afleveringenarchief
  • woensdag 28 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Heksenkinderen in Congo

    Meer informatie

    In tijden van chaos en oorlog wordt veel van de ellende aan hekserij toegeschreven. Vooral kinderen, vaak kindsoldaten, worden ervan beticht behekst te zijn. Dat komt voort uit angst en opportunisme. Een gesprek met Klaas de Jonge. Hij is antropoloog en deed de afgelopen maanden onderzoek naar hekserij in de het zuiden en oosten van Congo.

  • woensdag 28 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Kamp vs de Volkskrant
    10.30-10.45 uur: Hoge Raad voor Marokkaanse Migranten
    10.45-11.00 uur: Anker is Pleiten

    Meer informatie

    KAMP VS DE VOLKSKRANT
    Henk Kamp voerde een maand geleden in zijn laatste dagen als minister van Defensie een ware veldtocht tegen de Volkskrant. Vanwege een onthulling in die krant op 17 november over militaire verhoorpraktijken in Irak, waarvan de minister moest toegeven dat ze inderdaad niet volgens de regels waren verlopen. Toch liet De Volkskrant zich zo in het defensief dringen, dat hoofdredacteur Pieter Broertjes eind vorige maand zelf uit de school klapte over de identiteit van de belangrijkste bron voor het verhaal in zijn krant. Waarom brak De Volkskrant met de journalistieke stelregel dat bronnen altijd zoveel mogelijk beschermd moeten worden? Argos berichtte hier anderhalve week geleden over. Vandaag in 'Argos Supplement' een gesprek met adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout van De Volkskrant.

    HOGE RAAD VOOR MAROKKAANSE MIGRANTEN
    Het Conseil Consultatif des Droits de l'Homme(CCDH), een nationaal instituut voor mensenrechten in Marokko, heeft van koning Mohamed IV, de opdracht gekregen een onderzoek te doen naar de positie van de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland, en om de oprichting van een Hoge Raad voor Marokkaanse migranten voor te bereiden. Deze week werd daarvoor een werkgroep samengesteld van zo'n vijftien in het buitenland woonachtige Marokkanen. Interview met de twee Nederlandse leden, PvdA-Kamerlid Khadija Arib en Emcemo-directeur Abou Menehbi.

    ANKER IS PLEITEN
    Tweewekelijkse juridische rubriek, deze keer door Willem Ankers kantoorgenoot Tjalling van der Goot.

  • woensdag 28 februari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.05-09.30 - Het interview: Theodoor Holman
    09.30-09.45 - De 12 provincien: Overijssel
    09.45-10.00 - Portret Hamas

    Meer informatie

    09.05-09.30 - Het interview: Theodoor Holman
    Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, is columnist en scenarioschrijver, wás presentator op televisie en ís het op de radio, maar toch kent Nederland Theodor Holman vooral als 'de vriend van Theo van Gogh' en 'die boze man van TV'. Deze week verschijnt zijn nieuwe roman, TJON, het verhaal van een Indisch jongetje in Amsterdam Zuid. Misschien wel zijn mooiste boek tot nu toe. Sluit Holman daarmee het hoofdstuk 'van Gogh' af?

    09.30-09.45 - De 12 provincien: Overijssel
    De 12 Provincien, een reportageserie over wat er zoal speelt in de provincies, waarvan u op 7 maart het bestuur kunt kiezen. Vandaag Overijssel.
    Bestaat er een verband tussen die provincie en de genocide op honderdduizenden christenen in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog? Meer dan u denkt. dat komt vooral door de nummer 3 op de lijst voor de PvdA in Overijssel, mevrouw Attyia Tunc. Als dochter van Assyrische vluchtelingen ijvert zij voor de erkenning door Turkije van die genocide. En haar 15.000 volksgenoten die in Overijssel wonen, verwachten heel veel van haar. Vanuit de provincie opkomen voor onrecht in een ander werelddeel, kan dat?

    09.45-10.00 - Portret Hamas
    Ruim een jaar geleden, op 25 januari 2006, werd de beweging Hamas door de Palestijnen gekozen tot de grootste partij in de Palestijnse Gebieden. Er volgde een roerig jaar: een internationale boycot, een burgeroorlog met Fatah en recentelijk een regering van nationale eenheid. In de gehele Westerse wereld verschenen tal van rapporten en commentaren; opiniemakers braken zich het hoofd over wat deze club nou werkelijk bezielde. Daarover vanmorgen een gesprek met Wim Kortenoeven. Hij schreef een boek over Hamas, dat zojuist is verschenen.

  • dinsdag 27 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Staatsgas Bolivia

    Meer informatie

    Op 1 mei 2006 nationaliseerde de linkse president Evo Morales van Bolivia de nationale gas- en oliereserves. De regering spreekt van een groot succes. Maar het staatsoliebedrijf, dat nu de hele exploitatie moet gaan regelen, heeft geen idee hoe te beginnen aan zijn nieuwe taak. Niemand weet hoe het verder moet. Een reportage van Edwin Koopman.

  • dinsdag 27 februari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    Exoten in Nederland: gevolgen van de biologische globalisering ** Prof Hoeijmakers stuurt bozen brieven in Ellebogenwerk 4 ** Internationaal Pooljaar. ** 10.45-11.00 uur: Horen & Zien.

    Meer informatie

    BUITENLANDSE INVASIE

    De kip, de aardappel en het MKZ-virus hebben één ding gemeen: ze zijn ooit, met opzet of per ongeluk, uit het buitenland ons land binnengekomen. Invoer van uitheemse planten- en diersoorten is op zich niets bijzonders, maar door toename van de wereldhandel komen de laatste decennia meer en meer exoten in Nederland terecht.
    Over de risico's van deze biologische globalisering is een boek uitgekomen en twee van de auteurs zijn hier in de studio: bioloog Wouter van der Weijden en epidemioloog Pieter Bol en Ger Jochems praat met ze.
    -----

    ELLEBOGENWERK 4

    Wetenschap is oorlog, althans in de Verenigde Staten, waar de competitie veel heviger is dan in Europa. In vergelijking met de Amerikanen zijn de meeste Nederlandse onderzoekers watjes. Zo niet verouderingsdeskundige Jan Hoeijmakers. Hij vecht keilhard terug, met als belangrijkste wapen een scherpe pen.

    Luister u naar aflevering 4 van de serie Ellebogenwerk: Jan Hoeijmakers in gesprek met Jair Stein.
    -----

    INTERNATIONAAL POOLJAAR

    Het jaar 2007 is uitgeroepen tot Internationaal Pooljaar. Duizenden wetenschappers uit 60 landen trekken de komende maanden naar de Noord- en Zuidpool om daar onderzoek te doen. Vooruitlopend hierop was op Noorderlicht Online de afgelopen weken al het weblog te volgen van Corina Brussaard, onderzoekster van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Aan boord van het onderzoeksschip de Aurora Australis, deed zij onderzoek naar virussen in de woeste wateren tussen Tasmanie en Antarctica. Vorige week kwam er voor haar een dramatisch einde aan deze tocht. Wetenschapsredacteur Remy van den Brand maakte de gebeurtenissen van nabij mee
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over toneel en beeldende kunst, met Chantal Pattyn.

  • dinsdag 27 februari 2007
  • 09:03Het binnenland

    09.00-09.30 uur: Het nieuwe leren
    09.30-09.45 uur: De Twaalf Provincien
    09.45-10.00 uur: Servie onschuldig aan genocide, maar...

    Meer informatie

    HET NIEUWE LEREN
    Interview met Wim Sterken, teamleider en docent aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Windesheim. Hij luisterde het eerste symposium van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) op met een sketch en een lied, waarin hij onder meer zong 'Lieve heer, in godsnaam je moet me helpen/ ik krijg ze niet meer gemotiveerd/ en dan moet ik ze ook nog leren leren/ maar dat heb ik zelf nog nooit geleerd'. Welke waarheden gaan er schuil achter de ironie?

    DE TWAALF PROVINCIEN
    In de aanloop naar de Provinciale Staten-verkiezingen van volgende week in De Ochtenden iedere dag een reportage over een heet hangijzer in steeds weer een andere provincie. Vandaag: het gedoogbeleid bij milieuvergunningen in Gelderland. Gaat het bedrijf RRT Betuwse Groenrecycling, dat bij het omzetten van compost veel stank veroorzaakt, z'n boekje te buiten?

    SERVIE ONSCHULDIG AAN GENOCIDE, MAAR...
    Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag is in 1995 in het Bosnische Srebrenica wel degelijk genocide gepleegd. Toch is de Servische staat daar niet rechtstreeks verantwoordelijk voor. Wel heeft Servie de genocideconventie van de VN geschonden omdat het land de oorlogsmisdaden in de moslimenclave niet heeft kunnen voorkomen. Het was voor het eerst dat een land werd aangeklaagd voor volkerenmoord. De aanklacht werd in 1993 door Bosnie ingediend. Bosnie hoopte met een veroordeling van Servie ook schadevergoeding te kunnen krijgen. Wat betekent deze uitspraak voor het internationaal recht en voor de politieke positie van Servie in Europa? Een gesprek met deskundige volkenrecht Paul de Waart en met Joost Lagendijk van het Europees Parlement.

  • maandag 26 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05-11.30: Bosbranden in Portugal.

    Meer informatie

    De afgelopen zomers hebben bosbranden een verwoestend spoor getrokken in Portugal. Morgen komen bosbrand-experts uit de hele wereld in Australië bij elkaar om op een conferentie uit te wisselen hoe je bosbranden kunt voorkomen en bestrijden. In De Ochtenden een reportage vanuit Portugal over de gevolgen van de enorme bosbranden van de afgelopen jaren, en wat Portugal hiervan geleerd heeft.

  • maandag 26 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:05-10.30: Beleggen in Teak-hout
    10.30-10.45: Nederlandse emigranten
    10.45-11.00: Debat Alcoholreclame-verbod

    Meer informatie

    10:05-10.30: Beleggen in Teak-hout
    De de afgelopen jaren ging het geregeld mis met bedrijven die beleggingen in hardhoutplantages aanbieden. Maar de grote klap moet nog komen: de komende maanden velt de Autoriteit Financiele Markten (AFM) nl. een oordeel over al deze bedrijven. Nu al is duidelijk dat vele geen vergunning krijgen. En wat er dan gebeurt met de beleggers?

    10.30-10.45: Nederlandse emigranten
    Emigreren.... steeds meer Nederlanders doen het en vele anderen dromen ervan. In 2006 vertrok zelfs het recordaantal van 132 duizend Nederlanders om elders een nieuw leven op te bouwen. Rosa Koelemeijer zocht ze op en beschreef in het boek 'Hollandse bergen' over het echte leven van emigranten. Hoe leven ze? Houden ze nog contact met ons kleine kikkerland en integreren ze eigenlijk wel? En komen al die dromen over 'een nieuw leven opbouwen' eigenlijk wel uit?

    10.45-11.00: Debat Alcoholreclame-verbod
    Als het aan de kersverse minister Ab Klink ligt, worden Alcohol-reclamespotjes op radio en televisie voor negen uur s'avonds verboden. Wim van Dalen, directeur van stichting Alcohol preventie (STAP) ziet een langverwachte wens eindelijk in vervulling gaan, maar toekomstig Eerste Kamerlid en voorzitter van het Centrum voor Merk en Communicatie Hans Hillen dreigt roet in het eten te gooien. Hij ziet er niets in en vindt het reclameverbod symboolpolitiek. Een debat.

  • maandag 26 februari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.05-09.30: Rinnooy Kan
    09.30-09.45: De 12 provincien: Flevoland
    09.45-10.00: Staatsbezoek aan Turkije

    Meer informatie

    09.05-09.30: Rinnooy Kan
    De nieuwe regeringsploeg zet meer dan vorige kabinetten in op overleg met het 'maatschappelijk middenveld'. Wat betekent dat voor de rol van de Sociaal-Economische Raad? Krijgt de raad meer macht, en hoe vult zij die in? Hoe gaat de SER het mislukte overleg over het ontslagrecht vlot trekken, en wat vindt zij van de oproep van de bonden om topsalarissen in het bedrijfsleven aan te pakken? In De Ochtenden een uitgebreid interview met SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.

    09.30-09.45: De 12 provincien: Flevoland
    In de aanloop naar de Provinciale verkiezingen trekken de verslaggevers van De Ochtenden de 12 provincieën in om te horen wat er zich afspeelt. Vandaag: Flevoland.
    Onder druk van stijgende kosten en regelgeving zien steeds meer vissers op Urk zich genoodzaakt te stoppen met hun bedrijf. Toch kondigt de provinciale afdeling van het CDA moedig aan te willen investeren in de groei van de Urker visserij. Hoe zien ze dat voor zich?

    09.45-10.00: Staatsbezoek aan Turkije
    Vanaf morgen (dinsdag 27 februari) tot en met vrijdag brengt koninging Beatrix een staatsbezoek aan Turkije.
    In een gesprek Tuncay Cinibulak aandacht voor de handelsdelegatie die met de koningin meereist. Hoe beinvloeden de stroeve toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Turkije de zakelijke verhoudingen tussen de twee landen?
    Tijdens het staatsbezoek organiseren FORUM en het Oranje Fonds in nauwe samenwerking met het Koninklijk Huis een speciale reis met een gemêleerde groep jongeren. Ze ontmoeten jongeren in Turkije om samen van gedachten te wisselen over onderwerpen als identiteit, ambitie en maatschappelijke betrokkenheid. Een gesprek met reisleider Sadik Hachaoui.

  • vrijdag 23 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt en haar medewerkster Clara Rojas werden ontvoerd door de linkse guerillabeweging FARC.

    Meer informatie

    Op dit moment telt Colombia zo'n 3000 ontvoerden. Burgers, militairen, politici. In het jaar 2001 was Ingrid Betancourt een van de presidentskandidaten voor de verkiezingen. Strijdlustig en met grootse plannen. 30 Lijfwachten moesten haar beschermen, want Ingrid Betancourt spaarde niemand. Een interview met de schrijfster van het boek "Woede in het hart", waarin ze drugshandelaren net zo fel bekritiseerde als haar collega politici. Het interview met Ingrid Betancourt vond een jaar voor haar ontvoering plaats.

    Eerder in Bureau Buitenland (9:45 uur)
    Canadezen heroverwegen deelname Afghanistan-missie.

  • vrijdag 23 februari 2007
  • 10:03Argos

    10:00 uur - Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken heeft gisteren afscheid genomen van haar ministerie. In eerdere interviews roemde zij met name het terugkeerbeleid dat zij handen en voeten heeft gegeven tijdens haar ministersperiode.

    Meer informatie

    Onder haar bewind keerden talloze uitgeprocedeerde asielzoekers gedwongen terug naar hun land van herkomst. Bijvoorbeeld Somaliërs. Uit documenten die Argos in bezit heeft blijkt dat de Immigratie en Naturalisatie Dienst, de IND daarbij jarenlang een particulier bedrijf inschakelde dat Somalische vluchtelingen op een schimmige manier terugbracht. Argos over het privatiseren van het terugkeerbeleid onder minister Verdonk.

    10.30 uur - De nieuwe pardonregeling
    In het Regeerakkoord staat: 'Om op korte termijn de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet af te wikkelen komt er een regeling in het kader waarvan ambtshalve een verblijfvergunning wordt verleend aan personen die hun eerste asielaanvraag hebben ingediend voor 1 april 2001.' Veel mensen verkeren echter nog steeds in onzekerheid, want hoe gaat het nou precies in z'n werk? Gesprek met INLIA-directeur John van Tilborg.

    10.45 Boeken met Sjoerd de Jong

    1. Paul Cliteur: Moreel esperanto. De Arbeiderspers.
    2. Olivier Roy: De islam en de scheiding van kerk en staat. Van Gennep
    3. Wouter oudemans: Echte filosofie. Bert Bakker.
    4. David Remnic, "Reporter", de beste stukken uit de New Yorker, Bezige Bij

  • vrijdag 23 februari 2007
  • 09:03Het binnenland

    9:00 uur - Verpleegkundigen kappen ermee
    Interview met twee verpleegkundigen die onlangs ontslag namen bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ze menen door de toegenomen werkdruk, bezuinigingen en productiedwang in het ziekenhuis niet meer de aandacht en zorg te kunnen leveren aan hun patiënten die ze minimaal noodzakelijk achten.

    Meer informatie

    9.30 uur - De Twaalf Provinciën
    Reportageserie in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart. Tot aan de verkiezingen iedere dag in De Ochtenden steeds een ander heet hangijzer, in steeds weer een andere provincie. Vandaag: Zuid-Holland. Mogen er meer woningen gebouwd gaan worden in het Groene Hart?

    9:45 uur - Canada heroverweegt deelname Afghanistan-missie
    `Taking a hard look at a hard mission', zo luidt de titel van het rapport dat de defensiecommissie van de Canadese Senaat over de aanwezigheid van hun troepen in Afghanistan maakte. Het rapport trekt niet mis te verstane conclusies over de moeilijkheden bij de operatie in Afghanistan. Als de Navo bondgenoten niet binnen 12 maanden grotere inspanningen plegen dan moet Canada haar deelname aan de operatie in Afghanistan heroverwegen, zo wordt ondermeer in de eindconclusies gesteld. We praten erover met buitenlandwoordvoerder Henk Jan Ormel van het CDA.

  • donderdag 22 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.30 uur - Italie en voetbalgeweld

    Meer informatie

    11:00 uur: Buitenlandreportage: Italie en voetbalgeweld
    Tweeenhalve week geleden werd Italie opgeschrikt door de dood van een agent tijdens supportersrellen op Sicilie. Om het geweld een halt toe te roepen werd zelfs tijdelijk de hele Italiaanse competitie stilgelegd. Maar waarom wordt er nu wel actie ondernomen, terwijl bij de Italiaanse voetbalbond al langer bekend was dat de stadions niet aan de veiligheidseisen voldeden? Waarom nu de massale verontwaardiging terwijl er de afgelopen jaren veel meer doden zijn gevallen, die nauwelijks aandacht kregen?

  • donderdag 22 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Gewetensbezwaren
    10.30 - 10.45 uur - Allochtonen op de arbeidsmarkt
    10.45 - 11.00 uur - Eerste Kamermeerderheid voor kabinet?

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Gewetensbezwaren
    Progressief Nederland verzet zich tegen de passage in het regeerakkoord die vastlegt dat er ruimte moet blijven voor trouwambtenaren met bezwaren tegen het homohuwelijk. Is er nog wel begrip voor mensen die door hun werk in gewetensnood komen? Het Onderzoek zette enkele ervaringen op een rij waaruit blijkt dat het niet meevalt.

    10:30 uur: Gesprek: allochtonen op de arbeidsmarkt
    De werkloosheid onder allochtonen blijft met ruim 15 procent schrikbarend hoog. Het nieuwe kabinet wil nog voor de zomer een participatietop met de sociale partners organiseren om het probleem aan te pakken. In 'De Ochtenden' vertelt Zeki Arslan van FORUM waar de grootste problemen liggen en wat de overheid, werkgevers en de werklozen zelf kunnen doen om het tij te keren.

    10:45 uur: Gesprek: Eerste Kamermeerderheid voor kabinet?
    De kans bestaat dat het nieuwe kabinet straks geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Welke consequenties heeft dat? En toonde de Eerste Kamer eerder spierballen? Een analyse en een duik in het verleden met Eerste Kamer-deskundige Bert van den Braak.

  • donderdag 22 februari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur - Henk Kamp
    09.30 - 09.45 uur - 'De twaalf provincien': Zeeland
    09.45 - 10.00 uur - Gezinsministers in Europa

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Henk Kamp
    Terwijl het nieuwe kabinet bijna onderweg is naar de bordesfoto, blikt Henk Kamp terug op zijn ministerschap. Wordt hij straks herinnerd als een geliefde minister van Defensie, of was hij vooral onderdeel van de VVD-top die onderling sterk verdeeld was en een grote verkiezingsnederlaag moest incasseren?

    09.30 uur: Reportageserie 'De twaalf provincien'
    Tot aan de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart elke dag in De Ochtenden een reportage over een 'heet' verkiezings-issue uit een provincie. Vandaag uit de provincie Zeeland. Een nieuwe containerterminal in het Sloegebied is goed voor de werkgelegenheid, maar gaat ten koste van de natuur.

    09.45 uur: Buitenland: Gezinsministers in Europa
    Nederland krijgt vandaag de eerste minister voor gezinsbeleid, in de persoon van Andre Rouvoet. In Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk hebben ze zo'n minister al langer. Wat doet zo'n minister daar?

  • woensdag 21 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De Koude Oorlog van Poetin

    Meer informatie

    De Russische president Vladimir Poetin blaakt van zelfvertrouwen. In een toespraak van een week geleden op een veiligheidsconferentie in München, haalde hij keihard uit naar de Verenigde Staten. "We zien een bijna ongelimiteerd en eenzijdig gebruik van macht, zei poetin, de acties zijn vaak illegaal en getuigen van een groeiende minachting voor het internationaal recht. Niemand voelt zich nog veilig!" De Russische president waarschuwde ervoor dat het unilaterale optreden van de Verenigde Staten zal leiden tot een nieuwe bewapeningswedloop en dat steeds meer landen in de verleiding zullen komen kernwapens aan te schaffen. Staan we aan de vooravond van een nieuwe Koude Oorlog of eist Rusland zich opnieuw een plaats op als wereldmacht? Een discussie met Oost-Europadeskundige André Gerrits en Rik Coolsaet van het Koninklijk Instituut Egmont voor Internationale Betrekkingen in Brussel.

  • woensdag 21 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement: Marktwerking Gezondheidszorg
    10.30-10.45 uur: Van Nederland naar Gambia en Senegal
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    MARKTWERKING GEZONDHEIDSZORG
    De marktwerking in de gezondheidszorg wordt voorzichtig doorgezet. Dat blijkt uit het nieuwe regeerakkoord. Pleitte Minister Hoogervorst voor de verkiezingen nog voor het opengooien van de markt, het nieuwe kabinet wil slechts 20% van de behandelingen vrijgeven voor prijsconcurrentie. Tegelijkertijd wordt er een novum geïntroduceerd in de ziekenhuiswereld, de maatstafconcurrentie. Ziekenhuizen worden met elkaar vergeleken, om op die manier efficiëntie te bevorderen. Tot teleurstelling van de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Die zien niets in weer een nieuw vergelijkingssysteem, met alle rompslomp vandien. Over de toekomst van de marktwerking in de zorg een debat met Leen Goemans, manager Zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Eelke van der Veen, tweede kamerlid PvdA en oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Agis en Agnes Kant, tweede kamerlid voor de SP.

    VAN NEDERLAND NAAR GAMBIA EN SENEGAL
    Reportage over een groep studenten techniek van verschillende ROC's in Nederland die het laatste half jaar oude auto's hebben opgeknapt en daarmee deze week naar Gambia en Senegal rijden. Ter plaatse gaan de studenten Gambiase en Senegalse geinteresseerden uitleg geven over hoe je aan auto's kan sleutelen.

    KLINKENDE MUNT
    Tweewekelijkse financieel-economische rubriek van De Ochtenden van en met 'beursgoeroe' en oud-Robeco-topman Jaap van Duijn.

  • woensdag 21 februari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00 - 09.30 uur - Pieter Winsemius
    09.30 - 09.40 uur - 'De twaalf provincien': Noord-Holland
    09.40 - 09.50 uur - Asieladvocaat over Albayrak
    09.50 - 10.00 uur - Fusie Anglicaanse en RK-kerk

    Meer informatie

    Een afscheidsinterview van Pieter Winsemius als minister van VROM. Volgens sommigen had hij - ondanks zijn politieke kleur - prima door kunnen gaan als minister in de nieuwe coalitie. Hoe kijkt hij terug op zijn korte periode als minister in het kabinet Balkenende III? Wat heeft hij voor elkaar kunnen krijgen? En: wat vindt Pieter Winsemius van de plannen voor de aanpak van de Probleemwijken in het nieuwe regeerakkoord?

    'De twaalf provincien': Noord-Holland
    Tot aan de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart elke dag in 'De Ochtenden' een reportage over een verkiezingsissue uit een provincie. Vandaag uit de provincie Noord-Holland. De jeugdzorg ligt onder vuur in heel Nederland, niet in het minst in Noord-Holland. Dezer dagen zitten daarom (verkiesbare) leden van de Provinciale Staten achter de klachtentelefoon. Verslaggever Jojanneke Nieuwenhuis registreert de gesprekken. Wat kan de Provincie doen om de jeugdzorg beter te maken?

    Asieladvocaat over Albayrak
    Asieladvocaat Arie van Driel vertrouwt de nieuwe staatsecretaris van integratie Albayrak niet als het gaat om een Turks Koerdische familie die hier zeven jaar geleden asiel heeft aangevraagd. Daarom wil hij dat minister Hirsch Ballin op zijn laatste werkdag nog een beslissing neemt over het dossier van deze familie.

    Fusie Anglicaanse en RK-kerk?
    Anglicanen moeten terugkeren bij de Rooms-Katholieke Kerk. Een commissie van Rooms-Katholieke en Anglicaanse geestelijken hebben zich daarvoor uitgesproken. Dat, terwijl de Anglicaanse Kerk recent met zichzelf overhoop ligt over het wijden van homoseksuele geestelijken. Zorgt een fusie voor meer verdeeldheid? En denk eens aan Noord-Ierland: Is het voorstelbaar dat de Protestanten en de Katholieken daar gaan fuseren? Is de fusie een reeele optie, of luchtfietserij? Een gesprek met de Nederlandse theoloog Pieter Lalleman, verbonden aan het Spurgeon College in Londen.

  • dinsdag 20 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30: Herinneringen aan Charles Taylor

    Meer informatie

    In 2000 stond de in Nederland wonende Liberiaanse schrijver Vamba Sherif oog in oog met toenmalig president Charles Taylor. Op dit moment wacht de Liberiaanse rebellenleider in Den Haag op zijn berechting voor het internationaal strafhof.
    De ontmoeting inspireerde Vamba Sherif tot het schrijven van zijn derde roman Zwijgplicht. En na een bezoek aan Liberia afgelopen december begon hij met een toneelstuk: De president en de Schrijver. Het hoofdthema is Macht: de zichtbare macht van regering en militairen én de onzichtbare macht van de Westafrikaanse geheime genootschappen, de Poro. Samen met VPRO verslaggever Jacqueline Maris haalt hij herinneringen op aan zijn ontmoeting met Charles Taylor.

  • dinsdag 20 februari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Leidenaren bestuderen Middeleeuwse mails op berkenbast. ** Joep Lange over extreem ellebogenwerk in het aidsonderzoek. ** Hans Clevers relativeert de stamcelhype.

    Meer informatie

    BERKENBASTPOST

    Mailen in de Middeleeuwen. Het klinkt te zot voor woorden, maar in Rusland deed men het regelmatig, zij het op een beetje andere manier dan wij nu: ze schreven hun boodschappen op berkenbast.
    Meer dan duizend van deze middeleeuwse "b-mails" zijn al opgegraven en worden geanalyseerd onder aanvoering van de Universiteit van Leiden. Rob van Hattum sprak erover met slavist en 'berestoloog' Prof. Dr. Jos Schaeken.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Chirurgen die veel computerspelletjes spelen, doen het goed in de operatiekamer. Tijdens een training maakten zij minder fouten dan collega's die zelden of nooit achter de joystick zitten. Het ging bij dit onderzoek overigens niet om echte operaties maar om oefensimulaties.
    **
    Het is Japanse onderzoekers gelukt om complete muizentanden te maken uit losse cellen. Geen embryonale stamcellen, maar materiaal dat ze uit een beginnend tandje van een muis haalden. De tanden zien er natuurlijk uit en ontwikkelden zich volkomen normaal, na transplantatie in de mond van een levende muis.
    **
    Overig nieuws over de aantrekkelijkheid van zwaarddragers vind u bij Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links).
    -----

    ELLEBOGENWERK 3

    Tegenwerking door concurrenten is frustrerend, soms gekmakend en in zeldzame gevallen: levensgevaarlijk. Aids-deskundige Joep Lange kan erover meepraten. Hij ontdekte een medicijn dat aidsbesmetting van moeder op kind tegengaat, maar zijn vakgenoten hielden publicatie van de resultaten jarenlang tegen. Joep Lange vertelt erover aan Jair Stein in aflevering 3 van de serie Ellebogenwerk

    Deze en eerdere afleveringen van Ellebogenwerk kunt u beluisteren en downloaden op onze speciale Ellebogenwerk-pagina (zie link).
    -----

    STAMCELGEKTE

    Stamcellen zijn de laatste jaren een echte hype. Wetenschappelijke tijdschriften vallen over elkaar heen om het laatste nieuws maar niet te missen, en daardoor wordt de wetenschappelijke zorgvuldigheid nog wel eens uit het oog verloren. Er zijn zelfs al klinische behandelingen met stamcellen, terwijl onderzoekers wéten dat dat niet kan werken. Professor Hans Clevers uitte zijn zorgen hierover in een column in het blad Bionieuws. Hij is directeur van het Hubrecht Laboratorium voor ontwikkelingsbiologie en hij zit hier in de studio naast Rob van Hattum.

  • dinsdag 20 februari 2007
  • 09:03Het Interview

    09.00-09.30: Interview: nog niet bekend
    09.30-09.45: Bedrijventerreinen in Noord-Brabant
    09.45-10.00: Vluchten voor Irak

    Meer informatie

    Interview

    Nog niet bekend

    De Twaalf Provinciën: Bedrijventerreinen in Noord Brabant

    In de 12-delige serie reportages in aanloop naar de Provinciale Staten Verkiezingen vandaag Brabant, om precies te zijn, Noord-Brabant. Hoe moet worden omgegaan met de uitbreidingsplannen voor bedrijventerreinen?

    Vluchten voor Irak

    De oorlog in Irak zorgt maandelijks voor een stroom van ongeveer 50.000 vluchtelingen die vooral in buurlanden Jordanie en Syrie worden opgevangen. Velen verkeren ook in levensgevaar en kunnen niet langer in het gebied blijven. 7000 van hen zullen nu worden opgenomen in Amerika. Daarnaast doneert de VS 18 miljoen dollar aan de UNHCR om de vluchtelingen in de regio te ondersteunen. Astrid van Genderen Stort is woordvoerder van de UNHCR in Geneve en betrokken bij het Irakeze vluchtelingen vraagstuk, zij spreekt over de kritische situatie in het oorlogsgebied.

  • maandag 19 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11.05-11.10 Bordes-scenes 3
    11.10-11.30 Het Buitenland: Goudmijn Amazone

    Meer informatie

    11.05-11.10 Bordes-scenes 3
    Na de kabinetsformatie volgt altijd het traditionele fotomoment bij de koningin op Huis ten Bosch. De Ochtenden wil meer van dit moment weten en belt ieder uur met iemand die hier meer van af weet. Het rijtje wordt afgesloten met etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen.

    11.10-11.30 - Het Buitenland: Goudmijn Amazone
    Middenin de Amazone werd onlangs een goudmijn gevonden. De mijn trekt gelukszoekers uit heel Brazilië. Er is ondertussen zelfs al een hele stad ontstaan, waar tienduizend mensen leven onder barre omstandigheden. Correspondente Marjon van Royen nam er een kijkje en maakte portretjes van de verschillende goudzoekers die er op af komen.

  • maandag 19 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10.05-10.10 Bordes-scenes 2
    10:10-10.30 Het Onderzoek: Lege verkiezingskassen
    10.30-10.40 Moslim-prins Carnaval
    10.40-11.00 Gewetensbezwaarde ambtenaren

    Meer informatie

    10.05-10.10 - Bordes-scenes 2
    Naar verwachting worden de nieuwe ministers deze week door Koningin Beatrix beëdigd. Daarna mag het nieuwe kabinet met het staatshoofd op de foto. Vanmorgen belt De Ochtenden ieder uur met iemand die hier meer vanaf weet en dit uur is dat politiek tekenaar Siegfried Woldhek. Hij tekent bij ieder nieuw kabinet zijn eigen versie van de bordesscene. Afgelopen week verscheen zijn nieuwste bordes-tekening in het NRC-Handelsblad.

    10:10-10.30 Het Onderzoek: Lege verkiezingskassen
    De campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart is laat en langzaam op gang gekomen. Waar ligt dat aan? Kunnen de partijen wel echt werk maken van deze campagne, zo vlak na de geldverslindende Tweede Kamerverkiezingen? In Het onderzoek een kijkje in de campagnekeuken van CDA en PvdA.

    10.30-10.40 Moslim-prins Carnaval
    De Limburgse plaats Weert heeft een primeur: de eerste Marokkaanse Prins Carnaval. Carnavalsvereniging de Bier Buike Club riep Lhassan ait Ali uit tot Hassan de Eerste om aan te geven dat carnaval een ruimdenkend feest is. Hassan de Eerste is een moslimprins op een van oorsprong toch specifiek katholiek feest. En een prins die, voor de afwisseling, geen alcohol drinkt maar frisdrank. "Ik sla wel halve liters achterover, maar dan alleen cola". Een gesprek.

    10.40-11.00 Gewetensbezwaarde ambtenaren
    ''Mochten er in de gemeentelijke praktijk problemen ontstaan, dan zullen initiatieven worden genomen om de rechtszekerheid van gewetensbezwaarde ambtenaren veilig te stellen.'' Over dit zinnetje in het regeerakkoord ontstond de afgelopen dagen grote commotie. De regering vindt dat ambtenaren een homohuwelijk moeten kunnen weigeren. Maar valt dat af te dwingen? En is het maatschappelijk wel haalbaar, nu een reeks gemeenten, homobeweging COC en zelfs de voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling zich tegen het standpunt hebben gekeerd. Een gesprek met Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

  • maandag 19 februari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.05-09.10 - Bordes-scenes 1
    09.10-09.30 - Het Interview: Ad van Liempt
    09.30-09.45 - Reportageserie 'De twaalf provincien'
    09.45-10.00 - Guinee

    Meer informatie

    09.05-09.10 - Bordes-scenes
    Waarschijnlijk mogen de nieuwe ministers deze week nog naar Paleis Huis ten Bosch om beëdigd te worden. Dan volgt ook de traditionele foto op de trappen van het bordes. De Ochtenden is benieuwd hoe het daar aan toegaat en belt vanochtend ieder uur met iemand die hier meer van af weet. Als eerste Bert Verhoef, hij is persfotograaf.

    09.10-09.30 - Het Interview: Ad van Liempt
    Waarom ontaardde de Elfstedentocht van 1947 in een nationaal sporttrauma dat meer dan 50 jaar meegedragen zou moeten worden en hoe klonk dat onvergetelijke sportcommentaar van Theo Koomen ook alweer? Ad van Liempt, het journalistieke geweten van Hilversum gaat met zijn nieuwe blad Tussenstand op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Vandaag (maandag) in De Ochtenden een gesprek met Ad van Liempt.

    09.30-09.45 - Reportageserie 'De twaalf provincien'
    Vanaf vandaag tot aan de Provinciale Statenverkiezingen op 7 maart elke dag in De Ochtenden een reportage over een 'heet' verkiezings-issue uit een provincie. Vandaag uit de provincie Utrecht.
    De inwoners van de Utrechtse polder Groot Mijdrecht Noord zijn er inmiddels achter hoe belangrijk provinciale politiek is. De provincie besloot pasgeleden om hun polder in de toekomst niet meer droog te pompen. De boeren zijn boos en willen dat het besluit teruggedraaid wordt.

    09.45-10.00 - Guinee
    Een kwijnende economie, een president die maar niet wil opstappen, demonstraties die met geweld worden neergeslagen. Ziedaar de ingrediënten voor de alsmaar toenemende onrust in het Westafrikaanse land Guinee. Veel westerlingen hebben hun biezen gepakt, anderen houden rekening met een snelle evacuatie. Waarnemers maken zich grote zorgen, ook voor de uitwerking op de hele regio. Twee gesprekken hierover: met een Nederlandse vrouw die daar woont maar net even op verlof is, en met verslaggever Pauline Bax, ter plekke.

  • vrijdag 16 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Cashewnoten in Benin

    Meer informatie

    Nederlandse ondernemers die samen met een lokaal bedrijf willen investeren in opkomende markten in ontwikkelingslanden lopen een flink risico. Om dat risico af te dekken kunnen ze terecht bij PSOM (Programma Samenwerking Opkomende Markten). Het is een inititiatief van de Ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken.
    Gerard Klein is directeur van een makelaarskantoor in noten en zuidvruchten. Samen met een lokale partner wilde hij een cashewnotenfabriek beginnen in Benin. Zijn projectvoorstel werd goedgekeurd en de investeringskosten gedeeltelijk gefinancierd. Een reportage over de feestelijke opening van de cashewnotenfabriek, de samenwerking tussen een Nederlandse en Beninese zakenman en hun avontuurlijke maar onzekere toekomst.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    De Tunesische schijndemocratie.

  • vrijdag 16 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Henk Kamp
    10.30-10.45 uur: De drugspassage uit het regeerakkoord
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    HENK KAMP
    Demissionair minister Henk Kamp voert in zijn laatste dagen op Defensie een ware veldtocht tegen de Volkskrant; vanwege een onthulling over militaire verhoorpraktijken in Irak, waarvan de minister zélf heeft toegegeven dat ze niet in de haak waren. De krant heeft zich inmiddels zo in het defensief laten dringen, dat ze afgelopen zaterdag haar bronnen min of meer prijsgaf.
    Is de woede van de bijna ex-minister terecht? Zijn hij en zijn organisatie het slachtoffer van misleidende informatie? Of is Kamps opwinding een poging om de aandacht af te leiden van wat er werkelijk misging in Irak? En is er een ontwikkeling gaande om bij Nederlandse militaire missies in het buitenland onafhankelijke kritische pottenkijkers buiten de deur te houden; of het nu om journalisten of om onderzoekers van de marechaussee en het OM gaat?

    DE DRUGSPASSAGE UIT HET REGEERAKKOORD
    Al jaren zet CDA-burgemeester Gerd Leers zich in voor de legalisering van softdrugs. In zijn gemeente Maastricht zou legalisering een hoop problemen wegnemen, maar het nieuwe Regeerakkoord komt bepaald niet aan zijn wens tegemoet. Sterker, er staat: 'De bestrijding van wietteelt wordt geintensiveerd' en ' Coffeeshops in de grensstreek worden tegengaan'. Leers reageert.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop

    • Michiel Krielaars en Hans Driessen: Ooggetuigen van de Russische
    geschiedenis. Bert Bakker. ISBN 978 90 351 3062 3
    • Lev N.Tolstoj: Kinderjaren. Vertaling: Arthur Langeveld. Hoogland &
    van Klaveren. ISBN 90 76347 64 6
    • Pieter Stokvis (red): Geschiedenis van het privé;even. Sun/ OUNL.
    ISBN 978 90 8506 294 3
    • Guus Middag: Het wezen van de wolk. Van Oorschot. ISBN 9 789028
    240704.

  • vrijdag 16 februari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-09.45 uur: Prof. dr. W. van Tilburg
    09.45-10.00 uur: Toeristisch Tunesie

    Meer informatie

    PROF. DR. W. VAN TILBURG
    Prof.dr. W. van Tilburg is hoogleraar klinische psychiatrie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en eerste geneeskundige bij de GGZ Buitenamstel. Hij geldt als een boegbeeld binnen zijn vakgebied. Vandaag gaat Willem van Tilburg met emeritaat. Hij neemt afscheid met een rede getiteld "Het hart van de psychiatrie" , over diegenen die sinds het ontstaan van de psychiatrie de kern vormen, de mensen die lijden aan ernstige psychiatrische stoornissen als schizofrenie. Een gesprek met Van Tilburg over de toegenomen kennis en de veranderende inzichten in zijn vak in de dertig jaar dat hij het beoefende, over het maatschappelijk klimaat en over het nieuwe kabinet, dat hij als VU hoogleraar en zelf uit een gereformeerd nest met kennis van zaken analyseert.

    TOERISTISCH TUNESIE
    Tunesië raakt weer in trek bij toeristen uit Europa en de golfstaten. De angst voor een terroristische aanslag is vijf jaar na het bloedbad in Djerba weggeëbd. De Tunesische autoriteiten doen er alles aan om de moslimextremisten de wind uit de zeilen te nemen. Ze steunen de Amerikaanse strijd tegen het internationale terrorisme en lijken - uniek voor dit deel van de wereld - een relatief liberale koers te voeren. Een interview met journalist/publicist Wilfried Bossier die een paar weken in dit land verbleef.

  • donderdag 15 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11.00 - 11.30 uur - Polygamie in Canada

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Polygamie in Canada
    In Canada kan elk moment bekend worden of er voortaan opgetreden gaat worden tegen polygamie. Het is verboden, maar fundamentalistische mormonen houden er al jaren meerdere vrouwen op na. Omdat het wordt gedoogd, eisen moslims in Canada nu ook het recht op meer dan een vrouw. Er is veel over te doen. De beslissing wordt met spanning afgewacht. Margot Minjon bezoekt Selfa, een van de minstens 22 vrouwen van mormonen-leider Winston Blackmore in Bountiful...

  • donderdag 15 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Adoptie als alternatief voor abortus?
    10.30 - 10.45 uur - Verveling
    10.45 - 11.00 uur - Bedelen

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Adoptie als alternatief voor abortus?
    Verruiming van de adoptiemogelijkheden is een alternatief voor abortus, aldus het regeerakkoord. Wat bedoelen de partijen hiermee? Wat vinden organisaties die vrouwen met een ongewenste zwangerschap begeleiden hiervan? En is er wel behoefte aan?

    10:30 uur: Verveling
    We vervelen ons allemaal te pletter. We zijn drukker dan ooit, kopen ons ziek, en hebben voortdurend haast. Maar eigenlijk ontlopen we daarmee alleen de diepe verveling. Dat stelt Awee Prins, filosoof en universitair docent wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die vrijdag op het proefschrift 'Uit verveling' promoveert. Prins raadt ons aan onszelf te bezinnen. ''Tel je zegeningen, en je zegelringen!"

    10:45 uur: Bedelen
    Bedelaars verdienen veel geld. Ze hebben vaak een bankrekening en verdienen er een aardig zakcentje naast. Maar ze vallen ook in wel eens handen van criminelen die hen dwingen om geld af te staan. Dat zijn de verhalen die je vaak hoort over bedelaars. Maar kloppen ze ook? De Belgische Ann Clé, verbonden aan de Universiteit van Brussel, ging op onderzoek uit. En kroop in de huid van een bedelaar.

  • donderdag 15 februari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.45 uur - Gerrit Zalm
    09.45 - 10.00 uur - Schoonebeek opnieuw in de olie

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Gerrit Zalm
    Nog even. Het nieuwe kabinet is zo goed als rond en treedt bijna aan. Maar nog even zit de voormalig voorzitter van de PvdA afdeling Enkhuizen Gerrit Zalm op zijn geliefde ministerie van financiën. Hij mag zijn bureau alvast gaan leegmaken en de foto's van vrouw en kinderen van de muur halen. En dan is het afgelopen, dan is de langstzittende minister van financiën ooit, minister af. Dan komt de foto van mevrouw Bos aan de muur. Hoe kijkt Gerrit Zalm terug op de 12 lange jaren? Wat waren zijn mooiste momenten en wat laat hij achter?

    09.45 uur: Schoonebeek opnieuw in de olie
    De jaknikkers uit Schoonebeek haalden vroeger de olie uit de grond. De NAM wil opnieuw olie winnen in Schoonebeek. Een reportage over de wisselende reakties in het drop.

  • woensdag 14 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Eindrapport geheime CIA vluchten

    Meer informatie

    Woensdag wordt in Straatsburg gestemd over het eindrapport van de speciale onderzoekscommissie van het Europees Parlement over de geheime CIA vluchten in Europa. Het Europees parlement is ervan overtuigd dat verschillende Europese lidstaten afwisten van illegale CIA-activiteiten zoals het ontvoeren van personen die door de Amerikanen verdacht worden van terrorisme. Er zijn in dit verband in Europa door de CIA meer dan 1200 vluchten uitgevoerd. Verschillende lidstaten van de Europese Unie hebben overigens slechts bij mondjesmaat hun medewerking aan het onderzoek willen verlenen. Het Europees Parlement wil nu dat de lidstaten het onderzoek in hun eigen land voortzetten. Als blijkt dat sommige Europese landen de mensenrechten geschonden hebben dan vindt het Europees parlement ook dat die landen daarvoor gestraft moeten worden. Een discussie met: Europarlementariërs Kathelijne Buitenweg (GroenLinks) en lid van de onderzoekscommissie, Max van den Berg (PvdA), Frieda Brepoels (Belgische Christendemocraten) en Sophie in ´t Veld (D66).

  • woensdag 14 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement
    10.30-10.45 uur: Raad van State
    10.45-11.00 uur: Anker is pleiten

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT: GEBREKEN GAS EN ELECTRA-INSTALLATIES
    Veel huizen in Nederland kampen met gebreken aan de gas- en electra-installaties. Zo constateren energiebedrijven overal in het land. Achter de voordeuren ontstaan steeds meer onveilige en soms levensbedreigende situaties door bijvoorbeeld poreuze gasslangen, koolmonoxide en ondeugdelijke elektrische bekabeling. Het aantal dodelijke slachtoffers per jaar wordt geschat op minstens tien tot vijftien.
    Sinds de privatisering van de gemeentelijke energiebedrijven in 1995 is de verplichte keuring van de gas- en electra-installaties komen te vervallen. Terwijl de energiebedrijven en de branchevereniging van installatiebedrijven de noodklok luiden, twisten het ministerie van VROM, de Tweede Kamer en de gemeenten over de juiste aanpak. Vandaag in Argos Supplement een debat of er wel of geen verplichte APK-keuring voor woningen moet komen met onder meer: Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Jan van de Lagemaate, veiligheidsdeskundige bij EnergieNed, de branchevereniging van de energiebedrijven.

    RAAD VAN STATE
    Een gesprek over de Raad van State met Leo Platvoet (Eerste Kamerlid GroenLinks en lid van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa) en Sybrand van Haarsma Buma (woordvoerder justitie voor het CDA in de Tweede Kamer). Leo Platvoet is kritisch over de dubbelfunctie van de Raad van State: adviseur van de regering over nieuwe wetgeving en bestuursrechter die bindende uitspraken doet. Van Haarsma Buma verdedigt het functioneren van de Raad van State. Vanavond (dinsdag) en morgenochtend wordt in de Tweede Kamer gesproken over de wijziging van de Wet op de Raad van State.

    ANKER IS PLEITEN
    Iedere twee weken is advocaat Willem Anker te gast in de rubriek 'Anker is pleiten', waarin hij uitweidt over juridische zaken.

  • woensdag 14 februari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    Meer informatie
  • dinsdag 13 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 De Antilliaanse Connectie

    Meer informatie

    Demissionair minister voor Koninkrijksrelaties Nicolaï werkt door aan een nieuw staatsverband binnen het Koninkrijk van de Nederlandse Antillen, ook al heeft het eiland Curacao uiteindelijk het slotaccoord hierover niet aanvaard. Nicolai bespreekt maandag met de Antilliaanse regering , met St Maarten en met de drie kleine eilanden Saba, St Eustatius en Bonaire het stappenplan op weg naar de nieuwe structuur, waarin St Maarten een autonoom land wordt en de kleine drie een bijzonder gemeente van Nederland. Curacao kijkt vanaf de zijlijn toe. In de Antilliaanse Connectie bespreken drie Antillianen deze ontwikkeling. Vanaf Curacao Mario Kleinmoedig, voorvechter van onafhankelijkheid, vanaf St Maarten de hoofdredacteur van The Daily Herald Paul de Windt en vanaf St Eustatius Nora Sneek, als adviseur betrokken bij de onderhandelingen en voorstander van de nieuwe structuur.

  • dinsdag 13 februari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Cultuurgeschiedenis van de wiskunde. ** Moleculair genetica Christine van Broeckhoven in Ellebogenwerk (afl. 2). ** Tentoonstelling over islamkenner Christiaan Snouck Hurgronje. ** Horen & zien: cultuurrubriek met filmkenner Reimer van Tuinen.

    Meer informatie

    CULTUURGESCHIEDENIS VAN DE WISKUNDE

    Behoefte aan ordening en beheersing van de werkelijkheid. Dat lag ten grondslag aan het ontstaan van de wiskunde in de oudheid. Sindsdien heeft deze wetenschap zich explosief ontwikkeld, maar wat altijd is gebleven, is die mengeling van theorie, praktische toepasbaarheid en mystiek. Filosoof Machiel Keestra stelde een bundel samen over de Cultuurgeschiedenis van de Wiskunde (Uitgeverij Nieuwezijds). Ger Jochems spreekt met hem.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Jonge Parkinsonpatiënten met een impulsief karakter en alcoholisme in de familie, moeten oppassen met hun medicatie. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat bepaalde anti-Parkinsonpillen bij deze mensen een verhoogde kans op gokverslaving veroorzaken.
    ***
    Het eerste bewijs is geleverd dat chimpansees al in de oudheid gereedschap gebruikten. Canadese archeologen vonden in het regenwoud van Ivoorkust 4000 jaar oude vuisthamers, in een gebied waar geen mensen woonden. Bovendien werden op de hamers resten gevonden van noten die niet door mensen werden gegeten.
    ***
    Een geluidsgevoelige zoekmachine moet het vinden van bladmuziek op internet makkelijker maken. Als je tegen de computer zingt, neuriet of fluit, zoekt het programma automatisch naar de bijpassende compositie. Informaticus Rainer Typke promoveert maandag op dit onderzoek aan de Universiteit Utrecht.
    -----

    ELLEBOGENWERK 2

    Na vijf jaar speurwerk vond Christine van Broeckhoven een nieuwe oorzaak van frontaalkwab-dementie, een hersenziekte die het brein doet krimpen. Deze zomer stuurde ze haar ontdekking naar toptijdschrift Nature, in de hoop dat haar resultaten daar veilig waren voor de concurrentie. Ze kwam bedrogen uit.

    Luistert u naar Jair Stein in gesprek met moleculair genetica Christine van Broeckhoven, in aflevering 2 van de serie: Ellebogenwerk. U kunt de afleveringen van Ellebogenwerk ook downloaden op onze speciale Ellebogen-pagina (zie link).
    -----

    ISLAMKENNER

    Christiaan Snouck Hurgronje is de beroemdste oriëntalist en islamkenner die Nederland ooit gehad heeft. Honderdvijftig jaar geleden werd hij geboren. Hij reisde veel door de islamitische wereld, verbleef maanden in Mekka om de pelgrims te bestuderen, en werd tenslotte adviseur van de koloniale regering in Nederlands Indië. Ook toen maakte de Nederlandse overheid zich zorgen over de radicalisering van de politieke islam en Snouck Hurgronje was de kenner bij uitstek.
    De universiteit van Leiden, zijn Alma Mater, heeft ter ere van zijn 150ste geboortejaar een tentoonstelling ingericht en Guido Spring laat zich daar rondleiden door arabist Jan Just Witkam.
    ----

    HOREN EN ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, deze week over film, met Reimer van Tuinen.

  • dinsdag 13 februari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00 Verrommeling en Lelijkheid: Interview met Rudy Stroink
    09.30 De glastuinbouw en de CO2-uitstoot
    09.45 Amerikaanse aanval op Iran?

    Meer informatie

    Verrommeling en Lelijkheid

    Interview met projectontwikkelaar Rudy Stroink. Uit zorg over de verrommeling en lelijkheid van het Nederlandse landschap heeft hij met een aantal collega's de werkgroep Laten we Nederland mooier maken opgericht. De projectontwikkelaars pleiten - net als Rijksbouwmeester Mels Crouwel overigens - voor een sterkere sturing vanuit de rijksoverheid. Diezelfde rijksoverheid geeft in haar ruimtelijke ordeningsbeleid juist veel vrijheid aan lagere overheden en marktpartijen om zelf te beslissen wat waar gebouwd mag worden.

    De glastuinbouw en de CO2-uitstoot

    Reportage over initiatieven in de glastuinbouw om het energieverbruik drastisch te verminderen. Steeds meer tuinders investeren in voorzieningen, waarmee ze juist zelf energie gaan leveren.

    Amerikaanse aanval op Iran?

    Is Amerika bezig een aanval op Iran voor te bereiden? Diverse analisten in Amerika menen van wel. Een interview met Jan Willem van Waning, marinekolonel bd. en voormalig militair attaché in Washington over een eventuele militaire actie tegen Teheran.

  • maandag 12 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.20 Metro in Rome
    11.20-11.30 Banen voor Afrika

    Meer informatie

    11:00-11.20 Metro in Rome
    De gemeente Rome werkt aan de aanleg van de derde Metro lijn in de stad, een project dat om de haverklap onderbroken wordt door het vinden van archeologische schatten. Zo werd de afgelopen week op 5 meter diepte een muurtje teruggevonden dat deel uitmaakt van een thermen complex uit de eerste eeuw van onze jaartelling. Een reportage over een stad in conflict met zijn eigen verleden.

    11.20-11.30 Banen voor Afrika
    Duizenden mensen wagen de gok vanuit West-Afrika naar Europa. Velen halen het niet, of slijten hun dagen in Europa in de illegaliteit. De Europese Unie wil wat doen, en opent banencentra in West-Afrika zelf. Doel is de positie van de migrant te versterken. Samen met de lokale overheid. Dit jaar gaat de eerste open in Mali. Eurocommissaris Louis Michel is verantwoordelijk. Een gesprek met zijn Nederlandse medewerker Rob Rozenburg.

  • maandag 12 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00-10.30: MRSA-bacterie
    10.30-11.00: De saamhorigheid in de jaren 50

    Meer informatie

    10:00-10.30: MRSA-bacterie
    Nederlandse ziekenhuizen voeren al jarenlang een succesvolle strijd tegen de mrsa-bacterie. Maar sinds er een nieuwe mrsa-variant is opgedoken die via varkensstallen op mensen overslaat, moeten ziekenhuizen alle zeilen bijzetten om mrsa buiten de deur te houden. Niet alle ziekenhuizen zien daar het nut van in, ontdekte de onderzoeksredactie. Volgens microbiologen wankelt daarmee het internationaal befaamde mrsa-beleid van Nederland.

    10.30-11.00: De saamhorigheid in de jaren 50
    Wil dit kabinet terug naar de jaren 50? De inleiding van het regeerakkoord verwijst expliciet naar "de saamhorigheid en de lotsverbondenheid van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, solidariteit in de klassieke verzorgingsstaat, een rijk verenigingsleven, een publieke sector die vaak gestuurd werd op het beginsel van gelijkheid en het gedeeld waardenbesef in een relatief homogene samenleving." Was die periode tijd inderdaad zo fantastisch of is hier sprake van overdreven nostalgie en tuttigheid?
    Gesprekken, historische fragmenten en input van de luisteraars nemen ons mee naar de jaren vijftig van de vorige eeuw.

  • maandag 12 februari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30: Paul Cliteur
    09.30-09.45: Marokkaanse ouders & scholen
    09.45-10.00: Het nieuwe Palestijnse kabinet

    Meer informatie

    09.00-09.30: Paul Cliteur
    Meer dan honderd jaar geleden droomden idealisten van één wereldtaal. Die taal -het esperanto- werd nooit een echt succes, maar toch inspireerde het hoogleraar rechtswetenschappen Paul Cliteur. Hij wil ook een esperanto, een moreel esperanto; een moraal die vooral niets met geloof of religie te maken moet hebben. Maar kan dat wel? Moraal zonder religie? En wat moeten we ermee nu de samenleving juist steeds geloviger lijkt te worden, en zelfs een religieuze partij als de ChristenUnie mee-regeert? Maandag in de Ochtenden Paul Cliteur over zijn nieuwe boek 'Moreel Esperanto'.

    09.30-09.45: Marokkaanse ouders & scholen
    Marokkaanse ouders moeten beter samenwerken met de school van hun kind. Dat zegt het Amsterdamse Altra College, een school voor moeilijk opvoedbare leerlingen. Deze school is vaak de laatste redding voor moeilijke kinderen, die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs. Maar als Marokkaanse ouders niet samenwerken met deze school, loopt ook deze laatste kans ernstig gevaar. Een reportage van Steven Emmens.

    09.45-10.00: Het nieuwe Palestijnse kabinet
    Er komt een brede nationale regering van Fatah en Hamas in de Palestijnse gebieden. Maar brengt dit akkoord een einde aan het geweld? En gaat het Westen de financiële boycot van de regering opheffen? Een gesprek met de Palestijn Mouin Rabbani, analist van de International Crisis Group in Jordanië.

  • vrijdag 09 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Modderstroom in Indonesie

    Meer informatie

    De modder stroomt al acht maanden onophoudelijk uit de bodem van het Indonesische dorp Sidoardjo. De vraag is of deze eruptie is veroorzaakt door een foute gasboring van het bedrijf Lapindo Brantas of dat het kan worden toegeschreven aan een natuurverschijnsel. Twaalfduizend mensen zijn hun huis en land kwijt en wachten tot het bedrijf of de overheid iets gaat ondernemen. De vraag is wie gaat dit allemaal betalen. Een reportage van Olaf Oudheusden vanuit het rampgebied.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    Italië furieus over open brief ambassadeurs. Met correspondent Maarten Veeger. generaal-majoor bd. Franklin van Kappen en GroenLinks Tweedekamerlid Mariko Peters.

  • vrijdag 09 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Gaslekken, kapotte kabels en hiaten in de handhaving
    10.30-10.45 uur: Vadercentrum Vol. 2
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS: GASLEKKEN, KAPOTTE KABELS EN HIATEN IN DE HANDHAVING
    Veel huizen in Nederland kampen met gebreken aan de gas- en electra-installaties. Zo constateren energiebedrijven overal in het land. Achter de voordeuren ontstaan steeds meer onveilige en soms levensbedreigende situaties door bijvoorbeeld poreuze gasslangen, koolmonoxide en ondeugdelijke elektrische bekabeling. Het aantal dodelijke slachtoffers per jaar wordt geschat op minstens tien tot vijftien.
    Sinds de privatisering van de gemeentelijke energiebedrijven in 1995 is de verplichte keuring van de gas- en electra-installaties komen te vervallen. De voormalige nutsbedrijven doen het niet meer en de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor het toezicht, hebben er de middelen niet voor. Terwijl de energiebedrijven en de branchevereniging van installatiebedrijven de noodklok luiden, twisten het ministerie van VROM, de Tweede Kamer en de gemeenten over de juiste aanpak. Wel of geen verplichte APK-keuring voor woningen zoals voor auto's geldt.

    VADERCENTRUM
    Tweede en laatste deel van een reportage over het Haagse vadercentrum Adam, waar mannen uit 50 nationaliteiten samenkomen en activiteiten ontplooien.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Sjoerd de Jong

    1. Riverbend: Bagdad onder vuur, dagboek van een jonge vrouw in Irak, Meulenhoff ISBN 978 90290 7833 7

    2. Abram de Swaan: Bakens in Niemandsland. Bert Bakker., ISBN 978 90351 3166

    3. Richard J. Evans: Dictatuur. Het Derde Rijk deel 2. Het Spectrum, ISBN 90 712 0657 2

  • vrijdag 09 februari 2007
  • 09:03Het binnenland

    09.00-09.30 uur: De PvdA tussen twee campagnes in.
    09.30-09.45 uur: Haagsche Hopjes over de poppetjes
    09.45-10.00 uur: Italiaanse volk overtuigen van aanwezigheid in Afghanistan

    Meer informatie

    DE PVDA TUSSEN TWEE CAMPAGNES IN
    Interview met PvdA-partijvoorzitter Michiel van Hulten. Onder meer over de lessen die de PvdA uit de vorige verkiezingscampagne kan trekken voor de komende Provinciale Staten-verkiezingen op 7 maart, de keuze van Wouter Bos om vice-premier te worden, en de rol die de PvdA speelde in de Volkskrant-onthullingen over vermeende martelingen in Irak.

    HAAGSCHE HOPJES OVER DE POPPETJES
    In de slotaflevering van de rubriek Haagsche Hopjes, die de VPRO samen met de EO uitzendt, buigen tv-presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatster Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en zakenvrouw Carmen Breeveld (PvdA) zich over de vraag welke ministeries door welke partij (en nog preciezer: door wie) geleid zouden moeten worden.

    ITALIAANSE VOLK OVERTUIGEN VAN AANWEZIGHEID IN AFGHANISTAN
    De Italiaanse regering Prodi zal binnenkort zijn aanwezigheid binnen NAVO verband in Afghanistan moeten herbevestigen in het parlement. Om de Italianen te overtuigen dat zij zich niet moeten terugtrekken schreven zes ambassadeurs een open brief in de krant La Repubblica. Naast de Amerikanen en Britten tekende ook de Nederlandse ambassadeur. Dit staaltje public diplomacy heeft de regering in Rome in grote problemen gebracht. Een gesprek over politieke interventies en de slagkracht van de NAVO.

  • donderdag 08 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur - Portret Eimert van Middelkoop
    10.30 - 10.45 uur - Socioloog Gabriël van den Brink
    10.45 - 11.00 uur - Het Milieuparagraaf van het nieuwe kabinet

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: Portret Eimert van Middelkoop
    In het Onderzoek een portret van Eimert van Middelkoop, mogelijk de nieuwe Nederlandse Minister van Defensie. Eimert van Middelkoop (1949) is sinds 10 juni 2003 lid van de fractie van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Hij is vice-fractievoorzitter/fractiesecretaris. Hij was van 1989 tot 2002 Tweede-Kamerlid, eerst voor het GPV en later voor de ChristenUnie. Maar wie is de mens Van Middelkoop? De antwoorden in het Onderzoek.

    10:30 uur: Socioloog Gabriël van den Brink
    Socioloog Gabriël van den Brink schreef drie dagen na de verkiezingen van 22 november een open brief aan minister-president Jan Peter Balkenende. Daarin pleitte hij voor een centrumlinkse coalitie: "waarden als betrokkenheid, gemeenschapszin, naastenliefde, solidariteit, respect voor het leven of barmhartigheid zouden dragende idealen van een dergelijke regering kunnen zijn." Is dit kabinet het antwoord op zijn brief?

    10:45 uur: Het Milieuparagraaf van het nieuwe kabinet
    Een van de zes pijlers van het kersverse coalitieakkoord is "Duurzame Leefomgeving" en het streven hiervan is om de wereld beter achter te laten voor de komende generatie. Een reactie van drie deskundigen op dit paragraaf.

  • donderdag 08 februari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur - Positieve krachten achter de formatie
    09.30 - 09.45 uur - "Probleemwijk" Oud Krispijn
    09.45 - 10.00 uur - Hoe kijken onze buurlanden op het nieuwe kabinet?

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Positieve krachten achter de formatie
    Jacques Tichelaar (PvdA) en Arie Slob (ChristenUnie) waren twee van de belangrijkste onderhandelaars bij de vorming van het nieuwe kabinet van PvdA, ChristenUnie en het CDA. Wat was precies hun rol en wat was het geheim van informateur Herman Wijffels om kemphanen van gisteren tot een team van vandaag te maken? Formatieproces door insiders belicht.

    09.30 uur: Een reportage: "probleemwijk" Oud Krispijn
    Verslaggever Richard Groenenboom bezocht in 2000 de probleemwijk Oud Krispijn in Dordrecht. Hij trof daar hoge werkloosheid en hoge criminaliteit met alle gevolgen van dien. Nu zes jaar later bezocht hij de wijk opnieuw en trof een andere Oud Krispijn. Een reportage.

    09.45 uur: Hoe kijken onze buurlanden op het nieuwe kabinet?
    Wij vroegen reacties uit Duitsland, België en Groot-Brittannië.

  • woensdag 07 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00 -11.30 uur: Irak: ommezwaai PvdA

    Meer informatie

    Er zal geen parlementair onderzoek plaatsvinden naar de bewijsvoering die leidde tot het kabinetsbesluit om de oorlog tegen Irak politiek te steunen. Samen met andere oppositiepartijen heeft de Partij van de Arbeid bij herhaling gevraagd om openheid van zaken te geven over de besluitvorming omtrent de politieke steun van het derde kabinet Balkenende aan de oorlog in Irak. In het voorlopige regeerakkoord van Christen Unie, CDA en PvdA, wordt echter aangekondigd de kwestie te laten rusten. Er komt geen parlementair onderzoek. Daarover praten we met SP kamerlid Harry van Bommel, oud-minister van defensie voor de PvdA Bram Stemerdink en directeur Rob de wijk van het Instituut voor Strategische Studies. Een discussie over deze politieke ommezwaai.

  • woensdag 07 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement
    10.30-10.45 uur: Vadercentrum
    10.45-11.00 uur: Klinkende Munt

    Meer informatie

    ARGOS SUPPLEMENT
    Het Europese Hof heeft enkele weken geleden Nederland veroordeeld vanwege het terugzenden van een vluchteling naar Somalië. Het Europese Hof heeft met haar uitspraak de Raad van State gepasseerd. Die had zich namelijk nog niet over deze zaak gebogen. Het Hof ging hierbij in tegen de gebruikelijke procedure dat het Europese Hof een zaak pas in behandeling neemt als alle beroepsmogelijkheden in een land zijn uitgeput. Het kabinet gaat in appèl tegen dat vonnis, zo werd afgelopen vrijdag besloten. In Argos Supplement een "verduidelijkend" gesprek over de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof en het appèl hiertegen.

    VADERCENTRUM
    Deel 1 van de reportage over het Vadercentrum in Den Haag, een ontmoetingsplek waar mannen van 50 verschillende nationaliteiten samenkomen.

    KLINKENDE MUNT
    De financieel-economische rubriek van De Ochtenden, deze week voor het eerst met oud-Robeco-topman Jaap van Duijn.

  • woensdag 07 februari 2007
  • 09:02Het interview (woensdag)

    09.00-09.30 uur Het Interview: Marja van Bijsterveldt
    09.30-09.45 uur Formatie-panel: Haagsche Hopjes
    09.45-10.00 uur Het Buitenlandbeleid van Balkenende IV

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur Het Interview: Marja van Bijsterveldt
    Na weken van afzondering in de meest uiteenlopende lokaties in Nederland zijn de formateurs er uit. Het leek zelfs of de drie gereformeerde VU-knapen vrienden waren geworden. Maar wat hebben ze nu inhoudelijk voor elkaar gekregen? Het CDA was faliekant tegen de Bos-belasting voor rijke AOW'ers. De partij wilde het ontslagrecht versoepelen, geen extra geld steken in de zorg en bovenal de hypotheekrente-aftrek behouden. Wat is binnengehaald van al deze plannen? We vragen het vandaag aan CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt. Heeft het CDA de formatie gewonnen of zijn we, ondanks alle breekpunten, toch de klos met Wouter Bos?

    09.30-09.45 uur Formatie-panel: Haagsche Hopjes
    Tot en met deze week: elke woensdag en vrijdag na half tien een gezamenlijke rubriek van de EO en de VPRO: HAAGSCHE HOPJES. Met een overdenking van dominee Gremdaat. Terwijl Wijffels de formatie afrondt met Rouvoet, Bos en Balkende, houdt De Ochtenden een eigen formatie - in het openbaar. Deelnemers: Presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en Carmen Breeveld (PvdA), zwarte zakenvrouw van het jaar 2003 . Samen bespreken zij wat dit kabinet moet gaan doen voor het onderwijs, voor het milieu en tegen de armoede. Deze aflevering: Een eerste reactie op het (concept-)regeerakkoord.

    09.45-10.00 uur Het Buitenlandbeleid van Balkenende IV
    Lijkt het maar zo of komt de buitenlandparagraaf er bekaaid af in het regeerakkoord? In het uitgelekte gedeelte worden er weinig woorden aan gewijd - wat op zich ook veelzeggend is.... In De Ochtenden gesprekken met drie mensen uit de wereld van internationale betrekkingen over datgene wat er wel bekend is - en wat er vooralsnog pijnlijk wordt gemist in het regeerakkoord: Jan Bouwke Wijbrandi, directeur van Oxfam/Novib, europarlementariër Kathalijne Buitenweg, en René Zwart, redacteur van het Antilliaans Dagblad.

  • dinsdag 06 februari 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Katoenoogst in Benin

    Meer informatie

    "L'or blanc , het witte goud"

    Dit jaar zou "L'or blanc, het witte goud" in het Westafrikaanse land Benin zijn vruchten gaan afwerpen. Alles werd in stelling gezet om van de katoenoogst een succes te maken. De president zorgde er persoonlijk voor dat achterstallige betalingen aan katoenproducenten en leveranciers werden weggewerkt. Maar tot grote schrik van de katoenproducenten bleek een deel van de katoenvruchten ernstig aangetast door schadelijke insecten. Oorzaak, verkeerde en verouderde bestrijdingsmiddelen. Resultaat, een slechte oogst.
    Een reportage over de problemen en uitdagingen van katoenproducenten en katoenverwerkingsfabrieken in Benin met Heerko Dijksterhuis, Regionaal Adviseur voor de Katoen op de Nederlandse ambassade in Cotonou.

    Eerder deze ochtend in Buitenland Live (9:45 uur):
    Crisisbeheersing in Atjeh - Interview met EU-diplomaat Pieter Feith.

  • dinsdag 06 februari 2007
  • 10:03Noorderlicht

    ** Klimaatonderzoekers over de moeizame totstandkoming van het laatste klimaatrapport. ** Wetenschappelijke streken in de nieuwe serie Ellebogenwerk. ** Corina Brussaard en Claire Evans vissen naar virussen in de Zuidelijke IJszee. ** horen en zien, de wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden

    Meer informatie

    KLIMAAT, WETENSCHAP EN POLITIEK

    Het net verschenen klimaatrapport van de Verenigde Naties is bedoeld als leidraad voor het wereldwijde klimaatbeleid. Arie Kattenberg en Rob van Dorland waren beide nauw betrokken bij de totstandkoming van het rapport. Zij vertellen hoe zo'n complex wetenschappelijk werk tot stand komt en wat het betekent om onderzoek te doen dat zulke verstrekkende politieke consequenties heeft.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Het ontwikkelen van medicijnen kan honderden miljoenen dollars goedkoper. Onderzoekers van een kinderziekenhuis in Boston hebben een model gemaakt, waarmee voorspeld kan worden of een experimenteel medicijn door de autoriteiten goedgekeurd wordt. Daardoor kunnen de prijzen voor medicijnen fors omlaag, wordt het veiliger om te investeren in research en zullen meer medicijnen worden ontworpen.
    ***
    Fruitvliegen op een streng dieet leven langer, behalve als ze blootgesteld worden aan etensluchtjes. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Science. Nog niet eerder was vastgesteld dat alleen al de geur van voedsel invloed kan hebben op de levensverwachting.
    ***
    Nieuws over de levensverwachting van terminale kankerpatiënten en overige berichten vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links).
    ------

    ELLEBOGENWERK

    Niets menselijks is de wetenschapper vreemd, maar soms is het gedrag van academici echt bij de beesten af. In de zesdelige serie Ellebogenwerk vertellen onderzoekers over hun persoonlijke ervaringen met smerige streken, ordinair jatwerk en maffiapraktijken in de wetenschap. In aflevering 1 praat Jair Stein met stamcelonderzoeker Twan de Vries.
    -----

    POOLLOG

    Onderzoeksters Corina Brussaard en Claire Evans van het Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee varen op de Zuidelijke IJszee, op zoek naar virussen in het ijskoude water. Vanaf het schip de Aurora Australis doen ze verslag in Noorderlicht.

    Volg de belevenissen van Corina en Claire op het poollog "Vissen op Virussen", bomvol foto's, filmpjes en dagboekverslagen (zie link).

    HOREN en ZIEN
    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, vandaag over toneel en beeldende kunst, met Chantal Pattyn.

  • dinsdag 06 februari 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    09.00-09.30: Het Regeerakkoord
    09.30-09.45: Reportage Vadercentrum
    09.45-10.00: Crisisbeheersing in Atjeh

    Meer informatie

    Het Regeerakkoord
    Gesprek over de hoofdlijnen in het regeerakkoord, dat later op de dag openbaar wordt gemaakt. Met oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Han Noten en zijn ChristenUnie-collega Egbert Schuurman.
    Naar verwachting zal er vanmiddag witte rook opstijgen uit de fractiekamers van CDA, PvdA en Christen Unie en dan kan ook eindelijk het regeerakkoord echt openbaar gemaakt worden, maar gelukkig is het inmiddels in zijn geheel in de brievenbus van diverse journalisten beland en dus kunnen we er al gewoon over praten met twee mannen waarmee we twee maanden geleden ook al de stand van zaken doornamen, op het moment dat de eerste poging tot formatie met CDA, PvdA en SP was gesneuveld. Te weten PvdA-senator Han Noten en CDA-er Doekle Terpstra, voormalig CNV-voorzitter en tegenwoordig voorzitter van de HBO-raad.

    Reportage Vadercentrum
    Reportage over het Haagse vadercentrum Adam, waar mannen uit 49 verschillende culturen dagelijks terecht kunnen voor verschillende activiteiten.

    Crisisbeheersing in Atjeh
    Pieter Feith is een van de diplomaten die in dienst van Europa wordt uitgezonden om ergens in de wereld een crisis te bezweren. De afgelopen anderhalf jaar was hij de hoogste baas in Atjeh en moest toezien op de naleving van het vredesverdrag van Helsinki uit 2005. Hierin wordt de autonome positie van Atjeh ten opzichte van Indonesië geregeld. Pieter Feith is terug in Brussel om zich voor te bereiden op een volgende missie, wellicht in Kosovo. Een gesprek over tijd in Atjeh.

  • maandag 05 februari 2007
  • 11:02Het Buitenland (maandag)

    11:00-11.30 - Auslandspolitik Deutschlands

    Meer informatie

    11:00-11.30 - Het Buitenland: Auslandspolitik
    Een portret van Frank Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Afgelopen weekend was hij in Washington voor overleg met het 'kwartet' (VS, VN, Rusland en EU) over vrede in het Midden-Oosten. De Ochtenden reisde met hem mee en spreekt met hem over Duitslands rol in de wereld, het Duitse voorzitterschap van de EU en de toekomst van het Midden-Oosten.

  • maandag 05 februari 2007
  • 10:02Het Onderzoek (maandag)

    10:00-10.30 - Het Onderzoek: Tienerporno
    10.30-10.40 - Lange Nederlanders
    10.40-10.50 - Katholiek op lijst CU-Limburg
    10.50-11.00 - Kamervragen Angelien Eijsink

    Meer informatie

    10:00-10.30 - Het Onderzoek: Tienerporno
    Kinderporno wordt steeds harder aangepakt: Het aantal politie-onderzoeken naar kinderporno is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Maar de politie laat de handel in porno met 13- tot 18-jarigen ongemoeid, hoewel dat voor de wet ook kindeporno is. Waarom worden er geen maatregelen genomen tegen sekssites met minderjarige tienerporno?

    10.30-10.40 - Gesprek: Lange Nederlanders
    Nederlanders zijn het langste volk ter wereld, zo bleek vorige week uit wetenschappelijk onderzoek. We zijn in Nederland met zijn allen langer dan de Zweden en de Denen. Zelfs onze directe buren zijn kleiner dan wij. Waar hebben wij deze koppositie aan te danken en wat kunnen wij er in het dagelijks leven mee?
    Een gesprek met Rob Bruintjes: zelf 2 meter 21 lang en voorzitter van de Stichting Lange Mensen.

    10.40-10.50 - Gesprek: Katholiek op lijst CU-Limburg
    Op de kandidatenlijst van de ChristenUnie in Limburg staan voor het eerst Rooms-Katholieke Kandidaten. De protestantse partij die op het punt staat regeringspartij te worden is langzaam maar zeker aan het veranderen. En daar kan nog niet iedereen in de achterban even goed aan wennen. Wat heeft een katholiek te zoeken bij de protestanten van de ChristenUnie? De Ochtenden vraagt het aan Wilbert Wolfs, nummer 3 op de kandidatenlijst voor de provinciale verkiezingen.

    10.50-11.00 - Kamervragen Angelien Eijsink
    Al eerder berichtte De Ochtenden over marineofficier Jerry K. Hij is in Brazilië veroordeeld voor de handel in kinderporno, maar door de Koninklijke Marine werd hij desondanks eervol ontslagen. Naar aanleiding van de uitzending zijn er door Angelien Eijsink (PvdA) kamervragen gesteld aan staatssecretaris van der Knaap. Hij beloofde een onderzoek naar de gang van zaken rond Jerry K. in te stellen. Inmiddels is er een vertrouwelijk rapport naar de Kamer gestuurd, maar Angelien Eijsink is nog niet tevreden en stelt opnieuw kamervragen. Een gesprek.

  • maandag 05 februari 2007
  • 09:02Het interview (maandag)

    09.00-09.30 - Formatie-watchers
    09.30-09.45 - Reportage Pokeren
    09.45-10.00 - Europees gezinsbeleid

    Meer informatie

    09.00-09.30 - Het Interview: Formatie-watchers
    De formatie van het nieuwe kabinet nadert haar ontknoping. In De Ochtenden schuiven drie 'watchers' van de Haagse politiek aan. Hoe blikken zij terug op deze stille informatie onder leiding van Herman Wijffels? Wat horen zij in de wandelgangen? Waar halen zij hun nieuwtjes vandaan, tijdens de geheime formatiebesprekingen? En deze drie Haagse journalisten van radio (Ruud Slotboom, Radio 1 journaal), tv (Frits Wester, RTL4) en krant (Philippe Remarque, Volkskrant) spreken hun verwachtingen uit over de afloop van deze formatie.

    09.30-09.45 - Reportage: Pokeren
    Het kaartspel Pokeren is ongekend populair. Op scholen worden de pauzes overheerst door groepjes pokerende jongeren. Ze spelen om fiches en soms om geld. Sommige scholen hebben paal en perk gesteld aan dit gokspel. Hoe verslavend werkt dit kaartspelletje?

    09.45-10.00 - Europees gezinsbeleid
    EU-voorzitter Duitsland voert een warm pleidooi voor een Europese gezinsalliantie. De vraag is echter of Europa zich wel met het gezinsbeleid van de afzonderlijke lidstaten mag bemoeien. Een gesprek met de Duitse radio-correspondente Annette Birschel en de liberale Europarlementariër JeanineHennis-Plasschaert.

  • vrijdag 02 februari 2007
  • 11:03Het buitenland

    11.00-11.30 uur: 'Aids; een armoedeziekte'

    Meer informatie

    Toen de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki een paar jaar geleden zei dat Aids in de eerste plaats een armoedeziekte is, viel de hele wereld over hem heen. Recentelijk promoveerde de Ethiopische socioloog Getnet Tadele in Nederland op zijn studie Bleak Prospects over jongeren in de Ethiopische provinciestad Dessie.
    Na een langdurig verblijf tussen scholieren en straatkinderen kwam hij tot dezelfde conclusie als Mbeki: de mate van de verspreiding van HIV/aids houdt direct verband met armoede en de levensverwachting van de jongeren.

  • vrijdag 02 februari 2007
  • 10:03Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Illegale handel erectiepillen
    10:30-10:45 uur:
    10:45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ILLEGALE HANDEL ERECTIEPILLEN
    In Nederland sterft een onbekend aantal mensen aan het gebruik van nepmedicijnen zoals illegale erectiepillen. Dat maakte de Inspectie voor de Volksgezondheid afgelopen herfst bekend. De handel in deze middelen is enorm toegenomen. In 's Heerenberg werden vorige maand nog 25.000 vervalste pillen tegen erectiestoornissen in beslag genomen. Gezien het grote aanbod op internet en in krantenadvertenties lijkt het alsof de crimineel die in nep- en namaakmedicijnen doet, niet veel in de weg wordt gelegd. Hoe lucratief is deze handel? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van illegale erectiemiddelen? En wat doet de overheid om het probleem aan te pakken?
    Argos duikt in de handel in illegale erectiepillen; met ondermeer een ex-smokkelaar die uit de doeken doet hoe hij honderdduizenden van die pillen vanuit India naar Nederland smokkelde.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

    • Antonia Fraser: Marie Antoinette, de biografie. Nieuw Amsterdam.
    ISBN 90 468 0186 1
    • Caroline Hanken: De koning is dood!. Augustus.
    ISBN 90 457 0087 5
    • Eva Gerlach: Situaties, gedichten. Arbeiderspers.
    ISBN 97890 29564 183
    • David Freedman & Eric Abrahamson, 'De wet van de stimulerende wanorde', uitg. Mouria ISBN 978 90 458 5162 4

  • vrijdag 02 februari 2007
  • 09:03Het interview

    09.00-90.30 uur: Het OM en de nieuwe openheid
    09.30-09.45 uur: Haagsche Hopjes
    09.45-10.00 uur: Milieurapport klimaatverandering

    Meer informatie

    HET OM EN DE NIEUWE OPENHEID
    De zinsnede 'geen commentaar, het is nog onder de rechter' zal minder vaak klinken. Sinds 1 januari zijn binnen het Openbaar Ministerie (OM) namelijk nieuwe beleidsregels van kracht over informatievoorziening. Het komt er op neer dat binnen het OM is afgesproken dat officieren van justitie in een vroeger stadium openheid betrachten over het verloop van een zaak, als daar aanleiding voor is. Vanwaar die nieuwe openheid, wat betekent het concreet en wat zijn de gevolgen voor advocatuur, rechtspraak en publieke opinie?
    Recherche-officier van justitie Oebele Brouwer, namens het OM onder meer verantwoordelijk voor de zaak-Marianne Vaatstra, is een van de opstellers van de nieuwe regels. Hij is te gast. Hoogleraar strafrecht Theo de Roos reageert.

    HAAGSCHE HOPJES
    Tv-presentator Henny Huisman (CDA), marathonschaatser Jan Maarten Heideman (ChristenUnie) en zakenvrouw Carmen Breeveld (PvdA) bespreken op woensdag en vrijdag in De Ochtenden een thema dat op de agenda staat tijdens de kabinetsformatie. De rubriek wordt gemaakt in samenwerking met de EO en steevast ingeleid door een overdenking van ds Gremdaat. Vandaag: veiligheid.

    MILIEURAPPORT KLIMAATVERANDERING
    Vrijdagochtend verschijnt het langverwachte milieurapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Gelijktijdig met de persconferentie in Parijs, legt Rob van Dorland van het KNMI uit wat de conseqenties zijn van de nieuwste bevindingen over klimaatveranderingen. Van Dorland heeft meegeschreven aan dit belangrijke rapport.

  • donderdag 01 februari 2007
  • 10:02Het onderzoek (donderdag)

    10.00 - 10.30 uur: voor- en tegenstanders abortus
    10.35 - 10.45 uur: Minister Nicolai wil vrijheid van meningsuiting op 1e plaats
    10.45 - 11.00 uur: Zedenpolitie oneens met politici

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek: voor- en tegenstanders in gesprek over abortus
    Voor het eerst sinds de abortuswet van kracht werd, ontmoeten zaterdag de voor- en tegenstanders uit de artsenwereld elkaar op een conferentie, van Schreeuw om Leven tot Women on Waves. 's Middags wordt er nagedacht over een abortusrichtlijn voor artsen, maar of de partijen de tegenstellingen in een dag kunnen overbruggen, is zeer de vraag.

    10:30 uur: Minister Nicolai wil vrijheid van meningsuiting op 1e plaats
    VVD-minister Nicolai pleit voor een rangorde in de Grondwet. Wat hem betreft is de vrijheid van meningsuiting het belangrijkst. En dat is opmerkelijk, want de VVD wilde juist het primaat toekennen aan het non-discriminatiebeginsel. En het kabinet sprakt enkele jaren terug uit dat er juist geen rangorde gewenst is. Een gesprek met minister Nicolai.

    10.45 uur: Zedenpolitie oneens met politici.
    Zedenrechercheur Van Maastricht is het niet eeens met de kamerleden Wolfsen (PvdA) en Teeven (VVD). Die vinden dat de politie in aktie moet komen bij de melding van een zedenzaak, en niet pas na een aangifte.

  • donderdag 01 februari 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.00 - 09.30 uur: Theo Vleugels
    09.35 - 09.45 uur: Woon- en zorgservice voor ouderen
    09.45 - 10.00 uur: Ghana voorzitter van Afrikaanse Unie

    Meer informatie

    09.00 uur: Het Interview: Theo Vleugels
    Generaal Theo Vleugels is weer terug in Nederland, nadat hij een half jaar commandant was van de Nederlandse militairen in Afghanistan. Leidde hij een vechtmissie, een opbouwmissie of allebei? Tijs van den Brink vraagt het aan Theo Vleugels.

    09.30 uur: Woon- en zorgservice voor ouderen
    Ouderen kunnen thuis blijven wonen, als de voorzieningen maar goed zijn. In het Brabantse Hoogeloon maakten ouderen samen een vuist, met betere voorzieningen als resultaat. Een reportage.

    09.45 uur: Ghana voorzitter van Afrikaanse Unie
    In plaats van Soedan wordt Ghana voorzitter van de Afrikaanse Unie. Die Unie heeft her en der in Afrika een vredesmacht gestationeerd. Maar hoe machtig is de Afrikaanse Unie? Een gesprek met Afrika-expert Stephen Ellis