afleveringenarchief
  • donderdag 30 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: President Chavez: geliefd en gehaat.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Chavez geliefd en gehaat
    De president van Venezuela, Hugo Chavez, wordt waarschijn lijk zondag herkozen. In eigen land, en ver daarbuiten, is hij geliefd en gehaat. Toch ging correspondent Marjon van Royen op zoek naar de nuance.

  • donderdag 30 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    10.05-10.30 uur: Is de SP bereid om compromissen te sluiten? 10.30-10.45 uur: Debat over Sinterklaas en de kerstman in Noordwijk. 10.45-11.00 uur: Gesprek met prof. van Seters over de verkiezingsuitslag en het gemeenschapsdenken.

    Meer informatie

    10:05 uur: Het Onderzoek: de flexibiliteit van de SP
    Nu de SP de verkiezingen gewonnen heeft, vraagt politiek Den Haag zich af: is de SP bereid om compromissen te sluiten?
    Precies dezelfde vraag lag een half jaar geleden ook op tafel, maar dan op gemeentelijk niveau. In Haarlem, Eindhoven en Groningen kwam de SP aan de macht. Hoe is dat gegaan? En hoe flexibel toonde de SP zich tijdens de onderhandelingen?

    10.30 uur: Debat
    De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas heeft felle kritiek op de gemeente Noordwijk, omdat die een intocht voor de kerstman organiseert. Vertegenwoordigers van beiden gaan met elkaar in debat.

    10.45 uur: Gesprek
    Bij de verkiezingen boekten CDA, SP, Wilders en de Christenunie een goede uitslag. Commentatoren zien daarin een roep om meer betrokkenheid, binding en gemeenschapszin. Een gesprek met prof. van Seters over de verkiezingsuitslag en het gemeenschapsdenken.

  • donderdag 30 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.05-09.35 uur: Interview met schrijver Abdelkader Benali. 09.35-09.48 uur: Reportage in het kader van de Wereldaidsdag. 09.48-10.00 uur: Nieuwe politieke partij in Groot-Brittannie: 'Animals Count'.

    Meer informatie

    Vandaag wordt de nieuwe Tweede Kamer geinstalleerd.
    Elk uur een gesprek met een nieuw Kamerlid. Om 9 uur is dat Jan Schinkelshoek (CDA), om 10 uur Brigitte van de Burg (VVD) en om 11 uur Ton Heerts (PvdA).

    09.05 uur: Het Interview: Abdelkader Benali
    Deze week komt de succesvolle en bekroonde schrijver Abdelkader Benali met een nieuw boek; 'Feldman en ik'. Een boek over vriendschap, een brief, doorgeschoten maakbaarheid en een dreigende ondergang. Wat deze ingredienten bij elkaar opleveren? Een gesprek met schrijver Abdelkader Benali.

    Boekgegevens:
    Auteur(s): Abdelkader Benali
    Uitvoering: Gebonden, 288 bladzijden
    ISBN: 90 295 6302 8
    Normale prijs: EURO 17.95
    Uitgeverij: De Arbeiderspers

    09.35 uur: De Binnenland-reportage
    Vrijdag is het Wereldaidsdag. In De Bijlmer houdt het Kerkhuis spreekuur voor mensen met hiv. Maar het taboe op aids is groot, in de context van Afrikaanse christenen die soms ook nog illegaal in Nederland verblijven.

    09.48 uur: Buitenland-live
    In Groot-Brittannie wordt aanstaand weekend een nieuwe politieke partij opgericht: 'Animals Count', ofwel dieren tellen mee. Een gesprek over de parallel met de Nederlandse Partij voor Dieren.

  • woensdag 29 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • woensdag 29 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Rap, Rock, Reggae en Revolucion op Cuba

    Meer informatie

    Aanstaande zaterdag zal de wereld weer op de hoogte zijn van de gezondheidstoestand van Fidel Castro. De oude en zieke dictator herdenkt dan op grootste wijze hoe hij 50 jaar geleden met zijn broer Raoul en Che Guevara de revolutie bracht op Cuba. Maar de wereld draait door en de modelrevolutionairen van Fidel Castro zijn niet meer wat ze waren.
    "Rap, Rock, Reggae en Revolucion" is de titel van de doctoraalscriptie van antropologe Folkje Lips. De scriptie gaat over huidskleuridentiteit en nationale identiteit van de Cubaanse moneros, roqueros en rastas.
    5 Maanden trok Folkje Lips op met Cubaanse jongeren. Deze scriptie werd door de Vereniging voor Latijns Amerikaanse en Caraibische Studies, uitverkoren tot de beste van 2006. Fieneke Diamand sprak eerder met haar.

  • woensdag 29 november 2006
  • 10:03De ochtenden, argos

    Meer informatie
  • woensdag 29 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos Supplement
    10.30-10.45 uur: 'The West Lusaka Man'
    10.45-11.00 uur: Het Geld

    Meer informatie

    ARGOS
    ARGOS SUPPLEMENT
    Verhoorden officieren van Nederlands militaire geheime dienst in oktober 2003 Iraakse gevangenen op ongeoorloofde wijze? Deze vraag veroorzaakte vorige week vlak voor de verkiezingen grote opwinding in politiek Den Haag. Argos onderzocht afgelopen vrijdag of de gebeurtenissen in Irak onderdeel zijn van een 'geheime oorlog' die schuilgaat achter de openlijke oorlogen in Irak en Afghanistan; een reeks van operaties, waarin de inlichtingendiensten en Special Forces van verschillende westerse landen in de 'war on terror' wereldwijd samenwerken bij het verzamelen van inlichtingen. We onthulden geheime documenten, waaruit blijkt dat Nederlands naaste NAVO-buur Duitsland verregaand bij deze intelligence-operatie is betrokken.

    In Duitsland onderzoekt nu een parlementaire onderzoekscommissie of de inlichtingendiensten hun boekje te buiten zijn gegaan. Moet er in Nederland ook zo'n onderzoek komen? Welke rol gaat dat spelen in de kabinetsformatie? In 'Argos Supplement' praten we daar vandaag over met vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer.

    'THE WEST LUSAKA MAN'
    Wat gebeurt er met Nederlanders die vastzitten in gevangenissen in het buitenland, als dit landen zijn waar Nederland geen uitleveringsverdrag mee heeft? Deze vraag komt op naar aanleiding van de premiere deze week van de documentaire The West Lusaka Man, die de ouders en de advocaat volgt van de Nederlander Roel Goosen, die in Zambia een levenslange straf uitzit wegens de veroordeling voor moord. Een gesprek met deze advocaat, Bob Vink, en een reactie van Aleid Wolfsen, PvdA kamerlid.

    HET GELD
    De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.

  • woensdag 29 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met Bibi de Vries oud-vice-fractievoorzitter van de VVD. **Reportage over het 'Visstroperijteam' van de KLPD. **Een analyse van de Zuid-Amerikaanse politiek met Marijke de Graaf, regiomanager bij ICCO.

    Meer informatie

    Het Interview
    Ze was vice-fractievoorzitter van de VVD onder aanvoerder Jozias van Aartsen. Ze hoopte dat Mark Rutte hem zou opvolgen als lijsttrekker en niet de in haar ogen populistische Rita Verdonk. Toen Verdonk na haar nipte nederlaag de rol van runningmate opeiste, besloot Bibi de Vries zich niet herkiesbaar te stellen als Kamerlid. Over haar ervaringen in Den Haag schreef ze een boek. Een interview met Bibi de Vries over haar boek, de verkiezingsnederlaag en het leiderschapsprobleem van de VVD.

    Binnenlandreportage
    Sinds dit voorjaar wordt op het IJsselmeer intensief jacht gemaakt op visstropers. De KLPD en de Algemene Inspectie Dienst hebben de handen ineen geslagen in een speciaal 'Visstroperijteam'. Men is bang dat dat de netten en fuiken van uitgekochte beroepsvissers bij stropers terechtkomen, die er dan toch weer mee gaan vissen. Verslaggever Maarten Hagg stapte aan boord bij het opsporingsteam, op jacht naar stropers.

    Buitenland-live
    Maandag kon opnieuw een linkse president van een Zuid-Amerikaans land zijn overwinningsfeest vieren. Raphael Correa wordt de nieuwe leider van Ecuador. Is ook hij een nieuwe vriend van Hugo Chavez, de linkse leider van Venezuela? Een analyse van de Zuid-Amerikaanse politiek met Marijke de Graaf, regiomanager bij ICCO, als voorproefje bij de reportages over de Venezolaanse verkiezingen die donderdag en vrijdag in De Ochtenden worden uitgezonden.

  • dinsdag 28 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • dinsdag 28 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Politieke chaos in Centraal-Europa.

    Meer informatie

    TSJECHIE
    Sinds de toetreding van een aantal Centraal-Europese landen tot de EU in 2004 is in een groot aantal van die nieuwe lidstaten sprake van politieke chaos. Het conservatieve populisme van de Kaczynski broers heeft in Polen geen stabiele regering opgeleverd. In Slowakije is het links populisme aan zet van de socialistische premier Fico die ook een coalitie heeft gevormd met extreem rechts. In Hongarije braken een maand geleden gewelddadige straatprotesten uit tegen de socialistische premier Gyurcsany. En ondertussen zit het economisch welvarende Tsjechië al bijna een half jaar zonder regering. VPRO-Radio maakt de volgende 2 weken de balans op. Op dinsdag 28 november over het onregeerbare Tsjechië en op 5 december het woelige Hongarije.

  • dinsdag 28 november 2006
  • 10:03De ochtenden, noorderlicht

    Meer informatie
  • dinsdag 28 november 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** Stefano Bocconi presenteert zijn gloednieuwe propagandamachine. ** Ralph van Wissen over zijn oplossing voor verontreinigd aardgas. ** Juliette Walma van der Molen bespreekt rokende pubers en de media. ** Fysicus Nicolo de Groot voorspelt het einde van het Standaardmodel. ** 10.45-11.00 uur: Horen en Zien.

    Meer informatie

    PROPAGANDA-MACHINE

    Dictators opgelet! Noorderlicht presenteert 's werelds eerste echte 'propagandamachine': een softwaresysteem dat gefilmde meningen automatisch omtovert tot een propagandafilm. En er is méér mee mogelijk. Met het computerprogramma kan het publiek bestaande documentaires hermonteren, zodat er nieuwe film ontstaat met een andere boodschap. De bedenker van dit systeem, documentairemaker Stefano Bocconi, promoveert donderdag aan de Technische Universiteit Eindhoven.

    -----

    DOORBRAAK AARDGASWINNING

    Grote hoeveelheden aardgas zijn zó zwaar verontreinigd dat ze feitelijk niets waard zijn. Een Eindhovense uitvinding gaat daar verandering in brengen. Ingenieur Ralph van Wissen ontwikkelde een reinigingstechniek die de exploitatie van grote, onwinbare gasvoorraden, economisch rendabel moet maken.

    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Ze zoeken berichten die onopgemerkt zijn gebleven in de media. Vandaag is het woord aan communicatiewetenschapper Juliette Walma van der Molen van de Universiteit van Amsterdam. Ze bespreekt nieuws uit het tijdschrift Journal of Adolescent Health over rokende pubers en de media.

    -----

    STILSTAND IN DE FYSICA

    Met de peperdure deeltjesversneller in Zwitserland ontdekken we al twintig jaar niets nieuws meer. Dat zegt Nicolo de Groot in zijn intreerede als hoogleraar Experimentele hoge-energiefysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Dat het vakgebied tot stilstand is gekomen, heeft te maken met een verouderde theorie, die dringend aan vernieuwing toe is, vindt de Groot. Die theorie, het zogenaamde Standaardmodel, is een van de pijlers onder de moderne natuurkunde.

    -----

    HOREN EN ZIEN

    In de wekelijkse cultuurrubriek Horen en Zien vandaag Reimer van Tuinen over film.

  • dinsdag 28 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.30 uur: Saartje Burgerhart
    09.30-09.45 uur: Het Transitorium- deel 1
    09.45-10.00 uur: 'Wacht op mij, galg'

    Meer informatie

    SAARTJE BURGERHART
    Een van de laatste interviews met de dit weekend overleden columniste en schrijfster Saartje Burgerhart / Cri Stellweg (84). Hans Simonse sprak ongeveer twee jaar geleden met mevrouw Stellweg over ouder worden en sterven; over het verlies van autoriteit en de pil van Drion, over de veranderende relatie met de kinderen, angst tot last te zijn en de acceptabele eindigheid van het leven.

    HET TRANSITORIUM
    U bent oud, u bent ziek en de dokter kan er niks meer aan doen. Wat moet u dan? Terug naar huis kan niet meer. Het verpleeghuis heeft een lange wachtlijst. Het verzorgingshuis zit ook vol.Grote kans dat u dan in 'Het Transitorium' terecht komt, de wachtkamer voor hen die uitbehandeld zijn.
    In het Transitorium van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, afdeling B7, verblijven voornamelijk mensen van tachtig jaar of ouder. De meesten van hen zijn dementerend. Gemiddeld blijven ze twee tot drie maanden in B7.Verslaggever Irene Houthuijs volgt de komende weken drie patiënten van B7. Vandaag aflevering 1.

    'WACHT OP MIJ, GALG'
    Deze week gaat op het IDFA de nieuwe documentaire van John Albert Jansen in premiere. Wacht op mij, galg (het verhaal van Sivas) is het persoonlijke relaas van mensen die op 1 juli1993 aanwezig waren bij een hotelbrand in het Turkse Sivas. Zij waren daar op een politiek-cultureel festival ter ere van de sterfdag van de alevitische dichter en volksheld Pir Sultan Abdal.
    Het alevitisme is een filosofische stroming binnen de islam die de mens centraal stelt, en om die reden worden de volgelingen al honderden jaren vervolgd. Tijdens het festival waren ook ruim tienduizend moslim fundamentalisten naar het plaatsje Sivas gekomen om te protesteren tegen de alevieten. Opgezweept door plaatselijke imams hebben de fundamentalisten het hotel waar de feestgangers zich bevonden in brand gestoken. Er kwamen 37 mensen om, waarvan elf kinderen. De film toont het onverwerkte verdriet van de nabestaanden en de troost die ze vinden in de liederen en de muziek die ze maken. De fundamentalisten worden niet bestreden met geweld want voor de aleviet is het lied zijn wapen. John Albert Jansen hoorde hun gezang.

  • dinsdag 28 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • maandag 27 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30: Paus in Turkije, aandacht voor christelijke minderheden.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland: Paus in Turkije
    Paus Benedictus XVI gaat dinsdag naar Turkije. Niet alle Turken zitten daar op te wachten - vooral vanwege zijn citaat over Mohammed in een lezing vorige maand. De paus bezoekt - naast de Turkse president - vooral christelijke geestelijken. Ook vanuit de EU is er aandacht voor deze christenen van Turkije, vanwege de toetredingsonderhandelingen. Maar wat kopen de christelijke minderheden voor al deze aandacht? Een reportage.

  • maandag 27 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    10.05-10.30 uur: Wat hebben de Turkse kiezers gestemd? 10.30-10.45 uur: Komen BN-ers die SP en CDA stemden er samen wel uit? 10.45-11.00 uur: Gesprek: Cultureel verweer in strafzaken.

    Meer informatie

    10:05 uur: Het Onderzoek: De Turkse stem
    Jarenlang stemden vrijwel alle Turkse Nederlanders op de PvdA. Maar twee maanden geleden veranderde dat beeld: de PvdA haalde een Turks kamerlid van de kandidatenlijst vanwege zijn opvattingen over de "Armeense genocide". Het Turkse protest was niet van de lucht en de Turken werden opgeroepen om D66 te stemmen. Wat heeft de Turkse kiezer uiteindelijk gestemd?

    10.30 uur: (onder voorbehoud)
    Komen de BN-ers die openlijk op SP en CDA hebben gestemd er samen wel uit?

    10.45 uur: Gesprek: Cultureel verweer in strafzaken
    Mag eerwraak een rol spelen als verzachtende omstandigheid in het Nederlands recht? Of moet justitie juist harder optreden?
    Een Surinaamse verdachte wil zich nog wel eens beroepen op de invloed van winti of voodoo, en een Turk op eerwraak als hij zich vrijwillig bij de politie meldt nadat hij een familielid heeft omgebracht.
    Moet de rechter alleen de dader straffen of ook de families en vrienden die aanzetten tot moord? Wat is de praktijk in Nederland en daarbuiten? Hoe gaan advocaten en rechters om met eerwraak?
    Criminologe Mirjam Siesling deed hier vier jaar onderzoek naar en promoveerde afgelopen donderdag op dit onderwerp. Ze spreekt hierover met Hans van der Linden

  • maandag 27 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.05-09.35 uur: Interview met kardinaal Simonis. 09.35-09.48 uur: Nieuwe aanpak consultatiebureau's om gedragsproblemen te voorkomen. 09.48-10.00 uur: Gesprek met Rob de Wijk over de NAVO-top.

    Meer informatie

    09.05 uur: Het Interview: Kardinaal Simonis
    Als conservatieve priester werd hij benoemd tot bisschop in een op drift geraakte vrijzinnige kerkprovincie. Gisteren werd hij 75 jaar en daarom stelde kardinaal Simonis officieel zijn ambt ter beschikking aan de Paus. Hoe kijkt hij terug op zijn periode als bisschop? Hoe laat hij de kerk achter bij zijn afscheid? En welke toekomst gaat de kerk in Nederland tegemoet?

    09.35 uur: De Binnenland-reportage
    "Heb je vaak ruzie?", "Hebben jullie het financieel goed voor elkaar?", "Zijn jullie het eens over de verzorging van je kind?"
    Dat soort vragen verwacht je niet als je voor het eerst met je pasgeboren baby op een consultatiebureau komt. Toch worden die vragen binnenkort in veel consultatiebureaus gesteld. Het is een nieuwe aanpak. Al vanaf het eerste kraambezoek checkt de wijkverpleegkundige of uw kind bij u thuis in een goed sociaal en emotioneel klimaat opgroeit. Daarmee willen de consultatiebureau's moeilijkheden voorkomen, die later tot gedragsproblemen of zelfs criminaliteit zouden kunnen leiden. De nieuwe aanpak wordt sinds kort uitgetest in een paar gemeentes, onder andere Velp. Verslaggeefster Gerry Bos ging er een kijkje nemen.

    09.48 uur: Buitenland-live
    Morgen en overmorgen (dinsdag en woensdag) vindt de grote NAVO-top plaats in Riga. Een gesprek hierover met Rob de Wijk; hij is als defensie-specialist verbonden aan instituut Clingendael en was in verschillende landen betrokken bij de voorbereidingen van die NAVO-top.

  • vrijdag 24 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • vrijdag 24 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Kunst en literatuur in Rusland

    Meer informatie

    Het kapitalistische Rusland is in de greep van glamour en het grote geld. Wat betekent dat voor de kunst en de literatuur? Komt er in het land van de grote literaire traditie nog wel eens een interessant boek uit? We legden deze vraag voor aan letterkundig docente Julia Klotchkova en met haar bezoeken we Maxim Kantor, schrijver van het dit jaar verschenen Tekenleerboek. Een roman en theoretische beschouwing van in totaal 800 pagina's, waarin hij de geschiedenis van de kunst als model neemt om zijn ideeën over de twintigste eeuw te beschrijven. Zo beschrijft hij de Russische kunstwereld in het post Sovjet tijdperk, bevolkt door talentloze leeghoofden die de moderne kunsttaal aangeleerd hebben en zo een positie verwerven en rijk worden.

    Het tekenleerboek is echter nog niet in de Nederlandse boekhandels te verkrijgen.

  • vrijdag 24 november 2006
  • 10:03De ochtenden, argos

    Meer informatie
  • vrijdag 24 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos:
    10.30-10.45 uur: Coalitie CDA, PvdA en SP bestaat al
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS
    Verhoorden officieren van de Nederlandse militaire geheime dienst Irakese gevangenen op ongeoorloofde wijze? Sinds een week houdt die vraag de Haagse gemoederen bezig. Over wie dat moet uitzoeken, is al onenigheid ontstaan. Heeft dat te maken met het feit dat het om de geheime dienst gaat?
    Argos onderzoekt of de gebeurtenissen in Irak slechts een incident zijn. Of zijn ze - buiten het zicht van de openlijke oorlog in Irak en Afghanistan - onderdeel van een 'geheime oorlog', waarin de inlichtingendiensten en Special Forces van verschillende westerse landen wereldwijd samenwerken bij het verzamelen van inlichtingen?

    COALITIE CDA, PVDA EN SP BESTAAT AL
    Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen wordt het college van Eindhoven gevormd door CDA, PvdA en SP. De laatste twee vonden elkaar omdat ze voor die tijd samen in de oppositie zaten, toen ontstond het onderlinge vertrouwen. Vergelijkbaar met landelijke politiek dus. Ze is blij verrast dat wij eindelijk ontdekt hebben dat PvdA en SP in een college zit met het CDA.
    Mevrouw van den Biggelaar bereidt zich voor op vragen over de manier waarop de formatie van het nieuwe college tot stand is gekomen, op welke punten de samenwerking goed gaat en waar de onenigheid op de loer ligt. Zij is zelf bezig met haar derde raadsperiode als wethouder, sinds vorige gemeenteraadsverkiezingen fractievoorzitter van de PvdA.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

  • vrijdag 24 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.30 uur: Duncan Stutterheim
    09.30-09.45 uur: Voorkeurscoalitie CDJA
    09.45-10.00 uur: Duitsers betrokken bij marteling?

    Meer informatie

    DUNCAN STUTTERHEIM
    Duncan Stutterheim is de oprichter en directeur van het dance-evenementenbedrijf ID&T. Stutterheim bouwde het bedrijf in de jaren negentig uit tot een miljoenenimperium, bekend van mega-dance-feesten als Thunderdome, Sensation en Mysteryland. De afgelopen jaren breidde de jonge ondernemer zijn bedrijf uit met restaurants, een radio-station een glossy magazine, maar het pakte verkeerd uit. ID&T ging bijna failliet en Stutterheim moest zijn bedrijf stevig saneren. Sinds vorig jaar richt hij zich weer uitsluitend op dance-evenementen. Over een paar weken vertrekt hij voor een jaar met een rugzak naar Australie. Aan de vooravond van zijn sabattical luidt Stutterheim de noodklok over de gevolgen van het zero tolerance-beleid ten aanzien van drugs in het uitgaansleven. Volgens Stutterheim wordt er zo streng opgetreden tegen drugsbezit dat de dance-scene in toenemende mate haar toevlucht zoekt in de illegaliteit.

    VOORKEURSCOALITIE CDJA
    Welke coalitie kiest de voorzitter van de CDA-jongerenpartij, met deze verkiezingsuitslag? Gesprek met Harry van der Molen van het CDJA, dat de kabinetten Balkenende I en II kritisch volgde.

    DUITSERS BETROKKEN BIJ MARTELING?
    Gisteravond vertelde de Duits- Egyptische uitgever Abdel-Halim Khafagy op de Duitse televisie hoe hij in 2001 door de Amerikanen gearresteerd, ondervraagd en gemarteld werd. Volgens Khafagy waren daar ook Duitsers bij betrokken. Nu beweert de Duitse regering dat informatie, die onder dubieze omstandigheden is verkregen, gebruikt mag worden om directe terroristische dreiging tegen te gaan.
    Hoe ver gaat de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de Amerikanen?
    Een gesprek met defensiedeskundige en terroristenexpert Rob de Wijk.

    'Doelwit Europa', geschreven door Rob de Wijk. Uitgeverij Mets & Schilt, komt uit op 6 december.

  • vrijdag 24 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • donderdag 23 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Reportage over vijf jaar vrede op het eiland Ambon.

    Meer informatie

    11:00 uur: Het Buitenland:
    Vijf jaar geleden werd een vrede gesloten op het Indonesische eiland Ambon na een bloedige oorlog tussen christenen en moslims waarbij duizenden mensen omkwamen. Hoe is het nu op het eiland? En leven moslims en christenen vredig naast elkaar? Een reportage van onze correspondent Wilma van der Maten..

  • donderdag 23 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    10.00-10.30 uur: Nieuw ledenregistratiesysteem PKN kosten miljoenen meer dan begroot. 10.30-10.45 uur: Gesprek met Kandidaat-Kamerleden die op een lagere maar wel verkiesbare plaats stonden.
    10.45-11.00 uur: Rondetafelgesprek met de partijvoorzitters van de kleine partijen.

    Meer informatie

    10:00 uur: Het Onderzoek:
    Het nieuwe ledenregistratiesysteem van de Protestantse Kerk in Nederland blijkt enkele miljoenen meer te kosten dan begroot. Wat ging er mis?

    10:30 uur: Vooral voor kandidaat-Kamerleden die op een lagere maar wel verkiesbare plaats stonden was het gisteravond heel spannend. Zijn ze wel of niet verkozen? U hoort Gert-Jan Oplaat van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD), Marjo van Dijken van de Partij van de Arbeid en Remi Poppe van de Socialistische Partij (SP).

    10:45 uur: Een rondtafelgesprek met de partijvoorzitters van de kleine partijen: Henk Nijhof (GroenLinks), Frank Dales(D66) en Wim Kolijn (SGP).

  • donderdag 23 november 2006
  • 09:04Het interview

    Elk uur: 'De gelande kiezer'. 09.00-09.45 uur: Rondetafelgesprek met partijvoorzitters. 09.45-10.00 uur: Hoe zijn de verkiezingen verlopen voor de nummer zes van de ChristenUnie?

    Meer informatie

    Elk uur openen wij met een rubriek "de gelande zwever". De afgelopen weken hielp onze stemtherapeut dokter André Krouwel heel wat zwevende kiezers om een weloverwogen keus te maken voor een partij. Vanochtend hoort u drie zwevende kiezers die dankzij onze stemtherapeut op tijd hun keuze hebben bepaald.

    09.00 uur: Een rondetafelgesprek met de partijvoorzitters Marja Bijsterveldt (CDA), Michiel van Hulten (PvdA), Jan van Zanen (VVD) en Hans van Heijningen (SP) naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen.

    09.45 uur: De ChristenUnie groeit van 3 naar 6 zetels. Voor Ernst Cramer, nummer 6 van de kandidatenlijst, was het tot het laatste moment spannend of hij deel uit zou gaan maken van de Tweede Kamer. Verslaggever Richard Groenenboom volgde gisteravond samen met Cramer de verkiezingsuitslagen vanuit het Omniversum in Den Haag.

  • woensdag 22 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • woensdag 22 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Somalische Connecties

    Meer informatie

    SOMALISCHE CONNECTIES
    Deze zomer veroverden islamitische milities de Somalische hoofdstad Mogadishu en een groot deel van het zuiden.
    Na vijftien jaar werden de krijgsheren - die tot dan toe voor dood en verderf hadden gezorgd - door deze milities van de 'Unie van Sharia rechtbanken' verjaagd. Er dreigt nu opnieuw een conflict. Buurland Ethiopië is bang voor een islamitisch bewind in Somalië. Daarom steunt het de zwakke Somalische interimregering die buiten de hoofdstad kantoor houdt.
    Rik Delhaas praat met drie Somaliërs. Ali Yahye, Farimos Maalim en Ased Mohamed.

  • woensdag 22 november 2006
  • 10:03De ochtenden, argos

    Meer informatie
  • woensdag 22 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Een gesprek over de afleveringen over kernenergie vorige week met Farah Karimi, Peter van Ham en Karel Koster.
    10.30-10.45 uur: De Stemtherapeut (EO)
    10.45-11.00 uur: Het Geld

    Meer informatie

    ARGOS
    De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die verspreiding moet tegengaan, wankelt of is misschien al dood.

    Vorige week berichtte Argos dat de vader van de snelle kweekreactor in het Duitse plaatsje Kalkar, prof. Wolf Häfele, ook een beslissende invloed heeft gehad bij de onderhandelingen over het NPV, eind jaren zestig. Zijn de problemen met Iran nú, voor een deel te wijten aan zwaktes in het NPV als gevolg van de Duitse opstelling bij de onderhandelingen eind jaren zestig?

    Een gesprek hierover met Farah Karimi, scheidend Tweedekamerlid, Groen Links, Peter van Ham, onderzoeker Instituut Clingendael en Karel Koster, lobbyist tegen kernwapens.

    DE STEMTHERAPEUT
    De afgelopen weken zond De Ochtenden (EO) een serie reportages met zwevende kiezers uit. Verslaggevers gingen op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. Hij begeleidde de zwevende kiezers bij het uitbrengen van een bij hen passende stem. Ofwel: de stemwijzer op de radio.
    Vandaag geen reportage, maar er wordt tijdens de hele uitzending regelmatig geschakeld met een verslaggever in een stemlokaal in de wijk Zuilen in Utrecht. Samen met Andre Krouwel probeert hij 'live' de laatste twijfelende kiezers alsnog te 'genezen'.

    HET GELD
    De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.

  • woensdag 22 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met Frans Weisglas. **Stemtherapeut Andre Krouwel probeert 'live' de laatste twijfelende kiezers alsnog te 'genezen'.

    Meer informatie

    Het interview: Frans Weisglas, scheidend voorzitter van de Tweede Kamer, kijkt terug op zijn politieke carriere. In een kwart eeuw is de parlementaire cultuur ingrijpend veranderd. Volgens Weisglas is de vernieuwingsdrang van de laatste jaren funest geweest en doet zijn eigen partij - de VVD - daar volop aan mee.

    De Binnenland-reportage: De afgelopen weken zond De Ochtenden een serie reportages met zwevende kiezers uit. Verslaggevers gingen op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. De stemwijzer op de radio. Vandaag geen reportage, maar er wordt tijdens de hele uitzending regelmatig geschakeld met een verslaggever in een stemlokaal in de wijk Zuilen in Utrecht. Samen met Andre Krouwel probeert hij 'live' de laatste twijfelende kiezers alsnog te 'genezen'.

  • dinsdag 21 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • dinsdag 21 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Burgeroorlog Sri Lanka

    Meer informatie

    In Sri Lanka is de burgeroorlog tussen het regeringsleger en de Tamil Tijgers opnieuw opgelaaid. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. Twee jaar na de tsunami ligt de wederopbouw zo goed als stil. Verslaggever Harm Ede Botje reisde naar de stad Trincomalee waar de bevolking in bange afwachting leeft van nieuwe gevechten.

  • dinsdag 21 november 2006
  • 10:03De ochtenden, noorderlicht

    Meer informatie
  • dinsdag 21 november 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** Keuzevrijheid veroorzaakt stress, zegt econoom Arno Riedl. ** Geoloog Salomon Kroonenberg bespreekt nieuws uit vakblad Netherlands journal of Geosciences. ** Joop van den Berg onderzoekt de samenstelling van de Tweede Kamer. **
    10:45-11.00 uur: Horen en Zien

    Meer informatie

    LIEVER NIETS TE KIEZEN

    Een teveel aan keuzes veroorzaakt stress. Dat kon u zelf ervaren toen u zwevend en zwetend voor de buis zat om u door de zóveelste lijsttrekker te laten overtuigen van het zóveelste prachtige partijprogramma. En na de verkiezingen houdt het niet op. Dan mag u ook een betere zorgverzekeraar, een schonere energieleverancier en een goedkoper telefoonabonnement kiezen. Keuzes waar we niet altijd gelukkig van worden, zegt Arno Riedl, hoogleraar public economics aan de Universiteit Maastricht. In Noorderlicht bespreekt hij de nadelen van het marktdenken en de voordelen van ingeperkte keuzevrijheid.
    ----

    NIEUWSBERICHTEN

    Als je een salamander een poot afhakt, groeit hij weer aan, maar bij verreweg de meeste dieren is die eigenschap al lang verloren gegaan. Toch zijn onderzoekers van het Amerikaanse Salk Institute erin geslaagd een vleugel weg te halen in een kippenembryo, en een nieuwe te laten aangroeien. De truc is even simpel als briljant: Ze reactiveerden de genen die zorgden voor de groei van de oorspronkelijke vleugel. De machinerie die ervoor nodig is om een lichaamsdeel opnieuw te laten aangroeien kan blijkbaar nog steeds geactiveerd worden, zeggen de onderzoekers.

    Meer nieuws over pijnstillend speeksel, chimpansees die op oude vrouwtjes vallen, pratende kippen en stamcellen tegen spierdystrofie vindt u op: Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (bovenste links).
    ----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Elke week vraagt Noorderlicht aan topwetenschappers om de meest interessante studies te verzamelen uit een bijzonder vaktijdschrift. Ze zoeken berichten die onopgemerkt zijn gebleven in de media. Vandaag is het woord aan geoloog Salomon Kroonenberg. Zijn keuze is gevallen op een Nederlands tijdschrift van internationale allure. Met Ger Jochems bladert hij door de Netherlands journal of Geosciences, ofwel Geologie en Mijnbouw.
    -----

    KAMER IN, KAMER UIT

    Van alle kamerleden die in 2002 zijn aangetreden, zal na de verkiezingen slechts een kwart zijn overgebleven. Deze schatting komt van politicoloog en oud PvdA-senator Joop van den Berg, en hij is er niet blij mee. De constante wisseling van kamerleden zou leiden tot geheugenverlies in de Tweede Kamer en daarmee tot een verzwakking van het parlement.
    -----

    HOREN EN ZIEN

    Deze week in de cultuurrubriek: toneel en beeldende kunst met Chantal Pattyn.

  • dinsdag 21 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.45 uur: Verkiezingsdebat
    09.45-10.00 uur: Tsjaad

    Meer informatie

    VERKIEZINGSDEBAT
    Een verkiezingsdebat tussen de directeuren van de wetenschappelijke bureau's van de drie grote partijen: Patrick van Schie (Teldersstichting VVD), Paul Kalma (Wiardi Beckmanstichting PvdA) en Ab Klink (Wetenschappelijk Instituut CDA).

    TSJAAD
    Afgelopen weken laaiden in het oosten van Tsjaad gevechten op tussen verschillende milities. Dorpen werden platgebrand en meer dan 220 mensen vermoord. Groepen Soedanese milities trokken vanuit Drafur de grens over om mee te vechten. Inmiddels is de noodtoestand uitgeroepen.
    Fotograaf Kadir van Lohuizen reist al wekenlang door Oost-Tsjaad voor mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Dokter Anneke Tas van Artsen zonder Grenzen arriveerde begin vorige week in het gebied. Zij doen per satelliettelefoon verslag van de situatie ter plekke.

  • dinsdag 21 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • maandag 20 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    **Hoe werkt de Nederlandse taaltoets voor 'importbruiden en -bruidegommen' in de praktijk in Marokko?

    Meer informatie

    De buitenland-reportage: Sinds de nieuwe Wet Inburgering (WIB) moeten 'importbruiden' en 'importbruidegommen' eerst slagen voor een Nederlandse taaltoets in het land van herkomst, voordat ze een veblijfsvergunning voor Nederland krijgen. Hoe werkt zo'n taaltoets in de praktijk in Marokko? En hoe goed Nederlands spreekt een 'geslaagde' Marokkaan?

  • maandag 20 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Godsdienstmethode voor islamitische scholen.**Debat tussen de partijen EenNl, Lijst Fortuijn en de Partij voor de Dieren. **Geen wettelijke bescherming voor miljoenen kasteloze Dalit-vrouwen in India.

    Meer informatie

    Minister Rita Verdonk kondigde afgelopen week aan dat er 700.000 euro wordt uitgetrokken voor voorlichtingslessen om allochtone leerlingen homo-vriendelijker te maken. Dat klinkt mooi in verkiezingstijd. Op meer fronten steekt onze overheid geld om Nederlandse normen en waarden over te dragen op allochtone leerlingen. Bijvoorbeeld door een paar ton te steken in een godsdienstmethode voor islamitische scholen. Wim Eikelboom bericht over de bedoeling van deze godsdienstlessen en waarom onderwijs-minister Van der Hoeven dit juist een lastig onderwerp lijkt te vinden in verkiezingstijd.

    Gesprek: Nieuwe partijen op de drempel van de kamer
    Deze verkiezingen doet een record aantal partijen mee, maar liefst 25. Het is dringen op rechts en bij de lijsttrekkersdebatten komen alleen de grote partijen aan bod. Om 10:30 uur een debat tussen Eén NL, Lijst Fortuijn en de Partij voor de Dieren. Voor hen is het een spannende tijd: komen ze met een of twee zetels in de kamer of helemaal niet...

    Buitenland-live: Sinds een paar weken krijgen vrouwen in India die door hun man worden mishandeld, wettelijke bescherming. Maar voor de 80 miljoen kasteloze Dalit-vrouwen is die rechtsbijstand nog ver weg. Zo'n dertig van deze vrouwen zijn naar Nederland gekomen om de mensenrechtenschendingen waaraan ze bloot staan, aanhangig te maken. Stéphanie Joubert van Cordaid over de rol die India, Nederland en de EU hierbij (kunnen) spelen.

  • maandag 20 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Debat tussen Piet Hein Donner (CDA), André Rouvoet (ChristenUnie) en Bas van der Vlies (SGP). **De stemtherapeut in het ambtenaren-café.

    Meer informatie

    Waardoor laat de christelijke kiezer zich (ver)leiden: de macht van het CDA, de groei van de ChristenUnie of de principes van de SGP? Wat zijn de plannen van de drie 'broederpartijen' voor het gezin, ethische kwesties, integratie en de voedselbanken?
    In de Ochtenden om 9 uur leidt Tijs van den Brink een debat tussen CDA partij-ideoloog en voormalig minister Piet Hein Donner, ChristenUnie-lijsttrekker André Rouvoet en de langstzittende parlementarier: SGP-voorman Bas van der Vlies.

    De binnenland-reportage - De Stemtherapeut
    Het laatste deel in een serie reportages met zwevende kiezers voor de verkiezingen van woensdag. Verslaggever Maarten Hagg gaat op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. Hij begeleidt de zwevende kiezers bij het uitbrengen van een bij hen passende stem. Ofwel: de stemwijzer op de radio.
    Aflevering: Het ambtenaren-cafe. De diverse partijen roepen dat het altijd beter en efficienter kan met de bureaucratie en het aantal ambtenaren. Maar hoe denken de uitvoerders van het politieke beleid daar zelf over? En bij welke partijen komen ze dan uit?

  • vrijdag 17 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • vrijdag 17 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Tweeluik : "Wegzakken in de permafrost". Vandaag deel 2.

    Meer informatie

    De eskimo's van Shismaref.
    Het eiland Shismaref in Alaska dreigt door de opwarming van de aarde letterlijk in zee te verdwijnen. Elke najaarsstorm ziet de eskimobevolking het eiland verder afbrokkelen. Huizen storten in zee. Waar moeten de eskimo's naar toe als Shismaref straks door de golven is verzwolgen? Een reportage van verslaggever Antoinette de Jong.

  • vrijdag 17 november 2006
  • 10:03De ochtenden, argos

    Meer informatie
  • vrijdag 17 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos met een onderzoek naar het verband tussen kernenergie en kernwapens.
    10.30-10.45 uur: Farmaceutische industrie over de schreef
    10.45-11.00 uur: Boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS
    Iran en uraniumverrijking, Noord Korea en de bomtest, Irak met een vermeende nucleaire agende in 2003 en met uraniumverrijking in 1990, Abdul Khan die de Pakistaanse atoombom doorverkocht aan Libië, Noord Korea en Iran: de verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat de verspreiding van kernwapens moet tegengaan, wankelt of is misschien al dood, zoals sommigen beweren.

    Zojuist verscheen het boek 'De Angstreactor', van Argos-redacteur Kees van den Bosch. In dat boek wordt de geschiedenis beschreven van de snelle kweekreactor in Kalkar, net over de grens bij Nijmegen. Wat blijkt? De vader van de snelle kweekreactor, prof. Wolf Häfele, heeft ook een beslissnede invloed gehad bij de onderhandeling over het NPV, eind jaren zestig. Zijn de problemen met Iran nú, voor een deel te wijten aan zwaktes in het NPV als gevolg van de Duitse opstelling bij de onderhandelingen eind jaren zestig?

    FARMACEUTISCHE INDUSTRIE NOG STEEDS OVER DE SCHREEF
    Een nieuw rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) wijst uit dat nog steeds nieuwe genees-middelen op onethische wijze getest worden op mensen, met name in ontwikkelingslanden. Onderzoeker Francis Weyzig licht toe hoe kwetsbare proefpersonen worden misleid.

    Het rapport wordt vrijdag 17 november openbaar gemaakt tijdens De Grote Verkiezingsshow, onderdeel van het jubileumprogramma van Wemos 'Op je gezondheid! Wemos 25 jaar'. Een event met o.a. kritische debatten, speeddaten, een lobby training en films. Tijd: 12.30-19.00 uur. Plaats: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179-181, Amsterdam.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Sjoerd de Jong.

  • vrijdag 17 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.30 uur: Serie lijsttrekkers: Wouter Bos
    09.30-09.45 uur: Dienstenrichtlijn
    09.45-10.00 uur: Economische groei Vietnam

    Meer informatie

    WOUTER BOS
    Als laatste in de serie interviews met lijsttrekkers: PvdA-leider Wouter Bos over de campagne tot dusver, de PvdA-plannen ten aanzien van onder meer de zorg, de flexibele arbeidsmarkt, Europa en de missie in Uruzgan.

    DIENSTENRICHTLIJN
    Woensdag stemde het Europees Parlement in met de dienstenrichtenlijn, de richtlijn die het mogelijk maakt dat Europese werknemers ook in andere landen dan hun thuisland aan het werk kunnen. De omstreden richtlijn is een sterk verwaterde versie van het ontwerp van toenmalige Eurocommissaris Frits Bolkestein. Zo is het 'land-van-oorsprong-beginsel' afgeschaft. Dat wil zeggen: een Poolse werknemer kan hier niet komen werken volgens de minder strikte Poolse arbeidsvoorwaarden. Kou uit de lucht zou je denken voor de vakbonden in Nederland, maar niets is minder waar. De Hout- en Bouwbond CNV heeft een heel andere oplossing bedacht: de vakbond wil oneerlijke concurrentie voorkomen door in Polen en Servie zelf mee te werken aan een goede cao. Vanuit het idee: als het daar goed is geregeld, is er voor de Polen geen reden hierheen te komen. Aan de telefoon is de voorzitter van de bond, Arend van Wijngaarden.

    ECONOMISCHE GROEI VIETNAM
    Bijna 8 procent economische groei halen ze dit jaar in Vietnam en het einde is nog niet in zicht. De socialistische republiek wordt binnenkort lid van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie. En de verwachting is dat de economische groei nog verder zal doorzetten. Zeker nu het Amerikaanse congres volgende maand zal instemmen met het normaliseren van de handelsbetrekkingen met de vroegere vijand, de communisten. Die communisten zijn sinds de overwinning op de Amerikanen nog altijd aan de macht en staan morgen met open armen te wachten op George W. Bush die een 2-daags bezoek brengt aan Vietnam. Begin jaren '90 begon het land meer economische vrijheden toe te staan en sindsdien is Vietnam steeds meer in trek bij buitenlandse investeerders. Thomas Hooft is één van hen.
    De Nederlander kwam 12 jaar geleden naar Vietnam en begon met enkele medewerkers een bloemenbedrijf. Nu heeft zijn 'Dalat Hasfarm' meer dan 1000 man in dienst en exporteert het rozen, chrysanten en lelies door heel Azië. Harm van Atteveld ging er op bezoek.

  • vrijdag 17 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • donderdag 16 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    **Reportage over de indianen van Yellowknife (Canada) die hun leefwereld in de gesmolten permafrost zien wegzakken.

    Meer informatie

    Vrijdag wordt de Internationale klimaatconferentie in Nairobi afgsloten. De verwachting is dat die niet veel zal opleveren - ondanks de schok van de film 'An inconvenient truth' van Al Gore enkele weken geleden. In Nederland beginnen enkelen zich al wel een beetje zorgen te maken, al zal het nog jaren duren voordat de Randstad z'n boeltje moet oppakken om naar de Hoge Veluwe te verhuizen. Voor andere mensen op deze aarde heeft de klimaatverandering het leven nu al definitief veranderd. Daarover twee reportages. Vandaag (donderdag) bij de EO deel 1: De Indianen van Yellowknife

    De Indianen in het Canadese Yellowknife zien hun leefgebied letterlijk in de gesmolten permafrostmodder wegzakken. De temperatuur stijgt in dit gebied veel sneller dan in de rest van de wereld, waardoor de wegen en landingsbanen wegzakken en scheuren omdat de ondergrond ontdooit. Met de infrastructuur stort ook de economie van Yellowknife in. Ooit jaagden de indianen van Yellowknife op de Kariboe, maar verslaggever Margot Minjon vindt het Kariboe-vlees nu alleen nog in een vriezer.

    Luister ook morgen naar het tweede deel van het tweeluik 'Wegzakken in de permafrost'.

  • donderdag 16 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Negen regionale kantoren van de PKN weer ontmanteld. **De relatie tussen psychiatrie en hardlopen. **Gesprek met Hans Sibbel over het boek 'Aan Jan Peter'.

    Meer informatie

    Kort voor de zomer besloot de Protestantse Kerk in Nederland het regionale kantorennetwerk te ontmantelen. Het laatste kantoor is amper drie jaar geleden ingericht, het eerste dateert van 1999. Wat ging er mis? Een reconstructie van een miljoenendans rond heilige huisjes.

    Wat is de relatie tussen psychiatrie en hardlopen? Bram Bakker geeft de antwoorden. Hij is zelf een psychiater en een gepassioneerde hardloper. Onlangs liep hij de 'moeder aller marathons', de marathon van New York.

    Morgenochtend wordt het boek 'Aan Jan Peter' gepresenteerd. Het boek is geschreven door Hans Sibbel, Peter Heerschop en Viggo Waas als een reactie op het onlangs verschenen boek van de minister-president 'Aan de kiezer: brieven van Jan Beter Balkenende.' Een gesprek met Hans Sibbel, een van de schrijvers.

  • donderdag 16 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met Jan Marijnissen, lijsttrekker van de SP.**Waar zijn de voormalig Fortuyn-stemmers gebleven?**Homohuwelijk gelegaliseerd in Zuid-Afrika.

    Meer informatie

    Het Interview: Tot de Tweede Kamerverkieizingen op 22 november interviewt De Ochtenden een politicus. Vanochtend is de beurt aan de partij- en fractieleider van de Socialistische Partij (SP) Jan Marijnissen. Volgens de peilingen groeit de SP explosief. Op dit moment zou de partij op 28 zetels uitkomen; de derde partij van Nedrland! Wat betekent dit voor de politieke en sociaal-economische verhoudingen in Nederland?

    Binnenland-reportage: Een nieuw deel in een serie reportages waarin De Ochtenden zwevende kiezers probeert te laten landen. Ofwel: de stemwijzer op de radio. Verslaggeefster Jojanneke Nieuwenhuis hing aan de bar in een echt "LPF-cafe". De LPF is gezakt naar nul in de peilingen, waar zijn de voormalig Fortuyn-stemmers gebleven?

    Buitenland-live: Afgelopen dinsdag ging de kogel door de kerk: unaniem stemden alle ANC-parlementsleden in een beladen stemming voor de Civil Union Bill, de wet die alle burgerlijke samenlevingsvormen regelt. Er waren 230 stemmen voor en slechts 41 tegen. Daarmee werd Zuid-Afrika het eerste Afrikaanse land waar het homohuwelijk gelegaliseerd is. De wet is progressiever dan in Nederland, omdat homoparen ook kinderen mogen adopteren. Homohuwelijk in een zeer traditioneel land waar homoseksuelen en lesbiënnes niet zelden in elkaar worden geslagen of verkracht. Daarover een gesprek met Bart Luirink, hoofdredacteur van ZAM, het kwartaalblad van het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika.

  • woensdag 15 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    Woensdag stemt het Europees Parlement opnieuw over de dienstenrichtlijn. Een discussie met Ieke van den Burg, Toine Manders en Kartika Liotard. Live vanuit Straatsburg.

    Meer informatie

    Woensdag stemt het Europees Parlement opnieuw over de dienstenrichtlijn. Berucht geworden als de zogenaamde Bolkesteinrichtlijn moest deze Europese wet het dienstenverkeer in Europa liberaliseren. Omdat het protest bij de publieke opinie en vooral bij de vakbonden zo groot was, heeft het Europees Parlement het voorstel de afgelopen maanden grondig verbouwd. Dienstverleners uit andere lidstaten moeten zich nu bv. in Nederland houden aan de Nederlandse sociale regels en wetten. Toch blijft bij de Europese burgers het beeld bestaan dat Europa op het economische vlak veel te liberaal is. Brussel zou in het marktdenken als het ware op de automatische piloot koersen . Is Europa te neo-liberaal? Een discussie met Europarlementariërs Ieke van den Burg (PvdA), Toine Manders (VVD) en Kartika Liotard (SP) live vanuit Straatsburg, woensdag 15 november om 11 u. in De Ochtenden op Radio 1.

  • woensdag 15 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: Een gesprek over het politie-onderzoek naar de moord op Louis Seveke.
    10.30-10.45 uur: Gevolgen verruiming bevoegdheden politie en justitie.
    10.45-11.00 uur: Het Geld

    Meer informatie

    ARGOS
    Vandaag een jaar geleden, op 15 november 2005, werd politiek activist Louis Seveke doodgeschoten in het centrum van Nijmegen. Het onderzoek naar de moord heeft heel wat tumult opgeleverd, maar lijkt vooralsnog op dood spoor te zitten. Met Henny Sackers, Universitair Hoofddocent Straf(proces)recht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Paul Bolwerk, journalist bij De Gelderlander.

    VERRUIMING VAN BEVOEGDHEDEN POLITIE EN JUSTITIE
    De Universiteit van Tilburg onderzocht de gevolgen van de verruiming van bevoegdheden van politie en justitie in het kader van de terreurbestrijding. Fred Teeven (officier van justitie en kandidaat-Kamerlid voor de VVD) en Aleid Wolfsen (Tweede Kamer PvdA) gaan in debat naar aanleiding van de bevindingen.

    HET GELD
    De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.

  • woensdag 15 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met Mark Rutte. **De stemtherapeut op bezoek bij de voedselbank. **Een grotere rol voor Europa in Irak.

    Meer informatie

    Het interview
    Lijsttrekker Mark Rutte beloofde zijn morrende achterban meer vuurwerk na de officiële start van de verkiezingscampagne in Lunteren. De thema's werden daar echter lauw ontvangen. Met welk gevoel en welke strategie gaat de VVD de laatste week in van de campagne? En hoe groot is de kans dat de liberalen na 22 november doorregeren met hun favoriete coalitiepartner, het CDA? Daarover vanaf negen uur een gesprek met Mark Rutte.

    Binnenlandreportage
    Een nieuw deel in een serie reportages met zwevende kiezers. Verslaggeefster Steven Emmens gaat op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. Aflevering: Bij de voedselbank. Is het de schuld van dit kabinet dat de voedselbanken zijn ontstaan? En wat betekent dat voor de stem op 22 november?

    Buitenland-live
    De Duitse bondspresident Köhler vindt dat Duitsland (en ook Europa als geheel) een grotere rol moet willen spelen in Irak. Wat zou Europa kunnen doen in Irak als de Engelsen en Amerikanen zich langzaam terugtrekken?

  • dinsdag 14 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • dinsdag 14 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Islamitisch extremisme in Groot-Brittannie

    Meer informatie

    De vier Britse moslims die vorig jaar juli de Londense metro opbliezen en een dubbeldekkerbus, waren niet alleen. De Britse inlichtingendienst meldde vorige week 30 plannen om aanslagen uit te voeren op het spoor te zijn en doet onderzoek naar 200 cellen van moslimextremisten.
    100.000 Britten hebben brede sympathie voor de zelfmoordenaars volgens de inlichtingendienst. Ook al zou de Britse inlichtingendienst overdrijven en ook al zou maar de helft van die schattingen waar zijn, dan nog is er geen westers land dat zo sterk bedreigd wordt binnen haar landsgrenzen als het Verenigd Koninkrijk. Lia van Bekhoven onderzoekt waarom islamitisch extremisme groter is in Groot-Brittannie dan elders in Europa.

  • dinsdag 14 november 2006
  • 10:02Noorderlicht

    ** Prikkeling van het brein kan ontstekingen in het lichaam tegengaan, vond promovendus David van Westerloo. ** Saskia van der Vies bespreekt het laatste nieuws uit vaktijdschrift Cell. ** Marijke Dijkshoorn onderzoekt de mysterieuze ziekte die een derde van de paardenkastanjes heeft besmet.** Horen en Zien.

    Meer informatie

    HERSENKRACHT TEGEN INFECTIES

    Prikkeling van de hersenen kan ontstekingen in het lichaam tegengaan. Dat vond David van Westerloo, internist in opleiding aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Bij muizen behandelde hij een alvleesklierontsteking door de tiende zenuwbaan, of 'nervus vagus' in de hersenen te stimuleren. Zijn collega's werken nu aan een pacemaker in het brein die het afweersysteem moet versterken. Een gesprek over hersenkracht en afweer, lichaam en geest.

    -----

    KORT NIEUWS

    Mensen met een chronische tandvleesontsteking lopen een grotere kans op kanker van de alvleesklier. Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek van de Harvard School of Public Health in Boston. Het verband werd niet veroorzaakt door eetgewoontes, suikerziekte of roken. De onderzoekers denken dat grote hoeveelheden bacteriën in de mond en maag de kans op kanker doet toenemen.

    Overige berichten over de dodelijke risico's van poep begraven in de woestijn en blinde muizen die weer kunnen zien, vindt u op: Noorderlicht Nieuws en Noorderlog (zie links).

    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Noorderlicht heeft de beste wetenschappers gevraagd om de interessantste studies te verzamelen uit de meest bijzondere vaktijdschriften. Vandaag bespreekt hoogleraar biochemie Saskia van der Vies (Vrije Universiteit) het laatste nieuws uit het tijdschrift Cell.

    -----

    KASTANJEDOKTER

    De paardenkastanje, een van Nederlands populairste bomen, wordt ernstig bedreigd. Ruim een derde van deze bomen is ziek, een onbekend aantal is al doodgegaan. Oorzaak is een mysterieuze ziekte waardoor de boom gaat 'bloeden'. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben in de zomer vastgesteld waar de ziekte vandaan komt en nu testen ze hoe het ziekteproces gestopt kan worden. Verslaggever Guido Spring ging met projectleider en onderzoeker Marijke Dijkshoorn naar een proef met de paardenkastanje in Houten.

    Het gedicht in de uitzending is van Hannie Rouweler en komt uit de bundel Kastanjegedichten, onlangs verschenen bij Uitgeverij Passage.

    -----

    HOREN EN ZIEN

    Elke week op dinsdag aandacht voor cultuur. Met deze week David Kleijwegt over muziek. Aan bod komen Devendra Banhart, Antony van Antony and the Johnsons, Lily Allen en Sean Lennon, zoon van John Lennon, die vanavond in de Melkweg optreedt.

  • dinsdag 14 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.30: Andre Rouvoet
    09.30-09.45: Nieuwe wet: Vrijer huurbeleid
    09.45-10.00:Birma

    Meer informatie

    ANDRE ROUVOET
    In de serie interviews met lijsttrekkers vandaag: Andre Rouvoet van de ChristenUnie. Wat is wel en wat niet onderhandelbaar bij een eventuele formatie van een kabinet met zijn partij?

    VRIJER HUURBELEID
    Het is de vraag of de nieuwe wet, die een vrijer huurbeleid toestaat, op 1 januari in werking treedt. De commissie van de Eerste Kamer die deze wet moet behandelen, heeft de stukken en de nodige toelichtingen nog niet binnen. En besloot de bespreking uit te stellen tot 5 december, dus tot na de verkiezingen. In De Ochtenden een toelichting van Margriet Meindertsma, Eerste Kamerlid voor de PvdA en lid van de Commissie Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

    BIRMA
    Journaliste Minka Nijhuis is net terug uit Birma. Ze is een van de weinige die deze zeer strenge dictatuur regelmatig undercover bezoekt. Een interview.

    Het filmpje over de bruiloft van de dochter van Generaal Than Shwe, waarover in het interview gesproken werd, staat helaas niet meer op het internet.

  • dinsdag 14 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • maandag 13 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    **Eerste deel tweeluik Britse moslims: het einde van de Britse tolerantie

    Meer informatie

    Vandaag en morgen (maandag en dinsdag) een tweeluik over de Britse Moslims. Vandaag: Het einde van de Britse tolerantie.

    Islamitische religieuze symbolen waren in Groot-Brittannie de afgelopen jaren nooit een probleem. Maar nu lijkt het gedaan met alle tolerantie. Oud-minister Jack Straw zei enkele weken terug dat moslimvrouwen hun sluier moeten afdoen als ze met hem in gesprek zijn. Deze uitspraak was het begin van een heftige discussie over het gebruik van alle religieuze symbolen. Niet alleen gezichssluiers, maar ook kettinkjes met christelijke kruisjes liggen onder vuur. Is de Britse tolerantie voor religie en religieuze symbolen aan het verdwijnen?

  • maandag 13 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Wonen verstandelijk gehandicapten voldoende beschermd tussen de 'gewone' mensen? **Hoge golven bedreigden het noorden van Nederland. **Debat: Kinderarbeid is hard nodig.

    Meer informatie

    Geisoleerde instellingen voor verstandelijk gehandicapten zijn het laatste decennium langzamerhand opgeheven, ten gunste van kleinschaliger huisvesting in woonwijken. Er zijn echter aanwijzingen dat sinds de nieuwe woonvormen deze kwetsbare groep vaker wordt misbruikt en uitgebuit. Wonen verstandelijk gehandicapten voldoende beschermd tussen de 'gewone' mensen?

    Hoge golven bedreigden het noorden
    Golven van meer dan elf meter hoog, een extreem hoge waterstand bij Delfzijl en twintig verdronken paarden. Die cijfers stonden centraal in de berichtgeving over de eerste storm die dit najaar over Nederland raasde. Maar als het volle maan was geweest, was de situatie nog gevaarlijker geweest. Want dan was het water wellicht over de dijken heen geslagen en had de zee ook bewoners achter de dijken bedreigd.
    Volgens hoogleraar waterbouw Han Vrijling is het de hoogste tijd voor extra maatregelen. Een gesprek over de risico's die Nederland bedreigen.

    Debat: Kinderarbeid is hard nodig
    Kinderarbeid is niet perse slecht. Tot dat inzicht kwamen de jongeren van de vakcentrale CNV tijdens een bezoek aan het West-Afrikaanse Senegal. Door te werken kunnen Senegalese kinderen hun schoolgeld betalen of vullen ze de huishoudportemonnee van hun moeder aan. De jongeren van de FNV denken daar heel anders over. Zij vinden dat het klaslokaal de beste werkplaats is voor een kind en wijzen alle vormen van kinderarbeid rigoureus van de hand. Aan tafel zitten Jenny den Hertog, projectmedewerker van CNV Jongeren, en Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong.

  • maandag 13 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Met welke thema's gaat Alexander Pechtold D66 redden? **Reportage over huiselijk geweld. **Effect van de Democratische verkiezingsoverwinning op het Midden-Oostenbeleid van de
    regering-Bush

    Meer informatie

    Het Interview: Alexander Pechtold
    In de lijsttrekkersstrijd tussen hem en Lousewies van der Laan ging hij nog voor negen zetels. Bij zijn verkiezing tot lijsttrekker waren dat er nog acht en inmiddels zijn de ambities teruggeschroefd naar zes zetels. In de peilingen staat zijn partij op 1 of 2 zetels. Met welke thema's gaat Alexander Pechtold D66 redden?

    De binnenlandreportage: Huiselijk geweld
    Thuis regelmatig slaande ruzie? Zo, dat het onder de noemer 'Huiselijk Geweld' valt? Dat was ook het geval bij het gezin " De Winter" in Gelderland, waarvan echtgenote " Liesbeth" te horen is in de binnenland-reportage. Het echtpaar zat in een neerwaartse spiraal, die abrupt eindigde toen de buren de politie erbij haalden.
    Maar ook zonder aangifte te doen, kunt u hulp vragen om het geweld te stoppen. U kunt zich wenden tot het Advies & Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in uw woonplaats.

    NAZORG-informatie bij de reportage:
    In meerdere gemeenten in Nederland worden momenteel projecten Begeleide Terugkeer opgestart, waar u begeleid kunt worden om het geweld in uw gezin te stoppen. Heel succesvol was afgelopen jaar het proefproject Begeleide Terugkeer in Gelderland, dat gegeven werd door Hera Vrouwenopvang. Daarbij worden slachtoffers van huiselijk geweld begeleid, die de relatie met hun partner willen herstellen en voortzetten. Ook de partner wordt meegenomen in de begeleiding. Voor informatie, aanmelding en advies kunt u bellen met Hera, vrouwenopvang Gelderland 026-389 49 45
    Kijk voor meer informatie over Hera, vrouwenopvang Gelderland ook op www.heravrouwenopvang.nl

    Buitenland-live: VS-koers voor het Midden-Oosten
    Vandaag (maandag) brengt de Israëlische premier Olmert een bezoek aan Washington waar hij een ontmoeting zal hebben met de Amerikaanse president Bush. Inmiddels is het niet hetzelfde Washington waar hij eerder ontmoetingen had. De Democraten hebben de recente verkiezingen voor het Congres in beide huizen gewonnen. De vraag is: wat zal het effect zijn van de Democratische verkiezingsoverwinning op het Midden-Oostenbeleid van de regering-Bush? Een gesprek met historicus en Amerikanist Jaap Verheul, verbonden aan de Universiteit van Utrecht.

  • vrijdag 10 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • vrijdag 10 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: De Geschiedenis van het Iraakse dagblad "De Nieuwe Morgen".

    Meer informatie

    Na de inval van de Amerikanen in Irak richtte het Iraaks-Nederlandse echtpaar Ismael Zayer en Anneke van Ammelrooy het dagblad "De Morgen" op. Dat was in 2003 en gebeurde met financiele steun van de Amerikanen.
    "De Morgen"werd de grootste krant van Irak. De journalisten Zayer en Van Ammelrooy kregen al snel de behoefte zich los te maken van de Amerikanen. Er kwam een nieuwe krant met de toepasselijke naam "De Nieuwe Morgen". Anneke van Ammelrooy over de moeilijkheden om een krant in stand te houden, terwijl de persvrijheid onder toenemende druk staat en bedreigingen, ontvoeringen en liquidaties dagelijks voorkomen.

    Anneke van Ammelrooy is een van de zeer weinige Nederlanders, die vanaf 2003, met onderbrekingen, in Bagdad woont.

  • vrijdag 10 november 2006
  • 10:03De ochtenden, argos

    Meer informatie
  • vrijdag 10 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos over een dure politieke guerilla en een slimme boer in Kalkar.
    10:30 -10.45 uur: nog onbekend
    10.45-11.00 uur: De boekbespreking

    Meer informatie

    ARGOS
    In Kalkar, net over de grens bij Nijmegen, staat de Snelle Kweekreactor, de een na duurste fabriek van de wereld, die een pretpark werd. In 1991 besloten de elektriciteitsmaatschappijen en de Duitse overheid te stoppen met de snelle kweekreactor. De kerncentrale wachtte toen al zes jaar op de bedrijfsvergunning. Vandaag verschijnt het boek 'De Angstreactor. Kalkar, kroniek van een eeuwige belofte' van Argos-redacteur Kees van den Bosch. In dat boek, en vandaag in Argos, wordt onthuld wie waar en wanneer besloten heeft dat de snelle kweekreactor in Kalkar nooit mocht gaan werken. En hoe het kan dat er daarna toch nog ruim 300 miljoen euro over de balk is gegooid, voordat de fabriek daadwerkelijk werd gesloten. Een onthulling, die ook een ander licht werpt op het vertrek van boer Maas uit Kalkar. Maas voerde jarenlang processen tegen de exploitanten van de kweekreactor, maar verkocht zijn boerderij in 1985 aan de maatschappij die Kalkar bouwde.

    MAGISCHE BOILER
    In de verkiezingscampagne wordt er niet over het milieu gepraat, maar dat weerhoudt handige zakenlui er niet van met mooie technische uitvindingen te komen om naderend onheil te weerstaan. Teun van de Keuken ging in Arnhem kijken naar een magische boiler, een mini- electriciteitscentrale voor in huis, en sprak er met directeur Michael Colijn. Bij een energiebesparend nieuwbouwproject in Amsterdam Oost ontmoette hij Tim Stok, deelraadslid en secretaris van het CDA- duurzaamheidsberaad.

    BOEKBESPREKING
    De boeken met Aukje Holtrop.

  • vrijdag 10 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.45 uur: Een gesprek tussen socioloog en jurist Kees Schuyt en Djoeke Veeninga over zijn bundel essays die vandaag verschijnt.
    09.45-10.00 uur: Ondertussen in Gaza met NRC Handelsblad correspondent Oscar Garschagen.

    Meer informatie

    KEES SCHUYT
    Wat houdt een samenleving bijeen als die verscheurd dreigt te worden door felle groepsconflicten en scherpe wij-zij-tegenstellingen - dat is de vraag die centraal staat in een bundel essays die vandaag verschijnt van de socioloog en jurist Kees Schuyt. Schuyt is als hoogleraar sociologie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, hij is lid van de Raad van State en hij was tot 2004 lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, waar hij zowel de vergrijzing, de toekomst van de rechtsstaat en het onderwerp Waarden&Normen onder zijn hoede nam. Dit academisch jaar bekleedt hij de Cleveringa-leerstoel, met de leeropdracht 'Recht en conflict: groepstegenstellingen en groepsconflicten in de hedendaagse samenleving'.

    Kees Schuyt, Steunberen van de samenleving. Sociologische essays, Amsterdam University Press, 2006. Prijs EURO 34,95. Isbn 90 5356 937 5

    ONDERTUSSEN IN GAZA
    Een interview met NRC Handelsblad correspondent Oscar Garschagen over de situatie in Gaza, waar het Israelische leger deze week weer een offensief heeft ondernomen. Garschagen is net terug uit Beit Hanoun waar de afgelopen dagen tientallen slachtoffers zijn gevallen.

  • vrijdag 10 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • donderdag 09 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    **Een muur tegen drugsmaffia en criminaliteit.

    Meer informatie

    In de Italiaanse stad Padova is de wijk Stanga door de autoriteiten geheel afgesloten door er een muur omheen te bouwen. Doel: de drugsmaffia en criminaliteit isoleren en uitbannen. Is de vorming van zo'n getto de oplossing voor het probleem? En wat is de impact op de stad en haar bewoners? Een reportage van Angelo van Schaik.

  • donderdag 09 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Nepwapens populair bij jongeren. **Stand van de klimaatproblemen. **Drooglegging marinemensen (zie bijgevoegd artikel).

    Meer informatie

    Op drie plekken in het land werden de afgelopen weken jongeren aangehouden wegens dreigen met een neppistool. Het onderzoeksuur zoekt antwoord op de vraag waarom nepwapens populair zijn bij jongeren. En: kan het kwaad om met nepwapens te spelen ?

    10.35 Beau van Erven Dorens is net terug van een klimaatreis naar het Himalayagebergte in Nepal. Wat heeft die reis hem geleerd over het klimaatprobleem?

    10.45 Marinemensen mogen geen alcohol meer drinken. Staatssecretaris Cees van de Knaap legt de maatregel uit. De vakbond voor militairen en de organisatie die alcholmisbruik wil tegengaan plaatsen kritische kanttekeningen.

  • donderdag 09 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met minister van Ardenne over haar ministerschap en haar beleid. **Serie over zwevende kiezers met vandaag: twijfel tussen CDA en CU. **Lokale verkiezingen in Polen.

    Meer informatie

    Het Interview: Agnes van Ardenne was 4 jaar lang minister van Ontwikkelingssamenwerking. Ze legde in haar beleid meer nadruk op het bevorderen van handel, maar ze wilde ook religie serieuzer nemen. Net terug van een bezoek aan Suriname, maakt Tijs van den Brink de balans op van haar ministerschap en haar beleid.

    Binnenlandreportage: In deze campagnetijd in De Ochtenden een serie reportages over zwevende kiezers. Vandaag de christelijke stem die twijfelt tussen het CDA van premier Balkenende en de CU van Rouvoet.

    Buitenland: In Polen zijn zondag lokale verkiezingen. Het is de eerste serieuze test voor de gebroeders Kaczynski's, die nu ongeveer een jaar aan de macht zijn.

  • woensdag 08 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Nek- aan- nek race bij tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres.

    Meer informatie

    De tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres beloven dinsdag een nek-aan-nek race te worden tussen Republikeinen en Democraten. Alles draait om de vraag of de Democraten na 12 jaar weer een meerderheid in beide kamers van het Amerikaanse parlement weten te behalen. Een nabeschouwing onder leiding van Amerika-kenner Jan Donkers met als gasten filmmaker Michiel Vos vanuit New York en Ruth Oldenziel, hoogleraar Amerikaans-Europese techniekgeschiedenis aan de Technische Universiteit Eindhoven.

  • woensdag 08 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30 uur: Argos: een gesprek over de bevindingen van Argos in de serie Kindsignalen met onder meer Agnes Kant (SP) en Gert van Harten van het AMK Gelderland.
    10.30-10.45 uur: nog onbekend
    10.45-11.00 uur: Het Geld

    Meer informatie

    ARGOS
    Iedereen die een vermoeden heeft van kindermishandeling, kan dit melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Daarna kan het AMK een onderzoek starten en vervolgstappen nemen. Het meldpunt krijgt ieder jaar meer meldingen en kampte de afgelopen jaren met grote wachtlijsten. Argos mocht dagenlang meeluisteren met alle meldingen die binnenkwamen bij het Meldpunt en keek wat er daarna mee gebeurde.

    HET GELD
    De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.

  • woensdag 08 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Een gesprek met minister Ben Bot.**De 'stemtherapeut' op bezoek in Turks theehuis.**Frankrijkdeskundige Pieter van den Blink over de presidentverkiezingen.

    Meer informatie

    Gesprek: In het Interview een terugblik op drie jaar ministerschap en aandacht voor de vraag hoe groot de kans is dat Ben Bot na 22 november terugkeert als Minister van Buitenlandse Zaken.

    Binnenlandreportage: Een nieuw deel in een serie reportages met zwevende kiezers. Verslaggeefster Jojanneke Nieuwenhuis gaat op pad met de 'stemtherapeut', politicoloog Andre Krouwel. Aflevering: Turks theehuis. Wat stemmen Turken die politiek dakloos zijn geworden door het 'gedoe' van de grote partijen rond de Armeense genocide?

    Buitenland-live: Voor de zomer leek de strijd om het Franse presidentschap op een wedstrijd tussen Sarkozy en De Villepin die om beurten scoorden ten koste van elkaar. Nu blijkt er veel meer gaande te zijn. Met veel passie verslaat Frankrijkdeskundige Pieter van den Blink de wedstrijd om Franse presidentsverkiezingen in een nieuwe aflevering van de rubriek 'Er is gescoord'.

  • dinsdag 07 november 2006
  • 11:03De ochtenden, buitenland

    Meer informatie
  • dinsdag 07 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30 uur: Doodvonnis Saddam Hussein

    Meer informatie

    DOODVONNIS SADDAM HUSSEIN
    Zondag werd Saddam Hussein tot de doodstraf veroordeeld. Hoe reageert de Arabische pers op dit doodsvonnis: een overzicht van de Arabische kranten met de koerdische journalist en publicist Mariwan Kanie. Vandaag wordt het proces over de genocide op Iraakse Koerden in 1988 hervat. Maar zal deze zaak afgerond kunnen worden voor de executie van Saddam Hussein? Een terugblik op de gifaanval op Halabja en aansluitend een reactie van Joost Hiltermann van de International Crisis Group.

  • dinsdag 07 november 2006
  • 10:02Noorderlicht

    Marloes de Graaf: 'Discriminatie op de arbeidsmarkt verkeerd gemeten'. ** Microbioloog Gijs Kuenen bespreekt het laatste nieuws uit vakblad Microbiology. ** 'In geouwehoer kun je niet wonen' met minister Winsemius.

    Meer informatie

    TOCH DISCRIMINATIE WERKGEVERS

    "Als je ècht wilt weten of werkgevers discrimineren, dan moet je niet kijken naar ons onderzoek". Dat zegt Marloes de Graaf vandaag in Noorderlicht Radio. De Graaf is projectleider van de studie die vorige week werd gepresenteerd door het ministerie van Economische Zaken. Op basis van het onderzoek concludeerde minister Joop Wijn dat werkgevers niet of nauwelijks discrimineren.

    De Graaf, werkzaam bij economisch onderzoeksbureau SEO, had de opdracht gekregen van het ministerie om te kijken hoe mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt geholpen kunnen worden bij het vinden van een baan. Ze vroegen haar expliciet om "niet te focussen op etniciteit". Ze besloot daarom een uitgebreide enquête te houden onder werkgevers.

    De Graaf in Noorderlicht: "Als we alleen discriminatie hadden moeten onderzoeken, zouden we het anders hebben aangepakt. Dan hadden we sollicitatiebrieven verstuurd voor bestaande vacatures, met de ene keer een Nederlandse en de andere keer een allochtone naam. Dat is de gouden standaard."

    De onderzoeksmethode die De Graaf beschrijft als de 'gouden standaard' is gebruikt door arbeidspsychologe Eva Derous van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Uit haar ongepubliceerde resultaten, die Noorderlicht Radio vandaag naar buiten brengt, blijkt dat sollicitatiebrieven met een Marokkaanse naam 22 procent minder kans maken om door de selectie te komen, dan brieven waar een Nederlandse naam boven staat. Marloes de Graaf vond slechts 3 procent verschil.

    "Ze hebben een betrouwbaarder meetmethode gebruikt dan wij", zegt de Graaf in Noorderlicht. "Dat betekent dat hun resultaten ook betrouwbaarder zijn".

    -----

    TIJDSCHRIFT VAN DE WEEK

    Noorderlicht heeft de beste wetenschappers gevraagd om de interessantste studies te verzamelen uit de meest bijzondere vaktijdschriften. Vandaag bespreekt microbioloog Gijs Kuenen belangwekkend nieuws uit het 'Journal of Environmental Biology'.

    -----

    IN GEOUWEHOER KUN JE NIET WONEN MET MINISTER WINSEMIUS

    Vrijdag besteedden we in De Ochtenden uitgebreid aandacht aan de problemen op de woningmarkt. Onder de noemer In geouwehoer kan je niet wonen debatteerden we met gasten over de vraag hoe het komt dat de huizenmarkt in Nederland voor veel mensen op slot zit, en wat daaraan te doen is. Vooral starters lukt het nauwelijks een geschikte woning te vinden, omdat koophuizen veelal te duur zijn en voor huurwoningen lange wachtlijsten bestaan. Grote afwezige in dat debat was de verantwoordelijk minister van VROM, Pieter Winsemius. Hij moest op het laatste moment verstek laten gaan maar is vanochtend alsnog te gast. Een interview over grondpolitiek, woningproduktie en natuurlijk de hypotheekrenteaftrek.

  • dinsdag 07 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-09.45 uur: Minister Kamp over de VVD-verkiezingscampagne en over Uruzgan.
    09.45-10.00 uur: Straftribunalen

    Meer informatie

    MINISTER KAMP
    Interview met minister Kamp, over de VVD-verkiezingscampagne en de situatie in Uruzgan. Gouverneur Munib van de Afghaanse provincie liet dit weekend weten dat hij vindt dat Nederland meer moet doen, omdat anders het risico groot is dat de Uruzgani teleurgesteld raken in de wederopbouw.

    STRAFTRIBUNALEN
    Internationale straftribunalen zijn een vooruitgang voor de mensheid vond advocaat Geert-Jan Knoops altijd. Maar met zijn ervaringen in onder andere Sierra Leone heeft hij steeds meer bedenkingen: " Die tribunalen
    kunnen beter opgeheven worden. In plaats van onafhankelijke rechtspleging zijn ze doordrenkt van politieke belangen." Advocaat Geert-Jan Knoops confereerde gisteren met collega's over de vraag hoe effectief Internationale Tribunalen zijn.

  • dinsdag 07 november 2006
  • 09:03De ochtenden, binnenland

    Meer informatie
  • maandag 06 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    Een reportage over positieve discriminatie in Zuid-Afrika.

    Meer informatie

    Vorige week overleed de Zuid-Afrikaanse oud-president Botha. Na zijn presidentschap werd de apartheid buiten werking gesteld en tegenwoordig moet positieve discriminatie het onrecht uit het verleden rechttrekken. Een man die Botha van dichtbij meemaakte, maar zich toen al inzette voor de afschaffing van de apartheid is Frederik van Zyl Slabbert. Hij is nu zeer kritisch over de positieve discriminatie in zijn land. Een reportage.

  • maandag 06 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Deskundigen vinden dat het nieuwe kabinet knopen moet doorhakken over wat te doen met het IJmeer.**Rabbijn Jochanan Boosman blikt terug op zijn geestelijke defensie-loopbaan.**Te weinig aandacht voor huiselijk geweld in de huisartsenopleiding.

    Meer informatie

    Sommige gebieden hebben letterlijk alles in zich: we willen er wonen, we willen er varen, recreeren, zwemmen en erdoorheen rijden. En we willen er ook natuur, want eigenlijk is het dat nu al. En dat mag niet verdwijnen. Het IJmeer is zo'n gebied. Niet voor niets wordt er al meer dan zeventig jaar nagedacht over de vraag: wat te doen met dat IJmeer? Maar invloedrijke deskundigen vinden dat het nieuwe kabinet knopen moet doorhakken.

    Rabbijn Jochanan Boosman diende vijftien jaar in het Nederlandse leger. Niet als militair, maar als hoofd van de Dienst Joodse Geestelijke verzorging. Boosman nam niet alleen joodse militairen onder zijn geestelijke hoede, hij onderhield ook intensieve contacten met moslims. In de Ochtenden een terugblik op zijn geestelijke defensie-loopbaan.

    Er is veel te weinig aandacht voor huiselijk geweld in de huisartsenopleiding. Mishandelde vrouwen bezoeken bijna twee keer zo vaak de huisarts en gebruiken veel vaker pijnstillers, maar huisartsen signaleren de problemen nauwelijks. Dat blijkt uit promotieonderzoek van huisarts Sylvia Lo Fo Wong. Zij licht haar onderzoeksresultaten toe.

  • maandag 06 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Een gesprek met Joop Wijn over zijn Haagse carrière en het CDA.**Hoe bepalen mensen met een verstandelijke handicap eigenlijk hun stem?**En een gesprek met politicoloog en Bush-watcher Alexander Moens.

    Meer informatie

    Interview: Joop Wijn heeft snel carrière gemaakt in de Haagse politiek. Binnen acht jaar heeft hij het van investment manager bij de ABN Amro via het kamerlidmaatschap en twee staatssecretariaten tot minister gebracht. Ziet hij het CDA als een christelijk-sociale partij? Of domineert de liberaal-economische benadering?

    Binnenlandreportage: Op 22 november gaat heel Nederland stemmen. Hoe bepalen mensen met een verstandelijke handicap eigenlijk hun stem? Op bezoek bij één van hen.

    Buitenland live: De tussentijdse verkiezingen in de VS van dinsdag kunnen wel eens een testcase zijn voor de mate waarin conservatieve christenen president Bush steunen. Voelen ze zich door hem bekocht of heeft hij ondanks alles nog steeds hun vertrouwen? Een gesprek met de Nederlands-Canadese politicoloog en Bush-watcher prof. Alexander Moens.

  • vrijdag 03 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    11.00-11.30: De huizenmarkt in Moskou: een reportage van Djoeke Veeninga en Pieter Waterdrinker.

    Meer informatie

    HUIZENMARKT IN MOSKOU
    Als onderdeel van de themaochtend In geouwehoer kan je niet wonen onderzoekt de redactie buitenland de huizenmarkt in Moskou, een van de duurste steden op aarde. Het laatste jaar zijn de koop- en huurprijzen met 100% gestegen, zodat zelfs voor het kleinste flatje in een Chroestjov-flat die in de jaren vijftig als tijdelijke behuizing uit de grond werden gestamt al meer dan 100.000 dollar betaald moet worden. Een tocht langs makelaars, nieuwe starters en protesterende burgers aan de hand van Pieter Waterdrinker, schrijver en correspondent die al meer dan 10 jaar in Moskou woont.

  • vrijdag 03 november 2006
  • 10:02Argos

    10.00-10.30: Argos over integrale grondexploitatie, financiële risico's en geheime bijgestelde analyses.
    10.30-10.45 uur:
    10.45-11.00: Een reportage over woningbouwcomplex De Vogelkooi.

    Meer informatie

    MEERSTAD
    Dat is de naam van een groots uitbreidingsplan ten oosten van de stad Groningen. Rond een nieuw te vormen meer moeten de komende twintig jaar 10.000 woningen verrijzen. Maar er is ook plaats voor bedrijven, recreatie, landbouw en natuur? In het Meerstad-project werken de gemeenten Groningen en Slochteren, de provincie Groningen en het ministerie van Landbouw samen met een groep grote particuliere bouwondernemingen. Is Meerstad het verhaal van een succesvolle publiek-private samenwerking? Of is Meerstad het verhaal van overheden, die als dienaren van de publieke zaak verstrikt raken in de wereld van projectontwikkeling en grondpolitiek? Die zich afzetten tegen de ene groep projectontwikkelaars van buiten de regio om zich vervolgens in de armen te werpen van een andere groep, met regionale wortels?

    DE VOGELKOOI
    We bevinden ons in de parkeerkelder van woningbouwcomplex "de Vogelkooi", lieflijk gelegen nabij de Amsterdamse IJ-oever. In het flakkerende licht van tl-buizen staan 2 bewoners en een verslaggever bij een meterslange scheur in het grijze beton. Her en der liggen plassen water op de vloer en aan de muren vieren schimmels uitbundig feest. Sinds de oplevering begin deze eeuw brengt dit gebouw woede en wanhoop bij zowel huurders als eigenaar, woningbouwbedrijf "de Key" .
    Inmiddels zijn ook de onderlinge verhoudingen flink verstoord. Voorzitster van de net opgerichte bewonersvereniging Tess Jungblut heeft al 30 uur in een kille politie-cel doorgebracht nadat een opzichter van de Key haar valselijk van diefstal en sabbotage zou hebben beschuldigt. Bewoners vrezen Bos-en-Lommertaferelen, volgens de afdeling communicatie van de verhuurder is er niet veel aan de hand.
    Tijd voor een Crime Scene Investigation...

  • vrijdag 03 november 2006
  • 09:04Het interview

    09.00-10.00 uur: De hele ochtend Thema-uitzending over de Huizenmarkt.

    Meer informatie

    Onder het motto In geouwehoer kan je niet wonen - vrij naar oud-staatssecretaris Jan Schaefer - besteedt De Ochtenden de hele ochtend aan de huizenmarkt. Iedereen kent wel iemand die graag naar een andere woning wil verhuizen, maar dat niet kan. Omdat je voor het eerst een huis wil kopen bijvoorbeeld, en de vraagprijs van een woning domweg te hoog is. Of omdat je graag naar een ruimere huurwoning wil, maar je net iets te veel verdient om in aanmerking te komen voor subsidie. Of omdat de wachtlijst voor een nieuwe woning tien jaar beslaat. In het eerste uur, tussen 9 en 10, staan twee vragen centraal: hoe komt het dat de huizenmarkt voor een belangrijk deel op slot zit? En wat doen we eraan? Een debat met minister Winsemius van VROM, Elco Brinkman (Bouwend Nederland), Hugo Priemus (TU Delft), Willem van Leeuwen (Aedes woningcorporaties), Marlies Pernot (Vereniging Eigen Huis) en Staf Depla (PvdA).

  • donderdag 02 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    **Demonstraties in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, vanwege de 'leugen' van premier Ferenc Gyurcsany.

    Meer informatie

    De Hongaren vierden vorige week het 50-jarige jubileum van de Hongaarse revolutie. Maar dat feest werd overschaduwd door "de leugen" van de huidige premier Ferenc Gyurcsany. Deze loog het volk voor over oa de economie om aan de macht te komen. Het volk is woedend. Sinds anderhalve maand demonstreren duizenden Hongaren elke dag voor het parlementsgebouw. Een reportage van Stefan Bos en Mathea Vrij, die een avondje demonstratie bijwoonden op het parlementsplein in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

  • donderdag 02 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    **Wie controleert de opbrengsten uit collectes? **Zetten voedselpakketten wel zoden aan de dijk? **Hoe gaan wij ons stemgedrag bepalen?

    Meer informatie

    Het is een typisch Nederlands verschijnsel: Goede doelen die langs de deur gaan met een collectebus. Jaarlijks wordt op die manier tientallen miljoenen euro's binnengehaald. Maar wie controleert de opbrengsten uit deze inzamelingen? De onderzoekredactie komt met antwoorden.

    Zetten (Dorcas)voedselpakketten wel zoden aan de dijk? Gisteren was dankdag voor voedsel en gewas. Traditiegetrouw houdt de internationale hulporganisatie Dorcas op deze dag de nationale voedselactie, waarbij voedselpakketten worden verzameld voor armen in Oost Europa. Gisteren gebeurde dat voor de 11e keer. Prijzenswaardige actie, maar is deze manier van hulp wel effectief? Een gesprek met de directeur van Dorcas en met Steven Bos, correspondent in Oost Europa.

    Nog twintig dagen en dan zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Hoe gaan wij onze stemgedrag bepalen? Is de partijpolitieke inhoud doorslaggevend of laten wij ons beïnvloeden door de persoon achter de lijsttrekker? Een gesprek met Gerrit Voerman, hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

  • donderdag 02 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Interview met Rita Verdonk over haar politieke toekomst, de integratie, haar incasseringsvermogen en de VVD-campagne.

    Meer informatie

    Tot de Tweede Kamerverkieizingen op 22 november hoort u vanaf vandaag elke ochtend een Nederlandse politicus in Het Interview. Minister Rita Verdonk van integratie en vreemdelingenzaken bijt vanochtend de spits af. Tijs van den Brink interviewt de minister een uur lang over haar politieke toekomst, de integratie, haar incasseringsvermogen en de VVD-campagne; die volgens sommige critici overschaduwd wordt door haar persoonlijkheid en de "campagnebus van Rita." Verder hoort u in dit uur leiderschaps- en politieke adviezen aan Rita van diverse deskundigen.

  • woensdag 01 november 2006
  • 11:02Het buitenland

    Een reportage over de spanningen aan de Russische zuidgrens.

    Meer informatie

    Georgie lijkt op voet van oorlog te staan met grote buur Rusland.
    Rusland heeft begin oktober een totale blokkade tegen Georgie ingesteld, waardoor Russische produkten op de markt in Tiblisi zo'n 20% duurder zijn geworden. Een belangrijke reden is dat Georgie naar het Westen lonkt. Het land wil toetreden tot de NAVO en inmiddels heeft het Amerikaanse leger zo'n 4000 Georgische militairen een training gegeven. Deze ontwikkelingen worden door Rusland met grote argwaan bekeken.

  • woensdag 01 november 2006
  • 10:02Het onderzoek

    10.00-10.30 uur: Een politieke reactie op de gevechten van Nederlandse militairen in Afghanistan naar aanleiding van de uitzending van Argos 20 oktober j.l.
    10.30-10.45 uur: Stagiairs tegen arbeidskrapte
    10.45-11.00 uur: Het Geld

    Meer informatie

    ARGOS
    Vanuit Afghanistan komen nu bijna dagelijks berichten dat Nederlandse militairen bij gevechten 'Taliban-strijders' hebben gedood. Maar zijn die doden dat ook werkelijk? Onder welke omstandigheden worden ze gedood? Vallen er ook burgerslachtoffers? Wie controleert of het geweld van de Nederlandse militairen terecht is? Bestaat er nog wel een mogelijkheid om dat door een andere instantie dan de militairen zélf te laten beoordelen?
    Die vragen onderzocht Argos anderhalve week geleden. Vandaag, terwijl het aantal gevechten en doden alleen nog maar is toegenomen, in 'Argos Supplement' een politieke reactie op onze bevindingen; met ondermeer de Tweede Kamerleden Hans van Balen (VVD) en Harrie van Bommel (SP).

    HET GELD
    De financieel-economische rubriek met Marcel Metze.

  • woensdag 01 november 2006
  • 09:04Het interview

    **Gesprek met Karina Schaapman over legale en illegale seksindustrie. **De stemtherapeut op bezoek bij een verzorgingstehuis. **Gesprek over de uitslag van het referendum over een nieuwe grondwet voor Servie met WilmaTheuws.

    Meer informatie

    Het Interview
    Het wil maar niet lukken met de gelegaliseerde Nederlandse seksbedrijven. Het aantal seksbedrijven is bijna gehalveerd en ook het aantal bordeelbezoekers is de afgelopen jaren flink afgenomen, zo bleek deze week uit onderzoek van de Rode Draad, de belangenvereniging van prostituees. Heeft Nederland geen behoefte meer aan betaalde seks of verplaatst de klandizie zich steeds meer naar de illegale en oncontroleerbare seksindustrie? Een gesprek met Karina Schaapman.

    Binnenlandreportage
    Een nieuw deel in een serie reportages met zwevende kiezers. Steven Emmens gaat op pad met de "stemtherapeut", politicoloog Andre Krouwel. Hij begeleidt de zwevende kiezers bij het uitbrengen van een bij hen passende stem. Ofwel: de stemwijzer op de radio.
    Aflevering: Het bejaardentehuis. Hoe groot is de angst onder de rijkere ouderen voor de 'bejaardenbelasting'?

    Buitenland-live: Kosovo
    Afgelopen weekend werd er gestemd over een nieuwe grondwet voor Servie en werd, voor wat de Serviërs betreft, het lot van Kosovo bezegeld. Zoals sommige Serviers benadrukten: Wat Jeruzalem is voor de Israëliërs, is Kosovo voor het Servische volk. Het gaat om de bakermat van hun cultuur.
    Over de uitslag van het referendum over de nieuwe Servische grondwet en de gevolgen ervan een gesprek met Wilma Theuws, medewerker van de OVSE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) en gestationeerd in Pristina, de hoofdstad van Kosovo.