kaft
  • donderdag 17 januari 2008
  • 09:00Aan tafel

    Met Koningshuiskenner Dorine Hermans, defensiefotograaf Henny Keeris, investeringsadviseur Jos Kieboom en oud-journalist René de Bok.

    Meer informatie

    • Ze is de eeuwige tweede: prinses Margriet. De voorbeeldige reserve-koningin wordt zaterdag 65 jaar. Met kenner van het Koninklijk Huis Dorine Hermans praten we over de vrouw die vooral plichtsgetrouw wilde zijn en wars is van glamour en glitter.

    Zaterdag ook aandacht voor prinses Margriet in Blauw Bloed, Ned 2, rond 19.30 uur.
    Vrijdagavond wordt een groot NOS-interview met prinses Margriet uitgezonden, Ned 1.

    • Manhaftig houden ze hun wapen vast, de blik verborgen achter de stoere zonnebril. Het zijn de heroïsche foto's die het ministerie van defensie graag ziet verschijnen. Henny Keeris won als defensiefotograaf ooit de derde prijs bij de Zilveren Camera en heeft zo zijn gedachten over de ophef die gemaakt wordt over de nominatie van defensiefotograaf Sjoerd Hilckmann voor de Zilveren Camera 2007.

    De foto's die besproken werden in het gesprek met ex-defensiefotograaf Hennie Keeris zijn te vinden op de sites die via de links te bereiken zijn.

    • Aziatische staatsfondsen en kredietverstrekkers uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië investeren gigantische geldbedragen om noodlijdende Amerikaanse banken te redden. Wordt de Amerikaanse (en de hele Westerse) economie zo niet te veel afhankelijk van de geldverstrekkers uit het oosten? Een gesprek met Jos Kieboom, adviseur van een investeringsfonds uit Singapore.

    • Oud-journalist René de Bok bespreekt de verse opinie-weekbladen.

  • 10:00Het Onderzoek

    10:05-10.30: Moslims voor Oranje.
    10.30-10.45: Jeroen van Merwijk: "We gaan nie na China".
    10.45-11.00: Amsterdamse winkels wapenen zich.

    Meer informatie

    10:05-10.30: Moslims voor Oranje
    Welke rol spelen moslimmilitairen in de Nederlandse krijgsmacht? Hoe kijken collega's tegen hen aan? En hoe gaat het als zij op missie geloofsgenoten tegenkomen in islamitische landen zoals Irak, Bosnië en Afghanistan? Femke Bosman promoveerde woensdag aan de Universiteit van Tilburg op dit onderwerp. Samen met de voorzitter van het Multicultureel Netwerk Defensie, Rudy Richardson, is zij te gast in De Ochtenden.

    10.30-10.45: Jeroen van Merwijk: "We gaan nie na China"
    Met een beetje geluk wordt het protestlied tegen de Olympische Spelen in China van cabaretier Jeroen van Merwijk een echte carnavalskraker. Hij hoopt in De Ochtenden de juiste toon te vinden: het refrein van het lied beleeft de premiere.

    We gaan nie na, nie na China
    Ook niet voor de sport
    We gaan nie na, nie na, nie na China
    Geen Hollander komt op 't scorebord

    Dat is het refrein van het Olympisch protestlied dat Jeroen van Merwijk vandaag voor het eerst zong op de radio. Van Merwijk gaat het lied binnenkort opnemen in een studio samen met Dolf Jansen, Jack Spijkerman en Maarten van Roozendaal.

    Luisteraar Sip Beth deed een suggestie voor twee coupletten :

    Lood in speelgoed, lood in mensen,
    dit metaal komt daar veel voor,
    veel goekoper ook dan goud of zilver,
    maar de Spelen? Die gaan door!

    Veel verschil; een start- of nekschot,
    voor de "rich" of voor de "poor",
    duurbetaald dat goud, brons, zilver,
    maar de Spelen? Die gaan door!

    10.45-11.00: Amsterdamse winkels wapenen zich
    Winkeliers in Amsterdam die allerlei spullen aanschaffen om overvallers buiten de deur te houden krijgen de onkosten voor de helft terug van de gemeente. Dat werd deze week bekend. Intussen waren er in 2007 flink wat meer roofovervallen. De schrik zit er goed in bij de winkeliers. Maar opgeven, dat nooit! En dus heeft het MKB een nieuw idee bedacht om boeven te vangen... Een reportage.

  • 11:00Het Buitenland

    11:05-11.20: Reportage Kenia.
    11.20-11.30: Antisemitisme in Polen.

    Meer informatie

    11:05-11.20: Reportage Kenia
    In Kenia vielen woensdag twee doden bij demonstraties tegen de regering. Het blijft onrustig in het land en dus durven de vele vluchtelingen nog niet terug naar huis. Correspondent Ilona Eveleens was de afgelopen dagen in de Rift vallei en tekende daar de persoonlijke verhalen op van mensen die alles kwijt zijn.

    11.20-11.30: Antisemitisme in Polen
    In Polen is een rel ontstaan over een boek waarin het naoorlogs antisemitisme onder de loep wordt genomen. Het boek van historicus Jan Tomasz Gross gaat in op geweld waar in 1946 veertig Joden bij om het leven kwamen. Het Openbaar ministerie in Warschau onderzoekt of de auteur de Poolse natie heeft beledigd.