afleveringenarchief
  • vrijdag 29 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Een gesprek met journalist Ineke Holtwijk die het boek "Rooksignalen" heeft geschreven over de taal van onbekende indianenstammen in Brazilie.

    Meer informatie

    In Brazilie houden zich nog minstens vijftien totaal onbekende indianenstammen schuil, waarvan men niet weet wat voor taal ze spreken, hoe ze heten of wat hun gewoontes zijn. Journaliste Ineke Holtwijk die vanaf 1990 tot 2005 correspondente was in Brazilie, kreeg toestemming om de indianen te bezoeken. Gedurende tien jaar heeft zij hen gevolgd en zo was ze ooggetuige van hun emotionerende kennismaking met de westerse wereld. Een gesprek met de schrijfster van het boek "Rooksignalen" over de geschiedenis van de indianen die tragisch is verweven met de kaalslag van het Amazonewoud.

  • vrijdag 29 september 2006
  • 10:00Argos

    10.00 - 10.30 uur: Argos over de operatie 'kopietje paspoort'.
    10.30 - 10.45 uur: Malariaprogramma in Myanmar
    10.45 - 11.00 uur: De boekbespreking

    Meer informatie

    Miljoenen Nederlanders vonden de afgelopen tijd een bijzondere brief van hun bank op de deurmat. Vanwege de 'Wet Identificatie Dienstverlening' moeten zij zich verplicht melden bij hun bank om hun identiteitsbewijs te laten scannen, ook als ze al jaren klant zijn. Wie dat niet doet voor 1 januari 2007, mag geen grote geldbedragen meer overmaken. Sommige banken dreigen zelfs de dienstverlening op termijn te staken. Bij de clientèle van de banken veroorzaakte dit al grote onrust. En ook de banken zelf klagen steen en been over de torenhoge kosten van deze operatie. Uiteindelijk moet die ervoor zorgen dat banken bij een vermoeden van witwaspraktijken in één keer de goede gegevens aan justitie kunnen overdragen.
    Maar is deze miljoenen kostende maatregel wel effectief? Vang je met deze maatregel de grote witwassers van Nederland? Zeker nu blijkt dat voor 20 procent van de klanten een uitzondering wordt gemaakt? En is de voorlichting aan de rekeninghouders wel juist?

    Frank Smithuis is als coördinator van Artsen zonder Grenzen nauw betrokken bij de malariabestrijding in Myanmar, het voormalige Birma. In zijn kritische proefschrift stelt hij aan de kaak hoe de WHO en Unicef jarenlang willens en wetens ondeugdelijke medicijnen tegen malaria hebben aangeprezen. Centraal in de anti-malariaprogramma's van deze organisaties stonden bepaalde middelen, terwijl het volgens Smithuis al lang bekend was dat de malariaparasiet er in grote delen van Zuidoost-Azië resistentie tegen had opgebouwd. Een gesprek met Frank Smithuis en Martin de Beer, woordvoerder van Unicef-Nederland.

  • vrijdag 29 september 2006
  • 09:02Het Interview

    09.00 - 09.30 uur: De privatisering van Schiphol.
    09.30 - 09.45 uur: Een reportage over menselijke resten.
    09.45 - 10.00 uur: Gesprek met Joost Hilterman over het autonomievoorstel voor Irak.

    Meer informatie

    Al jaren wordt er over gesproken, en uiteindelijk stemden de Tweede en de Eerste Kamer er dit jaar mee in: de privatisering van Schiphol. Althans, de gedeeltelijke privatisering, want 51% van de aandelen blijft in handen van de overheid. Maar het kabinet, met minister Zalm voorop, had buiten één speler gerekend: de gemeente Amsterdam, voor 21,8% aandeelhouder in de luchthaven. En Amsterdam, met de kersverse jonge PvdA-wethouder Lodewijk Asscher voorop, peinst er niet over om mee te werken aan het plan. Zaterdag, is de verwachting, spreekt het stadsbestuur een veto uit tegen de verkoop. Amsterdam zou het geld goed kunnen gebruiken, dus dringt de vraag zich op: welk strategisch spel wordt hier gespeeld? Interview met Lodewijk Asscher.

    In het Tropenmuseum liggen sinds jaar en dag honderden dozen met menselijke resten uit de koloniale tijd. Ze zijn indertijd verzameld in het kader van de fysische antropologie, waarbij onderzoek gedaan zou worden naar raciale verschillen. Het Tropenmuseum weet eigenlijk geen raad met deze opgeslagen menselijke resten en vraagt zich af wat ermee gedaan moet worden. Een reportage.

    Deze week trad het sunnitische parlementslid Dahfir al -Ani af.
    Daarmee protesteerde de voorzitter van de parlementscommissie tegen een autonomievoorstel, waarmee de eerste stappen lijken gezet naar opdeling van Irak in autonome regio's. Ondertussen lijkt de regering steeds minder controle te hebben over het grootschalige geweld en de etnische zuiveringen in Irak. Valt het tij nog te keren? Een gesprek met Joost Hiltermann verbonden aan de International Crisis Group.

  • donderdag 28 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Wetsvoorstel ter bescherming van Pakistaanse vrouwen. **Meerderheid Hongaren vindt dat premier moet blijven.

    Meer informatie

    Repo: Een wetsvoorstel ter bescherming van vrouwen wordt in het Pakistaanse parlement al weken als een hete aardappel doorgeschoven. De machtige religieuze partijen hebben gedreigd hun verbond met de regering van Musharraf op te zeggen als de wijziging wordt doorgevoerd. En dus dreigt het hele plan in een bureaula te verdwijnen. Antoinette de Jong sprak in Pakistan vrouwen die aan den lijve hebben ervaren waarom de wetswijziging nodig is.

    Gesprek: In Hongarije braken rellen uit toen de premier zich liet ontglippen dat hij loog tegenover het volk. Maar nu blijkt dat een meerderheid van het Hongaarse volk vindt dat hij gewoon premier kan blijven. Een gesprek met correspondent Stefan Bos

  • donderdag 28 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Vedisch onderwijs heeft volgens de oprichters niets met religie te maken. **Hoeveel subsidie kregen verschillende ontwikkelingsorganisaties? **Katholiek onderwijs heeft steeds minder te maken met de Rooms-Katholieke kerk.

    Meer informatie

    Onderzoek: Sinds kort kent Nederland vedisch voortgezet onderwijs. Dat is onderwijs gebaseerd op Transcendente Meditatie. Volgens de oprichters heeft dat niets met religie te maken. Hoe kan dat?

    Gesprek: Tientallen ontwikkelingsorganisaties hoorden deze week of en hoeveel subsidie ze de komende 4 jaar krijgen. Voor sommigen een flnike opsteker, voor anderen een grote teleurstelling. Een rondgang langs verschillende organisaties.

    Gesprek: Katholiek onderwijs heeft steeds minder te maken met de Rooms Katholieke Kerk. Dat blijjkt uit onderzoek van de Katholieke Schoolraad. Een gesprek met de onderzoeker en een reaktie van hulpbisschop Everard de Jong.

  • donderdag 28 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Wat vindt Ayhan Tonca, ex-kandidaat-kamerlid voor het CDA, nu echt van de Armeense genocide? **Chinees Centrum Wa Lai in Amsterdam bestaat 20 jaar. **Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het ND, over het gebrek aan perspectief in Israel en de Palestijnse gebieden.

    Meer informatie

    Interview: Ayhan Tonca was kandidaat-kamerlid voor het CDA. Hij kwam in opspraak omdat hij de Armeense genocide zou ontkennen. In overleg met het CDA stelde hij een sussende verklaring op. Maar na een interview met een Turkse krant, moest hij toch van de lijst verdwijnen. Hoe blikt hij terug op deze roerige tijd, en wat vindt hij nou echt van de Armeense genocide? Tijs van den Brink spreekt met hem.

    Repo: Chinees Centrum Wa Lai in Amsterdam viert feest: 20 jaar geleden begon initiatiefneemster Mary van der Made met taallessen en integratie cursussen. Nog voordat deze thema's hoog op de politieke agenda stonden. En met succes: honderden Amsterdamse Chinezen werden de afgelopen jaren op weg geholpen door de lessen van Van der Made.

    Gesprek: Zowel in Israel als in de Palestijnse gebieden domineert het gebrek aan perspectief. Er is veel ellende, en vooral geen zicht op het einde ervan.
    Een gesprek met Jan van Benthem, buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad en net terug van een reis door Israel en de Palestijnse Gebieden.

  • woensdag 27 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Een discussie over het dalende animo in Europa voor verdere uitbreiding van de EU.

    Meer informatie

    De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de toetreding van Roemenië en Bulgarije op 1 januari 2007. De kans is echter groot dat met de toetreding van deze twee Balkanlanden de uitbreiding van de Europese Unie tijdelijk op slot gaat. Ook EU-commissievoorzitter Barroso vindt dat Europa eerst de problemen met de grondwet op moet lossen alvorens gesproken kan worden over de toetreding van nog meer landen. Anderzijds is de uitbreiding van de EU met de overige Balkanstaten een voorwaarde voor de stabiliteit in de regio. Gasten zijn Camiel Eurlings (EP-CDA), Jan Marinus Wiersma (EP-PvdA) en Joost Lagendijk (EP-GroenLinks).

  • woensdag 27 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    Vandaag in Argos Supplement een debat over de samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan.

    Meer informatie

    Wederopbouw. Dat woord staat centraal in de taakomschrijving van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan. En om die wederopbouw in Uruzgan mogelijk te maken, wil het kabinet dat de Taskforce Uruzgan, zoals het Nederlandse militaire contingent officieel heet, samenwerkt met Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en hun lokale partners. Sterker nog, het kabinet zou graag zien dat de ontwikkelingsorganisaties door de militairen worden gefaciliteerd, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting binnen het militaire kamp, beveiliging van hulptransporten etcetera. Maar die samenwerking, zo bleek afgelopen vrijdag in Argos, is nog nauwelijks van de grond gekomen. Vandaag in Argos Supplement een debat hierover tussen de Tweede Kamerleden Farah Karimi van GroenLinks en Henk-Jan Ormel van het CDA.

  • woensdag 27 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Jan Pronk over de situatie in Darfur. **Agressiecoaches in het onderwijs. **CDA-Europarlementariër Camile Eurlings over de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU.

    Meer informatie

    Interview: Het vredesakkoord in de Soedanese provincie Darfur staat op springen en brengt de kans op een humanitaire ramp dichtbij. President Bush riep de Verenigde Naties op direct troepen te sturen - om genocide te voorkomen. En ook de Amerikaanse acteur George Clooney probeert wereldwijde aandacht te krijgen voor de problemen in Darfur. Jan Pronk - speciaal gezant van de VN in Darfur - zit in een lastige spagaat: de internationale gemeenschap zendt tegenstrijdige signalen uit en Pronk moet zaken doen met een regering in Khartoum die niets wil en waar niet mee te praten valt. Heeft zijn missie nog kans van slagen?
    Hij was even in Nederland, vliegt vandaag weer terug naar Soedan; gisteren sprak Elsbeth Gruteke met hem.

    Binnenlandreportage: Om agressie in het onderwijs aan te pakken, hebben de onderwijsbonden en het ministerie van sociale zaken besloten om agressiecoaches aan te stellen. Een agressiecoach is een docent die is aangewezen al aanspreekpunt voor het veiligheidsbeleid op school. Docenten die met agressie te maken hebben, kunnen bij hem terecht. Deze maand is het opleiden agressiecoaches begonnen.

    Buitenland-live: Gisteren (dinsdag) heeft de Europese Commissie weer een hobbel genomen op weg naar de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU. CDA-Europarlementariër Camile Eurlings blikt in De Ochtenden terug op het besluit en schetst het vervolg van het traject.

  • dinsdag 26 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Een reportage van Latijns Amerika correspondent Edwin Koopman vanuit Mexico.

    Meer informatie

    Al bijna drie maanden protesteert de Mexicaanse linkse oppositie tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen op 2 juli. Daarbij won de conservatieve Félipe Calderón met een verschil van minder dan 1 procent. Terwijl het verkiezingstribunaal hem als officiële winnaar heeft aangewezen, stapelen de aanwijzingen voor verkiezingsfraude zich op. Een brede protestbeweging eist een hertelling van alle stemmen en zweert de installatie van Calderón op 1 december te saboteren. Intussen heeft links Mexico zijn eigen kandidaat Andrés Manuel López Obrador uitgeroepen tot alternatieve president, om onder zijn leiding en buiten de gevestigde instituties om een nieuw Mexico op te bouwen.

    "Door bewezen manipulatie van de telling is onzeker geworden wie de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen zal zijn" zegt onderzoekster Sylvia Gomez, van het Collegio de Mexico, de meest gezaghebbende universiteit van Mexico, in een reportage van Latijns Amerika correspondent Edwin Koopman.

  • dinsdag 26 september 2006
  • 10:02Noorderlicht

    Antropologe Cora Govers zag een Mexicaans bergdorp opbloeien door globalisering. ** Neurowetenschapper Miranda van Turennout belicht het tijdschrift Cerebral Cortex. ** Bart Soenens over ouders die hun kinderen opzadelen met extreme schuld- en schaamtegevoelens.

    Meer informatie

    MEXICAANS DORP BLOEIT OP DOOR GLOBALISERING

    Globalisering wordt meestal geassocieerd met uiteenvallen van kleine gemeenschappen, verlies van lokale gebruiken en arme dorpen die steeds armer worden. Antropologe Cora Govers ontdekte dat globalisering zowaar ook positieve effecten kan hebben op een afgelegen dorpsgemeenschap. Govers verbleef ruim een jaar bij Totonaakse familie in het Mexicaanse bergdorp Nanacatlán promoveerde afgelopen vrijdag op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
    ***

    Proefschrift: Cora Govers - "Performing the Community. Representation, Ritual and Reciprocity in the Totonac Highlands of Mexico"
    -----

    NIEUWSBERICHTEN over...

    • Nieuw ontdekte sterrenstelsels;

    • Paranoide wanen opgewekt door hersenprikkeling;

    • Slapende fruitvliegen;

    • Lichtsignalen van de inktvis;

    • Krekels op Hawai

    ... en allergievrije poezen vindt u bij Noorderlog en Noorderlicht Nieuws (bovenste twee links)
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Noorderlicht heeft de beste wetenschappers gevraagd om de interessantste studies te verzamelen uit de meest bijzondere vaktijdschriften. Handgeplukt onderzoek dus, vandaag geselecteerd door Miranda van Turennout (F.C. Dondersinstituut Nijmegen). Zij doet onderzoek naar verandering van het brein door verwerking van taal en koos een studie uit het tijdschrift Cerebral Cortex.
    -----

    MANIPULATIEF OUDERSCHAP

    Sommige kinderen doen het nooit goed in de ogen van hun ouders. Ze voelen zich continu schuldig, zijn extreem perfectionistisch en hebben vaak depressieve klachten. Bart Soenens (KU Leuven) laat zien dat deze problemen voortkomen uit manipulatieve, slinkse tactieken van ouders die een psychologische oorlog voeren tegen hun eigen kinderen.
    -----

    BUITEN DE WETENSCHAP: ZIEKE WERKNEMERS

    Uit onderzoek blijkt dat de arbeidsverhoudingen voor zieke werknemers verharden. Sinds vorig jaar juli zijn werkgevers niet meer verplicht een arbodienst in te huren. Ook moeten werkgevers langer het loon doorbetalen van zieke werknemers. Hierdoor lijken arbodiensten meer afgerekend te worden op lage verzuimcijfers dan op een goede begeleiding naar werk. Een discussie.

  • dinsdag 26 september 2006
  • 09:02Het interview

    09.00 - 09.30 uur: milieuvraagstukken in verkiezingsprogramma's.
    09.30 - 09.45 uur: reportage
    09.45 - 10.00 uur: Namibie: eerste land in Afrika met betaalbare ziektekostenverzekering.

    Meer informatie

    Gesprek met de milieu-woordvoerders van het CDA en de VVD over de vraag waarom de grote milieu-vraagstukken zoals de gevolgen van de klimaatverandering nauwelijks een rol spelen in het politieke debat en de verkiezingsprogramma's.

    Reportage over een groep scholieren van een zwarte school in de Schilderswijk in Den Haag die op bezoek gaat op een witte school in Steenwijk.

    Namibie is het eerste land in Afrika met een betaalbare ziektekostenverzekering, inclusief de behandeling van hiv/aids voor lage inkomensgroepe. De presentatie van de eerste resultaten vindt op woensdag 27 september plaats in Windhoek, in aanwezigheid van de minister-president Nahas Angula. Een gesprek met algemeen directeur Onno Schellekens van PharmAccess, de organisatie die deze nieuwe aanpak heeft bedacht en ontwikkeld.

  • maandag 25 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Joris Luyendijk houdt buitenland-correspondenten een spiegel voor.

    Meer informatie

    Je moet niet de pretentie hebben dat je in het Midden-Oosten onafhankelijke journalistiek kunt bedrijven. Met die constatering houdt Joris Luyendijk zichzelf en zijn collega's een spiegel voor in het boek 'Het zijn net mensen'. Het Buitenland houdt samen met Joris Luyendijk de spiegel kritisch voor aan Israel-correspondent Conny Mus (RTL-nieuws) en aan chef-buitenland Bertjan ter Braak (De Telegraaf).

  • maandag 25 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **De geestelijke gezondheidszorg besteedt te weinig aandacht aan suïcidepreventiebeleid. **Martin van Haeften gaat van de ChristenUnie naar de PvdA. **Een op de zes predikanten twijfelt aan God.

    Meer informatie

    In tegenstelling tot wat jarenlang is gedacht, kunnen zelfdodingen wél voorkomen worden. Toch besteden instellingen voor geestelijke gezondheidszorg weinig aandacht aan hun suïcidepreventiebeleid. Hoe kan dit? En welke rol speelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg hierin?

    Overstappen van de Christen-Unie naar de Partij van de Arbeid komt niet vaak voor. Martin van Haeften maakte die stap en hij staat ook meteen op een verkiesbare plek op de kieslijst van de PvdA, namelijk op nummer 45. Waarom heeft hij, hoewel hij jarenlang zeer actief was voor het GPV en voor die partij in 1994 nog nummer drie was op de kandidatenlijst, deze overstap gemaakt?

    Best mogelijk dat u gisteren in de kerk zat te luisteren naar een dominee die geen idee heeft of God wel bestaat, of die zelfs zeker weet dat Hij niet bestaat. Een op de zes predikanten betwijfelt of ontkent het bestaan van God, zo bleek dit weekend uit een onderzoek dat de Ikon samen met de VU hield onder 860 voorgangers. Met ds. Bert de Leede, als rector verbonden aan de predikantenopleiding van de PKN, probeert Hans van der Linden achter deze opmerkelijke cijfers te kijken.

  • maandag 25 september 2006
  • 09:04Het interview

    *Hoe komt het dat artsen moeilijk kunnen omgaan met patiënten met onbegrepen pijn? * Reportage over de eerste echte voetbalschool van Nederland. **Reportage over de Britse premiere van de film The Queen en de reacties.

    Meer informatie

    Hoe komt het dat artsen moeilijk kunnen omgaan met patiënten die chronische pijn hebben? Wat is er mis met de opleidingen dat de meeste artsen zich ongemakkelijk voelen bij patiënten met onbegrepen pijn? Het zijn de vragen die professor Ben Crul, hoogleraar pijnbestrijding aan de Radboud Universiteit Nijmegen, zich bij zijn afscheid stelt. Vrijdag nam hij afscheid van de universiteit en vandaag is hij bij De Ochtenden te gast.

    Reportage: Vier weken geleden is ie begonnen. De eerste echte voetbalschool van Nederland. Niet een school voor toppers die bij profclubs worden opgeleid, maar voor de talenten die nog niet ontdekt zijn. De scholengemeenschap Echnaton in Almere biedt ze een middelbare schoolopleiding met als extra flink wat uurtjes voetbal op het lesrooster. Een voetbalschool om talent te ontwikkelen, en haal je toch niet de top, dan heb je in ieder geval een leuke tijd gehad. Verslaggever Steven Emmens bezocht een les...

    Buitenland-live: In Engeland is 'ie in premiere gegaan, bij ons komt de film in november uit: The Queen. Een film met alle ingrediënten voor een kassucces: koningin Elizabeth, premier Blair en de moord op Lady Di. De koningin schiet tekort het volk aan te spreken door 'het protocol', Blair is mateloos populair en wordt een brug tussen volk en vorst. Correspondent Lia van Bekhoven maakte een reportage over de Britse premiere en de reacties...

  • vrijdag 22 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    'The American Way', een boek van Frans Verhagen. Wat kan Nederland leren van de Verenigde Staten op gebied van immigratie en integratie?

    Meer informatie

    Kan Europa leren van tweehonderd jaar Amerikaanse ervaring met immigratie en integratie? Dit is de vraag waarop auteur en Amerikadeskundige Frans Verhagen in zijn boek "The American Way" een antwoord probeert te vinden. Want een ding is zeker, ook Nederland is definitief een immigratieland geworden, of we dit nu leuk vinden of niet.

  • vrijdag 22 september 2006
  • 10:00Argos

    10.00 - 10.45 uur: Argos over wederopbouw zonder fundamenten.
    10.45 - 11.00 uur: De boeken

    Meer informatie

    Chef Defensiestaf Dick Berlijn en Minister van Defensie Henk Kamp haastten zich een week geleden om te benadrukken dat de Nederlandse militaire missie in Uruzgan toch echt óók een 'wederopbouwmissie' is. En niet alleen een vechtmissie - en dan nog wel een waarbij het dweilen met de kraan open is - zoals een van de hoogste Nederlandse militairen in Afghanistan in de Defensiekrant had gezegd. Duidelijk is dat het voorlopig vooral op vechten aankomt voor de Nederlanders in Uruzgan en de missie een heel ander karakter heeft dan de Tweede Kamer vorig jaar is voorgehouden.
    Maar hoe staat het ervoor met die wederopbouwcomponent van de missie? Als daar straks meer ruimte voor is, kan er dan wel aan worden begonnen? Staat de organisatie in de steigers? Is er afstemming met de civiele hulporganisaties? Want voor echte opbouw zijn die onontbeerlijk. Hoe gaan militairen en NGO's samenwerken? Hoe zit het met de financiering?

  • vrijdag 22 september 2006
  • 09:02Het Interview

    09.00 - 09.45 uur: Anton van Kalmthout en Teun van Os van den Abeelen experts op het gebied van vreemdelingenzaken over het aftreden van ministers Donner en Dekker, en de lessen voor de toekosmt

    09.45 - 10.00 uur: Een interview met Caroline van Dullemen van WorldGranny, een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich sterk maakt voor ouderen in ontwikkelingslanden.

    Meer informatie

    Gesprek met Anton van Kalmout, hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht, en Teun van Os van den Abeelen, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken, naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand. Van Kalmthout is ook voorzitter van de toezichtscommissie van de vreemdelingengevangenis Koning Willem II in Tilburg.

    Migratie en de voortwoekerende Hiv-epidemie hebben het leven voor ouderen en bejaarden in Derde Wereldlanden er niet makkelijker op gemaakt. Ze kunnen voor hun oude dag vaak niet meer terugvallen op hun kinderen en krijgen zelfs vaak de zorg voor hun kleinkinderen erbij.

  • donderdag 21 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Vandaag geen buitenland-uur in verband met live-verslag van de persconferentie over de Schipholbrand.

    Meer informatie
  • donderdag 21 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Waar zijn de tassen gebleven van de slachtoffers van de Schiphol-brand?

    Meer informatie

    Ruim tweehonderd mensen die gevangen zaten op het afgebrande cellencomplex op Schiphol, zijn na de brand inderhaast overgeplaatst naar andere vreemdelingengevangenissen in het land. Voor velen van hen kreeg de brand een extra schrijnende nasmaak: ze raakten hun enige tas met persoonlijke bezittingen kwijt. Waar zijn de tassen gebleven van de slachtoffers van de Schiphol-brand ? En hoe kon dat gebeuren ?

    Vanaf 10.50 uur gaat de NOS verder met een live-verslag van de persconferentie van mr. Pieter van Vollenhoven over de Schipholbrand.

  • donderdag 21 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Stef Bos over zijn gedichtenbundel. **Project 'Mixen aan de Maas' in Rotterdam.

    Meer informatie

    Van zanger en liedjesschrijver Stef Bos komt vrijdag een gedichtenbundel uit. Zelf noemt hij het liever een gedachtenbundel. Tijs van den Brink spreekt Stef Bos over verwondering, geloof en geluk.

    Reportage: In Rotterdam leren oude en nieuwe inwoners elkaar kennen. 'Mixen aan de Maas', heet het project. Mensen die allang in Rotterdam wonen worden gekoppeld aan nieuwe inwoners, om samen dingen te gaan doen.

  • woensdag 20 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Lieve Joris: 'Het uur van de rebellen'

    Meer informatie

    Deze week verschijnt 'Het uur van de rebellen', het nieuwe boek van Lieve Joris. Het is het derde boek van de schrijfster dat zich afspeelt in Congo, en vertelt het verhaal van Assani die opgroeit in Oost-Congo, en van koeienjongen tot generaal wordt. Als de bloedige strijd tussen Hutu en Tutsi in het nabije buurland Rwanda de grens over komt, ontkomt hij niet aan zijn eigen identiteit: die van Tutsi. Hij vecht mee aan de zijde van rebellenleider Kabila, die later president wordt, en dan zijn Rwandese Tutsi-bondgenoten naar huis stuurt. Assani moet de hoofdstad ontvluchten, om uiteindelijk na vijf jaar rebellie weer terug te keren als officier van het herenigde Congolese leger. Een gesprek met Lieve Joris over een rebel die dader en slachtoffer tegelijk is, en over de dilemma's te schrijven over een geschiedenis die met al zijn verborgen zwarte kanten nog niet afgesloten is.

    Lieve Joris: 'Het uur van de rebellen': Uitgeverij Augustus ISBN: 9045700581

  • woensdag 20 september 2006
  • 10:04Argos

    In Argos Supplement een debat over verdere investeringen in het Joint Strike Fighter programma.

    Meer informatie

    In Argos Supplement debatteren Luuk Blom, Willibrord van Beek en Roland Kortenhorst, respectievelijk kamerleden voor PvdA, VVD en CDA. Het kabinet wil deze kabinetsperiode nog een beslissing nemen over verdere investeringen in het Joint Strike Fighter programma.

  • woensdag 20 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Minister Aart Jan de Geus over de laatste begroting van premier Balkenende. **Reportage over de kolonie Frederiksoord in Drenthe. **Medewerkers CNV opgepakt op Cuba.

    Meer informatie

    Interview: Premier Balkenende presenteerde gisteren zijn voorlopig laatste begroting. Na stevige bezuinigingen en ingrijpende hervormingen is het begrotingstekort weggewerkt, trekt de economie flink aan en daalt het aantal werklozen. Breekt na het zuur nu definitief het zoet aan? En gaat iedereen er volgend jaar in koopkracht op vooruit of is dat een te optimistische voorstelling van zaken? Daarover in Het Interview een gesprek met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus.

    Reportage: Hoe helpen we de armoede de wereld uit? Geïnspireerd door deze vraag stichtte generaal Johannes van den Bosch in 1818 de kolonie Frederiksoord in Drenthe. Armen kregen er een huis en een stuk land om zelf in hun onderhoud te voorzien. Vandaag [woensdag] verschijnt een boek over dit unieke stukje Nederlandse geschiedenis: 'De proefkolonie'. Verslaggever Maarten Hagg ging met schrijver Wil Schackmann terug naar de plek waar het allemaal begon.

    Buitenlandgesprek: Twee medewerkers van de vakbond CNV zijn tijdens een missie op Cuba opgepakt en ondervraagd. Een gesprek met Rita Dieleman van de vakbond over de situatie op Cuba.

  • dinsdag 19 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Reisverslag uit Kandahar

    Meer informatie

    Een reisverslag uit de provincie Kandahar van de Canadees/Afghaanse journaliste Nelofer Pazira. Zij speelde in 2001 de hoofdrol in 'Kandahar', de speelfilm die geinspireerd werd door haar levensverhaal. In de maand augustus reisde zij opnieuw - gehuld in Burqa - door het gebied.

  • dinsdag 19 september 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** Psycholoog Mark van der Gaag wil onderzoeken of psychiatrische stoornissen voorkomen kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. ** Bioloog Bas Defize verzamelt de interessantste studie uit vaktijdschrift Cell. ** De nieuwe RFID-idenitificatiechip: nuttig of gevaarlijk?

    Meer informatie

    PREVENTIE VAN SCHIZOFRENIE

    Cognitieve gedragstherapie lijkt wel de Haarlemmerolie van de psychiatrie. Het werkt niet alleen tegen neuroses, maar ook bij depressie, fobieën, anorexia en schizofrenie. Het zou zelfs kunnen helpen om psychiatrische stoornissen te voorkómen. Dat zegt Mark van der Gaag, nieuw aangesteld als Bijzonder hoogleraar cognitieve gedragstherapie bij psychotische stoornissen aan de Vrije Universiteit. Morgen spreekt hij op een gedragstherapeuten-congres in Parijs, vandaag spreekt hij met Rob van Hattum.
    -----

    KORTE BERICHTEN

    Snel gewichtsverlies bij ouderen kan een voorbode zijn van de ziekte van Alzheimer. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die dement worden, in het jaar voor de diagnose vaak ongekend snel afvallen. Mogelijk komt dit doordat Alzheimer-patienten steeds slechter gaan proeven en ruiken, waardoor ze minder eetlust hebben. Dit proces begint nog voordat de diagnose van de ziekte goed te stellen is.
    **

    Mensen die vinden dat zijzelf of iemand in hun omgeving verkeerd heeft gehandeld, hebben de neiging om meteen daarna hun handen te wassen. Volgens Canadese en Amerikaanse onderzoekers voelen ze zich daarna een stuk beter. Zij spreken van het 'Macbeth-effect'.
    **

    Overige berichten over bedreigde ijsberen en mossels die niet blij zijn met prozac vind u bij Noorderlog.
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Vele tienduizenden wetenschappelijke tijdschriften zijn er in de wereld, en daardoor kwam het wel eens voor dat een nieuwe vondst zomaar aan de aandacht ontsnapte. Als het aan ons ligt, is dat nu verleden tijd. Noorderlicht heeft de beste wetenschappers gevraagd om de interessantste studies te verzamelen uit bijzondere vaktijdschriften, en daarvan doen ze de komende weken verslag. Handgeplukt onderzoek dus, vandaag voor u geselecteerd door ontwikkelingsbioloog Bas Defize, ontwikkelingsbioloog aan het Hubrecht Laboratorium in Utrecht. Ger Jochems kijkt met hem naar het laatste nieuws uit het tijdschrift Cell.
    -----

    IDENTIFICATIE-CHIP

    Binnenkort kunt u niet langer onopgemerkt door de supermarkt lopen. Alles wat u koopt of aanheeft is dan voorzien van een elektronische identificatie-chip, waardoor men op afstand kan zien wie u bent, waar u bent en wat u doet. RFID heet deze nieuwe hype, en dat staat voor 'Radio Frequentie Identificatie'. Aanstaande donderdag vindt in Amstelveen een informatie-bijeenkomst plaats over RFID, en een van de sprekers is bij ons te gast: crossmediamanager Philip Lebbink zit hier in de studio. En aan de telefoon Colette Cuijpers, zij doet onderzoek naar privacyrecht aan de Universiteit Tilburg.

  • maandag 18 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Reportage uit Noord-Oeganda, waar ondanks de vrede nog 1,7 miljoen Oegandezen in vluchtelingenkampen zitten.

    Meer informatie

    Repo: In Het Buitenland een reportage uit Noord-Oeganda. Twee weken geleden kwamen de regeringstroepen en het sectarische 'Leger van de Heer' een staakt-het-vuren overeen. Zo kwam er een broze vrede tot stand. Maar 1,7 miljoen Oegandezen zitten nog in vluchtelingenkampen. Wanneer kunnen ze weer terug naar hun dorpen? In de reportage onder andere een verslag van een verkenningsmissie van een vluchteling; en een gesprek met Jan Egeland, noodhulp-coordinator van de Verenigde Naties.

  • maandag 18 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Portret van mr. Marianne Thieme, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. **Volgens TNO Arbeid vinden we werken leuk, maar het CNV komt met heel andere cijfers naar buiten.

    Meer informatie

    Onderzoek: Met publicitaire kanonnen als Jan Wolkers, Paul Cliteur, Kees van Kooten en Maarten 't Hart heeft de Partij voor de Dieren veel bekendere lijstduwers dan haar eigen aanvoerder. Want wie is mr. Marianne Thieme eigenlijk? Een radioportret van de vrouw die onlangs nog werd uitgeroepen tot de meest invloedrijke lobbyiste in de agrarische wereld.

    Gesprek: Werken is veel leuker dan we vaak denken, zo blijkt uit een onderzoek van TNO Arbeid onder 10.000 werknemers. De CNV komt evenwel met heel andere cijfers naar buiten. Volgens de vakbond hebben vier op de tien Nederlanders het niet naar hun zin op het werk. Wie heeft er gelijk? Een debat tussen TNO Arbeid en het CNV.

  • maandag 18 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Ab Klink, directeur van het wetenschappelijk bureau van het CDA, over koers, programma en doelstelling van de partij. **Zeeuwse boeren tegen doorsteken van dijken om natuur uit te breiden. **Gesprek over uitslag en gevolgen van de parlementsverkiezingen in Zweden.

    Meer informatie

    Interview: Het gaat goed en het kan nog beter, dat is de belangrijkste boodschap van het CDA in haar verkiezingsprogramma. In 2002 kwam het CDA nog met de (nood)kreet: 'Nederland is het wachten moe' . Nu klinkt het: 'Vertrouwen in Nederland. Vertrouwen in elkaar'. Ab Klink, directeur van het wetenschappelijk bureau van het CDA, schreef het programma. In Het Interview een gesprek met Klink over koers, programma en doelstelling van de partij.

    Repo: De natuur in de Westerschelde moet worden uitgebreid. Zeeland had daar een mooi plan voor: steek een paar dijken door, dan stromen die polders weer onder en heb je nieuwe natuur. Maar Zeeland en dijken doorsteken, dat ligt gevoelig bij de Zeeuwen. Vooral de boeren zijn boos. Die komen deze week naar Den Haag om te protesteren, en ze nemen 27.000 handtekeningen mee. De boeren willen dat er serieus naar alternatieven wordt gekeken. Eén zo'n alternatief hebben ze zelf al bedacht. Als je de natuur in de Schelde wilt uitbreiden, moet je niet in de polders maar in de Schelde zelf kijken. Want daar ligt natuur die dringend aan groot onderhoud toe is. Het Land van Saeftinge in Zeeuws Vlaanderen bijvoorbeeld. Graaf dat maar af in plaats van een polder. Is dat verstandig? Verslaggever Steven Emmens ging erheen.

    Gesprek: De Zweedse kiezer heeft gisteren [zondag] gekozen. De verkiezingen vormden het sluitstuk van een spannende strijd, die bovendien een testcase was voor het befaamde bejubelde en verguisde Zweedse sociale model. Over de uitslag van de parlementsverkiezingen en vooral de gevolgen een gesprek met Scandinavië-correspondent Rolien Creton en met econoom Bas Jacobs, die het Scandinavisch model tegen het licht zal houden.

  • vrijdag 15 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    De verslechterde situatie in Darfur

    Meer informatie

    Ondanks een vredesakkoord met één van de rebellenbewegingen in Darfur in Soedan en het besluit dat een gezamenlijke vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie dat akkoord moet bewaken lijkt de situatie in Darfur eerder te verslechteren dan te verbeteren. De Soedanese regering lijkt de zaak te traineren en als de situatie niet snel veranderd voorziet de coördinator voor humanitaire hulp Jan Egeland een dramatische verslechtering in de regio. Bij aan tafel zit Jac Willemse van de hulp organisatie ICCO. Rik Delhaas praat met hem.

  • vrijdag 15 september 2006
  • 10:00Argos

    10.00 -10.30 uur: Argos maakt de stand van zaken op rond de investering in de Joint Strike Fighter.

    Meer informatie

    Orders voor het Nederlandse bedrijfsleven waren in juni 2002 de belangrijkste reden voor een meerderheid van de Tweede Kamer om 857 miljoen dollar te steken in de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter, inmiddels omgedoopt in 'F-35 Lightning 2'. De ontwikkelingsfase voor de opvolger van de F16 loopt dit jaar af. De regering wil nog voor de verkiezingen in november goedkeuring van de Tweede Kamer voor deelname aan de doorontwikkeling van de JSF en wil daarna voor het eind van het jaar een 'Memorandum of Understanding' ondertekenen met de Amerikanen voor de daadwerkelijke productie van het gevechtsvliegtuig. Daarnaast heeft Defensie voornemens drie JSF-testvliegtuigen aan te schaffen. Maar wat heeft de deelname aan de ontwikkeling van de JSF nu concreet opgeleverd voor het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe zit met de kostenstijgingen? En wat betekenen die voor een eventuele aanschaf?

  • vrijdag 15 september 2006
  • 09:02Het Interview

    09.00 tot 09.30
    'Kwartaalgerichtheid' en 'angsthazerij' bepalen de strategie van ondernemers.

    09.30-09.45
    Ook een gesprek met Sadik Harchaoui over integratie bij de komende verkiezingen.

    09.45 tot 10.00
    Een gesprek met journalist Wilfried Bossier die voor NRC Handelsblad in Libanon zit. Over de kater na de oorlog en vooral over de VN Vredesmacht UNIFIL die zich in Zuid Libanon opmaakt voor zijn taak als handhaver van de vrede tussen Hezbollah en Israel. Een complexe missie met als een van de grooste problemen de ontwapening van Hezbollah

    Meer informatie

    Door de regelgeving uit de code-Tabaksblatt en de strikte Amerikaanse wetgeving als gevolg van de grote boekhoudschandalen dreigt de creativiteit volledig uit het Nederlandse bedrijfsleven te verdwijnen. 'Kwartaalgerichtheid' en 'angsthazerij' bepalen steeds vaker de strategie van ondernemers, ten koste van authenticiteit en risico. Betoogt althans Leen Zevenbergen, oud-bestuursvoorzitter van Origin en daarvoor werkzaam bij onder meer Roccade en Philips, in zijn boek 'En nu laat ik mijn baard staan'. In het boek ontvouwt hij de ideeen die hij als CEO van het bedrijf Escador voorstelt in zogeheten 'strategiesessies' met Raden van Bestuur uit het bedrijfsleven. Een interview.

    Ook een gesprek met Sadik Harchaoui, voorzitter van het instituut voor multiculturele ontwikkeling Forum, naar aanleiding van de ondergeschikte rol die het onderwerp integratie lijkt te spelen bij de komende verkiezingen. Is dat een vooruitgang of juist niet?

    Een gesprek met Wilfried Bossier over Libanon.

  • donderdag 14 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Hoe zijn de onderlinge verhoudingen tussen christenen en moslims in het New Yorkse stadsdeel Queens, vijf jaar na de aanslagen?

    Meer informatie

    Repo: Extremistische moslims zijn naar eigen zeggen ten strijde getrokken tegen de kruisvaarders in het westen. Daarbij kozen ze vijf jaar geleden de hoogste torens van de stad New York als symbolisch doelwit. Nou is New York bepaald niet een typisch christelijke stad, maar de stad telt wel vele honderden kerken. Daarnaast kent New York City een omvangrijke moslim-gemeenschap. In het stadsdeel Queens wonen beide gemeenschappen dicht op elkaar. Hoe zijn de onderlinge verhoudingen, vijf jaar na de aanslagen? Matthea Vrij portretteert Steinway Street in het New Yorkse stadsdeel Queens. Met een live nagesprek over de tolerantie jegens moslims in de VS in vergelijking met Europa.

  • donderdag 14 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Wat is het ware gezicht van de World Islamic Mission? **Prof. Cor de Jong vindt dat verslaafden geen losers zijn, maar chronisch ziek. **Reacties op een mogelijke belastingaftrek bij een zogeheten halal hypotheek voor moslims.

    Meer informatie

    Onderzoek: Een bezoek van een radicale Pakistaanse imam aan ons land zorgde afgelopen weekeinde voor (politieke) beroering in Den Haag. De imam is aangesloten bij de World Islamic Mission, een wereldwijde moslimorganisatie met een sterke tak in Nederland. Hij predikte een boodschap van vrede, maar is dat het ware gezicht van de World Islamic Mission?

    Gesprek: Verslaafden zijn geen losers, maar zijn chronisch ziek. Artsen en therapeuten moeten verslaafden niet langer als hopeloze gevallen beschouwen, maar als mensen met een chronische ziekte. Met medicatie en de juiste behandeling zijn ze wellicht te helpen. Dat zegt professor Cor de Jong, die vanmiddag zijn intreerede houdt aan de Radboud universiteit Nijmegen. Een gesprek met hem.

    Gesprek: Minister Zalm onderzoekt of het binnen de huidige wetgeving mogelijk is om belastingaftrek te geven bij een zogeheten halal hypotheek. Huizenbezitters kunnen hypotheekrente aftrekken voor de belasting, maar volgens islamitische wetten is het vragen van rente op een lening niet toegestaan. Een aantal betrokkenen reageert op de plannen van Zalm.

  • donderdag 14 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Een gesprek over het imago en leiderschap van premier Balkenende.**Nigeriaanse boeren bezoeken collega's in Zeeland.**De positie en plannen van president Abbas.

    Meer informatie

    Interview: Hoe doet hij het? Hij is klungelig, zijn haar zit niet en hij is verdraaid vasthoudend aan zijn eigen agenda, en toch is premier Balkenende voor de meeste Nederlanders de ideale premier voor de komende jaren. Begin dit jaar bleek nog uit onderzoek dat 7 op de 10 Nederlanders premier Balkende een saaie man vinden en dat maar liefst de helft van het land zich voor de premier schaamt. En nu wil het land hem toch als politiek leider? Een gesprek over imago, kapsel en politiek leiderschap met Andre Krouwel, politicoloog aan de VU, commentator en CDA-watcher Hans Hillen, en Peter Kanne, verkiezingsonderzoeker bij TNS Nipo.

    Repo: Nederlandse boeren zijn vindingrijk en hebben veel kennis van zaken. Veel boeren in Afrika ontbreekt het aan middelen en aan kennis. Wat is er logischer dan die twee bij elkaar te brengen? Op verzoek van Agriterra, een internationale samenwerkingsorganisatie, bezoekt een aantal boeren uit Niger deze week collega's in Zeeland. Verslaggever Marcel deCraene was erbij.

    Gesprek: Door de coalitie tussen Fatah en Hamas, en een ontmoeting met de Israelische premier Olmert lijkt de positie van de Palestijnse president Abbas weer wat inhoud te krijgen. Hoe nu verder? Een gesprek met Raadi Suudi over de positie en plannen van Abbas in het post-war Israel/Palestina.

  • woensdag 13 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    In De Connecties: Duitsland in de toekomst.

    Meer informatie

    VPRO-buitenland presenteert op woensdag voor het eerst De Connecties. Buitenlanders in Nederland die in discussie gaan over een thema dat in hun land van herkomst speelt. Morgen is Duitsland aan de beurt. Waarom zijn de Duitsers zo bang voor veranderingen en waarom is de angst in Duitsland voor de toekomst zo groot? Connectiegasten zijn, de journalist Helmut Hetzel, de vertaler Tino Köhler en voorzitter Dorothee von Flemming van de Vereniging Nederland-Duitsland.

    "Deutsche Krankheit, German Angst"
    Auteur: Sabine Bode
    Uitgeverij Klett-Cotta

  • woensdag 13 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    10.00 - 10.30 uur: Wapens van Nederland naar Israel. Een debat met Daan Schoenmakers en Luuk Blom.
    10.30 - 11.00 uur: Moderne islamitische pedagogiek

    Meer informatie

    In Argos vandaag een debat over de aanvoer van wapens vanuit Nederland naar Israel. In dat kader wordt ook teruggekeken op de resultaten van de Amnesty-campagne " Breng wapens onder controle", die deze zomer eindigde. Gasten zijn Daan Schoenmakers van Amnesty International en Luuk Blom, tweede kamerlid voor de PvdA.

    Pedagoog prof. Dr. Wilma Meijer schreef een boek over de traditie en toekomst van het islamitisch onderwijs in Nederland. Uit onvrede met het debat over de islam verdiepte ze zich in het islamitisch onderwijs. Ze bepleit moderne islamitische pedagogiek.

  • woensdag 13 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Mr. Geert Jan Knoops verdedigt mogelijk kopstuk van Al-Qaida. **Ede 100 jaar garnizoenstad. **Voor het eerst sinds WOII weer Joodse Rabbijnen gewijd in Duitsland.

    Meer informatie

    Het Interview. Er is een grote kans dat Geert Jan Knoops, advocaat en hoogleraar internationaal strafrecht een kopstuk van Al-Qaida gaat verdedigen. Hij is gepolst op te treden als expert en adviseur. Een gesprek met Knoops over hoe het internationaal strafrecht er nu voor staat; de rol die Amerika hierin speelt en over de grote doorbraak die Knoops heeft bewerkstelligd voor de gevangenen op Guantànamo Bay.

    De Reportage. De komende dagen viert Ede dat het 100 jaar garnizoenstad is. Het laatste grote feest, want het leger vertrekt. Wat waren de hoogtepunten van die 100 jaar en wat heeft het leger Ede opgeleverd? Verslaggever Maarten Hagg maakte een reportage.

    Het Buitenlandgesprek. Voor het eerst sinds WOII worden er weer Joodse Rabbijnen gewijd in Duitsland. Een gesprek met Edward van Voolen van het Joods Historisch Museum over de toestand van de Joodse gemeenschap en de relatie met de Duitse bevolking.

  • dinsdag 12 september 2006
  • 11:00Buitenland

    De stationering van de internationale Vredesmacht van de VN in Zuid Libanon.

    Meer informatie

    Hoe stel je een evenwichtige krijgsmacht samen? Tegen welke logistieke problemen loopt de Vredesmacht op in Zuid Libanon?
    Kan de VN Vredesmacht Hezbollah ontwapenen of is dit een onmogelijke opdracht? Een gesprek met Franklin van Kappen, van 1995 t/m 1998 in dienst van de VN als militair adviseur van om Boutros Ghali en Kofi Annan.

  • dinsdag 12 september 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** Prof. Jerry Westerweel ontdekte dat turbulentie in een pijpleiding vanzelf uitdooft. ** Stamcelonderzoekster Christine Mummery verzamelt de interessantste studies uit Nature. ** Wanneer slaat een stevige ondervraging om in martelen en hoe effectief is martelen eigenlijk?

    Meer informatie

    TURBULENTE ONTDEKKING

    Met oude auto-onderdelen en een koperen buis van de bouwmarkt tackelde Jerry Westerweel een natuurkundig probleem dat de zwaarste computers niet konden oplossen. De Delftse stromingdeskundige ontdekte dat turbulentie in een pijpleiding vanzelf uitdooft.

    Westerweel kocht voor een paar tientjes dertig meter koperbuis met een doorsnede van 4 milimeter. Voor het opwekken van de turbulentie nam hij een injectiemotor uit een auto. Het experiment was bedoeld als simpel proefje voor studenten ("ze moesten alleen tot honderd kunnen tellen"), maar door een foutje in hun berekeningen zag Westerweel dat er iets bijzonders gebeurde in de buizen.

    De toevallige ontdekking dat vloeistof-verstoringen in een buis vanzelf uitsterven, druist in tegen de heersende modellen en kan van groot belang zijn voor de olie-industrie. Afgelopen donderdag werd het onderzoek van Westerweel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Honderdduizenden wetenschappelijke tijdschriften zijn er in de wereld, en daardoor kwam het wel eens voor dat een nieuwe vondst zomaar aan de aandacht ontsnapte. Als het aan ons ligt, is dat nu verleden tijd. Noorderlicht heeft de beste wetenschappers gevraagd om de interessantste studies te verzamelen uit bijzondere vaktijdschriften, en daarvan doen ze de komende weken verslag. Handgeplukt onderzoek dus, vandaag voor u geselecteerd door Christine Mummery, stamcelonderzoekster aan het Hubrechtlaboratorium. Zij kiest voor een tijdschrift dat wij toevallig nog nooit gemist hadden: "Nature".
    -----

    MARTELEN

    Als het aan George Bush ligt, mogen terreurverdachten blootgesteld worden aan slaapgebrek, extreme temperaturen en ongemakkelijke houdingen, als je ze daardoor maar aan de praat krijgt. Is dat martelen? En zijn deze verhoortechnieken eigenlijk wel effectief?

    Gerard de Jonge is verbonden aan de vakgroep Strafrecht van de Universiteit Maastricht en hij promoveerde op een studie naar de rechten van gevangenen. Ook vanuit Maastricht, experimenteel psycholoog Marko Jelicic, over de vraag of extreme verhoortechnieken wel het beoogde resultaat opleveren.

  • dinsdag 12 september 2006
  • 09:02Het Interview

    09.00-09.30 uur: Ondergrondse tunnelweg Naardermeer
    09.30-09:45 uur: Generaal pardon in partijprogramma CDA
    09.45-10.00 uur: Oliewinning in Tsjaad.

    Meer informatie

    09.00-09.30 uur: Het is een van de onderwerpen die direct na de val van het kabinet op het lijstje terechtkwamen van onderwerpen waarover geen besluit meer mocht worden genomen: De aanleg van de ondergrondse tunnelweg langs het Naardermeer. Het onderwerp was te gevoelig, gezien het hevige verzet van zowel natuurorganisaties als oppositiepartijen. Het leek er dus op dat pas een nieuw kabinet zich straks na de verkiezingen voor of tegen de tunnelweg mocht uitspreken. Maar gisteren bleek plots dat we dat nieuwe kabinet niet meer af te hoeven te wachten. De VVD maakte bekend niets meer te zien in de tunnelweg. Daarmee is de weg onverwacht snel van de baan. Resteert de vraag: hoe lossen we de problemen dan wel op voor al die mensen die dagelijks vast staan tussen Almere en Amsterdam? In de studio in Den Haag zit de VVD-woordvoerder, Pieter Hofstra, en aan de telefoon is Adri Duijvesteijn, voormalig Kamerlid van de PvdA en tegenwoordiger wethouder in die stad waar het allemaal om draait: Almere.

    09.30-09.45 uur:
    Steeds meer lokale en provinciale CDA'ers vinden dat het partijprogramma, waarover eind deze maand wordt gecongresseerd, een passage zou moeten bevatten over een generaal pardon voor langdurig in Nederland verblijvende asielzoekers. Een debat tussen een voor- en tegenstander van zo'n amendement.

    09.45 - 10.00 uur:
    Oliewinning en de aanleg van een 1000 kilometer lange pijplijn naar de kust van Kameroen zou het Afrikaanse land Tsjaad welvaart en voorspoed brengen. Maar drie jaar na de eerste oliedruppel bungelt Tsjaad nog steeds onderaan de lijst van armste landen ter wereld. Het oliegeld verdwijnt, tegen alle afspraken in, in de zakken van de corrupte elite of er worden wapens van gekocht. Wat is er precies mis gegaan in Tsjaad en waarom heeft de Wereldbank dit fiasco ondanks harde afspraken over de besteding van de olieinkomsten niet weten te voorkomen? Maartje van Putten was vijf jaar lid van het Inspection Panel van de Wereldbank en hoopt op 13 september te promoveren op een onderzoek naar manieren om mega-investeringen als de oliepijplijn in Tsjaad beter in de hand te houden.

  • maandag 11 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Een gesprek met twee passagiers van de Gladstone-trein, die vroeger forensen naar het World Trade Center bracht.

    Meer informatie

    De Gladstone-forensentrein vervoert inwoners van de rijkste regio van Amerika naar hun werk op Wallstreet. En vroeger ook naar het World Trade Center. Op 11 september werd geen enkel ander gebied in Amerika zo zwaar getroffen als de stadjes langs deze treinroute. In gesprek met twee passagiers.

  • maandag 11 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Een reportage over de dialoog tussen christenen en moslims. **Wat schrijven de kranten over vijf jaar na 11/9?

    Meer informatie

    Na 11 september 2001 leek de dialoog tussen de kerken en de moskeeen, tussen de christenen en de moslims en tussen de autochtonen en de allochtonen een nieuwe noodzaak te hebben gekregen. Nieuwe initiatieven kwamen van de grond. Hoe is dat vijf jaar later? En wat heeft die dialoog opgeleverd? Een reportage.

    Mariwan Kani bericht wat de Arabische kranten schrijven over 5 jaar na 911 en welke theorieen de afgelopen vijf jaar in deze kranten te vinden waren. In hoeverre neemt het Arabische publiek deze berichtgeving serieus?

  • maandag 11 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Terugblik op 11/9 met vier deskundigen die destijds te gast waren bij de Ochtenden.

    Meer informatie

    Hoe is de wereld veranderd door 11/9? Was dat te voorzien? Welke lessen zijn er geleerd sinds de gebeurtenissen van vijf jaar geleden?

    Vier gasten die gezamenlijk aan tafel zaten in De Ochtenden van 13 september 2001 komen opnieuw bij elkaar: Militair historicus Martin van Creveld, docent internationale betrekkingen Koen Koch, oud-secretais-generaal van de NAVO Willy Claes en Cees Heesters, destijds verbonden aan het American Enterprise Institute.

    Ze blikken terug op hun emoties, analyses, wereldbeelden en voorspellingen van toen. De vier deskundigen spraken onder andere over nieuwe manieren van oorlogvoeren: hoe moet het terrorisme worden bestreden? Wat is er geleerd in vijf jaar?

  • vrijdag 08 september 2006
  • 11:04Het buitenland

    Een half jaar na de aanslag op de gouden moskee.

    Meer informatie

    Nog dagelijks vallen er doden door bomaanslagen, gevechten en sektarisch geweld in Irak. De aanslag op de gouden moskee in Samarra, zes maanden geleden, ontketende een golf van geweld tussen shiieten en soenieten. Toen maakten we een telefonische rondgang door Irak. Gewone Irakezen die aan de telefoon hun gevoelens van angst en hoop met ons deelden. Nu zes maanden later belden we hen weer, om te vragen hoe het ze vergaat.

  • vrijdag 08 september 2006
  • 10:04Argos

    Botsing over botonderzoek. Een kijkje achter de schermen van een controle-orgaan.

    Meer informatie

    De Immigratie- en Naturalisatiedienst, de IND, gebruikt röntgenfoto's van het sleutelbeen van minderjarige alleenstaande asielzoekers (AMA's) om vast te stellen of zij ook daadwerkelijk minderjarig zijn. Als uit de röntgenfoto blijkt dat een AMA 20 jaar of ouder is, dan krijgt die geen verblijfsvergunning en moet het land uit. Afgelopen januari berichtte Argos uitgebreid over de kritiek op dit botonderzoek. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie reageerde tegenover de Tweede Kamer uitvoerig op deze uitzending en verzekerde dat er niets mis is met het botonderzoek. De minister beroept zich daarbij ondermeer op het oordeel van de 'Commissie Leeftijdsonderzoek'. Deze onafhankelijke medisch-ethische commissie, die speciaal in het leven is geroepen om controle uit te oefenen op het botonderzoek, noemde de onderzoeksmethode afgelopen januari een "acceptabel instrument". Maar tegelijkertijd stapte één van de leden van deze vierkoppige commissie onverwacht op: de arts Loes van Willigen, specialist op het gebied van 'Gezondheidszorg en Mensenrechten'. Van Willigen vertelt vandaag uitvoerig over de beweegredenen voor haar opmerkelijke stap.

  • vrijdag 08 september 2006
  • 09:02Vpro "de ochtenden"

    09.00 - 09.45 uur: Het CBS rapport
    09.45 - 10.00 uur: Cursus journalistiek in Iran.

    Meer informatie

    In het eerste uur van de Ochtenden aandacht voor het CBS-rapport waarin staat dat de Nederlandse economie weliswaar bloeit, maar dat dit vooral te danken is aan het feit dat de Nederlander meer en meer leent om ook meer te kunnen uitgeven. Het kabinet zegt te oogsten: na het zuur komt het zoet. De vraag is echter of die economische groei niet slechts te danken is aan de toename van de export. Een debat tussen Frans de Neree tot Babberich, financieel woordvoerder van het CDA en (o.v.) Ferd Crone van de PvdA.

    Twee Nederlandse vrouwelijke journalisten hebben als eerste westerlingen een cursus journalistiek gegeven in Iran.
    Judit Neurink van dagblad Trouw en Froukje Santing, tot voor kort werkzaam bij NRC Handelsblad, vertellen over hun ervaringen.
    "Je weet nooit precies hoe de overheid reageert, en die willekeur heeft ook zijn neerslag op de journalistiek".

  • donderdag 07 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    **Gesprek met Bram Krol over kerkverlating in Europa.

    Meer informatie

    Gesprek: Nederlanders nemen in rap tempo afscheid van de kerk - het Sociaal en Cultureel Planbureau bracht daarover deze week een rapport uit. In sommige Europese landen verloopt dat proces van ontkerkelijking nog sneller en drastischer dan bij ons, al zeggen cijfers en percentages bepaald niet alles. Over de secularisatie en de tegenbeweging daarvan buiten de landsgrenzen een gesprek met Bram Krol, gereformeerd predikant en zendingswerker. En een blik op twee landen die het voortouw lijken te nemen op het gebied van kerkverlating: Duitsland en Frankrijk.

  • donderdag 07 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    **Steeds meer vaccins tegen kinderziekten beschikbaar. **Vrouwen gevlucht wegens huiselijk geweld ook op onderduikadressen vaak niet veilig.**Overheidsbureaucratie aangepakt?

    Meer informatie

    Onderzoek: Steeds meer vaccins tegen kinderziekten komen beschikbaar voor opname in het Rijksvaccinatieprogramma. Maar hoe houden we het aantal prikken binnen de perken? Het Nederlands Vaccininstituut neemt het voortouw.

    Gesprek: Vrouwen die voor huiselijk geweld zijn weggevlucht, zijn op hun onderduikadres vaak ook niet veilig. Overheidsinstellingen en commerciële instanties houden zich namelijk niet altijd aan de plicht om de locaties van blijf-van-mijn-lijfhuizen geheim te houden. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan en moeten de vrouwen vaak opnieuw vluchten. Reden voor de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang van huiselijk geweld, om alarm te slaan. Een gesprek met Ineke Smidt, directeur van de koepelorganisatie Federatie Opvang en met het CDA Tweede Kamerlid Mirjam Sterk.

    Gesprek: in de aanloop naar de verkiezingen geven de grote politieke partijen te kennen dat de overheidsbureaucratie moet worden aangepakt. Maar zit het met de beloften uit het recente verleden de regelzucht aan te pakken? Aan het woordt komt een aantal mensen dat in hun beroepsuitoefening te lijden heeft onder de Nederlandse regelzucht.

  • donderdag 07 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Debat tussen CDA'er Verburg en PvdA'er Jet Bussemaker over de verkiezingsprogramma's van hun partij. **Gesprek met Adriaan Vlok, oud-minister van Zuid-Afrika.

    Meer informatie

    Interview: De tweede grootste politieke partijen, CDA en PvdA, hebben hun verkiezingsprogramma's gepresenteerd. Waar staan ze als het gaat om AOW, kinderopvang, werk - de drie grote thema's die de komende verkiezingen zullen domineren? Kunnen de partijen tot elkaar komen? Een eerste debat tussen beide partijen, met CDA'er Gerda Verburg en PvdA'er Jet Bussemaker.

    Gesprek: Als je in 1985 minister van wet en orde bent, en ook nog plaatsvervangend minister van defensie ten tijde van het Apartheidsbewind in Zuid-Afrika - dan heb je alle touwen in handen, je bepaalt het beleid en je beslist over leven en dood. Eerder zocht hij verzoening en kreeg hij amnestie van de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommissie. Een week geleden kwam het verhaal naar buiten dat hij een oude tegenstander uit de Apartheidsjaren opzocht en hem de voeten waste als blijk van boetedoening. Een gesprek met deze oud-bewindsman, Adriaan Vlok.

  • woensdag 06 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    'Guantánamo spreekt': drie ex-gevangenen doen hun verhaal.

    Meer informatie

    In Guantánamo worden al ruim vier jaar 'vijandelijke strijders' door de Amerikaanse regering vastgehouden,
    zonder aanklacht en buiten alle internationale conventies om.
    Ontslagen gevangenen moeten zich schriftelijk en onder dreiging van zware straffen verplichten het absolute stilzwijgen te bewaren.

    De Duitse journalist Roger Willemsen heeft vijf voormalige gevangenen opgespoord die bereid waren op geheime plekken en in aanwezigheid van hun advocaat uitvoerig hun verhaal te doen. Ze spreken over de omstandigheden die hen tot rechteloze gevangenen maakten, over de onwaardige gevangenschap, en over hun verwoeste leven sinds hun vrijlating.

    Luistert u naar de verhalen van drie ex gevangenen uit het boek "Guantanamo Spreekt".

  • woensdag 06 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    Een debat over het DBC systeem.

    Meer informatie

    Maandag maakte minister Hoogervorst bekend dat wat hem betreft ziekenhuizen vanaf 1 januari 2008 meer vrijheid moeten krijgen om met zorgverzekeraars te onderhandelen over de prijzen in de gezondheidszorg. Aan de basis van die onderhandelingen ligt een in 2005 ingevoerd declaratiesysteem, waarbij iedere behandeling zijn eigen prijskaartje krijgt. Oftewel, de Diagnose Behandeling Combinatie, DBC. Afgelopen vrijdag berichtte Argos dat er nog steeds grote problemen zijn met het DBC-systeem, en dat Maag-Darm-Lever Specialisten voor vele miljoenen bewust verkeerd declareren om misgelopen inkomsten te compenseren. Is het DBC-systeem daarmee wel een goede basis voor de toekomst? Of moet het nieuwe kabinet het systeem toch weer op de helling zetten? Een debat

  • woensdag 06 september 2006
  • 09:04Het interview

    **Een gesprek over de leegloop van de kerken in Nederland.

    Meer informatie

    Het leek er de afgelopen jaren even op dat de kerken met een voorzichtige, maar duidelijke opmars bezig waren. De migrantenkerken kwamen stevig op, de PKN leek zich te ontwikkelen tot een stabiel thuis voor miljoenen gelovigen en religie speelde weer een rol van betekenis in het publieke debat.

    Maar hoe de kerken ook hun best doen en gedaan hebben in de afgelopen jaren, de leegloop is niet gestopt. Dat bleek gisteren uit het rapport 'God in Nederland' van het Sociaal Cultureel Planbureau.

    Hier en daar zit nog een hoogbejaarde gelovige in de bijna lege kerkbanken. Dat is het schrikbeeld van de kerken. Gaan we ook echt die kant op? Of kan het tij nog gekeerd worden?

    In de Ochtenden vanmorgen een gesprek met Godsdienstsocioloog Joep de Hart, de auteur van het onderzoek, met Bas Plaisier, scriba en gezicht van de PKN en Jan Willem Wits, woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van de Rooms Katholieke kerk.

  • dinsdag 05 september 2006
  • 11:00Het buitenland

    Machtsverhoudingen in het Midden-Oosten

    Meer informatie

    Een reportage vanuit Libanon. Aan het woord komen vooraanstaande Libanezen, waaronder een woordvoerder van Hezbollah, over de machtsverhoudingen in het Midden-Oosten na de oorlog en over de toekomst van Libanon.

  • dinsdag 05 september 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** De zoektocht naar een Aidsvaccin ** Nieuwe rubriek: tijdschrift van de week ** Gedragsproblemen op school.

    Meer informatie

    AIDSVACCIN

    Joep Lange, hoogleraar virale infecties, vindt dat er weinig is te verwachten van het huidige onderzoek naar aidsvaccins. Maar zijn collega Ben Berkhout geeft niet op. Hij wil een verzwakt Hiv-virus als vaccin gebruiken, in de hoop dat het lichaam immuun wordt. In Noorderlicht geven ze hun visie op de toekomst van het aidsvaccin.
    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK: VERDOVENDE MIDDELEN OPSPOREN

    Noorderlicht komt met een nieuwe rubriek, waarin wetenschappers belangrijk nieuws uit hun favoriete vaktijdschrift presenteren. Bert Meijer, organisch chemicus aan de Technische Universiteit Eindhoven bladert door het toonaangevende tijdschrift, Journal of the American Chemical Society en stuit op een een revolutionaire methode om het gebruik van verdovende middelen op te sporen.
    -----

    GEDRAGSPROBLEMEN OP SCHOOL

    Er zijn steeds meer kinderen met gedragsproblemen die gebruik maken van de rugzak-regeling. Onderwijsminister Maria van der Hoeven wil paal en perk stellen aan het doorsturen van deze kinderen naar speciale scholen. Noorderlicht praat over de oorzaken van probleemgedrag met de pedagoog Bas Levering, verbonden aan de Universiteit Utrecht.

  • dinsdag 05 september 2006
  • 09:02Het Interview

    09.00 - 09.45 uur: minister Wijn van Economische Zaken.
    09.45 - 10.00 uur: Gunter Grass

    Meer informatie

    Interview met minister Wijn van Economische Zaken, over de stevige lobby van de energiesector tegen de voorgenomen splitsing van energiebedrijven, de aldoor groeiende rol van buitenlandse investeerders in het Nederlandse bedrijfsleven en de oogst van de kabinetten-Balkenende I, II en III.

    Buitenland Live: Gisteravond gaf Gunter Grass in Berlijn een lezing over zijn lidmaatschap van de Waffen-SS. Als zeventienjarige had hij zich vrijwillig aangemeld, zo schreef hij onlangs in zijn biografie. Een gesprek met correspondent Hans Verbeek met daarin fragmenten uit de lezing.

  • maandag 04 september 2006
  • 11:04Het buitenland

    **Slachtoffers aardbeving Midden-Java nu op zichzelf aangewezen.

    Meer informatie

    Repo: Op zaterdag 27 mei werd Midden-Java getroffen door een zware aardbeving. Honderden dorpjes verdwenen; duizenden mensen kwamen om het leven. De aandacht van de media was de eerste dagen groot. Internationale hulporganisaties snelden vanuit de hele wereld toe. Maar drie maanden later zijn de slachtoffers op zichzelf aangewezen. Het geld van de Indonesische regering is op. Wilma van der Maten maakte het volgende portret van zo'n getroffen familie in een dorpje in Bantul, zo'n twintig kilometer rijden van Jogkarta.

  • maandag 04 september 2006
  • 10:04Het onderzoek

    *Interim-bestuur op Amsterdamse islamitische basisscholen wegens wantoestanden. **Mogelijkheden vanuit de Koran om de twee kinderen, die gevlucht zijn naar de Nederlandse ambassade in Damascus, terug te geven aan de moeder.**Is luchtvaart de grootste milieuvervuiler uit de transportsector?

    Meer informatie

    Onderzoek: Onderwijsminister Van der Hoeven greep in april van dit jaar hard in bij het bestuur van vier Amsterdamse islamitische basisscholen wegens wantoestanden. Ze benoemde op kosten van het ministerie een interim-bestuur om orde op zaken te stellen. Zo'n maatregel was nog nooit eerder vertoond in het Nederlandse onderwijs. In het onderzoeksuur een reconstructie van de scholenrel en de vraag hoe de vlag er nu bij hangt. Wat blijkt: ouders en personeel leven op voet van oorlog met het interim-schoolbestuur.

    Gesprek: Minister Ben Bot van BuZa heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat het ministerie in de koran op zoek gaat naar een oplossing voor de twee kinderen die ruim twee maanden geleden hun toevlucht zochten in de Nederlandse ambassade van de Syrische hoofdstad Damascus. Er wordt gezocht naar teksten waaruit zou blijken dat er een mogelijkheid is om de kinderen terug te geven aan de moeder. Kan dat? Een gesprek met jurist en arabist Maurits Berger, die veel weet van het islamitisch recht.

    Gesprek: Onlangs verscheen het rapport 'Clearing the Air'. Een rapport dat de geldende ideeen over luchtvaart behoorlijk op zijn kop zet. Luchtvaart zou namelijk de grootste milieuvervuiler zijn uit de transportsector. Daarnaast zou de luchtvaart voor onze economie ook lang niet zo voordelig als velen willen doen geloven. Met andere woorden: Luchtvaart moet zo snel mogelijk van haar voetstuk af en aangepakt worden. Dat vindt tenminste Jos Dings, directereur European Federation for Transport and Environment en hoofdauteur van het rapport. We gaan daar over in discussie met hem en Benno Baksteen, voorzitter Platform Nederlandse Luchtvaart.

  • maandag 04 september 2006
  • 09:04Het interview

    ** Tweede Kamer-lid Pieter Hofstra (VVD) over zijn naderend afscheid.** Portret van een bevlogen Zuid-Afrikaanse dominee in Amsterdam Zuid-Oost. **Wanhopige gelukszoekers uit Afrika zorgen voor problemen op het eiland Malta.

    Meer informatie

    Interview: Hij is het blij-dat-ik-rij-Kamerlid en wordt Vroem-vroem en 'de Drentse kilometervreter' genoemd. Toen hij in 1994 in de Kamer kwam, werd hij de tweede woordvoerder muskusratbestrijding in Noord Nederland, maar lang bleef het niet bij die taak alleen. Al snel groeide de VVD'er Pieter Hofstra uit tot het gezicht van autorijdend Nederland. En met een Lexus terreinwagen, een Mercedes SLK Cabrio en een Saab doet hij zijn bijnamen eer aan.
    Na twaalf jaar Kamerlidmaatschap vind hij het genoeg, tijd voor iets anders.

    Repo: Het inloophuis van dominee Dubé is voor veel jonge illegalen in Amsterdam Zuid-Oost de enige toevlucht. Ze kunnen er terecht voor een maaltijd en een goed gesprek. Ook doet Dubé zijn best om alsnog verblijfspapieren voor hen te regelen. Verslaggever Maarten Hagg maakte een portret van een bevlogen Zuid-Afrikaanse dominee.

    Gesprek: Een eiland met de grootte van Terschelling, een bevolkingsdichtheid van drie keer Nederland én een groeiende stroom migranten. In die situatie bevindt Malta zich. Het land wordt letterlijk overspoeld door wanhopige gelukszoekers uit Afrika - met alle problemen en irritaties van dien. Deze week vindt er op Malta overleg plaats tussen dit land en andere spelers op dit gebied: Libië en Italië. Gesprekken met Maria-Anna Muscat, een Nederlandse die getrouwd is met een Maltese man over de situatie op Malta, en met Italie-correspondent Angelo van Schaik.

  • vrijdag 01 september 2006
  • 11:04Argos

    Ziekenhuizen zetten Medisch Specialisten aan tot verkeerde declaraties bij maagonderzoek.

    Meer informatie

    PERSBERICHT ARGOS, Vpro-radio,
    radio 1, vrijdag 1 september 2006, 11.00 uur.

    Ziekenhuizen zetten internisten aan tot frauduleuze declaraties
    CTG overweegt aangifte bij FIOD

    Internisten die een maagonderzoek doen bij patiënten op aanvraag van de huisarts, declareren dat in de helft van de gevallen bewust op een verkeerde manier. Dat zegt Patrick Vrijlandt, internist en voorzitter van de Werkgroep Producttypering van de Nederlandse Internisten Vereniging. "De ziekenhuizen die een DBC registreren sturen de patiënt in feite een "te hoge"rekening", schrijft Vrijlandt in een email aan zijn collega's op 9 februari 2006.
    DBC staat voor Diagnose behandeling Combinatie, het nieuwe systeem van declareren in de gezondheidszorg dat op 1 januari 2005 is ingevoerd om marktwerking in de zorg mogelijk te maken.
    Ziekenhuizen willen met die te hoge declaraties de inkomstenvermindering als gevolg van het nieuwe declaratiesysteem in de zorg compenseren.

    Het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) noemt dat in Argos "voldoende aanleiding om naar de FIOD/ECD te stappen". Woordvoerder Annemiek van der Laan van het CTG zegt: "Dat vinden wij absoluut onacceptabel. Je mag gewoon niet iets declareren wat je niet uitvoert".

    Directeur Anna van Poucke van 'DBC-Onderhoud', dat is de organisatie die moet toezien op een juiste invoering ven het nieuwe declaratiesysteem, zegt over deze kwestie in Argos "Dat mag volgens de regels niet. De instructieregels schrijven we niet voor niets. De regels zijn er om gevolgd te worden."

    De zogenaamde endoscopie voor derden is een maagonderzoek waarvoor ziekenhuizen een vergoeding krijgen, maar die volgens het CTG niet kan worden aangemerkt als een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC). De verdere behandeling vindt namelijk niet in het ziekenhuis plaats, maar bij de huisarts.

    Professor dr. M. Samson, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen schrijft in een brief aan DBC-Onderhoud van 3 januari 2006: "Veel ziekenhuizen hebben hierom de (...) artsen aangezet om bij de endoscopie voor derden toch een bestaande DBC te registreren (...). Het probleem voor artsen is dat een bestaande DBC eigenlijk niet kan worden gebruikt omdat deze tot een te hoge declaratie leidt."

    Patrick Vrijlandt van de Nederlandse Internistenvereniging vertelt in Argos dat de illegale manier van declareren wordt afgesproken tussen de ziekenhuisdirecties en de artsen.
    Volgens Vrijlandt voert de gemiddelde Maag-Darm Leverarts een kleine vijfhonderd maagonderzoeken voor derden per jaar uit. Door de illegale declaratie wordt tussen de driehonderd en zeshonderd euro per onderzoek teveel in rekening gebracht, zo blijkt uit een prijsvergelijking die Argos deed.

    Aankondiging:
    In juni constateerden de zorgverzekeraars dat er voor een half miljard onterechte declaraties zijn ingediend door medisch specialisten. De Orde van Medisch Specialisten verdedigde zich door te wijzen op het ingewikkelde nieuwe systeem van declaraties in de zorg: De Diagnose Behandeling Combinatie, de DBC.

    Argos reconstrueert de discussie achter de schermen over de declaratieproblematiek van één behandeling: het maagonderzoek. Uit die reconstructie blijkt dat specialisten op grote schaal tegen de regels in behandelingen factureren die ze nooit hebben uigevoerd, daartoe aangezet door ziekenhuizen. Reden: Door de nieuwe regels lopen artsen en ziekenhuizen geld mis. Overtreding van de regels, zegt het CTG, het College Tarieven Gezondheidszorg, die in de uitspraken in Argos aanleiding ziet om een melding bij de Fiod te overwegen. Onterechte inkomensderving, menen de artsen. Wie heeft er gelijk?

  • vrijdag 01 september 2006
  • 10:00Het Buitenland

    'Alles wat ik wil is rijst', is een van de titels uit de musical Yoduk Story die de afgelopen maand in Seoul, de hoofdstad van Zuid Korea werd opgevoerd.

    Meer informatie

    Yoduk Story, een tragische liefdesgeschiedenis in een kamp voor politieke gevangenen in Noord-Korea. De musical Yoduk Story vertelt het tragische liefdesverhaal van een vrouwelijke gevangene en een kampbewaker, geinspireerd op de realiteit in het Noord-Koraanse kamp Yodok.
    Het beruchte Yodok-kamp voor vermoedelijk meer dan 40.000 politieke gevangenen ligt in een afgelegen bergachtig gebied.
    De producent en regisseur van de musical Jung Sung-San, vluchtte in 1994 uit Noord- Korea. Een interview met hem over het tot stand komen van zijn musical, afgewisseld met fragmenten. Koen de Ceuster, docent Moderne Koreaanse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en
    Hans van der Lugt, ex correspondent voor NRC Handelsblad in Japan en Noord en Zuid- Korea praten verder de relatie tussen Noord en Zuid Korea.

  • vrijdag 01 september 2006
  • 09:02Het Interview

    ** Interview met schrijver-essayist Ian Buruma naar aanleiding van zijn boek 'Dood van een gezonde roker'. ** Gesprek met Mei Li Vos van het AVV (Alternatief voor Vakbond) en Patricia Linhard van de DSSO, het alternatief voor de gevestigde ondernemersorganisaties dat vandaag officieel van start gaat.

    Meer informatie

    Buruma, opgegroeid in Nederland maar de afgelopen dertig jaar woonachtig in onder meer Japan, Engeland en de VS, probeert in het boek de identiteitscrisis te doorgronden waarin Nederland volgens hem verkeert sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Volgens Buruma blijkt eens te meer dat Nederlanders een verwrongen beeld hebben van hun nationaliteit.

    Ian Buruma - 'Dood van een gezonde roker' (oorspronkelijke titel: 'Murder in Amsterdam')
    ISBN: 9045012553, Uitgeverij: Atlas

    -----

    De AOW-leeftijd kan blijven op 65 jaar, de hypotheekrente-aftrek kan behouden, de hoogste belastingtarieven moeten verlaagd, en er moeten honderdduizenden extra banen worden gegarandeerd. Een greep uit de adviezen die de Sociaal-Economische Raad, de SER, deze week geeft aan het kabinet. Hoe valt dit zogeheten middellange-termijnadvies van de SER bij de voorzitters van de jonge, alternatieve vakbond en de kersvere alternatieve ondernemersvereniging?