEBOGENWERK 5

    Grote Idealen hebben ze, beginnende wetenschappers. Ze kijken enorm op tegen gerenommeerde vakbroeders en ze geloven nog dat in de wetenschap alles draait om samenwerking. Deze fase duurt niet lang. Hersenwetenschapper Michel Hofman werd uit zijn wetenschappelijke droom geholpen, toen een vooraanstaande collega er met zijn eerste ontdekking vandoor ging.

    Luistert u naar aflevering 5 van de serie Ellebogenwerk: Jair Stein in gesprek met Michel Hofman.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Cultuurrubriek met filmkenner Reimer van Tuinen.

  • dinsdag 06 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00: Het elan van de Eerste Kamer
    09.30: De twaalf Provincien: Groningen
    09.45: Radio in Benin

    Meer informatie

    Het elan van de Eerste Kamer
    Misschien hebt u bij de Eerste Kamer ook een beetje dat beeld als bij het Engelse House of Lords: van die senatoren die één keer in de week in hun rolstoel de vergaderzaal worden binnengereden om daar verder te dutten. En dat dat ook niet zo erg is omdat het primaat van de politiek immers toch bij de Tweede Kamer ligt. Over dat beeld van de senaat een gesprek met Kim Putters, 33 jaar oud, en daarmee de jongste kandidaat van de Pvda. In het dagelijks leven is Kim Putters bestuurskundige en onder meer onderzoeker en docent op het gebied van zorgmanagement aan de Erasmus Universiteit.

    Twaalf provincien in Groningen
    Tot aan de statenverkiezingen neemt De Ochtenden elke dag een kijkje in een van de provinciën om een heet hangijzer te bespreken. Vandaag zijn we in Groningen voor onze serie de twaalf provinciën. In Groningen worden jaarlijks bijna driehonderd reeën op de provinciale weg aangereden. Verslaggeefster Denise Schinagl, niet voor een kleintje vervaard, ging op een koude dag langs de kant van de weg staan....

    Radio in Benin
    Radio als scheidsrechter, radio als inspiratiebron, radio als hoeder van cultuur. Het Afrikaanse continent heeft de kracht van de radio ontdekt. Vanuit de regionale vestiging van Radio Nederland Wereldomroep, in het West-Afrikaanse Benin wordt alles gedaan om het medium radio te professionaliseren. Er wordt samengewerkt met honderden partnerstations in Afrika. Er worden trainingen georganiseerd en achtergrondprogramma's gemaakt. Dat alles onder leiding van de regionale manager van het kantoor, de bevlogen Issiaka Soulé.

  • maandag 05 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.30 - Soennieten vs. shi'iten

    Meer informatie

    11:00-11.30 - Soennieten vs. shi'iten
    Een regionale religieuze oorlog dreigt in het Midden-Oosten: aanslagen, een shi'itische militie van mullah Al-Sadr, soennieten die een moskee opblazen en de executie van Saddam Hoessein door shi'iten. In Irak, maar ook in Libanon speelt de strijd zich af, terwijl regiomachten als Iran en Saoedi-Arabië strijden om de meeste invloed in het Midden-Oosten. In De Ochtenden een gesprek over deze twee hoofdstromen binnen de islam - soennieten en shi'iten. Het is een religieus meningsverschil, maar loopt steeds meer uit op een politieke strijd. Te gast zijn Harald Doornbos, correspondent in Beiroet, en de arabist Leo Kwarten.

  • maandag 05 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00-10.30 - Het Onderzoek: Vaccinatieplicht
    10.30-11.00 - Joost Prinsen

    Meer informatie

    10:00-10.30 - Het Onderzoek: Vaccinatieplicht
    Over twee dagen komt de Gezondheidsraad met een belangrijk advies over het inenten van kinderen tegen ernstige infectieziekten. Onze onderzoeksredactie ontdekte dat het rapport op een gevoelig punt zwijgt, ondanks dat er in de commissie die het rapport opstelde intensief over is gediscussieerd. Het gaat om de vraag: kunnen ouders worden verplicht hun kinderen in te enten?

    10.30-11.00 - Joost Prinsen
    Joost Prinsen trad op in talloze hoorspelen, musicals en toneelstukken. Hij speelde mee in bekende televisieseries als De Stratemakeropzeeshow en J.J. de Bom voorheen De Kindervriend. Ook zijn zijn naam en zijn markante stem onlosmakelijk verbonden met programma's als 'Prinsjesdag' en 'Met het mes op tafel'. Over deze en andere activiteiten schreef hij een Herfstdagboek dat deze week verschijnt, getiteld 'De scharrelaar'. En over dat boek praat hij vanmorgen door in het Interview.

  • maandag 05 maart 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30 - Wouter Bos
    09.30-09.45 - Reportageserie 'De 12 provincien': Drenthe
    09.45-10.00 - De langste nacht in Teheran

    Meer informatie

    09.05-09.30 - Wouter Bos
    Wouter Bos is op verzoek van zijn fractie en het partijbestuur toch minister geworden in een door Jan Peter Balkenende geleid kabinet. Wat hoopt zijn partij voor elkaar te krijgen in deze nieuwe regeerperiode? Zal het lukken de opmars van de SP te stoppen? Trekt hij zich iets aan van de kritiek van de VVD dat de PvdA bezig is haar vrijzinnige wortels te verloochenen? Daarover in het Interview een gesprek met partijleider Wouter Bos.

    09.30-09.45 - Reportageserie 'De 12 provincien': Drenthe
    Tot aan de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart elke dag in De Ochtenden een reportage over een verkiezings-issue uit een provincie. Vandaag uit de provincie Drenthe.
    Bijna alle partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen in Drenthe benadrukken de culturele eigenheid van de provincie. En dat loopt uiteen van een recordpoging 'Drents Volkslied zingen' tot het opnemen van het Drents in het lesprogramma op basisscholen.

    09.45-10.00 - De langste nacht in Teheran
    ' We hoorden eerst het geratel van de mitrailleurs, daarna voor iedere gevangene apart een schot door het hoofd. De gevangenis was op die momenten doodstil. We huilden zonder geluid te maken en telden de schoten, het waren er soms wel honderd.' De Iraanse Yalda zat jarenlang in de gevangenis en vluchtte na haar vrijlating naar Nederland. Over haar jeugd in Teheran schreef ze een boek dat vanaf deze week in de boekhandel ligt: De langste nacht.

  • vrijdag 02 maart 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Egypte pak preventief oppositieleden op

    Meer informatie

    Is Egypte een democratisch land? In aanloop naar de parlementsverkiezingen in april is de Egyptische regering begonnen met het oppakken van oppositieleden. Afgelopen weken verdwenen naar schatting 80 tot 300 tegenstanders van de regering in de gevangenis. Onder hen veel leden van de moslim broederschap. Een gesprek met Arabist Maurtis Berger (Instituut Clingendael) en correspondente Esmeralda van Boon.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    Vervolging CIA-agenten onbespreekbaar voor VS.

  • vrijdag 02 maart 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Problemen in de Jeugdzorg
    10.30-10.45 uur: Fouten in ziekenhuizen
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    PROBLEMEN IN DE JEUGDZORG
    De Raad voor de Kinderbescherming levert prima werk. Dat is gebleken uit onderzoek van het Verwey-Jonker instituut in opdracht van de Kinderbescherming. Als er al kritiek valt te leveren, is het dat de onderzoeksrapporten van de raad misschien wel tè perfect zijn: "Ze scoren een twintig, en een tien is voldoende" zegt een geïnterviewde kinderrechter in het rapport. Argos sprak met belangrijke partijen uit het veld die in het rapport niet aan het woord komen, om te achterhalen wat de werkelijke problemen zijn in de jeugdzorg.

    FOUTEN IN ZIEKENHUIZEN
    Reactie van Herre Kingma op het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar medische missers in de Nederlandse ziekenhuizen. Kingma was tot voor kort zelf inspecteur-generaal bij de Inspectie en is tegenwoordig bestuursvoorzitter van ziekenhuis Medisch Spectrum in Twente. Kingma vreest een 'heksenjacht' op artsen en ziekenhuizen.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

    • Connie Palmen: Lucifer. Prometheus. ISBN 9789044609998
    • Frank Westerman: Ararat. Atlas. ISBN 9789045012995
    • Han Ceelen, Jeroen van Bergeijk: Meer dan de feiten, gesprekken met
    literaire non-fictieauteurs. Atlas. ISBN 9789045015071
    • Hans Dorrestijn: Vogelgids. Nijgh & Van Ditmar. ISBN 9789038814513

  • vrijdag 02 maart 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.30 uur: Tussen regeringsverklaring en verkiezingsdag
    09.30-09.45 uur: De Twaalf Provincien
    09.45-10.00 uur:

    Meer informatie

    TUSSEN REGERINGSVERKLARING EN VERKIEZINGSDAG
    Interview met PvdA-senator Erik Jurgens, over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet, de noodzaak van een onderzoek naar de oorlog in Irak en de vrees voor een sterk afwijkende samenstelling van de Eerste Kamer na de verkiezingen van volgende week. Jurgens, bijna veertig jaar geleden een van de oprichters van de PPR en oud-hoogleraar staatsrecht, is niet herkiesbaar en verlaat volgende week dus de actieve politiek.

    DE TWAALF PROVINCIEN
    In de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen van 7 maart iedere dag een reportage over een heet hangijzer in steeds weer een andere provincie. Vandaag: zoutwinning in Friesland.

    VERVOLGING CIA-AGENTEN ONBESPREEKBAAR VOOR VS
    Onder zoek naar geheime CIA- vluchten en ontwoeringen van terrorisme verdachten zijn volgens de juridisch adviseur van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice niet bepaald behulpzaam in de noodzakelijke samenwerking tussen de VS en Europa. John Bellinger die in Brussel was om te praten over juridische haken en ogen rond de ontvoering van een terrorisme verdachte in Italië en onderzoeken die in Duitsland lopen noemde het rapport van het Europees parlement over de CIA-activiteiten `ongebalanceerd, inaccuraat en unfair'. Aan de telefoon hebben we Eoroparlementarier Kathelijne Buitenweg van Groen Links en Rik Delhaas spreekt met haar.

  • donderdag 01 maart 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.30 uur - Live: regeringsverklaring

    Meer informatie

    11.00 uur: Live: regeringsverklaring
    Vanaf 10.45 uur is de regeringsverklaring van premier Balkenende live te horen op Radio 1.

  • donderdag 01 maart 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Tamara in Angola
    10.30 - 10.45 uur - Ideologie van Balkenende IV
    10.45 - 11.00 uur - Live: regeringsverklaring

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Tamara in Angola
    Een jaar geleden keerde de 22 jarige Tamara terug naar Angola. Ze had een moeilijke start, zonder familie, zonder werk, zonder huis. Hoe is het nu met Tamara. Slaagt ze erin voet aan de grond te krijgen in haar vaderland?

    10.30: Ideologie van Balkenende IV
    De filosoof Govert Buijs pleitte onlangs voor de christelijk-sociale traditie, waar het nieuwe kabinet uit zou kunnen putten. Op de dag van de regeringsverklaring is de vraag of Balkenende IV dat heeft gedaan.

    10:45 uur: Live: regeringsverklaring
    Vanaf 10.45 uur is de regeringsverklaring van premier Balkenende live te horen op Radio 1.

  • donderdag 01 maart 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur - Mark Rutte en Femke Halsema
    09.30 - 09.45 uur - Provinciale Statenverkiezingen - Limburg
    09.45 - 10.00 uur - Op zoek naar een christelijke Amerikaanse president

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Mark Rutte en Femke Halsema
    Vandaag mogen ze voor het eerst echt aan de bak: de oppositiepartijen. Hoe gaan Mark Rutte (VVD) en Femke Halsema (GroenLInks) dat doen? Wat is hun analyse van het nieuwe kabinetsbeleid, en op welke punten gaan ze scoren?
    Een dubbelinterview van Tijs van den Brink met Mark Rutte en Femke Halsema.

    09.30 uur: Binnenlandreportage: Limburg
    In de serie reportages in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vandaag Limburg. Ex-Nedcar-medewerkers komen snel aan een nieuwe baan, zo blijkt.

    09.45 uur: Buitenland live: Op zoek naar een christelijke Amerikaanse president
    Amerikaanse christenen vormen een machtige lobby in de Republikeinse partij. Mede dankzij hen veroverde George Bush het Witte Huis. Op dit moment zijn ze opnieuw op zoek naar een presidentskandidaat die zij kunnen steunen. Maar dat valt niet mee. Oud-correspondent Marjan Moolenaar doet verslag.