afleveringenarchief
  • vrijdag 31 augustus 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    Meer informatie
  • vrijdag 31 augustus 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    De onderwijzers en leraren in Indonesië zijn opnieuw in staking gegaan. Jan Meng bespreekt een aantal boeken in de boekenrubriek.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00: Buitenland

    10.06 - Onderwijs in Indonesië
    Opnieuw zijn deze week de onderwijzers en leraren in Indonesië in staking gegaan. Deels vanwege het chronische probleem van de lage lonen, deels vanwege het feit dat waar loonsverhogingen zijn beloofd, die nog steeds niet effectief zijn geworden. Correspondent Gerrit de Boer en Jan Donkers maakten een rondgang langs scholen, experts en bewindvoerders.

    10.46 - De Boeken
    Jan Meng bespreekt de volgende boeken:

    • The keepers truth, Michael Collins;
    • The Dying animal, Philip Roth;
    • This plan of first avenue, New York stories of John McNulty;
    • The cat sitters, het debuut van James Wolcott.

  • dinsdag 28 augustus 2001
  • 11:02Het Onderzoek: Zuiderlicht

    Meer informatie
  • dinsdag 28 augustus 2001
  • 10:02Het buitenland

    Aanstaande vrijdag start in Durban de VN-wereldconferentie tegen racisme, een gesprek met boekenschrijfster Thera Rasing, het Foster Parents Plan rapport en Hongersnood in Tadzjikistan.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00: Buitenland

    10.08 - VN-conferentie tegen racisme in Durban
    Aanstaande vrijdag start in Durban (Zuid-Afrika) de VN Wereldconferentie tegen racisme, rassendiscriminatie, xenofobie en aanverwante intolerantie. Djoeke Veeninga is hierover in gesprek met Theo van Boven (hoogleraar internationaal recht) em Bart Luirink (journalist en publicist).

    10.23 - Initiatie riten in Zambia
    Binnenkort verschijnt er een boek met de mooie titel: "The Bush burned, the stones remain". Het boek is de neerslag van een promotieonderzoek van de cultureel antropologe Thera Rasing. Zij is de afgelopen jaren enige malen naar Zambia getrokken en woonde 1 jaar bij een Zambiaans gezin in. Al die tijd deed ze onderzoek naar initiatie-riten van meisjes in Zambia. Jonge meisjes die klaar gemaakt worden voor het harde leven. Fieneke Diamand spreekt met Thera Rasing.

    10.33 - Rapport over Foster Parents
    Gesprek met Paul Hoebink, die in de commissie zit m.b.t. effectiviteit van het Foster Parents Plan.

    10.48 - Hongersnood Tadzikistan
    Het Internationale Rode kruis heeft de noodklok geluid over Tadzjikistan, één van de voormalige Sovjet-republieken dat net haar tienjarig bestaan als onafhankelijke staat kan vieren. Maar er is dus helemaal niets te vieren, in het land dat slecht voorbereid onafhankelijk werd, dat vervolgens een burgeroorlog te verwerken had, en waar toen ook nog eens de droogte voor 2 jaar extreem slechte oogsten zorgde.
    Het Internationale Rode kruis deed de oproep voor hulp om een humanitaire ramp te helpen verlichten, nadat een veldmissie ter plekke had bekeken hoe de situatie was: verpleegkundige Corrie Baas maakte deel uit van die missie en Djoeke praat met haar.

  • vrijdag 24 augustus 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    Meer informatie
  • vrijdag 24 augustus 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    In het buitenlanduur de privatisering van het gevangeniswezen in de VS en in Nederland.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00: Buitenland

    10.06 - Het NEI-rapport over privatisering gevangenissen
    In opdracht van de ministers van Justitie en Financiën heeft het Nederlands Economisch instituut berekend wat privatisering zou kunnen betekenen voor het gevangeniswezen in Nederland: miljoenen guldens besparing, zegt het NEI in het rapport dat afgelopen weekend vroegtijdig uitlekte via het Radio 1 journaal. Eén van de grote critici is Gerard de Jonge, verbonden aan de vakgroep strafrecht en criminologie van de Universiteit van Maastricht.

    10.11 - De privatisering van het gevangeniswezen in de VS
    De Verenigde Staten heeft 2 miljoen gevangenen, die meer en meer gezien worden als goedkope dwangarbeiders. Een reportage over o.a. de Wackenhut Corrections Corporation, over slecht opgeleid personeel, harde omstandigheden en een bloeiende industrie.

    10.44 - De privatisering van gevangenissen in Nederland
    Djoeke Veeninga is in gesprek met Gerard de Jonge, criminoloog van Vakgroep Strafrecht en Criminologie aan de Universiteit van Maastricht, over de privatisering van gevangenissen in Nederland.

  • dinsdag 21 augustus 2001
  • 11:02Het Onderzoek: Zuiderlicht

    In Zuiderlicht een gesprek met de criminoloog dr. Albert Hauber van de universiteit Leiden en prof dr H. van Engeland, kinderpsychiater aan de universiteit van Utrecht, over de veranderde opvattingen aangaande agressie en criminaliteit. Waar eind jaren '70 prof Buikhuizen nog verguist en verstoten werd vanwege zijn pogingen om de biologische oorzaken van crimineel gedrag te achterhalen, is de biologische benadering van agressie inmiddels gemeengoed.

    Meer informatie
  • dinsdag 21 augustus 2001
  • 10:02Het buitenland

    In het buitenlanduur een reportage over de heetwatermachine ter bestrijding van onkruid en een gesprek over de economische recessie in Japan.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 uur: Buitenland

    10.06 - Verwijdering van ongewenste zaken
    De west-Brabantse gemeente experimenteert al een tijdje met onkruidbestrijding via de heetwatermachine. Verslaggever Marten Minkema vraagt zich af of deze heetwatermachine Nederland aan het veroveren is. Hij bezocht een fabrikant, reisde naar de gemeente Breda en ging praten met een onkruidbezoeker.

    10.20 - Economische crisis in Japan
    Gesprek over de economische recessie in Japan met Prof. Karel van Wolferen
    (Hoogleraar vergelijking in politieke en economische instituties aan de UvA) en Radbout Molijn (directeur Japan Insite BV/ Corporate development International en adviseur van Japanse en Europese bedrijven.

  • vrijdag 17 augustus 2001
  • 11:02Het onderzoek:argos

    Meer informatie
  • vrijdag 17 augustus 2001
  • 10:02De buitenlandreportage

    In het buitenlanduur het tweede deel van de reportage van het blanke Ierse getto in Boston en het zwarte Afro-Amerikaanse getto in New Orleans.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 Buitenland

    10.06 - Boston/ New Orleans
    Jacqueline Maris maakte een tweeluik van het blanke Ierse getto in Zuid-Boston en het zwarte Afro-Amerikaanse getto Saint Thomas in New Orleans. Beide wijken behoorden tot voor kort tot de meest beruchte buurten van de Verenigde Staten. Ze telden het hoogste aantal drugsdoden en doden door geweldsdelicten.
    Vandaag deel 2: de oplossing - over hoe de overheid met het 'probleem' omgaat.

    10.50 - Boekenrubriek
    Aukje Holtrop bespreekt de volgende boeken:

    • Doodslag in Dublin - Roddy Doyle, Frank McCourt e.a.
    Uitgeverij Anthos, Amsterdam;
    • Zonder genade - Renate Dorrestein
    Uitgeverij Contact;
    • Het bittere begin (uit de serie ellendige avonturen) - Lemony Snicket
    Uitgeverij Ploegsma.

  • dinsdag 14 augustus 2001
  • 11:02Het Onderzoek: Zuiderlicht

    Een gesprek met dr. Witte Hoogendijk, psychiater aan de Valeriuskliniek in Amsterdam en met prof dr. Michiel ter Hark, filosoof en psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen over de geschiedenis van het hersenonderzoek en de ideeen die we gehad hebben over de werking van hersenen. En wat het tegenwoordige hersenonderzoek oplevert.

    Meer informatie
  • dinsdag 14 augustus 2001
  • 10:02Het buitenland

    In het buitenland uur het eerste deel van de reportage over de blanke Ierse getto in Zuid-Boston het zwart Afro-Amerikaanse getto in New Orleans.

    Meer informatie

    10.00 - 11.00: Buitenland

    10.06 - Boston/ New Orleans

    Deel 1 van 'From the Devil's Pit/Berichten uit het duivelsgat'.
    Jacqueline Maris maakte een tweeluik over het blanke Ierse ghetto Southie in Boston en het zwarte ghetto Saint Thomas in New Orleans. Beide wijken behoorden tot voor kort tot de meest beruchte buurten van de Verenigde Staten. Ze telden het hoogste aantal drugsdoden en doden door geweldsdelicten.
    Verslaggeefster Jacqueline Maris bezocht deze zomer de twee wijken. In Saint Thomas in New Orleans is advocaat Bart Stapert haar gids. Hij werkte twaalf jaar met de ghettobewoners. De wijk is inmiddels afgebroken, de families zijn verspreid geraakt. In Southie in Boston laat jeugdwerker Leo Rull zien waar hij opgroeide. Ze rijden vooral 's nachts door de stad - volgens Leo Rull komt de devil's pit dan pas tot leven.
    Deel 2 wordt uitgezonden op vrijdag 17 augustus.

  • dinsdag 07 augustus 2001
  • 11:02Het onderzoek: Zuiderlicht

    Een herhaling van het radioprogramma Argos

    Meer informatie
  • dinsdag 07 augustus 2001
  • 10:02Het buitenland

    In het buitenlanduur een reportage over Sealand. Een gesprek over het beeld van Nederland in Europa en komt er een Euro-ME?

    Meer informatie

    10.00 - 11.00 uur: Buitenland

    10.07 - Sealand
    Het kleinste onafhankelijke land ter wereld meet tien bij dertig meter, staat op 2 palen voor de kust van Engeland en is foeilelijk. Prins Roy stichtte een staat op juridisch waterdichte basis. Verslaggever Marten Minkema liet zijn paspoort stempelen op Sealand.

    10.29 - Beeld Nederland in Europa
    In andere tijden was Nederland 'een formidabele grootmacht', zoals de Amerikaanse historicus Paul Kennedy in the Rise and Fall of Great Powers met bewondering schreef. Maar dat was in de zeventiende eeuw. Zoveel macht heeft Nederland allang niet meer. Ook heden ten dage is de Macht van de small power Nederland nog immer tanende. Althans, dit concludeert de Internationale Spectator, het tijdschrift van het instituut Clingendael. Hans LaBohm van Clingendael komt vertellen wat de positie is van Nederland in de internationale pikorde.

    10.44 - Euro-ME
    Een europese ME die rellen zoals bij de top in Genua helpen voorkomen. Het idee is van de duitse minister van Binnenlandse zaken, Otto Schily. Hij sprak er al over met Italiaanse Claudio Scajola. En beide heren zien zo'n europees korps wel zitten. Het nederlandse ministerie van Binnenlandse zaken wil nog niet reageren. In de studio is de heer Piet van Reenen, hoogleraar Mensenrechten en politie aan de Universiteit van Utrecht.