afleveringenarchief
  • donderdag 30 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 30 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Het Onderzoek het verhaal van Martijn Lodewijkx - oud-actievoerder bij Greenpeace Nederland. Lodewijkx heeft meer en meer gemengde gevoelens gekregen bij de wijze waarop Greenpeace werkt. Rapportages zijn te eenzijdig en de bureaucratie is te groot. Met een reactie van Greenpeace.
    Playlist:
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Walking in the sun
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Travis
    Componist : F. Healy
    Label : Sony
    Labelnummer : SAMPCS 14451 1
    Duur : 2'57
    Nummer : 1
    Titel Track : The riddle
    Titel CD : Back to the 80's
    Uitvoerende : Nick Kershaw
    Componist : N. Kershaw
    Label : Sony Music Media
    Labelnummer : 491879-2
    Duur : 3'47
    Titel Track : Home and dry
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Pet Shops Boys
    Componist : Pet Shops Boys
    Label : EMI
    Labelnummer : CDRS6572
    Duur : 3'50

  • donderdag 30 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 30 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Veel landen hebben problemen met kauwgom op straat. De Ierse regering denkt dat, als eerste ter wereld, door middel van een accijnsheffing op te lossen. Een gesprek met de Nederlander Peter Ringlever. Hij woont al jaren in het zuidwesten van Ierland waar hij een pension runt.
    Bij de vorige Amerikaanse verkiezingen kreeg George Bush negentien procent van de stemmen van Amerikaanse Joden. En dus doet zijn partij er alles aan om Joodse stemmen te winnen. In de meest recente peiling staan de Republikeinen nu op 25 procent. Een kleine winst dus. Welke Amerikaanse Joden stappen over van de Democraten naar de partij van Bush ? Correspondent Marjan Moolenaar ging naar Ohio, een staat waar veel Amerikaanse Joden wonen.
    De geloofwaardigheid van Tony Blair daalt zienderogen, maar zelft lijkt hij daar weinig last van te hebben, zo blijkt onder meer op het partijcongres van Labour. De Vlaamse journalist Ivan Ollevier schreef een portret van Blair dat deze week verscheen onder de prikkelende titel : 'De man die nergens vandaan kwam'. Ollevier is bij ons te gast in het buitenland-uur.
    Europa juicht, omdat Turkije een nieuw wetboek van strafrecht heeft
    aangenomen. Onder druk van Brussel werd overspel niet strafbaar. Maar een wet is één ding, de praktijk is vaak anders. Hoe denkt de Turkse maatschappij bijvoorbeeld over gescheiden vrouwen? Wat is concreet de rechtspositie van vrouwen als het over zaken als mishandeling, overspel en scheiden gaat? Correspondent Bernard Bouwman ging op onderzoek uit.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Look at me
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Keri Noble
    Componist : Keri Noble
    Arrangeur : Jeff Arundel
    Label : Manhattan Records
    Labelnummer : Promo
    Duur : 3'22
    Nummer : 1

  • donderdag 30 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 30 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Vijftigduizend mensen in de Arena en vijf miljoen mensen voor de televisie keken afgelopen maandag naar de herdenkingsdienst voor André Hazes. De ontroering was massaal. Maar waarom eigenlijk? En wat betekenden die tranen? Een rondetafelgesprek over een religie-zonder-God.
    Veel treinvertragingen worden veroorzaakt door jongeren die langs de rails of tussen gesloten overwegbomen lopen. Railbeheerder Pro Rail wil daar een einde aan maken en zet momenteel extra toezichthouders in om te controleren bij overwegen in de buurt van scholen. 350 Scholen in het voortgezet onderwijs ontvingen een informatiepakket om de gevaren op en rond het spoor bespreekbaar te maken. Het Raayland College in Venray kreeg ook zo'n lespakket. Een VMBO-B-klas ging ermee aan de slag.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Paper said
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Berry Visser & Solomon Burke
    Componist : Berry Visser
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : 972004
    Duur : 3'29
    Nummer : 2

  • dinsdag 28 september 2004
  • 11:02Noorderlicht

    *De stijgende hoeveelheid broeikasgas kan de Noordpool in de subtropen doen veranderen, denkt onderzoeker Henk Brinkhuis. * Is er genoeg wind voor een wereld op windenergie? ** In een nieuwe Paradisolezing vertelt prof. Frank van Vree over historische kennis en collectief geheugenverlies.

    Meer informatie

    Pool-kroos

    Tijdens een expeditie naar de Noorderlijke IJszee deed de Utrechtse onderzoeker Henk Brinkhuis de ontdekking van zijn leven: Hij vond eendekroos in 50 miljoen jaar oude bodemmonsters, die werden opgegraven diep onder de ijskap. Het eendekroos (kroosvaren) is identiek aan het kroos dat we nu nog in onze vijvers vinden.

    De nieuwe vondst toont aan dat de Noordpool ooit een subtropisch klimaat gekend moet hebben, en dat geeft een verontrustend beeld van wat ons binnenkort te wachten staat. Nu al is de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer vergelijkbaar met die van 50 miljoen jaar geleden, en dat betekent volgens Brinkhuis dat de geschiedenis zich kan herhalen. Als de uitstoot van broeikasgas blijft toenemen, kan de temperatuur zo hoog oplopen dat de ijzige Noordpool in een subtropisch oord verandert.

    In Noorderlicht vertelt Brinkhuis over het belang van zijn vondst voor onze kennis over het broeikaseffect en de klimaatmodellen die nu worden gebruikt. In Noorderlog (zie link) kunt u vele foto's en filmpjes van de reis naar de Noordelijke IJszee bekijken. Scrollt u naar onderen, dan kunt u kijken naar Henk Brinkhuis in het NOS Journaal.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    1. verontrustenden toendra-bloei;

    1. wonderijs;

    1. een zwembad vol snot;

    1. en de roborat

    ... zijn terug te vinden bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (bovenste twee links)

    -----

    Wind genoeg

    Een windmolenpark ter grootte van Saudi Arabië volstaat om aan de wereldwijde elektriciteitsbehoefte te voldoen. Dat berekende Wim Turkenburg, hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving aan de Universiteit Utrecht. Hij becijferde ook dat er voldoende wind is om de enorme hoeveelheid elektriciteit op te wekken, en dat is voor een redelijke prijs te doen. De vakgroep van Turkenburg publiceerde de bevindingen in het blad Energy Economics.

    -----

    Paradisolezing: Collectief geheugenverlies

    Eens in de zoveel tijd duikt het bericht weer op dat het schandelijk slecht gesteld is met onze historische kennis. Maar tegenover dit beweerde collectieve geheugenverlies staat een groeiende publieke interesse in historie en lijkt er sprake van een voortschrijdende popularisering van het verleden. 'Theaters van het Verleden: geschiedenis, beelden, herinnering", dat is de titel van de Paradiso Herfstlezing komende zondag in Amsterdam. Spreker is Frank van Vree, historicus en hoogleraar Journalistiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Eerst is hij te gast bij Noorderlicht Radio.

    Voor de eerste reeks van vijf Herfstlezingen is als overkoepelend thema gekozen 'Herinnering en verbeelding'. In de lezingen worden onder meer psychologische, historische, literaire en gedragswetenschappelijke aspecten van herinnering en de werking van het geheugen belicht.

    De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 - 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 in Amsterdam. Toegangskaarten kosten EURO 9,-. OKW-donateurs betalen EURO 7,50. Aansluitend aan de lezing is er van 12.00 - 13.00 uur ruimte voor het stellen van vragen en discussie tussen het publiek en de spreker.

    Gedurende de hele serie besteedt de VPRO aandacht aan de Herfstlezingen in het radioprogramma Noorderlicht, steeds de dinsdag voorafgaand aan de lezing om 11.00 uur.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Paradiso en de VPRO.

  • dinsdag 28 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** De Amerikaanse verkiezingen worden beslist in een handje vol swing-states, een reportage vanuit Ohio, een van de belangrijkste Swing-states. ** Aandacht voor het nieuwe boek van Jan Donkers: "De Tweede Amerikaanse eeuw".

    Meer informatie

    Ohio: Swing-state

    De Amerikaanse verkiezingen worden beslist in een handje vol swing-states. Daarbij geldt Ohio als de mother-of-all-battle-ground-states. Daar wordt zowel door beide campagnes als door tal van vrijwilligersorganisaties alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk kiezers op 2 november naar de stembus te krijgen.
    Verslaggever Chris Kijne volgde het voetenwerk.
    ---

    "De Tweede Amerikaanse eeuw"

    Aandacht voor het nieuwe boek van Jan Donkers: "De Tweede Amerikaanse eeuw".
    Uitgeverij Atlas, ISBN 90 450 0776 2
    ---

  • dinsdag 28 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Interview met Tjibbe Joustra, oud-topman van het UWV en nu nationale coördinator terreurbestrijding. ** Deel 4 van de reportageserie "Wildwonen op IJburg". ** Waar het om gaat: Huisartsen versus No-claim

    Meer informatie

    Nationale coördinator terreurbestrijding

    Interview met Tjibbe Joustra, oud-topman van het UWV die na de 'toiletpotten'-affaire werd aangesteld als nationale coördinator terreurbestrijding. Hij adviseert de ministers Donner en Remkes over maatregelen om terreur te voorkomen en werkt aan een bureau van specialisten van de inlichtingendiensten, de douane en de marechaussee.
    ---

    Wildwonen op IJburg, deel 4

    Een eigen huis bouwen, op eigen grond en bijna zonder regels. Voor velen een droom.
    Op het steigereiland, onderdeel van het nieuwste Amsterdamse stadsdeel IJburg, kan dat. Wildwonen noemen ze dat daar. Maar is het wel een droom?
    Verslaggever Teun van de Keuken volgt enkele pioniers tijdens de moeizame weg van het eerste idee tot de laatste steen.

    Aflevering 4: Het stadsdeel geeft alle eigenaars grond met een eenheidsbevorderend afscheidingsmuurtje erop. Die eigenaars kunnen daar mee doen wat ze willen. Over de balk gegooid geld dus.
    ---

    Waar het om gaat: Huisartsen versus No-claim

    Waar het nu om gaat is dat de LHV niet mee kan werken aan de invoering van de no-claim. VVD kamerlid Frans Weekers verwijt de Landelijke Huisartsen Vereniging "onverantwoordelijkheid en zotheid", door te melden dat zij niet mee kunnen werken aan de invoering van de no-claim per 1 januari 2005. "Is het niet kunnen, of niet willen? Volgens mij het laatste. Laten ze daar duidelijk over zijn".
    Gerard Legebeke in gesprek met Frans Weekers.
    ---

  • maandag 27 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 27 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De afgelopen weken was er bij De Ochtenden een serie te horen over privacy. Vandaag deel 3: wat betekenen de nieuwe privacy-plannen van het Kabinet voor het werk van de agent-in-de-straat, die problemen in zijn wijk zo snel mogelijk moet signaleren en inventariseren?
    De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten opgezet. Emile Kolthoff is directeur geworden. Vanwaar dit bureau? En gaat het helpen?
    Muziek 11.00 - 12.00 uur:
    Titel Track : Einstein Brain
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Admiral Freebee
    Componist : Tom van Laere
    Label : Universal
    Labelnummer : 602 4798072806
    Duur : 2'46
    Nummer : 1
    Titel Track : It's probably me
    Titel CD : The best of - fields of gold
    Uitvoerende : Sting & Eric Clapton
    Componist : Sting
    Label : A&M Records
    Labelnummer : 540 321 2
    Duur : 5'02
    Titel Track : Every kind of people
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Joe Cocker
    Componist : Andy Fraser
    Label : Parlophone
    Labelnummer : CDRDJ6648
    Duur : 4'03
    Nummer : 1

  • maandag 27 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 27 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Er gloort hoop voor Japanse zakenlieden die de werkdruk nauwelijks meer het hoofd kunnen bieden: de Hawaïaanse hoela-dans blijkt een prima middel om te ontstressen. Correspondent Kjeld Duits in Japan weet er alles van.
    In verschillende staten van Amerika zullen de hispanics een doorslaggevende stem hebben bij de presidentsverkiezingen, op 2 november. De Latino's zijn een overwegend gelovige bevolkingsgroep, waarvan de meerderheid wekelijks naar de kerk gaat. In hoeverre hechten zij aan zogeheten 'moral issues' als abortus en stamcelonderzoek, die president Bush vanuit zijn geloofsbeleving belangrijk vindt? Correspondent Margot Minjon ging met deze vraag naar oostelijk Los Angeles, waar bijna iedereen uit Latijns Amerika afkomstig is. Dit is het eerste deel in een serie reportages over de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen, deze week elke dag in het buitenlanduur bij De Ochtenden.
    En weer was 'live' te zien hoe een gijzelaar in Irak werd onthoofd. De vraag is: wie wil zulke gruwelijke foto's of video's eigenlijk zien? En waarom? Of is het onze morele plicht om te kijken - want waarom zou je je ogen sluiten voor de realiteit? Met psychiater Pim Scholte een gesprek over de impact van dit soort beelden.
    Muziek 10.00 - 11.00 uur:
    Titel Track : Leaving New York
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : R.E.M.
    Componist : R.E.M.
    Label : Warner Bros.
    Labelnummer : PRO-CDR-101396
    Duur : 4'43
    Nummer : 1

  • maandag 27 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 27 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een gesprek met 'Mr. Human Rights' Theo van Boven, die over een maand de Carnegie Wateler Vredesprijs krijgt uitgereikt voor zijn werk als diplomaat, wetenschapper en VN-rapporteur. Al zijn hele leven jaagt Van Boven regeringen tegen zich in het harnas in zijn strijd voor de mensenrechten.
    Vanaf komende donderdag kunnen toeristen in Amsterdam op de fiets langs plekken waar bekende criminelen zijn geliquideerd. De fietstocht wordt verreden in kogelvrije vesten. Verslaggever Roelof Bosma reed alvast een rondje met de bedenker van de liquidatietoer.
    Muziek 09.00 - 10.00 uur:
    Titel Track : Ain't nobody home
    Titel CD : While my guitar gently weeps
    Uitvoerende : B.B. King
    Componist : Ragovoy
    Label : Universal
    Labelnummer : 069 254-2
    Duur : 3'26

  • vrijdag 24 september 2004
  • 11:02Argos

    ** Argos over mensen die onterecht verdacht worden, en de gevolgen die dat heeft. ** Kroatië hoeft niet meer te rekenen op Sloveense steun voor toetreding tot de Europese Unie.

    Meer informatie

    De regering- Balkenende heeft in de Troonrede opnieuw duidelijk gemaakt de bestrijding van de misdaad, vooral als het om terroristen gaat, belangrijker te vinden dan de privacy van de burger. De opsporingsdiensten krijgen meer en verdergaande bevoegdheden. Het College Bescherming Persoonsgegevens kwam deze week met harde kritiek op deze plannen. Is die kritiek terecht? Wie niets heeft misdaan, heeft toch ook niets te vrezen van Justitie en politie.

    Argos onderzoekt een van de meest vergaande aantastingen van de privacy, namelijk een inval van de politie in je eigen huis. Een verhaal over anonieme tips, vage vermoedens en de controlerende rol van de rechter-commissaris.

    In Argos: onterecht verdacht.
    ---

    Slovenië tegen Kroatië in EU

    Als het aan de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken ligt, hoeft buurland Kroatië niet meer te rekenen op Sloveense steun voor toetreding tot de Europese Unie. Na een incident bij de Sloveens-Kroatische grens waarbij de fractieleider van de Sloveense boerenpartij in elkaar werd geslagen door een Kroatische grenswacht is het hek van de dam. De Sloveense ambassadeur is uit Kroatië teruggeroepen en bij Javier Solana is klacht ingediend bij de Europese Unie.
    Aan de telefoon Alexander Vink Nederlands productmanager bij een Sloveens bedrijf.
    ---

  • vrijdag 24 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Een reportage uit Afghanistan en Tadzjikistan over de papaveroogst en de handel in opium en heroïne. ** Wekelijkse boekenrubriek met Aukje Holtrop

    Meer informatie

    Oogsttijd in Afghanistan

    Het jaar 2004 wordt in Afghanistan een topjaar voor de opium papaver oogst. Papaver is een belangrijke bron van inkomsten voor de krijgsheren, die nog steeds een machtige positie hebben, ook in de regering van president Karzai die met steun van de internationale coalitie aan de macht kwam.
    92% van de heroïne op de Europese markt komt uit Afghanistan, maar de handel in opium en heroïne heeft ook in toenemende mate een desastreuze uitwerking op de regio zelf.
    Een reportage uit Afghanistan en Tadzjikistan.
    ---

  • vrijdag 24 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Klachtwet Ziekenhuizen werkt niet, de uitslag van een onderzoek. ** Over tien jaar kent Nederland een leger van twee miljoen kanslozen die onvoldoende geschoold zijn voor een baan op de arbeidsmarkt, hoe voorkomen we dit? ** Een reportage over een Turks gezin in Dedemsvaart, dat geterroriseerd wordt door racistische jongeren.

    Meer informatie

    Klachten in Ziekenhuizen

    Nieuws uit de wereld van het ziekenhuis. De uitslag van een onderzoek dat het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, uitvoerde naar de klachtbehandeling in ziekenhuizen wordt bekend gemaakt.

    Slechts 27% van de mensen die een officiële klacht indienen over hun behandeling in het ziekenhuis is achteraf tevreden over de reactie van het ziekenhuis op die klacht. Wie klaagt wil vooral bereiken dat wat hem of haar overkomen is een ander bespaard blijft. Ziekenhuisdirecties laten echter maar zelden weten wat er naar aanleiding van de klacht veranderd is. Toch zijn ze dit wettelijk verplicht volgens de WKCZ, Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector, die in 1995 werd ingevoerd.

    Daarover een gesprek met 2 betrokkenen: mevrouw Joan Leemhuis-Stout, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Ziekenhuizen en mevrouw Iris van Bennekom, directeur van de Vereniging Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, NPCF.
    ---

    Jeugdwerkloosheid

    Over tien jaar kent Nederland een leger van twee miljoen kanslozen die onvoldoende geschoold zijn voor een baan op de arbeidsmarkt, voorspelde minister De Geus deze week. Het baart extra zorgen omdat steeds meer jongeren laagopgeleid en werkloos zijn. De Raad van State adviseert het kabinet nu om het minimumloon af te schaffen. Is dat een goed idee, wat moet er gebeuren om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan en hoe voorkomen we dat we straks inderdaad miljoenen kanslozen hebben? Gesprek met Hans de Boer, de oud-MKB-voorzitter die namens het kabinet de Taskforce Jeugdwerkloosheid leidt.
    ---

    Racisme in Dedemsvaart?

    Een reportage over een Turks gezin in Dedemsvaart, dat zegt geterroriseerd te worden door tientallen racistische jongeren uit het dorp, vooral sinds de aanslag in Madrid en de gijzeling in Beslan. Is dat inderdaad wat er gaande is en waarom blijft het dan zo stil in Dedemsvaart?
    ---

  • donderdag 23 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 23 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    De prijzenslag in de supermark ging afgelopen zaterdag de zoveelste ronde in. Albert Heijn verlaagde de prijs van meer dan 1.000 huismerk-artikelen. Prettig voor de portemonnee van de klanten - maar zijn er ook verliezers in deze oorlog? Jazeker, zei boerenorganisatie LTO vorig jaar bij het begin van de prijzenslag. Uiteindelijk zouden de boeren het slachtoffer worden van het gestunt met melk en vlees. Is dat ook gebeurd?
    Een paarse stropdas, paarse manchetknopen en en paarse voering van zijn colbert. Zo verscheen PvdA-Kamerlid John Leerdam afgelopen dinsdag bij Prinsjesdag. Niet alleen maar kleuren die goed bij zijn teint passen maar kleuren die verwijzen naar vervlogen tijden. Hij wil terug naar Paars, vandaar.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Kaartenhuis (als het gaat waaien)
    Titel CD : nvt / cd-single
    Uitvoerende : Veldhuis & Kemper
    Componist : Veldhuis & Kemper
    Label : Capitol Records
    Labelnummer : 7 24386 75322 9
    Duur : 4'00
    Nummer : 1
    Titel Track : Good vibration
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Brain Wilson
    Componist : Brain Wilson / Michael Love / Tony Asher
    Label : BriMel Records
    Labelnummer : PR015083
    Duur : 4'36
    Nummer : 1

  • donderdag 23 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 23 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Wegomleggingen, afgezette straten en hijskranen. Kortom: een bouwput. Dat is het beeld van Antwerpen. Naast de werkzaamheden aan de ring wordt ook in andere delen van de stad al lange tijd aan de weg getimmerd. Tot groot ongenoegen van de winkeliers, die hun omzet drastisch zien dalen omdat de klanten wegblijven. In de eerste acht maanden van dit jaar steeg het aantal faillissementen in Antwerpen met 26 procent. Hoe groot is de economische schade?
    Het leek erop dat het verleden verwerkt was: de Duitsers konden redelijk onbevangen omgaan met hun Tweede-Wereldoorloggeschiedenis. Er verscheen een boek waarin de Duitsers slachtoffer zijn en een Duitse film schetste een beeld van Hitler als mens. En toen dook het bruine spook weer op: neonazi¹s belanden in oostelijke deelstaatparlementen. Over hoe dat kon, zijn de meningen verdeeld. Hoe verhoudt zich het Westen tot het Oosten als het gaat om de oorlog? Een gesprek met Duitsland-deskundige Rob Asperslagh.
    De Romazigeuners die zo'n 8 procent van de Slowaakse bevolking vormen, worden in het land erg gediscrimineerd. Slowakije staat daarin niet alleen. In Oost-Europa wonen zo'n 6 miljoen Romazigeuners die n die landen een achtergestelde groep vormen. Een gesprek met Sjef Helmer, directeur van Spolu International Foundation. Dat is een organisatie die zich ten doel stelt om de positie van Roma in verschillende Oost-Europese landen te verbeteren.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : To make you feel my love
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Jasper Steverlinck
    Componist : B. Dylan
    Label : Pias Records
    Labelnummer : 144-941.0144.124
    Duur : 3'15
    Nummer : 1
    Titel Track : Always seem to get things wrong
    Titel CD : While the music lasts
    Uitvoerende : Jesse Harris and the Ferdinandos
    Componist : Jesse Harris
    Label : Verve Forecast
    Labelnummer : 0602498619308
    Duur : 3'09
    Nummer : 10
    Titel Track : Carrie Anne
    Titel CD : The best of the sixties 2
    Uitvoerende : The Hollies
    Componist : Clarke & Hicks
    Label : Crimson
    Labelnummer : crimcd117
    Duur : 2'52

  • donderdag 23 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 23 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    In juni 2000 vond de Nationale Startconferentie 'Bestaat de Moslimburge' plaats. Morgen wordt deze vraag beantwoord tijdens de conferentie 'De Moslimburger bestaat!' van de stichting Islam en Burgerschap. In een gesprek met voorzitter Mohamed Sini wordt de balans op gemaakt van vijf jaar burgerschapsinitiatieven van moslims in Nederland.
    Milieu is uit. Tenminste, dat zegt de staatssecretaris die erover gaat: Pieter van Geel. Volgens Van Geel hebben samenleving, politiek en media hun belangstelling voor het milieu verloren. Die uitspraak is opmerkelijk, omdat de staatssecretaris nog maar tien maanden geleden bij ons in de uitzending vertelde dat milieu voor veel gewone mensen nog steeds een hot issue is. Een gesprek.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Security
    Titel CD : Mind Body & Soul
    Uitvoerende : Joss Stone
    Componist : J. Stone / S. Greenberg / D. Pierre
    Label : S-Curve Records
    Labelnummer : 7243 8 66203 23
    Duur : 4'30
    Nummer : 7

  • dinsdag 21 september 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** Vivi Heine onderzocht het zelfherstellend vermogen van beschadigde hersencellen. ** Een debat over de verschraling van het wetenschappelijk onderwijs, de toekomst van de kenniseconomie en alternatieven voor het onderwijsbeleid.

    Meer informatie

    Nieuwe hersencellen

    Tot voor kort was het een dogma in de wetenschappelijke wereld. Op volwassen leeftijd komen er geen nieuwe hersencellen meer bij. Maar ook wetenschappelijke dogma's kunnen sneuvelen. Vrij recent werd aangetoond dat er ook op volwassen leeftijd wel degelijk sprake is van de groei van nieuwe cellen. Niet veel en niet overal in de hersenen, maar het gebeurt wel. Bijvoorbeeld in het deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het geheugen en het leren, de hippocampus. En wat ook duidelijk is: De groei van die nieuwe hersencellen kan verstoord worden door stresshormonen en door veroudering.
    Volgende week promoveert Vivi Heine op de relatie tussen stress, veroudering en groeiende hersencellen.

    Vivi M. Heine - 'Adult hippocampal cell birth and death in relation to stress, aging and the vasculature'.
    Promotie: dinsdag 28 september aan de Universiteit van Amsterdam.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Bomen zoek

    Meer dan een miljoen genetisch gemodificeerde bomen zijn zoekgeraakt in China. Het gaat om een lokale populieren-soort, die aangepast is om zich beter te weren tegen insektenvraat. De populieren zijn enkele jaren geleden geplant in het noorden van China, in een omvangrijk project om woestijnvorming en overstromingen tegen te gaan. Maar door een bureaucratische vergissing weet niemand meer waar de bomen zich precies bevinden.
    Experimenten met genetisch gemodificeerd voedsel worden normaal goed gecontroleerd, maar omdat populieren niet te boek staan als eetbare gewassen, heeft geen enkele instantie de controle op zich genomen. Daardoor konden die bomen geplant worden zonder dat de juiste licenties waren aangevraagd, meldt het tijdschrift New Scientist.
    Chinese onderzoekers vrezen nu dat de aangepaste genen kunnen overspringen naar andere bomen, waarvan de gevolgen nog niet zijn te overzien.
    ***

    Overige berichten over de oranje streptokok, de gevolgen van geleidelijke klimaatveranderingen en de 'nuis' -inclusief geweldige filmpjes- zijn te vinden bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (bovenste twee links).

    -----

    Kennisarmoede

    Vijfendertig jaar geleden trok een spoor van heftig studentenprotest door de universitaire wereld. Toen ging het om medezeggenschap. In de dertig jaar daarna bleven studenten de straat op gaan, maar toen ging het steeds om bezuinigingen. Ook nu blijkt uit de uitgelekte miljoenennota, die vandaag wordt gepresenteerd, dat het universitair onderwijs stevig wordt gekort. Radboud Universiteit Nijmegen schreef een vlammend protest tegen de nieuwe bezuinigingen onder de kop "Het wordt schraal aan de universiteit". Zijn de gevolgen van het huidige kabinetsplannen werkelijk zo ernstig of is het slechts oude wijn in nieuwe zakken, en zal het allemaal wel loslopen?

    Ger Jochems praat hierover met:

    1. Roelof De Wijkerslooth, voorzitter College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen;

    1. Ellie Lissenberg, deels rustend hoogleraar criminologie en al sinds 1971 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam;

    1. Rick van der Ploeg, hoogleraar economie en voormalig staatssecretaris van onderwijs.

  • dinsdag 21 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Vorige maand besloten Nederland en Suriname de ontwikkelingshulp af te bouwen. Hoe moet het nu verder met de kwakkelende Surinaamse economie? ** Deze maand viert de Libische leider Khadaffi dat hij 35 jaar 'gids' is van het Libische volk. Reden voor een feestelijk verslag uit Tripoli. ** Burgemeester Job Cohen van Amsterdam was in New York om te leren over veiligheid en misdaadbestrijding.

    Meer informatie

    Suriname

    Vorige maand besloten Nederland en Suriname de ontwikkelingshulp af te bouwen. Hoe moet het nu verder met de kwakkelende Surinaamse economie? Afgelopen weekend vond in de Haagse Hogeschool de eerste Surinaamse Districten Dag plaats. Lokale politici en ondernemers uit Suriname presenteerden zich aan mogelijke investeerders uit Nederland. Achtergrond van deze Surinaamse Districtendag is het op gang brengen van economische ontwikkeling door lokale initiatieven op te starten. De bijeenkomst werd geopend door minister van ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne. U hoort een verslag van Guido Spring. Behalve de minister hoort u o.a. Hans Prade, de in Nederland woonachtige oud-voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer.
    ---

    Libië

    Deze maand is het 35 jaar geleden dat Moammar Khadaffi leider van Libië werd. Een leider die gedurende zijn loopbaan een grillige koers volgde. Wilde hij ooit een islamitische, socialistische heilstaat van Libië maken: tegenwoordig richt hij zich meer en meer op het westen. De sancties tegen Libië zijn bijna allemaal opgeheven en buitenlandse oliemaatschappijen investeren weer volop.
    Ook het ideaal om de grote pan-Arabische voorganger te worden moest Khadaffi opgeven, toen bleek dat de Arabische wereld daar niet op zat te wachten. Sinds een paar jaar is het Afrikaanse continent zijn doel. Vorige maand nog bood hij zich aan als vredesbemiddelaar in Darfur.
    De journalist Joost Vermeulen verblijft op dit moment in Tripoli en maakte opnames van Khadaffi's jubileum en Jacqueline Maris belde met hem met de vraag wat de Libiërs zelf nu eigenlijk van hun grillige leider vinden.
    ---

    Job Cohen in New York

    Burgemeester Job Cohen van Amsterdam was vorige week in New York, op een vijfdaagse studiereis, samen met hoofdofficier van Justitie Leo de Wit, hoofdcommissaris van politie Joop van Riessen, enkele raadsleden en een aantal ambtenaren. Ze waren daar om te leren over veiligheid en misdaadbestrijding.
    We konden gisteren in een nogal badinerend stukje in de Volkskrant lezen hoe een gepensioneerde legerkolonel 'met onnavolgbare dictie en motoriek de folks uit Europa duidelijk maakt hoe je terroristen buiten de deur kunt houden.' Zo zou hij als advies gegeven hebben de auto op slot te doen, om het dieven niet te gemakkelijk te maken.
    Djoeke Veeninga informeert bij Job Cohen of dit echt gezegd werd en wat er nog meer geleerd is.
    ---

  • dinsdag 21 september 2004
  • 09:02Interview

    ** In gesprek met Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors, die het initiatief nam tot een stadsdebat over de rol van de islam in Rotterdam. ** Deel 3 van de reportageserie 'Wildwonen op IJburg'. ** Waar het om gaat: Woningcorporaties.

    Meer informatie

    De Islam in Rotterdam

    Gesprek met Leefbaar Rotterdam-wethouder Marco Pastors, die het initiatief nam tot een stadsdebat over de rol van de islam in Rotterdam. Aanleiding voor het debat zijn de felle discussies die de afgelopen twee jaar in de stad zijn gevoerd over de islam. Vooral met Pastors' strijd tegen de opvallende vormgeving van moskeeën joeg hij moslims tegen zich in het harnas.
    ---

    Wildwonen op IJburg

    Een eigen huis bouwen, op eigen grond en bijna zonder regels. Voor velen een droom.
    Op het steigereiland, onderdeel van het nieuwste Amsterdamse stadsdeel IJburg, kan dat. Wildwonen noemen ze dat daar. Maar is het wel een droom?
    Verslaggever Teun van de Keuken volgt enkele pioniers tijdens de moeizame weg van het eerste idee tot de laatste steen.

    Afl. 3: Hubert en Petra slaan hun eerste paal en Menny heeft verkeerd begroot en twijfelt nu aan de haalbaarheid van de door haar gewenste keuken
    ---

    Waar het om gaat: Woningcorporaties

    Waar het nu om gaat is een opmerkelijke vraag van PvdA tweede kamerlid Staf Depla aan minister Dekker van VROM. Staf Depla maakt zich namelijk zorgen over een mogelijke megafusie van woningcorporaties. Ooit waren woningcorporaties gemeentelijke instellingen. Nu zijn het al jaren zelfstandige bedrijven die maar groter en groter willen worden en inmiddels 2,4 miljoen woningen in bezit hebben.
    De sociaal democraat Staf Depla vraag de minister nu of dit wel een verstandig beleid is. Een beleid dat onder drie opeenvolgende sociaal democratische ministers vorm heeft gekregen.
    Gerard Legebeke heeft Staf Depla aan de telefoon.
    ---

  • maandag 20 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 20 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Met de winkeldiefstal gaat het niet de goede kant op, zo bleek uit Europees onderzoek. Nederland is het enige Europese land waar het aantal winkeldiefstallen onverminderd hoog blijft. Volgens de detailhandel komt dat vooral door georganiseerde winkeldiefstal door Oost-Europeanen. Wat beweegt de daders om helemaal naar Nederland te rijden en hier hun slag te slaan? En zijn de detailhandel en de politie het wel eens over de aanpak?

  • maandag 20 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 20 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Indonesië kiest vandaag in de laatste en beslissende ronde de nieuwe president. De strijd gaat tussen de zittende president Megawati Soekarnopoetri en de gepensioneerde generaal Soesielo Bambang Joedojono. Een portret van presidentskandidaat Joedojono.

  • maandag 20 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 20 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Minister Hoogervorst (VWS) presenteerde eind vorige week zijn plannen voor een nieuwe ziektekostenverzekering. Daarin verdwijnt onder andere het verschil tussen particulier verzekerd en ziekenfonds. Hoe ziet de gezondheidszorg er in Nederland over vijf jaar uit? Krijgen we hier Amerikaanse toestanden? Een interview met de minister.

  • vrijdag 17 september 2004
  • 11:02Argos

    ** Argos over het geheugen van politici ** resultaten nieuw donor-registratie systeem **

    Meer informatie

    De Commissie Duivesteijn rondt deze week de verhoren af over de besluitvorming over- en de totstandkoming van de Betuwelijn en HSL-Zuid. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is in deze vaak jarenlange procedures op zijn minst creatief omgegaan met de berg aan beschikbare informatie en onderzoeken over deze megaprojecten. Het parlement kreeg alleen de welgevallige rapporten te lezen, kritische stukken werden in de la gehouden. Maar heeft de Tweede Kamer zelf ook niet heel veel boter op het hoofd? Er is de afgelopen jaren, ook in Argos, toch ontzettend veel aandacht geweest voor de veel minder rooskleurige prognoses over met name de Betuwelijn. Deze vraag blijft vooralsnog onderbelicht in de verhoren van de Commissie Duivesteijn. Daarom vandaag in Argos een terugblik op de besluitvorming rondom de Betuwelijn met twee parlementaire hoofdrolspelers uit dit omvangrijke dossier: Gerd Leers, voormalig Tweede Kamerlid voor het CDA en Jaap Jelle Feenstra, voormalig Tweede Kamerlid voor de PvdA.

    En verder nieuws over orgaandonatie:

    MEER DAN HELFT NEDERLANDSE BEVOLKING GEREGISTREERD ALS DONOR MET NIEUW REGISTRATIE-SYSTEEM

    Meer dan de helft van alle Nederlanders zou als donor geregistreerd staan als het zogenaamde "actieve registratie-systeem" wordt toegepast. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van het onderzoeksbureau Nivel, waar de VPRO-radio de voornaamste conclusies van openbaar maakt. In het onderzoek wordt het zogenaamde "actieve registratiesysteem" onderzocht. Dit systeem, bedacht door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) als compromis tussen het huidige registratie-systeem en het geen bezwaarsysteem, houdt in dat burgers die nog niet geregistreerd staan in het donor-register nog eenmaal worden aangeschreven met de vraag te laten weten of ze beschikbaar zijn als potentiële donor. Mensen die niet reageren worden automatisch als donor geregistreerd. Volgens het rapport van het NIVEL zou 53% van de Nederlanders dan geregistreerd staan als donor. Wel merkt onderzoeker Friele van het Nivel in een reactie op dat de stijging van het aantal geregistreerde donoren nog niet wil zeggen dat er meer organen voor transplantatie beschikbaar komen: "Nabestaanden hebben in Nederland ook nog een hele grote rol. Nabestaanden zullen relatief vaak nee zeggen, omdat het dan een toestemming is die wat minder overtuigend is dan een echte toestemming. En hoe het dan zal uitpakken, dat weten we niet"

    Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting, is het niet eens met die uitspraak van Friele: "Ik vind dat een hypothese die het Nivel op geen enkele manier kan waarmaken. Dit systeem schept duidelijkheid en zekerheid voor alle betrokkenen. Dat is de grote winst van dit systeem" Tevens laat Beerkens weten dat de Commissie Terlouw, die bij het rapport van het Nivel een advies schrijft aan de regering, positief zal adviseren over een verandering naar het nieuwe systeem. Het Kabinet had in juni gevraagd om het onderzoek van het Nivel.

  • vrijdag 17 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Op 1 oktober neemt Maartje van Putten afscheid als Ombudsvrouw van het Inspection Panel van de Wereldbank, een terugblik. ** Journaliste Anneke van Ammelrooy verteld over haar tijd in Bagdad. ** Wekelijkse boekenrubriek met Aukje Holtrop.

    Meer informatie

    Afscheid van de Wereldbank

    Op 1 oktober neemt Maartje van Putten afscheid als Ombudsvrouw van het Inspection Panel van de Wereldbank. Daarvoor was ze Europarlementariër voor de PvdA. Het panel bestaat uit drie leden en rapporteert over grootschalige en gevoelige projecten van de Wereldbank.
    Een gesprek over het bewaren van de onafhankelijkheid, de zware afwegingen en de grote belangen die op spel staan. Een terugblik op 5 tropenjaren in Washington.
    ---

    Journaliste in Irak

    Gisteren was de Irakese interim-president sjeik Ghazi al-Yawar op werkbezoek in Nederland.
    Hij sluit niet uit dat de verkiezingen in Irak zullen worden uitgesteld.
    In mei woonde en werkte het Nederlandse journalistenechtpaar Anneke van Ammelrooy en Ismael Zayer in Bagdad. Op de 28ste van die maand stopte een politieauto voor hun deur, vergezeld van drie gewone personenwagens. Een agent en drie gewapende mannen in burger kwamen Ismael Zayer ophalen omdat een van de auto's van Ismael bij een misdaad betrokken zou zijn. Hij moest meekomen. Door een list wist Ismael Zayer uit handen te blijven, van wat later de ontvoerders bleken te zijn. Maar hun chauffeur en bewaker werden wel in de politieauto ontvoerd en de volgende dag vermoord teruggevonden. Half juli keerde Anneke van Ammelrooy terug naar Nederland.
    Ze schrijft nu een boek over haar ervaringen in Irak, dat half november bij uitgeverij Bzztôh uitkomt.
    Olaf Oudheusden in gesprek met Anneke van Ammelrooy.
    ---

  • vrijdag 17 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Interview met Geert Mak, over de vele gezichten van de Verenigde Staten. ** Deel vier van de reportageserie 'Slim maar zonder baan' over werkloze goed opgeleide 40-plussers. ** Waar het om gaat: Opsplitsing van NUON

    Meer informatie

    Het verschil tussen Amerika en Europa

    Interview met Geert Mak, over de vele gezichten van de Verenigde Staten.
    Geert Mak reisde dwars door Amerika, vanaf de Mexicaanse tot aan de Canadese grens.
    Over de ingrijpende gevolgen van het terrorisme en de oorlog in Irak op het Amerikaanse platteland. Over de religieuze loyaliteit aan Bush. Over het doemdenken enerzijds en doorleven alsof er niets aan de hand is, anderzijds.
    ---

    Slim maar zonder baan

    Zeventien mannen en een vrouw zitten in een kring. Ze zijn werkloos, hoog opgeleid, ouder dan veertig jaar en komen iedere week in dit wijkcentrum in Eindhoven bijeen. Stichting TalentPlus organiseert soortgelijke bijeenkomsten ook in Weert, Tilburg, Nijmegen en Den Bosch. 'TalentPlus' bestaat uit vrijwilligers die allemaal in dezelfde situatie verkeren en die elkaar helpen om daaruit te komen.
    Verslaggever Irene Houthuijs volgt deze groep werkloze mannen langere tijd.

    Vandaag deel vier van de reportageserie 'Slim maar zonder baan' over werkloze goed opgeleide 40-plussers.
    ---

    Waar het om gaat: Opsplitsing van NUON

    Waar het nu om gaat is dat Provinciale Staten van Gelderland zich blijft verzetten tegen het in Den Haag genomen besluit energiebedrijf Nuon op te splitsen. De provincie Gelderland is grootaandeelhouder van dit energiebedrijf, en provinciale staten is bang dat de NUON aandelen in waarde flink zullen kelderen als het bedrijf de elektriciteitsproductie en -distributie gaat ontkoppelen.

    Onder ferme aanvoering van CDA fractievoorzitter Harrie de Vries sprak een meerderheid van de Statenleden zich uit tegen opsplitsing van NUON .
    Van de baan, dus.
    Gerard Legebeke spreekt met Harrie de Vries.
    ---

  • donderdag 16 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 16 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Vanouds staat de boerensector bekend om de sterke landbouworganisaties. Maar steeds meer boeren zeggen hun lidmaatschap op; niet omdat ze stoppen met hun bedrijf maar omdat ze ontevreden zijn. Waarom verliezen boeren hun geloof in hun belangenorganisaties?
    Een groene polder met molens, sloten en vogels en... een bungalowpark met 74 recreatiewoningen. De bewoners van de Veenderpolder bij Roelofarendsveen zeggen dat het park er illegaal ligt, de eigenaar denkt daar anders over. En de gemeente? Die houdt zich vast aan de nieuwe wetgeving rond de ruimtelijke ordening van minister Dekker. Wetgeving die nog niet is aangenomen door de Tweede Kamer en die volgens critici te veel macht aan de gemeente geeft. Mag de gemeente zich nu al baseren op die nieuwe wetgeving?
    Een ongelukje; condoom gescheurd of de pil vergeten? De morning afterpil wordt elk jaar zo'n 70.000 keer op recept verstrekt. Binnenkort kan iedereen de zogenaamde noodpil zonder recept afhalen bij de apotheek. Tenminste, zodra de bijsluiter is goedgekeurd.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Amtrak Crescent
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Scott Miller & The Commonwealth
    Componist : Scott Miller
    Label : Sugar Hill Records
    Labelnummer : SUG-CD-1074S7
    Duur : 4'41
    Nummer : 1

  • donderdag 16 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 16 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    De New Yorkse afdeling van de Partij van de Arbeid heeft een boekje geschreven met zeventien succesverhalen uit de VS. Een gesprek met Reinier Prijten, mede-oprichter van de New Yorkse afdeling van de PvdA en mede-auteur van het boek.
    Nederland stuurt honderdvijftig militairen naar het noorden van Afghanistan. Deze week is weer een groep vertrokken; over twee weken moet de operatie compleet zijn. Zij gaan daar vooral meehelpen aan de wederopbouw. Hulporganisaties zijn bang dat het Afghaanse volk het onderscheid niet meer ziet tussen een militair en een hulpverlener. Is die angst terecht? Een reportage vanuit Afghanistan door correspondent Ellen van Dalen.
    Wat iedereen verwachtte, is gebeurd: de Russische regering neemt maatregelen na het gijzelingsdrama in Beslan. En wat ook al veel mensen verwachtten, is dat die maatregelen stevig zijn en niet al te democratisch klinken. Veel mensen verwachtten dat, maar niet allemaal. Over de maatregelen die president Poetin van Rusland van plan is te gaan nemen een gesprek met Jacques Monasch.
    Aan het einde van het buitenlanduur een nieuwe aflevering van de rubriek Neven aan de Overkant.
    Titel Track : Indian Summer
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Ozark Henry
    Componist : Piet Goddaer
    Label : Epic
    Labelnummer : 6752131000
    Duur : 3'45
    Nummer : 1
    Titel Track : Homburg
    Titel CD : Sixty Sensational
    Uitvoerende : Procol Harum
    Componist : G. Brooker / K. Reid
    Label : Polygram TV
    Labelnummer : 553 966-2
    Duur : 3'50
    Nummer : CD1-17

  • donderdag 16 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 16 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Eén op de acht kinderen in Nederland leeft op of onder de armoedegrens. Als er niets gebeurt, zal hun aantal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Toch wordt er in de samenleving maar weinig aandacht besteed aan dit probleem. Hoe komt dat? Daarover vanmorgen een gesprek met Ank Bijleveld, voorzitter van de Denktank Armoedebestrijding, die deze week een rapport met conclusies en aanbevelingen presenteerde.
    Twee weken geleden werd Geert Wilders uit de VVD-fractie gezet. Hij zou zich niet willen conformeren aan het VVD-standpunt over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een terugblik op de afgelopen weken en een vooruitblik naar de nabije toekomst. Heeft Wilders spijt en hoe wil hij nu verder?
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Mind
    Titel CD : Song 'n Sounds
    Uitvoerende : Solo
    Componist : J. Perkin
    Label : Excelsior Recordings
    Labelnummer : EXCEL96077
    Duur : 3'07
    Nummer : 3

  • dinsdag 14 september 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** Ben de Kruijff zoekt nieuwe antibiotica in zure melk. ** Rene Eijkemans over vruchtbaarheid van vrouwen. ** Winnie Daamen onderzocht het loop- en wachtgedrag van treinreizigers. ** Buiten de wetenschap: Voorrang voor de chirurg?

    Meer informatie

    Nieuw Antibioticum

    Een wondermiddel begint zijn kracht te verliezen. Antibiotica heeft decennia lang talloze levens gered maar het einde is in zicht. Steeds meer bacteriestammen worden resistent tegen de huidige soorten antibiotica. Staan we binnenkort met lege handen als we infecties te lijf willen gaan?

    Als het aan de biochemici van de Universiteit van Utrecht ligt niet. Gisteren publiceerden zij een artikel in Nature structural & molecular Biology dat de aanzet kan geven voor een hele nieuwe generatie antibiotica. Antibiotica gebaseerd op een eiwit dat te vinden is in zure melk. De naam: Nisine.

    Rob van Hattum praat met één van de auteurs van het artikel, Ben de Kruijff, over deze bijzondere ontwikkeling.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Lichaams-Luis

    Luizen op het hoofd en luizen op het lichaam behoren niet tot dezelfde soort. Dat heeft een Australische onderzoeksgroep ontdekt.
    Toen Linnaeus in 1758 de menselijke luis ontdekte, bedacht hij dat er misschien wel twee soorten luizen waren. Luizen op het hoofd, en luizen op het lichaam. Daarover ontstond in de wetenschappelijke wereld een pittig debat. Volgers van Linnaeus wijzen erop dat de lichaamsluis groter is dan de hoofdluis, en zich liever in kleren verbergt dan in het haar. Tegenstanders lieten zien dat lichaamsluizen rustig met hoofdluizen paren als je ze samen in een bak zet. Maar een nieuwe genetische analyse maakt een einde aan dit debat.
    De Australische onderzoekers verzamelden luizen bij zeven jongens in Nepal en vier meisjes in Mongolië. Uit DNA-onderzoek bleek duidelijk dat de hoofdluizen genetisch verschillen van de lichaamsluizen. De onderzoekers concluderen dat het geen zin heeft om de kleren van je kinderen te wassen als ze last hebben van hoofdluis.
    ***

    Overige berichten over linker- en rechteroren en het bijhouden van dagboeken vindt u bij bij de nieuwsberichten van Noorderlicht (bovenste link).

    -----

    Vruchtbaarheid

    Moet je als het na een jaar niet lukt om zwanger te worden maar aan vruchtbaarheid behandeling gaan denken of moet je het toch nog maar even aanzien. Volgens René Eijkemans is het laatste beter, nog even aanzien. Uit zijn proefschrift "Vruchtbaarheid in populaties en in patiënten" blijkt dat je dan nog altijd 30% kans hebt om zwanger te worden.

    Ook bleek uit zijn studie dat de menselijke vruchtbaarheid de afgelopen jaren is toegenomen. En dat lijkt geheel in tegenspraak met paniekerige berichten dat de vruchtbaarheid van de mens achteruit zou hollen.

    Dat bleek allemaal toen hij een streng religieuze Canadeze bevolkingsgroep uit de 19e eeuw bestudeerde.

    -----

    Files voor de trein

    Reizigers op een treinstation vertonen voorspelbaar gedrag: Ze lopen elkaar achterna, leggen zo min mogelijk meters af op het perron en houden maximale afstand tot elkaar. Dankzij deze waarnemingen kon onderzoekster Winnie Daamen samen met Holland Railconsult een computermodel ontwerpen, waarin het loop- en wachtgedrag van de treinreiziger wordt gesimuleerd. Architecten kunnen dit model gebruiken bij het ontwerpen van een nieuw station. Afgelopen donderdag promoveerde Winnie Daamen aan de Technische Universiteit Delft.

    Verslaggever Jair Stein ontmoette haar op de lokatie waar ze haar veldwerk deed: Station Delft, perron 2.

    -----

    BUITEN DE WETENSCHAP: Voorrang voor de chirurg?

    De meerderheid van de chirurgen in Nederland is het eens met het geven van voorrang aan persoonlijke kennissen of ziekenhuismedewerkers. Dat is een van de opmerkelijke uitkomsten van een onderzoek naar de streefnormen voor wachttijden in de zorg, uitgevoerd door het VU Medisch Centrum. Aan de telefoon is Jaap Hamming, hij is secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en als chirurg verbonden aan het LUMC in Leiden.

  • dinsdag 14 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Hoe kijken de initiatiefnemers van de toenmalige Oost-Duitse protestbewegingen terug op hun revolutie en zijn ze tevreden over het Duitsland van nu? ** Het Nederlandse theaterpubliek neemt genoegen met minder dan waar het recht op heeft.

    Meer informatie

    "Neues Forum" en "Demokratie Jetzt"

    15 Jaar geleden, op 9 november 1989, viel de Berlijnse muur. Oost-Duitsers konden vanaf dat moment onbelemmerd de grens over. Daar was wel het nodige aan vooraf gegaan.
    In de zomer van 1989 vluchtte vooral jonge Oost-Duitsers naar West-Duitse ambassades in Boedapest en Praag. In september 1989 richtten Oost-Duitsers die in de toenmalige DDR wilden blijven èn die hervormingen wilden, protestbewegingen op als 'Neues Forum' en 'Demokratie Jetzt'. Een jaar later ging de Deutsche Demokratische Republiek op in het verenigde Duitsland.

    Hoe kijken de initiatiefnemers van de toenmalige Oost-Duitse protestbeweging terug op hun revolutie? En zijn ze tevreden over het Duitsland van nu? Verslaggever Irene Houthuijs vraagt het prominente actievoerders van toen.
    ---

    'De kunst van het bedriegen'

    Het Nederlandse theaterpubliek neemt genoegen met minder dan waar het recht op heeft. Het laat artiesten wegkomen met trucs. Dat schrijft Ruut Weissman in zijn boek 'De kunst van het bedriegen' . Weissman is regisseur en artistiek leider van de toneelschool en de kleinkunstacademie in Amsterdam. Een gesprek met hem.
    ---

    Ruut Weissman - De kunst van het bedriegen
    ISBN: 90 388 8434 6
    Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
    ---

  • dinsdag 14 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Wat zijn de knelpunten in de zorg en hoe moeten die knelpunten worden opgelost? ** Deel vier in de reportageserie 'Nederland Vergrijst': Design, in hoeverre worden apparaten speciaal voor ouderen ontworpen? ** Waar het om gaat: Antwerpse politiewapens te koop

    Meer informatie

    Knelpunten in de zorg

    Enkele dagen na het rapport van de Inspectie Volksgezondheid waaruit bleek dat de meeste verpleeghuizen minimale zorg niet kunnen garanderen, presenteert de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) in deze uitzending de uitslag van een enquête gehouden onder verzorgenden. Hieruit blijkt dat tien procent van de verzorgenden in verpleeg- en verzorgingstehuizen hun zorg onder de maat vindt. Wat zijn de knelpunten in de zorg en hoe moeten die knelpunten worden opgelost? Een gesprek met Bas Vogel van de AVVV en Jenneke van Veen van de Inspectie Volksgezondheid.
    ---

    Nederland vergrijst

    Reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de komst van een vergrijsde golf van babyboomers die veel geld en tijd te besteden hebben.
    In een serie van vier reportages berichten VPRO-verslaggevers Teun van de Keuken en Gerrit Kalsbeek van het grijze front. Zij spreken met ontwerpers, verkopers, bladenmakers en andere deskundigen over gouden kansen en grijze zaken.

    Deel vier: Design, in hoeverre worden apparaten speciaal voor ouderen ontworpen?
    ---

    Waar het om gaat: Antwerpse politiewapens te koop

    Waar het nu om gaat is dat de Antwerpse politie haar verouderde dienstwapens gaat verkopen aan de hoogste bieder.
    De redenering luidt: vernietiging van die 2000 wapens kost een hoop geld. Door verkoop hou je er nog wat aan over. Voor wie denkt dat het hier om een broodje aap verhaal gaat: De gemeenteraad van Antwerpen heeft de verkoop gisterenavond goed gekeurd.
    Ger Jochems praat met politiewoordvoerder Sven Lommaert.
    ---

  • maandag 13 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 13 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Duizenden gezinnen in Nederland ondervinden het dagelijks: de lasten van een kind met een psychische stoornis. Zo'n kind moet behandeld worden of desnoods het huis uit. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Want vaak zien de tieners zelf het probleem niet. En als het kind niet wil, staat alles stil. Over de onmacht van de ouders en de grenzen van de wet.
    Wegomleggingen, afgezette straten en hijskranen. Kortom: een bouwput. Dat is het beeld van Antwerpen. Naast de werkzaamheden aan de ring wordt ook in andere delen van de stad alle lange tijd aan de weg getimmerd. Tot groot ongenoegen van veel winkeliers die hun omzet drastisch zien dalen omdat de klanten wegblijven. In de eerste 8 maanden van dit jaar steeg het aantal faillissementen in Antwerpen met 26 procent. Hoe groot is de economische schade door alle werkzaamheden in de stad?
    Film is de meest religieuze van alle kunsten. Dat zei de Franse regisseur Jean Luc Godard ooit. De uitspraak is een beetje het motto geworden van de stichting KFA Filmbeschouwing, die zich bezighoudt met de rol van religie en levensbeschouwing in films. In samenwerking met het bisdom Breda organiseerde de stichting gisteren het filmprogramma 'Zin in film'. Rolf Deen was één van de organisatoren.

  • maandag 13 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 13 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Wat sommige andere volken in de Indonesische archipel nog steeds niet gelukt is, lukte de Oost-Timorezen wel. In een volksreferendum spraken ze zich uit voor onafhankelijkheid. Het is nu precies vijf jaar geleden dat de Verenigde Naties vervolgens moesten ingrijpen. Want gefrustreerde Indonesische militairen en milities, die wilden dat Oost-Timor juist bij Indonesie zou blijven, veroorzaakten veel geweld. Hoe vergaat het dit kleine staatje? Een reportage van correspondent Wilma van der Maten.
    New York, Madrid, Tsjetsjenië, Atjeh en Jakarta. Al deze plaatsen hebben één ding gemeen: ze zijin toneel van geweld en bij dat geweld speelt de politieke islam een prominente rol. Steevast wordt na elke aanslag of uitbarsting van geweld door 'deskundigen' beweerd dat dit verschijnsel aan het verdwijnen is. De islamitische wereld zal uiteindelijk moderniseren en daarmee zal de islam minder extreem worden en aan kracht inboeten. Een gesprek met islamoloog en arabist Maurice Blessing.
    Stel: een Iraans Koranschool-schip poogt aan te meren in Rotterdam. Niet zo'n reële optie, maar de Portugese Nederlander Bidarra wil maar aangeven hoe hij aankijkt tegen de abortusboot die in zijn vaderland gepoogd heeft voet aan wal te krijgen. En waar ook vanuit medische hoek steeds meer vraagtekens bij worden geplaatst.

  • maandag 13 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 13 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Nederland worden elk jaar ruim 4.000 kinderen veel te vroeg geboren. Ze hebben alleen een overlevingskans als er medisch wordt ingegrepen. Maar zo'n ingreep is niet automatisch levensreddend. Daarom wordt bij elke vroeggeboorte de vraag gesteld: proberen we het leven van het kind te redden of niet? Over de criteria bij zo'n afweging een gesprek met Frans Walther, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Universiteit in Leiden.

  • vrijdag 10 september 2004
  • 11:02Argos

    ** In Argos vandaag aandacht voor het nog niet gepubliceerde rapport van de Inspectie: 'De praktijk na het aanbesteden'. Hieruit blijkt onder meer dat het UWV tekort schiet als marktmeester. ** De invoering van het nieuwe politieuniform dreigt opnieuw flinke vertraging op te lopen.

    Meer informatie

    De praktijk na het aanbesteden

    Werklozen en arbeidsongeschikten aan werk helpen is sinds 2001 geprivatiseerd. De Inspectie voor Werk en Inkomen, de toezichthouder op het gebied van de sociale zekerheid, heeft onderzocht of die marktwerking, die door het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen UWV wordt geregeld, goed verloopt.
    In Argos vandaag aandacht voor het nog niet gepubliceerde rapport van de Inspectie: 'De praktijk na het aanbesteden'. Hieruit blijkt onder meer dat het UWV tekort schiet als marktmeester.
    En vooral ook aandacht voor de vraag die in het rapport helemaal niet aan de orde komt: helpen de reïntegratiebureaus hun klanten daadwerkelijk aan een baan?
    ---

    Nieuw Politieuniform

    Het ministerie van binnenlandse zaken en de raad van hoofdcommissarissen zijn al enige tijd druk bezig met het ontwerpen en introduceren van een nieuw politie-uniform. Een eerste versie werd eerder al afgewezen door de politiebonden. De invoering dreigt opnieuw flinke vertraging op te lopen omdat de bonden ook bij de verbeterde versie van het nieuwe uniform grote twijfels hebben over veiligheid en doelmatigheid. De cap, de parka, de winterbroek de koppel, op alles wordt door de bonden negatief commentaar gegeven.

    Een gesprek met Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond.
    ---

  • vrijdag 10 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** De bruiden van Allah: vrouwen die zichzelf opbliezen of door mannen met afstandsbediening werden opgeblazen. ** Is terrorisme uit te bannen en wat is de prijs die we daarvoor moeten betalen?

    Meer informatie

    "De Bruiden van Allah"

    Interview met de 23 jarige Russische schrijfster Julia Jusik. Zij deed onderzoek in Tsjetsjenië en schreef een boek over vrouwen tussen 17 en 25 jaar die al dan niet gedwongen betrokken zijn geraakt bij terroristische acties. Wat zijn de drijfveren van deze vrouwen die zichzelf opbliezen of door mannen met afstandsbediening werden opgeblazen.

    Nederlandse vertaling door Sabine Adler - Zwarte Weduwen. Uitgeverij Pimento, ISBN 90 499 9996 4.
    ---

    "Harde actie is nodig, maar geen overreactie"

    Dat schreef Rob de Wijk, directeur van het Clingendael Centre for Strategic Studies, een paar dagen na de aanslagen van 11 september 2001. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen drie jaar?
    Een gesprek over de pogingen van terroristen om het buitenlandbeleid van de tegenstander te beïnvloeden, samenlevingen te ontwrichten, zodat die zich afkeren van de politieke leiders en de solidariteit tussen bondgenoten te ondermijnen. Is terrorisme uit te bannen en wat is de prijs die we daarvoor moeten betalen?
    ---

  • vrijdag 10 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Gesprek over het bewaken van een eerlijke rechtsgang bij een internationaal tribunaal. ** Nederland vergrijst: Derde aflevering van een reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de vergrijzing. ** Waar het om gaat: Carte Blanche voor het OM

    Meer informatie

    Eerlijke rechtsgang bij een tribunaal

    Gesprek over het bewaken van een eerlijke rechtsgang, bij het Joegoslavië tribunaal nu, en straks bij het proces dat wordt voorbereid tegen Saddam Hoessein. Met juriste Jarinde Temminck Tuinstra, die promoveert op de verdediging bij het proces tegen Milosevic, en met de Belgische advocaat Dominique Grisay, die deel uit gaat maken van een team van dertig advocaten die Saddam Hoessein zullen gaan verdedigen..
    ---

    Nederland vergrijst

    Derde aflevering van een reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de komst van een vergrijsde golf van babyboomers die veel geld en tijd te besteden hebben.
    Dat deze generatie van "babyboomers" tot de meest draagkrachtige groep van onze samenleving behoort, begint nog maar langzaam door te dringen tot de ondernemers van ons land. Een probleem hierbij is, dat de producten en diensten voor deze grijze golf wel moeten worden toegesneden op de doelgroep, maar dat je dat nooit mag zeggen. Want de nieuwe ouderen voelen zich niet oud, nee, ze achten zich leeftijdsloos.

    In een serie van 4 reportages berichten VPRO-verslaggevers Teun van de Keuken en Gerrit Kalsbeek van het grijze front. Zij spreken met ontwerpers, verkopers, bladenmakers en andere deskundigen over gouden kansen en grijze zaken.
    ---

    Waar het om gaat: Carte Blanche voor het OM

    Waar het nu om gaat is dat tijdens het debat begin deze week in de Kamer over verruiming van de regels voor het Openbaar Ministerie over deals met criminelen, Aleid Wolfsen, justitiewoordvoerder van de PvdA verder ging dan alle partijen door te zeggen dat het al voldoende is als er achteraf getoetst kan worden welke deal gesloten is. Carte Blanche dus voor het Openbaar Ministerie: Van Traa draait zich om in zijn graf.
    Gesprek met Aleid Wolfsen, justitiewoordvoerder van de PvdA en opvolger van Maarten van Traa.
    ---

  • donderdag 09 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 9 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een terugblik op het leven en werk van de Zuid-Afrikaanse dominee C.F. Beyers Naudé, die afgelopen dinsdag overleed. Met zijn opstelling in de anti-apartheidsbeweging was hij veel van zijn geestverwanten een tijd vooruit.
    Nederland is een seculier eiland in een wereld die steeds religieuzer wordt. En dat schaadt onze reputatie. Dat is de strekking van een essay van hoogleraar Peter van der Veer. Met het artikel gaat hij in tegen de heersende opvattingen over integratie. Reden voor een debat met Hans August van den Boef, auteur van het boek 'Nederland Seculier' , en docent aan de Hogeschool Amsterdam.
    Staatssecretaris Rutte van onderwijs wil niet langer de studies bekostigen van studenten uit niet-EU-landen. Dit betekent dat deze studenten in het vervolg zelf opdraaien voor de kosten. De maatregel heeft onder meer grote gevolgen voor de Wageningen Universiteit, waaraan ongeveer 1.200 studenten uit andere landen studeren.
    Playlist 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Cruisin'
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Sioen
    Componist : Sioen
    Label : LC Music
    Labelnummer : LCM200032
    Duur : 3'56
    Nummer : 1
    Titel Track : Don't leave home
    Titel CD : nvt / cd-single
    Uitvoerende : Dido
    Componist : Dido Armstrong / Rollo Armstrong
    Label : Arista
    Labelnummer : 82876609652
    Duur : 3'48
    Nummer : 1

  • donderdag 09 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 9 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    De Iraanse prins Reza Pahlavi was niet aanwezig bij de doopplechtigheid van het prinsesje Louise, kleindochter van koning Albert van België. De vader, prins Laurent, had vlak na de geboorte van zijn dochter aangekondigd dat een moslimvriend van hem de peter zou zijn. De naam van Reza Pahlavi, zoon van de Perzische sjah viel het meest bij de speculaties wie de vriend wel mocht wezen.
    En dat stuitte op verontwaardiging want 'een moslim kan eigenlijk de ouders niet bijstaan bij de christelijke opvoeding van een kind', zo leert de Rooms-Katholieke Kerk.
    Teheran
    Ook in Iran viel de keuze van het Belgische prinselijke paar niet in goede aarde. Het land betreurt het dat "de Belgen zo'n onbekwaam iemand hebben gekozen". De prins wordt door Iran beschouwd als vijand, omdat hij de zoon is van de in 1979 verdreven Sjah Mohammed Reza Pahlavi.
    "Prins Reza Pahlavi is niet de peter van prinses Louise", aldus het Belgisch ministerie van Buitenlandse Zaken in Brussel in een verklaring. De prinses heeft als meter de zus van prinses Claire.
    Beluister royaltywatcher Jan Vandenberghe van de Vlaamse omroep VRT in De Ochtenden.
    Met 191 doden en meer dan veertienhonderd gewonden was het de bloedigste terreuraanslag ooit gepleegd op West-Europese bodem. Overmorgen, 11 september, is het een half jaar geleden dat een cel van het terreurnetwerk van Al Qaeda drie forensentreinen in de ochtendspits van Madrid opblies. De meeste daders waren Marokkanen; met een half miljoen én van de grootste groepen immigranten in Spanje. Hoe zijn de verhoudingen tussen de Marokkaanse immigranten en de Spanjaarden een half jaar later? Een reportage.
    Het drama van Beslan zal nog lang op het netvlies blijven staan: angstige kinderen die vrijwel naakt over straat rennen. Ouders die hun kinderen begraven, mannen hun vrouwen. Beelden van een ernstig gewonde stad. In die stad is op het moment Bert Dokter, regiodirecteur van Dorcas, een christelijke hulporganisatie. Een gesprek.
    Playlist 10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Save it for a rainy day
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : The Jayhawks
    Componist : Louris
    Label : Lost Highway
    Labelnummer : jaycdp1
    Duur : 3'08
    Titel Track : Windmills of your mind
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Alison Moyet
    Componist : Michael LeGrand
    Label : Sanctuary
    Labelnummer : SANPX318
    Duur : 3'51
    Nummer : 1
    Titel Track : Liebe ist alles
    Titel CD : nvt / cd-singel
    Uitvoerende : Rosenstolz
    Componist : Peter Plate / Ulf Leo Sommer
    Tekstschrijver : Peter Plate / Ulf Leo Sommer / Anna R.
    Label : Universal
    Labelnummer : 0 602498171691
    Duur : 3'29
    Nummer : 1

  • donderdag 09 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 9 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Een gesprek met Bert Heemskerk, topman van de Rabobank over de stand van de economie, de lawine aan kabinetsplannen en de dreigende oorlog in de polder.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een kwart miljoen mensen vergast in het Poolse vernietigingskamp Sobibor. Enkele tientallen mensen wisten te ontsnappen uit het kamp. Over hun opstand is nu, zestig jaar na dato, een theaterstuk gemaakt. "Opstand in Sobibor" gaat donderdagavond in premiere. Een reportage over het theaterstuk, op locatie in voormalig kamp Vught, en een gesprek met een overlevende.

  • dinsdag 07 september 2004
  • 11:02Noorderlicht

    ** In een nieuwe reeks Paradisolezingen vertelt Wim van der Grind over leren en geheugen bij dieren. ** Als drugsverslaving samengaat met depressie, werkt de normale behandeling niet meer. Judith Homberg zocht naar alternatieven.

    Meer informatie

    Paradisolezing: Diergeheugen

    Verschillende diersoorten onthouden andere dingen: Uw hond kent meer geuren dan u zelfs maar kunt ruiken, maar u onthoudt meer woorden. Aanstaande zondag houdt emeritus hoogleraar Wim van de Grind de eerste van een nieuwe reeks wetenschapslezingen in de Amsterdamse Paradiso over geheugen en leren bij dieren. Eerst is hij te gast bij Noorderlicht Radio.

    Voor de eerste reeks van vijf Herfstlezingen is als overkoepelend thema gekozen 'Herinnering en verbeelding'. In de lezingen worden onder meer psychologische, historische, literaire en gedragswetenschappelijke aspecten van herinnering en de werking van het geheugen belicht

    De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11.00 - 12.00 uur in Paradiso, Weteringschans 6 in Amsterdam. Toegangskaarten kosten EURO 9,-. OKW-donateurs betalen EURO 7,50. Aansluitend aan de lezing is er van 12.00 - 13.00 uur ruimte voor het stellen van vragen en discussie tussen het publiek en de spreker.

    Gedurende de hele serie besteedt de VPRO aandacht aan de Herfstlezingen in het radioprogramma Noorderlicht, steeds de dinsdag voorafgaand aan de lezing om 11.00 uur.

    De Paradisolezingen worden georganiseerd door de K.L. Poll-stichting voor Onderwijs, Kunst en Wetenschap, in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Paradiso en de VPRO.

    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Aantrekkelijk voor de baby

    Mooie mensen worden voorgetrokken op school, krijgen sneller een baan, vinden makkelijker een partner en... krijgen meer aandacht van baby's. Onderzoekers aan de Universiteit van Exeter hebben ontdekt dat pasgeboren baby's liever naar een aantrekkelijk dan naar een lelijk gezicht kijken.
    Babies van 1 tot 7 dagen oud kregen foto's te zien van verschillende vrouwen, die door een groep volwassenen beoordeeld waren op aantrekkelijkheid. Knappe dames bleken het langst de aandacht vast te houden van de baby's.
    Onderzoeker Alan Slater concludeert dat het herkennen van een aantrekkelijk gezicht een aangeboren eigenschap is. Baby's komen ter wereld met een ingebouwd beeld van hoe een mens eruit moet zien, denkt Slater. En aantrekkelijke mensen lijken meer op dit plaatje dan lelijke mensen.
    ***

    Overige berichten over haar uit stamcellen en Gabriël Beckers' experiment met papagaaienpraat vindt u bij de nieuwsberichten van Noorderlicht (bovenste link).

    -----

    Verslaving als zelfmedicatie

    Drugsverslaafden die ook depressief zijn, reageren slecht op standaard-behandelingen tegen verslaving. Medicatie tegen depressie heeft wèl effect op drugsbehoefte, blijkt uit rattenonderzoek van Judith Homberg. Op grond van haar ontdekking pleit zij voor nieuwe behandelingsmethoden.

    -----

    BUITEN DE WETENSCHAP: Imam-opleiding

    Bij de opening van het academisch jaar van de Theologische Universiteit in Kampen zei minister Van der Hoeven gisteren dat ze vindt dat er snel een wetenschappelijke imam-opleiding moet komen in Nederland. Ze hoopt dat daardoor de angst tegen moslims wordt overwonnen zodat er een Nederlandse variant van de islam kan bloeien. Maar er IS toch al zeven jaar een wetenschappelijke imam-opleiding in Rotterdam? Aan de telefoon is Mustafa Ermek, woordvoerder van de Islamitische Universiteit Rotterdam.

  • dinsdag 07 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Een debat over de voortschrijdende liberalisering en privatisering binnen de Europese Unie. ** De republikeinen lijken een voorsprong op de democraten te hebben genomen, Michiel Vos rapporteert over de laatste stand van zaken.

    Meer informatie

    Privatisering en liberalisering in de Europese Unie

    Debat over de voortschrijdende liberalisering en privatisering binnen de Europese Unie. Over de voor en nadelen van de privatisering van de staatsbedrijven en aan welke voorwaarden een geslaagde privatisering moet voldoen.

    Aan het debat nemen deel:
    Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie en adviseur voor de Wereldbank, en voormalig secretaris generaal van Economische Zaken;
    Mia de Vits, Europarlementariër, lid van de Parlementaire Commissie Interne Markt en voormalig voorzitter van de grootste Vakbond van België, de ABVV;
    Hans Steketee, Britse correspondent voor NRC-Handelsblad
    ---

    De republikeinse campagne

    Een nek-aan-nekrace werd ons maandenlang voorspeld, waarbij de marges indien mogelijk nog kleiner zouden zijn dan bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen George W. Bush en Al Gore. Maar na een reeks aanvallen onder de gordel door Vietnam-veteranen die John Kerry's heldendom betwisten, afgemaakt met de nodige uppercuts tijdens de Republikeinse Conventie van vorige week, lijkt de democratische kandidaat voor dit moment even in de touwen te hangen Terwijl de zittende president lichtvoetig door de ring danst. 11% voorsprong zou George Bush volgens de laatste peilingen hebben op John Kerry. Michiel Vos werkt al ruim een jaar aan een documentaire over de democratische campagne en is al die tijd overal bij geweest. Verkeerd onderwerp gekozen? Chris Kijne gaat in gesprek met hem.
    ---

  • dinsdag 07 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Staatssecretaris voor Cultuur en Media, Medy van der Laan, over de toekomst van het publieke bestel. ** Aflevering 2 in de reportage serie "Nederland Vergrijst": van Abrahamfiets tot midlife-chrysler. ** Gesprek met de nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken, oud-VLD-voorzitter Karel de Gucht.

    Meer informatie

    De toekomst van het publieke bestel

    Komende woensdag vergadert de Tweede Kamer over de omroep en de aanbevelingen van het rapport van de commissie Rinnooy Kan. Deze commissie onderzocht of de omroepen goed aan hun publieke taak voldoen. Een gesprek met de Staatssecretaris voor Cultuur en Media, Medy van der Laan over de toekomst van het publieke bestel.
    ---

    Nederland vergrijst

    Reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de komst van een vergrijsde golf van babyboomers die veel geld en tijd te besteden hebben.
    In een serie van 4 reportages berichten VPRO-verslaggevers Teun van de Keuken en Gerrit Kalsbeek van het grijze front. Zij spreken met ontwerpers, verkopers, bladenmakers en andere deskundigen over gouden kansen en grijze zaken.

    Deel twee: van Abrahamfiets tot midlife-chrysler.
    ---

    De nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken

    Gesprek met de nieuwe Belgische minister van Buitenlandse Zaken, oud-VLD-voorzitter Karel de Gucht. Over de Belgische stellingname inzake Irak, de reeks conferenties over Europese normen en waarden die deze week op initiatief van Jan Peter Balkenende van start gaat, en de relatie met de Verenigde Staten. De Gucht schreef twee jaar geleden: ' Het open en creatieve Amerika trekt zich sinds 11 september onder aanvoering van president George W. Bush terug in een belegerde burcht waarbij de rest van de wereld verdacht is'.
    ---

  • maandag 06 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 6 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Nederlandse houthandelaars maken moeilijke tijden door. Een belangrijke reden is dat Staatsbosbeheer als zelfstandig bestuursorgaan zelf houthandelaar is geworden. De vroegere toeleverancier van bomen is nu de
    grootste concurrent voor veel houthandelaars. En, vragen die zich af: is het wel eerlijke concurrentie?
    En een gesprek over de schimmigheid van gelegaliseerde prostitutie in Nederland. Officieel is prostitutie gelegaliseerd, maar doordat er geen arbeidscontracten zijn, worden prostitutee's niet beschermd. De Tweede Kamer vindt dat dit eerst verbeterd moet worden, voordat er nieuwe Oosteuropese prostituee's naar Nederland komen.
    D66 is het niet eens met het kabinetsvoornemen om het niet langer mogelijk te maken dat allochtonen een dubbele nationaliteit hebben. Een debat tussen D66-fractievoorzitter Boris Dittrich en VVD-Kamerlid Arno Visser.
    Muziek 11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Refugee
    Titel CD : Laughter through tears
    Uitvoerende : Oi va voi
    Componist : Ammar / Breslaw
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : 433.1029.020
    Duur : 3'02
    Nummer : 1
    Titel Track : Mediterranean Sea
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Admiral Freebee
    Componist : Tom van Laere
    Label : Universal
    Labelnummer : 602498111086
    Duur : 4'00
    Nummer : 1

  • maandag 06 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 6 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    In Bosnie heeft de internationale gemeenschap het voor het zeggen, terwijl de oorlog in het voormalig Joegoslavie bijna 9 jaar geleden werd beeindigd. Een reportage over een nieuwe generatie Bosnische journalisten: hoe zien zij de toekomst van hun land?
    En een gesprek over Rusland en de Kaukasus. De schoolgijzeling eindigde vrijdag in een bloedbad. Maar wat wilden de gijzelnemer precies ten bate van Tsjetsjenie?
    Muziek 09.00 - 10.00 uur:
    Titel Track : God put a smile upon your face
    Titel CD : A rush of blood to the head
    Uitvoerende : Coldplay
    Componist : Coldplay
    Label : Parlophone
    Labelnummer : 7243 5 40504 28
    Duur : 4'57
    Nummer : 3

  • maandag 06 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 6 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Met Ivan Wolffers, publicist en hoogleraar gezondheidszorg. Als zodanig was hij altijd zeer kritisch op de medische zorg in Nederland. Onlangs kreeg hij kanker, en hield een dagboek bij. Een gesprek over zijn persoonlijke ervaring met de gezondheidszorg.
    De kerk in Almere kreeg 25 jaar geleden een eigen gebouw. Al die tijd probeerde de kerk midden in deze nieuwe stad aktief te zijn. Wat kan een nieuwe kerk in een nieuwe Vinex-wijk kerk anno 2004 leren van de 25-jarige ervaring in Almere?
    Gegevens boek Wolffers:
    Auteur: Ivan Wolffers
    Titel: Walvis spelen
    Uitgeverij: Contact
    ISBN: 90 254 1724 8
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : God put a smile upon your face
    Titel CD : A rush of blood to the head
    Uitvoerende : Coldplay
    Componist : Coldplay
    Label : Parlophone
    Labelnummer : 7243 5 40504 28
    Duur : 4'57
    Nummer : 3

  • vrijdag 03 september 2004
  • 11:02Argos

    ** Korvetten voor Indonesië: Argos over een van de grootste wapenexportorders van de laatste twintig jaar.

    Meer informatie

    Korvetten voor Indonesië

    De levering van korvetten aan Indonesië door de Vlissingse scheepswerf De Schelde leidde begin dit jaar tot een fiks debat in de media en in het parlement. De regering beloofde de Tweede Kamer op de hoogte te houden van de mensenrechtensituatie in Indonesië en het conflict in Atjeh alvorens een besluit te nemen over een exportvergunning. Dat zou pas over twee jaar aan de orde zijn. De Kamer zou nog volop de gelegenheid krijgen erover mee te praten. Maar de afgelopen maanden is er van alles gebeurd waardoor de deal ineens onafwendbaar lijkt. Of toch niet? Hoe zit het dan met de aanwijzingen dat de Indonesische marine volop meedoet aan de oorlog tegen de rebellen in Atjeh?

    Argos over een van de grootste wapenexportorders van de laatste twintig jaar.
    ---

    Persbericht naar aanleiding van de uitzending:

    REGERINGSPARTIJ D66 NEEMT AFSTAND VAN KORVETTENORDER INDONESIE

    D66 neemt afstand van het voornemen van de regering om de Vlissingse scheepswerf De Schelde twee korvetten te laten leveren aan de Indonesische marine. "Econmisch is het belangrijk dat die order er komt, maar ik ben helemaal niet onder de indruk van de argumentatie van de regering. Onder de huidige omstandigheden lijkt het mij absoluut niet het moment om die schepen te gaan leveren aan Indonesië", zei woordvoerder Lousewies van der Laan van de D66-Tweede Kamerfractie vandaag (vrijdag 3 september 2004) in het radioprogramma Argos (Radio 1, De Ochtenden Vpro).

    Het grootste struikelblok in de politieke discussie was steeds de schending van mensenrechten door het Indonesische leger in de opstandige provincie Atjeh. Maar volgens de Nederlandse regering zou de Indonesische marine daar niet aan mee doen, in tegenstelling tot de landmacht en de luchtmacht. Dus kan er worden geleverd.

    Van der Laan: "Ik vind het een ontzettend kunstmatig onderscheid om te zeggen de luchtmacht is wel betrokken en de marine niet, en de marine doet alleen maar transporten, en daar kun je de korvetten niet voor inzetten. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat het

    Indonesische leger betrokken is bij de oorlog in Atjeh en dat daar gigantische problemen zijn op het gebied van mensenrechtenschendingen. Wij hebben gewoon afspraken in Europees verband dat je onlusten niet mag aanwakkeren, en dat je niet mag leveren aan landen die mensenrechten schenden."

    Voor Van der Laan speelt het geen rol dat het regeringstandpunt ook wordt gesteund door D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken, die tezijnertijd de exportvergunning voor de korvettenorder moet verlenen: "De Tweede Kamer controleert de regering en heeft een eigen verantwoordelijkheid. Ik neem die verantwoordelijkheid buitengewoon serieus."

    Als Kamerlid Van der Laan in de Argos-uitzending wordt geconfronteerd met een recente ingezonden brief van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot in de grootste engelstalige krant in Inonesië, reageert ze verontwaardigd. Minister Bot schreef op 25 augustus in de 'Jakarta Post': "In 2007 zullen twee supermoderne, door Nederland gebouwde schepen de Indonesische marinecapaciteit versterken om de territoriale wateren beter te kunnen controleren."

    Van der Laan in Argos: "Dit verbaast mij hogelijk. Ik vind het krankzinnig dat we nu weer via de media geïnformeerd moeten worden. Het lijkt me tijd dat we als Kamer gaan optreden. Hij mag zoiets helemaal niet zeggen voordat de Kamer erover gesproken heeft. De situatie in de Kamer is zodanig dat de regering met alleen de steun van CDA en VVD geen meerderheid heeft om voort te gaan. Zolang er geen duidelijkheid is over de mensenrechtensituatie - en die is er wat mij betreft helemaal niet - kan de regering niet die stappen zetten."

    In de Argos-uitzending krijgt D66-woordvoerder Lousewies van der Laan steun van haar PvdA-collega Luuk Blom. Beide Kamerleden willen gezamenlijk de regering om opheldering vragen.
    ---

  • vrijdag 03 september 2004
  • 10:02Buitenland

    ** Vanuit Khartoem een portret van de Soedanese regering. ** Wekelijkse boekenrubriek

    Meer informatie

    Soedan

    Vanuit Khartoem een portret van de Soedanese regering, waaronder gesprekken met opposanten en regeringswoordvoerders.
    ---

  • vrijdag 03 september 2004
  • 09:02Interview

    ** Gesprek met hoogleraar mediarecht Gerard Schuijt over de stand van zaken binnen de journalistiek. ** Eerste aflevering van een reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de vergrijzing. ** Waar het om gaat: KUN wordt RUN.

    Meer informatie

    De journalisitek onder de loep

    Gesprek met scheidend hoogleraar mediarecht Gerard Schuijt over bijklussende journalisten, het tanende aanzien van de journalistiek, de gevolgen van schaalvergroting en bezuinigingen en de roep van de overheid om meer zelfregulering van de media. Ter ere van het afscheid van Schuijt aan de Universiteit van Amsterdam wordt vrijdag een symposium gewijd aan de positie van de journalist binnen een kranten- of omroeponderneming.
    ---

    Nederland vergrijst

    Eerste aflevering van een reportageserie over hoe ondernemers, reclamemakers en ontwerpers zich voorbereiden op de komst van een vergrijsde golf van babyboomers die veel geld en tijd te besteden hebben.
    Dat deze generatie van "babyboomers" tot de meest draagkrachtige groep van onze samenleving behoort, begint nog maar langzaam door te dringen tot de ondernemers van ons land. Een probleem hierbij is, dat de producten en diensten voor deze grijze golf wel moet worden toegesneden op de doelgroep, maar dat je dat nooit mag zeggen. Want de nieuwe ouderen voelen zich niet oud, nee, ze achten zich leeftijdsloos.

    In een serie van 4 reportages berichten VPRO-verslaggevers Teun van de Keuken en Gerrit Kalsbeek van het grijze front. Zij spreken met ontwerpers, verkopers, bladenmakers en andere deskundigen over gouden kansen en grijze zaken.
    ---

    Waar het om gaat: KUN wordt RUN

    Waar het nu om gaat is de naamsverandering van de KUN. De Katholieke Universiteit Nijmegen heet per 1 september Radboud Universiteit Nijmegen, RUN. Nadat in 1961 het woord Rooms al was weggevallen is nu de hele verwijzing naar het Katholieke weg. Waar duidt dit op?

    Een gesprek met de voorzitter van het college van bestuur van de RUN, de heer de Wijkerslooth de Weerdesteyn
    ---

  • donderdag 02 september 2004
  • 11:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 2 sep 11:04, Radio 1

    Meer informatie

    Ouders betalen jaarlijks honderden euro's aan de middelbare school van hun kinderen. Maar weten ze ook waar dat geld precies voor nodig is?
    Een onderzoeksreportage over de transparantie van de schoolkosten, met een reactie van minister van der Hoeven.
    En premier Balkenende wil ook in Europa een normen- en waardendebat op gang brengen. Het Tilburgse instituut Nexus organiseert daarom volgende week een conferentie, als aftrap van dat Europese debat. Nexus-directeur Riemen legt uit waarom dat debat zinvol is.
    11.00 - 12.00 uur
    Titel Track : Fake
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Simply Red
    Componist : Hucknall / Jaimes
    Label : simplyred.com
    Labelnummer : srsam010
    Duur : 3'43
    Nummer : 2
    Titel Track : All aboard
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Allison Moorer
    Componist : Allison Moorer
    Label : Sugar Hill
    Labelnummer : SUG-CD-3984S6
    Duur : 4'08
    Nummer : 1

  • donderdag 02 september 2004
  • 10:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 2 sep 10:04, Radio 1

    Meer informatie

    Zeer oude Belgen zijn onvindbaar geraakt, althans in de Belgische bevolkingsadministratie.
    De Irakese regering telt 1 christen, mevrouw Pascale Warda. Zij is minister van Migratie. Sommige Irakese christenen menen dat die portefeuille alles zegt over de toekomst voor Irakese christenen: het land verlaten. Een gesprek met haar over de veiligheidssituatie in Irak en over de positie van christenen in Irak.
    In Iran heeft onlangs een 16-jarig meisje de doodstraf gekregen. Ze zou seks hebben gehad buiten het huwelijk, en dat is daar letterlijk een halsmisdrijf, ook voor minderjarigen. Een gesprek over de mensen- en vooral vrouwenrechtensituatie in Iran met de antropologe Halleh Ghorashi en een woordvoerder van Amnesty International in Nederland.
    En een nieuwe aflevering van de rubriek 'Neef aan de overkant', waarin de Jood Gideon Soesman en de Arabier Mouin Rabbani elkaar gesproken brieven sturen.
    10.00 - 11.00 uur
    Titel Track : Sorella Mia
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Sergio Cammariére
    Componist : Sergio Cammariére
    Label : EMI
    Labelnummer : Promo
    Duur : 4'05
    Nummer : 1
    Titel Track : Madrugada
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : The Chiki Chika Girls
    Componist : Ruby Calzado
    Label : Just Entertaiment
    Labelnummer : 8 717344721196
    Duur : 2'58
    Nummer : 4
    Titel Track : Boy Boy Boy
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Iain Archer
    Componist : Iain Archer
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : BSR32P
    Duur : 4'22
    Nummer : 1
    Titel Track : Wonderful thing
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Wealthy Beggar
    Componist : Skyvan / Sikkers
    Label : Pias Recordings
    Labelnummer : 5 413356670424
    Duur : 3'00
    Nummer : 2

  • donderdag 02 september 2004
  • 09:04EO - De Ochtenden 2004 / 2005 2 sep 09:04, Radio 1

    Meer informatie

    Het Interview met D66-minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst. Hij loopt in het kabinet voorop als het gaat om harder en langer werken. Waarom wil hij dat en hoeveel kans van slagen heeft dit kabinetsbeleid?
    En: klopt de koran-interpretatie van Ayaan Hirsi Ali over onderdrukking van moslimvrouwen door mannen? De Utrechtse imam Hamza Zaid Kallani erkent het probleem wat Hirsi Ali aansnijdt, maar vindt dat ze de Koran volledig verkeerd interpreteert.
    09.00 - 10.00 uur
    Titel Track : Star
    Titel CD : nvt
    Uitvoerende : Reamonn
    Componist : Reamonn
    Label : Virgin Records
    Labelnummer : 7 24354 715723
    Duur : 3'53
    Nummer : 1