afleveringenarchief
  • vrijdag 22 december 2000
  • 11:04Argos

    Argos over het democratisch gat in het Knooppunt Arnhem Nijmegen.

    Meer informatie

    De NV Ontwikkelingsmaatschappij Multimodaal Transport Centrum (OMTC) werd
    vorige week feestelijk opgericht. Doel van de OMTC, voor 51% in handen van
    de overheid en voor 49% van het bedrijfsleven, is de bouw van een 400 ha
    groot goederenoverslag-terrein in het Gelderse Valburg. Een omstreden
    project dat door het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) jarenlang is gepusht en
    dat naar schatting 1,2 miljard gulden zal gaan kosten.
    Argos onderzocht de totstandkoming van de OMTC en stuitte op een ware
    ambtenarenoorlog. In geheime documenten, waarop Argos de hand wist te
    leggen, worden uiterst kritische vragen opgeworpen over de creatieve
    methoden waarmee projectleiders aan het werk zijn gegaan. Is er sprake van
    belangenverstrengeling? Werden Europese aanbestedingsregels geschonden? Is
    er wel democratische controle uitgeoefend op voortvarende projectmanagers?
    Waarom wordt een intern juridisch onderzoek van de Provincie Gelderland tot
    op de dag van vandaag angstvallig onder tafel gehouden?

    Perbericht ANP: Directie Gelders prestigeobject hevig in opspraak

    ARNHEM (ANP) - De directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Multimodaal Transport Centrum (MTC) in Gelderland, een prestigeobject van de provincie, heeft opdrachten aan zichzelf verstrekt. Hij en zijn mede-projectleider hebben zich schuldig
    gemaakt aan belangenverstrengeling. Gelderse bestuurders hebben al jaren ruzie met elkaar over deze gang van zaken.

    Dat blijkt uit vertrouwelijke notities en brieven die het VPRO-radioprogramma Argos vrijdag openbaar maakte. Voorzitter Van Uitert van de fractie van GroenLinks in Provinciale Staten wil dat er een 'provinciale enquĂȘte' komt naar alle verwikkelingen rond het MTC sinds 1995. Hij is boos dat het provinciebestuur de Staten nooit heeft ingelicht over de kwestie.

    Het MTC, gelegen tussen Betuweroute en Waal, moet een groot overslagcentrum voor weg, water en spoor worden bij Ewijk. De aanleg gaat 1,3 miljard gulden kosten. De provincie is samen met het Knooppunt Arnhem- Nijmegen, het samenwerkingsverband van 25 gemeenten in de regio, en de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat warm voorstander van het MTC.

    Directeur De Gouw werd samen met oud-wethouder van Arnhem Lemmens in 1994 projectleider van de Stuurgroep MTC. Hij werkt ook bij ingenieursbureau Arcadis in Arnhem. In 1996 schreef De Gouw namens Arcadis een brief aan zichzelf als
    projectleider over een uit te voeren onderzoek op het toekomstige MTC-terrein. Arcadis kreeg vrijwel alle opdrachten voor het MTC. Dat was volstrekt tegen de Europese richtlijnen voor aanbestedingen.

    Lemmens is ook betrokken bij de stichting Telematica KAN. Deze kreeg 500.000 gulden subsidie van de Europese Unie om onderzoek naar het MTC te doen. Lemmens zit tevens in de stichting Eurowerk, die Europees geld verdeelt over grote
    projecten in Gelderland. Zijn zoons hebben een makelaardij, die in de toekomst grond op het overslagcomplex gaat verkopen.

    Gedeputeerde Staten lieten de griffier in 1998 al een brief schrijven over de belangenverstrengeling. Ook volgde een juridisch onderzoek, waaruit bleek dat er zeker juridische en politieke risico's waren.

    Commissaris van de koningin Kamminga zei vrijdagmorgen dat dat onderzoek aanleiding was het Ontwikkelingsbedrijf MTC op te richten, waarvan De Gouw interim-directeur is en Lemmens projectleider. ,,We hebben hun expertise nodig, maar alles is nu goed geregeld. Zelfs de landsadvocaat heeft ernaar gekeken'', aldus Kamminga.

    De provincie kreeg over de hele kwestie flinke ruzie met het KAN, waar De Gouw tot voor kort ook werkte. Voorzitter Janssen van het KAN klaagde over de houding van het provinciebestuur in Den Haag, waar hij directeur-generaal Binnenlandse Zaken is geweest. Hij beschuldigde provinciale topambtenaren zelfs van laster. Zijn zeer negatieve uitlatingen waren de reden dat minister-president Kok een beloofde voordracht op een symposium over het MTC deze zomer in Arnhem afzegde.

    De Gouw, Lemmens en Janssen waren vrijdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Het provinciebestuur wacht af wat Provinciale Staten met de uitgelekte informatie gaan doen. Kamminga zegt zich te kunnen voorstellen dat de Staten ,,wel wat meer willen weten''.

    Bekijk hier de juridische scan waar Argos beslag op wist te leggen. Door op een pagina te gaan staan ziet u het paginanummer. Als u er op klikt wordt de pagina vergroot en kunt u hem lezen

  • vrijdag 15 december 2000
  • 11:04Argos

    Meer informatie

    Deze week werd na een lange onderbreking begonnen met het transport van radioactieve splijtstofstaven naar de opwerkingsfabriek in Sellafield, ondanks hevige protesten van de milieubeweging. Die transporten zijn slechts een van de vele stappen die nodig zijn naar een definitieve ontmanteling van Dodewaard. En dat terwijl er nog vragen liggen over de financiering van deze radio-actieve onderneming

  • vrijdag 08 december 2000
  • 11:04Argos

    Vertragingen bij de NS, een verontwaardigde Tweede Kamer. Maar in hoeverre waren de problemen te voorzien?

    Meer informatie

    Vorige week besloot een verontwaardigde Tweede Kamer om onderzoek te doen naar de problemen bij de NS. Vertragingen, overvolle treinen, materiaalstoringen,personeelstekort en steeds meer klagende reizigers.
    Maar de NS maakt winst en steeds meer mensen reizen met de trein. Dat was toch precies de bedoeling van de verzelfstandiging van de Spoorwegen?
    De automobilist moest gestimuleerd worden het Openbaar Vervoer te nemen. Wat wilden de politici eigenlijk bereiken met de verrzelftandiging van de NS? Waren de huidige problemen bij de NS niet te voorzien?
    Argos over 'het stille succes van de NS' en het korte geheugen van de politiek.

  • vrijdag 01 december 2000
  • 11:04Argos

    Meer informatie

    Tien jaar geleden leek genetische modificatie nog de oplossing voor veel kwalen: minder bestrijdingsmiddelen, minder milieuvervuiling en hogere opbrengsten waardoor ook de honger in de Derde Wereld zou kunnen worden opgelost.
    In de 'Integrale Nota Biotechnologie' die de regering twee maanden geleden naar de Tweede Kamer stuurde krijgt biotechnologie in principe nog volop de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar de consument in Europa gelooft er niet in. Dat gaat zo ver dat het bedrijfsleven zich begint terug te trekken.
    Vandaag in Argos leggen woordvoerders van vooraanstaande biotechnologische bedrijven als Advanta en Monsanto uit waarom de genetische revolutie in Europa mislukt is.