afleveringenarchief
  • vrijdag 29 juni 2007
  • 11:03De gezondheidszorg en de Maffia

    De gezondheidszorg op Sicilie kost 8 miljard euro per jaar. Door een speciale wet worden prive klinieken betaald uit publieke middelen. Daardoor is de private ziekenzorg explosief gegroeid. Ruim 1800 prive ziekenhuizen en klinieken ...

    Meer informatie

    ...bieden hun diensten aan, maar sinds vorig jaar blijkt dat de maffia op deze markt actief is geworden. Wat de maffia hieraan verdient is nog onduidelijk, maar de onderzoeksrechters hebben bewijzen dat de onderwereld de ziekenboeg beheert.

  • vrijdag 29 juni 2007
  • 10:03De foto van de Venlo

    "Praat eens met een veteraan". Dat is het thema van de jaarlijkse Nationale Veteranendag, die vandaag (vrijdag 29 juni) voor de tweede keer in Den Haag wordt georganiseerd. Er wordt stilgestaan bij de inzet van de nog levende Nederlandse oud-militairen, die dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog of kort daarna in ...

    Meer informatie

    ... voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea. Maar ook is er volop aandacht voor de alsmaar groter wordende groep 'jonge' veteranen, die hebben deelgenomen aan recentere missies in Libanon, Cambodja, voormalig Joegoslavië, Afghanistan en Irak.
    Praten met die veteranen levert duizenden, vaak heel bijzondere verhalen op. Wij vertellen vandaag het opmerkelijke verhaal van een groep veteranen, die staan vereeuwigd op een foto op het dek van de mijnenveger 'Hr. Ms. Venlo'. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog voerden zij op hun schip nucleaire stralingsproeven uit om te onderzoeken of de vloot van de Koninklijke Marine wel afdoende was beschermd tegen radio-actieve fall-out in het geval van een atoomaanval.
    Waarom hadden zij geen beschermende kleding aan? Bleef de blootstelling aan straling binnen de normen? Houden de dood en ernstige ziekten van verschillende betrokkenen verband met de nucleaire proeven van toen? Argos en 'De foto van de Venlo'.

    De boeken met Aukkje Holtrop, 29 juni 2007

    • S.Vestdijk en Henriette van Eyk: Wij zijn van elkaar. De Bezige
    Bij. ISBN 9789023422761

    • Antonio Forcellino: Michelangelo, een rusteloos leven. Nieuw
    Amsterdam/Manteau. ISBN 978904680299 1

    • Simon Sebag Montefiore: Stalins jeugdjaren. Nieuw Amsterdam 97890
    468 0239 7

    • Adrian Goldsworthy: Caesar. Anthos/Manteau. 0789041411402

  • vrijdag 29 juni 2007
  • 09:03Nederlandse Publieke Omroep

    Een interview met Gerard Timmer. Deze week werd bekend dat de oud-voorzitter van BNN na de zomer directeur tv-programmering wordt van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Hij treedt aan in een periode waarin het kabinet grootscheepse hervorming ...

    Meer informatie

    ... van de publieke omroep niet langer nodig vindt ('zelfs onwenselijk' aldus minister Plasterk deze week), maar waarin RTL door de samenwerking met John de Mols Tien een nog geduchter concurrent lijkt te worden.

    Energiezuinige woningen
    Energiebedrijven, woningcorporaties en de overheid presenteerden maandag een plan om woningen energiezuiniger te maken. Volgens dat plan zal iedereen die verhuist vanaf volgend jaar een installateur over de vloer krijgen die energiebesparende maatregelen adviseert. Als je als nieuwe bewoner investeringen doet, brengen energiebedrijven hun voorschotbedrag voor de woning omlaag. De overheid zou in die opzet de rentekosten van investeringen vergoeden. Verslaggever Gerrit Kalsbeek loopt een dag mee met een consulent van een gemeentelijk energieteam, dat die maatregelen ook nu al adviseert.

    De gebroeders Kaczynski
    Het optreden van de Poolse politieke tweelingbroers Kaczynski tijdens de Europese top van afgelopen weekend is in Europa bijzonder slecht gevallen. De aanname dat Polen zonder de Tweede Wereldoorlog nu twee keer zoveel inwoners zou tellen en het land bijgevolg nu meer stemmengewicht in Brussel zou hebben, is op ongeloof ontvangen. Voor veel Europese landen is de maat meer dan vol. Waar komt zoveel Pools onbegrip en rancune vandaan? Hoe valt zoveel vijandigheid van het Poolse leidersduo te rijmen met de overweldigende steun die de EU kan genieten bij de Poolse bevolking? Zijn de Kaczynski's eigenlijk nog wel geliefd bij de Polen zelf nu overal in het land protestacties en stakingen aan de gang zijn in de gezondheidszorg? Twee Polenkenners proberen het onmogelijke te verklaren: Ekke Overbeke, correspondent in Warschau voor het Financieel Dagblad en de Vlaamse Polenkenner Johan De Boose die ooit het boek "Alle dromen van de wereld, een sentimentele reis door Polen" schreef.

  • donderdag 28 juni 2007
  • 11:02Succesvolle aanpak Roma

    10.00 - 11.30 uur - Succesvolle aanpak Roma

    Meer informatie

    11.00 uur Buitenland: Succesvolle aanpak Roma
    Met de toetreding van Roemenie en Bulgarije heeft de Europese Unie er een opvallende armoedige bevolkinsgroep bij gekregen: 10 miljoen Roma-zigeneurs. De meeste pogingen om Roma betere scholings- en werkkansen te geven, zijn op niets uitgelopen. Toch slaagt een klein aantal Roma. In De Ochtenden een portret van een jonge succesvolle Roma, die niet uit Europese hulpfondsen, maar uit hele andere bronnen put. Want net als in Latijns Amerika vinden ook steeds meer Roma hun bron van motivatie in het Pinkstergeloof. Een reportage van Matthea Vrij vanuit Bulgarije.

  • donderdag 28 juni 2007
  • 10:02Mannenhandel

    10.00 - 10.30 uur - Mannenhandel
    10.30 - 10.45 uur - Lessen in omgaan met seksuele clips
    10.45 - 11.00 uur - Klimaatsceptici

    Meer informatie

    10.00 uur Onderzoek: Mannenhandel
    Geronseld in hun moederland, als slaaf te werk gesteld in Nederland. Het overkomt niet alleen vrouwen; ook mannen. Op papier is er de laatste jaren veel aandacht voor de aanpak van mensenhandel. Maar de politie weet niet echt raad met mannelijke slachtoffers van mensenhandel, ontdekte de onderzoeksredactie. In de studio reageren, CDA-kamerlid Marleen de Pater en Maria de Cock van de stichting tegen Vrouwenhandel.

    10.35 uur Lessen in omgaan met seksuele clips
    Videoclips waarop rappers een wereld voorstellen van stoere jongens met gouden kettingen en gewillige meisjes die aan alle seksuele wensen voldoen. Kinderen groeien op in een wereld vol met seksuele toespelingen. Hoe leer je hen een kritische houding in de omgang met de media? GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi pleit voor de invoering van verplichte lessen media-educatie. Hij dient daarover vandaag een wetsvoorstel in. Aan Tijs van den Brink legt Dibi uit wat hem voor ogen staat. CDA-kamerlid Mirjam Sterk geeft een reactie.

    10.45 uur Klimaatsceptici
    Sceptici over de klimaatveranderingen hebben zich in ons land verenigd in de Groene Rekenkamer. Zij beweren dat er geen wetenschappelijke basis is dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Hoe sterk staan klimaatsceptici nu de wetenschap in overgrote meerderheid uitgesproken heeft dat de menselijke invloed leidt tot verandering van ons klimaat? Een debat tussen Hans Labohm van de Groene Rekenkamer en Rob van Dorland van het KNMI.

  • donderdag 28 juni 2007
  • 09:02Minister Rouvoet

    09.05 - 09.30 uur - Minister Rouvoet
    09.30 - 09.45 uur - Hoe werkt een opvoedingstraining
    09.45 - 10.00 uur - Kris Peeters: nieuwe Vlaamse minister-president

    Meer informatie

    09.00 uur Interview: minister Rouvoet
    In dit kabinet is hij een opvallende verschijning. Voor het eerst in de geschiedenis heeft de regering een speciale minister voor jeugd en gezin. Vandaag presenteert minister Andre Rouvoet zijn plannen voor het jeugd- en gezinsbeleid voor de komende tijd. In de Ochtenden licht Rouvoet alvast een tipje van de sluier op in een gesprek met Tijs van den Brink. De prangende vraag van Tijs is: Hoever mag de overheid gaan met bemoeienis met de opvoeding van kinderen?

    09.35 uur reportage: Hoe werkt een opvoedingstraining
    Jongeren die de weg kwijt zijn. Ze maken de stad onveilig, ze stelen en zijn hard op weg om crimineel te worden. Steeds harder klinkt de roep om ze in kampen aan een heropvoeding te onderwerpen. En we kijken ook steeds kritischer naar hun ouders: moeten die niet wat beter hun best doen. Wat minder mensen weten is dat de Jeugdzorg sommige ouders al helpt om hun kinderen weer in het gareel te brengen. Deze ouders krijgen speciale opvoedingstraining. Verslaggever Steven Emmens keek een avondje mee.

    Een verslag over opvoedingstraining voor ouders van tegendraadse jongeren, een experiment dat loopt in Utrecht en Zuid-Holland. Eind volgend jaar moet uit wetenschappelijk onderzoek blijken of het ook helpt om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Meer informatie over de trainingen is te vinden op www.jso.nl

    09.45 uur Kris Peeters: nieuwe Vlaamse minister-president
    Vandaag wordt hij beedigd aan het ziekenhuisbed van koning Albert: Kris Peeters is de nieuwe minister-president van de Vlaamse regering.
    Peeters (45) begon zijn loopbaan als advocaat. In 2004 maakte hij voor het eerst deel uit van de regering Leterme als minister van openbare werken, enerige en leefmilieu. Op het terrein van milieu werd hij geprezen om zijn 'verstandig groen beleid'. Hij staat bekend als uitstekende communicator.

  • woensdag 27 juni 2007
  • 11:03Verzet onafhankelijk Kosovo

    Servië en Rusland blijven zich verzetten tegen de onafhankelijkheid van Kosovo. Die onafhankelijkheid onder internationale supervisie staat in een aanbeveling van de Verenigde Naties van afgelopen maart. De kwestie moet door de Veiligheidsraad beslecht worden, maar zolang ...

    Meer informatie

    ... Rusland met een veto dreigt, zit alles muurvast. De EU en de VS willen de zaak nu 120 dagen uitstellen. Albanezen en Serviërs zouden dan weer rond de tafel kunnen gaan zitten. Leveren die gesprekken niets op dan zou de onafhankelijkheid automatisch in werking treden. Maar ook dit plan is ondertussen door Serviërs en Russen verworpen. Fred Stroobants neemt de stand van zaken op met Franklin Devrieze van de OVSE in Kosovo en met Kosovo-rapporteur van het Europees Parlement Joost Lagendijk.

  • woensdag 27 juni 2007
  • 10:03"Kwakzalvers"

    Artsen die uit hun beroep worden gezet door de tuchtrechter en een rechtbank die bepaalt dat een alternatieve arts niet mag worden uitgemaakt voor een kwakzalver. Alternatieve geneeswijzen blijven het ...

    Meer informatie

    ... nieuws beheersen. De dood van Sylvia Millecam zette het debat in Nederland op scherp, maar alternatieve genezers hebben, zeggen de critici, nog steeds vrij spel. Is dat zo, en moet er wat aan gebeuren? Argos maakt de balans op.

    Klinkende Munt
    De financieel-economische rubriek met Jaap van Duijn.

  • woensdag 27 juni 2007
  • 09:02mr. Els Unger

    09.05 - 09.30 uur - Els Unger voorvechter van haar beroepsgroep
    09.30 - 09.45 uur - Stadsmarinier: op pad voor orde en veiligheid
    09.45 - 10.00 uur - Fatah-leden

    Meer informatie

    09.05 - 09.30 uur Els Unger voorvechter van haar beroepsgroep
    Els Unger neemt deze week afscheid als voorzitter van de Nederlandse Orde van Advocaten. Elsbeth Gruteke praat met mr. Els Unger over het imago van de strafrechtpleiter, de manier waarop advocaten optreden in de media en andere actuele ontwikkelingen in de advocatuur.

    09.30 - 09.45 uur Stadsmarinier: op pad voor orde en veiligheid
    Sinds drie jaar bestrijdt Rotterdam overlast op straat met speciale stadsmariniers. Wat is het effect van deze harde aanpak? Zijn buurtbewoners tevreden? Gerry Bos gaat in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen op pad met een stadsmarinier.

    09.45 - 10.00 uur Fatah-leden
    Toen de milities van Hamas afgelopen weken de macht grepen in de Gazastrook, vluchtten honderden hoge Fatah-aanhangers naar de westelijke Jordaanoever. De Fatah-leden hebben hun toevlucht gevonden in een luxe hotel in Ramallah. Onze verslaggever Jetteke van Wijk ging er kijken.

  • dinsdag 26 juni 2007
  • 11:03Kritische Rapportage VN-Gezant Midden-Oosten

    De Verenigde Naties zijn geen neutrale bemiddelaar tussen de Palestijnen en Israël. Ze voeren Amerikaans politiek uit door niet te praten met Syrië en door de Palestijnse regering te boycotten omdat Hamas op de Amerikaanse terreurlijst staat. Dat schrijft de oud- VN-gezant voor het Midden Oosten, Alvaro Desoto, die om deze reden ontslag nam......

    Meer informatie

    .... in een uitgelekt rapport aan VN secretaris generaal Ban Ki-moon. Over dit rapport en de crisis in het Midden Oosten een discussie met de arabist Robert Soeterik, emeritus hoogleraar volkenrecht Paul de Waart en Tweede Kamerlid voor de PvdA Martijn van Dam.

  • dinsdag 26 juni 2007
  • 10:03Relativiteit? Eitje!

    Einsteins relativiteitstheorie is eigenlijk reuze simpel. Dat beweert althans de Amsterdamse hoogleraar theoretische natuurkunde Sander Bais. Hij heeft...

    Meer informatie

    ...een boek geschreven onder de titel "De Sublieme Eenvoud van Relativiteit".

    Sander Bais: "De sublieme eenvoud van relativiteit - Een visuele inleiding."
    Uitgeverij: Amsterdam University Press
    ISBN: 987 90 5356 992 4.
    EURO 19,50

    -----

    OUWE ROTTEN DEEL 4: KEES DE JAGER

    Veertig jaar woonde Kees de Jager met zijn gezin in de Utrechtse sterrenwacht Sonnenborgh. Het mooiste plekje in heel Utrecht, vindt hij. Enkele jaren geleden verhuisde hij toch naar Texel. Een moeilijk besluit, want ook al was hij de tachtig gepasseerd, aan wetenschap deed de emeritus nog steeds. Maar op Texel heeft de 86-jarige sterrenkundige een nieuwe werkplek gevonden op het Koninklijk Instituut voor Zeeonderzoek. En af en toe reist Kees de Jager nog heen en weer naar het geliefde Sonnenborgh. Verslaggeefster Remy van den Brand sprak daar met hem voor deel 4 van de serie Ouwe Rotten.

    Volgende week het laatste deel van de Noorderlichtserie 'ouwe rotten', met Franz Mönks. Hij richtte het eerste Europese centrum voor begaafdheidsonderzoek op.
    -----

    WETENSCHAPSNIEUWS

    Wetenschapsnieuws over...

    • Misselijkheid tijdens zwangerschap
    • Klevende haartjes
    • Pooljaar: Gesprek met Maarten Loonen

    ...vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links). Voor meer poolnieuws, waaronder ook een filmpje over Maarten Loonens onderzoek op Spitsbergen, gaat u naar pooljaar.nl.
    -----

    NEWTON en FILOSOFIE

    Sir Isaac Newton heeft onbedoeld een scheiding gemaakt tussen filosofie en exacte wetenschappen. Na Newton zijn ze gesplitst in twee aparte disciplines. Vorige week vond in Museum Boerhaave in Leiden een groot congres plaats over de betekenis van Newton voor de filosofie. Pieter van der Wielen spreekt daarover met Eric Schliesser, filosoof aan de universiteit van Leiden en organisator van het congres.

  • dinsdag 26 juni 2007
  • 09:03Agnes Jongerius over de participatie-top

    Morgen komen de werkgevers-, de werknemersorganisaties en minister Donner van sociale zaken bijeen voor de lang verwachte participatietop. Het doel is om tweehonderdduizend extra mensen aan het werk te krijgen. Daarvoor moet gekeken worden naar scholing, loonsubsidies.........

    Meer informatie

    reïntegratietrajecten, kinderopvang en een betere levensloopregeling. En daar blijft het bij. Want dat andere heikele punt.........waar de werkgevers zo op hameren, versoepeling van het ontslagrecht, is voor de bonden onbespreekbaar. Ondanks de plannen van het kabinet in die richting die vorige week uitlekten en nieuwe voorstellen gisteren waarbij de werkgevers aanbieden in ruil daarvoor langdurig werklozen in dienst te nemen. In de studio FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

    ZWOLS BLAUW
    Hartje Zwolle, in de Luttekestraat, vindt u politiebureau Zwolle Centrum/Zuid. Elke werkdag kunt u daar, van tien tot vijf, aangifte doen.
    Dat kan ook op koopavonden, op zaterdag en op zondag als het tenminste een koopzondag is. Iedere ochtend, stipt om 9 uur, krijgen de dienders een briefing. Dan bespreken ze, kort en zakelijk, wat hen de komende dag te wachten staat en wat er aan aangiftes, arrestaties en mishandelingen te melden valt. Meteen daarna gaat iedereen zijns weegs.
    Wat de politieagent op straat doet, weten we. Maar wat doen ze binnen de muren van hun bureau?
    Verslaggever Irene Houthuijs volgt de politiemensen van Zwolle Centrum/Zuid de komende weken.
    Vandaag aflevering 1 van Zwols Blauw.

    DE BURGERSLACHTOFFERS VAN DE NAVO
    Een boze Afghaanse president Karzai noemde de Navo-acties in zijn land "slordig en lukraak". Vorige week zouden er negentig burgers zijn omgekomen bij aanvallen op Talibanstrijders. Italie wil dat NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer consequenties trekt uit het feit dat er zoveel burgerslachtoffers vallen.
    In de studio zit Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Maar eerst hebben we aan de telefoon vanuit Kaboel journalist Seddiq Mossadeq.

  • maandag 25 juni 2007
  • 11:02Gordon Brown

    11.00-11.30 uur Gordon Brown.

    Meer informatie

    11.00-11.30 uur Gordon Brown.
    Hij zat al heel lang te popelen en woensdag is het dan eindelijk zo ver: Gordon Brown wordt de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Na tien jaar Tony Blair mag de voormalig minster van Financiën het stokje overnemen. Over het privéleven van de nieuwe 'prime minister' is niet zo veel bekend. Wat wel bekend is, is dat hij uit Schotland komt en zoon is van een Schotse dominee. Wat zijn zijn belangrijkste drijfveren? En wat voor invloed hebben de christelijke roots gehad op Brown? Verslaggever Richard Groenenboom en correspondente Lia van Beckhoven gingen in het Schotse Kirkcaldy, waar Brown zijn eerste levensjaren doorbracht, op zoek naar de antwoorden.

  • maandag 25 juni 2007
  • 10:02Asielzoekers

    10.00-10.30 uur Asielzoekers.
    10.30-10.45 uur Duivensport.
    10.45-11.00 uur Drugspatrouilles in de Caraïben.

    Meer informatie

    10.00-10.30 uur Asielzoekers
    Eind jaren negentig meldden zich massaal Afrikanen bij de Nederlandse grens. Op zoek naar een beter leven vroegen ze hier asiel aan. Waarom kozen ze voor Nederland? En hoe kwamen ze aan hun vluchtverhalen? Paul Kurpershoek ging op zoek naar de antwoorden en sprak met Joris van Wijk, die woensdag aan de Vrije Universiteit promoveert op een onderzoek naar de komst van Angolese asielzoekers, en enkele Angolezen.

    10.30-10.45 uur Duivensport
    Waarom vliegen duiven over 1000 kilometer afstand feilloos naar hun 'baasje'? In de grootste vlucht van het jaar, zaterdag vanuit het Franse Blois, werden tien Nederlandse duiven met GPS-zender uitgerust om dat geheim te onthullen.
    'Mister duivensport' Henk de Weerd vertelt er over in De Ochtenden. De dierenarts en duivenmelker legt ook uit waarom de populariteit van de duivensport in Nederland afneemt en in China juist groeit.

    10.45-11.00 uur Drugspatrouilles in de Caraïben
    Wat doe je als Nederlandse kustwacht wanneer je in het Caraïbisch gebied een verdachte boot achtervolgt, die vervolgens in de territoriale wateren van bijvoorbeeld Venezuela verdwijnt? En waarschijnlijk vol zit met cocaïne?
    Want in de territoriale wateren van andere staten mag de Nederlandse marine geen schepen meer onderscheppen. In De Ochtenden een gesprek met Peter van der Kruit, hoofddocent militair recht aan de Defensie Academie, die volgende week promoveert op een onderzoek naar dit probleem.

  • maandag 25 juni 2007
  • 09:02Hans de Boer

    9.00-9.30 uur Hans de Boer.
    9.30-9.45 uur Schoorsteenvegers.
    9.45-10.00 uur Stenigingen.

    Meer informatie

    9.00-9.30 uur Hans de Boer
    Tienduizenden jongeren zijn aan het werk geholpen, maar Hans de Boer is nog niet tevreden. Vandaag wordt de Taskforce Jeugdwerkloosheid opgeheven en maakt minister Rouvoet bekend hoe het kabinet van plan is de overgebleven probleemjongeren aan het werk te helpen. In het Interview vertelt De Boer over zijn ervaringen en verwachtingen. Bovendien wordt er vandaag een boek van de Taskforce gepresenteerd met de veelzeggende titel 'Pakken en piercings'.

    9.30-9.45 uur Schoorsteenvegers
    Veel mensen vinden ze regelmatig op de deurmat: briefjes van - naar later blijkt - niet professionele schoorsteenvegers die voor een schappelijk prijsje de boel schoon willen maken. De branche klaagt al jaren over deze beunhazen en ook steeds meer klanten dienen klachten in over slecht uitgevoerd werk en oplichting. Verslaggever Jojanneke Nieuwenhuis ging op pad met een echte schoorsteenveger.

    9.45-10.00 uur Stenigingen
    Een Iraanse man en vrouw stonden op de nominatie om vorige week te worden gestenigd, maar na internationale druk werd deze straf uitgesteld. Over steniging, mensenrechten en de relatie tussen islam en rechterlijke macht in dat land een gesprek met Bijan Moshaver, voorzitter van de stichting Iran Future.

  • vrijdag 22 juni 2007
  • 11:03Charles Taylor

    Ex-president van Liberia Charles Taylor wordt aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid die hij in buurland Sierra Leone zou hebben gepleegd. Maandag wordt in Den Haag het proces tegen hem hervat. De eerste getuigen zullen worden gehoord. Maar is zijn rol ...

    Meer informatie

    ... in de Liberiaanse burgeroorlog die van 1989 tot 1996 duurde niet vele malen groter geweest? En hoe ging het verder toen hij in 1997 president werd? VPRO-verslaggever Jacqueline Maris komt al vijftien jaar regelmatig in west-Afrika. Met haar archiefmateriaal maakt zij in het documentaire tweeluik Cry Liberia op 15 en 22 juni de balans op van de daden waar Charles Taylor níet voor is aangeklaagd.

  • vrijdag 22 juni 2007
  • 10:03Botonderzoek

    Om te bepalen of alleenstaande minderjarige asielzoekers wel echt minderjarig zijn doet de IND, de Immigratie en Naturalisatiedienst, botonderzoek. Dat botonderzoek is al jarenlang wetenschappelijk omstreden. Toen vier studenten van de Fontys Hogeschool in 2004 in een scriptie de wetenschappelijke onderbouwing van het botonderzoek betwistten, werden ...

    Meer informatie

    ... de studenten geïntimideerd, hun conclusies aangepast, en de studie werd zelfs uit de bibliotheek verwijderd. In december vertelden die studenten dat in onze uitzending. De Hogeschool zou onder druk zijn gezet door de leeftijdsonderzoeker van de IND, van der Pas. Maar uit antwoorden op Kamervragen naar aanleiding van onze uitzending blijkt dat de begeleider van de scriptie, radioloog Simon Robben van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, bezig was de studenten voor zijn karretje te spannen. Dat zegt minister Hirsch Ballin in antwoord op Kamervragen van Jan de Wit (SP). Maar waar baseert de minister dat op? Deugt het botonderzoek bij jonge asielzoekers wel? Waarom mag dat niet wetenschappelijk getoetst worden?
    Argos over een klein spleetje tussen twee botten en een kloof tussen wetenschappers.

    Boekbespreking
    De boeken met Sjoerd de Jong.

    1. Richard Rorty: De voltooiing van Amerika. Boom, isbn 9789053524756
    2. Carl Bernstein: Een vrouw aan de macht. Het leven van Hillary Rodham Clinton. De Bezige Bij, isbn 9 789023 426721

  • vrijdag 22 juni 2007
  • 09:03Jet Bussemaker

    Interview met staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) over de zorgelijke situatie in veel verpleeg- en verzorgingshuizen, de discussie over het uitbreiden van criteria voor een vrijwillig levenseinde, en de gevolgen van de wet die het mogelijk maakt dat ....

    Meer informatie

    ... gemeenten de thuiszorg aanbesteden: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert.

    Dovenfabriek
    Reportage vanuit de Groningse fabriek De Verbinding. In de fabriek, waar onder meer dakkapellen en schuifpuien worden gemaakt, werken uitsluitend dove mensen.

    Wat Europa van Zwitserland kan leren
    Wel de lusten, niet de lasten. Zo zou je de Zwitserse band met de Europese Unie kunnen omschrijven. Het land is geen lid, maar doet via verdragen wel volop mee in de Unie. Volgens de Amerikaanse historicus Jonathan Steinberg is dit een ideale oplossing voor toetredingswensen van Servië, Kroatië en Turkije. Ook van het Zwitserse democratische model, democratie van onderop, kan de EU veel leren. Een interview van correspondent Renske Heddema met de schrijver van het standaardwerk "Why Switzerland".

  • donderdag 21 juni 2007
  • 11:02Protest in Rome

    11.00-11.20 uur Protest in Rome.
    11.20-11.30 uur Positief Dag.

    Meer informatie

    11.00-11.20 uur Protest in Rome
    Het zijn geen autonomen die zaterdag in Rome de straat op gaan maar evangelische christenen, waarvan de stad er 130.000 herbergt. Ze voelen zich achtergesteld door de overheid. Veel protestantse kerken worden volgens hen behandeld als sekten. Een probleem dat niet alleen in Italië speelt, maar in meer landen waar de Rooms-Katholieke Kerk getalsmatig het grootst is. Angelo van Schaik interviewde enkele protestantse christenen en praat daar na elf uur over door.

    11.20-11.30 uur Positief Dag
    Het leven kan niet stuk en zeker vandaag niet op de landelijke Positief Dag. Tegen half twaalf een gesprekje met voorzitter Christian Houkes van de organisatie Nederland Positief.

  • donderdag 21 juni 2007
  • 10:02Handelsmissie Iran

    10.00-10.30 uur Handelsmissie Iran.
    10.30-10.45 uur Particuliere fondswerving.
    10.45-11.00 uur Carel Kuyt en Joshua Livestro.

    Meer informatie

    10.00-10.30 uur Handelsmissie Iran
    Vrijdag vertrekt een Nederlandse handelsmissie naar Iran. De deelnemers zien veel kansen in dit grote land met z'n jonge, snel groeiende bevolking. Maar de missie moet het wel doen zonder overheidssteun vanwege het omstreden nucleaire programma van Iran. Is dat verstandig? En wat zijn de ervaringen van bedrijven die handelen met Iran? De Onderzoeksredactie ging op zoek naar de antwoorden.

    10.30-10.45 uur Particuliere fondswerving
    In Nederland wordt op dit moment de grootste bingo ooit gehouden: de Sponsor Bingo Loterij. Zowel op radio, tv als internet wordt er uitgebreid reclame gemaakt voor deze actie, waarbij niet alleen 'fantastische prijzen' zijn te winnen maar ook een goed doel wordt gesteund. Van de opbrengst wordt namelijk een polikliniek voor kankerpatiënten in Amsterdam gebouwd. Hoe logisch is het dat niet de overheid zo'n voorziening financiert maar dat hiervoor andere bronnen worden aangeboord? Daarover een gesprek met onder andere hoogleraar filantropie Theo Schuyt.

    10.45-11.00 uur Carel Kuyt en Joshua Livestro
    De omroep is links. Die beschuldiging uitte de weggestuurde columnist van het programma Buitenhof, Joshua Livestro. Kamervragen volgden want de NPS heeft immers een neutrale doelstelling. Vanmorgen een debat tussen NPS-directeur Carel Kuyl en Joshua Livestro en een reactie van VVD-Kamerlid Johan Remkes, die vragen stelde over mogelijke censuur bij de Publieke Omroep.

  • donderdag 21 juni 2007
  • 09:02Sjef van Gennip

    9.00-9.30 uur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland.
    9.30-9.45 uur Grafonderhoud bekende Nederlanders.
    9.45-10.00 uur Cuba en Wit-Rusland.

    Meer informatie

    9.00-9.30 uur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland
    De roep om veiligheid maakt dat we soms geneigd zijn te vergeten dat criminelen ook mensen zijn. De reclassering staat traditioneel bekend als de instantie waar niet alleen naar het misdrijf wordt gekeken, maar nadrukkelijk ook naar de persoon achter het delict. Maar ook daar lijkt een andere wind te gaan waaien. In het Interview een gesprek met Sjef van Gennip, voorzitter van reclassering Nederland, over die vermeende 'nieuwe wind'.

    9.30-9.45 uur Grafonderhoud bekende Nederlanders
    Je bent vele jaren een invloedrijk politicus geweest, vindt in Den Haag je laatste rustplaats en na verloop van tijd kijkt er niemand meer naar je graf om. Dit overkomt menige bestuurder. Het Haagse raadslid Ries Smits vindt dat hier verandering in moet komen en dat de graven beter moeten worden onderhouden. Na half tien een reportage over een bezoek aan een 'statige' begraafplaats in Den Haag.

    9.45-10.00 uur Cuba en Wit-Rusland
    In Cuba en Wit-Rusland gaat het beter met de mensenrechten. Althans, dat vindt de VN-Mensenrechtenraad. Begin deze week zijn beide landen namelijk geschrapt van de lijst met landen die een speciale rapporteur voor de mensenrechten hebben. Daaruit zou je kunnen concluderen dat het beter gaat in Cuba en Wit-Rusland. Maar is dat ook zo? In de rubriek Buitenland Live een gesprek met Kees van Kortenhof, van de stichting Glasnost in Cuba, en Ruud Bosgraaf van Amnesty International.

  • woensdag 20 juni 2007
  • 11:03Euroforum: Live vanuit Straatsburg

    Europarlementariërs Corien Wortmann-Kool, Kathalijne Buitenweg, Marianne Thyssen en Saïd El Khadraoui spreken over de volgende onderwerpen:
    ...

    Meer informatie

    ...

    • Kan bondskanselier Merkel alsnog een compromis doordrukken over de vastgelopen Europese grondwet op de Europese top aanstaande donderdag in Brussel?
    • Waarom blijft het zo stil na het tweede en vernietigende rapport van de Raad van Europa over de geheime CIA-kampen in Europa en wat kan het Europees Parlement ondernemen?
    • Monopolies post in lidstaten afgeschaft: postbedrijven in Europa worden geliberaliseerd.

  • woensdag 20 juni 2007
  • 10:03Opbouw Uruzgan

    Waarom gaat het zo moeilijk met de Nederlandse militaire missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan? Twee Nederlandse militairen kwamen de afgelopen dagen om, er zijn hevige gevechten gaande en van de opbouwactiviteiten in Uruzgan komt niet veel terecht. Toch ...

    Meer informatie

    ... werd het opbouwkarakter bij het begin van de missie sterk benadrukt. Over het niet van de grond komen daarvan lieten wij afgelopen vrijdag in Argos de analyses van civiele hulpverleners en deskundigen horen, afgezet tegen de rapportage van de regering aan de Tweede Kamer. Vandaag in 'Argos Supplement' spreken we over de situatie in Afghanistan met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, nu lid van de Raad van State en tevens hoogleraar en hoofd Internationale Veiligheidsstudies aan de Nederlandse Defensie Academie.
    Hoe moet het verder met de missie van Nederland en de NAVO in Afghanistan? En hoe moet het Westen omgaan met de gewelddadige islam?

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met Willem Anker over advocatuur en rechtspraak.

  • woensdag 20 juni 2007
  • 09:02Joris van Casteren

    09.05 - 09.30 uur: Joris van Casteren
    09.30 - 09.45 uur: Hoe voedselbanken zichzelf overbodig kunnen maken
    09.45 - 10.00 uur: Oud-minister Hoogervorst helpt bij reorganisatie Hongaarse gezondheidszorg

    Meer informatie

    09.05 - 09.30 uur: Joris van Casteren
    Machteloze burgemeesters, verzwartende rijscholen en een bijbels openluchtmuseum waar de islam zijn intrede doet. Het zijn symbolen van de dagelijkse botsing tussen het oude en het nieuwe Nederland. Joris van Casteren beschrijft in zijn nieuwste boek 'Requim voor een pitbull' een maatschappij in verandering. Elsbeth Gruteke praat met hem.

    09.30 - 09.45 uur: Hoe voedselbanken zichzelf overbodig kunnen maken
    Naar schatting 3500 Nederlanders zijn voor hun dagelijkse boodschappen aangewezen op de voedselbank, waar ze gratis eten kunnen halen. Voedselbanken zijn een schandvlek voor de natie, vindt de wethouder van Alphen aan den Rijn Robert Blom. Volgens Blom bestrijden voedselbanken de armoede niet, maar houden ze die juist in stand. Hij begon daarom een aktie om de voedselbank overbodig te maken. Woensdag komen wethouders uit heel Nederland naar Alphen aan den Rijn om te horen hoe ze het daar aanpakken. Kan Nederland zonder voedselbank ?

    09.45 - 10.00 uur: Oud-minister Hoogervorst helpt bij reorganisatie Hongaarse gezondheidszorg
    De gezondheidszorg in Hongarije moet op de helling: er is een wildgroei aan artsen en ziekenhuizen, er worden te veel operaties uitgevoerd en het verzekeringssysteem is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Hans Hoogervorst, oud-minister van Volksgezondheid, adviseerde de afgelopen tijd de Hongaarse overheid bij de broodnodige reorganisatie. Wat heeft zijn advieswerk opgeleverd? Een gesprek met correspondent Stefan Bos.

  • dinsdag 19 juni 2007
  • 11:03Albanië, de Europese Unie en Kosovo

    Albanië houdt zich op de vlakte als het gaat om de toekomst van Kosovo, de Servische buurprovincie met een in meerderheid Albanese bevolking. In plaats van te dromen over een Groot-Albanië heeft het straatarme Balkanstaatje ingezet op de Europese Unie. Met of zonder Kosovo. Een reportage over een land dat zelfs niet door McDonalds wordt vertrouwd.

    Meer informatie
  • dinsdag 19 juni 2007
  • 10:03Wetenschappelijke olympiades

    De drie slimste scholieren van Nederland worden op 28 juni gehuldigd door minister Plasterk van OC&W. Zij zijn de winnaars van de...

    Meer informatie

    ...wetenschapsolympiades, wetenschapswedstrijden die elk jaar worden gehouden onder VWO-scholieren. Nadat de deelnemers een week lang aan een universiteit colleges hebben gevolgd en practica hebben gedaan, wordt hun kennis van sterrenkunde, scheikunde, biologie, informatica, aardrijkskunde, wiskunde of taalkunde intensief getoetst. Van elk vak mogen de beste vier meedoen aan de wereld-olympiade.

    In Noorderlicht een interview met drie winaars van dit jaar: Hilje Doekes (biologie), Yvette Welling (natuurkunde) en Wouter Zomervrucht (taalkunde; derde in de wiskunde olympiade). Op 28 juni reikt minister Plasterk op zijn ministerie de prijzen voor de winnaars van de exacte olympiades uit.
    -----

    OUDE ROTTEN IN DE WETENSCHAP

    Nu zijn er al niet veel meiden die een exact vak gaan studeren, maar toen Nel Velthorst begon, was ze enige. Ze studeerde en werkte in een mannenwereld en schopte het tot hoogleraar scheikunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. En hoewel de wetenschappelijke wereld hard is, bleef haar devies: sociaal zijn gaat boven alles. Nu ze gepensioneerd is, besteedt ze haar tijd vooral aan het promoten van haar favoriete bèta-vak. Verslaggeefster Remy van den Brand sprak met de chemica in het derde deel van de Noorderlichtserie 'ouwe rotten'. De hele serie is te beluisteren op de speciale webpagina (zie link).
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Hoe seks leidt tot nog meer seks, waarom zwaardvissen zo snel kunnen zwemmen en dat de planeet Pluto nu alweer een stapje lager staat in de hiërarchie van het ons zonestelsel, kunt u lezen op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links).
    Op de speciale poolsite staat deze week een filmpje over kamperen op Groenland.
    -----

    STIPPELMOTTENSEKS

    Biologe Aletta Bakker promoveert op 28 juni aan de Universiteit van Amsterdam op het paringsgedrag van de stippelmot. Deze witte nachtvlinder met zwarte stippen, komt in heel Nederland voor. Er zijn twee soorten die erg veel op elkaar lijken, maar hun paringsgedrag is verschillend: bij de ene soort doen de vrouwtjes vaker aan seks en zijn de spermapakketten die de mannetjes aan hen doorgeven groter dan bij de andere groep. De mannetjes proberen ervoor te zorgen dat 'hun' vrouwtjes niet met andere mannetjes paren. De vrouwtjes daarentegen proberen nakomelingen te krijgen van zoveel mogelijk mannetjes. Paren met meerdere mannetjes spreidt het risico dat met een genetisch 'verkeerd' mannetje wordt gepaard.
    Het vrouwtje beschikt over een aantal strategieën om zo veel mogelijk profijt te hebben van het sperma van verschillende mannetjes. Ze kan bijvoorbeeld het sperma van een bepaald mannetje opslaan en ander sperma verwijderen. Ook kan ze extra bouwstoffen of anti-roofdierstoffen uit het spermapakket van een mannetje halen en gebruiken voor haar eigen stofwisseling of voor het aanmaken van eieren. De mannetjes moeten dus niet alleen vóór de paring met elkaar concurreren, maar hun sperma moet ook nog eens de concurrentie met andermans sperma aangaan.

  • dinsdag 19 juni 2007
  • 09:03'Dames en Heren van de Jury': Jurist Lex van Almelo over de Belgische lekenrechtspraak

    In de nasleep van de Fortuyn-revolte ontstond in Nederland ook opnieuw debat rond de vraag of de burger wel genoeg betrokken is bij de rechtspraak.
    Een gesprek met Lex van Almelo, met commentaar van D'66 kamerlid Alexander Pechtold en Rosa Jansen, vice-president van de Utrechtse rechtbank.
    En verder: De stand van zaken in Zimbabwe

    Meer informatie

    BINNENLAND
    In de nasleep van de Fortuyn-revolte, de opstand van de burgers tegen de gevestigde politiek, ontstond in Nederland ook opnieuw debat rond de vraag of de burger wel genoeg betrokken is bij de rechtspraak. En door het rumoer rond recente strafzaken - de Schiedammer Parkmoord, de kruistocht van Maurice De Hond in de Deventer moordzaak - kwam daarbij de vraag op of de rechtspraak door lekenbemoeienis, die in bijna alle Europese landen bestaat, niet ook aan kwaliteit zou winnen.
    Een door de Tweede Kamer afgedwongen onderzoek naar de wenselijkheid van lekenrechtspraak leverde vooralsnog een negatief advies op, maar de discussie is allesbehalve gesloten.
    Jurist en onderzoekssjournalist Lex van Almelo geeft die discussie nu een nieuwe impuls met zijn boek 'Dames en Heren van de Jury'; een praktijkonderzoek naar de functionerende juryrechtspraak in Belgie en een in de vorm van een rechtzitting gegoten beoordeling van de vraag of zoiets in Nederland misschien ook moet worden ingevoerd. Lex van Almelo zit hier bij mij, in de studio in Den Haag zit D'66 kamerlid Alexander Pechtold en aan de telefoon spreekt mee Rosa Jansen, vice-president van de Utrechtse rechtbank.

    BUREAU BUITENLAND
    Oppositie en vertegenwoordigers van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe praten met elkaar in buurland Zuid-Afrika. Dat bevestigt een woordvoerder van de oppositiepartij Movement for Democratic Change. De gesprekken zijn op gang gekomen na druk van de buurlanden van Zimbabwe verenigd in de regionale organisatie SADC. De crisis in Zimbabwe lijkt een nieuwe climax te hebben bereikt met een inflatie van maar liefst 3714 procent. De website van de BBC meldt onbevestigde berichten van een couppoging anderhalve week geleden. Over de laatste ontwikkelingen praat Rik Delhaas met Olmo von Meijenfeldt, medewerker van het Instituut voor Democratie in Zuidelijk Afrika in Pretoria.

  • maandag 18 juni 2007
  • 11:02Toekomst Gaza

    11:05-11.30: Toekomst Gaza.

    Meer informatie

    11:05-11.30: Toekomst Gaza
    Een president die de noodtoestand uitroept in een gebied waar hij geen enkele zeggenschap heeft. Beelden van gevechten en gevangenen die ontkleed worden weggevoerd. Beelden die aan Irak doen denken. Wat is de betekenis van de overwinning van Hamas in de Gazastrook? Hoe moet het verder met dat gebied en met de Palestijnen? Een gesprek met buitenlandcommentator Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad en Wim Lankamp, voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee.

  • maandag 18 juni 2007
  • 10:02Rapporten Martelingen Irak

    10:05-11.00: Nieuwspoort LIVE - Rapporten Martelingen Irak.

    Meer informatie

    10:05-11.00: Nieuwspoort LIVE - Rapporten Martelingen Irak
    Zijn Nederlandse militairen in 2003 in Irak bij het verhoren van Irakese gevangenen over de schreef gegaan? Vanaf 10 uur presenteren de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) én de commissie onder leiding van SGP-Kamerlid Van den Berg hun onderzoeksrapporten naar de verhoren die leden van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst eind 2003 hebben afgenomen. Minister van Middelkoop reageert live vanuit Den Haag. Duiding vanuit de studio in Hilversum komt van hoogleraar internationaal recht prof.mr. Willem van Genugten en generaal-majoor b.d. Adriaan van Vuren.

  • maandag 18 juni 2007
  • 09:02Nicky de Wit

    09.05-09.30 uur: Militaire roman van Nicky de Wit.
    09.35-09.45: Pretpark Waterloo.
    09.45-10.00: Kernmacht Birma?

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Militaire roman
    Bosnië, Cambodja, Irak en Afghanistan, Nederlandse militairen dienden in vredesmissies verspreid over de hele wereld. Nicky de Wit diende in 1995 in Tuzla in Bosnië en schreef een aantal romans over zijn ervaringen daar. in De Ochtenden vertelt hij over zijn nieuwste boek: 'De wereld werd zwart om me heen' dat deze week in de winkels ligt. De extreme wereld waar Nederlandse militairen op vredesmissie in terecht komen.

    In misschien wel zijn beste roman tot nu toe legt Nicky de Wit een wereld bloot, waarin vrouwen in een vlaag van waanzin ratten aan hun mes spietsen, jongens van vijftien een machinegeweer om hun nek dragen, de bommen letterlijk om je oren vliegen en meisjes van twaalf zich in al hun kinderlijkheid wulps aanbieden. In deze wereld wordt het zwart om je heen. Je bevindt je in Tuzla en het is 1995. Om het grote geheel - het alles omvattende waar De Wit op doelt - te begrijpen moet je verder dan het verhaal kijken. Je moet proberen om door de vernislaag van dit meesterwerk heen te kijken. Als je daarin slaagt word je deel van de zwartste bladzijden uit onze recente geschiedenis, en je wereld zal nooit meer hetzelfde zijn...

    Met De wereld werd zwart om me heen bewijst Nicky de Wit opnieuw dat engagement en spannende fictie heel goed samengaan. Je kan nu écht niet meer om hem heen: schrijvers als Nicky de Wit zijn een kostbare zeldzaamheid.

    Auteur Wit, Nicky de
    Uitgever Lemmens
    ISBN 978-90-77490-21-1
    Release 15-06-2007
    Prijs NL EURO 19,95

    09.35-09.45: Pretpark Waterloo
    Op 18 juni is het alweer 192 jaar geleden dat Napoleon zijn Waterloo vond. Met het 200ste herdenkingsjaar in aantocht vindt de Belgische regering het hoog tijd voor een opknapbeurt van het bezoekerscentrum bij het slagveld. Maar daar is niet iedereen even blij mee. Sommige historici zijn bang dat in het nieuwe museum de historische werkelijkheid geweld aan wordt gedaan, en dat er een soort 'pretpark-attractie' wordt gecreeerd voor de bezoekers. In de Ochtenden een reportage en een gesprek met de Vlaamse historicus Marc Reynebeau.

    09.45-10.00: Kernmacht Birma?
    Gaat nu ook Birma zich scharen in de rij landen die we moeten vrezen vanwege hun nucleaire dreiging? Rusland gaat er in elk geval een kernreactor bouwen. Een gesprek met freelance journaliste en Birma-kenner Minka Nijhuis.

  • vrijdag 15 juni 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Hoe groot was de rol van Charles Taylor in de Liberiaanse burgeroorlog? Eerste deel van een tweeluik

    Meer informatie

    Ex-president van Liberia Charles Taylor wordt aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid die hij in buurland Sierra Leone zou hebben gepleegd. Deze maand begon zijn proces in Den Haag.
    Maar is zijn rol in de Liberiaanse burgeroorlog die van 1989 tot 1996 duurde niet vele malen groter geweest? En daarvoor wordt hij niet aangeklaagd.
    VPRO-verslaggever Jacqueline Maris kwam sinds 1993 regelmatig in west-Afrika. Met haar archiefmateriaal maakt zij in een documentair tweeluik op 15 en 22 juni de balans op.

  • vrijdag 15 juni 2007
  • 10:03De ochtenden, argos

    Militairen in Uruzgan, blijven of vertrekken? Een voorschot op de discussie over de Nederlandse deelname aan de missie in Afghanistan

    En verder in dit uur: De boeken met Aukje Holtrop

    Meer informatie

    Moet de Nederlandse militaire missie in Uruzgan worden verlengd? Premier Balkenende deed er deze week vanuit Canada een aantal uitspraken over. Het kabinet velt de beslissing deze zomer. Een beslissing, die cruciaal kan zijn voor het verdere verloop van de regeerperiode van het CDA-PvdA-Christen-Unie-kabinet.

    In Afghanistan is sprake van een toenemend aantal burgerslachtoffers, een gehergroepeerde en gemoderniseerde Taliban en een 'shoot-to-kill'-lijst bij Nederlandse commando's. En in Den Haag kampt Defensie met personeels- en financiële problemen om de Uruzgan-missie draaiende te houden. Dat is de achtergrond waartegen deze belangrijke beslissing moet worden genomen. Toch is het in de politiek opvallend stil over dit onderwerp.
    De operatie in Uruzgan is tot nu toe vooral een vechtmissie gebleken en veel minder een wederopbouwmissie, zoals die aanvankelijk werd voorgesteld. Desondanks blijft iedereen benadrukken dat wederopbouw en ontwikkeling onontbeerlijk zijn om succes te boeken in Afghanistan.
    Daarom in Argos vandaag een voorschot op de discussie, die in Den Haag nog van de grond moet komen. Met ervaringen en argumenten vanuit de theorie en de praktijk.

    De boeken met Aukje Holtrop:

    • Jolande Withuis: De vrouw als mens. De Bezige Bij. ISBN 9789023426134
    • Annie M.G. Schmidt: Zeur niet!. Nijgh& Van Ditmar. ISBN 9789038869636
    • Margriet de Moor: Als een hond zijn blinde baas. Contact. ISBN
    9789025408886

  • vrijdag 15 juni 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    De Vrije Huisarts staat het water aan de lippen: Interview met Rinske van de Goor, secretaris van de vereniging.

    En verder: 'Sinterklazerij van het Kabinet' / De kranten in het Midden-Oosten, gelezen door publicist/journalist Mariwan Kani

    Meer informatie

    'Het spijt me, en met mij vele huisartsen in Nederland, dat ik zo hard heb gewerkt om de groeiende populatie oudere Nederlanders van een groeiende behoefte aan zorg te voorzien. Het spijt me dat ik de patiënten heb opgevangen, die steeds vroeger uit het ziekenhuis worden ontslagen. Het spijt me dat ik patiënten in psychische nood, die nog niet bij de Riagg terecht konden, heb opgevangen met wekelijkse lange gesprekken.' Zo begint de open brief die huisarts Rinske van de Goor schreef aan minister Klink van Volksgezondheid. Van de Goor, die secretaris is van Stichting de Vrije Huisarts, klom in de pen omdat er gedreigd werd met nieuwe bezuinigingen op de huisartsenzorg. Een reportage vanuit haar huisartsenpraktijk en interview met Rinske van de Goor.

    Sinterklazerij van het kabinet
    'Sinterklazerij', noemt hoogleraar macro-economie Roel Beetsma het Beleidsprogramma van het kabinet dat donderdag werd gepresenteerd. Het bedrag van tien miljard euro is nergens op gebaseerd en bovendien wekt het kabinet ten onrechte de indruk dat het zich inzet voor een beter functionerend land door geld uit te geven. Beetsma gaat in gesprek met de financiele woordvoerder van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, Ferd Crone.

    De kranten in het Midden-Oosten over een bloedige week
    De aanslag op een anti-Syrisch parlementslid in Libanon, gevechten tussen Hamas en Fatah in Gaza en aanslagen in Irak. Het is wederom een chaotische en bloedige week in het Midden-Oosten. Hoe schrijven de kranten in het Midden-Oosten hierover? Wat melden de krantencommentaren en wat wil dat zeggen? Een krantenoverzicht door publicist/journalist Mariwan Kani.

  • donderdag 14 juni 2007
  • 11:02Het Buitenland (donderdag)

    11:05-11.15 uur: Christenen Irak sterven uit.
    11.15-11.30 uur: Veteraan Falkland-oorlog.

    Meer informatie

    11:05-11.15 uur: Christenen Irak sterven uit
    Een priester draagt de mis op en verlaat na afloop met drie anderen de kerk. Een paar minuten later liggen de levenloze lichamen van de mannen op straat. Het gebeurde anderhalve week geleden in de Iraakse stad Mosul. De christelijke inwoners van Irak hebben het extra zwaar te verduren, sinds islamitische strijdgroepen het land onveilig maken. We zoeken contact met ze.

    11.15-11.30 uur: Veteraan Falkland-oorlog
    Morgen en overmorgen herdenkt Groot Brittannie het einde van de Falklandoorlog, 25 jaar geleden. Een oorlog die nog altijd spookt in de hoofden van vele Britse oud-militairen. Ze vrezen dezelfde trauma's voor de soldaten die nu dienen in Irak en Afghanistan. Lia van Bekhoven sprak met verschillende van hen.

  • donderdag 14 juni 2007
  • 10:02Het Onderzoek (donderdag)

    10:05-10.30 uur: Dieren weigeren eco-routes.
    10.30-10.45 uur: Onbetrouwbaar geheugen.
    10.45-11.00 uur: Roman over probleemjongeren.

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur: Dieren weigeren eco-routes
    Er zijn plannen om rondom de Veluwe speciale 'dierensnelwegen' aan te leggen, zodat herten en wilde zwijnen kunnen uitzwermen over heel Nederland. Voor die plannen is honderden miljoenen euro's gereserveerd. Maar wat blijkt: nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de voorgestelde robuuste verbindingszones niet zullen werken voor edelherten. Moeten we door met het ontwikkelen van robuuste verbindingszones ?

    10.30-10.45 uur: Onbetrouwbaar geheugen
    Probeer je eens te herinneren met wie je in de derde klas van de lagere school zat... Misschien weet je nog een paar namen, als je goed je best doet. Maar dan slaat de twijfel toe, want het geheugen is onbetrouwbaar. Dat zegt ook Maarten Peters, die vorige week op dit onderwerp promoveerde. Bij oud-klasgenootjes is dat niet zo erg. Maar als je getuige in een rechtzaak bent, kan het echt een probleem worden...

    10.45-11.00 uur: Roman over probleemjongeren
    Een autistische en hoogbegaafde jongen zwerft door een buurt. De buurt maakt zich zorgen. De jongen dreigt te ontsporen. Een probleemjongere, wie komt voor hem op? Wie zorgt voor hem?
    Deze situatie beschrijft Ernst Timmer in zijn nieuwe roman 'Gierzwaluwen' (Uitgeverij Prometheus). Een gesprek met de schrijver over de spanningen, de morele dillemma's en het koesteren van de onvolmaaktheid.

    Jari Juffermans is een bijzondere jongen. Bijzonder begaafd en bijzonder in zichzelf gekeerd. Zijn gedragingen verbazen én verontrusten zijn omgeving: de straat waarin hij woont, de familie van zijn onnozele moeder en de kinderbeschermers.

    De omgeving steekt de koppen bij elkaar. Op 18 mei 2007 vindt er over Jari een vergadering plaats. Gedurende die vergadering beweegt Jari zich als een opgejaagd dier door het dorp. Wat is er aan de hand? Waarom vergaderen die mensen? Wat is de oorzaak van Jari's vreemde gedrag?

    De goede wil sluit zich op in een vergaderzaal, buiten doet de kwade willekeur zijn verwoestende werk. Langzaam wordt de lezer meegezogen in de bijzondere gedachtenwereld van Jari én in de drijfveren van de mensen die zich om hem bekommeren.

    Gierzwaluwen is een grimmige ode aan de onvolmaaktheid. De onvolmaaktheid van de jeugdige hoofdpersoon, van het gezin waarin hij opgroeit, de straat waarin hij woont en de zorg die hem omringt. Op de mesthoop van die onvolmaaktheid groeit iets moois, wel degelijk.

    Ernst Timmer debuteerde in 1989 met Het waterrad van Ribe, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Zijn roman De stille omgang verdiende in 1999 een Libris-nominatie, en de roman Zwarte ogen uit 2003 stond op de longlist voor de Libris en de Ako-literatuurprijs en werd genomineerd voor de Gerard Walschap literatuurprijs van 2004.

    Onvolmaaktheid is de baarmoeder van de schoonheid, zegt Ernst Timmer.

  • donderdag 14 juni 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05-09.30 uur: Bloedbank-directeur.
    09.30-09.45 uur: De natte Betuwelijn.
    09.45-10.00 uur: Verkiezingen Egypte.

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Bloedbank-directeur
    Vandaag (14 juni) is het wereldbloeddonordag. Een dag ter ere van al die bloeddonors die vrijwillig hun bloed geven om hun medemens te helpen. Maar juist nu is de Nederlandse bloedbank, Sanquin, in opspraak geraakt omdat ze geld zouden verdienen aan het bloed dat vrijwlligers gratis afgeven. In De Ochtenden een gesprek met Theo Buunen van bloedbank Sanquin, over rol van de commercie, directeurensalarissen en de werving van donoren bij de bloedbank.

    09.30-09.45 uur: De natte Betuwelijn
    In De Ochtenden een serie reportages in de aanloop naar de opening van de Betuwelijn op 16 juni a.s. over groepen die bij de start van het project duidelijk lieten merken niet blij te zijn met de komst van de Betuwelijn. Nu is de Betuwelijn klaar. Zijn ze nog net zo boos als toen? Vandaag deel 3: De Binnenvaartschippers.

    09.45-10.00 uur: Verkiezingen Egypte
    Ook Egypte heeft een Eerste Kamer en een deel van de afgevaardigden werd afgelopen maandag gekozen in - opnieuw - strak gestuurde verkiezingen. De oppositie, vooral de moslimbroeders, werd ook nu gezien als een bedreiging en veel mensen van de oppositie werden opgepakt in de weken voorafgaand aan de stembusgang van afgelopen maandag. Een gesprek over deze verkiezingsronde en over wat er nu precies mis is met die moslimbroeders met Egypte-correspondent Esmeralda van Boon en Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff, verbonden aan de Utrechtse Hogeschool.

  • woensdag 13 juni 2007
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    11.00-11.30: Literatuur uit Sierra Leone: Interview met Aminatta Forna

    Meer informatie

    De schrijfster Aminatta Forna is het kind van een schotse moeder en een Sierra Leoonse vader.
    In haar roman Maanschaduw, die in vertaling bij Meulenhoff verscheen, gaat haar alter ego Abby op zoek naar haar eigen geschiedenis. Die vindt ze in de verhalen van vier tantes die nog in het familiedorp wonen.
    Asana, Mariama, Hawa en Serah bestrijken vier generaties in een woelig tijdperk. Een tijdperk van missiewerk, kolonisatie, onafhankelijkheid en burgeroorlog. De vraag is hoe Sierra Leone - als metafoor voor Afrika - nu verder moet.
    Jacqueline Maris sprak met Aminatta Forna.

  • woensdag 13 juni 2007
  • 10:03De ochtenden, argos

    10.00-10.30: Schone kleren van G-Star?
    10.30-10.45: Denemarken staakt adoptie kinderen India
    10.45-11.00: Klinkende munt

    Meer informatie

    Schone Kleren van G-star?
    Het Amsterdamse kledingmerk G-Star laat haar spijkerbroeken maken in een Indiase fabriek die haar arbeiders terroriseert en de lokale vakbonden muilkorft. Dat zegt actiegroep Schone Kleren Kampagne op basis van bronnen in India. Doet G-Star alles wat ze kan doen om de arbeidsomstandigheden in de fabriek te verbeteren? Argos Supplement met een debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen en toezicht op 6500 kilometer afstand.

    Indiase adopties in Denemarken
    De Deense minister van gezinszaken schort de lopende asielprocedures voor Indiase kinderen op nadat in een tv-documentaire bleek dat er sprake is geweest van misstanden. De Nederlandse minister van Justitie onderzoekt wel wat er in het verleden is misgegaan bij een adoptie van een Nederlands jongetje naar Nederland, maar laat de procedures van in totaal 13 kinderen nu gewoon doorgaan. Een procedure gaat via de organisatie Meiling die in opspraak raakte. De overige 12 kinderen komen via de organisatie wereldkinderen.
    Een gesprek met Hilbrand Westra, de woordvoerder van de Nederlandse tak van de United Adoptees International.

    Klinkende munt, de financieel economische rubriek van De Ochtenden

  • woensdag 13 juni 2007
  • 09:02Jack van Midden

    09.05 - 09.30 uur - Jack van Midden
    09.30 - 09.45 uur - Dorp zonder verkeersborden
    09.45 - 10.00 uur - Moslimbroederschap Egypte

    Meer informatie

    09.05 - 09.30 uur - Jack van Midden
    De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over probleemjongeren. Jack van Midden, voorman van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam, is een van de praktijkmensen die hun verhaal aan de Tweede Kamerleden vertellen. In De Ochtenden zijn verhaal over de vernieuwende aanpak in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

    09.30 - 09.45 uur - Dorp zonder verkeersborden
    In het Zeeuwse Oudelande zijn al twee maanden alle verkeersborden verdwenen. Ze zijn met opzet weggehaald, omdat ze vaak overbodig waren en het dorp zouden ontsieren. De woonkern blijkt prima zonder te kunnen. Op een boer na, die woont aan het eind van een doodlopende weg...

    09.45 - 10.00 uur - Moslimbroederschap Egypte
    Afgelopen maandag werd in Egypte een derde van de leden van het Hogerhuis gekozen. De Moslimbroederschap is de enige oppositiepartij die meedoet. Maar van haar aanhangers zijn in de achterliggende weken en maanden honderden leden opgepakt en opgesloten. Wat stellen deze verkiezingen eigenlijk voor? En hoe erg is de handelwijze van de Egyptische regering? Wat is erger: politieke onderdrukking of een verkiezingsoverwinning a la Hamas door de Moslimbroeders?

  • dinsdag 12 juni 2007
  • 11:03Halabja

    Op 16 maart 1988 werd de Koerdische stad Halabja door Irak bestookt met gifgas. Duizenden inwoners kwamen om. De stad was kort daarvoor bevrijd...

    Meer informatie

    ...door Koerdische guerrillastrijders en Iraanse troepen.

    Het was de eerste keer dat op zo'n schaal mosterd- en zenuwgas tegen burgers werd ingezet. Maar de internationale gemeenschap protesteerde nauwelijks. Er woedde een bloedige oorlog tussen Iran en Irak. En Iran was het zwarte schaap van de westerse wereld, Saddam Hoessein gold toen nog als bondgenoot.

    Midden Oosten-deskundige Joost Hiltermann deed jarenlang research naar de aanval op Halabja en naar het gebruik van gifgas door Saddam Hoessein. Hij schreef daarover het boek " A poisonous Affair', dat net is uitgekomen. Kees Schaepman, die destijds deel uitmaakte van de eerste groep verslaggevers die Halabja bezocht na het gifbombardement, spreekt met hem.

  • dinsdag 12 juni 2007
  • 10:03Puberbrein

    De Leidse psychologe Eveline Crone doet onderzoek naar de manier waarop jongeren beslissingen nemen. Ondanks hun bijdehante praat, zijn pubers minder verantwoordelijk voor hun gedrag dan volwassenen, omdat hun hersenen...

    Meer informatie

    ...nog niet zijn volgroeid. Dat heeft consequenties voor hun opvoeding.
    Op 8 juni kreeg Eveline Crone voor haar onderzoek de Johannes Cornelis Ruigrok prijs van de Koninklijke Maatschappij der Wetenschappen, ter grootte van EURO12.000
    -----

    OUWE ROTTEN IN DE WETENSCHAP - 2

    Bert Boekschoten is dol op fossielen. Als jongetje van negen vond hij zijn eerste en was direct verkocht. Een steen met een diertje erin, wauw! Inmiddels is hij 73 jaar oud en nog altijd als paleontoloog verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Bert Boekschoten zit er nog zo'n vier dagen in de week, geeft les, reist de halve wereld rond en zoekt ze nog steeds; die bijzondere stenen met diertjes erin.

    Luistert u naar verslaggeefster Remy van den Brand in gesprek met de emeritus-hoogleraar, in deel twee van de Noorderlichtserie 'Ouwe Rotten'.
    -----

    GRIEKSE EN ROMEINSE WC'S

    Lange tijd was het not done om als wetenschapper resten van Griekse en Romeinse WC's te bestuderen, maar tegenwoordig richten archeologen steeds vaker hun aandacht op antiek sanitair. Op een congres in Rome van 23 tot 25 juni worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd. Hoe functioneerde de handel in urine? Hoe werden kinderen zindelijk gemaakt? Hoe kun je antieke poepresten onderzoeken op etensresten en ziekten? Vragen als deze komen aan de orde op het congres, dat georganiseerd wordt door archeologe Gemma Jansen.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse cultuurrubriek van De Ochtenden, deze week over film, met Reimer van Tuinen.

  • dinsdag 12 juni 2007
  • 09:03Slotervaartziekenhuis

    Interview met Aysel Erbudak, bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Toen het ziekenhuis vorig jaar aan de rand van het faillissement verkeerde, bleek...

    Meer informatie

    ...haar investeringsmaatschappij Meromi op het allerlaatste moment bereid tot een overname. Daarmee werd het Slotervaart het eerste ziekenhuis in Nederland dat geheel in commerciele handen is.

    Sterke kuiten in Overvecht
    Tweede deel van een reportageserie over jongerenproblematiek in de Utrechtse wijk Overvecht, een van de veertig zogheten probleemwijken van minister Vogelaar.

    Afghanistan
    Minka Nijhuis werkte ruim twee maanden als correspondent in Afghanistan voor Dagblad Trrouw . Unembedded en zonder bescherming reisde ze door het land. Een gesprek over de hearts and minds van de 'gewone' Afghanen.

  • maandag 11 juni 2007
  • 11:02Vluchtelingen in Marokko

    11:05-11.30 uur: Vluchtelingen in Marokko.

    Meer informatie

    11:05-11.30 uur: Vluchtelingen in Marokko
    Zwarte Afrikaanse vluchtelingen, ook wel Subsaharanen genoemd, vragen politiek asiel aan in Marokko, terwijl de meesten van hen economische vluchtelingen zijn die gestrand zijn op hun weg naar Europa. Marokko heeft nog geen asielprocedure en de autoriteiten zijn erg terughoudend, omdat zij eigenlijk de Subsaharanen niet in Marokko willen houden. Aan de VN dringt zich steeds meer de vraag op of het onderscheid tussen politieke en economische vluchtelingen nog wel te maken is. Een reportage van Sietske de Boer vanuit Marokko en een gesprek met de UNHCR.

  • maandag 11 juni 2007
  • 10:02Legionella in koeltorens

    10:05-10.30 uur: Legionella in koeltorens.
    10.30-10.40 uur: Pardon voor oorlogsmisdadigers?
    10.40-11.00 uur: Ambassadrice Congo.

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur: Legionella in koeltorens
    De beruchte veteranenziekte eist regelmatig slachtoffers in ons land. Een jaar geleden was er een grote uitbraak in Amsterdam. Dertig mensen werden ziek en drie mensen overleden aan de ziekte. De oorzaak was een koeltoren van een kantoorgebouw. Welke maatregelen zijn er sindsdien genomen om legionalla-doden te voorkomen?

    10.30-10.40 uur: Pardon voor oorlogsmisdadigers?
    Over een ding waren de kamerleden het in ieder geval wel eens tijdens het kamerdebat over de omstreden pardonregeling: oorlogsmisdadigers mogen geen toegang krijgen tot Nederland. De linkse partijen probeerden nog om hun gezinsleden in ieder geval wel toe te laten, maar ook dat voorstel kwam er niet door. Maar waar moeten deze oorlogsmisdadigers dan heen? Terug naar eigen land is onmogelijk volgens Machiel de Vries, die vreemdelingenrecht doceert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Vanmorgen legt hij uit welk dillemma er bestaat voor deze groep, die tussen wal en schip dreigt te vallen.

    10.40-11.00 uur: Ambassadrice Congo
    Congo associëren we met instabiliteit, armoe, corruptie en onveiligheid - en voor een deel klopt dat nog ook. Het goede nieuws is dat dit midden-Afrikaanse land inmiddels, zij het aarzelend, de lange weg naar democratie heeft ingeslagen - en verder is het land rijk aan grondstoffen en ondernemende mensen. Mevrouw Ellen van der Laan was er drie jaar lang ambassadeur en keerde afgelopen week terug in het vaderland. De Ochtenden blikt met haar terug op haar tijd in Kinsjasa.

  • maandag 11 juni 2007
  • 09:02Belgische verkiezingen

    09.05-09.30 uur: Belgische verkiezingen.
    09.35-09.45 uur: De Tijgermug.
    09.45-10.00 uur: Ko Colijn.

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Belgische verkiezingen
    Te gast in de Ochtenden is Geert Bourgeois: Vlaams minister, partijleider van de Nieuwe-Vlaamse alliantie - die een lijstcombinatie met de CD&V vormt - en schrijver van het boek 'de puinhopen van paars-groen' waarin hij scherpe kritiek leverde op de regering Verhofstadt. Een terugblik op de uitslag van de verkiezingen, wat dat zegt over de toekomst van Belgie en welke rol zijn partij daarin gaat spelen.

    09.35-09.45 uur: De Tijgermug
    Met miljoenen tegelijk importeren we ze uit China: Lucky Bamboo, die bekende bamboostengels, recht of met een kronkeltje, met aan de bovenkant een paar groene blaadjes. Helaas importeren we samen met dit grappige plantje ook iets minder onschuldigs: de tijgermug. Een piepklein mugje dat grote ziektes mee kan brengen, zoals knokkelkoorts. Een reportage.

    09.45-10.00 uur: Ko Colijn
    Welke rol spelen internationale instituties als de VN en NAVO bij de internationale veiligheid? Of gebeurt er gewoon wat bijvoorbeeld de VS willen? Afgelopen vrijdag is defensie-deskundige Ko Colijn benoemd tot bijzonder hoogleraar op het vakgebied van Internationale betrekkingen, in het bijzonder mondiale veiligheidsvraagstukken. Hij gaat de leerstoel bezetten die door het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit is gevestigd.
    In De Ochtenden een gesprek over inaugurele rede die hij afgelopen vrijdag hield over 'Veiligheid en de rol van instituties'.

  • vrijdag 08 juni 2007
  • 11:03Verkiezingen in Belgie

    Zondag zijn er in Belgie verkiezingen voor het federale parlement. De kans is groot dat premier Guy Verhofstadt na acht jaar paars het onderspit moet delven voor de christendemocraat Yves Leterme. Maar niets is zeker in een land waar Vlamingen en Walen niet op elkaars kandidaten kunnen stemmen ...

    Meer informatie

    ... en elk hun eigen partijen hebben. Toch is het federale parlement de plek waar Walen en Vlamingen samen politiek bedrijven en is de federale regering het orgaan waar Waalse en Vlaamse ministers gezamenlijk het hele land besturen. Terwijl in Vlaanderen alle peilingen de christendemocraten een ruime voorsprong geven, kunnen politieke verschuivingen in Wallonie de ambities van Yves Leterme om premier te worden nog aardig in de war sturen.
    Een discussie in Brussel over het Belgische politieke labyrint met de Volkskrantcorrespondent Bart Dirks, politicoloog Stefaan Walgrave van de Universiteit van Antwerpen en Dirk Vanoverbeke van het Franstalige blad Le Soir.

  • vrijdag 08 juni 2007
  • 10:03Mishandeling en terreur in Indiase kledingfabriek

    Spijkerbroeken van het Amsterdamse kledingmerk G-Star zijn stoer, sexy en ruig. Of zoals G-Star het zelf noemt: "raw"! Zijn de broeken even rauw als de ...

    Meer informatie

    ...arbeidsomstandigheden waaronder ze worden geproduceerd?
    Vandaag in Argos: mishandelingen en terreur in een Indiase kledingfabriek.

    Nee tegen de Europese Grondwet
    Organisaties die twee jaar geleden campagne hebben gevoerd tegen de Grondwet, krijgen geen subsidie uit het Europafonds. Dit fonds wordt beheerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ondanks uitspraken van Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken dat het Ministerie onbevooroordeeld te werk gaat, zijn hierover grote twijfels gerezen bij de "Neen-stemmers" van twee jaar geleden. Zij hebben zich tevergeefs vorig jaar met projectvoorstellen tot het Ministerie gewend. Een gesprek met Willem Bos, die in 2005 met het "Comite Grondwet Nee" campagne voerde tegen de Grondwet.

    Boekbespreking
    Sjoerd de Jong bespreekt:

    • Joachim Fest: Ik niet. De Bezige Bij, isbn 9023425650

    • Garry van Pinxteren: China. Centrum van de wereld. Balans. 9050188354

    • Paul Frissen: De staat van verschil. Van Gennep, isbn 9055157961

    • Leo Lucassen en Wim Willems, Gelijkheid en Onbehagen, over steden, nieuwkomers en nationaal geheugenverlies. uitg. ISBN 903513107-X

  • vrijdag 08 juni 2007
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Grondlegger van de Partij voor de Dieren
    Interview met Niko Koffeman, reclameman en strateeg achter de Partij voor de Dieren die deze week namens die partij als senator is beëdigd.

    Face2Face
    Reportage over de bijeenkomst 'Face2Face', waarin jongeren met professionals uit de wereld van ontwikkelingssamenwerking kennis maakten. Militairen, fotografen, bedrijven en ex-gegijzelden lichtten hun werk toe.

    Oproep Israël en Palestijnen
    Zaterdag verschijnt een verklaring in de dagbladen waarin de Nederlandse regering wordt opgeroepen het conflict tussen Israël en de Palestijnen evenwichtiger te benaderen. Volgens de ondertekenaars is druk op beide partijen nodig om een eind aan mensenrechtenschendingen te maken. Eén van de ondertekenaars, oud-minister Hans van den Broek, legt uit waarom deze oproep nodig is.

    Meer informatie

    Anton Kothuis
    Op 6 juni overleed onverwacht VPRO-radiomedewerker Anton Kothuis. Als cineast, regisseur, acteur en stem heeft Kothuis zijn sporen nagelaten. De laatste tien jaar legde hij zich voor het Radio 1-programma De Ochtenden toe op het maken van 'radiocartoons': absurdistische teksten van maximaal twee minuten, veelal op muziek gezet door componist/arrangeur Clous van Mechelen. Kothuis was ook actief als tekenaar en werkte veel samen met het muziektheatergezelschap Orkater. Zijn hoogtijdagen beleefde hij zonder twijfel in de flowerpowertijd van de jaren zestig. De herinnering aan die dagen hield hij in ere door zijn schitterende verhalen en zijn humor. Kothuis is 72 jaar geworden.

    Bijna een jaar geleden startten wij een Podcast met de beste radiocartoons (een selectie van 80 cartoons door Anton zelf samengesteld). Vanaf vandaag kunt u zich opnieuw abonneren en wekelijks 3 radiocartoons als mp3-bestand ontvangen (zie de Podcastlink hiernaast, of gebruik http://www.vpro.nl/kothuispodcast).

  • donderdag 07 juni 2007
  • 11:02Belgische verkiezingen

    11:05-11.30 uur: Belgische verkiezingen.

    Meer informatie

    11:05-11.30 uur: Belgische verkiezingen
    Komende zondag moeten de Belgen weer naar de stembus, voor de federale parlementsverkiezingen. Mag de paarse coalitie het opnieuw proberen, of kiezen de Belgen voor de Christendemocraten? Politicoloog en 'stemtherapeut' André Krouwel helpt de Belgen met zijn Kieskompas, dat hij eind vorig jaar in Nederland introduceerde. In Antwerpen gaat hij op zoek naar zwevende kiezers.

  • donderdag 07 juni 2007
  • 10:02Paddo-incidenten

    10:05-10.30 uur: Paddo-incidenten.
    10.30-10.45 uur: Vergeten Verleden.
    10.45-11.00 uur: Jeugdbeleid van Rouvoet.

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur: Paddo-incidenten
    Het aantal incidenten door paddogebruik in Amsterdam is in twee jaar tijd meer dan verdubbeld naar 128. Getroffenen zijn vooral buitenlandse toeristen. Wie voelt zich verantwoordelijk voor de nodige voorlichting over sofdrugsgebruik aan deze vaak nog jonge reizigers?

    10.30-10.45 uur: Vergeten Verleden
    Ze kwam familie fotoalbums tegen op de rommelmarkt. Ze merkte hoe in oude huizen alles wat binnenin aan vroeger herinnerde, eruit werd gesloopt. En ze maakt zich kwaad over de grote etalages in de mooie oude gebouwen in onze steden. Mensen koesteren hun verleden, hun oude spulletjes en dus ook hun afkomst niet meer... Marita Mathijsen, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde, schreef het pamflet: 'de afwezigheid van het verleden'. In dit pamflet, dat aanstaande zaterdag uitkomt, verwoordt ze haar verbijstering over hoe slecht wij Nederlanders met ons verleden omgaan. Een gesprek met Marita Mathijssen.

    10.45-11.00 uur: Jeugdbeleid van Rouvoet
    Al die hulpverleners, bureaus, instanties en deskundigen die zich bezig houden met de jeugdzorg - het is te veel, en te versnipperd. Alle goede wil van hulpverleners ten spijt, zijn er nog steeds ouders en kinderen die niet bereikt worden met de zorg. Dat moet anders, vindt ook minister Rouvoet van Jeugd en Gezin. Gisteren kondigde hij op de 'Kindertop' aan dat hij ruim 440 miljoen euro uittrekt om dit probleem aan te pakken. Maar gaat al dat extra geld in de praktijk wel helpen, als er daardoor wéér een extra laag bij komt in de hulpverlening? We praten erover door met hoogleraar pedagogiek Wim Slot en Tweede Kamerlid Joel Voordewind.

  • donderdag 07 juni 2007
  • 09:02Het interview (donderdag)

    09.05-09.30 uur: Jan Huijgen.
    09.35-09.45 uur: Reportage Betuwelijn.
    09.45-10.00 uur: Poetin als democraat.

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Jan Huijgen
    Hij filosofeert terwijl hij een koe melkt en hij verhuurt zijn stallen als vergaderzalen. Jan Huijgen is boer, filosoof en initiatiefnemer van het multifunctionele plattelandsbedrijf 'de Eemlandhoeve' in Bunschoten. Donderdagmiddag ontvangt hij uit handen van minister Jacqueline Cramer de Sicco Mansholtprijs 2007. Deze tweejaarlijkse prijs werd vijf jaar geleden in het leven geroepen voor personen of organisaties die vernieuwende ideeën hebben bedacht of uitgevoerd op landbouwgebied. Is Huijgen een lichtend voorbeeld voor de toekomstige Nederlandse boer?

    09.35-09.45 uur: Reportage Betuwelijn
    In De Ochtenden een serie reportages in de aanloop naar de opening van de Betuwelijn op 16 juni a.s. Vandaag deel 2: Huis kwijt. Veel dieren mochten blijven - voor hen werd het trace van de Betuwelijn aangepast. Maar de mensen die op de route van de Betuwelijn woonden, moesten weg en hun huizen werden met de grond gelijk gemaakt. Hoe en waar zijn deze mensen terechtgekomen? Kunnen ze leven met de geboden oplossing?

    09.45-10.00 uur: Poetin als democraat
    President Poetin van Rusland meent dat hij de enige 'zuivere democraat' ter wereld is. Dat blijkt uit een interview aan de vooravond van de G8. Wat er in de man en zijn land omgaat, daarover een gesprek met correspondent Peter d'Hamecourt vanuit Sint Petersburg, waar Poetin zich morgen voegt bij de top van het internationale bedrijfsleven.

  • woensdag 06 juni 2007
  • 11:03Macht van de G8

    Duizenden anti-globalisten demonstreren in het Oost-Duitse stadje Rostock tegen bijeenkomst van de G8. Maar heeft deze exclusieve club wereldleiders uit de rijkste landen ter wereld nog wel de macht die hen wordt toegedicht? Kan de G8 de uitdagingen ...

    Meer informatie

    ... van de globalisering eigenlijk wel aan? Opkomende wereldmachten zoals China en India maken zelfs geen deel uit van de G8. En wat voor invloed kunnen de oude Europese natiestaten Duitsland, Groot-Brittannie, Frankrijk en Italie nog uitoefenen? Is er een rol weggelegd voor de EU? Waar is de stem van de arme landen? Of moeten er een soort sociaal-economische Veiligheidsraad komen? Vragen die de VPRO morgen voorlegt aan politicoloog Dries Lesage van de Universiteit van Gent en de Nederlandse hoogleraar economie Arnold Heertje.

  • woensdag 06 juni 2007
  • 10:03Fijnstof in de lucht

    Grote bouwprojecten liggen stil en veel van de geplande nieuwe woningen in Nederland kunnen in Nederland niet worden gebouwd als gevolg van fijnstof in de lucht. We leven gemiddeld een jaar korter ...

    Meer informatie

    ... door de luchtervervuiling. Dat is de nasleep van De eerste Europese Luchtrichtlijn. Die Europese richtlijn legt de normen vast voor de maximaal toegestane luchtvervuiling. In Argos van afgelopen vrijdag 1 juni onderzochten we de trucs van de Nederlandse regering om onder de strenge fijnstof-norm uit te komen, waaronder de zogeheten 'zeezout-aftrek'. In Europa wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe Luchtkwaliteitsrichtlijn met daarin een nog strengere norm voor fijnstof. Wat betekent dat voor Nederland? Daarover debatteren vandaag in Argos Supplement twee Tweede kamerleden: Diederik Samson van de PvdA en Helma Neppérus van de VVD

    Vernieuwingen Marokkaans familierecht
    Met de vernieuwingen in het Marokkaanse familierecht in 2004 zijn het Marokkaanse en het Nederlandse familierecht dichter bij elkaar gekomen. Het gelijkheidsbeginsel tussen man en vrouw is op papier verbeterd. Een echtscheiding in Nederland uitgesproken, kan nu ook in Marokko erkend worden. In de praktijk blijkt echter dat deze erkenning niet altijd vanzelfsprekend is. In de studio in Groningen Leila Jordens-Cotran, juriste bij het Centrum voor Informatie en onderzoek van de dienst Persoonsgegevens in Amsterdam. We praten met haar over haar promotieonderzoek "Het nieuw Marokkaanse familierecht en de gevolgen voor Marokkanen in Nederland.

    Anker is pleiten
    De juridische rubriek met Willem Anker, van advocatenkantoor Anker en Anker. Hij spreekt met ons over juridische zaken en rechtspraak in het algemeen.

  • woensdag 06 juni 2007
  • 09:02Wim van de Donk

    09.05 - 09.30 uur: Wim van de Donk over zijn recept tegen Euro-scepsis
    09.30 - 09.45 uur: Digitale zerk rukt op
    09.45 - 10.00 uur: China en de G8

    Meer informatie

    09.05 - 09.30 uur: Wim van de Donk over zijn recept tegen Euro-scepsis
    Hoe krijgen we de bevolking mee in een positief Europees gevoel? Het is een vraag die ons kabinet, en de Tweede Kamer, bezighoudt die met speciale Euro-hoorzittingen een toer maakt door het land. Het kabinet vroeg ook om advies aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dinsdagmiddag presenteerde de WRR het advies aan minister-president Balkenende. In de Ochtenden een gesprek met voorzitter Wim van de Donk over referenda en preferenda en andere manieren om de inwoners van Nederland meer Europees betrokken te maken.

    09.30 - 09.45 uur: Digitale zerk rukt op
    Begraafplaatsen lijken toonbeelden van tijdloosheid. Maar ook de grafrust ontkomt niet aan het digitale tijdperk. Sinds vorige week kent Nederland een digitale grafzerk: een beeldschermpje op de grafsteen waarop foto's te zien zijn van de overledene. Verslaggever Richard Groenenboom peilt bij bezoekers van een begraafplaats de mening over deze hypermoderne vorm van grafherdenking.

    09.45 - 10.00 uur: China en de G8
    China schuift woensdag ook aan bij de top van de G8, de top van de rijke landen die in Duitsland bij elkaar komt. In economische groei hoort China bij de top van de wereld, maar op het terrein van milieubescherming lijkt China op een ontwikkelingsland. Een gesprek met China-deskundige Jan van der Putten over de twee gezichten van de oosterse grootmacht in het licht van de G8.

  • dinsdag 05 juni 2007
  • 11:03Palestijnse staat

    Zestig jaar na de stichting van de staat Israël en veertig jaar na de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gaza-strook lijkt een Palestijnse staat verder weg dan ooit. De afgelopen jaren is er niet onderhandeld en de Palestijnen zijn steeds verder geradicaliseerd door een gebrek aan perspectief.

    Meer informatie

    Eerst met hun steun voor Hamas bij de verkiezingen van vorig jaar januari en nu door de opkomst van extremistische groeperingen in Gaza en in de vluchtelingenkampen in Libanon. Daarover praten we met de arabist Leo Kwarten en met Yusoef Ahmed, Palestijns journalist afkomstig uit Gaza.

  • dinsdag 05 juni 2007
  • 10:03Synesthesie

    Mensen die bij bepaalde letters altijd een bepaalde kleur zien, hebben meer zenuwverbindingen in hun hersenen dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse psychologe Romke Rouw. "Synesthesie" heet het verschijnsel, waarbij meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld worden. "Synestheten" kunnen...

    Meer informatie

    ...kleuren lezen, klanken proeven of smaken horen. Romke Rouw komt als eerste met sterke anatomische bewijzen dat er zich in het brein van synestheten ongewone verbindingen voordoen. Ze praat erover met Pieter van der Wielen.

    Romke Rouw zoekt nog proefpersonen om mee te doen aan haar onderzoek. Bent u zelf synestheet, ziet u kleuren bij letters, cijfers of dagen van de week? Zijn smaken voor u tastbaar, of ziet u vormen bij muziek? Bel dan met Romke Rouw bij de UvA: 020 5256742. Email: r.rouw@uva.nl.
    -----

    OUWE ROTTEN IN DE WETENSCHAP

    Vandaag start een vijfdelige serie over "Ouwe Rotten in de Wetenschap", portretten van gedreven mannen en vrouwen die ondanks hun respectabele leeftijd nog steeds vol overgave blijven werken en onderzoeken.
    In deze eerste aflevering maakt u kennis met Hans Bloemendal, biochemicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn 83 jaren weerhouden hem er niet van om vijf dagen in de week naar de universiteit te komen waar hij, dankzij zijn "lieve vakgroep" nog altijd een eigen kamer heeft. Verslaggeefster Remy van den Brand sprak de emeritus hoogleraar in Nijmegen.
    -----

    NIEUWSBERICHTEN

    Nieuws over kiezen zonder zekerheid, namaakneus ruikt ziekte en dieren met karakter vindt u op Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links). De laatste avonturen van de poolonderzoekers vindt u op de speciale poolsite.
    -----

    SPINOZAPREMIE

    Gisteren zijn de winnaars bekend gemaakt van de Spinoza-premie, het Nederlandse equivalent van de Nobelprijs. Vier Nederlandse toponderzoekers worden gelauwerd en twee van hen zijn bij ons te gast: Professor Leo Kouwenhoven, natuurkundige aan de Technische Universiteit Delft en Professor Wil Roebroeks, archeoloog aan de Universiteit Leiden.
    -----

    HOREN & ZIEN

    Wekelijkse kunstrubriek van De Ochtenden, vandaag over popmuziek, met David Kleijwegt. Deze keer: het fenomeen 'voorprogramma' bij popconcerten

  • dinsdag 05 juni 2007
  • 09:03Betuwelijn

    Op zaterdag 16 juni vindt de feestelijke opening plaats van de Betuwelijn. Hoewel de parlementaire onderzoekscommissie-Duijvesteijn al ruim twee jaar geleden een rapport uitbracht over de oorzaken van de kostenoverschrijdingen, zijn er nog altijd veel onbeantwoorde vragen over de ...

    Meer informatie

    ... politieke besluitvorming rond de Betuwelijn. Dat vindt althans ir. Wouter Leeuwenburgh, die ten tijde van die besluitvorming zelf ambtenaar was op het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. Leeuwenburgh wil dat er alsnog fundamentele zaken boven tafel komen, en gaat in Het Interview in gesprek met onder anderen VVD-senator en oud-Kamerlid Pieter Hofstra.

    Sterke kuiten in Overvecht
    Eerste deel van een reportageserie over de jongerenproblematiek in een van de 40 probleemwijken die tot prachtwijk moeten worden omgetoverd: de Utrechtse wijk Overvecht.

    Proces Charles Taylor
    Het proces tegen de liberiaanse ex-rebellenleider en ex-president Charles Taylor is gisteren begonnen. Taylor wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden die hij in buurland Sierra Leone zou hebben gepleegd. Maar hoe zit het met de wandaden in zijn eigen land waar hij de hoofdrol speelde in een jarenlange rebellenoorlog? Een gesprek met Tom Kamara, hoofdredacteur van de liberiaanse krant The New Democrat, en een reactie van Charles Taylors echtgenote Jewel Howard Taylor die inmidddels in de liberiaanse senaat is gekozen.

  • maandag 04 juni 2007
  • 11:02Activisten op G8-top

    11:05-11.25 uur: Actievoeren tegen de G8
    11.25-11.30 uur: Schone straten in Oeganda

    Meer informatie

    11:05-11.25 uur: Actievoeren tegen de G8
    Een tijdelijk hekwerk van 12 kilometer lang. Kosten: ruim een miljoen euro per strekkende kilometer. De 'levensgevaarlijke' andersglobalisten en andere actievoerders worden angstvallig buiten het Duitse dorpje Heiligendamm gehouden, waar vanaf woensdag de G8-top plaatsvindt. Ook Nederlanders demonstreren mee. Correspondent Laurens Boven was zaterdag bij de demonstratie en de voorbereidingen en portretteert een Nederlandse actievoerder.

    11.25-11.30 uur: Schone straten in Oeganda
    Het Afrikaanse land Oeganda is in de ban van de tweejaarlijkse vergadering van staatshoofden van het Gemenebest. De Oegandese regering is dolblij dat zij de prestigieuze gebeurtenis heeft binnengehaald. Er wordt vooral uitgekeken naar het bezoek van de Britse koningin Elisabeth. Alles wordt tot in de puntjes voorbereid. De vergadering vindt plaats in november, maar nu al begint de Grote Schoonmaak. Met de hulp van het leger wordt gezocht naar zwervers en werkloze jongeren die uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Ook in de wijk waar de Nederlandse Inge Houtman woont is een hebben huiszoekingen plaatsgevonden.

  • maandag 04 juni 2007
  • 10:02Islamitisch onderwijs

    10:05-10.30 uur: Islamitisch onderwijs
    10.30-10.40 uur: Hollandse Nieuwe?
    10.40-11.00 uur: Winkeltijdenwet

    Meer informatie

    10:05-10.30 uur: Islamitisch onderwijs
    Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) staakt definitief de overheidssubsidie aan de islamitische basisscholen El Faroeq Omar, At Taqwa en Abraham El Khaliel in Amsterdam. Gevolg is dat de financiering per 1 augustus stopt en de scholen hun deuren zullen moeten sluiten. Ruim zeshonderd kinderen moeten op zoek naar een andere school. Wie spint er garen bij deze ontwikkeling?

    10.30-10.40 uur: Hollandse Nieuwe?
    Hollandser kan bijna niet: een ietwat glibberige haring, aan de staart, uit de hand, met of zonder uitjes... Vanaf woensdag is de Hollandse Nieuwe weer te krijgen. Maar hoe nieuw is de Hollandse Nieuwe eigenlijk? En hoe Hollands is zij? De Ochtenden belt met Jaap Ouwehand, haringinkoper voor PPS, een van de gootste haringinkoopbedrijven van Nederland.

    10.40-11.00 uur: Winkeltijdenwet
    Bij oma op bezoek, een fietstochtje maken of misschien wel naar de kerk? Het zijn sinds jaar en dag de traditionele zondagsbestedingen. Maar wat Nederland tegenwoordig vooral graag doet op zondagmiddag is: shoppen. Dat kan natuurlijk op de koopzondagen, maar daarvan zijn er volgens Sjoerd Veenstra van de Raad Nederlandse Detailhandel lang niet genoeg. Als het aan hem ligt moeten er geen religieuze argumenten meer worden gebruikt voor de winkeltijdenwet. De winkeltijden moeten worden vrijgegeven en gemeenten kunnen dan zelf beslissen of er iedere zondag gewinkeld wordt. Rene Paas, voorzitter van het CNV, gaat hierover met hem in discussie.

  • maandag 04 juni 2007
  • 09:02Hoe verder met de PvdA?

    09.05-09.30 uur: Hoe verder met de PvdA?
    09.30-09.45 uur: Zwerversmode
    09.45-10.00 uur: Turkije in een spagaat

    Meer informatie

    09.05-09.30 uur: Hoe verder met de PvdA?
    De commissie-Vreeman presenteerde vrijdagmiddag haar eindrapport over de veelbesproken verkiezingsnederlaag van de PvdA. Na negen uur een gesprek over de belangrijkste conclusies en enkele reacties daarop. Wat is er allemaal mis gegaan in de campagne, wie is dat aan te rekenen en wat moet er gebeuren om afgehaakte kiezers terug te winnen? Hierover praten onder andere mee voormalig PvdA-campagnestrateeg en criticus van de huidige koers Jacques Monasch en mede-opsteller van het rapport André Krouwel.

    09.30-09.45 uur: Zwerversmode
    Een nieuw modemerk. Ami e toi heet het, en morgen wordt tijdens de Mode Biennale in Arnhem voor het eerst de collectie getoond. Wat is daar zo bijzonder aan? Nou, hij is in elkaar gezet door dakloze vrouwen en door vrouwen die op een andere manier in moeilijkheden verkeren. De organisatie Mode met een Missie wil deze vrouwen op deze manier een tweede kans geven. En dat uit zich ook in de kleding, waar altijd een klein stukje tweedehands materiaal in is verwerkt. Verslaggever Steven Emmens ging naar het atelier in Arnhem, waar nog druk gewerkt werd aan de modeshow voor morgen.
    De kleding van Mode met een Missie zal op vier adressen in onder meer Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen worden verkocht. Voor meer info: modemeteenmissie.nl

    09.45-10.00 uur: Turkije in een spagaat
    Turkije is hard bezig met het samentrekken van troepen in het Koerdische grensgebied met Irak. Een aanval op PKK-kampen lijjkt dichtbij - maar bondgenoot Amerika is daar bepaald geen voorstander van. Professor Martin van Bruinessen, kenner van Turkije en de Koerden, geeft een analyse van de situatie.

  • vrijdag 01 juni 2007
  • 11:03'Russisch dagboek'

    Op 7 oktober 2006 werd de Russische journaliste Anna Politkovskaya doodgeschoten. Onlangs verscheen postuum 'Russisch dagboek'. In het boek maakt de journaliste aantekeningen over ervaringen in een land ...

    Meer informatie

    ... dat elke vorm van oppositie monddood wil maken. Een gesprek met Laura Starink van NRC Handelsblad, Thijs Berman, Europarlementslid voor de PvdA en Pieter Waterdrinker, Rusland-correspondent voor de Telegraaf.

    Anna Politkovskaja: Russisch Dagboek. Uitgeverij De Geus, ISBN: 9789044510898 Prijs 19.90 euro

  • vrijdag 01 juni 2007
  • 10:03Luchtvervuiling en fijnstof

    Grote bouwprojecten liggen stil en veel van de geplande nieuwe woningen in Nederland kunnen in Nederland niet worden gebouwd als gevolg van fijnstof in de lucht. We leven gemiddeld een jaar korter door de luchtvervuiling. Dat is de nasleep van wat ...

    Meer informatie

    ... officieel 'De Eerste Dochterrichtlijn Lucht' heet. Die Europese richtlijn legt de normen vast voor de maximaal toegestane luchtvervuiling.
    Binnenkort wordt de nieuwe wet luchtkwaliteit behandeld in de Eerste Kamer. Deze wet is vooral op gericht om het bouwen in Nederland weer mogelijk te maken. Nederland probeert op allerlei manieren de normen op te rekken zodat er toch nog gebouwd kan worden. Een van de methodes is zeezout en de bodemstof aftrek. Wat zijn de gevolgen voor de Volksgezondheid? Argos over boze buurtbewoners, zeezout en het meten van stof.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

  • vrijdag 01 juni 2007
  • 09:03J.A.A van Doorn over 'Duits socialisme'

    Interview met columnist en emeritus hoogleraar sociologie J.A.A. van Doorn. Na een jarenlange studie verschijnt vandaag zijn boek Duits socialisme, waarin hij niet alleen de 'triomf' van het nationaal-socialisme in de jaren dertig, maar ook de ondergang van de Duitse sociaal-democratie in ...

    Meer informatie

    ...de Weimar-republiek van de jaren twintig beschrijft. Het boek gaat niet alleen terug in de tijd, maar heeft ook een actueel thema: hoe moet een democratie zich te weer stellen tegen de populistische krachten die de democratie terzijde willen schuiven? Arend Jan Heerma van Voss zocht hem op.

    J.A.A. van Doorn: Duits socialisme / Het falen van de sociaal-democratie en de triomf van het nationaal-socialisme
    Uitgeverij Mets & Schilt, Amsterdam, 2007 ISBN 978 90 5330 550 8
    29.95 Euro

    OVERVECHT
    Eerste deel van een reportageserie over de jongerenproblematiek in een van de 40 probleemwijken die tot prachtwijk moeten worden omgetoverd: de Utrechtse wijk Overvecht.

    REBELLENBEWEGING PKK
    Het Turkse leger stuurt versterkingen naar de Turks - Iraakse grens om mogelijk de bases van de Koerdische rebellenbeweging PKK in Noord-Irak aan te vallen. De Turkse regering heeft al diverse malen aangedrongen bij de Iraakse regering om de bases van de Turkse rebellen in Noord-Irak aan te pakken. Afgelopen week vond een bomaanslag in Ankara plaats, waarbij zes mensen om het leven kwamen. De Turkse regering schijft die aanslag toe aan de PKK. Met Hoogleraar Turkse talen en culturen Erik Jan Zürcher en de Koerdische journalist Mariwan Kanie bespreken we de ontwikkelingen.